FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 29.10.15 19:17
Aca Padobranac (citat):
hallo mornarico, Bas mi je zao ali mozda ce se jos netko javiti na tu temu, ja imam starih izrezaka iz novina o padobranstvu i vjezbama iz onoga doba, kako bi mogu da satavim u forum?
Slika opet nestala..zašto?
5 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-04-18
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 18.04.16 20:34
pados (citat):
Pozdrav svima. Ovde sam nov. Služio sam padobrance u Nišu. Majska sam klasa 85/86. Posle pešadijske obuke sam do kraja vojnog roka bio u vodu veze. Po sječanju nas je bilo 11. Četvoro njih iz Niša, četvoro iz okoline Niša, jedan iz Bosne, jedan iz Hrvatske i ja iz Slovenije.
zdravo i dobro vece svim bivsih padobrancima
ja sam makedonac - kumanovo bio mali mrsav i crn padobranac kod veziste 84/do 6 januara 86 zadnja generacija 14+1 (15 meseca) dvije nove godine slavio u vojci. kod veziste bilo je kao mala familija spavali smo na pojedinicno krevetu na jednom spratu . ne mogu zaboraviti 9 meseca i 22 dana obuku ,prezivljavanje ,skijanje u zablaku i tako daje desetar bio jedan visok i mrsav sa brkovima ,a kapetan je bio mali iz prilepa makedonac samo 32 godina proslo imena sam zaboravio ako ima neko sa moje generacije javite se slike imam samo u makedoniju ja sam sad u njemacku
Hvala bilo mi drago ako me neko poznaje i javise
laku noc svima zelim
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 18.04.16 21:25
[You must be registered and logged in to see this link.]m dobro dosao na forum!
pados Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2015-06-21
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 06.06.16 17:07
Pokušaču još kad dospijem do nekog računara. Ovo gore stavio sam telefonom i kod mene se ne vidi baš ništa
Slici još fali hostanje preko 'Insert image', i onda je odmah vidljiva, treba imat 'img' u ovoj formi [You must be registered and logged in to see this image.]:
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 09.06.16 11:47
Kada smo bili u Žabljaku na skijanju pjevali smo "drug je tito reko na banjici padobranci najbolji vojnici". I kada su nas čuli domači klinci odmah su nam uzvratili "drug je tito reko na banjici durmitorci najbolji vojnici. Šta bih mi. Nemožeš pobijediti decu. Išli smo na pivo.
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 23.08.16 23:27
Padobranci JNA, slika mislim iz 197? i neke godine, koliko se razumijem u pješadijsko naoružanje ovo bi bili PM-ovi sa preklopnim kundakom (jedva primjetno se naziru kada se bolje pogleda), koliko je meni poznato ne bi trebali bili domaće proizvodnje, vjerovatno od tadašnjeg SSSR-a...
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
deltahang Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-09-23 DOB : 55 Bolzano Italy
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 23.09.16 23:34
Pozdrav svim padobrancima, posebno ako ima neko iz septembar '88/'89 2 PDC v.p. 6919, u proljece '89 prebacili me u "Vod Slagaca Padobrana" a posle sam prosao ljieto na bazen kao spasilac... jos jednom veliki pozdrav svima.
paketije Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 24.09.16 12:14
Gorica 660 (citat):
Padobranci JNA, slika mislim iz 197? i neke godine, koliko se razumijem u pješadijsko naoružanje ovo bi bili PM-ovi sa preklopnim kundakom (jedva primjetno se naziru kada se bolje pogleda), koliko je meni poznato ne bi trebali bili domaće proizvodnje, vjerovatno od tadašnjeg SSSR-a...
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 24.09.16 13:54
paketije : "Izgleda kao Zastava M70" ...............
Da, izgleda onako na prvi pogled, međutim kada se malo bolje pogleda mogu se primjetiti detalji koji nisu porijeklom iz Zavoda "CZ", malo sam listao jutros net i pronašao da bi ovo vrlo lako mogao biti SSSR RPK 74 kojeg su navodno u manjoj količini za potrebe padobranaca JNA nabavili 70 tih godina. Evo slika ispod teksta :
Takođe sam prije nego što sam počeo pisati ovaj post uspio pronaći na net-u informaciju (od ex pripadnika padobranske jedinice) da su ovi Sovjetski PM-ovi bili kupljeni u jednom manjem kontigentu 70 tih godina isključivo za padobrance ali da su ih ubrzo zamijenili za Zastavinim modelom i da su ovi Sovjetski bili negdje u magacinu iste jedinice da bi onda tamo negdje 90 tih godina jednostavno "nestali" bez traga i glasa.
Koliko je to tačno a koliko ne zaista ne znam, kako kažu "Pošto kupio, poto prodao!" ..............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Uršič Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-10-06 DOB : 73 Nova Gorica Slovenija
Naslov komentara: 63. padobranska brigada 06.10.16 16:04
Bio sam u 63. padobranski brigadi godine 1969/70. V.P. 6919/3 (treča četa) kot kapetana Dobrivija Tesića. Ako ima još koga iz ove generacije bi bilo fino, da se mi javi.
