FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 24.10.17 11:07
nis naftna industrija srbije. sta reci skoro 1000radnika u jednom danu je dobilo otkaz ali nisu svi prestali da rade. naime ponudjeno im je da rade preko lizing agencije za duplo manju platu. ovakav scenario primenjuju i druge firme kako bi se uvecao profit.radnici na lizing. ja neznam dali to igde postoji na svetu. druga stvar sta se to krije iza masovnog odlaska ljudi sa ovih prostora na rad u Slovacku i Madjarsku za satnicu od 2-3eur. radi se do 90dana na ugovor
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 24.10.17 16:02
po drugi svetovni vojni je bila nemška filozofija zelo enostavna, imeti mora "zadovoljnega" delavca, da bo dvignila razvoj... in zato je nemcija tam kjer je..., ja in to o čemer piše VBČ je to to..., kaj tu ni jasnega...
še malo: imel sem priložnost pred dvema destletjema (96...98) sodelovati s VOESTALPINE avstrijski železar - jeklar pa še kaj, v firmi so vzpodbujali notranji odkup delnic in delavsko soupravljanje - ne samoupravljanje, to je bil potop, ko je lahko snažilka v DS minirala morda tudi res dobre odločitve, ampak na koncu je bila pa še vedno partijska celica tista, ki je požegnala odločitev, partijska celica pa tudi vemo kaj je bila, mešanje polike v ekonomijo... (to mi je pa šlo na kozlanje)... , pa mislim da firma VA še danes dobro dela...
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 16:00
Da je ostao samoupravni socijalizam, već bih bio u punoj penziji i pravoj jer sam imao pravu i lepu platu a ne sada u kapitalizmu minimalac i to već gotovo 13 godina. Kod svakog donošenja minimalca poslodavcima je to puno, sve im je puno i da mogu skinuli bi kožu s leđa radniku. Da se oni pitaju radnici bi spavali u krugu firme i ne bi ni išli kući koliko im je malo i koliko su pohlepni a sa druge strane ni pišljivi minimalac nisu u stanju radniku da isplate... Računao sam penziju za 25 g staža u socijalizmu. 37 hiljada dinara, što je za današnje prilike solidno. Ali sada sam 13-14 g i tako će biti do kraja na minimalcu sa minimalnim pio uplatatam, tako da ko zna kolika će mi penzija biti kada se to sve promulja. A, da ne spominjem što nema više minuli staž, procenat iz socijalizma već se samo prizanje poslednji poslodavac, tako da umesto da imam 14 posto na plati imam manje od pet posto... Topli obrok i regres su smešni i cifra tek da zakon ispoptuju a regres novci u socijalizmu su bili lepi a sada ništa. I tako, blago vama koji ste se navikli na kapitalizam.
goran9030 voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 19:49
Ništa bolje od kapitalizma. Sustav neograničenih mogućnosti.
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 20:38
Zapravo se može o ovoj temi pričati kao i o tome koje jelo ti je dobro, a koje loše. Uvijek ćeš naći ljude kojima jedno valja, a drugo ne valja i obrnuto. Po meni, Samoupravni socijalizam je bio odlično zamišljen i postavljen kako bi običan narod bolje živio i imao veće mogućnosti. Definitivno je bio bolje postavljen nego bilo koji drugi socijalizam u okruženju. E sad, druga je stvar što ljudi pokvare sve što mogu. O Samoupravnom socijalizmu možeš cijeniti ako si živio tu u vrijeme kada je bio aktualan. Dakle, po mom mišljenju - Samoup. soc. je bio humanije društvo od kapitalističkog.
