FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 02.02.16 23:51
Prke (citat):
Pricu o cesmi zavrsavam informacijom koju sam dobio od mestana na FB u da je cesma sa tri cevi gradjena 1991 godine. To sam ja vec video kad sam uvecao sliku , a bio sam siguran da je u moje vreme postojala jedna jedina cesma - a to je kako vec potvrdismo cesma sa dve cevi koja je renovirana.. Evo uvecane slike na kojoj se vidi da je cesma sa tri cevi gradjena 1991 godine, verovatno na mestu izvora kojeg se seca i ercov...
Malo nelogicno prijatelju,jer da ta cesma sagradjena na izvoru,barbi imalo vode na istoj,a ovde izgleda van upotrebe odavno. No idemo dalje,bitno da locirana vasa cesma,a moj izvor ostao van price,a ti vec rekao da morali gaziti potok da dodjete do cesme,a tad nije morao da se gazi nikakav vodotok,jer direktno od karaule silazili na sam izvor. Nema izgleda nikog starijeg od mene od mestana da sucelimo misljenja Morasmi naci Spasa iz Rostuse,jer ja i on ista generacija,doduse neki dan on stariji,jer kad mi cuvali granicu,on bio glavna faca u svakom pogledu!
Prke Zastavnik I klase
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 992 ČLAN OD: : 2014-11-26 DOB : 60 Berovo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 04.02.16 22:39
Za Spasu sam cuo od mestana dok sam bio tamo. Ziv je, zdrav i ispratio je mnoge generacije vojnika sa nase karaule... nadam se da ce neko od mestana da dodje na Forum pa da mu kaze da napise ovde koju rec... Jer mislim da je on upoznat sa zivotom na karauli u duzem vremenskom periodu...
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.02.16 0:27
Prke (citat):
Za Spasu sam cuo od mestana dok sam bio tamo. Ziv je, zdrav i ispratio je mnoge generacije vojnika sa nase karaule... nadam se da ce neko od mestana da dodje na Forum pa da mu kaze da napise ovde koju rec... Jer mislim da je on upoznat sa zivotom na karauli u duzem vremenskom periodu...
Upravo tako prijatelju,upoznat sa svim dogadjanjima na i oko karaule,jer cesto izlazio kod karaule druzecise sa KK Paunovicem,a i za svako slavlje na karauli,za dan JNA,i dan granicara uvek bio medju zvanicama.Puno toga zna,a dragomi da jos uvek u formi!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.02.16 0:35
Iz zaostavstine Josipa i ova slika! A na slici u kuhinji zamenik KK Josipovic proba rucak koji skuvao kuvar Jeremic Milovan,a da bi potom odobrio pocetak sluzenja rucka!
Neznam dali takva praksa bila i za vreme kuhara,tj probanje jela od predpostavljenog pre pocetka sluzenja obeda?
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.02.16 3:46
ercov54 (citat):
Iz zaostavstine Josipa i ova slika! A na slici u kuhinji zamenik KK Josipovic proba rucak koji skuvao kuvar Jeremic Milovan,a da bi potom odobrio pocetak sluzenja rucka!
Neznam dali takva praksa bila i za vreme kuhara,tj probanje jela od predpostavljenog pre pocetka sluzenja obeda?
Da bila je to praksa i u moje vreme ali nisam siguran dali je to postojalo u PS da pretpostavljeni mora da proba hranu pre nego sto to cini vojska ,moje licno misljenje je da ne jer puno puta sam se u to imao prilike uvjeriti.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.02.16 22:01
Kuhar-Debar. (citat):
Da bila je to praksa i u moje vreme ali nisam siguran dali je to postojalo u PS da pretpostavljeni mora da proba hranu pre nego sto to cini vojska ,moje licno misljenje je da ne jer puno puta sam se u to imao prilike uvjeriti.