Drugarski pozdrav, Srečko Uršič
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 06.10.16 20:26
[You must be registered and logged in to see this link.] dobro dosao na forum!
Uršič Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-10-06 DOB : 73 Nova Gorica Slovenija
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 06.10.16 22:19
dpuric (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] dobro dosao na forum!
Zdravo druže.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 06.10.16 22:26
Naslov komentara: 63 padobranska brigada nis 14.11.16 22:03
Uršič (citat):
Bio sam u 63. padobranski brigadi godine 1969/70. V.P. 6919/3 (treča četa) kot kapetana Dobrivija Tesića. Ako ima još koga iz ove generacije bi bilo fino, da se mi javi.
Drugarski pozdrav, Srečko Uršič
Dora vecer Srecko,i ja sam bio u to vrijeme u 63oj Prva Ceta kod Kap.I Klase Save Trojkovica
Pozdrav Aco
Aca Padobranac Gušter
BROJ POSTOVA: : 23 ČLAN OD: : 2013-03-15
Naslov komentara: 63 padobranska brigada Nis 15.11.16 17:33
[You must be registered and logged in to see this image.] Pozdrav svima,ja mislim da ovo bilo naj TEZE. Dali ima nekoga na forumu tko je1970 bio u Beogradu na Paradi. Srecno Aca
Aca Padobranac Gušter
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 15.11.16 20:28
Za sve one koji su samnom marsirali Drugu Titu u Beogradu 1970 Dozivio dvije odlicne nedelje+nedelju nagradnog odsustva.Hura
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 15.11.16 23:17
Nažalost bio sam raspoređen u padobransku jedinicu Niš jer sam se amaterski bavio padobranstvom ali na kraju završih u mornarici...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Gorica 660 Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 16.11.16 0:25
Prije izvjesnog vremena sam pogledao jedan dokumentarac o padobranskoj jedinici koji je snimljen 1998 godine (tada već VJ) gdje je oficir objašnjavao da regruti u tu jedinicu isključivo dolaze po dobrovoljnoj osnovi, zanima me da li je isto pravilo važilo i za vrijeme JNA, naravno pod uslovom da regrut zadovoljava sve kriterijume !? ................
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 16.11.16 1:21
Gorica 660 (citat):
...da regruti u tu jedinicu isključivo dolaze po dobrovoljnoj osnovi, zanima me da li je isto pravilo važilo i za vrijeme JNA, naravno pod uslovom da regrut zadovoljava sve kriterijume !?
Kako bi mogao prisilit nekoga da skače padobranom?
I na podmornice se išlo dobrovoljno, starješine i mornari. U ronioce također.
A kako su Libijci regrutirali (vojno sposobne) mladiće, npr. za vojne akademije? Okupili bi ih na jednom mjestu, recimo igralištu i onda bi neki oficir odoka pogledao svakog i određivao tko ide za pilota, tko u mornaricu i sl., ne pitavši za želje i mišljenja. Bilo je i plača, ali uzalud....
Aca Padobranac Gušter
Naslov komentara: 63 padobranska brigada Nis 16.11.16 21:07
[You must be registered and logged in to see this image.] Mozda netko vidi starog prijatelja iz I Cete god.69/71 (Slikano u blizini Novog Sada Okt.70) Pozdrav Aca
Aca Padobranac Gušter
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 16.11.16 22:43
[You must be registered and logged in to see this image.] Evo nesto i za MORNARICU
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 17.11.16 18:03
Gorica 660 (citat):
Prije izvjesnog vremena sam pogledao jedan dokumentarac o padobranskoj jedinici koji je snimljen 1998 godine (tada već VJ) gdje je oficir objašnjavao da regruti u tu jedinicu isključivo dolaze po dobrovoljnoj osnovi, zanima me da li je isto pravilo važilo i za vrijeme JNA, naravno pod uslovom da regrut zadovoljava sve kriterijume !? ................
Ovo pričam iz mog iskustva, sa 15 godina sam se učlanio u aeroklub imao sam 6 meseci obuke i sa navršenih 16 godina sam napravio prvi skok, naravno kako nisam bio punoletan roditelji su morali da potpišu saglasnost.Po napravljenom drugom skoku bio sam pozvan u vojni odsek gde su me pitali za saglasnost da li želim da me rasporede u padobransku jedinicu. Nisam nikada pitao ali pretpostavljam da je aeroklub imao obavezu prema VO da prosledi informacije o novopečenim padobrancima koje bi oni iskoristili za regrutaciju.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Aca Padobranac Gušter
Naslov komentara: 63 padobranska brigada Nis 17.11.16 22:21
Pozdrav Mikuli,kod mene je bilo slicno jedino me nitko nije pitao na regrutaciji su mi rekli Aerodrom Nis. Js sam prve skokove napravio u AK Osijek 67 God. Danas mnogo ljudi i neznaju kako izgleda PO2 a neda se iz njega moze i skakati sa padobranom.
