FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.06.19 2:23
VBČ (citat):
Je li i ovo došlo kod vas? Ako nije, stići će...
Nije, kolektivnih okupljanja ima 'na foru' Međugorja, ili za veće blagdane, a ne ovako.
Ne vidim kome bi ovdje to moglo biti zanimljivo u većim grupama, mada se npr. okupljaju kod tzv. iscjelitelja Brace koji 'liječi' pogledom, ali tamo nema histerije i vriske, sve je mirno i u tišini.
Interesantno i da ovakva histerija nikada ne zahvati kamermana koji uvijek nesmetano snima...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.06.19 13:41
VBČ (citat):
Je li i ovo došlo kod vas? Ako
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15051 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 17.06.19 19:21
Kako je ova žena zanimljiva. Pored toga što je lijepa i čedna, obrazovana je, inteligentna, elokventna, jezik i gramatika kao simfonijski orkestar...
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 13.07.19 12:40
Biblija razlog za odustajanje od novih tarifa Kini? Najavljeno povećanje tarifa na kinesku robu dovelo bi do poskupljenja i nestašice Biblije u SAD-u.
Mjere kojima je Trump prijetio obuhvatile bi knjige i ostali štampani materijal. Od eskalacije sukoba strahovala su finansijska tržišta, kompanije i poljoprivrednici. Kršćanski izdavači u SAD-u upozorili su da bi se to moglo pretvoriti u "porez na Bibliju". Da li je njihovo upozorenje dovelo do odustajanja od novih tarifa? "Vjerujemo da Administracija nije svjesna potencijalnog negativnog utjecaja predloženih tarifa na izdavačku industriju generalno i da nikada nije namjeravala nametnuti 'poraz na Bibliju' za pripadnike religijskih organizacija", naveo je u pisanoj izjavi Mark Schoenwald, predsjednik HarperCollins Christian Publishing. On dodaje da propovjednici, crkve, neprofitne organizacije i druge religijske organizacije, više ne bi mogle priuštiti Biblije i obrazovne materijale koji su im potrebni za educiranje drugih. Više od 100 miliona primjeraka Biblije godišnje štampa se u Kini, navode iz Udruge kršćanskih evangelističkih izdavača. Od toga se 20 miliona distribuira u SAD-u. Složen način štampe Biblije zahtijeva tanak papir, kožni šiveni uvez, stranice u boji i mape. Većina štamparija izvan Kine ne posjeduje ovu tehnologiju. Najveća štamparija svete knjige kršćana nalazi se u Nanjingu, u državi koja je zvanično ateistička. "Ova izdavačka kuća počela je izdavati Bibliju 1987. godine, samo nekoliko godina nakon što je Komunistička partija odustala od misije da uništi religiju. Danas je ova kompanija dokaz da se od religije može dobro zaraditi. To je proturječnost koja je moguća jedino u modernoj Kini", javlja Al Jazeerin reporter Adrian Brown. Izdanja se štampaju na 90 jezika - od arapskog do ruskog - a zbog velike potražnje, proizvodni pogon radi 24 sata dnevno.
Btw, najviše Biblija u SAD kupuju raznorazne kršćanske sljedbe koje ih besplatno dijele i na taj način regrutiraju vjernike koji su pak najbrojniji Trumpovi konzervativni glasači. Evanđelisti se naravno bune, jer im se dira u novčanik tamo gdje su se najmanje nadali. Trump se zabrinuo. On je naime mislio kako se iz Kine uvoze samo jeftini plastični proizvodi.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 13.07.19 14:34
Max Blitz (citat):
Trump se zabrinuo. On je naime mislio kako se iz Kine uvoze samo jeftini plastični proizvodi.
Ja opet ne mogu da ne upitam, tko njega uopće savjetuje?! Do sad se toliko puta izblamirao neznanjem, ali to je jedna stvar - druga je stvar kad to neznanje ima katastrofalne posljedice na gospodarstvo. Pa, evo sad i na religiju
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 27.08.19 2:30
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
Trump se zabrinuo. On je naime mislio kako se iz Kine uvoze samo jeftini plastični proizvodi.
Ja opet ne mogu da ne upitam, tko njega uopće savjetuje?! Do sad se toliko puta izblamirao neznanjem, ali to je jedna stvar - druga je stvar kad to neznanje ima katastrofalne posljedice na gospodarstvo. Pa, evo sad i na religiju
Zašto li se sjetim Šojića, kad vidim Trumpa?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 15.12.19 19:33
Rābiʻa al-ʻAdawiyya al-Qaysiyya (arap. رابعة العدوية القيسية) Rabia od Basre (717.–801.) bila je sufijska učiteljica iz 8. stoljeća.