Neznam koliko ti u vezi sa kuhanjem van vojske,tj jesili u struci vezan sa kuhanjem,ali imaosam jedan period bavljenja i u toj bransi,i veruj da izjutra kad sef kuhinje dolazio na posao,osnovno pravilo bilo da dodje u kuhinju i proba svako jelo koje se tokom trece smene spremalo! A koliko vidimo iz slike da se kuvalo na sporetu na drvo,sto bi rekli na smederevcu,a na kakvom toplotnom pogonu ti kuhao?
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.02.16 22:22
ercov54 (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Neznam koliko ti u vezi sa kuhanjem van vojske,tj jesili u struci vezan sa kuhanjem,ali imaosam jedan period bavljenja i u toj bransi,i veruj da izjutra kad sef kuhinje dolazio na posao,osnovno pravilo bilo da dodje u kuhinju i proba svako jelo koje se tokom trece smene spremalo! A koliko vidimo iz slike da se kuvalo na sporetu na drvo,sto bi rekli na smederevcu,a na kakvom toplotnom pogonu ti kuhao?
Pa na pitanje dali se bavim kuhanjem mogu odgovoriti i sa da i sa ne,jer radim pri kuhinji u jednoj skoli ali najmanje se bavim bas kuhanjem ,a sto se tice pogona na kakvom smo mi to radili u moje vreme u Debru smo imali izuzetno opremljenu kuhinju sa prilicno novim kazanima i svemu ostalom a na karauli je bilo malo drugacije i nije pratilo trend kuhinje u Debru,ali nije ni bilo potrebe jer se kuhalo za mnogo manje vojnika najvise oko 30 mislim,da kuhalo se i na sporetu e sad dali je bio smederevac to zaista nisam siguran.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 05.02.16 23:52
Pitanje za druga Kuhar- Debar Skuhao sam grah/pasulj, ali nisam dodavao zacine. Ostao je da se kuha i kad sam zaspao, s tim da sam u drugu vodu dodao i meso koje sam kuhao u drugoj posudi, zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo. Kad sam se probudio, pasulj je bio potpuno raskuhan, kasast, a na povrsini je bila bijela skramica, kao mlijeko. Imam pretpostavke, ali nisam siguran zasto je tako. Nikad ranije mi se to nije dogadjalo. Ima li on takva iskustva?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.02.16 22:58
vremevo nekako namurteno , toa sto provejuva slabo snegce kako od lutina...Bistra seuste bez sneg......
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.02.16 23:34
PORUCNIK (citat):
Pitanje za druga Kuhar- Debar Skuhao sam grah/pasulj, ali nisam dodavao zacine. Ostao je da se kuha i kad sam zaspao, s tim da sam u drugu vodu dodao i meso koje sam kuhao u drugoj posudi, zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo. Kad sam se probudio, pasulj je bio potpuno raskuhan, kasast, a na povrsini je bila bijela skramica, kao mlijeko. Imam pretpostavke, ali nisam siguran zasto je tako. Nikad ranije mi se to nije dogadjalo. Ima li on takva iskustva?
Nisam siguran porucnice da sam imao takav slucaj i iskustvo ali imam onako mislim logicno objasnjenje,normalno ja da ti pasulj bio kasast jer se dugo kuhao i voda je isparila,logicno je da se dodaje voda odnosno da se donaliva voda prilikom kuhanja pasulja normalno ovde govorimo o kuhanju u malim kolicinama za nase potrebe kada se radi o kazanima to je druga prica,a sto govoris o toj bijeloj skramici to je upravo od toga sto je pasulj uvirao i voda i pasulj su zajednicki napravili tu skramicu neznam dali sam dao logicno rjesenje ali bar sam pokusao,pozdrav.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.02.16 23:37
Cini mi se da je drug Zlatiborac spominjao da je nekada u njegovo vrijeme(za vrijeme Pontija Pilata )voda ovdje tekla nesmetano,tj nije bilo cesme-ma skoro da su bili brzaci rekli bi ribolovci -da se malo nasalimo.
