FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 136 ČLAN OD: : 2015-01-08 DOB : 63 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 23.02.15 22:26
Djida (citat):
Drugovi vojnici,evo javljam se ja. Objasnio sam u nekom predhodnom pisanju da sam kao i većina vas postao zavisnik od ovog foruma i uvek kad imam vremena svratim do našeg grada Prizrena. Naš rad u zadnje vreme se pretvorio samo u pozdravljanje,pa zato imam jedan predlog. Ajmo da se prisetimo nekog konkretnog događaja,lika iz Jna i Prizrena. Meni je u prethodnom periodu najviše refrešovao sećanje drug Vargas sa kolekcijom fotografija. Pomenuo bi i druga Slobu mog sapatnika pošto smo posle obuke u Kičevu zajedno došli u Prizren sa njegovom kolekcijom slika. U ovim zimskim danima ja se uvek prisetim Prizrena kad se brijam pre posla. Setim se hladne vode,onih korita koji su više za stoku nego za ljude,a napolju steže li ga steže minus. Imam utisak da sam od tih dana zamrzeo brijanje . Izvinite na gornjoj sugestiji,dobronamerna je i konstruktivna videćete. Živeli drugovi od Vardara do Triglava,preko PRIZRENA [You must be registered and logged in to see this image.]
Jeste to tvoja fotka? Pa bas si mi razkopcan ko neka tezka dzomba.OK.
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 23.02.15 22:41
ercov54 (citat):
Вишеград крај Призрена или Стара тврђава[You must be registered and logged in to see this image.]
Jao meni-naprosto me zapustio"spomin"! Ne sjecam se ni tvrdzave ne rijeke. Znam samo put iz kasarne,dole pored sportske sale na ljevoj strani u koju su nas vodili na par priredbi,zatim desno dom JLA,centar PTT,desno pre reke kino dvorana(jednom su nas vodili na neki film)zatim uz brdo desno najbolja cevabdzinica u koju sam isao kod izlazka u grad(mislim,a nisam siguran-imali i "sladkise")i neko vreme kao cato izasao prijepodne i nosio mom kapetanu marendu!
sarentica Gušter
BROJ POSTOVA: : 81 ČLAN OD: : 2013-12-25 DOB : 54 Bugojno
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 13:41
Drugovi,da li je ovo škola koja se nalazila na putu ka kasarni? [You must be registered and logged in to see this image.]
LUPE44 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-12-02 DOB : 55 Futog Okolina Novog sada
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 15:19
Drugovi Prizrenci da li ste na današnji dan imali uzbunu 1989g. Mi u Uroševcu smo to pregrmili. Ako ima neko iz tog vremena neka napiše nešto o tome
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 18:33
miro81 (citat):
Djida (citat):
Drugovi vojnici,evo javljam se ja. Objasnio sam u nekom predhodnom pisanju da sam kao i većina vas postao zavisnik od ovog foruma i uvek kad imam vremena svratim do našeg grada Prizrena. Naš rad u zadnje vreme se pretvorio samo u pozdravljanje,pa zato imam jedan predlog. Ajmo da se prisetimo nekog konkretnog događaja,lika iz Jna i Prizrena. Meni je u prethodnom periodu najviše refrešovao sećanje drug Vargas sa kolekcijom fotografija. Pomenuo bi i druga Slobu mog sapatnika pošto smo posle obuke u Kičevu zajedno došli u Prizren sa njegovom kolekcijom slika. U ovim zimskim danima ja se uvek prisetim Prizrena kad se brijam pre posla. Setim se hladne vode,onih korita koji su više za stoku nego za ljude,a napolju steže li ga steže minus. Imam utisak da sam od tih dana zamrzeo brijanje . Izvinite na gornjoj sugestiji,dobronamerna je i konstruktivna videćete. Živeli drugovi od Vardara do Triglava,preko PRIZRENA [You must be registered and logged in to see this image.]
Jeste to tvoja fotka? Pa bas si mi razkopcan ko neka tezka dzomba.OK.