_________________ In medias (t)res...
Sloba1 voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:08
Nema ništa od puno priče, dogovaranja i sastančenja. Zavrni brale rukave i radi.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:17
Sastančenje je samo jedna od floskula koje se povlače kada se priča o radu u Socijalizmu. Radilo se tada i teško i krvavo. Ali kada je trebalo odlučiti, postojali su Radnički savjet i Zbor radnika. Naravno, nisu oni odlučivali o svemu, ali su bili obavješteni o tome što i kako rade direktor i ostalo rukovodstvo. Sve bitne odluke su se donosile javnim glasanjem. Jednako se brojao glas portira i direktora. A baš me zanima koliko zavrće rukave sin tvoga gazde? Ili nekog drugog industrijalca? Taj živi od tvog rada i hladi jaja gdje mu sa prohtije.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:22
Ne znam šta ja imam odlučivat. Odlučuje poslodavac, ja niti sam plaćen za to niti imam volje razbijat glavu time.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:30
To je zato što tvornica nije tvoja i tebe boli xyz za tu firmu. Kad dobiješ bolju plaću negdje dalje, ode ti kao skakavac koji ugleda zelenije polje. U samoupravljanju smo bili zainteresirani da "naša" firma radi i napreduje jer smo kako god to čudno zvučalo ipak bili nekakvi vlasnici te firme. Svaka poslovna godina se završavala velikim zborom radnika gdje je bilo jasno i glasno rečeno kakvi su nam bili poslovni rezultati te godine. Rečeno je koliko smo imali troška, a koliko prihoda. Zarada je bila tolika i tolika. Mogli smo je usmjeriti u gradnju novih hala i modernizaciju postojećih, a mogli smo i podijeliti višak. Uprava je uvijek predlagala da točno određeni dio usmjerimo u razvoj, a ostatak u "višak". I po čemu je tu razlika od dioničkih društava u Kapitalizmu? Višak je bio takav da smo svi dobili svoju dividendu, ali u istom iznosu i direktor i čistačica jer smo svi na određeni način doprinijeli tome da se zaradi. Ni direktor ne bi napravio to što je bilo dobro da nije bilo čistačice koja je dobro obavila svoj posao. Svatko je tokom godine dobio plaću po svom rangu, ali dividenda je bila ta koja se dobivala ravnomjerno. I to jako dobro pamtim.
p.s. zbor radnika je donosio odluku o raspodjeli viška sredstava i to većinom glasova. A biralo se po opcijama koje je predložila uprava. naravno, postojala je i diskusija gdje je financijski direktor ili tehnički ili bilo koji drugi morao odgovoriti na konkretna pitanja bilo kojeg radnika
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:42
I ja sam zainteresiran da moja firma prosperira. I neću bit skakavac ako firma i o meni vodi računa.
Ali ako vidim da dolazi ledeni brijeg, neću čekat nepomično na brodu. Zašto sam promijenio posao? Jer sam vidio da dolazi inflacija i nisam htio se ubijat štednjom. Znam kakav sam radnik i koliko vrijedim, stoga sam prešao u drugu firmu da nadoknadim inflacijski gubitak, a ujedno u drugoj firmi imam veće šanse opstat, jer je pitanje koliko će firmah propast u ovoj krizi.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:44
OK, to sa skakavcem je bila ilustracija. U prijevodu, u ovoj firmi te ništa ne drži, kao što te nije držalo ni u onoj prošloj. Ne samo tebe, već bilo kojeg drugog radnika u Kapitalizmu. Ide se tamo gdje je bolje i gdje je trava zelenija. Nema emocija.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:46
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 21:49
O tome ti i pričam. Nije tvoje i ne zanima te.
PORUCNIK voli ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 22:07
Samoupravni socijalizzam...ko ga je ukinuo, mislim ko je pogasio sijalicu??????????
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 12.10.22 22:56
goran9030 (citat):
To je zato što tvornica nije tvoja i tebe boli xyz za tu firmu.
XYZ, jeli ti to samo izreka ili mislis na kordinate?
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 0:32
goran9030 (citat):
A baš me zanima koliko zavrće rukave sin tvoga gazde? Ili nekog drugog industrijalca?
Moj gazda ima sina koji je rodjen sa tezim tjelesnim deformitetima. Radi!!! Radio je i kao srednjoskolac. Ne zbog toga sto mu otac ne moze obezbijediti sve sto mu treba nego sto se (u kapitalizmu) djeca uce da je rad osnova svega. Vecina djece, nezavisno od materijalnog stanja roditelja pocnu da rade cim napune odredjen uzrast (minimum 14, najcesce 15). Naravno, zakonski je ograniceno sta, gdje, kako i koliko mogu da rade. Tako da nije rijedak slucaj da su momak ili cura koji u restoranu pociste sto nakon tvog bancenja, na posao dosli autom koje kosta koliko i tvoja kuca. E sad, ako za primjere uzimas djecu iz dzet-seta kojima je jedini posao da se pojavljuju na stranicama zute stampe, ima i toga. Ali to je vrlo mali procenat. A iskreno, ne znam da su i djeca nekadasnjih (i sadasnjih) "budzovana" socrealizma nesto krampala. Sto se tice kako su preduzeca bila "nasa", imam jedno pitanje, pa kako onda propadose pored tolike brige i ljubavi? Nemoj sam reci da ih je srusio ljubomorni Zapad. More bit bidne da je jedan od razloga je i to sto se isto pitao i portir i direktor.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 7:45
goran9030 (citat):
"Rođen da gmiže letjeti ne može!" - Maksim Gorki
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 8:05
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 8:56
PORUCNIK (citat):
goran9030 (citat):
ode iz Bosne u USA bez dinara u dzepu a danas je Milioner a mi i dalje pricaom o socijalizmu i Titu
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 9:03
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
goran9030 (citat):
ode iz Bosne u USA bez dinara u dzepu a danas je Milioner a mi i dalje pricaom o socijalizmu i Titu
Koliko njih? Otišao da ga izrabljuju, pa poslije on da izrabljuje? Mentalitet: kad plačeš - da plačeš u mercedesu!