Kao bisi Mornar ne kazes nista za Jedrilicu.
Gorica 660 Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 18.11.16 0:19
Max Blitz : "Kako bi mogao prisilit nekoga da skače padobranom?" .............
Ako se dobro sijećam, cijelokupni sistem ONO i DSZ SFRJ je se bazirao na nekoj vrsti "prisile", ideš u vojsku pod moranje i u njoj radiš sve ono što te niko ne pita hoćeš li ili nećeš, takođe kad odslužiš taj isti vojni rok niko te ne pita hoćeš li ili nećeš pa te raspoređuju u rezervne vojne ili micijske jedinice, ideš na razne vojne vježbe svake godine ili svake druge godine itd, itd.
Teško je podvući crtu/liniju u takvom sistemu da li te neko može/smije natjerati na nešto u cilju borbene gotovosti odnosno nacionalne sigurnosti/bezbjednosti.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 18.11.16 12:38
Aca Padobranac (citat):
Kao bivsi Mornar ne kazes nista za Jedrilicu.
, šta da kažem, dođe mi da zaplačem...kada bi imao jednu takvu u životu mi ništa drugo ne bi trebalo Reci mi Aco, da li ste u Nišu izvodili skokove sa PD-07?
Aca Padobranac (citat):
Danas mnogo ljudi i neznaju kako izgleda PO2 a neda se iz njega moze i skakati sa padobranom.
Polikarpov...e tu je već morala da postoji tehnika iskakanja, verovatno sa krila... Ja sam svoje prve skokove napravio iz AN 2.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 18.11.16 14:07
Mikula 67 (citat):
Aca Padobranac (citat):
Kao bivsi Mornar ne kazes nista za Jedrilicu.
, šta da kažem, dođe mi da zaplačem...kada bi imao jednu takvu u životu mi ništa drugo ne bi trebalo Reci mi Aco, da li ste u Nišu izvodili skokove sa PD-07?
Aca Padobranac (citat):
Danas mnogo ljudi i neznaju kako izgleda PO2 a neda se iz njega moze i skakati sa padobranom.
Polikarpov...e tu je već morala da postoji tehnika iskakanja, verovatno sa krila... Ja sam svoje prve skokove napravio iz AN 2.
[You must be registered and logged in to see this link.].. Danas i mnogi ljudi ne znaju, da je taj avion (PO2) do skorije vreme leteo na aerodromu u Slovenj Gradcu. Dugo je stajao u hangaru i entuziasti su ga obnovili i leteli sa njim. Bio je jedan rijetkih u europi koji je koš leteo. Pre cca godino dana su ga prodali zbog neke, da ne kažem "gluposti".
link sa interneta o obnovi PO2... [You must be registered and logged in to see this link.]
Aca Padobranac Gušter
Naslov komentara: 63 padobranska brigada Nis 18.11.16 15:24
Mi smo u Osijeku imali PO2 a onda je dosla i njemacka roda,(Storch), to je bilo kao kad izadjes iz FICE i sjednes u Mercedes. U Osijeku je bio PD 04(cesto sa plavim flekama na ramenima) a u Nisu PD 07 (super) Jedrilicu sam slikao u Kotorskoj luci.
Aca Padobranac Gušter
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 18.11.16 15:58
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 19.11.16 0:38
Pitanje za drugove forumaše koji su bili padobranci, nakon završenog vojnog roka koji ratni raspored vam je bio, opet da se javite u Nišku padobransku brigadu ili....!? ..............
zvonko81 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-02-15
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 15.02.17 20:30
Sluzio sam 80/81 kod Pasica 3 vod 3 odjeljenje, otisao na redovno odmah poslje obuke, imao saobracajku i nisam se vise vratio. Prijatelj jos uvijek Predrag Stojanovic iz Nisa, krevet ispod, Panzov Angel,...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 27.04.17 1:45
Reportaža o Spomen sobi 63. padobranske brigade.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8085 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 27.04.17 7:41
63 padobranska je bila elitna jedinica u JNA
p1nn Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-04-22 DOB : 58 Zvornik
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 02.06.17 10:17
Ima li neko 1980-1981
kurir Gušter
BROJ POSTOVA: : 13 ČLAN OD: : 2011-03-20 Schweiz
Naslov komentara: Re: 63. padobranska brigada Niš 21.08.18 19:57
Pozdrav svima,
iz moje generacije sjecam se jos sljedecih drugova iz Prve cete oficiri;Kap. Zivanovic, porucnik Joca Filipovic, stariji vodnik Bubanj Branko iz Jajca "jebem li ti komad mjesecine i pitu zeljanicu";