Jeste moja slika,slikano u vojničkom klubu u biblioteci.Raskopčan jesam ali nisam bio teška dzomba. Zbog vanrednog stanja 88 i 89.godine u Prizrenski garnizon su dolazili već obučeni vojnici. Slika je nastala koliko me sećanje služi u leto 89. kada su već iza mene i mojih drugova bila sva vanredna stanja i sranja,uzbune,zabrane izlaska u grad,zabrane odsustva,tereni,tereni...policijski suzavci i hladna zima Prizrenska.Ma to je bila vojska i drugarstvo naravno i ništa nije bilo dovoljno teško za našu mladost.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 18:44
sarentica (citat):
Drugovi,da li je ovo škola koja se nalazila na putu ka kasarni? [You must be registered and logged in to see this image.]
Druže Sarentica,jeste put za Našu kasarnu.....ali ovo sa leve strane je hala sportova. Fotka je odlična vraća u mladost sve nas koji smo služili osamdeset i neke.DAO SAM TI PLUS DRUŽE
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 18:55
LUPE44 (citat):
Drugovi Prizrenci da li ste na današnji dan imali uzbunu 1989g. Mi u Uroševcu smo to pregrmili. Ako ima neko iz tog vremena neka napiše nešto o tome
Druže LUPE,verovatno jesmo,samo daj nešto nabaci ako znaš konkretno. Siguran sam da su velike policijske snage došle krajem februara na Kosovo,i onda su počela žestoka dešavanja a veći deo vojske je napustio kasarnu. Interesuje me kako baš pamtiš da je bio današnji dan.
slavonski brod Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1119 ČLAN OD: : 2014-08-31 DOB : 57 Slavonski Brod
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 19:07
Djida (citat):
LUPE44 (citat):
Druže LUPE,verovatno jesmo,samo daj nešto nabaci ako znaš konkretno. Siguran sam da su velike policijske snage došle krajem februara na Kosovo,i onda su počela žestoka dešavanja a veći deo vojske je napustio kasarnu. Interesuje me kako baš pamtiš da je bio današnji dan.
Drugovi moji evo jedne zgode koja se dogodila na terenu na ljetnoj karauli Orčuša negdje u periodu 10/11 mjesec 1987 godine. Dobili smo uzbunu da su ubačeni teroristi sa Albanske strane te nam je podijeljena bojeva municija tako da su se mlade kolege septembarci malo i uplašili mladi vojnici sa punom ratnom opremom.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 19:12
slavonski brod (citat):
Djida (citat):
LUPE44 (citat):
Drugovi moji evo jedne zgode koja se dogodila na terenu na ljetnoj karauli Orčuša negdje u periodu 10/11 mjesec 1987 godine. Dobili smo uzbunu da su ubačeni teroristi sa Albanske strane te nam je podijeljena bojeva municija tako da su se mlade kolege septembarci malo i uplašili mladi vojnici sa punom ratnom opremom.
Samo da još nadopunim temu od kolege Lupe i Djide ja sam u vaše vrijeme bio civil i kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a u Hrvatskoj dobio isto uzbunu koliko me sjećanje služi jer su se očekivala masovnija sranja na Kosovu.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 19:14
Djida (citat):
sarentica (citat):
Druže Sarentica,jeste put za Našu kasarnu.....ali ovo sa leve strane je hala sportova. Fotka je odlična vraća u mladost sve nas koji smo služili osamdeset i neke.DAO SAM TI PLUS DRUŽE
Druže Sarentica +++++ 5 za sliku koja podsjeća na put za našu kasarnu Ramiz Sadiku nikada ne zaboravljenu
LUPE44 Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 20:06
Tada je bio aktivan stari trg na kosovu. A albanska vojska izvodi manerve pored naše granice 24.021989
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 20:22
Ta hala sportova gde smo imali i priredbe-jel je sa leve strane puta iz kasarne prema centru grada?!