Rabija je rođena oko 717. godine u gradu Basri, u Iraku. U rodnom gradu je provela najveći dio života, najprije kao čuvena sviračica na flauti, a potom kao duhovni učitelj. Život joj je bio obilježen molitvama, osamom, duhovnim pjesništvom i kontemplacijom. Rabija je podigla nasljeđenu asketsku tradiciju do nove dimenzije kroz strastveni ljubavni misticizam. Ona je usvojila pojam ljubavi (ar. jiubb) kao najviši pojam svog mističkog iskustva i potrage za Istinom. Njena ljubav prema Bogu bila je apsolutna i ekskluzivna u odnosu na sve drugo, ne dopuštajući prostor niti za strah od pakla niti za želju za rajem niti za mržnju prema Sotoni. Dogmatska određenja Raja i Pakla Rabija je smatrala "zastorima" koji priječe pogled hodočasnika da gleda Boga živoga. Molitva Rabie al-Adawiyye bila je: "O Bože, ako te obožavam iz straha od pakla, tada daj neka u paklu izgorim, ako te obožavam radi nade u raj, onda mi ga ne daj. No ako te obožavam zarad tebe samoga, ne ustegni od mene svoju vječnu krasotu!"
Ona sama iza sebe nije ostavila pisanih tragova. Za njen život se vezuju mnoge duhovne priče koje je ponekad teško razlučiti od legende. Njen uticaj je rastao kroz popularne i maštovite anegdote o njenom životu, koje su kružile i bile zapisivane. Tako npr, kad su Rabiju zvali da izađe iz svoje kuće i "posvjedoči o čudima Božjeg stvaranja", njen odgovor je bio: "Uđi u kuću i pogledaj ih", tj. uđi u samo srce kontemplacije jednosti koja je iznad mnogostrukosti stvarnosti.
Rabija je preminula u dubokoj starosti u Basri 185/801 godine
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.04.20 12:47
Neki, poput Adventista sedmoga dana u ovom videu, šire strah i prijetnje od svega šta se ima zbiti, i kakva propast očekuje sve koji ne drže tjedni šabat odnosno subotu. Izuzev svetkovanja subote oni si uveli i nekakva svoja pravila o hrani, koja su čak i stroža od starozavjetnih i nigdje nikad nisu zapovjedjena.
A Pismo jasno kaže:
Kološanima 2:16-17:
Neka vas zato nitko ne osuđuje zbog jela, pića ili zbog svetkovanja blagdana, mlađaka ili subote. Jer ta su pravila bila tek sjena prave stvarnosti—Krista.
Ove upute su se odnosile na prve Kršćane koji su se još dvojili treba li držati starozavjetne zapovjedi. Jasno im je objašnjeno da su sve te stvari bile samo predslika Krista, simboli dok ne dodje prava Stvarnost. Držanje predslika odnosno sjene je naopako jer negira da je prava Stvarnost došla.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 30.09.20 9:12
Američki predsjednik Donald Trump nominirao sutkinju Amy Coney Barett za mjesto suca Vrh. suda SAD-a. To ne bi bilo čudno da imenovana sutkinja nije pro life katolkinja i majka sedmero djece. Trump je u svom govori sutkinju opisao kao ženu s neusporedivim dotignućima, sposobnostima i odanosti Ustavu. Naime, nakon što je nedavno prije nekoliko dana preminula sutkinja Vrh. suda SAD Ruth Bader Ginsburg, morao je imenovati novog suca/sutkinju. Mnogi u nominaciji Barett na mjesto suca vide povijesnu priliku za poništenje odluke Roe v. Wade kojom je Vrh. sud 1973. godine stavio ustavnu zaštitu na pravo na pobačaj. Ukoliko bi do poništenja odluke došlo pojedine savezne države mogle bi pobačaj proglasiti nelegalnim što zbog Roe v. Wade nije moguće sada. Trenutni omjer sudaca na američkom Vrh. sudu s jednim upražnjenim mjestom je 5 konzervativnih i 3 liberalna, premda, nije riječ o njihovom službenom opredjeljenju i moguće je da pojedine njihove odluke budu suprotne očekivanjima javnosti.
Privatno, uz profesionalnu karijeru Barett je majka sedmero djece, od kojih je dvoje posvojenih, a jedno dijete ima Down sindrom. Njen kolega sudac Patrick J. Shiltz izjavioje za New York Times da je Barett nakon prenatalne dijagnoze saznala da će njezin sin biti rođen sa sindromom Down i odlučila je zadržati trudnoću. Ujedno je i članica karizmatske zajednice " Ljudi slavljenja", a prijatelji je opisuju kao osobu koja živi svoja uvjerenja.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Duhovne zanimljivosti 30.09.20 9:39
