FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 13:18
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Nedavno je bilo da su tužili pekara koji je, takođe, davao hljeb besplatno. Navodno, oštetio je državu za PDV
Zanimljivo kako su neke države brze u sprovedbi jednih zakona, a drugih ne.
Naime, u uredjenoj i socijalnoj državi je tako da se na sve plaća PDV i nema izuzetaka. Zadaća je države da upravo od tog PDV skrbi za one koji nemaju. Stoga je u biti to posve ok.
Država je ta koja je zadužena za socijalnu skrb, a ne pekare.
U uređenoj državi nema ljudi koji nemaju hljeb.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 13:22
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Nedavno je bilo da su tužili pekara koji je, takođe, davao hljeb besplatno. Navodno, oštetio je državu za PDV
Zanimljivo kako su neke države brze u sprovedbi jednih zakona, a drugih ne.
Naime, u uredjenoj i socijalnoj državi je tako da se na sve plaća PDV i nema izuzetaka. Zadaća je države da upravo od tog PDV skrbi za one koji nemaju. Stoga je u biti to posve ok.
Država je ta koja je zadužena za socijalnu skrb, a ne pekare.
U uređenoj državi nema ljudi koji nemaju hljeb. Milostinja i hunanitarne donacije ne bi trebale biti oporezovane, jer je svaki procenat od 0 jednako 0.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 15:07
PORUCNIK (citat):
U uređenoj državi nema ljudi koji nemaju hljeb. Milostinja i hunanitarne donacije ne bi trebale biti oporezovane, jer je svaki procenat od 0 jednako 0.
Ima itekako. Čuo si npr. za markice za hranu u SAD, mislim da ih dobijaju milijuni ljudi. Ovako treba biti kako VBČ kaže, sve treba biti uređeno, ne može na svoju ruku.
Osim toga, uvjeren sam da i pored uređenosti, a osobito kod nas, u tim humanitarnim organizacijama i građanskim i crkvenim, tj. kad se skupljaju prilozi za ovu i onu dobrotvornu svrhu, ima puno muljaža i krađa. Ima i procesa na sudu s tim u vezi.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15049 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 17:25
PORUCNIK (citat):
Točno je to za uredjenu državu, zato sam i napisao ono da su neke države brze provoditi jedne zakone (koji idu njima u korist), a druge (koje se tiču izdataka) baš nisu brze.
No što se tiče darovanoga kruha, tu se odista država zakida za PDV jer se ovdje radi o firmi. Drugo je kad privatna osoba kupi brašno i kvasac pa umjesi krug te ga daruje. Ona je potpuno platila PDV i lanac se tu prekida, jer privatna osoba ne može više iskazivati PDV prema državi. Kod firme je PDV još otvoren i firma ga može iskazivati prema državi, krug se tek zatvara krajnjom prodajom konzumentu.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 18:15
Poručniče, problem je, koji ti ne razumiješ sasvim, i suštinski, ne samo akutan. Dijelu ovih koji bi se navikli na svakodnevni besplatni kruh, bi kasnije potomci generacijama očekivali kruh po istoj cijeni.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 21:41
Skup hleb problem ili ne. recimo kad sam bio u Italiji hleb je skup ali se tamo slabo i jede. u Svedskoj je skup jedna vekna 15kr ili 1.5eur e sad dali svedi jedu mnogo hleba ili ne jedu neznam. moj brat afganistanac jede samo riz-pirinac a hleb ne jede.zavisno od zemlje ,naroda ili kulture hleb moze biti skup a mozda i ne.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 21:42
Ja slabo jedem kruh. Ne sjećam se kad sam ga zadnji put kupio.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 21:45
o tome i pricam.mom bratu afganistancu je mnogo bitnija cena pirinca jer 90% njegove ishrane riz -pirinac. medjutim kod mene je hleb ili kruh na prvom mestu. ja nemogu zamisliti da zivim u zemlji gde nepostoji pekara,hleb koji se sece nozem i nepostoji burek , o cevapima da nepricam.
vladimir: komentar modifikovan dana: 27.07.17 21:47; prepravljeno ukupno 1 puta
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 21:46
vladimir (citat):
o tome i pricam.mom bratu afganistancu je mnogo bitnija cena pirinca jer 90% njegove ishrane riz -pirinac. medjutim kod mene je hleb ili kruh na prvom mestu
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.07.17 21:49
tek imam nameru da idem u egzoticne vode ,jug Norveske 60km od Osla
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 9:30
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Točno je to za uredjenu državu, zato sam i napisao ono da su neke države brze provoditi jedne zakone (koji idu njima u korist), a druge (koje se tiču izdataka) baš nisu brze.