Zaborav se neumitno okomio Na cesmu i crkveno zvono. Bdi Rostusko sunce. U nepovrat odlaze zraci.
Drug Ercov glasno uzvikuje, Ovde su bili brzaci
Eh,sada mi ovo nesto cudno Okolo zemlja crna Ljesnjak se povio od roda Na izvoru druga slika Kroz cijev protice voda
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.02.16 23:50
Cini mi se da je drug Zlatiborac spominjao da je nekada u njegovo vrijeme(za vrijeme Pontija Pilata )voda ovdje tekla nesmetano,tj nije bilo cesme-ma skoro da su bili brzaci rekli bi ribolovci -da se malo nasalimo.
Zaborav se neumitno okomio Na cesmu i crkveno zvono. Bdi Rostusko sunce. U nepovrat odlaze zraci.
Eh,sada mi ovo nesto cudno Okolo zemlja crna Ljesnjak se povio od roda Na izvoru druga slika Kroz cijev protice voda
Pa ovo je fantasticno..! Sto bi rekao jedan komentator iz naseg vremena - Ljudi moji pa ovo nije moguce!!! Stihoklepac prica pricu i boji nam proslost i sadasnjost i nehotice nam kupuje osmehe dok citamo stihove ... Svaka casT druze Milutins !!!!!!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 06.02.16 23:52
Koristim priliku ,da se zahvalim mom drugu Bogdanu Mrdji jer je doprineo mnogo u pronalazenju i poseti drugovima koji su bili granicari na karauli u moje vreme. Secate se da je pre izvesnog vremena posetio Miroslava Koprivicu u Beogradu - postirao sam slike a evo i novog kontakta... Ja sam vec pricao o Slavku Molnaru, vojniku iz Ruskog Krstura moje klase , koji je zajedno sa mnom , Luzajicem, Birdicem, Miljevicem , Holcingerom i Macanovicem dosao iz Bitolja gde smo bili u istoj ceti 4519/17... kasnije sam otkrio i onaj video snimak sa RTS a gde Slavko prica o kalemljenju,(mozete ga naci na prosloj temi) ali Bobo je otisao korak dalje i kao sto je uspostavio direktan kontakt sa Koprivicom i Marjanovicem nesto ranije- evo ga u KULI gde se sreo sa Molnarom . Zivi mi bili drugovi !
Pa ovo je fantasticno..! Sto bi rekao jedan komentator iz naseg vremena - Ljudi moji pa ovo nije moguce!!! Stihoklepac prica pricu i boji nam proslost i sadasnjost i nehotice nam kupuje osmehe dok citamo stihove ... Svaka casT druze Milutins !!!!!!
Drug Prke hvala na komplimentima-to i jeste namjera-vratiti osmjeh na lice-napisati vic pjesmu.Medjutim nije dovoljno samo spojiti proslost i sadasnjost,pjesnicki receno san i javu-treba tu ubaciti i buducnost,novi pocetak,iz vica ga nazvati "prapocetak"(aludira se na proslost a misli se na buducnost-neki novi pocetak)
Ova pesma mirise na svanuce Karaula Bituse dishe Cisto nebo sa planinskog cveta
Izgleda
Vreme vaskrsava U svoj prapocetak
ps:"vreme vaskrsava u svoj prapocetak".Ovim se htjelo naglasiti prelazak iz nekadasnje funkcije karaule u njenu buducu funkciju-vaskrsnula i pomalo ostavlja se dilema koja li je bila prva funkcija karaule,mozda je ona sama i stvorena da bude ono sto ce biti...............Ili ja to samo pomalo uobrazavam
milutins: komentar modifikovan dana: 07.02.16 1:59; prepravljeno ukupno 1 puta
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 07.02.16 0:38
Prke (citat):
Koristim priliku ,da se zahvalim mom drugu Bogdanu Mrdji jer je doprineo mnogo u pronalazenju i poseti drugovima koji su bili granicari na karauli u moje vreme. Secate se da je pre izvesnog vremena posetio Miroslava Koprivicu u Beogradu - postirao sam slike a evo i novog kontakta... Ja sam vec pricao o Slavku Molnaru, vojniku iz Ruskog Krstura moje klase , koji je zajedno sa mnom , Luzajicem, Birdicem, Miljevicem , Holcingerom i Macanovicem dosao iz Bitolja gde smo bili u istoj ceti 4519/17... kasnije sam otkrio i onaj video snimak sa RTS a gde Slavko prica o kalemljenju,(mozete ga naci na prosloj temi) ali Bobo je otisao korak dalje i kao sto je uspostavio direktan kontakt sa Koprivicom i Marjanovicem nesto ranije- evo ga u KULI gde se sreo sa Molnarom . Zivi mi bili drugovi !
