FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sun Oct 19, 2014 8:14 pm
Djida (citat):
U pravu si druže,ja sam iz te pošte samo jednom telefonirao iz onih legendarnih kabina. Pretpostavljam da je ona nastrešnica ulaz u hotel Terandu gde sam jednom takođe sa posetom proveo lepo i prijatno popodne.
Mi smo skoro pri svakom izlasku u grad svraćali do pošte... Moglo se telefonirati i iz kasarne...u staroj zgradi na potkrovlju je postojala kancelarija sa dva telefona,sa kojih se moglo zvati.. Mislim da je cena bila kao i u pošti...
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Oct 22, 2014 8:59 pm
Setih se i ja dva telefona mislim da su bili zelene boje i čini mi se da je postojao neki raspored po jedinicama za pozivanje.Uvek je bila gužva,čeka vojska da se javi,a onaj osećaj posle razgovora . Ko da objasni sadašnjoj generaciji kako su nas sitnice zadovoljavale,to treba doživeti i zapamtiti za ceo vek . Hvala Dinosauruse za potsećanje
sarentica Gušter
BROJ POSTOVA: : 81 ČLAN OD: : 2013-12-25 DOB : 54 Bugojno
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Thu Oct 23, 2014 2:35 pm
Djida u pravu si,bio je raspored po jednicima a vezano za telefoniranje.Ta prostorija je bila smještana na spratu u staroj zgradi do piste.Problema je uvijek bilo oko toga,gužve su bile velike a rijetko kad se poštovao i sam raspored telefoniranja.Jedan a bolji naćin uspustave kontakta sa svojim najbližima je bio preko centra veze.Jednostavno je trebalo znati samo civilni broj od CV a onda vaši nas nazovu i ovi iz CV samo prespoje po lokalima(ako se sjećate na svakom požarnom mjestu unutar zgrada su bili popularni telefoni-induktori).Mislim da je kod nas bio loklal 509.Pozdrav za ekipu iz Prizrena .....
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Oct 24, 2014 4:32 pm
slavonski brod (citat):
Prizrenci moji dragi, malo da se i ja uključim u temu a mome prijatelju sigurno je ostalo u sjećanju naš boravak na karauli Orćuša kada nas je ujutro iznenedilo vrijeme snijeg od 50 cm a ja pali svoj BRDM i sa poručniko Sretenovićem u proboj ceste. Lijepa vremena koje se nikada neće zaboraviti.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Oct 24, 2014 4:37 pm
Djida (citat):
Setih se i ja dva telefona mislim da su bili zelene boje i čini mi se da je postojao neki raspored po jedinicama za pozivanje.Uvek je bila gužva,čeka vojska da se javi,a onaj osećaj posle razgovora . Ko da objasni sadašnjoj generaciji kako su nas sitnice zadovoljavale,to treba doživeti i zapamtiti za ceo vek . Hvala Dinosauruse za potsećanje
Ne sećam se da je bilo rasporeda po četama.. ali se sećam ispisanih zidova sa imenima gradova i cifrom koja je ostala do izlaska iz JNA..
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Oct 24, 2014 7:22 pm
sarentica (citat):
Djida u pravu si,bio je raspored po jednicima a vezano za telefoniranje.Ta prostorija je bila smještana na spratu u staroj zgradi do piste.Problema je uvijek bilo oko toga,gužve su bile velike a rijetko kad se poštovao i sam raspored telefoniranja.Jedan a bolji naćin uspustave kontakta sa svojim najbližima je bio preko centra veze.Jednostavno je trebalo znati samo civilni broj od CV a onda vaši nas nazovu i ovi iz CV samo prespoje po lokalima(ako se sjećate na svakom požarnom mjestu unutar zgrada su bili popularni telefoni-induktori).Mislim da je kod nas bio loklal 509.Pozdrav za ekipu iz Prizrena .....
Pozdrav i za tebe druže Sarentica i ti pripadaš ekipi iz Prizrena.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Thu Oct 30, 2014 11:41 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Prizrenci moji,na vama je da pojasnite sliku;)
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 2:27 am
Tema malo stagnira, pa rekoh, da napravim malo istraživanje. Pronašao sam nekoliko fotografija, mislim da ih nemamo u temi. Znam da volite slike Prizrena
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 9:58 am
Sad sam malo bio iznenađen, ali po meni bi trebalo pisati na naslovu teme TREĆI DIO TEME, znači da smo mi Prizrenci naj jači na cijelom forumu!
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 3:00 pm
ercov54 (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Prizrenci moji,na vama je da pojasnite sliku;)
Prijatelju deo teksta sa neta...
