FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 16.04.16 13:33
Na 1. Sajmu pogrebne opreme u Nišu proizvođači su pogrebnicima ponudili širok spektar robe za njihove potencijalne klijente, a jedino što se nije prodavalo bila je torta u obliku mrtvačkog kovčega. Tortu su posjetitelji sajma i novinari pojeli u slast......
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 18.04.16 22:05
Ne sviđa mi se ovo što sam video oko mrtvačkih sanduka i kao torta pa još se jede... Ju,,, ju... Nemam reči kako bih opisao taj događaj, strašno.
Lazo30/2 Desetar
BROJ POSTOVA: : 284 ČLAN OD: : 2016-01-18
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 18.04.16 23:05
Ne mogu da shvatim kako ti ljudi, ti novinari ili ucesnici sajma uopste razmisljaju, kada mogu tako normalno da jedu nesto sto je takvog oblika i sto podseca na,....uh!
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 18.04.16 23:07
Pogrebno poduzeće je jedan sjajan obiteljski obrt/firma, koja teško da može propast, a unijet u sve malo reklame, pa i šale, zašto ne. Meni je ova torta baš dobra. Da mi je usput, posjetio bih ovakav sajam, taman mi trenutno ne trebaju njihove usluge...
Lazo30/2 Desetar
BROJ POSTOVA: : 284 ČLAN OD: : 2016-01-18
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 18.04.16 23:15
I mogao bi kozumirati tortu takvog oblika i slicnosti sa necim stvarnim?
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 18.04.16 23:18
Lazo30/2 (citat):
I mogao bi kozumirati tortu takvog oblika i slicnosti sa necim stvarnim?
Bez problema, zašto ne.... treba se i zezat.
Mislim, teško onome tko ne zatreba u životu usluge pogrebnika, što bi to značilo, da je cijeli život sam?
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Eto, poduzetnik je sve lijepo objasnio kako i što treba u tom poslu.... Vjerujem da on nema pojma da je neka ekonomska kriza u zemlji.....
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 19.04.16 0:14
I ta pogrebna preduzeca kada je ekonomska kriza nisu imuna na istu iz prostog razloga sto se tada ide na jevtiniju varijantu, tj kremiranje.Jedan moj prijatelj vlasnik Funeral Home mi se neki dan pozalio da mu je posao totalno zamro upravo zbog rastuceg trenda kremiranja.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 19.04.16 0:17
Eh, Milutine, ti pričaš o Americi, kremiranja je kod nas vrlo malo. Nije običaj to tako da se ništa poslije ne vidi...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 19.04.16 0:24
Ovdje je zavladala epidemija kremiranja- bukvalno.I to ne samo kod amera.Mi u parohiji imamo otprilike 40 % slucajeva kremiranja, bez obzira sto je to protiv hriscanskog vjerovanja i cinjenice da nase svestenstvo u slucaju kremiranja ne vrsi opelo( upokojena molitva).jednostavno familije pokojnika se umjesto $10- ak + K za klasicne sahrane opredeljuje za jevtiniju ($700 do $900) varijantu kremiranja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 19.04.16 0:34
Šalim se malo, ima i tu kremiranja, barem u Zg, i sprovodi su prilično skromni, samo te mogućnosti nema svuda, a do običaja se još drži, iako koliko sam imao prilike vidjet, katolički sprovodi nisu spektakularni. A običan sprovod, ono ništa posebno, je oko 10.000 kn. Ako imaš grobnicu, naravno.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 19.04.16 0:49
Ovdje su te usluge dosta skupe.Usluge pogrebnog preduzeca sto obuhvata: preuzimanje pokojnika,priprema, izlozba, prevoz do crkve i groblja iznose od $7K pa i do $18k, grobno mjesto je od $2,5 pa navise,ukop isto toliko, malo za svestenika, izadje to zaista mnogo.Prevoz pokojnika u nase zemlje kosta od $7k najjevtinije.To ukljucuje kompletnu uslugu sa avionskim transportom.Kvalitetnija oprema(sanduk i sl) podize cijena. Zadnje obelezje(krst) ovdje cesto izradjujem za potreba srpske i ruske crkve i cijena je od $200 za hrastov pa do $1500 ako je mahagonij, bez primjese eksera, sarafa i sl.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 19.04.16 1:45
Ko se opredeljuje za krst od mahagonija?Nije u pitanju nikakvo pomodorstvo, rasipanje novca, pokazivanje moci i sl. Oni koje grobno mjesto srodnika obeleze sa krstom od mahagonija nemaju nameru podizanja nadgrobnog spomenika- znaci stede novac.Za takav "ekoloski krst" , bez primjese metala ili plastike potrebno je oko 15 sati rada(priprema drveta, farbanje, poliranje i sl).Drvo kosta od $150 do $200. Takav krst ima vijek trajanja od 150 do 200 godina.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 20.04.16 15:58
Ajd' da i to vidimo, bit će zanimljivo....