" Mač u kamenu " zaista postoji,a evo ukratko gdje se nalazi. Tridesetak km jugozapadno od Siene, u brdima Toskane, nalaze se ostaci drevnog cistercitskog samostana., a jedna od kapelica čuva jednu od najposebnijih relikvija: mač svetog Galvana Guidottija. Naime, kad turisti posjećuju Siennu te se pitaju što još osim predivnih vila i brda mogu posjetiti, odgovor glasi. svakako posjetite mjesto Chiusdino zbog veličanstvene srednjovjekovne literature, opernog festivala na otvorenom i pogledajte pravi mač u kamenu. Da, mač svetog Galgana u kopan je u stijeni i čuva se u kapeli Mintesipi u Chiusdinu. Imenovani svetac rodio se oko 1148. godine, a umro 1181.-mnogo prije " Merlina", koju legendu o kralju Arturu koju je u 13.stoljeću napisao Robert de Boron. Akademik Mario Moiraghi uz pomoć znanstvenika sa Sveučilišta iz Pavie je dokazao kako mač datira iz 12. stoljeća. Dakle, "Talijanski Excalibur" je autentičan, no postavlja se pitanje kako je nastao? " Otkriti starost metala je vrlo težak zadatak, ali možemo potvrditi kako sastav metala i stil izrade odgovaraju vremenu nastanka legende. Uspjeli smo odbaciti sumnje da je riječ o krivotvorini, jer je dubinskom radarskom analizom utvrđen o kako je ispod mača šupljina( 2mx1m) koja je služila kao mjesto ukopa i u kojoj je vjerojatno kraljevo tijelo. Ugljikov test pokazao je kako dvije mumificirane ruke iz iste kapele potječu također iz 12. stoljeća. Legenda kaže kako je svatko tko je pokušao izvaditi mač ostao bez ruku. Legenda o Galganu govori da je bio vrlo razuzdan mladić dok nije sreo sv. Mihaela koji ga je pozvao da se promijeni., na što je svetac odgovorio kako bi bilo lakše mač zariti u stijenu nego to učiniti. Kad je to pokuša dokazati, na njegovo iznenađenje, mač je s lakoćom probio stijenu. Kad je to vidio, odlučio je čitav život probdjeti u postu i molitvi kao pustinjak.. Četiri godine nakon smrti proglašen je svetim, a na mjestu mača u kamenu je 1189. godine podignuta kapela pod imenom " Rotonda della Spada.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 30.09.20 9:42
Prednji tekst sam htio staviti u temu "Duhovne zanimljivosti", ali se greškom dogodilo da je stavljenu pod ovu temu. Molim komandu da mi oprosti. Tko radi taj i griješi.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 02.10.20 15:52
Habiba i Tito: Priča o ženi koja je spasila blagajsku tekiju od rušenja
Tito ju je upitao: “Kako ja tebi mogu pomoći?”
Habiba hanuma mu je odgovorila: “Vidiš onu košćelu što je probila krov i sprat tekije, pa tekija samo što se ne sruši. Ako moreš, da je popraviš. Išla sam i moljakala po Mostaru, niko neće da nam pomogne. Nije to zbog nas, nama ne treba, nego zbog tekije. Nje mi je najviše žao. Ja da imam, ja bih je sama popravila, ali nemam. I, znaš šta još, druže Tito? Ovom hotelu nikako nije mjesto ovdje uz tekiju. Morate ga rušiti. Gdje će hotel uz tekiju?!”
Tito je obećao da će se hotel srušiti i tekija popraviti, ali – kako je on otišao nazad u Beograd – Džemal Bijedić, Čedo Kapor, Đuro Pucar i još neki, koji su tada bili tu i primili k znanju da se izvrši Titova naredba, pretvarali su se da nisu dobro razumjeli.
“Sjećam se dobro kao dijete da smo viđali radnike, evo tu uz zidine tekije i da su oni nastavili raditi poslije te posjete. Moja majka rahmetli nije odustajala od svog nauma da se hotel sruši i tekija popravi. Otišla je u Beograd kod nekih poznanika i tri dana tražila način da dopre do Tita. Treći dan je uspjela i rekla mu je da ga niko nije poslušao, nego da oni i dalje grade hotel, samo što nisu krov završili, a ni tekiju niko nije počeo da popravlja. Ja ne znam šta je prije došlo u Mostar, ili moja majka koja se dovezla helikopterom iz Beograda ili depeša da se mora uraditi onako kako je naređeno.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 02.10.20 17:19
Imam rekao bih dobrog prijatelja kojeg veže Blagaj i koji mi je pisao o tekiji u Blagaju. Moj prijatelj je musliman no ne znam da li je vjernik. Godinama živi u Njemačkoj poput tebe VBČ iako ni za njega ni za tebe ne znam kako ste tamo dospjeli,no to nije ni bitno. On je autor portala Barikada.com. Upoznali smo se slučajno putem maila,nikada se nismo vidjeli no razmjenjujemo poruke prigodom blagdana i vrlo se poštujemo. Pomogao sam jednoj njegovoj sunarodnjakinji prije nekoliko godina i to je sve. On mi je rekao da su njegovi preci od strane vlasti istjerani iz Blagaja. Tamo nikad nikad bio no ubog ljepote i ovih zvojih priloga bih svakako volio otići i vidjeti taj raj.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 02.10.20 17:23
Ispričavam se zbog ev.grešaka u tekstu jer pišem sa mobitela. Gospođa Habiba je legenda Blagajske tekije. Pravo mjesto za molitvu i kontenplaciju.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.02.21 11:56
Papa Franjo namjerava od 03. do 08. ožujka/marta ove godine pohoditi Irak, te će postati prvi papa u povijesti koji će slaviti misu po kaldejskom obredu.
Kaldejska katolička Crkva najbrojnija je skupina katolika na području današnjeg Iraka. Oni su nasljednici asirskih kršćana koji su na tom području od 1. stoljeća.