Ново Брдо је тврђава у Србији која се налази 20km источно од Приштине односно 30km—35km северно од Гњилана код истоименог насеља. Подигнута је на усамљеном, само са истока приступачном, врху (1124m нмв) Мале планине у међуречју Прилепнице, Новобрдске реке и Криве реке које су леве притоке Биначке Мораве. Тврђава је подигнута почетком XIV века са циљем заштите богатог рудног подручја у коме се експлатисало гвожђе, олово, сребро и злато и које од средине XIV века(од 1349. године кује сопствени сребрни новац) постаје најзначајнији рудник у Србији, а свој врхунац достиже у доба деспотовине када су Новобрдски рудници деспоту Ђурђу(1427-1456) годишње доносили према различитим изворима 50.000,120.000 или чак 200.000 златних дуката. Околина тврђаве је препуна остатака насеља и рудника из тог доба, а прилаз целом подручју је био додатно заштићен утврдама Призренцем и Прилепцем који су штитили најлакши прилаз новобрдској области са југа, из долине Биначке Мораве. Сама тврђава се састоји од Горњег Града у облику неправилног шестоугла на врху брда и Доњег Града који се лепезасто шири низ падину ка западу, а цео град је био заштићен сувим шанцем са северне и западне стране. Утврђење је своју снагу показало током више Османлијских опсада, поготово током двогодишње опсаде (1439-1441) у време када српска деспотовина више није постојала. Са естетске стране Ново Брдо се истиче употребом мркоцрвене брече која је обликована у правилне квадере који су коришћени за израду углова кула и пролазе капија за разлику од остатка утврде која израђена од обичног сивог камења (највише кречњака). Посебну лепоту новобрдској утврди даје велики крст на западној кули Горњег Града изведен у мркоцрвеној бречи који представља симбол тврђаве. Данас је цео простор некадашње тврђаве у рушевинама, али и поред тога остаци кула сведоче о његовој монументалности и некадашњем богатству. Посебан проблем новобрдске тврђаве представљају стални покушаји да се у њој пронађе закопано благо чиме се уништавају вредни археолошки слојеви, а овај проблем је додатно појачан после доласка УНМИКа и КФОРа у јужну српску покрајину пошто су у неколико наврата на простору тврђаве аматерска ископавања вршили и припадници пољских снага из редова УНМИКа.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 3:15 pm
PV BROJ POSTOVA: : 1119 ČLAN OD: : 2014-08-31 DOB : 57 Slavonski Brod
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 7:53 pm
dinosaurus (citat):
slavonski brod (citat):
Prizrenci moji dragi, malo da se i ja uključim u temu a mome prijatelju sigurno je ostalo u sjećanju naš boravak na karauli Orćuša kada nas je ujutro iznenedilo vrijeme snijeg od 50 cm a ja pali svoj BRDM i sa poručniko Sretenovićem u proboj ceste. Lijepa vremena koje se nikada neće zaboraviti.
Deo koji ste morali probijati..
[You must be registered and logged in to see this image.] Samo što je u naše vrijeme bila makadam cesta
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 9:15 pm
vargas (citat):
Sad sam malo bio iznenađen, ali po meni bi trebalo pisati na naslovu teme TREĆI DIO TEME, znači da smo mi Prizrenci naj jači na cijelom forumu!
Ne samo naj jaci(uh zar racunate i na snagu ),vec i najbolji.Ostanite takvi jos dugo dugo,i da nas svakim danom bude sto vise.Dase primetiti da nas ima na ovoj temi zvanih nezvanih,ali to daje vrednost temi i momcima koji svojski svakodnevno obogacuju temu,zato i jeste najbolja.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sat Nov 01, 2014 10:27 pm
vargas (citat):
Sad sam malo bio iznenađen, ali po meni bi trebalo pisati na naslovu teme TREĆI DIO TEME, znači da smo mi Prizrenci naj jači na cijelom forumu
Svim PRIZRENCIMA čestitam na otvaranju trećeg dela teme o NAŠEM GRADU,NAŠOJ KASARNI. Vargase STVARNO SMO NAJ NAJ JAČI. Pozdrav za sve drugove PRIZRENCE I PRIJATELJA ERCOVA [You must be registered and logged in to see this image.] Ovim putem smo svi došli u kasarnu ŽIVELI
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Sun Nov 02, 2014 12:53 am
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Mon Nov 03, 2014 6:13 pm
Mister Havana (citat):
U to ime,
Živeli...
