FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 19.01.16 23:55
Prke (citat):
Da budemo u toku , nastavljamo ovim zavejanim puteljkom koji je bio nasa patrolna staza koja vodi ka Krecani , Dva drveta i id.. Nastavljmo gotovo na istom mestu ali sa slikama iz avgusta 2015. [You must be registered and logged in to see this image.][/img] [You must be registered and logged in to see this image.][/img][You must be registered and logged in to see this image.]
Morate da priznate da se dosta sve izmenilo... Vegetacija je pobedila livade koje su ovde bile... Bar tako ja pamtim..
lijepo sad sam uvideo tu crvenu i bijelu liniju koju cujem koriste planinari a kako rece Prke to je bila i patrolna staza.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 1:45
Nadamo se da ce kolega Mirko Bratus kao iskusan planinar pogledati ove markacije i reci nam o cemu se tu radi?Da li je u pitanju putokaz,ili se ovaj znak odnosi na planinarsku stazu,eventualno ukrstanje sa drugom planinarskom stazom i sl? Koliko se sjecam Mirkovih planinarskih fotografija iz Slovenije,oznake su kruzne sa crvenom i bijelom bojom, kod nas u BiH svojevremeno su bile iste oznake-markacije planinarske staze.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 17:54
milutins (citat):
Nadamo se da ce kolega Mirko Bratus kao iskusan planinar pogledati ove markacije i reci nam o cemu se tu radi?Da li je u pitanju putokaz,ili se ovaj znak odnosi na planinarsku stazu,eventualno ukrstanje sa drugom planinarskom stazom i sl? Koliko se sjecam Mirkovih planinarskih fotografija iz Slovenije,oznake su kruzne sa crvenom i bijelom bojom, kod nas u BiH svojevremeno su bile iste oznake-markacije planinarske staze.
Tako je , vec sam rekao u jednom od ranijih postova. To je markacija za za planinarsku stazu.. Bice ih puno na sledecim slikama kad budem krenuo ka Krcinu... To su mi rekli Bitusani jos pre nego sam krenuo tamo ... Planinarska staza na delu terena gde sam isao, je gotovo ona ista nasa granicarska nekadasnja patrolna staza... Mozda na pojedina mesta ima nekih razlika ali otom potom...
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 19:36
milutins (citat):
Hvala na zaupanju,milutins. V Sloveniji imamo markacije,ki jih je "izumil" Alojz Knafelc in so zakonsko predpisane. Tudi v BiH in Makedoniji sem jih srečal.Nekatere poti na Hrvaškem jih tudi uporabljajo. Sosednje države imajo podobne,največkrat v barvah svojih državnih zastav.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 19:39
[You must be registered and logged in to see this image.] Ta je malo prirejena,je pa lepa,ane? [You must be registered and logged in to see this image.] Pa ena normalna.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 19:57
[You must be registered and logged in to see this image.] Tudi Galičica nad Ohridom ima Knafelčevo markacijo.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 21:55
mirko bratuš (citat):
Hvala na zaupanju,milutins. V Sloveniji imamo markacije,ki jih je "izumil" Alojz Knafelc in so zakonsko predpisane. Tudi v BiH in Makedoniji sem jih srečal.Nekatere poti na Hrvaškem jih tudi uporabljajo. Sosednje države imajo podobne,največkrat v barvah svojih državnih zastav.
Mirko,hvala na objasnjenju Prke treba da zna kako i kakvim oznakama i sta se obelezava u svojoj dezeli,pogotovu jer momak zamislite prijatelji moji,INSPEKTOR,bar tako ga oslovljavaju njegovi podcinjeni
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 22:02
ercov54 (citat):
mirko bratuš (citat):
Mirko,hvala na objasnjenju Prke treba da zna kako i kakvim oznakama i sta se obelezava u svojoj dezeli,pogotovu jer momak zamislite prijatelji moji,INSPEKTOR,bar tako ga oslovljavaju njegovi podcinjeni
Uh , ja sam Inspektor za zivotnu sredinu u mojoj maloj opstini, DEZELA - to je VELIKI pojam za mene P.S. Koliko i da zvuci cudno - Inspektori nisu sveznalice
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 22:10
Kuhar-Debar. (citat):
Ja ti kazem prijatelju na zalost da nisam imao prilike prohoditi tim stazama o kojim uvijek pricate pa sam malo uskracen za komentare na zalost ali nije moja krivica sta mogu takva je sudbina bila,a sto se tice dva kuhara tad je bio samo jedan i njegov pomocnik po potrebi posla jeli,pa recimo za dorucak kuhana jaja sa slaninom i caj,rucak vojnicki pasulj sa mjesanom salatom i kolac za desert i vecera jogurt sa palentom,to bi recimo mogao biti menju za jedan dan. [You must be registered and logged in to see this image.]