O tome je nešto više za agenciju Kathpress rekao kaldejski patrijarh kardinal Sako, koji je naveo da je u programu papinog apostolskog putovanja predviđena i međureligijska molitva s kršćanima, muslimanima, židovima, madejcima i jezidima u Uru, te misa po kaldejskom obredu, što će biti prvi puta da papa slavi na ovom obredu istočnih Crkava, te na taj način, " grli cijelu Crkvu". Papa će osim navednog, posjetiti i Mosul koji je teško stradao u napadima terorističke Islamske države, te moliti u mjestu Karakoš, koji je svojedobno bio najveći kršćanski grad u dolini Ninive.
Na čelu kaldejske crkve je patrijarh sa sjedištem u Bagdadu. U liturgiji koriste istočnosirijski obred, a prema predaji, on im je predan od samih apostola Tome i Bartolomeja, te njihovog suradnika Tadeja. "2007. godine je došlo do reforme obreda, i to na poticaj Svete Stolice na način da se vrate svojim izvornim korijenima. Jezi koji se koristi u obredu je dijalekt aramejskog jezika kojim se pripadnici zajednice i danas koriste u komunikaciji. Ovaj dijalekt je izrazito blizak jeziku kojim je govorio i sam Krist, pa su i na taj način izrazito povezani sa izvorima kršćanstva. Zajednica trenutno broji oko 600.000 pripadnika, a njih oko 240.000 ima u Iraku. Gotovo jednak broj živi u SAD-u, a u Turskoj ih je oko 14.000 , a nezanemariv broj živi ih i u Kanadi, Australiji i Jordanu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.02.21 20:32
Fino je što će Papa posjetit Irak i Kaldejce. Osobno ne držim mnogo do njih, jer su oni u biti Asirci koji su ulaskom u uniju s Rimskom Crkvom odrekli se svojih izvornih učenja, osobito tisućljetnoga držanja vjere u jednu Svetu apostolsku i katoličku Crkvu istoka.
Zadržali su samo spoljašnji izgled asirske Crkve. Eto sad će i Papa služit liturgiju po asirskom ritusu, ali to je samo fasada. Ritus ne garantira pravovaljanost liturgije. Ali eto, sretno im bilo, nek vjeruju u šta god žele.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.02.21 22:35
Hvala na pojašnjenju. Natjerao si me da kupim Katekizam katoličke crkve..ooji sam davno htio nabaviti..međutim..sudjelovanje u teoloskim temama na forumu zahtijevaju puno vise znanja i razumijevanja. Eto..ucinio si dobro djelo..sad jos vise citam i proucavam
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.02.21 0:15
Katekizam je super štivo koje bih rado čitao na plaži dok se sunčam
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.02.21 8:39
VBČ (citat):
Katekizam je super štivo koje bih rado čitao na plaži dok se sunčam
Mene odmara...stvarno je krasno napisano...otklanja neke dvojbe kod ljudi...raslčlanjuje dogme, a osim toga, lakše sudjelujem na Forumu u pogledu duhovnih pitanja koja se tiču katoličke crkve. Tek sam počeo i evo uživam...sjajna knjiga
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.02.21 11:25
Čitam jučer... Papa imenovao ženu u vrh Crkve. Prvi put u povijesti Vatikana, papa Franjo je imenovao ženu za podtajnicu Biskupske sinode. Na tu je dužnost imenovana Francuskinja Nathalie Becquart, inače teologinja i poduzetnica, koja se bavila pastoralom mladih i duhovnih zvanja. U crkvenim krugovima to kažu, nije nikakva novost jer Papa je još ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama laicima unutar Crkve.
Naš sociolog Ivica Maštruko veli da to nije neočekivano jer je Papina namjera očito odati priznanje ženama, vjernicama kao sastavnom dijelu Katoličke Crkve, odn. da naglasi ulogu žene u Kat. Crkvi. To nije prvi put jer je nedavno jedna Hrvatica ( iz okoline Đakova) imenovana u financijski savjet unutar kongregacije Pape Franje. upitan, što misli o ženama svećenicama, Maštruko odgovara da papa tako daleko ipak neće ići, i da će se držati temeljnih zasada katoličkog nauka.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.02.21 11:39
Biskupska Sinoda je samo savjetodavno tijelo, ali eto: bolje išta nego ništa!
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.02.21 14:15
Ima li u Islamskoj religiji ženskih svećenica ili općenito uzevši neka uloga u crkvenoj hijerarhiji?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 02.03.21 13:31
Njemački nadbiskup dopustio da se i protestantima podijeli sveta pričest!
Ovakav naslov je izašao na stranici bitno.net ( specijalizirani katolički internet portal), a istaknuto je kao kuriozitet, i da mi se jako svidjelo. Ne treba praviti razliku između katolika i protestanata, a osim toga, stavljeno na savjest onome koji podjeljuje pričest. Nadbiskup Becker je istaknuo da to nije " opće pravilo", nego je bitna pastoralna skrb, kao i velika " želja protestantskog vjernika da mu se pričest udijeli".
Moje je mišljenje, da ako idemo prema ekumenizmu, a idemo, kako to i naglašava papa Franjo, onda svećenici ne samo u Njemačkoj, nego i drugdje ne bi trebali imati problema da sv. pričest udijele ili podijele i protestantima.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.03.21 10:39
Ovo bi prije ulazilo u temu Vjerske slobode, no stavit ću ovdje jer je zanimljivo i za zamisliti se!
