FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor

Go down 
+9
miran cvilak
Mirko Stojanovic
Nik
SasaK
Vojnik Graničar
šepa
halo 92
Kemo Specijalac
SiniZkk
13 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AutorPoruka
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

BROJ POSTOVA: : 443
ČLAN OD: : 2013-01-29
M(j)esto Šentilj

Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:02

[You must be registered and logged in to see this image.]

BDD voli ovaj upis

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:04

BDD voli ovaj upis

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:05

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:06

Evo gledam ovu kapiju karaule "Jožica Flander" i zapazih ovaj detalj na njoj.
Ako se ne varam ovo je bila "orginal JNA kapija".
Ovdje ima znak graničnog kamena.!
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:07

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:09

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:11

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:13

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:14

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:15

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:16

Ova karaule "Jožica Flander" me dosta podsjeća na karaulu "Vić" iz graničnog odsjeka Dravograd u kojoj je bio naš član NIK.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:16

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:18

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:20

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:21

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:22

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:23

Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:28

U karaulu nisam mogao uči jer je zaključana.Pre nekoliko godina kupio ju je neki seljak iz okoline.Po materialu u krugu vidi se da ju je hteo adaptirati.Ali je taj čovek umro i karavla traži novog vlastnika.A što se pozicije tiče ,mogu reči da bi od svih karaula na kojima sam sada bio ,najmanje voleo služiti na ovoj karauli.
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

BROJ POSTOVA: : 280
ČLAN OD: : 2014-08-22
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 21:42

miran cvilak (citat):

Da nije slučajno ovo neki bivši graničar zaostao u karauli? Laughing Laughing Laughing
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 98
ČLAN OD: : 2015-03-30

KomentarNaslov komentara: hvala   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 22:54

miran cvilak (citat):
U karaulu nisam mogao uči jer je zaključana.Pre nekoliko godina kupio ju je neki seljak iz okoline.Po materialu u krugu vidi se da ju je hteo adaptirati.Ali je taj čovek umro i karavla traži novog vlastnika.A što se pozicije tiče ,mogu reči da bi od svih karaula na kojima sam sada bio ,najmanje voleo služiti na ovoj karauli.
Miran,
hvala puno na ovim fotografijama! Zaista bude sjećanja. Bez obzira na sve teškoće, ostala mi je u lijepom sjećanju. Ne znam za ostale karaule, rekao sam da su reoni bili dosta teški i zahtjevni. Ali i lijepi, priroda i sve ostalo. Nisam bio neka maza, niti gradski mangup, pa mi sve to i nije teško palo. Imali smo ipak 19-20 godina, znam  da sam se nekoliko puta bukvalno smrznuo, ali...Može neko reći da sam nostalgičar, da sam u zabludi, ali u svakom slučaju su to, barem za mene, bila bolja, sretnija vremena.
Hvala još jednom.
Moram skupiti pare i kupiti je!!!!! Very Happy
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 22:56

miran cvilak (citat):
Eh, ovdje smo, ako ne griješim,   pomagali ubaciti sijeno na tavan. Dobro su nas napojili odličnim vinom!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 23:02

miran cvilak (citat):
U karaulu nisam mogao uči jer je zaključana.
Pre nekoliko godina kupio ju je neki seljak iz okoline.
Po materialu u krugu vidi se da ju je hteo adaptirati.
Ali je taj čovek umro i karavla traži novog vlastnika.
A što se pozicije tiče ,mogu reči da bi od svih karaula na kojima sam sada bio ,najmanje voleo služiti na ovoj karauli.
Miran.
Na osnovu čega si donio ovaj zaključak.!?
Što je to tako strašno da ne bi volio vojsku služiti u bivšoj karauli "Jožica Flander" .!?
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 23:14

miran cvilak (citat):
Ipak sam bio u pravu, sada sam potpuno siguran da je sateltski snimak karaule koju sam postavio prije nekoliko dana-tačan. Ako pogledate na [You must be registered and logged in to see this link.] (Street view), vidi se čak i ovaj kamion hladnjača!!!!
SiniZkk se sjetio, o yeaaah! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Vojnik Graničar (citat):
Jaoooo SiniZkk.
Kako zaboravi poziciju karaule
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 23:19