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 21:37
[You must be registered and logged in to see this link.] Zastavnik I klase [You must be registered and logged in to see this image.] Nemogu a da nesto ne kazem.Slika jeste takva kakvaje,vec analizirana u nekom ranijem periodu,ali tvoje pojasnjenje o zivotu u to vreme dole zasluzuje malo dublje razmisljanje.Ja nisam imao priliku da budem u tim dogadjanjima,ali svejedno,neka ranija luda vremena nisu mene obisla,ali biosam stariji od vas tada kojiste ziveli i preziveli takva zbivanja,zato momci,-Kapa dole za VAS i vasu generaciju- .Zasluzujete VI mnogo vise od +,ali valda dodje vreme za zasluzeno vrednovanje,ali........
sarentica Gušter
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 21:39
miro81 (citat):
Ta hala sportova gde smo imali i priredbe-jel je sa leve strane puta iz kasarne prema centru grada?!
Ako ideš iz kasarne prema gradu trebala bi da je hala sa desne strane.
miro81 Džomba
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 22:14
sarentica (citat):
miro81 (citat):
Evo pa sam mislio,da znam,da je bila sala sa leve??,pa izgleda,da nista neznam-sve islo u zaborav. Kako kasemo u Sloveniji:"starost-zalost"!
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 24.02.15 22:28
Možda je šminka malo modernija, onako kao za večernji izlazak, ali verujem da ćete zdanje prepoznati.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 16:49
LUPE44 (citat):
Tada je bio aktivan stari trg na kosovu. A albanska vojska izvodi manerve pored naše granice 24.021989
Jeste druže,u pravu si Stari trg -rudnik.Savezna policija negde u martu 89.nasilno okončava njihov štrajk....i onda počinje veselje za sve pare po Kosovu. Joj kako je bilo zanimljivo,kako su se ređali posle toga događaji. Znam da je jedan albanski avion povredio vazdušni prostor uletevši do Prizrena,tad su moji protivavionci imali uzbunu,ali dok su oni izašli do položaja do topova,on se već vratio nazad. Hvala Lupe što me seti na te dane,sad mi dade gas da u nekom narednom pisanju iznesem još neke detalje. Živ bio druže
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 16:59
miro81 (citat):
sarentica (citat):
miro81 (citat):
Evo pa sam mislio,da znam,da je bila sala sa leve??,pa izgleda,da nista neznam-sve islo u zaborav. Kako kasemo u Sloveniji:"starost-zalost"!
[You must be registered and logged in to see this image.] Idući iz Naše kasarne prema gradu hala je sa desne strane. Ovo na slici je gornji deo hale sportova,evo parkinga i onda sledi ulaz u Ramiz Sadiku.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 17:05
[You must be registered and logged in to see this image.] Evo još jedne,da se sa svake strane prisetimo prostora između kasarne i hale.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 17:15
ercov54 (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] Zastavnik I klase [You must be registered and logged in to see this image.] Nemogu a da nesto ne kazem.Slika jeste takva kakvaje,vec analizirana u nekom ranijem periodu,ali tvoje pojasnjenje o zivotu u to vreme dole zasluzuje malo dublje razmisljanje.Ja nisam imao priliku da budem u tim dogadjanjima,ali svejedno,neka ranija luda vremena nisu mene obisla,ali biosam stariji od vas tada kojiste ziveli i preziveli takva zbivanja,zato momci,-Kapa dole za VAS i vasu generaciju- .Zasluzujete VI mnogo vise od +,ali valda dodje vreme za zasluzeno vrednovanje,ali........
Hvala DRUŽE ERCOVE,na lepim rečima,ne beše ništa nama teško. Tako nam bilo suđeno,šta smo mogli. Na žalost ti događaji behu uvod u nešto mnogo šire,krvavije i gore....pomenulo se,ne povratilo se Hvala što si sa nama DRUŽE ERCOVE
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 19:16
Mister Havana (citat):
Možda je šminka malo modernija, onako kao za večernji izlazak, ali verujem da ćete zdanje prepoznati.
Kako ga ne prepoznati naš dom JNA e koliko sam puta bio u njemu ostao mi u lijepom sjećanju jer sam uvijek sa dežurnim oficirom dolazio na kavu i piće.
LUPE44 Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 22:30
Što se tiče datuma zapamti sam ga zbog rođendana mog mlađeg brata. A vanredno stanje je uvedeno zbog štrajka rudara albanske nacionalnosti u rudniku Stari trg i zbog manerva Albanske vojske u blizini granice sa nama. Uroševački garnizon je imao zadatak da posedne položaj na granici blizu Ptizrena.
