FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Onog u brezi i izmedju dva konja nisam vidio dok nisi zaokruzio, Prvi je skroz lijevo gore
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.14 20:20
Drvo u gornjem levom ćošku
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.14 20:28
dinosaurus (citat):
013gonzo (citat):
KOLIKO LICA VI VIDITE ? Pogledajte optičku iluziju i pokušajte da pronađete što više lica. Kažu da prosečni ljudi vide 6-8, oni izuzetno osetljivi do 10, a najosetljiviji svih 13. Međutim, ako ih vidite 12 ili više, navodno bi to moglo ukazivati i na blagu paranoju, ili ste jednostavno vrlo perceptivni. U svakom slučaju – napregnite oči i mozak i krenite u potragu!
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.14 20:30
Vojnik Graničar (citat):
dinosaurus (citat):
013gonzo (citat):
KOLIKO LICA VI VIDITE ? Pogledajte optičku iluziju i pokušajte da pronađete što više lica. Kažu da prosečni ljudi vide 6-8, oni izuzetno osetljivi do 10, a najosetljiviji svih 13. Međutim, ako ih vidite 12 ili više, navodno bi to moglo ukazivati i na blagu paranoju, ili ste jednostavno vrlo perceptivni. U svakom slučaju – napregnite oči i mozak i krenite u potragu!
....istina
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.14 20:32
Vojnik Graničar (citat):
dinosaurus (citat):
013gonzo (citat):
Svaka vam ČAST !!! Ja sam uspeo samo 10 da nađem ali bez zaokruživanja. Sada vidim da ih je stvarno 13. !!!
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.11.14 20:33
013gonzo (citat):
Vojnik Graničar (citat):
dinosaurus (citat):
013gonzo (citat):
Svaka vam ČAST !!! Ja sam uspeo samo 10 da nađem ali bez zaokruživanja. Sada vidim da ih je stvarno 13. !!!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.11.14 14:15
ja sam paranoik, nasao sam 14
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.11.14 14:50
Oni znaju tajnu dugovječnosti:Životni vijek im je 120 godina [You must be registered and logged in to see this image.]
Hunzi su stari narodi, smješteni na samoj granici Pakistana i Indije, poznati su po tome što njihov životni vijek traje 110-120 godina, pa je njihovo mjesto stanovanja poznatije kao "oaza mladosti". Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvijek izgledaju mladoliko.
Oni su pravi primjer da način života, približan idealnom, zaista postoji. Hunzi se kupaju u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju djecu. Ljeti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve kajsije, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao "gladno proljeće". Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suve kajsije. Perod traje od 2 do 4 mjeseca, a u njihovoj istoriji se strogo poštuje kao vrlo uzdignut kult.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.11.14 11:03
Zaustavljeno istraživanje
Pogledajte šta su pronašli na dnu Bermudskog trougla!
[You must be registered and logged in to see this image.] Foto: Agencije Pitanje na koje niko nema odgovor je, kako su te piramide napravljene i kojim oruđem, na čak 2 kilometra ispod vode. Za sada ni ispitivanja ne mogu da se izvrše jer nedostaje tehnika i mašine za istraživanja na toj dubini.
Okeanograf je posebno naglasio da je tehnologija nepoznata modernoj nauci, da je dizajnirana na takav način da su piramide ispod vode. Možda će detaljnija studija vremenom dati rezultate koje je za sad teško zamisliti. Ove vijesti su bile senzacionalne i prodiskutovane na konferenciji u Floridi. Novinari su tada imali gomile slika i visokorezolucionih kompjuterskih podataka koji pokazuju trodimenzionalne piramide kao savršeno glatke, bez ikakvih algi ili pukotina. Bilo je više izveštaja o ovim piramidama. Američki okeanografi su još 1990. godine otkrili podvodne piramide koje su bile locirane tačno u centru Bermudskog trougla. Naučnici su analizirali sve podatke i zaključili da je površina savršeno ravna, da je moguće da je od leda ili stakla. Piramide su tri puta veće od Keopsove piramide. Nameće se pitanje zašto je čitav slučaj zatvoren? Slučaj su preuzele vojne strukture, svi podaci su blokirani, a dalja ispitivanja su pod velom stroge vojne tajne. Njena četvorougaona baza duga je 300, a široka 200 metara, a vrh joj doseže oko 200 metara. Na vrhu se nalaze dve ogromne rupe, a kroz jednu od njih voda prolazi velikom brzinom i tako stvara snažni podvodni talas, koji dalje uzrokuje veliki vrtlog. Zbog njega se na površini vode formira izmaglica i talasi koji sve povlače ka dnu. Upravo zbog toga istraživači Bermudskog trougla veruju da to može da bude jedan od uzroka misterioznog nestajanja svega šta se tu nađe. Najveći incidenti 1918 – američki vojni brod Kiklop nestao bez traga sa 306 ljudi 1946 – pet vojnih aviona koji su uvežbavali letenje na takozvanom letu 19 pod nerazjašnjenim okolnostima isparilo je sa lica zemlje 1948 – nestao putnički avion Star tajger 1949 – nestao putnički avion Star Arijel 1969 – svetionik Isak nađen je napušten, a dvojica radnika nikad nisu pronađena.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Z a n i m l j i v o.! 21.11.14 17:24
semsudin (citat):
Američki oceanografi su još 1990. godine otkrili podvodne piramide koje su bile locirane točno u centru Bermudskog trougla. Naučnici su analizirali sve podatke i zaključili da je površina savršeno ravna, da je moguće da je od leda ili stakla. Piramide su tri puta veće od Keopsove piramide.