Upravo tako generale.Ostali dugo oko lociranja izvora cesme,pa da slucajno nije ovo taj "moj"izvor,ali sudeci po okolini mislim da nije.Nisam sretao tu cuvenu Dzinovu cesmu,tad verovatno bio izvor poput ovog dole kod karaule. Bas sam omatorio,sudeci po desavanjima za ovih proteklih 40+godina
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 07.02.16 21:30
milutins (citat):
Cini mi se da je drug Zlatiborac spominjao da je nekada u njegovo vrijeme(za vrijeme Pontija Pilata [You must be registered and logged in to see this image.])voda ovdje tekla nesmetano,tj nije bilo cesme-ma skoro da su bili brzaci rekli bi ribolovci -da se malo nasalimo.
Milutine ja jesam mator,ali bas nisam iz vremena Pontija koji osudio Isusa,a da voda tekla to stoji.! Ali obzirom da ti veliki prijatelj Bituse,pa ovog puta prolazis bez tepanje ,a i vadite pesma kojuces ti prijatelju moj da sastavis u jednu celinu i da to lepo uredjeno das na uvid,a ocena sledi po uvidu u istu. Ne sumnjam ja da to nije dobro,znam da savrseno,ali ovako trckarati na dva mesta,malo pretesko za coveka iz vremena Pontija Pilata!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 07.02.16 21:53
Idemo dalje.. Redosledno - slike posle cesme , bez preskakanja KOMPLET .. Kako smo posle i gde isli i sta sam usput slikao...
Prva posle cesme je ova divna slika [You must be registered and logged in to see this image.]
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 07.02.16 22:44
Prke (citat):
Idemo dalje.. Redosledno - slike posle cesme , bez preskakanja KOMPLET [You must be registered and logged in to see this image.].. Kako smo posle i gde isli i sta sam usput slikao...
Prva posle cesme je ova divna slika
Iskreno receno prijatelju ova slika ostavlja bez reci! Neznam dali ti neko rekao da imas smisla za slikanje.Na ovakvoj fotografiji i vrhunski fotografi mogu da zavide! Steta sto ukinuta opcija za vrednovanje,da bar na taj nacin iskazemo svoje divljenje! I opet po ko zna koji put,vracamse na neku staru pesmu- -Pogledaj sine u brda ona, gde ih najgusci oblak skri, tamosu puti nasih kolona, i staze nase mladosti!-
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 07.02.16 23:30
Jos jedna slika Josipovic Josipa zamenika KK! Po svemu sudeci slikan u trenutku skakanja sa kamena iza karaule,posle predhodnog slikanja! I na ovoj slici da se primetiti da momak bio izuzetno sposoban! Ali uvek tako i biva,da sposobni pametni i nadasve vredni kao licnosti prerano odu tamo gde povratka nema,a ne kao poneki koji datiraju kao sto Milutin rece od Pontija Pilata!
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 08.02.16 0:51
Jos jedna slika Josipovic Josipa zamenika KK! Po svemu sudeci slikan u trenutku skakanja sa kamena iza karaule,posle predhodnog slikanja! I na ovoj slici da se primetiti da momak bio izuzetno sposoban! Ali uvek tako i biva,da sposobni pametni i nadasve vredni kao licnosti prerano odu tamo gde povratka nema,a ne kao poneki koji datiraju kao sto Milutin rece od Pontija Pilata!
Zaista leti uslikano u pravom momentu.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 08.02.16 13:08
Prke (citat):
Duci, gerard, kako van se cini ovaj nas Slavko. Drzi se, a ?
Pamtim kako je u Bitoli stradao pod Ribacem. Dusu je vadio Velja prvom vodu - sedamnaeske... Davni, teski, divni dani !
..dobar je,osim što ga je kosa malo promijenila.. ! Ne vjerujem da je pobijelio od Ribača,iako je tip bio stvarno zaheban za vojsku,tražio je puno ali koliko se sjećam nije ni sebe štedio.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 08.02.16 15:49
ercov54 (citat):
milutins (citat):
Cini mi se da je drug Zlatiborac spominjao da je nekada u njegovo vrijeme(za vrijeme Pontija Pilata [You must be registered and logged in to see this image.])voda ovdje tekla nesmetano,tj nije bilo cesme-ma skoro da su bili brzaci rekli bi ribolovci -da se malo nasalimo.
Milutine ja jesam mator,ali bas nisam iz vremena Pontija koji osudio Isusa,a da voda tekla to stoji.! Ali obzirom da ti veliki prijatelj Bituse,pa ovog puta prolazis bez tepanje ,a i vadite pesma kojuces ti prijatelju moj da sastavis u jednu celinu i da to lepo uredjeno das na uvid,a ocena sledi po uvidu u istu. Ne sumnjam ja da to nije dobro,znam da savrseno,ali ovako trckarati na dva mesta,malo pretesko za coveka iz vremena Pontija Pilata!
Drug ercov nesto ce pokusamo na tu temu,ljubav ce da uzmemo kao vjecnu inspiraciju,ako se to slozi pokusacemo da ubacimo prketa da im odsvira neku melodiju-nesto u tom smislu,vidjecemo kako ce ispasti.Okvirno imamo zamisao a i dosta brlje u rezervi-videcemo.
ps-spominjao si nekakvu tajnu ljubav granicara,gdje?kako se zvao da ne trazim po temama?
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 08.02.16 23:38
milutins (citat):
ercov54 (citat):
milutins (citat):
Drug ercov nesto ce pokusamo na tu temu,ljubav ce da uzmemo kao vjecnu inspiraciju,ako se to slozi pokusacemo da ubacimo prketa da im odsvira neku melodiju-nesto u tom smislu,vidjecemo kako ce ispasti.Okvirno imamo zamisao a i dosta brlje u rezervi-videcemo.
ps-spominjao si nekakvu tajnu ljubav granicara,gdje?kako se zvao da ne trazim po temama?
Milutine,vec imas dva dela divnih stihova,i to bi trebalo da kompletiras u jednu celinu,a to oko tajnih ljubavi,neznam kako bi se zvala kasnije kad vise nebi bila tajna .Neznam gde to zakljucio u mojim pricama,mada sve je moguce,pomalo senilim Ako mislio na ljubav Vujaklije Gojka i Branke,devojke iz Bituse,to se srecno zavrsilo brakom
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 09.02.16 0:05
vremevo nekako namurteno , toa sto provejuva slabo snegce kako od lutina...Bistra seuste bez sneg......
Kako didi napisa vreme je namurteno ,kod mene bi se reklo u mom kraju"nit je zgoda nit je nepogoda"-pa hajde da u to ime napisemo i trecu pesmicu-da kompletiramo trojstvo.
