FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 20:03
PORUCNIK (citat):
Dario (citat):
vladimir (citat):
samoupravni socijalizam je funkcionisao dobro. nije tu bilo nikakvog bahacenja i razbacivanja para firminim novcem kao danas. doduse uvek je bilo nekih Sojica i lepih brena za cetri osobe kao sto ne postoji i zito bez kukolja ili zemlja bez kriminala. bez saglanosti i potpisa radnickog saveta nisu se mogle donositi vazne odluke.
Kada u radnički savez uvališ strica, ujaka, oca, kuma, zeta i što ti ja znam potpisuje se i pečati dok ima mastila sve po devizi ja tebi, ti meni i sve po pravilu...
Radnici biraju svoje predstavnike u RS, e sad po kom kriterijumu... I tada se znalo za probleme tehnokratije i birokratije, uzdignute skoro do klase, i to je bio uzasan klip u točkovima.
Inače, i u Njemačkoj postoje radnički savjeti. Služe najviše za zaštitu prava radnika i uključuju se ukoliko dođe do nekih nesporazuma između radnika i poslodavca. Ali mogu učestvovati u nekim slučajevima i u većim odlukama ali opet naravno ne u okviru naše samouprave. Članovi radničkog savjeta (Betriebsrat) su zaštićeni od otkaza i dobivaju plaćeno za sastanke ali naravno moraju znati i dosta iz radničkog prava. Sve veće firme mogu ali ne moraju imati radnički savjet dok manje firme sa do pet zaposlenih nemaju radnički savjet. Iz tog razloga filijale McDonalda u jednoj lokaciji imaju dvije firme od kojih svaka nema više od pet zaposlenih
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 29.11.22 21:30
Dario (citat):
PORUCNIK (citat):
Radnici biraju svoje predstavnike u RS, e sad po kom kriterijumu... I tada se znalo za probleme tehnokratije i birokratije, uzdignute skoro do klase, i to je bio uzasan klip u točkovima.
Inače, i u Njemačkoj postoje radnički savjeti. Služe najviše za zaštitu prava radnika i uključuju se ukoliko dođe do nekih nesporazuma između radnika i poslodavca. Ali mogu učestvovati u nekim slučajevima i u većim odlukama ali opet naravno ne u okviru naše samouprave. Članovi radničkog savjeta (Betriebsrat) su zaštićeni od otkaza i dobivaju plaćeno za sastanke ali naravno moraju znati i dosta iz radničkog prava. Sve veće firme mogu ali ne moraju imati radnički savjet dok manje firme sa do pet zaposlenih nemaju radnički savjet. Iz tog razloga filijale McDonalda u jednoj lokaciji imaju dvije firme od kojih svaka nema više od pet zaposlenih
Ti radnički savjeti vrše funkciju radničkog sindikata, ali ne donosi nikakve odluke u rukovođenju firmom.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 29.11.22 22:04
Ne. Ali postoje i radnička vijeća. Nikome se ne može dati otkaz dok to ne odobri navedeno tijelo.
Dario voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 01.12.22 19:50
Koliko se sećam, Radnički savet je jedno a organizacija sindikata u fabrici nešto drugo... Radnički savet obično drži sednicu krajem meseca gde se iznose proizvodni bilansi i utvrđuje iznos plate, kad se sve sabere i oduzme. Direktor nije imao moć na savetu jer savet čine svi slojevi preduzeća, pa tako, o tome sam i ranije pričao, jedan portir ili spremačica, njihov glas imao je jaku težinu u odlučivanju...
Sindikat se bavio lepim stvarima, organizovanje ekskurzija u bratske firme, podelu krompira, luka, praška, svinjskih polutki... retkost su bile teže povrede rada da bi morao da zaseda i daje svoj sud.
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 01.12.22 21:44
Sloba1 (citat):
Koliko se sećam, Radnički savet je jedno a organizacija sindikata u fabrici nešto drugo... Radnički savet obično drži sednicu krajem meseca gde se iznose proizvodni bilansi i utvrđuje iznos plate, kad se sve sabere i oduzme. Direktor nije imao moć na savetu jer savet čine svi slojevi preduzeća, pa tako, o tome sam i ranije pričao, jedan portir ili spremačica, njihov glas imao je jaku težinu u odlučivanju...
Sindikat se bavio lepim stvarima, organizovanje ekskurzija u bratske firme, podelu krompira, luka, praška, svinjskih polutki... retkost su bile teže povrede rada da bi morao da zaseda i daje svoj sud.