Šemsudine. Ovo me podsjeti na onu vaši piramidu u Visokom.
Mislim da od ovoga neće biti ništa. Nije mi jasno tko može proizvesti toliko stakla da bi takvu piramidu izgradio.!? Opet da je od leda kako se taj led ne otopi jer ta pozicija nije sjeverni pol pa da je vječni led. Uglavnom Šemsudine kao kontraadmiral F.B.P.N. JNA zadužujem te da pratiš što se dešava sa piramidom u Visokom i ovoj u Bermudskom trokutu i da nas redovno o tome izvještavaš.! Jesi primio na znanje.!
semsudin Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.11.14 18:28
Vojnik Graničar (citat):
Nije mi jasno tko može proizvesti toliko stakla da bi takvu piramidu izgradio.!? Opet da je od leda kako se taj led ne otopi jer ta pozicija nije sjeverni pol pa da je vječni led. Uglavnom Šemsudine kao kontraadmiral F.B.P.N. JNA zadužujem te da pratiš što se dešava sa piramidom u Visokom i ovoj u Bermudskom trokutu i da nas redovno o tome izvještavaš.! Jesi primio na znanje.!
Dva kilometra pod vodom mislim da nije piramidu radila ljudska ruka jedino ako u dalekoj prošlosti nivo mora nije bio za toliko niži tj.to područje bilo kopno sastavni dio današnje Amerike.Što se tiče ove Visočke piramide sve što se objavi a interesantno bude naravno pojavit će se i ovdje na forumu.
semsudin Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.11.14 21:33
Ocean Spiral bit će useljiv već 2030. godine
Grade grad budućnosti: Japanci sele ispod površine mora
[You must be registered and logged in to see this image.] Foto: Screenshot Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je japanska kompanija Shimizu Corporation osmislila plan spuštanja spiralnog grada u oceanske dubine. Predviđeno je da Ocean Spiral bude dom za 5.000 ljudi, a svaka od tih spirala imala bi unutar sebe sve potrebne strukture, od poslovnih do onih za razonodu i zabavu.
Nacrt plana predstavljen je u Tokiju tokom ove sedmice, a Shimizu samouvjereno ističe da bi Ocean Spiral bio useljiv već 2030. godine. Pri površini, grad bi imao plutajuću kupolu, koja bi mogla biti napravljena tako tako da je ne propušta vodu i koja bi moglo izranjati ili uranjati prema potrebi. Ispod te kupole, građevina bi se mogla protezati i do 14 kilometara do morskog dna, gdje bi "zemljana tvornica" proizvodila metan iz ugljičnog dioksida, koristeći mikroorganizme. Na morskom dnu bi se kopali i rijetki minerali te metali. Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama. Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja. Shimizu za izgradnju OCean Spirala neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Troškovi izgradnje projekta procjenjuju se na više od 41 milijarde maraka iako Shimizu tvrdi da bi naknadni gradovi nakon prvog postali jeftiniji. U Shimizuu vjeruju da bi za izgradnju Ocean Spirala bilo potrebno svega pet godina.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Otvorila se rupa u zemlji u selu Solikamsk 24.11.14 20:04
Nekoliko gresaka.
Prvo nije selo vec mali grad gde se svi poznaju i imao je te 89'te godine samo 120.000 hiljada stanovnika (tako je rekao vozac Valerij).
Drugo totalno su pogresili sa lokacijom zato sto je to na zapadnom obodu Urala a na obali reke Kame a ne u Sibiru. Okolina i sam grad su ravniji od Novog Beograda, a kada sam vozaca Valerija pitao gde je ono brdovito, odgovor je bio u ruskom stilu: Tu odmah nema ni 400 km na istok.