No što se tiče darovanoga kruha, tu se odista država zakida za PDV jer se ovdje radi o firmi. Drugo je kad privatna osoba kupi brašno i kvasac pa umjesi krug te ga daruje. Ona je potpuno platila PDV i lanac se tu prekida, jer privatna osoba ne može više iskazivati PDV prema državi. Kod firme je PDV još otvoren i firma ga može iskazivati prema državi, krug se tek zatvara krajnjom prodajom konzumentu.
Market u mom selu dobavlja hljeb od 2-3 pekare. Neprodate količine vraća proizvođaču pri isporuci svježeg hljeba. Tu, takođe, nema PDVa. Treba li ga baciti? Da li bi država i takve kažnjavala?
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 13:16
Ovde u Vojvodini ima pekara koje posle 20 sati hleb od toga dana neprodat daju za 20 dinara po vekni. Inače hleb je od 25-30-45 dinara i ima onoga domaćeg od 55-60 dinara... ja lično jedem puno hleba, ne znam, možda više po navici i onda me uhvati gorušica, gorčina od testa pa se mučim.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 13:23
Max Blitz (citat):
Poručniče, problem je, koji ti ne razumiješ sasvim, i suštinski, ne samo akutan. Dijelu ovih koji bi se navikli na svakodnevni besplatni kruh, bi kasnije potomci generacijama očekivali kruh po istoj cijeni.
Prepoznaju se oni koji čeznu za hljebom. Drugo su oni koji mogu zaraditi. Iako, kao musliman, imam dužnost nahraniti gladnog, ako imam. Kad mi dođu neki prosjaci, ponudim im zaradu: da preslože drva ili slično. Samo jednom su to prihvatili i platio sam više nego uobičajeno. Mislim da je to pošteno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 16:38
VBČ (citat):
Ja slabo jedem kruh. Ne sjećam se kad sam ga zadnji put kupio.
Ja kupim dvije vekne hljeba, isječem na kriške i stavim u zamrzivač. Traje mi toliko da zaboravim kad sam kupio. Ne znam kupim li 6 vekni mjesečno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 17:18
Sloba1 (citat):
Ovde u Vojvodini ima pekara koje posle 20 sati hleb od toga dana neprodat daju za 20 dinara po vekni. Inače hleb je od 25-30-45 dinara i ima onoga domaćeg od 55-60 dinara... ja lično jedem puno hleba, ne znam, možda više po navici i onda me uhvati gorušica, gorčina od testa pa se mučim.
Da, zaboravih reći, imam tu blizu dvije male privatne pekare koje od 20-21 ili od 14-15 h (nedjelja i praznik) kad je kraj radnog vremena daju sve što je ostalo, kruh i peciva, pizze, krafne, kroasane, bureke itd za 50% cijene koja je bila. Uredno se daje račun s tom sniženom cijenom, znači da se može i tako regulirati. Kruh onda dođe 2-3 kune, burek 5-6, to je ok. Primijeti se par istih kupaca u ta doba, ali nije navala. Ne bude toga ni u velikim količinama, ali nije ni u najsvježijem stanju, normalno kad je kraj dana. Kupim nekad i ja tad, obično ako vidim da nemam dovoljno kruha za večeru, pa ako je recimo 19:30, sačekam još pola sata, zašto ne. Ja jedem dosta kruha, sve mesno obavezno uz kruh. Treba i za neki usputni sendvič, za nešto namazat... itd.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 17:51
Nije samo za hleb snizenje. To je normalno kod prehrambenih proizvoda kojima je kratak rok trajanja.Nista lose u tome kada se kupi hleb od juce,zamrzne isl. Kod mene u kuci hleb se jede u vrlo malim kolicinama,gotovo ga nikada ne kupujemo osim kada imamo goste ili svetkovine. Nemogu zamisliti jesti hleb uz krompir,rizu,pa i pecenje,rostilj... Samu u sendvicu,eventualno prepecen tost,na pasteti i tome slicno . Uz kuhano nikada .