‘Na ljeto ćemo probiti hrvatsku blokadu s 5000 ljudi!’ Vit Jedlička, predsjednik fiktivne mikrodržave Liberland koju je proglasio na sedam četvornih kilometara područja na desnoj obali Dunava oko kojeg se spore Hrvatska i Srbija, najavio je da će na ljeto s 5000 ljudi probiti hrvatsku blokadu i doći na slobodni teritorij kakvog, kaže, nema nigdje na svijetu. Iako ne može pristupiti teritoriju kojeg je prije točno godinu dana proglasio svojom zemljom nazvavši je Liberland, Jedlička je u međuvremenu tražio podršku političara i investitora za svoj projekt. Hrvatska granična policija do sada je uhitila nekoliko desetaka ljudi koji su ondje pokušali doći tvrdeći da je to Liberland. Jedina građevina na tom prostoru je napuštena lovačka kuća...
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 21.04.16 19:56
Ko je ovaj čovek, kako ja nisam čuo za ovoga do sada. Prvi put ovo vidim u životu jer o ovome se nigde ne piše i ne govori. Nisam link otvarao ali ovo mi sve suludo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 21.04.16 20:10
Sloba1 (citat):
Ko je ovaj čovek, kako ja nisam čuo za ovoga do sada. Prvi put ovo vidim u životu jer o ovome se nigde ne piše i ne govori.
Ima već dosta o tome po netu, ukucaj 'Liberland', traje to cca pola godine-godinu.
Riješila bi to stara milicija jednim 'razgovorom' , a sad jbg, ne ide više to tako.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 21.04.16 20:31
Sad ću ukucati da vidim o čemu je reč, a to za miliciju u pravu si... bilo bi to očas rešeno
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 23.04.16 2:27
Max Blitz (citat):
Ajd' da i to vidimo, bit će zanimljivo....
‘Na ljeto ćemo probiti hrvatsku blokadu s 5000 ljudi!’ Vit Jedlička, predsjednik fiktivne mikrodržave Liberland koju je proglasio na sedam četvornih kilometara područja na desnoj obali Dunava oko kojeg se spore Hrvatska i Srbija, najavio je da će na ljeto s 5000 ljudi probiti hrvatsku blokadu i doći na slobodni teritorij kakvog, kaže, nema nigdje na svijetu. Iako ne može pristupiti teritoriju kojeg je prije točno godinu dana proglasio svojom zemljom nazvavši je Liberland, Jedlička je u međuvremenu tražio podršku političara i investitora za svoj projekt. Hrvatska granična policija do sada je uhitila nekoliko desetaka ljudi koji su ondje pokušali doći tvrdeći da je to Liberland. Jedina građevina na tom prostoru je napuštena lovačka kuća...
Meni je cool njegov utopizam! Da sam mladji, zaputio bih se tamo i kampovao.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 23.04.16 2:53
PORUCNIK (citat):
Ma nema to veze s tim nego s nekim forma oko poreza u takvim mikrodržavama.... I svodi se na pranje love, ne znam sve.
Netko ovog Čeha zapravo početno financira, našli su nekoga tko će se medijski eksponirat, a glavni igrači čekaju šta će možda bit. Bilo je ovakvih sličnih primjera već po svijetu.
A naivci (možda poput tebe da imaš viška novaca s kojim ne bi znao što bi) mu uplaćujiu donacije, kupuju te fiktivne putovnice, zastave, suvenire..... skupio je već na taj način novaca.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 23.04.16 3:19
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Ma nema to veze s tim nego s nekim forma oko poreza u takvim mikrodržavama.... I svodi se na pranje love, ne znam sve.
Netko ovog Čeha zapravo početno financira, našli su nekoga tko će se medijski eksponirat, a glavni igrači čekaju šta će možda bit. Bilo je ovakvih sličnih primjera već po svijetu.