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
A što se pozicije tiče ,mogu reči da bi od svih karaula na kojima sam sada bio ,najmanje voleo služiti na ovoj karauli.  
Miran.
Što je to tako strašno da ne bi volio vojsku služiti u bivšoj karauli "Jožica Flander" .!?
Ma nema ništa strašno... Bilo je sasvim O.K. Kad smo već kod toga, ne znam za ostale karaule, ali mi smo na karauli imali čak i svinje,koje smo hranili ostacima iz kuhinje. Nakon tova smo ih klali, naravno(jadne svinje). Ne sjećam se da li je neko od vojnika bio zadužen za tov, ili je (što je vjerovatnije) to radio kuvar.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 23:21

Mirko Stojanovic (citat):
Do kraja 1980 godine je sigurno je bila Jozica Flander jer je tada  komandir karaule zastavnik Branko Lazarevski otisao upenziju i verovatno sa novim komandirom i novo ime
Ma ne, Mirko i u vrijeme dok sam ja služio (1986/87) bila je to karaula 21- "Jožica Flander". Ne vjerujem da je taj naziv uopšte i mijenjan u karaulu  Gaj.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime15.04.15 23:23

miran cvilak (citat):
Sve je ostalo isto!
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 0:35

[You must be registered and logged in to see this link.]

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

BROJ POSTOVA: : 384
ČLAN OD: : 2012-04-27
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 7:48

miran cvilak (citat):
Jako liči na Špičnik osim što nema osmatračnicu, prozori, drvene žaluzine čak i boja fasade. Očigledno je ovaj tip karaule šablonski, s tim da postoji i drugi tip kao Ceršak, Kapunar i dr.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 8:03

halo 92 (citat):
miran cvilak (citat):

Da nije slučajno ovo neki bivši graničar zaostao u karauli? Laughing Laughing Laughing

Ovo mi je dobar drug koji mi je pomogao da nađem tu karaulu.Izgled nije bitan jer on je stvarno ljudina.
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 8:05

Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Miran.

Rekao sam da bi od svih poznatih mi karaula u ovoj NAJMANJE voleo služiti da mogu birati. Taj sam zaklučak doneo na osnovu toga kako do nje doći.Pa ona je u .... Do prve civilizacije je.... Inače je na lepom mirnom mestu Very Happy
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 9:13

miran cvilak (citat):
Vojnik Graničar (citat):
miran cvilak (citat):
Miran.

Rekao sam da bi od svih poznatih mi karaula u ovoj NAJMANJE voleo služiti da mogu birati. Taj sam zaklučak doneo na osnovu toga kako do nje doći.Pa ona je u .... Do prve civilizacije je.... Inače je na lepom mirnom mestu Very Happy
Slažem se u potpunosti!!! Zbog navedenih razloga uglavnom nismo ni koristili izlaske u Maribor. Autobus je išao samo do Zgornje Kungote, a put do karaule smo morali preći pješke. U odlasku  i povratku do Kungote i Maribora gubilo se dosta vremena, tako da  sam za vrijeme službovanja na karauli svega  dva puta izašao u grad (koliko se sjećam).
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 19
ČLAN OD: : 2014-07-19
DOB : 67
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 9:15

Pa nije mi jasno kako je ovi mladji zovu Gaj
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 19
ČLAN OD: : 2014-07-19
DOB : 67
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 9:18

Isti slucaj
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 9:34

Gaj znači mlada sređena šuma
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 10:00

Very Happy Very Happy Very Happy Nije se sa karaule Jožica Flander moglo ići u grad Very Happy !. Što se tiče mijenjanja naziva karaule čisto sumnjam da je to ikada (makar zvanično) urađeno. Da se zvala Gaj pa da je promijenjena u ime nekog narodnog heroja, za to vrijeme bi bilo prihvatljivo. Ali, da je obrnuto-čisto sumnjam. Valjalo bi da se na forum uključi neko ko je služio 90-ih pa da razbije dilemu. Ko zna?
Na vrh Go down
miran cvilak
Vodnik
Vodnik

M(j)esto Šentilj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 10:17

SiniZkk (citat):
Very Happy Very Happy Very Happy Nije se sa karaule Jožica Flander moglo ići u grad Very Happy !. Što se tiče mijenjanja naziva karaule čisto sumnjam da je to ikada (makar zvanično) urađeno. Da se zvala Gaj pa da je promijenjena u ime nekog narodnog heroja, za to vrijeme bi bilo prihvatljivo. Ali, da je obrnuto-čisto sumnjam. Valjalo bi da se na forum uključi neko ko je služio 90-ih pa da razbije dilemu. Ko zna?