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 20:29
Ja sam se, kao samac, nekako odvikao od formalnog objeda. Objedujem onako, kao usput dok nešto radim. I inače ne jedem mnogo. Ali sam primijetio da mnogo pijem.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 20:35
Od veceras 15 ak dana samac, uopste ne razmisljam o hrani,veci mi je problem jutarnja kafa,navikao sam je piti u drustvu supruge.Vjerovatno cu je ispijati po etno restoranima .
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 21:01
1kg lubenice 15kr ili 1.5eur u Svedskoj. u Srbiji mozes celu lubenicu kupiti za te pare. zanimljivo da su lubenice poreklom iz Argentine. i sad se pitam kako je to moguce da neko kupuje lubenice u Argentini i dovozi u Svedsku. objasnjenje je prosto za Srbiju svedi nisu ni culi da postoji ali za sljivovicu jesu.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 21:04
vladimir (citat):
1kg lubenice 15kr ili 1.5eur u Svedskoj. u Srbiji mozes celu lubenicu kupiti za te pare. zanimljivo da su lubenice poreklom iz Argentine. i sad se pitam kako je to moguce da neko kupuje lubenice u Argentini i dovozi u Svedsku. objasnjenje je prosto za Srbiju svedi nisu ni culi da postoji ali za sljivovicu jesu.
U Švedsku se uvoze, a Srbija ih, djelimično , sama proizvodi. Razumljivo da su gore skuplje.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 21:15
meni je logicnije da se to kupi u EU ili u EX yu . mnogo je to blize i transport je jeftiniji.drugo one lubenice su malo vece od rukometne lopte
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.17 21:29
vladimir (citat):
meni je logicnije da se to kupi u EU ili u EX yu . mnogo je to blize i transport je jeftiniji.drugo one lubenice su malo vece od rukometne lopte
BiH proizvode iz Bih uvozi preko Hrvatske, Srbija uvozi "tetovac" preko kine... Više ne pokušavam da nađem logiku.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 29.07.17 4:00
PORUCNIK (citat):
Srbija uvozi "tetovac" preko kine... Više ne pokušavam da nađem logiku.
Je li grah tetovac sorta ili se očekuje da je morao rasti oko Tetova? Ako je ta sorta našla pogodnu klimu u Kini i proizvodi se u ogromnim količinama za malu prozvodnu cijenu, sve štima.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 29.07.17 6:26
Interesantan status jedne obične Amerikanke iz San Antonia, Texas, na facebooku:
"I can't stand people on FB advertising their vacation and then a couple days later complaining about no money for healthcare and bills. If you know you are sick and you got bills, why you going on vacation? Nobody feels sorry for you..."
"Ne mogu razumjeti ljude koji na FB propagiraju svoj godišnji odmor, a par dana kasnije prigovaraju da nemaju novca za zdravstvenu skrb i račune. Ako znate da ste bolesni i imate račune, zašto idete na godišnji odmor? Nitko vas ne žali..."
Ovo kao je da pisao netko ovdje i da se odnosi na ovdašnje ljude. Inače primijetim da Amerikanci imaju obične svakodnevne probleme i žale se na sve isto kao i mi tu, uključujući i državnu politiku i političare.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 29.07.17 10:31
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Srbija uvozi "tetovac" preko kine... Više ne pokušavam da nađem logiku.
Je li grah tetovac sorta ili se očekuje da je morao rasti oko Tetova? Ako je ta sorta našla pogodnu klimu u Kini i proizvodi se u ogromnim količinama za malu prozvodnu cijenu, sve štima.
Sorta.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 30.07.17 16:33
Političar u Brazilu. Što ne znači da je odmah došlo do velikih nereda, prevrata, revolucije...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 0:38
PORUCNIK (citat):
HRVAT U SPLITU OSTAVIO PORUKU...