Nezavisni odvjetnik Suda EU Athanasios Rantos smatra da poslodavac u okviru politike neutralnosti može zabraniti svojim zaposlenicima nošenje vidljivih vjerskih simbola poput muslimanske marame za glavu, objavio je u četvrtak Sud. To je mišljenje iznijeto u predmetima koje su pred Sud iznijeli Radni sud u Hamburgu, te njemački Savezni radni sud. Naime, jedna odgajateljica u vrtiću odlučila je nositi maramu za glavu, a njemačka ustanova za upravljanje vrtićima WABE tražila je da skine maramu, pozivajući se na svoju službenu uputu o načelu neutralnosti koja se odnosi na sve zaposlenike koji su u kontaktu sa klijentima. Ona je to odbila učiniti.
Drugi pak slučaj, odnosi se na blagajnicu zaposlenu u lancu drogerija HM, koja je nakon povratka sa porodiljnog dopusta, odlučila nositi maramu, koju prije nije nosila. OIna je također odbila zahtjev poslodavca da na posao mora dolaziti bez marame, odn. bez vidljivog vjerskog simbola. Ta dva Europska suda su odlučila zatražiti pravorijek Suda EU, u takvim i sličnim slučajevima.
Ranije imenovani nezavisni odvjetnik pozvao se na ranije donesene presude Suda EU prema kojima " zabrana nošenja bilo kakvog vidljivog simbola političkih, svjetonazorskih ili vjerskih uvjerenja na radnom mjestu, koja proizlazi iz internih pravila poduzetnika, ne predstavlja izravnu diskriminaciju na temelju vjere ili uvjerenja u pogledu zaposlenika koji zbog vjerskih zapovjedi o pokrivanju poštuju određena pravila odijevanja".
Napominjem drugovima na Forumu, da su Nezavisni odvjetnici posebnost Suda EU, i oni kao takvi, ne zastupaju ničije mišljenje, ali i ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daju stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima. Ukazujem na činjenicu da njihovo mišljenje ne obvezuje Sud, iako u praksi sudske odluke većinom slijede njihova mišljenja. Ovo mi je vrlo zanimljivo pitanje, budući i ja radim u radnim sporovima, pa i onih koji se odnose na pravo EU, kao i u odnosu na prekograničnu suradnju RH i drugih država.
Sada su na redu kolege suci Suda EU, koji počinju razmatrati ova dva predmeta. Sačekajmo odluku, koju ću svakako ovdje objaviti.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.03.21 21:21
Austrijski svećenici protive se odluci Vatikana o zabrani blagoslova gej parova
Austrijska skupina protivi se tom argumentu te je najavila da će nastaviti blagoslivljati homoseksualnu ljubav, prenosi njemačka agencija dpa.
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.04.21 12:01
Igor Rudan je jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika, među kolegama sa kojima radi osim po stručnosti, postao je poznat i po zavjetu koji je dao nakon što je upisao drugi doktorat. Objasnio je razloge svoga vjerovanja u Boga, iako je znanstvenik.
Kao jedan istaknuti dokaz za Stvoriteljev trag u materijalnom svijetu, hrvatski je znanstvenik naveo genetski kod u kojem su zapisane informacije za razvoj cjelokupnog ljudskog i svakog drugog organizma.
" Mnogi će stručnjaci u računalnim znanostima reći kako štošta može nastati spontano, ali da bilo kakav kod, kojim se nešto kodira ( npr. aminokiselina) nečim drugim ne može nastati spontano. Kodirati jednu stvar drugom znači dobro razumijevanje te prve stvari i njezino označavanje na neki drugi način, a to može učiniti samo inteligentno biće. Ako svi i u svojoj prvoj stanici nosimo kod, koji određuje cijeli naš nevjerojatno kompliciran razvoj, tko je onda osmislio taj kod? Mi nismo, jer ga tek istražujemo, a nikog drugog tko je to mogao učiniti nema", napisao je između ostalog Rudan.
Igor Rudan, sudjelovao je i u nastanku knjige " Božja znanost - javna svjedočanstva hrvatskih i svjetskih znanstvenika o osobnoj vjeri". U svojem je osvrtu, između ostalog, napisao: " čini mi se kako je nekim ljudima nepoželjna mogućnost da ih je netko možda stvorio, jer im narušava osjećaj vlastite stvarnosti. Rekao bih da nije nikakva sramota biti stvoren od nekog drugog, inteligentnijeg i moćnijeg".
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 13.04.21 11:40
Na današnji dan je prije 24 godine ( 1997) sveti Papa Ivan Pavao II posjetio razoreno Sarajevo, a vrhunac je bila misa na stadionu Koševo pred 50.000 vjernika. Ostao je u posjetu dva dana. On je htio doći i ranije, tijekom 1994. godine., ali mu tada, iz razumljivih razloga, nitko nije mogao jamčiti sigurnost
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.04.21 13:24
NBA zvijezda donirala za pomoć Caritasovim pučkim kuhinjama u Hrvatskoj
Jusuf Nurkić, centar Portland Trail Blazersa, i Pomozi.ba donirali 20.000 EUR-a Hrvatskom Caritasu
Navedeni iznos će se rasporediti na 10 Caritasovih pučkih kuhinja u najvećim hrv. gradovima. Ova vrijedna donacija će pomoći teže socijalno ugroženim osobama koje u danu imaju često samo po jedan topli obrok. Za istaknuti je da udruga Pomozi.ba, djeluje od 2012. godine te da je najviše na području BiH, pomogla više od 700.000 osoba.