Kada sam se juče kod starijih ljudi raspitivao za put na karaulu svi je znaju pod imenom karaula Jožice Flander,dok mladi ni neznaju za neku karaulu u njihovom kraju.Tako je po mom ostalo ime Jožice Flander,ali ču se probati malo razpitati.
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

BROJ POSTOVA: : 225
ČLAN OD: : 2012-01-12

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 10:40

Vojnik Graničar (citat):
Ova karaule "Jožica Flander" me dosta podsjeća na karaulu "Vić" iz graničnog odsjeka Dravograd u kojoj je bio naš član NIK.

Evo ja upravo pregledah fotografije-prelepe su ,u pravu si i mene sama zgrada jako podseca na karaulu Vić iz graničnog odsjeka Dravograd.
miran cvilak je to odradio profesionalno,svaka cast Very Happy
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 18:10

Vojnik Graničar (citat):

Ovdje ima znak graničnog kamena.
Jeste, to je granični kamen! Hoću kupiti ovu karauluuuuuu!!! Sad Sad Sad Sad Sad
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 18:49

miran cvilak (citat):
SiniZkk (citat):

Kada sam se juče kod starijih ljudi raspitivao za put na karaulu svi je znaju pod imenom karaula Jožice Flander,dok mladi ni neznaju za neku karaulu u njihovom kraju.Tako je po mom ostalo ime Jožice Flander,ali ču se probati malo razpitati.

Receno je vec oko tih naziva karaula, ali da ponovim...ovde smo koristili one sa Wikipedie, u nedostatku zvanicnih. A ti nazivi sa Wikipedie su prema najblizem mestu, u ovom slucaju Gaj nad Mariborom.

u dnu stranice pise iz kojih su izvora prepisani nazivi.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 19:00

Kemo Specijalac (citat):
miran cvilak (citat):
SiniZkk (citat):

Receno je vec oko tih naziva karaula, ali da ponovim...ovde smo koristili one sa Wikipedie, u nedostatku zvanicnih. A ti nazivi sa Wikipedie su prema najblizem mestu, u ovom slucaju Gaj nad Mariborom.

u dnu stranice pise iz kojih su izvora prepisani nazivi.
Jeste Kemo, ali je očigledno da  izvor koristi nazive naselja ili geografske toponime gdje  su bile karaule, a ne stvarne nazive karaula za vrijeme JNA . Kao što se vidi ne pominju se ni nazivi karaula  Đuro Đaković, Nikola Hećimović...
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 19:02

E sad, moguće je i da je 1991. godine došlo do promjena u nazivima, mada....?
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: JNA kapija u karauli "Jožica Flander"   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 21:23

Vojnik Graničar (citat):

SiniZkk (citat):
Jeste, to je granični kamen!
Hoću kupiti ovu karauluuuuuu!!! Sad Sad Sad Sad Sad

SiniZkk.
Daj mi još reci ovo što je bilo desno od ove JNA kapije karaule "Jožica Flander" je li tu bila kakva žičana ograda, neko ukrasno grmlje ili je bio bez ičega tj. moglo se slobodno ući u krug karaule.!?
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime16.04.15 21:33

Vojnik Graničar (citat):

Vojnik Graničar (citat):

SiniZkk (citat):
Jeste, to je granični kamen!
Hoću kupiti ovu karauluuuuuu!!! Sad Sad Sad Sad Sad

SiniZkk.
Daj mi još reci ovo što je bilo desno od ove JNA kapije karaule "Jožica Flander" je li tu bila kakva žičana ograda, neko ukrasno grmlje ili je bio bez ičega tj. moglo se slobodno ući u krug karaule.!?
Eh,ono što zasigurno znam da nije bilo ograde i da se moglo proći. Moguće je ipak da je bilo nešto žive ograde, ali ne mogu zasigurno potvrditi... Opet moram ući dublje  u sjećanja, pa čim to povučem iz podsvijesti-javljam Very Happy Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime21.04.15 8:51