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 25.02.15 23:01
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
Kako ga ne prepoznati naš dom JNA e koliko sam puta bio u njemu ostao mi u lijepom sjećanju jer sam uvijek sa dežurnim oficirom dolazio na kavu i piće.
Ja bogami nisam bio te sreće. Bio sam unutra samo par puta, pa se više i ne sećam kako izgleda unutrašnjost. U prvo vreme sam se zanosio idejom da bih mogao da se ubacim u vojni orkestar pošto sam svirao gitaru i bas. Sa jednim drugarom iz baterije koji je svirao bubnjeve smo kovali planove kako da ostvarimo tu ambiciju. Međutim, pošto Ozna uvek sve dozna, ti naši planovi su nekako došli do mog k-dira voda. Jednog dana me je pozvao i jednostavno mi saopštio: "To što ti i onaj planirate, okači mačku o rep. Ti ćeš biti moj desetar!" Bogami, nije se šalio. Bilo je onako kako je on planirao. Bez obzira na to, orkestar je brzo rasformiran, tako da je sve bilo džabe.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 26.02.15 19:35
Mister Havana (citat):
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
Ja bogami nisam bio te sreće. Bio sam unutra samo par puta, pa se više i ne sećam kako izgleda unutrašnjost. U prvo vreme sam se zanosio idejom da bih mogao da se ubacim u vojni orkestar pošto sam svirao gitaru i bas. Sa jednim drugarom iz baterije koji je svirao bubnjeve smo kovali planove kako da ostvarimo tu ambiciju. Međutim, pošto Ozna uvek sve dozna, ti naši planovi su nekako došli do mog k-dira voda. Jednog dana me je pozvao i jednostavno mi saopštio: "To što ti i onaj planirate, okači mačku o rep. Ti ćeš biti moj desetar!" Bogami, nije se šalio. Bilo je onako kako je on planirao. Bez obzira na to, orkestar je brzo rasformiran, tako da je sve bilo džabe.
Pa u naše vrijeme i vojsci je bilo dopušten ulazak tako i da po izlasku u grad znali smo ga posjetiti. Ne znam u tvoje vrijeme služenja kakve ste imali naredbe od starješina ali u moje vrijeme imali smo otvorena vrata bez obzira što su me dečki poznali nije bilo nikakvih problema i ostalim kolegama.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8064 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 26.02.15 19:40
Slavonac kako tebe poslase tako daleko od kuce?
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 26.02.15 22:37
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
Pa u naše vrijeme i vojsci je bilo dopušten ulazak tako i da po izlasku u grad znali smo ga posjetiti. Ne znam u tvoje vrijeme služenja kakve ste imali naredbe od starješina ali u moje vrijeme imali smo otvorena vrata bez obzira što su me dečki poznali nije bilo nikakvih problema i ostalim kolegama.
Čitam u vašim postovima kako ste imali vanredno stanje i uzbune. Tokom mog služenja vojnog roka nije bilo proglašeno vanredno stanje, ali je stalno postojala napetost i često su bile najavljivane demonstracije. Vojska nije intervenisala, već je samo jednom, čini mi se, imala šetnju kroz grad, kao demonstraciju sile. Ali, rezultat situacije je bilo to da je vojnicima češće bio zabranjen redovan izlazak u grad, nego što je bio dozvoljen. Mislim da nisam izašao više od tri ili četiri puta redovno (ne računam posete). I više smo voleli da visimo u hotelu Teranda ili u dva omiljena kafića, nego da idemo do Doma JNA.
sarentica Gušter
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 26.02.15 23:10
Koji su to dva omiljena kafića?U periodu maj-decembar 1989 moglo se izlaziti u grad.Pošto smo bili praktićki vod sa 9 ljudi,uvijek je bilo teško naći partnere za izlazak u grad.(morala su tri vojnika da zajedno izlaze).Zato smo praktikovali izlaziti radnim danima na po 2 h,dovoljno da se telefonira kući i da se ode nešto pojesti(najćešće buregđinica "Sarajevo").Još teže mi je padala ona smotra prilikom izlazaka,tako da sam izbjegavao te masovne izlazke vikendom ili nedeljom u kino.Mislim da nisam na žalost bio ni jednom u domu JNA.