Razumemo za obaveze i zvanje kuhara ne predvidja spartanje po reonu,ali nemogu da shvatim spremati za granicare palentu iliti kacamak.U najmanju ruku to po meni jako tankoooo.Tako nesto kod mene nije bilo,a istini za volju nije ni dezert imao na meniju a ni jogurta. Znam da za spremanje bele kafe koristeno mleko u prahu. I pitamose zasto drzava propala.pa obzirom da mladje generacije,sto bi rekao Radovan III -ovde se nista ne stedi-pa i vi,sve dali za luksuz i opusten zivot
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 22:16
Prke (citat):
ercov54 (citat):
mirko bratuš (citat):
Uh , ja sam Inspektor za zivotnu sredinu u mojoj maloj opstini, DEZELA - to je VELIKI pojam za mene P.S. Koliko i da zvuci cudno - Inspektori nisu sveznalice
Prijatelju po nekoj logici,nije bitno gde radis,vec koju funkciju obavljas,sto bi znacili da inspektor ima platu po sistematizaciji zvanja,a radio u Skoplju iliti u Rostusi,plata je ista .
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 22:24
ercov54 (citat):
Prke (citat):
ercov54 (citat):
mirko bratuš (citat):
Prijatelju po nekoj logici,nije bitno gde radis,vec koju funkciju obavljas,sto bi znacili da inspektor ima platu po sistematizaciji zvanja,a radio u Skoplju iliti u Rostusi,plata je ista .
Kako si ti upucen u neke stvari druze moj, ne mogu ti podvaliti ni jedno sturo objasnenje. Nije da se vadim ali kad si Inspektor ne znaci da imas pravo da inspektises sve ..
Ali eto ja drzim do parole : "Ko pita ne skita" Pa pitam , ako ne znam
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 22:36
Prke (citat):
Kako si ti upucen u neke stvari druze moj, ne mogu ti podvaliti ni jedno sturo objasnenje. Nije da se vadim ali kad si Inspektor ne znaci da imas pravo da inspektises sve [You must be registered and logged in to see this image.]..
Ali eto ja drzim do parole : "Ko pita ne skita" Pa pitam , ako ne znam [You must be registered and logged in to see this image.]
Znas ti jako dobro da ja nisam negativac,to samo cisto prijateljsko pricanje,nego da se vratimo nasoj Bitusi. Samo mi reci,kopka me znatizelja. Jesteli ti i MAX produzili putem na kojem se trenutno po slikama nalazite,ili levo prema Krcinu?
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 20.01.16 22:47
ercov54 (citat):
Prke (citat):
Kako si ti upucen u neke stvari druze moj, ne mogu ti podvaliti ni jedno sturo objasnenje. Nije da se vadim ali kad si Inspektor ne znaci da imas pravo da inspektises sve [You must be registered and logged in to see this image.]..
Ali eto ja drzim do parole : "Ko pita ne skita" Pa pitam , ako ne znam [You must be registered and logged in to see this image.]
Znas ti jako dobro da ja nisam negativac,to samo cisto prijateljsko pricanje,nego da se vratimo nasoj Bitusi. Samo mi reci,kopka me znatizelja. Jesteli ti i MAX produzili putem na kojem se trenutno po slikama nalazite,ili levo prema Krcinu?
Prvog dana (a jos smo tu sa slikama) , smo bili oko karaule , naravno do cesme i t d. Nazalost nismo isli mnogo dalje ka tom delu terena gde nas sada vode slike.. Jos poneka slika i tu smo stali.. To je najsevernije sto smo otisli ka tom delu terena Iduceg dana smo bili ka Krcinu...
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 21.01.16 0:46
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Ja ti kazem prijatelju na zalost da nisam imao prilike prohoditi tim stazama o kojim uvijek pricate pa sam malo uskracen za komentare na zalost ali nije moja krivica sta mogu takva je sudbina bila,a sto se tice dva kuhara tad je bio samo jedan i njegov pomocnik po potrebi posla jeli,pa recimo za dorucak kuhana jaja sa slaninom i caj,rucak vojnicki pasulj sa mjesanom salatom i kolac za desert i vecera jogurt sa palentom,to bi recimo mogao biti menju za jedan dan. [You must be registered and logged in to see this image.]