A naivci (možda poput tebe da imaš viška novaca s kojim ne bi znao što bi) mu uplaćujiu donacije, kupuju te fiktivne putovnice, zastave, suvenire..... skupio je već na taj način novaca.
nisam dublje razmisljao o tom. vise mi je kao zona koja ce povezati Srbiju i Hrvatsku, nego neka nezavisna mikrodrzava. ne bih dao cent za neke stvari za koje ne znam gdje idu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 23.04.16 3:25
PORUCNIK (citat):
.... vise mi je kao zona koja ce povezati Srbiju i Hrvatsku...
Za normalnu međudržavnu suradnju nam ne treba nekakav sumnjivi Čeh s Liberlandom...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 23.04.16 4:36
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
.... vise mi je kao zona koja ce povezati Srbiju i Hrvatsku...
Za normalnu međudržavnu suradnju nam ne treba nekakav sumnjivi Čeh s Liberlandom...
Vise bih volio da je to uradio neki Makedonac, priznajem.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 6:58
Pohvalno je sto su se administratori setili do povodom 7 godina postojanja foruma nagrade najaktivnije/ zasluzne clanove foruma jubilarnom medaljom.Nadam se da ce kriteriji za dodjelu medalje biti korektni, da nece biti podlozni nekakvim uticajima koji nemaju veze sa kvalitetom foruma, da ce se gledati postovi a ne ko ih postira. Realno bi bilo da medalju dobije onaj clan koji je sa najduzim stazom na forumu( tu nebih racunao VBC- a)bez veterana. Ruku na srce oni zaista nisu ni aktivni na forumu. Zahvaljujuci cinjenici da su na forumu od prvog dana vec imaju privilegovan status i uzivaju povlastice koje nemaju drugi clanovi, bez obzira na njihovu aktivnost. Ako izostavite taj " senjoriti faktor" onda dodjela medalja gubi smisao i moze prozrokovati nezeljene efekti kod nekih clanova.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 10:27
milutins (citat):
Pohvalno je sto su se administratori setili do povodom 7 godina postojanja foruma nagrade najaktivnije/ zasluzne clanove foruma jubilarnom medaljom.Nadam se da ce kriteriji za dodjelu medalje biti korektni, da nece biti podlozni nekakvim uticajima koji nemaju veze sa kvalitetom foruma, da ce se gledati postovi a ne ko ih postira. Realno bi bilo da medalju dobije onaj clan koji je sa najduzim stazom na forumu( tu nebih racunao VBC- a)bez veterana. Ruku na srce oni zaista nisu ni aktivni na forumu. Zahvaljujuci cinjenici da su na forumu od prvog dana vec imaju privilegovan status i uzivaju povlastice koje nemaju drugi clanovi, bez obzira na njihovu aktivnost. Ako izostavite taj " senjoriti faktor" onda dodjela medalja gubi smisao i moze prozrokovati nezeljene efekti kod nekih clanova.
Se popolnoma strinjam z napisanim. Dodal bi mogoče samo to, da bi bilo prav, da se pri podelitvi medalje napiše kratka obrazložitev zakaj je nekdo medaljo prejel. Obrazložitev je nekaj povsem običajnega, kadar se podeli bilo katero priznanje.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 18:54
Zahvaljujuci cinjenici da su na forumu od prvog dana vec imaju privilegovan status i uzivaju povlastice koje nemaju drugi clanovi, bez obzira na njihovu aktivnost. Šta ovo znači, ne razumem, šta to neko ima u odnosu na ostale, nije mi jasno. Kakve su to povlastice i u čemu se ogledaju...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 18:55
Milutins, na čega ciljaš i šta su to oni bolji od mene, tebe ili janka... marka ?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 19:09
Nemogu biti trajno banirani
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 19:13
Aha, u tom smisli... Mi svi ostali, čim malo pređemo neku granicu, sledi opomena ali i tanka je nit da se ode u banovce, kako je to bojnik rekao taj izraz "banovci". I sam sam u početku bio u tom smislu, ruku na srce kratko je trajalo, taman da dođemo u pamet i vodimo računa o kojim temama pričamo. Znači, ti veterani, su u tom smilu povlašteni.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15050 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 19:14
milutins (citat):
Kao prvo, ovo je virtualni svijet i druženje, stoga nitko se ne bi trebao mnogo uzbudjivati oko nečeg ovakvoga.