Stvarno hvale vrijedan potez, i u svakom slučaju za pozdraviti.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 19.04.21 12:08
Za ljubitelje dobrog piva, jedna zanimljivost...
Raspuštanjem opatije Achel, lokalno pivo se više ne smije označavati trapističkim.
Opatija Achel utemeljena je kao samostan 1846. godine, a opatijom je postala 1871. Raspuštena je 2021. a zadnji preostali redovnici premješteni su u opatiju Westmalle.
Početkom ove godine, u svijetu je bilo 14 autentičnih trapističkih marki piva. Osam takvih pivovara se nalazi u Austriji, Vel. Britaniji, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i SAD-u. Preostale pivovare se nalaze u Belgiji: Westmalle, Orval, Westvleteren, Chimay i Rochefort. Da bi se pivo moglo zvati trapističkim, osnovana je i Međunarodna trap. udruga koja zahtijeva da mjesto njegove proizvodnje bude u sklopu samostana, pod redovničkom upravom.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.04.21 11:23
Molim administratore da ovaj komentar premjeste ako postoji slična tema jer ju ja nisam pronašao. Smatram da može ići i ovdje... Naime u Katoličkoj crkvi postoji Isusovačka služba za izbjeglice koja je u Bosni suočena sa ne malim problemima u radu sa migrantima glede izbjegličke krize.
Učestali su napadi na pripadnike te službe, pa o tome pater Stanko Perica, voditelj navedene službe kaže:
"Postoji jedno zanimljivo pravilo koje svakodnevno imamo u Bosni: oni ljudi koji su bliski migrantima, koji ih upoznaju, koji im pomažu, ne boje ih se. Oni koji bježe od njih, oni koji ih ne podnose, tvrde da znaju stvarne namjere migranata i da ih se boje. Kada smo otvoreni prema strancu, strah nestaje."
U Bosni je trenutno oko 8.000 migranata, a oko 2000 ih je u šumi, dakle izvan kampova. Žive, bolje rečeno preživljavaju u neljudskim uvjetima, a ne nazire se ni kraj njihovim mukama. Oni svi žele nastaviti put prema Hrvatskoj. Oni nisu pogođeni pandemijom, odn. kod njih, jer su većinom mladi i zdravi, nije bilo smrtnih slučajeva od COVIDA-19. Pater Perica naglašava da se ovdje na djelu vidi misao pape Franje da svi ljudi jesu braća. Ova nesreća zbližava muslimane i kršćane. Ovdje zajedno mole, slave zajedno tuđe blagdane, i zaista se ne osjećaju ugroženo. Samo onaj tko se angažira, postaje blizak.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 05.05.21 10:37
01.05.2021. je u Kini stupio na snagu novi Pravilnik koji ojačav kontrolu komunističkih vlati nad vjerskim zajednicama u zemlji, zove se " Administrativne mjere za vjersko osoblje". Njime se od svih vjerskih službenika u Kini uključujući i biskupe, svećenike, budističke redovnike i ostale koji drže bilo koju vjersku službu da budu registrirani i službeno. Nova pravila određuju da vjerski službenici " moraju voljeti domovinu, podupirati vodstvo Komunističke partije Kine, podupirati socijalistički sustav i poštivati Ustav, zakone, regulacije i pravila." Također, moraju prakticirati temeljne vrijednosti socijalizma, pridržavati se principa neovisnosti i samoupravljanja vjere i prihvaćati bez pogovora vjersku politiku Kine.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 05.05.21 12:58
Doktor Živago (citat):
01.05.2021. je u Kini stupio na snagu novi Pravilnik koji ojačav kontrolu komunističkih vlati nad vjerskim zajednicama u zemlji, zove se " Administrativne mjere za vjersko osoblje". Njime se od svih vjerskih službenika u Kini uključujući i biskupe, svećenike, budističke redovnike i ostale koji drže bilo koju vjersku službu da budu registrirani i službeno. Nova pravila određuju da vjerski službenici " moraju voljeti domovinu, podupirati vodstvo Komunističke partije Kine, podupirati socijalistički sustav i poštivati Ustav, zakone, regulacije i pravila." Također, moraju prakticirati temeljne vrijednosti socijalizma, pridržavati se principa neovisnosti i samoupravljanja vjere i prihvaćati bez pogovora vjersku politiku Kine.
Samo još fali da se učlane u komunističku partiju Kine!
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 05.05.21 15:08
VBČ (citat):
Doktor Živago (citat):
Samo još fali da se učlane u komunističku partiju Kine!
Nisam čitao cijeli Pravilnik,ali je otprilike želja KP Kine upravo to što si naveo!
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 10.05.21 9:18
NIZ NAPADA NA CRKVE U AMERICI
Tijekom noći sa 2. na 3. svibnja /maja. nepoznati vandali obezglavili su kip Isusa Krista u Massachusettsu. Riječ je o kipu kraj crkva sv. Karala Boromejskog u Walthamu, u blizini Bostona.