Tako je. Radnički savjet je organ upravljanja, a sindikat je radio na zaštiti i olakšanju života radnika.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1, Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 18:19
Ivo Bilandžija - Predsjednik Vijeća Saveza sindikata Hrvatske, marta 1987. "Najveće nezadovoljstvo radnika ne proizilazi iz toga što radnik ima malo, već stoga što se u ovoj kriznoj situaciji pojedinci na nepošten način bogate".
vladimir, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 20:25
Sloba1 (citat):
Ivo Bilandžija - Predsjednik Vijeća Saveza sindikata Hrvatske, marta 1987. "Najveće nezadovoljstvo radnika ne proizilazi iz toga što radnik ima malo, već stoga što se u ovoj kriznoj situaciji pojedinci na nepošten način bogate".
komunisticka ideologija svako ko ima malo vise ili je bogat to je neposteno, baraba,lopov i kriminalac. i dan danas je tako u glavama nasih ljudi koji zive ovde
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 20:41
Ne znam kako se naziva današnja ideologija, no činjenica je da je 90% današnjih tajkuna upravo iz tog mračnog i čudnog doba izašlo sa parama koje nisu mogli zaraditi u samoupravnim kolektivima. I tada je bilo imućnijih i manje imućnih, ali je ogromni dio društva gravitirao oko one čuvene "srednje klase" koje danas nema. Pri tome, socijalističke/komunističke ideologije na ovim područjima nema već gotovo 40 godina, otišla je ona u povijest zajedno sa njenim najbitnijim zagovarateljem nedugo nakon što je iz Ljubljane prevežen u Beograd. Upravo su se tada javili oni "najsposobniji" kadrovi koji su prepoznali trenutak kada se treba "ogrebati" o društvo u kojem žive. Danas vidimo da nasljednici tih istih "kadrova" bezočno kradu i bogate se na očigled naroda koji se pretvorio u stado jer nema onoga u koga bi opet vjerovali. Nema dana da ne iskrsne neka nova afera sa ministrima, političarima i drugim sadašnjim moćnicima. I brojke koje se spominju su minimalno milijunske. A najveće nezadovoljstvo radnika, odnosno naroda se očituje u egzodusu kakav stoljećima nije viđen na ovom području. Ne kaže se uzalud: Dolazili su ovdje razni osvajači i vojske, pa su otišli a narod je ostao. A onda su došli "domoljubi" i narod je otišao.
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 21:33
goran9030 (citat):
Ne znam kako se naziva današnja ideologija, no činjenica je da je 90% današnjih tajkuna upravo iz tog mračnog i čudnog doba izašlo sa parama koje nisu mogli zaraditi u samoupravnim kolektivima. I tada je bilo imućnijih i manje imućnih, ali je ogromni dio društva gravitirao oko one čuvene "srednje klase" koje danas nema. Pri tome, socijalističke/komunističke ideologije na ovim područjima nema već gotovo 40 godina, otišla je ona u povijest zajedno sa njenim najbitnijim zagovarateljem nedugo nakon što je iz Ljubljane prevežen u Beograd. Upravo su se tada javili oni "najsposobniji" kadrovi koji su prepoznali trenutak kada se treba "ogrebati" o društvo u kojem žive. Danas vidimo da nasljednici tih istih "kadrova" bezočno kradu i bogate se na očigled naroda koji se pretvorio u stado jer nema onoga u koga bi opet vjerovali. Nema dana da ne iskrsne neka nova afera sa ministrima, političarima i drugim sadašnjim moćnicima. I brojke koje se spominju su minimalno milijunske. A najveće nezadovoljstvo radnika, odnosno naroda se očituje u egzodusu kakav stoljećima nije viđen na ovom području. Ne kaže se uzalud: Dolazili su ovdje razni osvajači i vojske, pa su otišli a narod je ostao. A onda su došli "domoljubi" i narod je otišao.
svima je bilo lepo kad su prodavali akcije firmi u kojima su radili za desetine hiljada eura. o cemu su tada razmisljali radnici tih drustvenih firmi? to su valjda bile postene pare a ja kao privatnik sve sto sam za zivota zaradio je bilo neposteno?