Kao drugo, kao što je vidljivo iz Ukaza o jubilarnoj medalji, svaki član GŠ dodjeljuje samostalno po jednu medalju. Dodjela je tajna, pa ni sam GŠ nema uvida u to tko će komu dodjeliti, čime je isključeno namještanje. Koordinator izbora, Načelnik Pravne Službe, je pod obvezom šutnje. Njemu svi dostavljaju svoje nominacije, a on ih ne smije nikome reći. Članovi GŠ-a su suvereni u svojim odlukama, pa i u ovoj.
Što se mene osobno tiče, ja sam već nominirao jednog istaknutoga člana, nemam pojma koga su nominirali drugi. A do 29.04.2016 ne smijem govoriti koga sam nominirao.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 19:36
Sloba1 (citat):
Aha, u tom smisli... Mi svi ostali, čim malo pređemo neku granicu, sledi opomena ali i tanka je nit da se ode u banovce, kako je to bojnik rekao taj izraz "banovci". I sam sam u početku bio u tom smislu, ruku na srce kratko je trajalo, taman da dođemo u pamet i vodimo računa o kojim temama pričamo. Znači, ti veterani, su u tom smilu povlašteni.
Veterani su zaista povlašteni glede trajnoga bana, i to je takav propis. No u svih sedam godina postojanja nije nikad došlo do njegove praktične primjene.
No razlika je što neki misle da Veterani ne mogu biti banirani. Itekako mogu kao i svi drugi članovi temeljem istih pravila, ali ne mogu biti trajno banirani. NGŠ im može odrediti višemjesečnu kaznu bana, ali ih neće trajno banirati.
Milutin je za malo pa Veteran.
A što se obljetnice forum tiče, tu neće biti dodjele samo jubilarne medalje već i svih drugih propisanih odličja, i medalja i ordena. Ne treba zaboraviti da je orden po rangu više odličje od medalje, pa i jubilarne.
Kontigent odličja za ovu godinu nije ni načet. Nadam se da će najzaslužniji biti nagradjeni ovim ili onim.
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 19:58
VBČ (citat):
Kao prvo, ovo je virtualni svijet i druženje, stoga nitko se ne bi trebao mnogo uzbudjivati oko nečeg ovakvoga.
Dodjela je tajna, pa ni sam GŠ nema uvida u to tko će komu dodjeliti, čime je isključeno namještanje. Koordinator izbora, Načelnik Pravne Službe, je pod obvezom šutnje. Njemu svi dostavljaju svoje nominacije, a on ih ne smije nikome reći.
To me vse bolj spominja na neko prostozidarsko ložo. Pa še tam odloča veliki mojster, njegove odločitve so znane vsem "vajencem", "pomočnikom" in drugim članom lože.
Res je forum neke vrste virtualni svet, čeprav ne dobesedno, virtualni svet je svet "igric" kamor se umaknejo iz realnega sveta posamezniki in tako živijo v namišljenem svetu, ker nimajo poguma se soočiti z realnostjo. Ta forum pa vendarle ni to, je neke vrste druženje, kjer se spominjamo lepih in manj lepih dni iz preteklosti. In če se to druženje nagrajuje z medaljami je prav, da nagrajevanje ni virtualno ampak povsem realno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 20:06
arcibald01 (citat):
To me vse bolj spominja na neko prostozidarsko ložo. Pa še tam odloča veliki mojster, njegove odločitve so znane vsem "vajencem", "pomočnikom" in drugim članom lože.
Upravo suprotno! Ni "veliki majstor" ni "inicirani" ni "poćnici" ne znaju baš ništa, izuzev ono za šta su samo oni osobno glasovali.
Ja samo znam gdje je otišao moj glas, tj. tko će dobit jednu jubilarnu medalju od mene. Za ostalih šest pojma nemam.
Znam ko će biti jedan od tih sedam. Mislim da to mnogi znaju al ko se još pali na to, pa kad je merilo bilo čin koji nosiš? uvek je merilo kakav si čovek.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 20:24
Srdjan Radovanov (citat):
Znam ko će biti jedan od tih sedam. Mislim da to mnogi znaju al ko se još pali na to, pa kad je merilo bilo čin koji nosiš? uvek je merilo kakav si čovek.
Super je to što ti znaš, ako ti je od kakve koristi.
Kakve veze ima korist? Ja o ploču, a neko o klin. Nije bitno skroz.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 24.04.16 20:37
VBČ (citat):
Mislim da nitko razborit ne može reći da nešto zna kad nema šanse da zna i definitivno ne može znati.
Pretpostavljati, sumnjati, imati dojam ili osjećaj za nešto je ok i legitimno, ali sve ovo prethodno proizilazi upravo iz neposjedovanja znanja o nečemu.