Poruka je lijepa, ali ipak ovaj podatak ne znamo sigurno, kako kaže, ćale je iz Kraljeva...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 0:46
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
HRVAT U SPLITU OSTAVIO PORUKU...
Poruka je lijepa, ali ipak ovaj podatak ne znamo sigurno, kako kaže, ćale je iz Kraljeva...
To je naslov iz novina. Može biti bilo koje nacionalnosti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 1:04
PORUCNIK (citat):
To je naslov iz novina.
Sve je to u redu i ljudski, nego tko iz novina misli propagirati bratstvo i jedinstvo na stari propali način, napravit će 'suprotnije' od onog što je zamislio. Znam što govorim.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 1:14
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
To je naslov iz novina.
Sve je to u redu i ljudski, nego tko iz novina misli propagirati bratstvo i jedinstvo na stari propali način, napravit će 'suprotnije' od onog što je zamislio. Znam što govorim.
Vjerovatno si u pravu, što se toga tiče. Ali znam kako se osjećao čovjek koji je ostavio poruku. Jednom je, tako, došao čovjek u čuvenu prodavnicu u mom selu sa autom splitskih registracija. Nisam ga poznavao, ali sam ga častio pićem, a samo sam godinu dana živio na Visu (bila ista registarska oznaka). Bilo mu je u početku nelagodno, kad me momak prodavac pozvao sa: "poručniče". Bilo je nedugo poslije vremena ludila.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 1:24
PORUCNIK (citat):
Jednom je, tako, došao čovjek u čuvenu prodavnicu u mom selu sa autom splitskih registracija.
Bio sam ja osobno vozeći i s drugima sa ZG tablicama više puta u Banja Luci, Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu, i usput gdje se prolazilo. I to zaista odavno nije nikakvo čudo. Dolazi se i na more od svuda. U principu nema problema, na budalu se uvijek može naletjeti, za to nema apsolutne garancije.
Stvar je u tome kako se čovjek ponaša u (sada) stranim zemljama. Ako je naumio privući 'posebnu' pažnju na sebe, privući će je.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 1:48
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Jednom je, tako, došao čovjek u čuvenu prodavnicu u mom selu sa autom splitskih registracija.
Bio sam ja osobno vozeći i s drugima sa ZG tablicama više puta u Banja Luci, Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu, i usput gdje se prolazilo. I to zaista odavno nije nikakvo čudo. Dolazi se i na more od svuda. U principu nema problema, na budalu se uvijek može naletjeti, za to nema apsolutne garancije.
Stvar je u tome kako se čovjek ponaša u (sada) stranim zemljama. Ako je naumio privući 'posebnu' pažnju na sebe, privući će je.
Ko traži belaja, lako ga nađe, a budala se može sresti i u svojoj sredini.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.17 23:48
Turisti ujutro trče Trogirom u krug oko starog dijela grada. Mještani se još većinom čude tom čudnom stranom običaju. Netko trči ljeti na odmoru... bez razloga?
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 12:05
Max Blitz (citat):
Turisti ujutro trče Trogirom u krug oko starog dijela grada. Mještani se još većinom čude tom čudnom stranom običaju. Netko trči ljeti na odmoru... bez razloga?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 17:10
PORUCNIK (citat):
U mom selu, kad vide da odrasla osoba trči, o'ma' se isprepadaju. Misle da je neki belaj.
Smije li se rekreativno voziti bicikl? S vidljivom opremom, štitnicima, pokrivalom za glavu... Kad sam bio mali prvi biciklistički rekreativci su izazivali čuđenje.. sad su ipak normalni, ali ovo jutarnje trčanje još nije svima sjelo.
Bicikl je bio za djecu i poštara, tj. samo ako je potreban.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 17:22
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
U mom selu, kad vide da odrasla osoba trči, o'ma' se isprepadaju. Misle da je neki belaj.
Smije li se rekreativno voziti bicikl? S vidljivom opremom, štitnicima, pokrivalom za glavu... Kad sam bio mali prvi biciklistički rekreativci su izazivali čuđenje.. sad su ipak normalni, ali ovo jutarnje trčanje još nije svima sjelo.
Bicikl je bio za djecu i poštara, tj. samo ako je potreban.