Komentari koji se odnose na poručnika Javornika i njegovu službu,prebačeni u kasarnu u kojoj je služio.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: nestade_stranica   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime21.04.15 17:21

ZAGORAC (citat):
Komentari koji se odnose na poručnika Javornika i njegovu službu,prebačeni u kasarnu u kojoj je služio.
A taman smo zakuvali temu na J.Flander Very Happy !!!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime21.04.15 20:10

ZAGORAC (citat):
Bravo Zagorac.
Baš sam ti mislio to predložito da uradiš.
Ali preduhitrio si me.!!! Smile
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Zasjedna mjesta karaule "Jožica Flander".   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime21.04.15 20:15

SiniZkk (citat):
SiniZkk.
Možeš ti sam zahuktati temu na karauli "Jožica Flander" da nam napišeš nešto o graničarima i nekim zanimljivim događajima.

Evo ja se sjetih da te upitam da li ste na terenu karaule "Jožica Flander" imali zasjednih mjesta i da li su ta zasjedna mjesta imala svoja imena tj. da li ste uopće radili zasjede.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime22.04.15 0:12

Vojnik Graničar (citat):
SiniZkk (citat):
SiniZkk.
Možeš ti sam zahuktati temu na karauli "Jožica Flander" da nam napišeš nešto o graničarima i nekim zanimljivim događajima.

Evo ja se sjetih da te upitam da li ste na terenu karaule "Jožica Flander" imali zasjednih mjesta i da li su ta zasjedna mjesta imala svoja imena tj. da li ste uopće radili zasjede.
Oh, pa naravno da smo imali zasjede. Very Happy Najčešća mjesta su bila  na gk 99/X, zatim praktično na spoju sa karaulom Špičnik, poslije graničnog prelaza Jurij i na lijevom reonu par mjesta. Zaboravio sam oznake gk. Bilo je još par, ali smo ih oslovljavali sa brojem gk, a nismo imali simpa nazive tipa "Rupa" kao na karuli Ceršak Very Happy . Imali smo VIS i KOTU, ali nismo uglavnom tu bili u zasjedama, nego smo u dnevnim zapovjedima imali obavezu dužeg zadržavanja na tim mjestima. Vratiću se kasnije na to. a sad par događaja....
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime22.04.15 0:36

Što se tiče zanimljivih događaja, svako onaj ko je bio na karauli zna da ih je bilo napretek. I teških, loših iskustava i događaja, ali i onih drugih. Za neke, nisam siguran da li je pametno i sada da ih objelodanjujem (mada nije bilo ništa drastično), ali ipak evo dva "laka komada":
U vrijeme pojačanog obezbjeđenja zbog Univerzijade u Zgb, naš komandir je uspio otići na godišnji odmor (valjda je davno isplanirao pa su ga morali pustiti). A poznato je da su komandiri za vrijeme trajanja pojačanog obezbjeđenja bili obavezni da 24 sata budu na karaulama. S obzirom da se on "izvukao" uvalio je meni (drugi dio nika) da organizujem rad na karauli za taj mjesec. Kao što sam već rekao, u to vrijeme je zaista planirano maksimalno iskorištenje ljudstva i tehnike, puni b.k i bla..bla.. I stvarno smo sve patrole i zasjede radili po P.S. (manje-više Very Happy ).Uglavnom, zove me jedno jutro policija iz mjesta Jurij, da je naša patrola uhvatila nekog (jadnog) Rumuna u ilegalnom prelasku. I da neko odgovoran treba da dođe da potpiše zapisnik. Ja pušku na leđa i sam preko desnog reona sjurim do Jurija, a zatim u policijsku stanicu. Vidim da je naš   graničar "nabio" Rumunu lisice na ruke, on jadan sjedi u nekoj stolici. Meni ga bilo žao, a i ja se izgubio, ne znam šta treba da radim, došao sam sam, naša patrola ga predala i otišla. I tako nakon pola sata razgovora sa komandirom policije, predloži on meni da ga odvežemo, ja se naravno saglasim s tim, kaže on meni "Hajde, daj ključ", ja naravno-nisam ponio ključ od lisica. Dumamo šta ćemo, a meni na um padne genijalna misao "Znate, dajte vi meni drvce šibice, sad ću ja njega otključati, znate vrlo je lako to sa šibicom. Very Happy Komandir me pogleda "Ma znam da može i sa šibicom, ali znate, ipak nema smisla da ga otključavamo sa na taj način,neozbiljno je. Što sam postajao svjesniji gluposti koju sam odvalio, to  su mi obrazi postajali rumeniji. Na kraju je on odnekud donio ključ, otključao ga i meni vratio lisice. U svakom slučaju dobili smo pohvalu za ovaj pothvat, bio je to prvi ilegalac nakon nekoliko godina koji je uhvaćen na našoj karauli.
Na vrh Go down
SiniZkk
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime23.04.15 11:41

