FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.10.15 8:24
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
"Čak je i WC papir imao cvjetić na sebi i mirisao je tako dobro... Nisam ga htjela iskoristi za nuždu, bio je tako lijep."
ISPOVIJEST DJEVOJKE KOJA JE POBJEGLA IZ SJEVERNE KOREJE Uvjerili su me da mi dragi vođa može čitati misli!
Pročitaj više
I mi smo skupljali limenke od raznih pica kao tinejdzeri, jer ih kod nas nije bilo. Jos ranije, djevojcice su skupljale salvete, a mi djecaci iz skole, skupljali smo lovu da kupimo loptu. Obicnu gumeno-plasticnu loptu. Nas sedmorica smo je nosili kuci po redu, jedan dan kod jednog, drugi kod drugog i tako u krug. I isto se pricalo o nasoj zemlji svasta, ali mi smo bili srecni. Za bolje nismo znali. Cak ni Zlatica broz nije mogla da dobije rolsue kakve je vidjele kod djece kineskog ambasadora, jer druga djeca to nisu imala. I nisu nam trebale nicije bombe da nas usrece.
Plusič zbog naznačenog
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 16.10.15 19:57
U Granadi u Španiji, glavnom gradu provincije Granada u Andaluziji, nacrtan je grafit na kome se nalazi Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.10.15 16:26
Iz povijesti..... Prije industrijske preobrazbe u Istri, sredinom 19.stoljeća, žene su bile domaćice, majke, supruge i vodile su isključivo brigu o svom domaćinstvu. U predindustrijskom razdoblju postojala su tipična zanimanja za žene: poljoprivrednice, mljekarice, piljarice na tržnici, babice, sluškinje .... ili jednostavno domaćice. Predstavnice više klase bavile su se umjetnošću ili nekim drugim 'gospodskim' aktivnostima. Mnoge od njih rodile su se ili boravile u Istri. Industrijska preobrazba Istre započinje u 19.stoljeću najprije u Rovinju a potom od 1856 u Puli. U nekim poslovima počele su se uključivati i radnice, a A-U zakonodavac je objavio i niz zakona o zaštiti mladih radnika i žena od prekovremenog i nedjeljnog rada...
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15050 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.10.15 23:07
Max Blitz (citat):
Iz povijesti..... Prije industrijske preobrazbe u Istri, sredinom 19.stoljeća, žene su bile domaćice, majke, supruge i vodile su isključivo brigu o svom domaćinstvu. U predindustrijskom razdoblju postojala su tipična zanimanja za žene: poljoprivrednice, mljekarice, piljarice na tržnici, babice, sluškinje .... ili jednostavno domaćice. Predstavnice više klase bavile su se umjetnošću ili nekim drugim 'gospodskim' aktivnostima. Mnoge od njih rodile su se ili boravile u Istri. Industrijska preobrazba Istre započinje u 19.stoljeću najprije u Rovinju a potom od 1856 u Puli. U nekim poslovima počele su se uključivati i radnice, a A-U zakonodavac je objavio i niz zakona o zaštiti mladih radnika i žena od prekovremenog i nedjeljnog rada...
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.10.15 15:56
Ima Ima ali samo u čitankama iz kojih smo mi nekada učili srpski / hrvatski / slovenački ... jezik i kada su iz jednog udžbenika bilo kog predmeta, bar 4. do 5. generacija mogle da uče...
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.10.15 18:05
013gonzo (citat):
Ima Ima ali samo u čitankama iz kojih smo mi nekada učili srpski / hrvatski / slovenački ... jezik i kada su iz jednog udžbenika bilo kog predmeta, bar 4. do 5. generacija mogle da uče...
Ovo je stari korjenski pravopis i nisi ga sigurno imao prilike učiti.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.10.15 8:23
VBČ (citat):
013gonzo (citat):
Na sreću jesam i to baš hrvatski zato što je moja bakica bila učiteljica još od pre Velikog rata, pa me je za vreme letovanja pre i posle polaska u prvi razred tome učila (Split, Zoranićeva . Takođe je meni davala da šijem dugmad, opšivam rupicu za isti, a mojoj sestri čekič i klešta da ne zavisimo ni od koga kada odrastemo ....