Ovaj incident je samo najnoviji u cijelom nizu sličnih napada na crkve u SAD-u. Naime, od svibnja/maja 2020. ovo je već 67 napad na crkve u Americi, u čak 25 saveznih država. Osim u ciljanim napadima, sakralni objekti u SAD-u su u posljednjih godinu dana stradavali i u uličnim nemirima i prosvjedima.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.05.21 10:34
KRIZA U NJEMAČKOJ
Progresivni kler blagoslivlja istospolne parove...to je naslov
" Kada Kongregacija za nauk vjere autoritativno progovori, kao što je učinila po pitanju " blagoslova" istospolnih veza, ona ne nudi pogled, nego govori o istini katoličke vjere. Ako biskup Batzing i drugi u njemačkoj crkv. hijerarhiji ne prihvaćaju te istine, trebali bi imati poštenja to jasno reći, ističe Weigel.
Progresivni katolički prelati otvoreno prkose nedavnom naputku Svete Stolice po kojemiu svećenici ne mogu blagosloviti istospolne zajednice, nudeći takve blagoslove u stotinjak crkava diljem Njemačke. Blagoslovi istospolnih parova najnoviji su otpor jednog dijela katoličkog klera u Njemačkoj dokumentu koji je pomenuta Kongregacija objavila u 3.mjesecu, a prema kojemu svećeništvo ne može blagosloviti istospolne zajednice jer Bog " ne može blagosloviti grijeh". Lokalna crkva u Njemačkoj zagovara debatu oko pitanja homoseksualnosti, a to je samo produbljivanje jaza između progresivaca i tradicionalista u Crkvi, od kojih se u zadnje vrijeme može čuti da dio katoličke Crkve u Njemačkoj srlja u raskolništvo, a s obzirom da se prije 500 godina baš u njemačkoj dogodio posljednji značajniji raskol u Kat. crkvi djelovanjem Martina Luthera.
Papa Franjo zagovara decentralizaciju crkvenih struktura, već je podsjetio kler u Njemačkoj da Crkva mora ostati u zajedništvu sa Rimom.
Moram priznati, vrlo zanimljiva situacija...vrijeme će pokazati tko je u pravu, a tko u krivu
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.05.21 14:49
Uhvaćen lažni pop, hodža i nadbiskup: Obavljao vjerske obrede u sve tri religije u BiH! [You must be registered and logged in to see this image.]
AUTOR: H.D. DATUM: 15/05/2021 KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Muškarac čiji su inicijali S.S. iz Ruhotine tereti se da je u zadnjih nekoliko meseci prevarom stekao dobit od nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka, a uhapšen je u Bijeljini. Muškarac se tereti da je prevarom steklo dobit obavljajući dženaze i katoličke pogrebe po Federaciji, piše Sandžakdanas.rs. On je, predstavljajući se kao sveštenik na zamjeni, svetio vodicu po semberskim selima, dok je dvoje djece i krstio. Isti muškarac se optužuje da se predstavljao kao nadbiskup gde mu je u jednom hercegovačkom selu priređen i doček, dok je u okolini Tuzle obavio nekoliko dženaza. Jedna od prevarenih lica je i Milka iz Batkovića: – Meni se ovaj novi popić pravo svidio, da ti vidiš što to lijepo pjeva, dala sam 20 marki. Bilo je čudno što se nakrka čvaraka u po posta al reko ogladnio veseljak, sam se ti rani djete moje. Posle 10 dana dođe naš pop, reko ne počinji pope imam 2 marke u kući – rekla je ona.
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.05.21 14:55
Pitanje je sad koliko je i kako uspio ovaj lik naškoditi u duhovnom smislu. Stečeni novac ne bih spominjao. Naime, ako je on krstio dvoje djece - treba li ponoviti obred? Znači, ako je pročitao ili otpjevao iste molitve kao i "zakoniti" svećenik/sveštenik i ako je djecu polio posvećenom vodom - da li se to ne važi? Da li navedene molitve nisu dostatne, a voda "manje sveta" ako je obred vodio "lažnjak"? Trebaju li se ta djeca opet krstiti? O dženazama ne pišem jer nemam dovoljno znanja i ne bih želio nekom rječju prekršiti kakvo pravilo.
_________________ In medias (t)res...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.05.21 16:40
Doktor Živago (citat):
KRIZA U NJEMAČKOJ
" Kada Kongregacija za nauk vjere autoritativno progovori, kao što je učinila po pitanju " blagoslova" istospolnih veza, ona ne nudi pogled, nego govori o istini katoličke vjere. Ako biskup Batzing i drugi u njemačkoj crkv. hijerarhiji ne prihvaćaju te istine, trebali bi imati poštenja to jasno reći, ističe Weigel.
Progresivni katolički prelati otvoreno prkose nedavnom naputku Svete Stolice po kojemiu svećenici ne mogu blagosloviti istospolne zajednice, nudeći takve blagoslove u stotinjak crkava diljem Njemačke. Blagoslovi istospolnih parova najnoviji su otpor jednog dijela katoličkog klera u Njemačkoj dokumentu koji je pomenuta Kongregacija objavila u 3.mjesecu, a prema kojemu svećeništvo ne može blagosloviti istospolne zajednice jer Bog " ne može blagosloviti grijeh". Lokalna crkva u Njemačkoj zagovara debatu oko pitanja homoseksualnosti, a to je samo produbljivanje jaza između progresivaca i tradicionalista u Crkvi, od kojih se u zadnje vrijeme može čuti da dio katoličke Crkve u Njemačkoj srlja u raskolništvo, a s obzirom da se prije 500 godina baš u njemačkoj dogodio posljednji značajniji raskol u Kat. crkvi djelovanjem Martina Luthera.
