FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Iseljenici

Go down 
+29
vladimir
PORUCNIK
Max Blitz
VBČ
jozl52
Brkakougar
gospodine
dragan miletic
Delboy
puc(f)lek
alexandar
zokika
semsudin
pucflek
arcibald01
dinosaurus
Srdjan Radovanov
KeleOMJ
pukovnik
ZAGORAC
dpuric
013gonzo
Jozo Trklja
gerard ford
Sloba1
pera84
milutins
SveJug
lacoš
33 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11 ... 20  Next
AutorPoruka
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

Iseljenici - Page 3 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime05.02.16 20:56

Sloba1 (citat):
što su takvi bili pametniji i bolji od mene i meni sličnih

Ko je pametan a ko ne, pokaze i dokaze vrijeme a ne licna misljenja al ' to nije tema ove diskusije.
A sto se tice dobrih i losih gazda, ima ih svagdje, negdje manje negdje vise...Ovdje su (generalno) najskrtiji s podrucja Azije.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8095
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 8:26

nije to nista tako strasno. malo sam se prosetao , video Austriju I Madjarsku, usput u Lidlu kupio  mojoj deci cokolade,sokove,keks,  I ostale gluposti za kucu. ja se inace nikad praznih ruku ne vracam kuci. iz glave mi nikako ne izlaze ona nasa dva coveka koji su kupili autobuske karte u jednom pravcu. I dosli sa malo para.  ljudi su bukvalno gladovali dok nisam ja dosao . pa nisu imali ni toilet papir u wc I to sam im kupio.jedino mi je na pameti sta ce biti sa njima. vece pre mog povratka obojica su pokusali da me ubede da to hrane sto je ostalo ponesem kuci svojoj deci. ja sam to odbio.  da neko tako iskoriscava ljude u nevoji je strasno.
Kfz-Autohandel Bakrac Samir   Wels.Austrija.  to je firma za izbegavanje.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 15:22

Ovako je to na Aljasci:

Ako vam ne smetaju zimske radosti i polarni medvjedi možda je ovaj program naseljavanja, koji je ujedno i najpoznatiji širom svijeta, prava stvar za vas.
Naime, Aljaska plaća ljudima koji stalno žive tu, a da bi dobili novac, prvo morate dokazati da ste se preselili za stalno.
Kada to napravite možete očekivati i do 18.000 dolara i to svake godine bespovratno.
Da bi jednom godišnje dobili ček zato što ne napuštate državu, potrebno je da svake godine na Aljasci provedete 190 dana godišnje i da niste osuđivani.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4618
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 15:43

E da nema toga moje selo nebi izgledalo kao sto jeste.Jedan od pionira iseljenistva iz mog kraja vec duze od 30 godina "zivi i radi"u Fairbanks-u,Alaska.Nikada se nije zenio,sav novac ulaze u napredak sela,izgradio je novu crkvu,moderno fudbalsko igraliste sa tribinama,svlacionicama i ostalim pratecim objektima,renovirao zeljeznicku stanicu,osnovao i finansira fond za skolovanje mladih iz sela,dosta toga asvaltirao.....,ulozio vise od $1M u prosperitet sela.100-ak dana godisnje provede u MZ,ostalo na Aljasci,cak jos uvijek pomalo i radi na cjevovodima,par nedelja godisnje.Ima nekoliko penzija,kao i penziju sa Aljaske.
Jedna od ljepsih iseljenickih prica,dobitnik je brojnih kako crkvenih ordenja tako i opstinskih i republickih priznanja,zahvalnica.
U svim akcijama u selu uvijek je na celu,cesto se vidi ljeti kako sam cisti kanale oko puta,postavlja table sa natpisima"zabranjeno bacanje smeca"i sl,farba skole za vrijeme ljetnih raspusta,izuzetno je vitalan mada ima skoro 80 godina-klasa "Sentilj"1959-naravno bespasoska emigracija.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 15:48

milutins (citat):
Nikada se nije zenio....

Je, lako mu je kad je tako, cijeli život svakim danom uživa slobodu punim plućima.... Smile
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 15:56

Nije se zenio formalno,nije ziveo kao kaludjer,niti jednu nije odveo pred maticara-da budemo jasniji.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 15:57

milutins (citat):
Nije se zenio formalno, nije ziveo kao kaludjer, niti jednu nije odveo pred maticara - da budemo jasniji.