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.10.15 8:51
013gonzo (citat):
VBČ (citat):
013gonzo (citat):
Na sreću jesam i to baš hrvatski zato što je moja bakica bila učiteljica još od pre Velikog rata, pa me je za vreme letovanja pre i posle polaska u prvi razred tome učila (Split, Zoranićeva . Takođe je meni davala da šijem dugmad, opšivam rupicu za isti, a mojoj sestri čekič i klešta da ne zavisimo ni od koga kada odrastemo ....
Plus za tvoju bakicu
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.10.15 13:34
013gonzo (citat):
VBČ (citat):
013gonzo (citat):
Ti si prvo napisao:
013gonzo (citat):
Iz ovoga se stice dojam da se radi o institucionaliziranom (skolskom) ucenju starog korjenskoga pravopisa. No to nije moglo biti nikako. Sad kad si precizirao da se radi o tebi, i o jednom specificnom slucaju, jasnije je. U svakom slucaju je lijepo i za pohvaliti trud tvoje bakice.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.10.15 13:46
Citiram samog sebe
+++++++++++++ i kada su iz jednog udžbenika bilo kog predmeta, bar 4. do 5. generacija mogle da uče. +++++++++++++
Moj 7 godina stariji rođak (brat od tetke), došao je 62'ge godine iz zg u bgd da završi gimnaziju 4. razred i doneo sobom svoje udžbenike. Kada sam krenuo ja u bgd gimnaziju nekoliko njegovih udžbenika iz fizike, matematike (Vene Bogosavov) npr. a i knjige lektire sam koristio...
Kada su moja deca 87 i kasnije krenula ne u srednju već u osnovnu školu skoro ni jedan nije mogao da se nasledi, već svakom komplet iz početka, a sada još gore zato što svaki nastavnik / profesor odabira po kojoj knjizi će da predaje tako da dva učenika u susedna dva odeljenja iste škole koriste različite ... Ali zato izdavači daju proviziju ....
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.10.15 13:59
013gonzo (citat):
Citiram samog sebe
+++++++++++++ i kada su iz jednog udžbenika bilo kog predmeta, bar 4. do 5. generacija mogle da uče. +++++++++++++
Moj 7 godina stariji rođak (brat od tetke), došao je 62'ge godine iz zg u bgd da završi gimnaziju 4. razred i doneo sobom svoje udžbenike. Kada sam krenuo ja u bgd gimnaziju nekoliko njegovih udžbenika iz fizike, matematike (Vene Bogosavov) npr. a i knjige lektire sam koristio...
Kada su moja deca 87 i kasnije krenula ne u srednju već u osnovnu školu skoro ni jedan nije mogao da se nasledi, već svakom komplet iz početka, a sada još gore zato što svaki nastavnik / profesor odabira po kojoj knjizi će da predaje tako da dva učenika u susedna dva odeljenja iste škole koriste različite ... Ali zato izdavači daju proviziju ....
Moguce da je to tako, ali to nema neposredne veze sa starim korjenskim pravopisom. Te knjige iz kojih su 4 ili 5 generacija mogle uciti nisu bile na tom pravopisu, niti se on rabio u to vrijeme.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.10.15 16:06
Iz povijesti:
21.10.1907. – Namjesništvo u Trstu upozorilo je kako i djevojke u istarskim školama (Pazinu i Puli) moraju imati tjelovježbu. Tjelovježba je već školskim zakonom iz 1874. u Austro-Ugarskoj postala obvezatni predmet. No, isticala se spolna razlika: "Za djevojke su jednostavne gimnastičke vježbe, a nikako vježbe na spravama, preskakanje konja, uzlaženje i spuštanje na ljestvama, kao ni "proste kretanje koje vrijeđaju estetično čuvstvo" a to su - nisko savijanje koljena, podizanje koljena, savijanje tijela unatrag! Zadaća gimnastike bila je okrijepiti i razviti žensko tijelo kako bi ono bilo sposobno za svoju prirodnu ulogu u društvu, odnosno tjelovježba djevojčica imala je za cilj utjecati na zdravlje djevojčica kako bi one mogle dati svoj doprinos u zdravoj reprodukciji društva."