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Mon Nov 03, 2014 6:18 pm
slavonski brod (citat):
Citat :
[You must be registered and logged in to see this image.] Samo što je u naše vrijeme bila makadam cesta
Bila je a bilo je i jedno stražarsko mesto uz spomenike koji se vide na slici..hebi ga noću nije baš bilo simpatično
slavonski brod Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Mon Nov 03, 2014 7:35 pm
dinosaurus (citat):
slavonski brod (citat):
Citat :
Bila je a bilo je i jedno stražarsko mesto uz spomenike koji se vide na slici..hebi ga noću nije baš bilo simpatično
Prijatelju bila je cesta ali nije bila asfaltirana nego makadam na tome dijelu. Sjećam se gdje je bilo stražarsko mjesto jer ste me zaustavljali kada sam se vraćao sa vožnje, a ona famozna zaustavna rampa koja je bila izgrađena.
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Tue Nov 04, 2014 11:24 pm
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 12:13 am
[You must be registered and logged in to see this image.] Ostaci Dušanovog grada i manastira
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:29 pm
Slavonski ako pogledaš sliku koju imaš i koju si meni poslao,videćeš našeg Zvonka na toj rampi kako revnosno stražari kraj te rampe a pogleda uprtog u ono što se dešavau krugu karaule... Sreća što albanci nisu imali tehniku,inače su ti mogli zauzeti parking mesto za BRDM-a,jer ih Zvonko ne bi ni primetio.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:35 pm
dinosaurus (citat):
Ako pogledaš sliku koju imaš i koju si meni poslao,videćeš našeg Zvonka na toj rampi kako revnosno stražari kraj te rampe a pogleda uprtog u ono što se dešavau krugu karaule... Sreća što albanci nisu imali tehniku,inače su ti mogli zauzeti parking mesto za BRDM-a,jer ih Zvonko ne bi ni primetio.
Zvonko je jednim okom gledao u nas a drugim prema Albaniji bili smo u sigurnim rukama.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:38 pm
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:41 pm
slavonski brod (citat):
dinosaurus (citat):
Ako pogledaš sliku koju imaš i koju si meni poslao,videćeš našeg Zvonka na toj rampi kako revnosno stražari kraj te rampe a pogleda uprtog u ono što se dešavau krugu karaule... Sreća što albanci nisu imali tehniku,inače su ti mogli zauzeti parking mesto za BRDM-a,jer ih Zvonko ne bi ni primetio.
Zvonko je jednim okom gledao u nas a drugim prema Albaniji bili smo u sigurnim rukama.
Dao sam ti + umesto Zvonka
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:43 pm
dinosaurus (citat):
slavonski brod (citat):
dinosaurus (citat):
Dao sam ti + umesto Zvonka
E da nas je okupiti sve pa se naći i proslaviti sjećanje na mladost
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:52 pm
slavonski brod (citat):
Okupljamo se polako,posle tolikih godina uspeli smo da kontaktiramo sa nekoliko naših drugara, na žalost ima i loših vesti,da ima naših prijatelja koji su nastradali u teškim vremenima.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 7:59 pm
dinosaurus (citat):
slavonski brod (citat):
Okupljamo se polako,posle tolikih godina uspeli smo da kontaktiramo sa nekoliko naših drugara, na žalost ima i loših vesti,da ima naših prijatelja koji su nastradali u teškim vremenima.
Šteta što se malo naših kolega služi sa internetom i računalom jer na sve moguće načine moj kolega dinosaurus i ja pokušavamo stupiti u kontakt
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 8:10 pm
Slavonski,Dinosauruse samo napred PRIZRENCI [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 8:11 pm
slavonski brod (citat):
Šteta što se malo naših kolega služi sa internetom i računalom jer na sve moguće načine moj kolega dinosaurus i ja pokušavamo stupiti u kontakt
Moram da zamolim mog prijatelja Ercova,koji je stručnjak za Makedoniju da nam pomogne u potrazi za NAŠIM Makedoncima...nigde ih nema
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 8:14 pm
Djida (citat):
Slavonski,Dinosauruse samo napred PRIZRENCI
Napredujemo prijatelju polako ali sigurno
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 8:29 pm
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 9:29 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Богородица Љевишка задужбина краља Стефана Милутина IV век -Унеско~~~Bogorodica Ljeviška church foundation of the Serbian king Stefan Milutin XIV century-Unesco
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 9:35 pm
Bravo prijatelju,slika koju sam postavio pa obrisao jer sam izgleda koristio stelt tehnologiju.. Ali tu je naš prijatelj Ercov
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Wed Nov 05, 2014 9:46 pm
dinosaurus (citat):
Bravo prijatelju,slika koju sam postavio pa obrisao jer sam izgleda koristio stelt tehnologiju.. Ali tu je naš prijatelj Ercov
Tusmo mi da pamtimo nasu istoriju,i da je prenosimo na generacije posle nas
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Thu Nov 06, 2014 11:01 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Поглед из тврђаве - Призрен (Каледен бир Манзара)
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Nov 07, 2014 9:51 am
Ova pravoslavna crkva koja se vidi odmah do zida na lijevoj strani slike "pala" je nedavno ili je u takvom stanju već duže? Jer scenario u "našim" krajevima je dobro poznat, istjerati nepoželjno stanovništvo na ovaj ili onaj način, porušit mu ognjišta i crkve da ni ne pomisle da se vrate nazad odakle su protjerani. Dečki moji, bojim se da u budučnosti možete samo sanjati da Kosovo bude natrag vaše. Previše su se stvari iskomplicirale, a što je naj važnije, veliki igrači su napisali scenario kojeg se drže.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Nov 07, 2014 12:11 pm
Crkvu Svetog Spasa je podigao vlastelin Mladen Vladojević sa porodicom, koji ju je 1348. godine priložio obližnjoj zadužbini Cara Dušana, manastiru Svetih Arhangela u kanjonu Prizrenske Bistrice.