Dule 021 Gušter
BROJ POSTOVA: : 17 ČLAN OD: : 2014-03-06
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 18:15
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
Ako ce ga iko prepoznati onda to mogu biti ja jer sam od 15.Januara sve do 20.Septembra sluzio vojni rok u Domu JNA. Lepota je bila sluziti vojni rok u tom objektu jer je bilo svega nas cetvoro i davali smo dezurstva na samom ulazu u objekat. Secam se da sam dezurao 6h pa pauza 6h i onda opet 6h dezurstva a onda slobodan 24 ili 48h. Ujutro smo isli i cistili krug oko Doma a najogavnije mi je bilo kad nadjemo govedje glave tj lobanje a u njima crvi. Zbog toga je znalo poprilicno smrdeti iza gde je bila letnja basta kao i betonski teren za fudbal i kosarku. Jednom sam imao i priliku da sa jednim lovcem ubijamo kerove lutalice koji su se okupljali u krugu pa se namnozili u grupu od nekih 40 komada. Pukne lovac jednom a kerovi zarlaukali i potrcala citava gomila rezeci prema nama. Ja gledam i neverujem a razmisljam "Gotovo je". Opali ovaj u gomilu i samo vidim kako 3-4 kera prave kolut unazad od sacme i ostali pobegose. Posle mi kaze ovaj " Dobro da je pukao". Covek sam pravio te metke za sacmaru (kako li se vec zovu) a meni tek onda nije bilo dobro. Kerove smo ubacili u kontejner a bilo leto pa s obzirom da vise od 7 dana nije dolazio djubretar mozete zamisliti taj smrad koji se nekako uklapao u prizrensku idilu jer to je prvo sto sam osetio kad sam nogom krocio iz autobusa u Prizren. Gledajuci sliku ovako sa leve strane je bila kongresna sala a sa desne restoran koji je bio i za civile a u njemu su se odrzavale svadbe,ispracaji,maturske veceri... Moja nocna dezurstva su uglavnom bilaprovedena u konresnoj sali gde sam na podu uglavnom prespavao celu noc a ujutro na lupanje na vrata nekog od oficira ustajao i objasnjavao da obilazim Dom. Kad je upraviteljica Doma odlazila kuci oko 15h onda smo mi bili gazde i ja sam non stop visio u gradu kad nisam dezurao. Ujutro sam redovno pratio pogledom devojke koje su isle u srednju skolu a bilo je tu i mojih devojcica koje su svako jutro gledale na terasu Doma odakle sam ih gledao. Nocu sam cesto znao i da ukljucim razglas i da sviram na klavijaturi od clana vojnickog orkestra Jakovljevic Srdjana a koja je tad bila sam vrh. Ma lepota jedna. Mozda se neko i seca ova dva kafica gde se izlazilo? [You must be registered and logged in to see this image.]
Inace za one koji su poznavali ili koji su culi za njega evo jednog obavestenja da je komandant kasarne Isak Ilija pre 4 meseca doziveo mozdani udar i da mu se bila oduzela leva strana. Situacija se popravlja i prohodao je i trenutno je kriticna ruka ali svi se nadamo oporavku a covek ima jaku volju i to ga drzi.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 19:24
Dule 021 (citat):
Inace za one koji su poznavali ili koji su culi za njega evo jednog obavestenja da je komandant kasarne Isak Ilija pre 4 meseca doziveo mozdani udar i da mu se bila oduzela leva strana. Situacija se popravlja i prohodao je i trenutno je kriticna ruka ali svi se nadamo oporavku a covek ima jaku volju i to ga drzi.