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 21:47
Vrijeme kada su se prodavale dionice/akcije je bilo ono kada socijalizma više nije bilo ni u tragovima. I ja sam, kako ti kažeš "privatnik" i svaki dan gledam kako me pljačka država kako bi namirila štetu nastalu pljačkom njenih dužnosnika i ostalih moćnika. Gdje sam ja u svom postu napisao da si ti svoju zaradu zaradio nepošteno? Ono što sam pisao je da se odmah nakon prelaska u "kapitalizam" pojavila jedna klasa kojoj nije bilo dobro u prethodnom vremenu, gdje su ugnjetavani a istovremeno su se na njihovim računima fantomski pojavili neki ogromni iznosi. Tu nešto ne štima. I našoj bivšoj predsjednici nije valjalo, otac joj je bio privatnik u socijalizmu i bio je izrabljivan, a ipak je školovao svoju kćerku u Americi. Takve akrobacije su si u to vrijeme mogli priuštiti visoki političari na teret istog naroda kojem su "služili". [You must be registered and logged in to see this image.]
Doktor Živago voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 21:56
goran9030 (citat):
Vrijeme kada su se prodavale dionice/akcije je bilo ono kada socijalizma više nije bilo ni u tragovima. I ja sam, kako ti kažeš "privatnik" i svaki dan gledam kako me pljačka država kako bi namirila štetu nastalu pljačkom njenih dužnosnika i ostalih moćnika. Gdje sam ja u svom postu napisao da si ti svoju zaradu zaradio nepošteno? Ono što sam pisao je da se odmah nakon prelaska u "kapitalizam" pojavila jedna klasa kojoj nije bilo dobro u prethodnom vremenu, gdje su ugnjetavani a istovremeno su se na njihovim računima fantomski pojavili neki ogromni iznosi. Tu nešto ne štima. I našoj bivšoj predsjednici nije valjalo, otac joj je bio privatnik u socijalizmu i bio je izrabljivan, a ipak je školovao svoju kćerku u Americi. Takve akrobacije su si u to vrijeme mogli priuštiti visoki političari na teret istog naroda kojem su "služili". [You must be registered and logged in to see this image.]
nisi ti napisao nista lose ali sam ja u svom komsiluku i siroj okolini uvek bio kriminalac pa cak i prvu platu koju sam zaradio radeci kod privatnika moj rodjeni otac je rekao da sam je neposteno zaradio. a sta je tu bilo neposteno ? moja prva plata je bila veca nego oceva koji radi u drustvenoj firmi. ta prica o iseljavanju traje i dalje iz prostog razloga sto nam je vlast takva kakva jeste
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:01
I, mislite da drug Sindikalac iz Hrvatske nije u pravu u svojoj tvrdnji!
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:03
Inače nisam video do sada. Čestitam kolegi na činu!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:05
Moju prvu plaću (ako izuzmemo "plaću" u JNA) sam zaradio sa zidarima. Nikad se toga nisam stidio. Čak sam tada najbolje zarađivao - istina, rad je bio na crno, nisam bio prijavljen. Ni ti se ne trebaš stidjeti svoje plaće koju si zaradio kod privatnika. To je potpuno normalno. A što se tiče vlasti koju/koje imamo; pa nije nam valjao prethodni sustav gdje su na vlast dolazili po ključu i podobni. Sad kao imamo vlast koju smo sami izabrali, a kad ono - opet su na vrhu podobni, pa i po ključu. Bez partijske knjižice ni danas ne možeš, samo je razlika u koricama.
vladimir, Sloba1, Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:08
Sloba1 (citat):
I, mislite da drug Sindikalac iz Hrvatske nije u pravu u svojoj tvrdnji!
Nije on rekao ništa što nije točno. Međutim u to vrijeme radnici već odavno nisu bili oni koji su bitni i na vlasti
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:16
Sindikalni rukovodilac Hrvatske s kraja 80-tih godina izjavio je još sledeće:
"Nismo Mi protiv onih koji poštenim radom zarađuju i stječu mnogo, nego trebamo spriječiti bogaćenje bez rada. U tome smo očito preveliki oportunisti i kao da se bojimo da to kao društvo razotkrijemo, jer očito je predugo vidljivo da u ovim teškoćama netko bolje prolazi nego onda kada tako nije bilo"...
goran9030 voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:29
goran9030 (citat):
Moju prvu plaću (ako izuzmemo "plaću" u JNA) sam zaradio sa zidarima. Nikad se toga nisam stidio. Čak sam tada najbolje zarađivao - istina, rad je bio na crno, nisam bio prijavljen. Ni ti se ne trebaš stidjeti svoje plaće koju si zaradio kod privatnika. To je potpuno normalno. A što se tiče vlasti koju/koje imamo; pa nije nam valjao prethodni sustav gdje su na vlast dolazili po ključu i podobni. Sad kao imamo vlast koju smo sami izabrali, a kad ono - opet su na vrhu podobni, pa i po ključu. Bez partijske knjižice ni danas ne možeš, samo je razlika u koricama.
