FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Da napomenem da sve podatke iznosim na osnovu secanja(mnogo toga sam vec zaboravio),nisam vodio nikakav dnevnik pa ako vidi neko ko je sa ovim upoznat da mi ne zameri(svaka greska je nenamerna).
Pravo ime karaule je "Franc Leskosek Luka" ali je niko tako nije zvao vec "Vič" po lokalnom mestu pored Dravograda gde se i nalazila. To je karaula na granici sa Austrijom gde i danas postoji,kao i medjunarodni prelaz koji nosi isti naziv kao i karaula. Komandir karaule bio je Zastavnik Nacevski Ilija.
1.Karaula 2.Medjunarodni granicni prelaz 3.Medjudrzavna granica
Bile su ranije neke fotografije na google ali su nestale i ne mogu naci bas nista vise Znam samo da se danas karaula koristi u neke turisticke svrhe.
Toliko za pocetak.Voleo bih da se javi neko ko je bio na ovoj karauli pa da nastavimo pricu dalje Granicari su bili jedini vojnici sa ratnim zadatkom u miru (straza i patrola) pa zato mislim da ce se ovde tek razvijati prica o tome.
Dosta sam se ustezao a i sad nisam nacisto oko onoga sto bih tek pisao ali otom potom....
Nik: komentar modifikovan dana: Fri Sep 30, 2016 10:58 pm; prepravljeno ukupno 7 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula " Vič " V.P.7646-granicni odsek Dravograd-1986-1987 godina Fri Jan 13, 2012 7:48 pm
Hej NiK.!!
Dobro došao na FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA.!
Vidim da si ulazio na stranice Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina te da ti se dopada to što sam napisao.! Nisam ni pomislio da će to toliko puno utjecati na tebe.! Na forumu ima i bolji od mene.! Dobijam poruke od poznatih i nepoznatih uglavnom većini se sviđa to što sam napisao. Za mene je izuzetna čast da sam ja na tebe utjecao da se prijaviš na ovaj forum te da ti se sviđa to što sam pisao.!
Ali dio tih zasluga ja moram predati podporučniku Aleksandru Obradoviću iz Loznice. On je taj koji me je savjetovao, nagovarao, objašnjavao, pomagao, kontrolirao i davao podršku, on je alfa i omega ovoga foruma i nek ti on bude uzor, jer ja sam samo na ovome forumu jedan mali obični vojnik graničar.
Gledao sam stranicu koju si postavio: Karaula " Vič " V.P.7646 - granicni odsek Dravograd - 1986 - 1987 godina. Vidio sam spisak vojnika te sam malo tipkao po kompjutoru i našao sam ti tvoga prijatelja VRABAC IVICA. Evo stranice na internetu gdje ga možeš pronaći: [You must be registered and logged in to see this link.] Ja još nisam sve napisao za moju karaulu, sad je na tapetu komandir karaule zastavnik prve klase Spasković Radoje , bit će dobrih i loših stvari. Tek sam počeo o tome kod kuće pisati, pa malo zastamen, pa se malo ohladim, pa onda ponovno ispočetka, uglavnom ima vremena nije forum za jedan dan.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re Fri Jan 13, 2012 8:08 pm
Dobrodosao NIK Lep post,pregledan tacan po uzoru na naseg primernog vojnika, od mene cista petica
Citat :
SPLIT Ali dio tih zasluga ja moram predati podporučniku Aleksandru Obradoviću iz Loznice. On je taj koji me je savjetovao, nagovarao, objašnjavao, pomagao, kontrolirao i davao podršku, on je alfa i omega ovoga foruma i nek ti on bude uzor, jer ja sam samo na ovome forumu jedan mali obični vojnik graničar.
Splite,Splite....svi smo mi ovde mali i jednaki,a ti nisi obican vojnik granicar vec zasluzeno,PRIMERAN VOJNIK naseg Foruma.Nahvalio si me i preterano To sto smo ti i ja uspostavili neki ljudski kontakt i saradnju to je i po meni i po tebi normalna stvar,i nadam se da ce i ostali clanovi Foruma raditi isto.Ovakav odnos je u stvari prva linija odbrane...
Nik Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 225 ČLAN OD: : 2012-01-12
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sat Jan 14, 2012 12:01 am
aleksandar obradovic (citat):
Dobrodosao NIK Lep post,pregledan tacan po uzoru na naseg primernog vojnika, od mene cista petica :cheer
Druze Podporucnice veliko hvala
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sat Jan 14, 2012 12:35 am
Vojnik Graničar (citat):
Hej NiK.!!
Gledao sam stranicu koju si postavio: Karaula " Vič " V.P.7646 - granicni odsek Dravograd - 1986 - 1987 godina. Vidio sam spisak vojnika te sam malo tipkao po kompjutoru i našao sam ti tvoga prijatelja VRABAC IVICA.
Hvala ti puno na info...nasao sam sve podatke o njemu davno.......imam ja adrese svih njih (zapisao sam na vreme (samo sto pola njih nisu vise vazece kao i brojevi tel....). Vrabac je moj brat!
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sun Jan 15, 2012 1:53 am
Napokon sam iskopao jednu sliku gde se jednim delom vidi karaula Vič!
Na karauli je bilo vojnika starijih klasa,sa kojima smo se mi kasnije upoznali i zdruzili. Navescu neke od njih koje pamtim i dan danas.
Iz klase Avgust '85 koja je sa nama bila najduze na karauli:
-Desetar SARAJLIJA SAMIR-Bosna i Hercegovina
-Vojnik PECAR HARIS-Bosna i Hercegovina -Vojnik PERISIC ZORAN-Srbija -Vojnik VITULIC ZVJEZDAN-Hrvatska -Vojnik LAZAREVIC ZELJKO-Srbija -Vojnik LAZOVSKI JOZE-Makedonija -Desetar MIHELCIC MATEJ-Slovenija
-Vojnik KRZNAR ZLATKO-Hrvatska-ne secam se klase,mozda jun '85 (Kuvar na karauli) -Vojnik DJORDJEVIC LJUBOMIR-Srbija- mislim da je maj '85
Ostalih se ne secam ili samo delimicno-nadam se da ce mi neko uskoro pomoci!
Desetar SARAJLIJA SAMIR- Mala Kladusa-o njemu bi mogao pisati stranice i stranice.........Covek je jednostavno legenda. Danas zivi u Svedskoj,imali smo kontakt putem net-a pre par meseci. Veoma komunikativan,tolerantan,saljiv,ostalo mi je u secanju da je pevao jako dobro narodnjake.
Vojnik PECAR HARIS-Sarajevo-Kurir na karauli-Miran,tih,inteligentan,skroman i jako povucen. Nemam o njemu nikakve informacije.
Vojnik PERISIC ZORAN-Beograd-sitne gradje,fensy,glas ko u devojcice-vrlo korektan. Nemam o njemu nikakve informacije.
Vojnik VITULIC ZVJEZDAN-Plovanija-Sitne gradje,korektan i drustven. Nemam o njemu nikakve informacije.
Vojnik LAZAREVIC ZELJKO-stanovao i skolovao se u Beogradu rodom iz BIH-Visok,plav,krupan,(nije izgovarao dobro slovo R ),korektan. Nemam o njemu nikakve informacije.
Vojnik LAZOVSKI JOZE-Skoplje-kerovodja-skoro da ga jedva i pamtim.
Morao sam prvo da predstavim ukratko stariju klasu koja nas je docekala. Svi su korektno odsluzili i na vreme se skinuli zivi i zdravi. O mojoj klasi bice mnogo vise reci...........
Nik: komentar modifikovan dana: Fri Sep 30, 2016 10:56 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula " Vič " V.P.7646-granicni odsek Dravograd-1986-1987 godina Tue Jan 17, 2012 10:55 am
Citat :
Vojnik graničar NIK.!
@ Vojnik Graničar-Hvala na dobrodoslici.!
Mi graničaro smo posebna sorta, moramo se pomagati jer mi smo ti koji prihvačaju prvi udar neprijatelja i zadržavaju ga dok ostali ne dođu u pomoć, ha ha ha ha.!! Mi smo jedina jedinica JNA koja se mješala u civilne poslove i sprovodila zakon van kruga kasarne, imali smo ovlasti kao i Policija možda čak i veća u tom 100 metarskom graničnom pojasu koji je bio pod kontrolom JNA, rekao bi zakon u zakonu, država u državi, he he he.! Ima još jedan graničar sa moje susjedne karaule "ŠENTILJ", nema ga zadnjih dana vjerojatno nešto radi pa ne može da se javi, on je iz BiH vodi se pod nadimkom "Graničar Šentilj". Volio bi da i on otvori stranicu o karauli "Šentilj" oni su bili na jebenom položaju, veliki granični prelaz puno događanja.!!
Nisi mi objasnijo 2 stvari Vojnik graničar NIK.!?
1. Kada si se skidao iz JNA kažeš da si išao pješice do karaule VIČ do komande garnizora Dravograd.!? Koliko je ta udaljenost koju si prošao.!?
2. Je si li sačuvao graničarsku značku ili je ova što si je postavio na FBPNJNA neka koju si našao na internetu.!?
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Jan 17, 2012 11:50 am
Vojnik Graničar (citat):
Nisi mi objasnijo 2 stvari Vojnik graničar NIK.!?
1. Kada si se skidao iz JNA kažeš da si išao pješice do karaule VIČ do komande garnizora Dravograd.!? Koliko je ta udaljenost koju si prošao.!?
2. Je si li sačuvao graničarsku značku ili je ova što si je postavio na FBPNJNA neka koju si našao na internetu.!?
1. Da, tacno-isao sam pesice OD karaule VIČ do Dravograda. Ovim pitanjem si me preduhitrio ali nema veze-pisao bih bas o tome. Kraula se nalazila na oko 3 km od Dravograda (komande granicnog odseka) sto je jako blizu grada.To je bila velika prednost u odnosu na druge karaule jer smo mi imali cak i izlaske u grad. Znam da si se zacudio i pomislio da je to neka ogromna udaljenost ali nije.................
2. Naravno da sam sacuvao granicarsku znacku-imam je! Slika je sa net-a.
Bice ovde jos granicara u to sam siguran-mi smo imali poseban "tretman" a to se ne zaboravlja tako lako bez obzira da li je to lepo ili ruzno.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Fri Jan 20, 2012 4:05 pm
Nik: komentar modifikovan dana: Fri Sep 30, 2016 11:14 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Miroslav Jovanović Gušter
BROJ POSTOVA: : 39 ČLAN OD: : 2012-01-21 DOB : 59 Šarbane
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sat Jan 21, 2012 9:59 pm
I ja sam bio na karauli Vič. Novembarac "84. Miroslav Jovanović selo Šarbane Ub Srbija.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sun Jan 22, 2012 7:25 am
Miroslav Jovanović (citat):
I ja sam bio na karauli Vič. Novembarac "84. Miroslav Jovanović selo Šarbane Ub Srbija.
Dobrodosao Miroslave Drago mi je da si se javio-ti si bio pre mene na karauli nismo imali srece da se upoznamo.
Siguran sam da ce se jos neko javiti!
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sun Jan 22, 2012 9:13 am
Novembarska "84. Ostojič Dražen Banja Luka, Ibrahimović Ifet Zaseok Sapna. Halilović Halil Kula grada Zvornik. Hidanović Bajro rom iz Bjeljine. Kelić Safet stolar i autoprevoznik iz Bugojna. Mihaljev Adam Senta. Mamojka Petar slovak iz Ilandze Ali Bunar. Vasić Nedeljko iz Kruševca. Ljupče Makedonija. Komandir karaule zastavnik Ilija Nacevski. Iz moje klase svi su bili vojnici uglavnom seljaci i radnici za razliku od avgustovaca studenti. Pamtim i mlađe i starije klase. Skoro sam sanjao ceo reon od drave do spoja. Imao bi žarku želju da ponovo vidim karaulu i reon mada mislim da sada fizički nebi mogao da pređem stazu od 4300 metara sa onolikim usponom. Sreo sam čoveka pre par godina čija žena ima familiju u Viču i reče mi da je karaula pretvorena u odmaralište za decu. Posebno me interesuje šta je sa drugovima vojnicima iz Bosne jer su se u tim delovima odakle su desila neka nemila dešavanja devedesetih. Ako neko zna bilo koga od ovih ljudi nek nešto napiše o njima.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula " Vič " V.P.7646-granicni odsek Dravograd-1986-1987 godina Tue Jan 24, 2012 8:57 am
Citat :
Vojnik Graničar NIK.!!!