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 9:21
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
goran9030 (citat):
Koliko njih? Otišao da ga izrabljuju, pa poslije on da izrabljuje? Mentalitet: kad plačeš - da plačeš u mercedesu!
a zasto bih plakao u ladi? Porucnice uvek neko mora biti j...N samo je pitanje koliko i za koje pare . pa bolje da me izrabljuju u neprijateljskim zemljama za 1500eur nego kod kuce za 600eur kolko mi je bila plata u Srbiji.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 10:01
vladimir (citat):
Citat :
Citat :
PORUCNIK (citat):
a zasto bih plakao u ladi? Porucnice uvek neko mora biti j...N samo je pitanje koliko i za koje pare . pa bolje da me izrabljuju u neprijateljskim zemljama za 1500eur nego kod kuce za 600eur kolko mi je bila plata u Srbiji.
A zašto da plačeš i zašto da te, uopšte, izrabljuju?
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 10:30
e moj Porucnice od kad je sveta i veka uvek je tako bilo. pita svinja koku da joj da jedno jaje a koka pita svinju da joj da kilo mesa. zamisli se svinja pa rece da dam kilo mesa? pa onda moram biti zaklan??? uvek neko mora biti zakinut vise ili manje
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 10:52
Socijalizam i samoupravljanje su prošlost i propalitet. Idemo dalje.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 10:56
vladimir (citat):
e moj Porucnice od kad je sveta i veka uvek je tako bilo. pita svinja koku da joj da jedno jaje a koka pita svinju da joj da kilo mesa. zamisli se svinja pa rece da dam kilo mesa? pa onda moram biti zaklan??? uvek neko mora biti zakinut vise ili manje
Eto u šta su te ubijedili. Bušmani ne izrabljuju jedan drugog. Ni u nekim porodicama nema izrabljivanja. A to bi moglo da se proširi i na šire zajednice: plemena, nahije države... Ali kapitalisti više izdvajaju para da zaštite prava izrabljivanja, nego ša blagostanje onih koje izrabljuju...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 12:37
Da želimo živjet kao bušmani otišli bismo tamo. Samo onda ne bi mogli na internet niti doć na forum, a to nikako ne želimo.
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 16:40
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
goran9030 (citat):
Ako mislis na koga ja mislim, on se skolovao u YU. Tamo je stekao to znaje sa kojim se u USA obogatio !!!
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 20:13
SveJug (citat):
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
goran9030 (citat):
Ako mislis na koga ja mislim, on se skolovao u YU. Tamo je stekao to znaje sa kojim se u USA obogatio !!!
To i sada radimo, besplatno školujemo zapadnoevropski kadar... Brale, dao bih stipendije i besplatno školovanje, ali i obavezu da radi određeni broj godina gdje mu se odredi, a ako ne odradi no ode vani, da vrati stipendiju i plati za jednog zdravstvenog radnika...
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 20:20
VBČ (citat):
Da želimo živjet kao bušmani otišli bismo tamo. Samo onda ne bi mogli na internet niti doć na forum, a to nikako ne želimo.