Tada je asfaltnim putem Solikamsk bio povezan samo sa susednim gradom Berezniki i aerodromom na pola puta. Voz je za putnike imao samo spavaca kola i na povratku smo krenuli vozom za Perm u petak uvece u 10 sati. Stigli u Perm u subotu ujutro oko 06, prosetali do 10 i nastavili za Moskvu gde smo stigli u nedelju posle 15:00 (sve samo po Moskovskom vremenu).
Domacini u Solikamsku su rekli da to nije daleko i da oni najmanje jednom mesecno idu vozom za Moskvu a da je daleko Novosibirsk i Vladivostok. Ako sam pravilno zapamtio u jednom pravcu se putuje 15 (petnaest) dana i to bez presedanja ili nekog drugog zadrzavanja na usputnim stanicama.
Tu sam bio '89-te godine tri nedelje drzao kurseve iz baza podataka u racunskom centru uprave rudnika. Poslednjeg dana "nestalo struje" samo u ERC-u pa su nas po nasoj zelji spustili u rudnik gde se kopa ruda "silvinit" ili hemijski ako sam dobro zapamtio kalijum hlorid i to je jedan od dva jedina rudnika u Evropi. Drugi je na granici Poljske i Nemacke. Dozivljaj u samom rudniku je bio za nepoverovati da tako nesto postoji ispod zemlje. Pokazali su nam napustene delove (bocne jame) gde je bio iskopan sav silvinit i koje su bile visoke preko 30 metara (otprilike soliter od 13 spratova). U jednoj takvoj jami smo se poredjali u krug stavili smo ruke na prekidace lampi koje smo imali na glavi i kada je vodic ugasio svetlo cekali smo da neko prvi od straha upali svoju lampu. Tisina je bila neopisiva a svetlo je upaljeno vec posle 8 ili 9 sekundi koje su mi se cinile kao minuti. Dubina na kojoj su nas vozili autobusom je bila oko 300 metara a sirina tunela za normalnu voznju u oba pravca kaminona sa rudom. Ispod nas je bilo jos tri ili cetiri horizonta / nivoa.
Na zalost nismo smeli da slikamo nista ni u samom gradu a jos manje u jami.
Bilo je jos dogodovstina iz te tri nedelje ali da ostavim nesto i za vidjenje u zivo.
Slavni kratki Hitlerov brčić, znan kao i Chaplinovski i zubnočetkićni najprepoznatljivi je simbol najpoznatijeg diktatora u povijesti. Unatoč Charlie Chaplinu koji ga je prvo proslavio, brk je ostao zapamćen kao Hitlerov simbol.
Međutim, do slavnog brčića došlo je vojnom naredbom. Hitler je kao i drugi Nijemci do Prvog svjetskog rata nosio tradicionalni pruski brk (kao na slici iznad), no s obzirom da je smetao pri nošenju protuplinske maske (gas-maske) dobio je naredbu da ga obrije. Hitler je napravio kompromis i obrijao samo dijelove koji su mu smetali za masku, a stil je zadržao nakon rata.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.12.14 9:22
Nasao na internet ovaj dialog izmedju dvojice novih poznanika:
Nedavno sam sa jednim novim poznanikom ušao u priču oko služenja vojske.... Otprilike je bilo ovako: Gde si služio. U Beloj Crkvi. E? I ja.... Koja zgrada? Inkubator. Osmeh. I ja! Koji sprat? Drugi. A daaj.... Koja spavaona? Kada se popneš, skreneš levo i odma sa desne strane. I JA!!! Koji krevet??? Pa kada uđeš u spavaonu, pravo krevet prvi do "kabrioleta". Donji ili gornji? Gornji. MOJ KREVET!!!!! Pa koika verovatnoća??? Srce zaigralo.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 03.01.15 18:43
Najveća brana na svijetu
Oboren svjetski rekord u proizvodnji struje
[You must be registered and logged in to see this image.] Foto: Agencije (Brana "Tri klisure") Kineska brana "Tri klisure", najveća na svijetu, oborila je prošle godine planetarni rekord po proizvodnji struje koji je držala brazilska centrala "Itaipu", objavila je "Korporacija Kina Tri klisure".