Papa Franjo zagovara decentralizaciju crkvenih struktura, već je podsjetio kler u Njemačkoj da Crkva mora ostati u zajedništvu sa Rimom.
Moram priznati, vrlo zanimljiva situacija...vrijeme će pokazati tko je u pravu, a tko u krivu
Crkva uvijek kaska za razvojem društva, ali kad sustigne jedno - ode joj daleko ono drugo...
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.05.21 17:36
VBČ (citat):
Doktor Živago (citat):
KRIZA U NJEMAČKOJ
Crkva uvijek kaska za razvojem društva, ali kad sustigne jedno - ode joj daleko ono drugo...
Točno si to napisao..bez puno filozofije..uvijek zaostaju za napretkom
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.05.21 17:39
goran9030 (citat):
Pitanje je sad koliko je i kako uspio ovaj lik naškoditi u duhovnom smislu. Stečeni novac ne bih spominjao. Naime, ako je on krstio dvoje djece - treba li ponoviti obred? Znači, ako je pročitao ili otpjevao iste molitve kao i "zakoniti" svećenik/sveštenik i ako je djecu polio posvećenom vodom - da li se to ne važi? Da li navedene molitve nisu dostatne, a voda "manje sveta" ako je obred vodio "lažnjak"? Trebaju li se ta djeca opet krstiti? O dženazama ne pišem jer nemam dovoljno znanja i ne bih želio nekom rječju prekršiti kakvo pravilo.
U Katoličkoj crkvi sve obrede i podjelu sakramenata može činiti samo ovlaštena tzv.posvećena osoba...dakle svećenik ili civilna osoba koja ima ovlasti za navedeno. U ostalim vjerama ne znam...mislim da je slicno i u pravoslavnoj vjeri
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 19.05.21 11:40
Katolički biskup Mate Uzinić, koji je inače i riječki nadbiskup koadjutor i predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK poslao je znakovitu poruku povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije.., a ja poruku prenosim u najvažnijim detaljima:
" Crkva se mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide ususret svakoj osobi, bez iznimke", te biskup drži da sve osobe moramo poštivati bez obzira na njihovu seks. orijentaciju...poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati sa poštovanjem, te...pomljivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice, bilo koji oblik agresije i nasilja. Na isti način moraju se poštivati i nihove obitelji, zajamčiti im pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć kako bi potpuno razumjeli Božju volju u svom životu. Nadalje, biskup navodi: " Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi, diskriminacijom, agresijom, nasiljem i uvredama te pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba.
Stoga, od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačenima od Crkve."
Bit će zanimljivo vidjeti kako će na ove riječi reagirati ili neće uopće reagirati Kardinal Bozanić, koji koliko znam, nema takav stav. Živi bili pa vidjeli...
Istaknuo sam ovu poruku biskupa Uzinića kao reakciju na naš komentar od prije nekoliko dana kako Crkva kaska za razvoje društva ( mislim da je to napisao VBČ).
Eto, zgodan pomak ka napretku, iako zakašnjelo
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 19.05.21 11:57
Dobro je da se (ipak) nešto kreće. No ne treba sve gledati jednostrano. Osobno nisam fan LBGTQ zajednice, ali mi oni pojedinačno ne smetaju. Možda ne bi bilo ovoliko buke u javnosti kada ne bi bilo onih "parada ponosa". Baš to guranje pod nos mi smeta. Poštujem njihovu seksualnu opredjeljenost dokle god je to unutar njihova četiri zida. Jednako kao što je i moja. Za mene bi prava parada ponosa bila parada parova koji prolaze ulicom i guraju kolica sa vlastitom djecom, a uz njih šeta još mališana. To je ponos, a ne tko koga s koje strane... Osim toga, moglo bi se postaviti pitanje ljudskih prava onih koji svoje potrebe upražnjavaju sa (domaćim?) životinjama. Pa će nam i oni sutra prolaziti ulicom vodeći svoje ovčice, kozice i slične.
No da se vratim na Crkvu (a pri tome mislim i na Džamiju i Sinagogu...) - nije problem da vjerske zajednice o današnjim odnosima daju svoje komentare, no tu bi sve trebalo početi i završiti. Vjerske zajednice bi trebale imati neki stav, ali se trebaju izričito držati svog poslanja na Zemlji i baviti se vjerskim životom svojih članova bez obzira na političku, seksualnu, rasnu ili neku drugu pripadnost. Osobito tu mislim da je potrebno da se (sve) vjerske zajednice suzdrže od aktivnog miješanja u politiku i dnevne teme. To je važno jer moraju shvatiti da dobar vjernik može biti i onaj seksualno ili politički ili rasno "suprotiv" (hvala gosparu Maruliću na pomoći)