Govorim o stanju svijesti. nije problem dati i njima kompjuter ili ih obučiti, oni i dalje ne bi željeli da komšiji crkne krava, da otmu nešto tuđe, da uzmu više nego što im treba. Znate za onog novinara koji je htrio nagraditi čokoladom najbrže dijete u selu, a oni se uzeli za ruke i zajednostigli u isto vrijeme. Kažu, ne može pojedinac biti srećan, ako je neko u "ekipi" nesrećan. Tako nešto i religija propovijedaju. Mene su učili da nije vjernik onaj koji mirno i sit zaspi, a nije isplatio nadničara, ako ne zna ima li i on večeru.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 20:25
Dragi Poručniče svijet ne funkcionira tako. A ni religije ni svete knjige nisu ukinule robovlasništvo. Samo su propisale kako se treba odnosit prema robovima, ali robovi su ostali robovi.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 13.10.22 20:54
VBČ (citat):
Dragi Poručniče svijet ne funkcionira tako. A ni religije ni svete knjige nisu ukinule robovlasništvo. Samo su propisale kako se treba odnosit prema robovima, ali robovi su ostali robovi.
Da, smatramo se božjim robljem. To mi je bio glavni argument za prelazak u ateizam i još mi nije posve jasno sve to. Doduše, nisam se ni udubljivao previše u tu tematiku, i kao još neke stvari shvatam kao vremenski uslovljene.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 14.10.22 23:13
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
To je zato što tvornica nije tvoja i tebe boli xyz za tu firmu.
XYZ, jeli ti to samo izreka ili mislis na kordinate?
xyz je višenamjenska kratica. obično služi umjesto onoga "piiiiiip", a može se koristiti i za nešto pristojnije
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 14.10.22 23:26
Brkakougar (citat):
Samoupravni socijalizzam...ko ga je ukinuo, mislim ko je pogasio sijalicu??????????
Ovi novopečeni tajkuni koji su se preko noći obogatili. Oni su "upalili svjetlo". Zato je i trebalo sve raskomadati da se lakše opljačka
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 15.10.22 9:09
goran9030 (citat):
Sastančenje je samo jedna od floskula koje se povlače kada se priča o radu u Socijalizmu. Radilo se tada i teško i krvavo. Ali kada je trebalo odlučiti, postojali su Radnički savjet i Zbor radnika. Naravno, nisu oni odlučivali o svemu, ali su bili obavješteni o tome što i kako rade direktor i ostalo rukovodstvo. Sve bitne odluke su se donosile javnim glasanjem. Jednako se brojao glas portira i direktora. A baš me zanima koliko zavrće rukave sin tvoga gazde? Ili nekog drugog industrijalca? Taj živi od tvog rada i hladi jaja gdje mu sa prohtije.
Što se tiče sastanaka Radnički savet je održavan u radno vreme ali Zbor radnih ljudi je uvek zakazivan po završetku posla. Tako da priča o sastančenju za vreme rada, ne pije vodu i nije tačna.
PORUCNIK voli ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 15.10.22 18:04
goran9030 (citat):
Brkakougar (citat):
Ovi novopečeni tajkuni koji su se preko noći obogatili. Oni su "upalili svjetlo". Zato je i trebalo sve raskomadati da se lakše opljačka
Nesto tu meni nestima???? Da li je moguce da su samoupravljanje samoupravni ljudi odbacili na nagovor tamo nekog tajkuna???? Hoces reci odrekli se samoupravnog sistema raspustivsi radnicki savet i prihvatili tajkuna koji ce da zastupa njihove interese da se oni ne muce u razmisljanju vec im ostaje samo da rade....da li je mozda to kvaka????
VBČ voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 15.10.22 21:58
Brkakougar (citat):
goran9030 (citat):
Brkakougar (citat):
Nesto tu meni nestima???? Da li je moguce da su samoupravljanje samoupravni ljudi odbacili na nagovor tamo nekog tajkuna???? Hoces reci odrekli se samoupravnog sistema raspustivsi radnicki savet i prihvatili tajkuna koji ce da zastupa njihove interese da se oni ne muce u razmisljanju vec im ostaje samo da rade....da li je mozda to kvaka????
Izgleda da jeste...
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 15.10.22 23:15
SveJug (citat):
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
goran9030 (citat):
Ispravak. Djelomično se školovao u YU a djelomično u USA.