Dule,pozdravi u moje ime zamenika komandanta kasarne Ramiz Sadiku u to vreme majora Iliju Isaka,želim brz oporavak i svako dobro.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 19:36
vladimir (citat):
Prijatelju moj nisam želio ostati u Banja Luci za instruktora pa sam vjerojatno dobio nagradu ali kod nas u izviđačkoj četi bilo je kolega koji su bili i iz Slovenije pa i iz drugih krajeva Hrvatske koji su imali više putovanja od mene. Imao sam dobe veze sa presjedanjem u Beogradu za osam sati sam bio kući jedno dobro spavanje u autobusu iz Prizrena i cca dva sata nepuna vlakom iz Beograda za Slavonski Brod. Mogu ti reći da mi je bilo bolje u Prizrenu nego da sam ostao za instruktora u Banja Luci nije bilo monotono mlada vojska obuka itd. znaš i sam. U Prizrenu smo imali odlične starješine barem u moje vrijeme od kapetana Salibašića, poručnika Sretenovića i vodnika Erdeljana pa do komandanta kasarne pukovnika Ojdanića.
Kolega Vladimire ne znam odakle si ti i gdje si služio vojni rok ali ništa nam nije bilo teško jer u ono vrijeme postojala je jedna država za koju smo časno i pošteno služili i odslužili.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 19:41
Djida (citat):
Dule 021 (citat):
Dule,pozdravi u moje ime zamenika komandanta kasarne Ramiz Sadiku u to vreme majora Iliju Isaka,želim brz oporavak i svako dobro.
Pozdrav i brzi oporavak iliji Isak koji je u moje vrijeme bio u činu majora i zadužen za bezbjednost kasarne.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 20:07
Mister Havana (citat):
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
slavonski brod (citat):
Mister Havana (citat):
Čitam u vašim postovima kako ste imali vanredno stanje i uzbune. Tokom mog služenja vojnog roka nije bilo proglašeno vanredno stanje, ali je stalno postojala napetost i često su bile najavljivane demonstracije. Vojska nije intervenisala, već je samo jednom, čini mi se, imala šetnju kroz grad, kao demonstraciju sile. Ali, rezultat situacije je bilo to da je vojnicima češće bio zabranjen redovan izlazak u grad, nego što je bio dozvoljen. Mislim da nisam izašao više od tri ili četiri puta redovno (ne računam posete). I više smo voleli da visimo u hotelu Teranda ili u dva omiljena kafića, nego da idemo do Doma JNA.
Malo da pojasnim kolegama što se tiče Doma JNA u njega bi svratili u povratku iz grada a izlasci u grad su većinom bili u hotel Teranda , kafiće i na omiljeno mjesto na sarajevski burek sa jogurtom.
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 20:50
Citat :
Mozda se neko i seca ova dva kafica gde se izlazilo? [You must be registered and logged in to see this image.]
Jes, ali ne u ovom lokalu na slici, već preko puta. Tu je 90/91. bio kafić "Ćesko" ili "Ćeska" kako smo ga mi zvali. Tu smo najviše zalazili. Ne znam iz kog perioda je ova fotografija, ali u onoj kući u čelu je bio "Kum". Kasnije, kako vidim napredovao u hotel. Imaš moj post o tome:
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 20:53
Citat :
Isak Ilija je u moje vreme bio komandant brigade, sa činom potpukovnika. Čuo sam da je dobio generalski čin i postao k-dant nečega u Novom Sadu. Sada je verovatno u penziji?
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8064 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 22:38
slavonski brod (citat):
vladimir (citat):
Prijatelju moj nisam želio ostati u Banja Luci za instruktora pa sam vjerojatno dobio nagradu ali kod nas u izviđačkoj četi bilo je kolega koji su bili i iz Slovenije pa i iz drugih krajeva Hrvatske koji su imali više putovanja od mene. Imao sam dobe veze sa presjedanjem u Beogradu za osam sati sam bio kući jedno dobro spavanje u autobusu iz Prizrena i cca dva sata nepuna vlakom iz Beograda za Slavonski Brod. Mogu ti reći da mi je bilo bolje u Prizrenu nego da sam ostao za instruktora u Banja Luci nije bilo monotono mlada vojska obuka itd. znaš i sam. U Prizrenu smo imali odlične starješine barem u moje vrijeme od kapetana Salibašića, poručnika Sretenovića i vodnika Erdeljana pa do komandanta kasarne pukovnika Ojdanića.