Upravo tako sam i shvatio.  Smile
Oltar je zamka u priči...
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 16:04

Originalno je dosao u New Jersey,te se 1987 preselio na Aljasku,tada je bila u ekspanziji izgradnja naftovoda i gasovoda.Sjecam se jedne godine,ne tako davno dosao je ovdje sa Aljaske na nase godisnje zavicajno okupljanje, sam kolima,preko snijega i bespuca-imam negdje video,ako ga pronadjem zakacigu ga

Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 16:56

Max Blitz (citat):
Ovako je to na Aljasci:

Ako vam ne smetaju zimske radosti i polarni medvjedi možda je ovaj program naseljavanja, koji je ujedno i najpoznatiji širom svijeta, prava stvar za vas.
Naime, Aljaska plaća ljudima koji stalno žive tu, a da bi dobili novac, prvo morate dokazati da ste se preselili za stalno.
Kada to napravite možete očekivati i do 18.000 dolara i to svake godine bespovratno.
Da bi jednom godišnje dobili ček zato što ne napuštate državu, potrebno je da svake godine na Aljasci provedete 190 dana godišnje i da niste osuđivani.

I tako te novinari navuku na tanak (debeo) led u Aljasku. $18000 je ne prenaduvana cifra nego prica za malu djecu. Varira svake godine (za proslu je bila 2072.00 a recimo u 2013 samo 900. Zavisi kako akcije kotiraju na berzi i naravno na koliko se stanovnika dijeli.
Ne treba zaboraviti ni cinjenicu da zbog udaljenosti (troskovi transporta) dosta stvari je skuplje nego u ostalim dijelovima US.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime06.02.16 19:50

Max Blitz (citat):
Ovako je to na Aljasci:

A troskovi zivota? 36 000 dolara za osnovne potrebe? Kutija cigareta $20?

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime07.02.16 1:27

Nije iseljenicka(mada sada posmatrano i jeste Smile ,toplo avgustovsko leto olimpijske 84-e godine.Odlazak is Splita trajektom za Brac(sa vitom jelom sa Romanije koju sam 2 godine lovio i ulovio).Malo se ludovalo,po Supetru i Bolu.Sacuvali se neki rukopisi,tada je negdje u onom zalivu kada se izadje iz rodne kuce Vladimira Nazora nastala i ova kratka pesmica.

Kraj augusta jednog leta
Supetar na kraju sveta
Mali zaliv,plava voda
Cika Nazor i sloboda

U sumarku suva trava
Sada mi se bash ne spava
Iz grudi mi munja seva
O ljubavi nek se peva

Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime08.02.16 5:48

Komentari o pecenju rakije i pusenju arhivirani. Molim vas, pridrzavajte se teme.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime08.02.16 7:18

ova dvojica jadnika iz Austrije Welsa su odlucili da ipak ostanu   verujuci da ce im gazda dati pare. iako je taj u subotu doaso u Wels pare im nije dao .navodno danas u ponedeljak ce im dati. za vikend ih je naterao da me zovu na fiksni tel I da mi kazu da me uopste nepoznaju I da ja nikad nisam bio u Welsu. bas svasta.
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
BROJ POSTOVA: : 15077
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime08.02.16 11:54

vladimir (citat):
ova dvojica jadnika iz Austrije Welsa su odlucili da ipak ostanu   verujuci da ce im gazda dati pare. iako je taj u subotu doaso u Wels pare im nije dao .navodno danas u ponedeljak ce im dati. za vikend ih je naterao da me zovu na fiksni tel I da mi kazu da me uopste nepoznaju I da ja nikad nisam bio u Welsu. bas svasta.

What a Face

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime08.02.16 16:14

VBC sta ti kazes na ovo?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime08.02.16 16:29

T.B., Požežanin koji radi kao stjuard za "Emirates Airlines", a živi u Dubaiju, ispričao je kako doživljava taj grad te kako je to raditi kao stjuard.
"Gorivo, prijevoz, cigarete su jeftinije nego kod nas, dok voda, stanarina (pritom u većini slučajeva iznajmljujete nenamješten stan pa morate kupiti namještaj), zdravstveno osiguranje, školovanje i izlasci su dosta skuplji", navodi. Tomislav smatra kako je u Dubaiju bolje po pitanju financijske situacije i sigurnosti, no ističe i da je sve ostalo ljepše u Hrvatskoj.
Ipak, upozorava i da u Dubaiju vlada moderno robovlasničko društvo. Kao primjer navodi da bauštelci rade za plaću od 200 eura, a radno vrijeme im se kreće između 12 i 14 sati, bez slobodnih radnih dana.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime09.02.16 1:33