Gigantska centrala, koja se nalazi na reci Jangce, u provinciji Hubei, proizvela je 98,8 milijardi kilovatsati u 2014. godini, precizirano je iz kompanije. Brana "Tri klisure" sa 32 turbine ima proizvodni kapacitet od 22,5 miliona kilovata, odonosno kao 15 nuklearnih reaktora, prenio je AFP. Zbog izgradnje ove brane, koja je počela 1993. godine, bilo je neophodno raseliti 1,4 miliona ljudi. Brana je počela sa radom u punoj snazi 2012. godine.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 13.01.15 6:04
Volio bih popit piće s ovim gospodinom, pa ga priupitat par stvari...
50 i nešto godišnjak, nezaposleni scenarist, traži 20 i nešto godišnjakinju kod koje bi živio i obećava joj karijeru! ('Dutch dinner' je termin koji znači da svaka osoba plaća sebi, tj. ne bi joj ni večeru platio! ) I traži plavušu!!!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 14.01.15 0:40
Max Blitz (citat):
50 i nešto godišnjak, nezaposleni scenarist, traži 20 i nešto godišnjakinju kod koje bi živio i obećava joj karijeru! ('Dutch dinner' je termin koji znači da svaka osoba plaća sebi, tj. ne bi joj ni večeru platio! ) I traži plavušu!!!
pa, dobar je... ne trazi da ga ona izdrzava
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 16.01.15 16:29
Zanimljivo i smiješno, nema šta... čista desetka...
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 16.01.15 17:34
Zanimljivo i tragikomičko je licemjerje u mnogim slučajevima.
Kako li je lišen slobode Dieudonne i uskračivano mu je pravo do svobode govora i svobode izražavanja, pa niko ništa?
I nije sve tako kako se može pročitati ili videti u medijima. Za primer se je o tome moguče uvjeriti i u temi "pisma iz JNA", gde sam stavio pismo koje to dokazuje.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.02.15 12:55
013gonzo (citat):
...a Kabul sada ???
E, kome je teško ili misli da mu je teško, nek' malo to pogleda, brzo će mu bit bolje...
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.02.15 14:45
Samo sam uradio google search za "kabul" pa "images" i samo se pokaže, dakle kako je google pod američkim uticajem i prikazuje kako amerikanci žele nema potrebe za bilo kakvim dodatnim objašnjenjem šta je tom narodu donelo "oslobađanje" od ruske, pa talibanske okupacije, tj. šta je uradila zapadna kultura
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 17.02.15 17:44
013gonzo (citat):
tj. šta je uradila zapadna kultura...
Ti si baš šaljivdžija. Je li se praviš nevješt ili što li?
Zapadna kultura je i donijela ove slike iz Afganistana 60-tih i 70-tih... Kabul je bio kao današnji Istanbul, znači bilo je svega, od najnovije pariške mode do...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Pa, našlo bi se više kandidatkinja - božica koje je mogao vidjeti.
Recimo, Ašeru (Asheru), božicu majku koju su štovali drevni semitski narodi, a spominje se u Bibliji kao kraljica neba. Prema nekim izvorima, čini se da su Izraelci vjerovali da je Ašera supruga Jahve.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Pa, našlo bi se više kandidatkinja - božica koje je mogao vidjeti.
Recimo, Ašeru (Asheru), božicu majku koju su štovali drevni semitski narodi, a spominje se u Bibliji kao kraljica neba. Prema nekim izvorima, čini se da su Izraelci vjerovali da je Ašera supruga Jahve.
Tko zna gdje je svećenik bio i šta je gledao, s točke kršćanske teologije nemoguće je da se radi o božici, jer to ruši temeljnu dogmu o Ocu i Sinu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 04.03.15 13:43
Tko ima - ima!
Novi kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud svoju krunidbu proslavio je na nevjerovatan način, a taj potez izazvao je oduševljenje njegovog naroda. Svim građanima odlučio je podijeliti ogromnu svotu novca.
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.03.15 17:20
Odakle je došao i ko ga je poslao: U Napoleonovoj lobanji pronađen mikročip postavljen 1794.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.03.15 17:29
Mozda je Napoleon dosao iz nekog drugog sveta a njegovi poslodavci su pomocu ovog mikro cipa upravljali sa njime dole na zemlji....
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.03.15 18:14
sasa staza (citat):
Mozda je Napoleon dosao iz nekog drugog sveta a njegovi poslodavci su pomocu ovog mikro cipa upravljali sa njime dole na zemlji....
Znaš kako kažu, 300 puta izrečena laž postaje istina a jedanput-dvaput izrečena istina verovatno je laž...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.03.15 18:38
VBČ (citat):
Tko ima - ima!
Novi kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud svoju krunidbu proslavio je na nevjerovatan način, a taj potez izazvao je oduševljenje njegovog naroda. Svim građanima odlučio je podijeliti ogromnu svotu novca.