Najstariji sloj fresaka crkve Svetog Spasa u Prizrenu potice iz perioda oko 1335. godine i nalazi se u oltarskom delu. Njihov autor je pripadao istoj radionici koja je freskopisala i Crkvu Svetog Nikole, koju je u isto doba podigao vlastelin Dragoslav Tutić. Nakon toga, prizrenski majstori su u vizantijskom stilu, do 1348. godine, oslikali preostali deo crkve Svetog Spasa. Završnu fazu u oslikavanju crkve Sveto Spasa u Prizrenu predstavljaju freske Hrista i Bogorodice Paraklise, urađene u priprati. Crkva Svetog Spasa Prizren je sredinom 19. veka stradala u požaru, kada su freske teško oštećene i znatno promenile boje. Konzervatorski radovi na crkvi Svetog Spasa i njenom živopisu obavljeni su u periodu od 1953. do 1963. godine. Republika Srbija je Crkvu Svetog Spasa u Prizrenu 1990. godine uvrstila među spomenike kulture od izuzetnog značaja, zajedno sa drugim prizrenskim crkvama. Albanski ekstremisti su crkvu Svetog Spasa u Prizrenu zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira i pogroma 2004. godine, od kada se ispred same crkve, ograđene bodljikavom žicom, nalazi nemački KFOR-a.
Slažem se da svetski politički moćnici mogu sve što žele,i fašisti su kao i ameri prekrajali granice,ali je sve to bilo kratkog veka...čizma nije jača od istine...a dotle neka se potrude da sačuvaju vekovne manastire,koji su višestruko stariji i od njihove države..
MikiJovanovic Džomba
BROJ POSTOVA: : 196 ČLAN OD: : 2013-12-01 DOB : 49 jug srbije
Naslov komentara: ramiz sadiku Fri Nov 07, 2014 6:46 pm
Druze vargas ostavimo politiku na stranu tesko sa srbina izaci na kraj.Amerima je bitna stavka da iscrpu prirodna bogatstva i oni odose njima je mnogo stalo da stite albance briga njih.pozdrav
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Nov 07, 2014 7:05 pm
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Nov 07, 2014 7:49 pm
vargas (citat):
Ova pravoslavna crkva koja se vidi odmah do zida na lijevoj strani slike "pala" je nedavno ili je u takvom stanju već duže? Jer scenario u "našim" krajevima je dobro poznat, istjerati nepoželjno stanovništvo na ovaj ili onaj način, porušit mu ognjišta i crkve da ni ne pomisle da se vrate nazad odakle su protjerani. Dečki moji, bojim se da u budučnosti možete samo sanjati da Kosovo bude natrag vaše. Previše su se stvari iskomplicirale, a što je naj važnije, veliki igrači su napisali scenario kojeg se drže.
[You must be registered and logged in to see this image.] О Косову....Матија Бећковић
Citat :
Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово, зашто га отимају? А ако већ могу да га отму, не знам зашто се толико устручавају?
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Nov 07, 2014 7:52 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Pogled koji svi moraju znati iz Kasarne prema gradu,ma to se ne zaboravlja.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme) Fri Nov 07, 2014 8:04 pm
vargas (citat):
Vargase sa malo toga i jednostavno si objasnio trenutnu situaciju na Kosovu,kao što reče veliki su to igrači. Pozdravljam te druže PRIZRENSKI [You must be registered and logged in to see this image.]
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (treći dio teme)