Razumemo za obaveze i zvanje kuhara ne predvidja spartanje po reonu,ali nemogu da shvatim spremati za granicare palentu iliti kacamak.U najmanju ruku to po meni jako tankoooo.Tako nesto kod mene nije bilo,a istini za volju nije ni dezert imao na meniju a ni jogurta. Znam da za spremanje bele kafe koristeno mleko u prahu. I pitamose zasto drzava propala.pa obzirom da mladje generacije,sto bi rekao Radovan III -ovde se nista ne stedi-pa i vi,sve dali za luksuz i opusten zivot
Pa morala se nekad i palenta spremati ali nije to bilo cesto,a sto kazes prijatelju da je drzava propala zbog luksuza mozda je to i tacno,a vjeruj sigurno bi mnogo vise lumpovali i luksuzirali da smo znali da ce se to na kraju neslavno sve zavrsiti.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 21.01.16 21:13
Vodici u Bitusi juce. Moze samo da im se cestita na istrajnosti da odrze svoje obicaje!
-ZA MNOGU GODINI-
За многу години празниците !
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 21.01.16 22:26
Slede tri slike koje prikazuju kako rekoh najseverniju tacku gde smo ja i Max bili na rejonu i put ka drugom delu naseg rejona . Na zadnjoj slici mozete primetiti da se vide trojca - kako se ispostavilo beraca borovinki koje su bili gore na terenu ali su bili iz Kiceva , nisu bili mestani . Tu se desio jedan interesantan detalj. Oni su nas pitali odakle smo a kad smo im rekli, jedan od njih je pitao dali poznajemo Atanasa Crnevskog ( to je moj stariji kolega a Maxov blizi rodjak )...
Na vise od 300 kilometara od kuce na obroncima Desata - Dali poznajemo Atanasa ?
Kako je svet mali.. Zato ja verujem u slucajnosti...
Snjeg ga je bas opkolio ali za ovo doba godine to je znam normala.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 22.01.16 19:12
Prke (citat):
kako se ispostavilo beraca borovinki koje su bili gore na terenu ali su bili iz Kiceva , nisu bili mestani
A borovnice,vec rekoh negde na pocetku da tog voca ima u izobilju gore u granicnom pojasu,a za slucajnost,e tosu neki putevi gospodnji,bog zna kuda i kako nas vode. Mozdase i mi negde sretnemo neplanirano,doduse u svakom slucaju vi mladanji na potezu,jer nema smisla da ja svoje stare koske bas daleko pomeram
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 22.01.16 19:21
Prijatelju,zahvalni i na ovome sto do sada uradio,a za izlazak na reon,pa tek poceli,ima jos dana za reon A vec kad na ovom potesu,aj skini sat snimak bas ovog dela gore do granice.Ovaj put nije bio tad,a zalazi gore ne bas do granice,ali prilicno izlazi do granicnog pojasa.Dali put za turisticke potrebe,ili veca verovatnoca zarad sece sume
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 22.01.16 19:32
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 22.01.16 21:00
Evo pokusao sam da skinem preko Google sat snimke puta gde su prethodne fotografije , ali cini se da su starije i da se put gubi u vegetaciji , tako da se put ne moze pratiti. Poredjacu tri posledovatelne slike , nadam se da cete se snaci..
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 22.01.16 21:56
Prke (citat):
Evo pokusao sam da skinem preko Google sat snimke puta gde su prethodne fotografije , ali cini se da su starije i da se put gubi u vegetaciji , tako da se put ne moze pratiti. Poredjacu tri posledovatelne slike , nadam se da cete se snaci..