Jedan poslodavac iz Njemačke ovih je dana putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje raspisao natječaj za bravare za rad u više njemačkih gradova. Osim kvalifikacije, što je u našem slučaju trogodišnja škola, potrebno je znanje njemačkog jezika. Posao je na određeno, za smještaj radnik dobiva između 38 i 50 eura dnevno, a neto plaća varira od 1800 do 2500 eura....

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime09.02.16 1:58

Nije lose,pogotovo za nekoga ko je trenutno nezaposlen.Tu su da budemo posteni na dobiti prevashodno poslodavci.
Dobivaju kvalitetnu radnu snagu,plate ih 1800 do 2500 eura na mjesec i to je to,nemaju drugih obaveza kao sto bi imali prema svojim stalnim radnicima,penziono i zdravstveno osiguranje,placeni praznici i godisnji odmori itd.
Ovako im daju platu dok im trebaju i to je to.

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime09.02.16 6:41

meni je to potpuno OK. dodjes odradis posao, plate ti kao sto je dogovoreno I ides kuci.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6775
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime09.02.16 22:31

Još samo da naučimo jezik i sve bi bilo u redu Smile
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime09.02.16 22:59

jedan od ova dva nesretnika iz Welsa u Austriji vratio se kuci jutros dao mu gazda 200eur za rad I povratak kuci. doduse dao mu I 200 eur pre dve nedelje na ime plate.    100 eura potrosio na dolazak i povratak kuci I 300eur na hranu I cigare. mesec dana  radio za nista.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime10.02.16 1:10

Malo poznata informacija u javnosti je da je zemlja sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi početkom januara pokrenula program “Posao za radnike Zapadnog Balkana 2016-2020″, u okviru koga se građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjednačavaju sa onima iz EU!

Profili radnika koji se se traže - uglavnom zanatlije iz građevinske, metalske, mašinske, ugostiteljske i poljoprivredne struke, koje očekuje plata u iznosu od najmanje 12 evra po satu.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime10.02.16 1:38

Max Blitz (citat):
Malo poznata informacija u javnosti je da je zemlja sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi početkom januara pokrenula program “Posao za radnike Zapadnog Balkana 2016-2020″, u okviru koga se građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjednačavaju sa onima iz EU!

Profili radnika koji se se traže - uglavnom zanatlije iz građevinske, metalske, mašinske, ugostiteljske i poljoprivredne struke, koje očekuje plata u iznosu od najmanje 12 evra po satu.

Max koliko je to dobro?
Veliki deo njih postaju trajni iseljenici,dalekosezno gledano to predstavlja ogroman demografski i ekonomski problem u tim nasim ex yu prostorima.Do 1970-e godine na prste jedne ruke su se mogli izbrojati,iseljenici-gastarbajteri,nazovimo to kako hocemo,iz mog sela.
Sada nas je 140 porodica u okoline N Gorice,oko 220 porodica po Zapadnoj Evropi,50-ak u New Jersey,po 10-ak u Canadi i Australiji.U mojoj generaciji maturanata osnovne skole bilo nas je 75,u zadnjoj generaciji samo 12.
Trenutno to i ne predstavlja tako veliki problem,jos uvijek su aktivne veze izmedju iseljenika i domaceg stanovnistva,neki se vracaju u penziju,mnogi pomazu rodbinu...........,ali za nekih 20 godina od toga nema nista,rodni kraj moj nije rodni kraj moje djece i unucadi-veze slabe i gube se.

Jedini nacin oporavka dole je jaka domaca ekonomija,plasim se da od toga nema nista i da je proces "mexicanizacije"nasih prostora odavno uzeo maha.
Veliki sam pesimista.

Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime10.02.16 7:52

rodni kraj moj nije rodni kraj moje djece i unucadi-veze slabe i gube se.  upravo tako. tu se potpuno slazem sa tobom. zato ja I ne zelim nigde   preko granice da vodim porodicu. meni odgovara  da odem preko odradim posao I donesem kuci nesto para za normalan zivot. nista vise. meni u zivotu netrebaju kamioni,avioni, luksuzni automobili samo za normalan zivot.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime10.02.16 20:30

Samo "solo" varijanta dolazi u obzir... Vladimire sviđa mi se tvoj način razmišljanja, jer kad si sam, onda si "pokretan" i usresređen na posao, ideš ciljno i ciljno se vratiš. Dopada mi se taj način rada kod tebe.
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 12:33

Tko ima naj brojniju dijasporu u odnosu na broj stanovnika u matici ,mislim na narode koji su zivjeli u bivšoj državi?
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 13:14

U odnosu na broj stanovnika definitivno najbrojnija je Makedonska dijaspora,starija emigracija je vecinom iz tradicionalno pecalberskih krajeva Zapadne Makedonije(Ohrid,Struga,Debar)i najbrojniji su u Kanadskoj Provinciji Ontario,narocito u Torontu.Kod mene ih ima mnogo i iz okoline Kavadarci,Bitole i Strumuce.Australija je najveca postojbina Makedonske dijaspore.Hrvatska dijaspora ovdje na istocnoj obali je tradicionalno najbrojnija u NYC,Quens-Astoria,dominiraju Dalmatinci,najcesce sa otoka i iz Istre.U Hamiltonu(Ontario)su najbrojnija emigracija,oko 55 000 Hrvata i 50 000 Srba je u samom Hamiltonu..Dosta nove Srpske emigracije je stiglo u Toronto,oko 120 000,narocito iz Sarajevsko Zenicke kotline,Like,Korduna,Banije,Srpska dijaspora je najbrojnija u Chicaskom bazenu(oko 500 000),zatim Ohio i California.
Bosanska Muslimanska dijaspora je najmladja,tek sada formiraju svoju bazu,ima ih dosta u Iowa,kod Perice u St Luisu,Kentakiju,Koloradu,kao i u sjeverozapadu drzave New York.
Crnogorska stara emigracija je najbrojnija u Argentini,narocito u Buenos Airesu-narocito Bokelji.

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 13:37

Zanimljivo je to da više Makedonaca živi u dijaspori nego u Makedoniji..neki podaci govore i o dvostruko većoj brojci.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 13:53

je sebe nevidim u toj prici  sa kartom u jednom pravcu I da kazem zbogom Srbijo. preko granice si uvek stranac pa makar u toj zemlji ziveo I 50godina.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 13:58

Makedonci su u dijaspori izuzetno vrijedni i slozni,Makedonska crk[You must be registered and logged in to see this image.]va na nekih 7-8 milja od mene

Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 15:32

vladimir (citat):
je sebe nevidim u toj prici  sa kartom u jednom pravcu I da kazem zbogom Srbijo. preko granice si uvek stranac pa makar u toj zemlji ziveo I 50godina.

Kako gdje.
Veci si "stranac" kad se preselis iz Pozege u Cacak nego iz Beograda u New York.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 17:17

Posle 30-ak godina vani veci si stranac u svom starom kraju nego u novom.Lajos Zilahi je to najbolje opisao u knjizi Kad Dusa Zamire

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 17:36

vladimir (citat):
je sebe nevidim u toj prici sa kartom u jednom pravcu,.... preko granice si uvek stranac pa makar u toj zemlji ziveo I 50godina.

Uvijek potpisujem ovo, hebo pare i sve, nije u tome kraj svijeta... Smile
Slobodu (ponašanja) u vlastitoj zemlji ne može ništa nadomjestit....

Ali radit u stranoj zemlji povremeno, malo simo, malo tamo, osobito ako je neki posao koji zahtijeva visoke stručne kvalifikacije (najmanje VSS), neki 'menadžer'   Smile i sl., za naravno lijepu plaću, to da.... Very Happy
Novo EU doba i donosi zapravo takve preporuke o slobodnoj i brzoj razmjeni ljudi i kapitala, samo mi još mislimo da je otić u Njemačku kao 60-tih i 70-tih i da te se doma vidi samo za Božić.....
A preko bare da više ne postojiš..... Smile
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 17:58

Max Blitz (citat):

A koje su to slobode koje imas tu a nemas npr. u Chicagu? Molim te, nemoj samo ono, mogu se slobodno setati po gradu... Rolling Eyes
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:01

Max Blitz (citat):
vladimir (citat):
je sebe nevidim u toj prici sa kartom u jednom pravcu,.... preko granice si uvek stranac pa makar u toj zemlji ziveo I 50godina.