Kolega Vladimire ne znam odakle si ti i gdje si služio vojni rok ali ništa nam nije bilo teško jer u ono vrijeme postojala je jedna država za koju smo časno i pošteno služili i odslužili.
ja sam iz Beograda a vojni rok veci deo sam sluzio u slavoniji.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 27.02.15 22:53
[You must be registered and logged in to see this image.] Света земља Лазарева, Немањићка, остављена нама недостојнима… facebookreportermonitor.wordpress.com912 × 684Претражујте према слици Призрен, бела Душанова Престоница… каљаје и пој Св.Архангела… вода ладна Шадрванска… песма старих жена и шалваре девојака… Љевишка, Христа Спаса, Светог ...
Dule 021 Gušter
BROJ POSTOVA: : 17 ČLAN OD: : 2014-03-06
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 28.02.15 15:03
Mister Havana (citat):
Citat :
Isak Ilija je u moje vreme bio komandant brigade, sa činom potpukovnika. Čuo sam da je dobio generalski čin i postao k-dant nečega u Novom Sadu. Sada je verovatno u penziji?
Isak Ilija je bio komandant novosadskog korpusa. Jednog dana kad je dosao na posao samo jke na listi koja je bila okacena video da je penzionisan a o tome pojma nije imao. Dogurao je do general majora i u penziji je. Hvala na lepim zeljama za njegovo ozdravljenje a prenecu mu te zelje. Evo malo slicica da se podsetimo Prizrena i vojnickih dana. Kad se samo setim kaldrme i devojaka koje zbog toga nisu nosile stikle a onda ugledam nju,jedinu koja ih je nosila i iako je bila starija bila je moja. Eh vojsko, kako bih opet voleo da je kao nekada. [You must be registered and logged in to see this image.]
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 28.02.15 19:53
Dule 021 (citat):
Isak Ilija je bio komandant novosadskog korpusa. Jednog dana kad je dosao na posao samo jke na listi koja je bila okacena video da je penzionisan a o tome pojma nije imao. Dogurao je do general majora i u penziji je. Hvala na lepim zeljama za njegovo ozdravljenje a prenecu mu te zelje. Evo malo slicica da se podsetimo Prizrena i vojnickih dana. Kad se samo setim kaldrme i devojaka koje zbog toga nisu nosile stikle a onda ugledam nju,jedinu koja ih je nosila i iako je bila starija bila je moja. Eh vojsko, kako bih opet voleo da je kao nekada. [You must be registered and logged in to see this image.]
Druže Dule mogao bi MAJORU ISAKU da kažeš za postojanje ovog foruma,verujem da bi uživao u evociranju uspomena njegovih bivših vojnika iz kasarne Ramiz Sadiku. Pozdrav tebi i majoru Isaku
Djida: komentar modifikovan dana: 28.02.15 22:23; prepravljeno ukupno 1 puta
MikiJovanovic Džomba
BROJ POSTOVA: : 196 ČLAN OD: : 2013-12-01 DOB : 49 jug srbije
Naslov komentara: ramiz sadiku 28.02.15 20:40
Pozdrav Duletu i posto si poznavao Boru Kuzmanovica sta se snjim desava sta gde dali je uopste ziv.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 28.02.15 21:16
Dule 021 (citat):
Mister Havana (citat):
Citat :
E druže Dule slike za pohvalu koliko smo se lijepih djevojaka nagledali na kaldrmi a one koje su nosile štikle hodale su na prstima a na kraju đira štilkice u ruci............... Pozdrav generalu od budućeg pukovnika HV-a.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 28.02.15 22:21
[You must be registered and logged in to see this image.] Druže Slavonski,jedan pogled siguran sam dobro poznat IZ NAŠE KASARNE na Prizren i Paštrik u oblacima. Ima li vesti od druga Dinosaurusa
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 28.02.15 22:23
Druže Slavonski,jedan pogled siguran sam dobro poznat IZ NAŠE KASARNE na Prizren i Paštrik u oblacima. Ima li vesti od druga Dinosaurusa [You must be registered and logged in to see this image.]
ISTO PITANJE?