Svakom prema zaslugama.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 15.10.22 23:22
Kad su strani novinari pitali Tita šta bi bilo s njegovom zemljom da je on u mladosti otišao u Ameriku, on je odgovorio: šta bi bilo sa mojom zemljom ne znam, ali ono što znam, da sam otišao u Ameriku bio bih milijunaš.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 16.10.22 10:13
Izuzetno pametan covek koji je mogao svaki sistem da iskoristi u svoju korist...sistemom moras ti upravljati a ne da cekas da sistem tebe upravlja...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 16.10.22 18:09
Brkakougar (citat):
Izuzetno pametan covek koji je mogao svaki sistem da iskoristi u svoju korist...sistemom moras ti upravljati a ne da cekas da sistem tebe upravlja...
Pragmatičar. Izgleda da samo takvi opstaju na političkoj sceni, na kojoj nema previse sentimenta. Uz to lukav i poprilično narcisoidan. Sve pretpostavke za dobrog vodju.
On bi uistinu postao milijunaš u Americi, za razliku od njegovih sljedbenika koji još vjeruju u utopiju.
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 17:11
Max Blitz (citat):
pera84 (citat):
S tim nemaju nikakve veze razlike izmedju socijalizma i kapitalizma nego u kom se pravcu citav svijet krece.
Znam priču od jedne susjede kako joj je otac pucao na vlastitog sina, njenog brata, iz lovačke puške kad je ovaj doveo u polje prvi put motokultivator. Stari nije htio ni čut ni za kakvu tehnologiju na zemlji osim konja. Govorio je da se zemlja s frezom ubija. Sin mu je pokušao objasnit, pa je probao i protiv očeve volje, a na sreću nije sasvim tragično zavšilo. (Priča je iz Dalmacije, doduše od sad već dosta davno. I nije jedina sa sličnim nazivnikom.) I sad imaj ti takvog ukućanina doma, i još 'glavu obitelji'.
Da mu otac nije slučajno bio Menonit ili Amish? Mada doduše oni ne koriste nasilje niti imaju oružje
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 17:23
vladimir (citat):
nis naftna industrija srbije. sta reci skoro 1000radnika u jednom danu je dobilo otkaz ali nisu svi prestali da rade. naime ponudjeno im je da rade preko lizing agencije za duplo manju platu. ovakav scenario primenjuju i druge firme kako bi se uvecao profit.radnici na lizing. ja neznam dali to igde postoji na svetu. druga stvar sta se to krije iza masovnog odlaska ljudi sa ovih prostora na rad u Slovacku i Madjarsku za satnicu od 2-3eur. radi se do 90dana na ugovor
Socijalni demokrata Gerhard Schroeder je to uveo u Njemačkoj 2005 godine kada je vladala koalicija SPD/Zeleni. Neki kažu bilo je neophodno uslijed krize a neki tvrde kako je to bio konačni udarac radničkoj klasi i to od jednog socijal demokrate. Bilo kako bilo Schroeder nije dočekao kraj mandata nego mu je izglasano nepovjerenje ali se on uvalio u Gazprom fotelju i služio kao očitavač gasnih brojila Putinu za dobre novce. Reforma je bila veliki zahvat u ukidanju pomoći za nezaposlene i program potakni i zahtijevaj. Mnoge firme su počele otpuštati radnike i ponovo ih zapošljavati preko raznih agencija ili "leasing" za upola manju cijenu. I naravno te agencije su imale mnogo liberalnije granice u vezi držanja i otpuštanja radnika. Tako je jedna firma mogla naručiti sto radnika i nakon šest mjeseci jednostavno otkazati leasing i agencija ih je tada mogla jednostavno otpustiti ako ih nisu mogli prodati negdje drugdje. Dan danas postoje te agencije ali iz sasvim drugog razloga, naime sve više nedostaje radne snage pa se sve okrenulo tako da radnici preko agencija imaju dosta puta mnogo višu satnicu nego stalno zaposleni. Ali nedostatak radne snage se osjeti i kod agencija... Uglavnom, ta šema je došla naravno iz Amerike i nije otkriće tople vode nego postoji već dugo i bila je omiljena metoda sa nastavak proizvodnje za vrijeme štrajka
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 17:27
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 17:29
VBČ (citat):
Divim se Amišima i Menonitima. Oni žive vjeru svaki dan.
Na neki način da. Mene fascinira način života koji je kod nas vladao prije II svjetskog rata što znam iz priče moje bake. Ima fina serija jednog blogera na Youtubu gdje se vidi da iako ne koriste internet ne žive u neznanju nego su dosta načitani. I ima ih raznih, zavisi od zajednice ili župe. Svi su Menoniti ali neki recimo koriste i automobile i čak mobilne telefone ali bez nekih app-ova i interneta nego čisto za pozive. I solidarni su, nešto kao prije kod nas kad netko gradi kuću pa dođe čitavo selo pomoći. Ujedno naravno u njihovom okruženju se može kupovati organska hrana A kvalitete i to sa garancijom
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 17:45
VBČ (citat):
Kako misliš nije dočekao kraj mandata?
U pokrajinskim izborima (savezne zemlje, Bundesland/änder ili slično našim SR republikama, u SAD-u federal states, ranije su to prevodili sa pokrajinama, valjda iz razloga jer nemaju ista prava kao kod nas što su imale SR republike nego više kao pokrajine u SFRJ) je SPD dosta izgubio, uglavnom zbog nepopularnih ekonomskih mjera, to je bio glavni razlog, i htio je postaviti Bundestag pred pitanje da li mu još vjeruju. Ujedno koalicijski partner stranka zelenih je isto izgubio dosta podrške na izborima u pojedinim pokrajinama. To je instrument za ispitati parlament da li su ikako suglasni sa politikom vlade. Rezultat je bio poražavajući za Schroedera 151 dva glasa za kontra 296 ne. Kritičari govore kako je Schroeder htio sa time učvrstiti pozicije SPD-a pošto je podrška SPD-u bila u padu ali mu se obilo o glavu. Nakon toga je vlada rasformirana i proglašeni su prijevremeni savezni izbori gdje je tada CDU dobio više glasova i od tada je vladala tzv. velika koalicija CDU/SPD sa kancelarkom Merkel na čelu
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 17:52
vladimir (citat):
samoupravni socijalizam je funkcionisao dobro. nije tu bilo nikakvog bahacenja i razbacivanja para firminim novcem kao danas. doduse uvek je bilo nekih Sojica i lepih brena za cetri osobe kao sto ne postoji i zito bez kukolja ili zemlja bez kriminala. bez saglanosti i potpisa radnickog saveta nisu se mogle donositi vazne odluke.
Kada u radnički savez uvališ strica, ujaka, oca, kuma, zeta i što ti ja znam potpisuje se i pečati dok ima mastila sve po devizi ja tebi, ti meni i sve po pravilu...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 18:23
Dario (citat):
vladimir (citat):
samoupravni socijalizam je funkcionisao dobro. nije tu bilo nikakvog bahacenja i razbacivanja para firminim novcem kao danas. doduse uvek je bilo nekih Sojica i lepih brena za cetri osobe kao sto ne postoji i zito bez kukolja ili zemlja bez kriminala. bez saglanosti i potpisa radnickog saveta nisu se mogle donositi vazne odluke.
Kada u radnički savez uvališ strica, ujaka, oca, kuma, zeta i što ti ja znam potpisuje se i pečati dok ima mastila sve po devizi ja tebi, ti meni i sve po pravilu...
Radnici biraju svoje predstavnike u RS, e sad po kom kriterijumu... I tada se znalo za probleme tehnokratije i birokratije, uzdignute skoro do klase, i to je bio uzasan klip u točkovima.
Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samoupravni socijalizam 28.10.22 18:36
Dario (citat):
VBČ (citat):
Kako misliš nije dočekao kraj mandata?
U pokrajinskim izborima (savezne zemlje, Bundesland/änder ili slično našim SR republikama, u SAD-u federal states, ranije su to prevodili sa pokrajinama, valjda iz razloga jer nemaju ista prava kao kod nas što su imale SR republike nego više kao pokrajine u SFRJ) je SPD dosta izgubio, uglavnom zbog nepopularnih ekonomskih mjera, to je bio glavni razlog, i htio je postaviti Bundestag pred pitanje da li mu još vjeruju. Ujedno koalicijski partner stranka zelenih je isto izgubio dosta podrške na izborima u pojedinim pokrajinama. To je instrument za ispitati parlament da li su ikako suglasni sa politikom vlade. Rezultat je bio poražavajući za Schroedera 151 dva glasa za kontra 296 ne. Kritičari govore kako je Schroeder htio sa time učvrstiti pozicije SPD-a pošto je podrška SPD-u bila u padu ali mu se obilo o glavu. Nakon toga je vlada rasformirana i proglašeni su prijevremeni savezni izbori gdje je tada CDU dobio više glasova i od tada je vladala tzv. velika koalicija CDU/SPD sa kancelarkom Merkel na čelu