apsolutno si u pravu
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:37
Evo, meni kao radniku sa nižom plaćom nije trebala partijska knjižica, nisu me ni pitali već se baš i niko ne otima za ove poslove... Ovaj posao rade osobe koje su izgubile posao u društvenom sistemu pa ih stigle godine i osobe koje su u penziji vitalnog karaktera pa uz mirovinu imaju i plus plaću od ovoga posla i tako imaju dva primanja. Meni je ovo jedino i osnovno primanje pa dokle izdržim. U socijalizmu sam daleko bolje prolazio, nije uporedivo.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 22:45
Sloba1 (citat):
Evo, meni kao radniku sa nižom plaćom nije trebala partijska knjižica, nisu me ni pitali već se baš i niko ne otima za ove poslove... Ovaj posao rade osobe koje su izgubile posao u društvenom sistemu pa ih stigle godine i osobe koje su u penziji vitalnog karaktera pa uz mirovinu imaju i plus plaću od ovoga posla i tako imaju dva primanja. Meni je ovo jedino i osnovno primanje pa dokle izdržim. U socijalizmu sam daleko bolje prolazio, nije uporedivo.
ni za gradjevinu ili bilo koje deficitarno zanimanje ti netreba partiska knjizuca. ali je problem sto to niko nece da radi bez obzira na platu
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.01.23 23:27
Za bilo kakvo šljakersko mjesto i mjesto sa malom plaćom knjižica ne treba. Ali i to može biti izuzetak. Tako je u jednom dječjem vrtiću u doktorovoj županiji na mjesto čistačice primljena diplomirana upravna pravnica. I to bez obzira što je na isto mjesto konkurirala invalidna osoba za koju je i ministar i resorno ministarstvo navelo da treba imati prednost. I tako se naša Upravna pravnica održala na tom mjestu, pa je otišla i na trudničko bolovanje, a iz kolektiva vrtića objavljuju da će je radno mjesto čekati. Pri tome je potpuno nepotrebno navesti da iza akademski obrazovane čistačice stoji otac sa partijskom knjižicom.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 29.01.23 8:21
dodje jedan nemac u licko selo i jos poveo prevodioca sa sobom da kupi jedno drvo. narod mislio da je nemac lud ,tolki put a jos i prevodioca naseg coveka poveo sa sobom. nadje svaba drvo kakvo mu treba i izbroji toliko para da za te pare se u krajini mogao kupiti najbolji konj. prica je istinita. i ja sam se zacudio kakvo bi to drvo moglo biti. JAVOR od njega svaba pravi muzicke instrumente u svojoj firmi u nemackoj. takvo drvo prica krajisnik kod nas u krajini nije nista posebno vredno ali u nemackoj ga verovatno nema i svabi je bilo izuzetno vredno
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 02.02.23 20:17
Anegdota.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 02.02.23 21:13
Sloba1 (citat):
Anegdota.
nije anegdota to mi je ispricao komsijin pokojni otac. ono sto je u krajini bilo gotovo bezvredno jednom nemcu je bilo neprocenjivo. ja sam tada prvi put cuo da se od javorovog drveta proizvode muzicki instrumenti. i verovatno tog drveta u Nemackoj nema. kao sto u Swedskoj ima samo bor,jela i breza
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 02.02.23 22:04
Javor je jedna od najcjenjenijih vrsta drveta medju graditeljima instrumenata. Od najpoznatijih i najskolovanijih pa do domace radinosti. Nije dzaba ona, "gusle moje, od javora suva..." Koristila ga je za svoje instrumente i najpoznatija talijanska kuca, Stradivari. Zbog svoje tvrdoce proizvodi unikatan ton i odlicno razdvajanje nota. Isto tako, otporan je i instrumenti napravljeni od njega su dugotrajni. Esteticari ga cijene i zbog jedinstvenih sara. Kao i sve drugo, nema ga svagdje i kvalitet se razlikuje od podneblja do podneblja. Tako da vjerujem u majorovu pricu.
Doktor Živago voli ovaj upis
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 02.02.23 23:47
U Njemačkoj ga ima dosta po Bavarskoj ali i po ostalim dijelovima, negdje ga čak prodaju za loženje kamina uz mješavinu drugog drveta
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 03.02.23 9:36
Javora ima i kod nas, još kao klinac sam se igrao njegovim sjemenkama i bacao ih kao helikoptere... Ali, zar se u svrhu izrade instrumenata ne koristi lipa? Čak i više od javora? Možda da otvorimo temu na tu temu, pa da sveti samoupravni socijalizam lagano počiva ako se rasprava njega ne tiče?