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 28.02.15 22:50
[You must be registered and logged in to see this image.] Prizren 1989.godine u vojničkoj biblioteci,vojnici se malo opustili. U gornjem redu ja i Raimović Slađan,momak koji je mnogo dobro svirao harmoniku. U donjem redu brka koji je radio u biblioteci ali sam mu zaboravio ime,siguran sam da je iz okoline Zagreba,a do njega Cojzer Izidor iz Slovenije.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 11:50
ercov54 (citat):
Druže Slavonski,jedan pogled siguran sam dobro poznat IZ NAŠE KASARNE na Prizren i Paštrik u oblacima. Ima li vesti od druga Dinosaurusa [You must be registered and logged in to see this image.]
ISTO PITANJE?
Znam dečki dobro mi je poznat pogled na Prizren i Paštrik iz naše kasarne a što se tiče kolege Dinosaurusa uskoro se vraća na forum i sve vas lijepo generalski pozdravlja
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 11:54
Djida (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Prizren 1989.godine u vojničkoj biblioteci,vojnici se malo opustili. U gornjem redu ja i Raimović Slađan,momak koji je mnogo dobro svirao harmoniku. U donjem redu brka koji je radio u biblioteci ali sam mu zaboravio ime,siguran sam da je iz okoline Zagreba,a do njega Cojzer Izidor iz Slovenije.
Kolega Djida mislim da ti srce hoće da iskoči kada se sjetiš prijateljstva i drugarstva sa kolegama a vjerojatno bi poželio da se možeš vratiti trenutak u vrijeme služenja vojske / SFRJ na okupu /.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 11:56
Djida (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Druže Slavonski,jedan pogled siguran sam dobro poznat IZ NAŠE KASARNE na Prizren i Paštrik u oblacima. Ima li vesti od druga Dinosaurusa
Kolega meni je naša kasarna ostala u sjećanju onakva kakva je bila ovo je nešto drugo na mjestu naše kasarne Ramiz Sadiku.............
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 13:06
slavonski brod (citat):
Djida (citat):
Kolega Djida mislim da ti srce hoće da iskoči kada se sjetiš prijateljstva i drugarstva sa kolegama a vjerojatno bi poželio da se možeš vratiti trenutak u vrijeme služenja vojske / SFRJ na okupu /.
Slavonski,za to nemam dilemu,spajalo nas je mnogo stvari u vreme služenja vojske. Ništa nas nije razdvajalo,sva dešavanja su samo bila osnov da se maksimalno zbližimo,razumemo i međusobno pomažemo. Eee kad bi izmislili neki vremeplov
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 19:06
slavonski brod (citat):
Kolega meni je naša kasarna ostala u sjećanju onakva kakva je bila ovo je nešto drugo na mjestu naše kasarne Ramiz Sadiku.............
Druže Slavonski,nisi me razumeo mislio sam na pogled iz kasarne a ne na objekte u našoj kasarni. Ovo je siguran sam akumulatorska stanica u kasarni Ramiz Sadiku,jedan od retkih objekata koga nisu srušili,isti je kakvog ga ja pamtim Desno od njega je stari Kps.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 19:33
MikiJovanovic (citat):
Pozdrav Duletu i posto si poznavao Boru Kuzmanovica sta se snjim desava sta gde dali je uopste ziv.
Nazvao sam malopre Isak Iliju i rekao mu za ovaj forum i odmah je pozeleo da procita sta mi to pisemo tako da ga ovih dana mozemo ocekivati na forumu. Takodje sam dobio informaciju da je Bora Kuzmanovic po cinu bio pukovnik i da je u penziji.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) 01.03.15 19:43
Dule 021 (citat):
MikiJovanovic (citat):
Nazvao sam malopre Isak Iliju i rekao mu za ovaj forum i odmah je pozeleo da procita sta mi to pisemo tako da ga ovih dana mozemo ocekivati na forumu. Takodje sam dobio informaciju da je Bora Kuzmanovic po cinu bio pukovnik i da je u penziji.
Lično bi voleo da se oglasi i prokomentariše prepiske njegovih bivših vojnika. [You must be registered and logged in to see this image.]
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme)