FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 15.02.21 19:46
cshene (citat):
Pozdrav ja sam septembarska 1979 v.p. 6919/5 druga četa a poslje kurir kod Mrđe u komandi
Sjecas li se Djoke "Pitralona" i njegove storije sa "biciklom"
kurir Gušter
BROJ POSTOVA: : 13 ČLAN OD: : 2011-03-20 Schweiz
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 15.02.21 19:49
milosf (citat):
Sluzio sam 80/81 kod Dojcila cuveni kap.LO
"Slusaj vojnice, donesi rakiju i cuvaj obraz" i odnese obje flase
kurir Gušter
BROJ POSTOVA: : 13 ČLAN OD: : 2011-03-20 Schweiz
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 15.02.21 19:58
flexi (citat):
Padobransku legendu i proslavljenog komandanta cuvene 63. padobranske brigade pukovnika u penziji Stojana Jovica na vecni pocinak su 1. aprila ispratili svi njegovi padobranci, i vojni i sportski, kao i mnogobrojni poštovaoci njegove licnosti i dela, dugogodišnji saradnici i visoke licnosti iz našeg javnog života. Stojan Jovic je roden pre 79 godina u Gornjem Adrovcu u opštini Aleksinac, a prvi put je skocio padobranom daleke 1950. godine iznad Kosova polja. U legendarnoj 63. padobranskoj brigadi je službovao od 1953. do 1977. godine obavljajuci odgovorne dužnosti, medu kojima devet godina i dužnost komandanta ove proslavljene brigade. Izveo je 717 skokova padobranom i stekao zvanje »padobranski instruktor I klase«, nosilac je »Zlatnog znaka padobranskog instruktora I klase« Jugoslavije i Indonezije, gde je obucavao padobranske jedinice te zemlje u skokovima sa zadrškom, za šta je dobio pehar i Orden prosperiteta Indonezije...U 70. godini života je skocio padobranom 3 puta, u 75. godini 2 puta i poslednji put u 76. godini skocivši svoj 717. skok i postavši rekorder – najstariji aktivni padobranac u našoj zemlji i na Balkanu i jedan od najstarijih u Evropi. Interesantan je kuriozitet takmicenja veterana našeg Jovica i Džordža Buša-seniora u skokovima, u kojima je sve do prošle godine vodio naš Jovic, a onda je Buš skocio u tandemu u 80. godini života, na šta se i Jovic spremao za sledecu godinu... Ali, smrt je preduhitrila našeg hrabrog veterana – padobranca Jovica i nemilosrdno i zauvek zaustavila ovo takmicenje! (R.T.)
tekst je iz Aeromagazina broj 67 iz 2005 godine
Za njega su nam pricali da je vojnika vodio na "strijeljanje" vojnik pada u nesvijest i kad se probudio pita; zar su svi promasili Pricalo se da ga je Bojovic nogom "pogurao" iz aviona i da se prizemljio kod konja
Aca Padobranac Gušter
BROJ POSTOVA: : 23 ČLAN OD: : 2013-03-15
Naslov komentara: 63 padobranska brigada Nis 69/71 21.08.22 21:58
Pozdravljam sve na Forumu poslije duzeg vrijemena sam opet na nasoj strani 63 padobranske brigade Nis Sluzio od 69/71 sa nadom da ima koji prezivjeli iz te GENERACIJE. Znam da nas jemalo bilo ali imam nadu da ce jos netko javiti. Srdacan Pozdrav i zelim svima da budete ZDRAVI