Namurtena Pesma
Vreme je nad Krcinom sveze Nit je zgoda niti nepogoda Bituski mir razleze Ukrocena Dzinova voda
Zvuk je,dok miruje trava Probudjenih ptica pesma Sliku lepote ispunjava Predivna nova cesma
Pitomi se Bituska divljina I sa nebeskim svodom stapa Sudbina karaule je dubina Kao da se mozaik sklapa
Uvek kada se mozaik redja Prati ga i huk i tisina Da zivimo bez granica i medja Ljubav je bezgresna istina
ps:redja,redjati,misli se kada se nesto postavlja,dovodi u red..............Poruka pesmice-sta je htelo da se kaze je u njenoj zadnjoj cetvrtini,kljucne reci koje imaju neko preneseno znacenje su huk,tisina,granica,medja,ljubav i istina
mureZE Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 375 ČLAN OD: : 2015-05-22 DOB : 53 zenica
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 09.02.16 8:32
cudno ama „vazni“ muabeti vo pomalite mesta se pravat nа sred pat.....toa znaci vozete vnimatelno....
Ovim putem,mnoge generacije granicara pre mene,a i posle mene,prosle na proputovanju do karaule BITUSE! Doduse neko peske,poput mene i generacija oko mene,a ostali sa nekim drugim prevoznim sredstvima,samo znam da nisu isli peske
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 09.02.16 21:27
Drug ercov.Nije to neka velika majstorija,vjeruj mi da je teze napraviti sepet ili poklepati kosu nego li napisati ovakvih par stihova
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 09.02.16 23:54
milutins (citat):
Drug ercov.Nije to neka velika majstorija,vjeruj mi da je teze napraviti sepet ili poklepati kosu nego li napisati ovakvih par stihova
Nije , nije teze... Ove tvoje pesme dozivljavamo kao vrhunsko umetnicko delo. Hvala ti druze.
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 10.02.16 0:00
Divna slika.. Cak i ako je iz vremena doticnog Pilata, ipak je nasa... To je nase mesto, nas Krcin, nasa livada...
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 10.02.16 0:02
gerard ford (citat):
Prke (citat):
Pamtim kako je u Bitoli stradao pod Ribacem. Dusu je vadio Velja prvom vodu - sedamnaeske... Davni, teski, divni dani !
..dobar je,osim što ga je kosa malo promijenila.. ! Ne vjerujem da je pobijelio od Ribača,iako je tip bio stvarno zaheban za vojsku,tražio je puno ali koliko se sjećam nije ni sebe štedio.
Verujem da pamtis kako je nabijao kapu na oci ...Ribač - Legenda !
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 10.02.16 0:04
cudno ama „vazni“ muabeti vo pomalite mesta se pravat nа sred pat.....toa znaci vozete vnimatelno....
Ovim putem,mnoge generacije granicara pre mene,a i posle mene,prosle na proputovanju do karaule BITUSE! Doduse neko peske,poput mene i generacija oko mene,a ostali sa nekim drugim prevoznim sredstvima,samo znam da nisu isli peske
Hehehehehehe.. Pinzgauer je izmisljen posle Pontija Pilata ! Sorry svima koji su isli samo peske...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 10.02.16 0:15
Hvala prke,da ne ispada kao hvalisanje ipak ova zadnja pjesma o Bitusu i njenoj nek karauli i buducoj bogomolji ima nekakvu pjesnicku dubinu-nadam se da si pjesmu pazljivo procitao i analizirao..Svaka pjesma je u principu neka pripovijetka ili slika-u pjesmi se to odslikava rimama i metaforama u odnosu na nesto drugo i td.Npr u stihovima
Pitomi se Bituska divljina I sa nebeskim svodom stapa -metaforicno se htjelo prestaviti prelaz sa karaule u bogomolju(nebeski svod).Za stih se ponelo u zavicajnoj torbi sve sto je potrebno,a ne treba mnogo-drvo,kamen,voda,plodna zemlja ili livada,suma......ceo videokrug,zavicaj mi nije samo trebavski kraj nego svi oni krajevi koji su mi ostali u sjecanju,bez obzira "gdje su sada" + mala inspiracija i brlja kao stimulans i jos toga ima izgleda za izbaciti.
