FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Mogu bit slike i samo preko linka, ali ti onda link mora raditi! I mora ti proći prvih sedam dana od učlanjenja na forum, to sam trenutno smetnuo s uma, hvala što si me podsjetio na PP.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
sretao sam se s njima ponekad, uglavnom vojska koja je dolazila u stacionar u Maribor...
bilo je raznih kombinacija - od kompletne kao ova na slikama, preko onih :ispod pojasa normalna SMB uniforma, iznad pojasa planinska (druga bluza i kacket), do normalne SMB sa kacketom
janeztrdi Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 547 ČLAN OD: : 2012-12-29 DOB : 55 Ljubljana
Kod planinske uniforme M-79 standardne M-77 pantalone su služile za izlazak u grad, jer se na planinske pantalone nije moglo obući plitke ciplele. U Tolminu smo imali duboke ciplele tzv. gojzerice, koje su fino izgledale i naši vojnici su izlazili u grad u planinskoj uniformi. Kasnije je uz planinsku uniformu dodata i planinska vetrovka M-84, koje nije bilo u vreme kad sam bio na službi u toj jedinici. Inače, graničari tolminskog i radovljiškog graničniog odseka imali su planinske uniforme.
P.S. Vidim na slici da tu imate gojzerice. postojale su crne i smeđe, a mi smo ih u Tolminu opitovali '81 i '82 godine i posle toga su uvedene u upotrebu umesto dotadašnjih planinskih cipela. Bile su poznate pod nazivom "tolminke".
Miroslav 90\91 Gušter
BROJ POSTOVA: : 39 ČLAN OD: : 2013-01-19 DOB : 52 Negotin
Kod planinske uniforme M-79 standardne M-77 pantalone su služile za izlazak u grad, jer se na planinske pantalone nije moglo obući plitke ciplele. U Tolminu smo imali duboke ciplele tzv. gojzerice, koje su fino izgledale i naši vojnici su izlazili u grad u planinskoj uniformi. Kasnije je uz planinsku uniformu dodata i planinska vetrovka M-84, koje nije bilo u vreme kad sam bio na službi u toj jedinici. Inače, graničari tolminskog i radovljiškog graničniog odseka imali su planinske uniforme.
P.S. Vidim na slici da tu imate gojzerice. postojale su crne i smeđe, a mi smo ih u Tolminu opitovali '81 i '82 godine i posle toga su uvedene u upotrebu umesto dotadašnjih planinskih cipela. Bile su poznate pod nazivom "tolminke".
U pravu ste !! ovo nam je bila radna uniforma , sipele tolminke imali smo i palerine preko ovo je slikano povratkom iz patrole ,mada je bilo strogo zabranjeno slikanje ali eto sad proslo je dosta vremena od tad
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Bluza planinska M-79 bila je od istog materijala kao i uniforma M-77. Ovo na slici je verovatno vetrovka planinska M-84. Nisam siguran, jer u vreme kad sam ja bio u planinskoj jedinici, još nisu bile u upotrebi vetrovke, pojavile su se dve godine posle mog odlaska iz Tolmina.
Miroslav 90\91 Gušter
Bluza planinska M-79 bila je od istog materijala kao i uniforma M-77. Ovo na slici je verovatno vetrovka planinska M-84. Nisam siguran, jer u vreme kad sam ja bio u planinskoj jedinici, još nisu bile u upotrebi vetrovke, pojavile su se dve godine posle mog odlaska iz Tolmina.
imali smo futrolu za lisice naravno koliko se secam uredjaj za vezu i lisice je nosio vodja patrole samo !! A vetrovka je ista kao na slici ,al svecana samo ,cak pojedini su nosili dzenpere u vidu rolke !!
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Tanke džempere sa rol kragnom smo imali i mi, a kasnije su se pojavili deblji džemperi sa ojačanjima na laktovima i ramenima i rajsferšlusom za zakopčavanje rol kragne. Naramenice na planinskoj uniformi su bile ušivene, a činovi su se nosili iznad levog gornjeg džepa. Džepovi na bluzi nisu imali vidljivu dugmad, već je ispod pokloca džepa postojalo ojačanje sa rupicom za dugme, a isto tako i na pantalonama.
Miroslav 90\91 Gušter
Pozdrav clanu Strelčev vrh... za sada jedinom clanu foruma koji je sluzio na karauli 38 GO Dravograd.
O samoj karauli Strelcev Vrh na Internetu ima vrlo malo podataka, tako da bi bilo dobro kada bi otvorio zasebnu temu o njoj; mozda se javi jos neko ko je tamo sluzio, a i mi ostali bi saznali nesto vise...