Mislim da nitko razborit ne može reći da nešto zna kad nema šanse da zna i definitivno ne može znati.
Pretpostavljati, sumnjati, imati dojam ili osjećaj za nešto je ok i legitimno, ali sve ovo prethodno proizilazi upravo iz neposjedovanja znanja o nečemu.
Sto posto tačno. Kad jedan djak nikada nije uradio kontrolni za 5 a uvek dobio 5, kada svi djaci koji pobegnu sa časa dobiju ukor, a samo taj djak dobije pohvalu, i tako godinama, onda jeste ipak tačno što si rekao, ali opet svi "znaju" da će i svoj sto peti kontrolni biti ocenjen sa 5, i ako je isti prepisao od kolege, za koji će kolega dobit 3, a ovaj pet.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 8:07
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Za vreme vikenda gostovali U mesto Karlskrona, Svedska na poziv studenata i politicke partije Moderaterna.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 13:10
SveJug (citat):
Za vreme vikenda gostovali U mesto Karlskrona, Svedska na poziv studenata i politicke partije Moderaterna.
Vjerojatno ima na sjeveru Švedske u polarnom krugu neki komadić zemlje koji nikome baš jako ne treba, pa bi ga mogli ovima ustupiti, još bolje ako ima što na granici Norveške i Rusije, čim bliže (tj. u) Rusiji po mogućnosti....
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 14:55
Ja zaista ne kužim u čemu je stvar oko tog komadića zemlje. Koliko sam informiran i Hrvatska i Srbija tvrde da nije njen. Pa super onda.
Kroatien verwaltet das Gebiet, weist es aber als serbisches Staatsgebiet aus, Serbien erklärte, das Gebiet gehöre nicht zu Serbien.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 15:18
VBČ (citat):
Ja zaista ne kužim u čemu je stvar oko tog komadića zemlje.
Ima neka caka u međunarodnom pravu, govorim napamet, da "ničije" može bit svačije, pa su se toga ulovili. Ali ne ide to samo baš tako... nicale bi mikrodržavice svuda gdje je i stopa spornog ili ničijeg.... taman da je realno negostoljubiv predio nepodoban za život. Već je bilo primjera osnivanja ovakvih mikrodržavica.... svodilo se na oslobađanje od poreza.... itd...
Nisam ovo proučavao da bih stekao bolji uvid, ali imam jaki dojam u nečasne namjere Liberlanđana.
Takođe će se tu skupit određen broj manipulaciji podložnih mladih ljudi, neka nova djeca cvijeća koji bi tako malo dangubili uz logorsku vatru u prirodi.........
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 15:52
Pa ne mogu nicat mikrodržave ako nema "ničije zemlje". Ruku na srce nije mi poznat ni jedan drugi slučaj takve ili slične "ničije zemlje". Obično se zemlje spore i hvataju za vratove oko komada teritorija za kojeg tvrde da pripada baš njoj. Ali ovaj slučaj da svatko tvrdi da nije njen je baš presedan, osobito za Balkan.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 16:12
VBČ (citat):
Pa ne mogu nicat mikrodržave ako nema "ničije zemlje".
Ne mora bit ničija zemlja, kad bolje razmislim, ničija zemlja ne bi trebala ni moć bit mikrodržava (država), već ih osnivaju čudaci ponekad u svojim dvorištima.... za države su se proglašavale i napuštene natftne platforme u međunarodnim vodama, npr.
U linku se spominje Amerikanac koji je proglasio svoje kraljevstvo na ničijoj zemlji, koja stvarno postoji i zove se Bir Tawil, između Sudana i Egipta.
Naslov komentara: Re: SVAŠTARA 25.04.16 16:22
Neutralna zona izmedju Kuvajta i Saudijske Arabije je podijeljena i ukinuta. Postojala je i izmedju Iraka i Saudijske Arabije.
No neutralna zona medjunarodno-pravno nije isto što i ničija zemlja. Neutralna zona može biti kondominij obje države ili nešto drugo. Ničija zemlja znači teritorij bez suvereniteta medjunarodno priznate države.
To je s teritorijem "liberlanda" ovdje manje više slučaj, jer Srbija ne priznaje da je suverena nad tim dijelom teritorija, dok Hrvatska takodjer ne priznaje da je suverena nad tim teritorijem, već da ga samo u (ime Srbije) održava jer joj je prepušten.