Hvala za uradjeno prijatelju! Ipak put se proteze prilicno duboko u sumu,a dali ova ostra krivina desno iza karaule vodi ka cesmi,a vec rekoh da meni u secanju da odmah kraj kruga bil cesma,ali izgleda bilo gresno secanje
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 23.01.16 22:50
[You must be registered and logged in to see this image.] Vujaklija Gojko,sad vidim iz posvete da momak iz Slavonskog Broda,a inace slika sa posvetom data za uspomenu Josipovicu Josipu,a iz generacije 72/73. To generacija koja mene i moju generaciju docekala na karauli kao svoje naj rodjenije.Nikakve provokacije,sisa fazan iliti ta vojnicka zezanja na ime mladih vojnika nije bilo. Momak bio u vezi sa devojkom iz Bituse Brankom,koju prilikom odlaska kuci eskivirao nekim sporednim putevima da bi izbegao sta vec,ali posle nekog vremena vratiose i ozenio devojku,i koliko imam informaciju imali cerkicu. Doduse ta informacija iz nekog ranijeg perioda,sto neznaci da se natalitet nije uvecao
ercov54: komentar modifikovan dana: 28.01.16 21:32; prepravljeno ukupno 1 puta
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 24.01.16 18:25
Vujaklija Gojko,sad vidim iz posvete da momak iz Slavonskog Broda,a inace slika sa posvetom data za uspomenu Josipovicu Josipu,a iz generacije 72/73. To generacija koja mene i moju generaciju docekala na karauli kao svoje naj rodjenije.Nikakve provokacije,sisa fazan iliti ta vojnicka zezanja na ime mladih vojnika nije bilo. Momak bio u vezi sa devojkom iz Bituse Brankom,koju prilikom odlaska kuci eskivirao nekim sporednim putevima da bi izbegao sta vec,ali posle nekog vremena vratiose i ozenio devojku,i koliko imam informaciju imali cerkicu. Doduse ta informacija iz nekog ranijeg perioda,sto neznaci da se natalitet nije uvecao
Ja sam skoro pa siguran da mu se natalitet povecao koliko neznam.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 25.01.16 21:39
Nadam se da ce dobiti neke informacije drug ercov o njegovom klasicu, i da ce imati vise srece da ga dovede na forum , nego sto sam ja imao sa ubedjivanjem ovih mojih ... Kolko vec puta kazem sjajni su to momci i ja ih jos uvek ocekujem...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 25.01.16 22:59
Prke (citat):
Nadam se da ce dobiti neke informacije drug ercov o njegovom klasicu, i da ce imati vise srece da ga dovede na forum , nego sto sam ja imao sa ubedjivanjem ovih mojih ... Kolko vec puta kazem sjajni su to momci i ja ih jos uvek ocekujem...
Pa obzirom da imam tebe ponajpre kao dobrog iskrenog prijatelja,a i velikog znalca sa ovim elektronskim skalimerijama sa kojima ti uspevas da nadjes ono i onog sto bar meni bilo nemoguce,imacu ja srece! Onoliko koliko ja pamtim Vujakliju,bicemu drago da dodje ovde,ukoliko i njega poput ovih tvojih nije vreme izmenilo,ne fizicki,vec u nekim shvatanjima proslosti. A kazu ko se ne seca proslosti,taj nema ni buducnosti! Osim sa Mrdjom,sa ovom tvojom dvojicom,razmeniosam par poruka,momci sasvim korektni ,Aleksa po nekom mom zakljucku nestalan,energican brz,a Luzajic izgleda prilicno opterecen tim svojim poslom!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 27.01.16 21:53
Malo sam usporio sa slikama ka cesmi ali cu sada objaviti dosta njih. Evo je cesma... [You must be registered and logged in to see this image.]
Ali... Iznenadjenje.. Postoji i druga cesma na drugoj obali reke ... Ova je obnovljena.. Koja je nasa cesma ?
Ja sam vec nasao odgovor... Ali ostavicu da pazljivim posmatranjem otkrijete koja je u stvari nasa cesma. Kad kazem nasa mislim na vreme dok sam ja i moja generacija (a svakako i terra i kuhar) bili granicari..
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 27.01.16 23:27
Prke (citat):
Malo sam usporio sa slikama ka cesmi ali cu sada objaviti dosta njih. Evo je cesma... [You must be registered and logged in to see this image.]
Ali... Iznenadjenje.. Postoji i druga cesma na drugoj obali reke ... Ova je obnovljena.. Koja je nasa cesma ?
Ja sam vec nasao odgovor... Ali ostavicu da pazljivim posmatranjem otkrijete koja je u stvari nasa cesma. Kad kazem nasa mislim na vreme dok sam ja i moja generacija (a svakako i terra i kuhar) bili granicari..