Šta bi? Nije baš nešto zanimljiva prethodna priča kad nema komentara? Very Happy Dobro, evo još jedan "laki komad":
- Vraćajuće se sa zadatka jedna patrola je "nabrala" punu kesu puževa.I dok sam se ja sablažnjavao da su i puževi jedu,  Very Happy oni su zamolili  kuvara da to spremi. Regularna večera je već bila završena, a kuvar je započeo sa pripremom puževa. Sam postupak se odužio, ali vremenom se počeo kuhinjom širiti prijatan miris. Vojnici koji su trebali krenuti u patrolu (21 ili 22 sata) su zamolili  da  sačekaju, jer nisu htjeli propustiti priliku da probaju takve delicije. Ja sam bio pomoćnik dežurnog ili tako nešto, nevoljno sam se složio, kao da sam naslutio mogući problem. Uglavnom to se odužilo, ali konačno je kuvar servirao puževe spremljene sa jajima. Iako sam bio ubijeđen da neću, nisam odolio iskušenju i probao sam. Ma šta probao-jeo sam kao lud, jer je bilo izuzetno ukusno! Very Happy Odjednom, kad sam se vratio u dežurnu sobu, čujem napolju snažan glas "STOJ!, KO IDE?", a ubrzo zatim i "RUKE UVIS!!!?". Pogledam kroz prozor i nazirem u mraku vojno vozilo i stražara. Shvatim da je kontrola i tada nastupa frka. Patrola koja je trebalo da je davno na terenu ne zna kud bi,razmišljaju  da se sakriju u učionicu ili ugljanu, tj kotlovnicu,  vojnici koji su bili još obučeni uskaču u krevete i pokrivaju se do grla. Kuvar trpa po ćoškovima tacne na kojima je spremio puževe, a ja šta ću-kapu na glavu, pušku na rame i napolje. A napolju nadrealan prizor. Stražar, jedan jako dobar i miran vojnik-albanac sa Kosova, preblijedio, zamuckuje ali i drži na nišanu (pod)oficira JNA (ne sjećam se je li bio kapetan ili zastavnik), a ovaj drži ruke u vazduhu. Nije "pogodio" lozinku!!!Pored je kampanjola i vozač, mislim da su prišunjali sa ratnim svjetlima na vozilu, ali ne mogu da tvrdim. Ja u panici, ne znam šta će biti kad uđu u karaulu, u glavi mi slike patrole u ugljani, sebe u zatvoru itd. Uglavnom, kažem, "Spustite ruke druže...čin), stajem mirno i predajem raport. Kao sve ok, patrola desno na reonu tu i tu... Ulaze oni u karaulu i provjeravaju sve. Ovi moji banditi sve sredili, ali ako zaviri pod šporet ili gdje su već gurnuli masnu tepsiju ko zna? A ako uhvate patrolu...?Uglavnom, sutradan je čitav granični odsjek brujao kako je stražar na karauli ispravno postupio, što je i oficir unio u knjigu zapažanja, kako je sve na našoj karauli odlično i za sve pohvale itd. Izgleda da je pomenuti oficir bio malo pod "gasom", tako da je ili zaboravio lozinku, ili je možda bio  negdje u kafani, pa samoinicijativno odlučio da obiđe par karaula, da opravda svoje odsustvo iz garnizona. Ko zna? Ipak ne samo da nije maltretirao, nego na sva zvona pohvalio stražara!
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor   Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor - Page 2 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor
Na vrh 
Stranica 2/4Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Maribor - kasarna "Tone Tomšič" - VP 8164/20-3 - godina 1988.
» Karaula 'Šentilj' januar 1990. - januar 1991.
» Karaula 'Kapunar' - granični odsek Maribor
» Karaula 'Sladki Vrh'