Uvijek potpisujem ovo, hebo pare i sve, nije u tome kraj svijeta... Smile

Ali radit u stranoj zemlji povremeno, malo simo, malo tamo, osobito ako je neki posao koji zahtijeva visoke stručne kvalifikacije (najmanje VSS), neki 'menadžer'   Smile i sl., za naravno lijepu plaću, to da.... Very Happy
Novo EU doba i donosi zapravo takve preporuke o slobodnoj i brzoj razmjeni ljudi i kapitala, samo mi još mislimo da je otić u Njemačku kao 60-tih i 70-tih i da te se doma vidi samo za Božić.....
A preko bare da više ne postojiš..... Smile

Prvi put kada osjetim da sam ovdje stranac odmah vadim kartu u jednom pravcu i nazad u Evropu,vjerovatno je razlog nepostojanja nostalgije cinjenica da rijetko odlazim u rodni kraj.Samo nekada da budem iskren uhvati me nesto u smislu nostalgije.Tada sjednem u kola,predjem Nijagarine vodopade i ulazak u Canadu dozivljavam kao vracanje u stari kraj?Ja tamo punim baterije.

Max "hebo pare"-nismo mi ovdje samo zbog para-daleko bilo.Ljudske slobode,odbijanje da nas sabijaju u torove,zatim zdravstvena zastita,penziono i zivotno osiguranje,masa ostalih "malih"stvari....

milutins: komentar modifikovan dana: 11.02.16 18:10; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:08

pera84 (citat):
A koje su to slobode koje imas tu a nemas npr. u Chicagu? Molim te, nemoj samo ono, mogu se slobodno setati po gradu... Rolling Eyes

Više puta smo spomenuli navedeno, pa ... nema veze, naveo sam prethodno kako vidim moderno gastarbajterstvo i to mi je ok....

Rekoh već, jedan frend od prije cca godinu dana radi pola-pola na relaciji Boston - Zagreb.
Viđam ga jednako koliko i kad je stalno bio tu; takav sistem mi se sviđa.
On se ne bi s obitelji (koja je stalno tu) preselio tamo iako bi mogao i to.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:14

Taj tvoj prijatelj je izabrao to(vidjeces samo privremeno),on nije iseljenik nego tipican gastarbajter(radnik na privremenom radu u inostranstvu),vecina ostalih su tipicni iseljenici

Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:16

Max Blitz (citat):
Citat :

On se ne bi s obitelji (koja je stalno tu) preselio tamo iako bi mogao i to.

A sto da seli porodicu? Godina na boljem koledzu u Bostonu 40-50 hiljada. U ZG?
Itd, itd...

(dzaba ti jos sto moze ovdje da ima sta mlado sa strane i nema boga da ga zena uhvati... Wink )
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:18

milutins (citat):
Taj tvoj prijatelj je izabrao to(vidjeces samo privremeno),on nije iseljenik nego tipican gastarbajter(radnik na privremenom radu u inostranstvu),vecina ostalih su tipicni iseljenici

Ima svoju firmu, a Amerikancu je prodao 30% udjela u njoj, ima oko 16 ljudi zaposlenih u Zagrebu i 20-tak u SAD.... pa je leteći - cca tri tjedna u Zg, tri tjedna tamo.
Iako je Amerikanac htio uvjetovat da stalno bude u SAD, ali je uspio da ne.
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:22

milutins (citat):

Bas tako. Mijesa babe i zabe.

Po Maxovim kriterijima i ja sam "iseljenik" iz moje drzave Missouri. Dva dana u Chicagu, dan u LA, dan u Memphisu, petak kuci...iduce sedmice sjedim u STL, pa one tamo tri dana u Houston.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:24

pera84 (citat):
Bas tako. Mijesa babe i zabe.