Biciklisticki klub iz Bijelog Polja je vrlo aktivan. Skoro svakodnevno prolaze kroz selo. A i individualci bez kaciga na biciklu i motociklu su svakodnevna pojava.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 18:41
Također je, ali sad već dosta starijim mještanima, brčkanje u moru bez razloga (bilo) nepojmljivo. Odnosno takvi nisu više živi. Kupalo se kad je trebalo dijete (davnije i ponegdje samo sina) naučiti plivati, ostali boravak u moru je bio nekom potrebom, ili za uloviti neki morski organizam za jelo. Sve je moralo imati jasnu korisnu svrhu.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 20:12
Max Blitz (citat):
Također je, ali sad već dosta starijim mještanima, brčkanje u moru bez razloga (bilo) nepojmljivo. Odnosno takvi nisu više živi. Kupalo se kad je trebalo dijete (davnije i ponegdje samo sina) naučiti plivati, ostali boravak u moru je bio nekom potrebom, ili za uloviti neki morski organizam za jelo. Sve je moralo imati jasnu korisnu svrhu.
Dok sam bio na Visu, pričali su mi da poznaju mještane iz okoline, koji ne znaju plivati.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 20:18
PORUCNIK (citat):
Dok sam bio na Visu, pričali su mi da poznaju ljude koji ne znaju plivati.
Žene. Moja baka je pričala da je kao dijete potajno naučila plivati da otac ne sazna. Nije bilo primjereno skidanje ženama. Ali nešto kasnije se kao djevojka i supruga ipak slobodno kupala. I njena djeca, naravno.
Muškarci su se više bavili ozbiljnim robolovom, a žene poljem. Na otočićima uokolo mjesta je bilo vinograda i maslina koje su žene obrađivale, a do tamo su išle veslajući u barkama. Dogodilo bi se i iznenadno nevrijeme i....
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 21:11
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Dok sam bio na Visu, pričali su mi da poznaju ljude koji ne znaju plivati.
Žene. Moja baka je pričala da je kao dijete potajno naučila plivati da otac ne sazna. Nije bilo primjereno skidanje ženama. Ali nešto kasnije se kao djevojka i supruga ipak slobodno kupala. I njena djeca, naravno.
Muškarci su se više bavili ozbiljnim robolovom, a žene poljem. Na otočićima uokolo mjesta je bilo vinograda i maslina koje su žene obrađivale, a do tamo su išle veslajući u barkama. Dogodilo bi se i iznenadno nevrijeme i....
Za žene i nije neobično.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 21:14
PORUCNIK (citat):
[size=36]HRVAT U SPLITU OSTAVIO PORUKU SRBINU NA AUTOMOBILU[/size]
Sastavljač pisma nedvojbeno koristi ijekavicu, no na jednome mjestu mu se "potkrada" ekavica (levo). Sve je moguće, ali poznajući Splićane, cjeokupan tekst mi ne liči na tu vrstu izražaja.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.08.17 21:18
Max Blitz (citat):
Sastavljač pisma nedvojbeno koristi ijekavicu, no na jednome mjestu mu se "potkrada" ekavica (levo). Sve je moguće, ali poznajući Splićane, cjeokupan tekst mi ne liči na tu vrstu izražaja.
Pa živio je u Srbiji i govorio ekavski. I ja često u govoru neke riječi izgovorim ekavski (sutra, nedelja). Doduše, veliki broj mještana kaže "hleb" i sl.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 02.08.17 0:31
Što je bilo s njemačkim šljemovima nakon Drugog svjetskog rata? U ovom videu od njih prave posuđe...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 04.08.17 0:22
Prilaz za invalide zgrade u Novom Zagrebu... bome su napravili dobar komad puta....
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 04.08.17 3:27
vladimir (citat):
Max Blitz (citat):
potpuno normalna stvar u Svedskoj svi trce kao budale
Ne samo da se trci,hoda u slobodno vrijeme nego je taj trend uzeo maha i na pauzama u toku radnog vremena.Zena mi prica da kod nje redovno se penju i spustaju na 12 I sprat stepenistem u toku pauze (rade na prvom).Ja bez obzira na dnevne aktivnosti prepjesacim 3 milje .