Prema slici ova prva cesma je presusila ,nazalost ja nisam nikad bio kod te cesme ali eto mogu da pogadjam da je cesma o kojoj se uvijek prica ova koja nije presusila jer nesmije ni izvor ni Bituse da presuse.
bogdan Mrdja Gušter
BROJ POSTOVA: : 53 ČLAN OD: : 2015-04-21 DOB : 61 Aleksandrovo,Banat,Vojvodina
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 28.01.16 17:04
Prke (citat):
naša je česma 90% sa tri cevi sa ove strane potoka
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 28.01.16 21:10
bogdan Mrdja (citat):
naša je česma 90% sa tri cevi sa ove strane potoka
Upravo na tvoju tvrdnju Bogdane ja dodajem i preostalih 10%,tako da sasvim siguran da upravo ta cesma "nasa"! Doduse tako nesto osim cistog izvora za moje vreme nije bilo. Obnovljena cesma formirana na vec formiranom vodotoku,dok tadasnji vodotok formirao taj nas izvor,kraj koga se snimala nekakva radio emisija,da bi docarala ocaravajucu prirodu zuborom vode. A sto rece nas kuhar da nas izvor nemoze da presusi,ali sve je moguce,doduse Prke zna istinu dali izvor jos ziv? Ostavih vreme i prostor da se oglase mladji momci,i dragomi sto Bogdan dade svoj doprinos nasoj prici!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 28.01.16 23:53
Mislim da ste pogresili. Ja sam bio u nedoumici isto tako kad sam bio tamo ali evo dokaza..
I evo jos jednom slike cesme sa dve cevi.. [You must be registered and logged in to see this image.]
Mislim da je cesma sa dve cevi NASA ...
nema šta da se misli slike pokazuju da je ipak naša sa dve cevi koliko sam samo piva ohladio na toj česmi
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 29.01.16 14:54
Vrlo fino uradjeno,Bitusani su zaista vrijedni ljudi,takodje prakticni.Po meni ovo je kaptaza,na izvoru uradjen je rezervoar,ovi kameni zidovi prestavljaju vanjsku fasadu rezervoara,odveli su vodu kucama.Cesma i sam izvor i nije izgubio svoju prvobitnu namjenu a to je da putnicima namjernicima uvijek pruzi osvjezenje i sl. Kada se napuni rezervoara voda tece stalno,ove cijevi su preliv. Interesantan je i sam kamen,nekoliko vrsta granita,malo odudara ovaj svjetliji u donjem dijelu cesme,izgleda mi kao da nije sa tog podrucja u poredjenju sa ostalim kamenom. Prke kao strucnjak za ekologiju i zivotnu sredinu vjerovatno je ponosan na ovakav fino uredjen izvor.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 29.01.16 15:34
milutins (citat):
Vrlo fino uradjeno,Bitusani su zaista vrijedni ljudi,takodje prakticni.Po meni ovo je kaptaza,na izvoru uradjen je rezervoar,ovi kameni zidovi prestavljaju vanjsku fasadu rezervoara,odveli su vodu kucama.Cesma i sam izvor i nije izgubio svoju prvobitnu namjenu a to je da putnicima namjernicima uvijek pruzi osvjezenje i sl. Kada se napuni rezervoara voda tece stalno,ove cijevi su preliv. Interesantan je i sam kamen,nekoliko vrsta granita,malo odudara ovaj svjetliji u donjem dijelu cesme,izgleda mi kao da nije sa tog podrucja u poredjenju sa ostalim kamenom. Prke kao strucnjak za ekologiju i zivotnu sredinu vjerovatno je ponosan na ovakav fino uredjen izvor.
Ne samo kao ekologist nego i kao inzenjer geolog , raduje me iscrpan komentar i zapazanje da je primenjena razlicita vrsta granita koji nije prisutan na podrucju oko Bitusa jer samo podrucje pripada Dinaridima koji su uglavnom dolomitskog i krecnjackog sastava, dok je granit magmatska stena koja je po sastavu sasvim razlicita od karbonatnog sastava Desata i okolnih planina...
P.S. izvor i voda su extra kvaliteta.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 29.01.16 20:14
Malo sam posmatrao zemljiste sa ovih slika gdje je cesma,kao i kod onih planinarskih oznaka.Mozda grijesim ali sam primijetio da je u pitanju dolomitska crnica-zato me iznenadio granit.Mene vise zanima zemljiste kao stijena(pedologija)nego maticna stijena na kojoj je nastalo (petrografija,minerologija).