Jasno mi je što je što nego se već na temi odavno sve izmiješalo, i nisu samo iseljenici na tapetu...
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:28

Ja sam jedno vrijeme "dizao prasinu",upozoravao na svastarenje ove teme,trazio da se striktno pise samo o iseljenicima-admini me s#hebali,dozvolili da se ne prate one smjernice koje sam naveo u prvom postu.
Zato ovdje danas ima svega a najmanje o iseljenicima

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:43

Ja nisam tip Millutina; da se preselim vani (sa djecom) zaboravili bi od kud su nakon prve generacije.  Smile
Nadam se da ćete shvatit što želim reći, ne bih volio da se to dogodi, ali ne bih ni 'sprječavao'.
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 18:47

milutins (citat):

Aj' ne zajebavaj, Micko, nemoj da povlacim iz arhive tvoje i porucnikove postove o cigarama i pecenju dunjevace... Laughing

A,"iseljenicka" tema se, htjeli ili ne, neizbjezno preklapa sa "gastarbajterskom" jer  su ne samo ti pojmovi u nasoj kulturi i jeziku izmijesani nego ponekad ni gastarbajteri nisu svjesni da su iseljenici a i iseljenici sebe posmatraju kao "ma ja sam samo tu privremeno, vracam se cim...."
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 19:14

pera84 (citat):
milutins (citat):

Aj' ne zajebavaj, Micko, nemoj da povlacim iz arhive tvoje i porucnikove postove o cigarama i pecenju dunjevace... Laughing

A,"iseljenicka" tema se, htjeli ili ne, neizbjezno preklapa sa "gastarbajterskom" jer  su ne samo ti pojmovi u nasoj kulturi i jeziku izmijesani nego ponekad ni gastarbajteri nisu svjesni da su iseljenici a i iseljenici sebe posmatraju kao "ma ja sam samo tu privremeno, vracam se cim...."

Mora da si me sa nekim zamenio salutiranje ,ja da spamam ili da provociram je neverovatno-da sam to radio davno bi me banirali zatvor

Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 19:42

Milutins, ti ono što si tražio da se piše o tvom prvom postu o onim godinama koje si ti odredio, što se mene tiče o svakom tom ciklusu sam govorio, da bi ti pre neki dan, dao tako zajedljivo nekorektan komentar, tako da nisi ispravan do kraja, ma šta sada mislio.
Vrati se unazad i vidi šta si rekao u stilu da ste to otišli da zaradite a ne da podrivate te zapadne  zemlje... Posle toga i te ironije, sada popuješ ovde kao da se vratimo temi ?
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 19:56

Sloba1 (citat):
Reče ja dobro pre nekid dan, da treba bežati od ljudi naše gore list, naših biznismena jer čim vide naše lice, odma u stilu lako ćemo, ma biće zemo... itd... Naši ljudi koji tamo nešto drže su najgori poslodavci, to mi je više njih reklo i ako odem ikad igde da bežim od naših ljudi. U proteklih par meseci, nikako da rešim tv, jer nemam para da ga kupim a skrpio sam novac za resiver, te obećanja u oči tipa da imaju tv i onda ih nema i čovek me gleda u oči, jer sam hteo ček da unovčim. Kaže može na 5 iljada i puštam ga u julu što mi odgovara, donesi sutra i ne piši datum. ja se obradovo kao malo dete, bio je 24.12 i od tada još nije došao u banku gde radim ? Pazite gleda me u lice i kaže sutra dolazim tj. 25 međutim još ga nema od tada.
Zašto smo lažljiv narod i ta crta nas prati u svetu, sve više se pitam ?
Ti si ovdje komentarisao nesto o cemu si samo cuo? Napisao si u stilu da su stari iseljenici sve lopovi i gangsteri. Hajd razumeo bih da to neko napise iz licnog iskustva? Proizvoljno na osnovu rekla kazala je nesto za sto se ne smiju izvlaciti zakljucci,dijeliti etikete i sl

Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 19:57

Suspect
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 20:10

Ma čoveče božji, istrgao si ovaj komentar kao refleksiju na tok diskusije kao je bila u tom momentu. Ovde ima čak 10 stranica o toj temi, a Ja sam među prvima svaki taj tvoj ciklus, komentarisao i govorio o temi. Ovo što si istrgao i sad postavio je posledica diskusija diskutanata i ja sam se na to samo nastavio, a ti se toga uvatio kao krunski dokaz...
Neverovatno...
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime11.02.16 20:13

Tvoj komentar vrlo je nizak, nekorektan, aludirajući, pun ironije i na moju reakciju odmah potom, nisi ništa odgovorio ni jednu jedinu reč... To si preskočio i napravio se lud kao da nisi pročitao.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Iseljenici   Iseljenici - Page 3 Icon_minitime

Na vrh Go down

Iseljenici
Na vrh 
Stranica 3/20Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11 ... 20  Next
 Similar topics
-
» Iseljenici