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.10.15 18:10
Od zemalja EU-a to čine odavno Njemačka, Belgija, Nizozemska i Švedska.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.10.15 19:58
Moglo je i na temu vicevi...nato u akciji
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.10.15 20:17
Mislim da se odnosi na JNA...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 11:41
Ovako se dugoročno i strpljivo radi kultura poštivanja zakona....
5.11.1909. – Na četiri tjedna strogog zatvora osuđen je žitelj Brijuna Josip Milišić jer je prekršio obećanje i nije oženio Agnesu R. 5.11.1909. – Zbog krađe tri smokve kažnjen je sa 12 sati zatvora Mario Ninčević. 5.11.1909. – Podnesena je prekršajna prijava protiv Antonia Sergera koji je u ulici Veruda kamenom teškim 2 kilograma gađao gradsku žandarmeriju. 5.11.1909. – Priveden je mornar Jozef Szabo jer je u jednom pulskom bordelu prodavao cipele.
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 11:51
Max Blitz (citat):
Ovako se dugoročno i strpljivo radi kultura poštivanja zakona....
5.11.1909. – Na četiri tjedna strogog zatvora osuđen je žitelj Brijuna Josip Milišić jer je prekršio obećanje i nije oženio Agnesu R. 5.11.1909. – Zbog krađe tri smokve kažnjen je sa 12 sati zatvora Mario Ninčević. 5.11.1909. – Podnesena je prekršajna prijava protiv Antonia Sergera koji je u ulici Veruda kamenom teškim 2 kilograma gađao gradsku žandarmeriju. 5.11.1909. – Priveden je mornar Jozef Szabo jer je u jednom pulskom bordelu prodavao cipele.
Nevjerojatno koje kazne i za što se sve kažnjavalo. Eh koliko bi zatvora dobili ovi naši političari koji su drpili državne love preko firme "Fima media".!?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 18:59
Indonezija: U vojsku mogu samo nevine žene
Indonežanke koje su zainteresovane za karijeru u oružanim snagama, prema zakonima ove države moraju imati najmanje 18 godina, biti fizički i mentalno zdrave, a jedan od bitnijih uslova jeste da nikada nisu stupale u polni odnos.
Naime, tokom testa djevojke se moraju skinuti gole, a ispitivač potom stavlja dva prsta u njihove polne organe kako bi provjerio da li je himen i dalje netaknut. Cilj testa je utvrditi da li su kandidatkinje ranije imale polne odnose. Ovaj čin osudile su i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao što je Human Rights Watch. General indonezijske vojske Gen Fuad Basja tvrdi da je u pitanju nacionalna sigurnost. "Da nije ovako, vojsci bi pristupile mnoge individue s lošim navikama. Žene, a pogotovo muškarci, se ne bi mogli skoncentrisati na posao, tako da bi sigurnost cijele nacije bila ugrožena. Dobra vojska je ogledalo dobre zemlje", rekao je Basja.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 19:23
I naravno, ispitivac je muskarac.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 20:34
A izadju kao teška pretnja po nacionalnu bezbednost...
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 21:59
A sta ovaj radi ovako okrenut...????
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 22:33
semsudin (citat):
Indonezija: U vojsku mogu samo nevine žene
Indonežanke koje su zainteresovane za karijeru u oružanim snagama, prema zakonima ove države moraju imati najmanje 18 godina, biti fizički i mentalno zdrave, a jedan od bitnijih uslova jeste da nikada nisu stupale u polni odnos.
Naime, tokom testa djevojke se moraju skinuti gole, a ispitivač potom stavlja dva prsta u njihove polne organe kako bi provjerio da li je himen i dalje netaknut. Cilj testa je utvrditi da li su kandidatkinje ranije imale polne odnose. Ovaj čin osudile su i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao što je Human Rights Watch. General indonezijske vojske Gen Fuad Basja tvrdi da je u pitanju nacionalna sigurnost. "Da nije ovako, vojsci bi pristupile mnoge individue s lošim navikama. Žene, a pogotovo muškarci, se ne bi mogli skoncentrisati na posao, tako da bi sigurnost cijele nacije bila ugrožena. Dobra vojska je ogledalo dobre zemlje", rekao je Basja.
A sta ako ih prilikom pregleda deflorise
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 22:36
Nisu sposobne za vojsku po PS i mogu da jih premeste na druge dužnosti....