Stihovima u zadnjoj strofi se htjela dati nekakva poruka,ukazati na nesto sto je bitno u odnosu na nesto drugo-manje vise licno razmisljanje i ne mora apriori da je ispravno.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 10.02.16 21:58
Prke (citat):
Hehehehehehe.. Pinzgauer je izmisljen posle Pontija Pilata ! Sorry svima koji su isli samo peske... [You must be registered and logged in to see this image.]
Pa da,ovi iz vremena Pontija Pilata nisu cak ni kobilu jahali,a vidim po nekim slikama u kasnijem vasem vremenu,i kobilu jahali
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.02.16 10:39
Sledece tri slike slikane kod cesme- bez (mojeg) komentara...
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.02.16 11:27
Prke (citat):
gerard ford (citat):
Prke (citat):
..uh pamtim naravno kad nabije kapu i nakrivi usne pa se još malo propinje na prste .Prke šta misliš dali su su niži ljudi kada imaju vlast gotovo uvijek u pokušaju dokazivanja vlastite veličine za razliku od viših koji u pravilu žele biti skromniji i pristupačniji?To je možda nešto na psihološkoj razini ?
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.02.16 11:39
gerard ford (citat):
Prke (citat):
gerard ford (citat):
Prke (citat):
..uh pamtim naravno kad nabije kapu i nakrivi usne pa se još malo propinje na prste .Prke šta misliš dali su su niži ljudi kada imaju vlast gotovo uvijek u pokušaju dokazivanja vlastite veličine za razliku od viših koji u pravilu žele biti skromniji i pristupačniji?To je možda nešto na psihološkoj razini ?
Tako je druze.. Kad bi malo ekstremnije razmisljali , seriski ubica je uglavnom neko ko je neprimetan u okolini, neko ko se sunja na zaledju i posmatra svet "neshvacen" i neprimetan. Ne bih otkrio nista novo kad bi rekao da su umisljene velicine najopakije , jer kad takvom das i vlast - onda je sacuvaj boze... Imamo dovoljno zivotnog iskustva pa smo imali posla sa dosta takvih spodoba...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.02.16 12:27
Prke (citat):
gerard ford (citat):
Prke (citat):
gerard ford (citat):
Prke (citat):
Tako je druze.. Kad bi malo ekstremnije razmisljali , seriski ubica je uglavnom neko ko je neprimetan u okolini, neko ko se sunja na zaledju i posmatra svet "neshvacen" i neprimetan. Ne bih otkrio nista novo kad bi rekao da su umisljene velicine najopakije , jer kad takvom das i vlast - onda je sacuvaj boze... Imamo dovoljno zivotnog iskustva pa smo imali posla sa dosta takvih spodoba...
Nasmijao sam se ono baš slatko.Malo sam se htio našalit,no ima tu nešto.Za ozbiljno , važna je samo veličina duše a ona ako je plemenita i velika stane i uzdigne i naj manjeg ili se ne primjeti ili ponizi sile i veličine u tkz. velikima .
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.02.16 21:22
Zasto bez komentara.Divno videti ovako bujnu prirodu,a pogotovu ovako drenjak iliti drenjinu koja obilato rodila! Od roda drenjine bar kod nas se prave izezetno kvalitetni likeri,a ti prijatelju kao ucevan momak znas koja tu bese NV,a tu i ovde kod mene jako slicno rastinje,a ovde NV oko 900 m!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 11.02.16 21:43
Jos jedna slika iz zaostavstine Josipove! Nemam podatke koji momak osim Josipa na slici,ali vracajuci memoriju pokusavajuci odgonetnuti od svih mogucih koji bi mogao biti,dodjoh do zakljucka da:momci slikani iza prozora od magacina hrane,a sa Josipom najverovatnije momak iz generacije koju zamenila Josipova klasa,jer da se sreli,sigurno nebih zaboravio. Polako gubim nadu da se iko pojavi od ovih mojih,ali sta da se radi,bar imam ove moje mladjane naslednike,i na tome zahvalan!
Prke Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.02.16 22:11
Jos jedna slika iz zaostavstine Josipove! Nemam podatke koji momak osim Josipa na slici,ali vracajuci memoriju pokusavajuci odgonetnuti od svih mogucih koji bi mogao biti,dodjoh do zakljucka da:momci slikani iza prozora od magacina hrane,a sa Josipom najverovatnije momak iz generacije koju zamenila Josipova klasa,jer da se sreli,sigurno nebih zaboravio. Polako gubim nadu da se iko pojavi od ovih mojih,ali sta da se radi,bar imam ove moje mladjane naslednike,i na tome zahvalan!
Vidim na slici druze da vi duzili i Bajonete za pojasom.. Ja sam duzio PAP ovku pa mi bajonet stalno bio na pusci Necemo gubiti nadu, dok je nas ima nade da ce se neko od tvojih pojaviti. Ja sam pustio poruke svima koje sam pronasao, ali mozda ne bi bilo lose da ako imas rokovnik postiras imena napisana kao Bobo u grupi na FB -u pa ce neko mozda procitati imena , jer vidim da kad su imena napisana na svesci (kao Bobina) onda privlace vise paznje da ih neko procita...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme) 13.02.16 22:35
Prke (citat):
Vidim na slici druze da vi duzili i Bajonete za pojasom.. Ja sam duzio PAP ovku pa mi bajonet stalno bio na pusci [You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.] Necemo gubiti nadu, dok je nas ima nade da ce se neko od tvojih pojaviti. Ja sam pustio poruke svima koje sam pronasao, ali mozda ne bi bilo lose da ako imas rokovnik postiras imena napisana kao Bobo u grupi na FB -u pa ce neko mozda procitati imena , jer vidim da kad su imena napisana na svesci (kao Bobina) onda privlace vise paznje da ih neko procita...
Da,duzili automatske puske,sa i bez sklapajuceg kundaka.Zadnjih meseci mog sluzbovanja pojavilase i papovka u naoruzanju! Prijatelju moj,zar ti ocekujes da vremesni ljudi imaju profile A sto se tice rokovnika i postiranja poput Bogdana,e to vec isuvise opterecenja za mene. Znam ja da se ti trudis oko mojih klasica,mozda se neko i navata,ali sve zavisi i od razmisljanja tih istih dali voljni svratiti ovde da se ponovo "vidimo",jer vidis i ovi tvoji nesto sramezljivo svrate i pobegnu,a ni ovaj iz Tutina nece da svrati,a toliko ga ubedjivali,ali kao sto vec bezbroj puta rekoh,ima nas raznih Nikako nemogu da shvatim ljude da mogu da se ne jave,a znam da svracaju ovde.Ja nebih mogao izdrzati da se ne oglasim,ali to su ljudi nekih drugih osecanja i shvatanja.Nebih da pricam ruzne reci,ipak momke ne poznajem i nemam prava suditi o njima. Malo sam Luzajica prozivao ranije u nameri da ga isprovociram da svrati,ali stekao sasvim drugo misljenje o njemu posle par razmenjenih poruka. Dobar je on momak to stoji,ali izgleda previse zaokupljen poslom pa nema vremena ni za svoje druge obaveze! Cekacemo da ode u penziju,mozda tad bude vremena,ali tad mene nece biti,jer gresi se moraju okajati,za zivota,ili u nekom drugom zivotu,ali mora se dug vratiti,zasto ja da budem izuzetak
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)