ps imao sam cast 1983 godine upoznati u Skopju na studentskoj smotri pr dr Filipo(v)skog,pretpostavljam da znas na koga mislim,mada je predavao na Zemjodelskom i Sumarskom u Skopju,saradjivao je sa mojim prof pedologije Nama je odrzao predavanje o soloncecima i solonecima u Ovce Pole.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 29.01.16 23:09
Malo bar meni nelogicno,jer sudeci po ovoj slici dase primetiti da obilato voda tece iz obe cevi,i upravo toje ta cesma sa tog naseg izvora,ali uporediti ovu sliku sa ovom za koju tvrdite momci da ista,sam,o sad renovirana,sto kaze neki stih-sve je isto,samo tebe nema-,tj nema vode momci. Ako hocete reci da razlicita godisnja doba prilikom slikanja,i to bas ne stoji,jer nikako ovi momci sto leze naspram te nase cesme,nebi lezali na vlaznom tlu jer nisu mogli ocekivati da slika bude u neke kasnije godine analiziran i uporedjivana. No u svakom slucaju vi pometniji i bolje razmisljate,a ide u priog vasoj tvrdnji dve cevi.Samo pitam Prketa-Koja cesma bliza karauli,ta stara zardjala.ili nova renovirana?
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 29.01.16 23:46
E ovako. Da ne trosim puno objasnenja evo slike koja obuhvata obe cesme. Slikao sam iz ugla koji pokazuje gde je koja cesma. [You must be registered and logged in to see this image.]
A evo i zednog Maxa... [You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 30.01.16 0:02
Prke (citat):
E ovako. Da ne trosim puno objasnenja evo slike koja obuhvata obe cesme. Slikao sam iz ugla koji pokazuje gde je koja cesma.
Pa da,potpuno u pravu,ko glupom i matorom objasniti,vec pusti sliku da ne trosis uzalud reci E vec ovo novi detalj da sa obe strane potoka po cesma,a sudeci po slici od lezecih momaka,cesma njima iza ledja,sto bi znacilo da se vracamo na pocetak price.Pitanje je sad samo ovo.Dali momci leze na strani karaule ili preko potoka,i time sve jasno. I opet odgovorno tvrdoglavo tvrdim da izvor bio na strani STARE ZARDJALE CESME
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 30.01.16 0:10
Momci leze na strani karaule, jer smo mi sa Maxom dosli putem ka cesmi ali morali smo preci potok da idemo da napunimo vode od renovirane cesme..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 31.01.16 0:16
E kad nekako privedosmo kraju pitanje oko cesme,mada ja i dalje skeptican,sta da se radi,omatorilose i postalo tvrdoglavije nego sto treba
Aj da idemo dalje!
Momak iz generacije 72/73 Petrovic Radomir,mislim da negde oko Smedereva,a inace iz posvete na slici da se videti da ista posvecena Josipu! Bilobi dobro ukliko neko pozna momka da ga obavesti da mu se faca smeje na forumu
Sad nesto razmisljam zasto napisao Rostusa,kad bio u Bitusi,ali setihse da jako emotivno bio vezan za Rostusu i samim tim,ceo svet bio za njega u i oko Rostuse
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.02.16 21:37
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.02.16 22:39
Prke (citat):
Jos po neka slika sa cesme.
Ne samo ove slike oko cesme,vec svaka puno vredi. Moj savet,iliti predlog,shvati kako zelis,ali taj materijal koji imas snimljen na Bitusi,nikako nemoj odlagati iliti sacuvaj boze unistavati brisati iliti vec. Siguran sam da ima tu jos puno toga koje nisi objavio,zato to jako puno vredi.Trebas sacuvati za neka kasnija vremena!
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 01.02.16 23:19
toploto vreme vo ovoj period od godinata malku gi „zacudi“ selata.......rano e za prolet a toplo e za zima.....
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.02.16 23:15
Pricu o cesmi zavrsavam informacijom koju sam dobio od mestana na FB u da je cesma sa tri cevi gradjena 1991 godine. To sam ja vec video kad sam uvecao sliku , a bio sam siguran da je u moje vreme postojala jedna jedina cesma - a to je kako vec potvrdismo cesma sa dve cevi koja je renovirana.. Evo uvecane slike na kojoj se vidi da je cesma sa tri cevi gradjena 1991 godine, verovatno na mestu izvora kojeg se seca i ercov...
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.02.16 23:20
Prke (citat):
Pricu o cesmi zavrsavam informacijom koju sam dobio od mestana na FB u da je cesma sa tri cevi gradjena 1991 godine. To sam ja vec video kad sam uvecao sliku , a bio sam siguran da je u moje vreme postojala jedna jedina cesma - a to je kako vec potvrdismo cesma sa dve cevi koja je renovirana.. Evo uvecane slike na kojoj se vidi da je cesma sa tri cevi gradjena 1991 godine, verovatno na mestu izvora kojeg se seca i ercov...