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 22:43
Poručniče za takav prestup vjerovatno slijedi
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 22:57
semsudin (citat):
Poručniče za takav prestup vjerovatno slijedi
U JNA se je kaznjavala samo steta izazvana namjerom ili krajnjom nepaznjom. Ovdje bi mogla i obicna nepaznja (ono sto se moze desiti svakom) izazvati stetu. Ne razumijem se u "nevinost", ali mislim da i jedan prst, a kamoli dva, mogu napraviti belaj.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.11.15 23:57
Kakvo je to pravilo samo nevine zene,zaista van svake pameti.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.11.15 0:21
Kuhar-Debar. (citat):
Pa i u JNA je dolazilo 90% nevinih muskaraca. Ne znam za procenat nevinih dobrovoljki u onih par godina.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.11.15 0:51
PORUCNIK (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Pa i u JNA je dolazilo 90% nevinih muskaraca. Ne znam za procenat nevinih dobrovoljki u onih par godina.
Moguce je da je istina ali to nije bio uslov kao ovo sa zenama.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.11.15 2:38
Kuhar-Debar. (citat):
PORUCNIK (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Moguce je da je istina ali to nije bio uslov kao ovo sa zenama.
Tacno, osim ako je nevinost izgubio na danas "moderan" nacin, tj otpozadi
Srdjan Radovanov Vodnik
BROJ POSTOVA: : 432 ČLAN OD: : 2013-12-16
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 07.11.15 10:10
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 07.11.15 11:30
7.11.1909 – Prvo natjecanje za izbor najljepšeg djeteta u Puli održano je na današnji dan prije 106 godina. Najprije je 17. listopada osvanuo oglas u novinama koji poziva roditelje da upišu svoje dijete na natjecanje za izbor u ljepoti (do desete godine starosti) koji će se održati u nedjelju 7. studenog u gradskom kazalištu Politeami Ciscutti. Najavljene su i nagrade. U konkurenciji za dječake prva nagrada bila je projektor za filmove sa nekoliko odabranih naslova dok će se ostali zadovoljiti s medaljama. U konkurenciji za djevojčice izostalo je kućno kino već će pobjednica biti nagrađena s krevetom i lutkom, dok će se ostale kao i dječaci okititi medaljama. U gradu su trgovci trljali ruke jer trebalo je kupiti novu haljinicu, novo odijelo...Plemkinje i bogate građanke trčale su po Prvomajskoj dok su njihove služavke i sluge nosile sve više paketa i kutija jer moraju se skockati i roditelji, ipak je to bilo prvo povijesno natjecanje za izbor ljepote u Puli....
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 14.11.15 19:27
Ne umanjujući terorizam, i jasno ga osudjujući, pitam se kad će se neki mostovi pojaviti u boji zastave namučenog palestinskoga naroda, kurdskoga naroda, ili pak recimo Tuareškoga naroda čiju je slobodu nedavno ugušila Republique Francaise zarad ekonomskih interesa i pljačke prirodnih resursa.
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 14.11.15 19:32
VBČ (citat):
Ne umanjujući terorizam, i jasno ga osudjujući, pitam se kad će se neki mostovi pojaviti u boji zastave namučenog palestinskoga naroda, kurdskoga naroda, ili pak recimo Tuareškoga naroda čiju je slobodu nedavno ugušila Republique Francaise zarad ekonomskih interesa i pljačke prirodnih resursa.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.15 0:16
VBČ (citat):
Ozbiljno?
Pa kakva je to EU?
Ne znam što ti je čudno, prvo: pauk djeluje na javnim prometnicama, a ne na privatnim parcelama, i osim toga pauk uklanja vozila ako ometaju promet, u drugim slučajevima bi trebao komunalni redar napisati kaznu bez uklanjanja vozila.
Jednostavno - radi se o privatom posjedu za koji se svatko sam brine, i eto, čovjek se pobrinuo.
Mogao je tražiti da mu stave pred ulaz na njivu prometni znak zabrane prometa, međutim, to bi vjerojatno trajalo, ili bi ga odbili uz obrazloženje da mu ne mogu postavljati takav znak kad se podrazumijeva da to nije cesta. A opet ne bi sprječavalo ulaz vozila ako nema fizičke prepreke.