[You must be registered and logged in to see this link.] Video sam ceo snimak-prepoznao sam odmah da je rec o tvojoj karauli a bio sam siguran kad sam video natpis iznad ulaza "slovenia"
Sad teraju sprdnju sa karaulom-moze im se-mislim da nekad nisu tako gledali na taj objekat.
Pozdrav! Ma neka se oni igraju.!! Kad sam ja bio na karauli "Ceršak V.P. 5457" ne znam hoćeš li mi vjerovati, samo je jednom u krug karaule došao nenajavljen jedan pijani čovjek iz sela Ceršak i to je došao nešto pitati komandira karaule zastavnika prve klase Spasković Radoja. Baš nikada se niko nije približio karauli, niti im je to palo na pamet. A da ne govorim o pograničnom području za koji su trebali imati posebne dozvole za kretanje tim područjem, to su strogo izbjegavali, nisu željeli imati sa nama posla, tako je bilo manje posla kako za nas tako i za njih.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Mon Feb 06, 2012 8:01 pm
Napokon evo slike karaule Vič Potpuno isto izgleda kao u periodu kad sam ja bio u vojsci (jedino nedostaju tarabice koje su bile postavljene ispred ograde i skrivale ulaz u karaulu.
Ove fotografije sam na moju molbu danas dobio od clana foruma pod imenom jakagrabec
Ovim putem mu se javno zahvaljujem!
Hval ti jakagrabec moj veliki prijatelju!
Nik: komentar modifikovan dana: Fri Sep 30, 2016 11:18 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula " Vič " V.P.7646-granicni odsek Dravograd-1986-1987 godina Tue Feb 07, 2012 8:48 am
Vojnik graničar NIK.!
Pa NIK mogu ti reći da ti je karaula VIČ izgledala kao mali hotel sa 3 zvjezdice, svaka čast.!! Mala lijepa, u njoj si se osjećao kao kod kuće.!! Ha ha ha ha Ja sam na prvu ruku pomislio kad sam vidio prvu sliku da je to nekakva baraka.!? Nije mi jasno kako je uspio do ove slike doći prije tebe član Foruma bivših pripadnika nekadašnje JNA jakagrabec.!? Ali i sa moje strane pohvala jakagrabecu.!!! Još me jedna stvar zanima što je bilo u potkrovlju karaule VIČ vidim na slici da ima prozora u potkrovlju.!???
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 07, 2012 9:47 am
Na potkrovlju smo sušili veš. Bila je i osmatračnica koja se nije koristila.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 07, 2012 5:20 pm
Vojnik Graničar (citat):
Vojnik graničar NIK.!
Pa NIK mogu ti reći da ti je karaula VIČ izgledala kao mali hotel sa 3 zvjezdice, svaka čast.!! Mala lijepa, u njoj si se osjećao kao kod kuće.!! Ha ha ha ha Ja sam na prvu ruku pomislio kad sam vidio prvu sliku da je to nekakva baraka.!? Nije mi jasno kako je uspio do ove slike doći prije tebe član Foruma bivših pripadnika nekadašnje JNA jakagrabec.!? Ali i sa moje strane pohvala jakagrabecu.!!! Još me jedna stvar zanima što je bilo u potkrovlju karaule VIČ vidim na slici da ima prozora u potkrovlju.!???
Karaula Vič je u to vreme bila novije gradnje i sa velikom reputacijom ako tako mogu da kazem. Na raznim takmicenjima osvajala je titule:najbolji za higijenu na karauli,za red i disciplinu,za odgovornost vojnika na zadatku itd............. Moram da dodam da je karaula Vič bila udaljena oko 3 km od grada (Dravograd) sto je za nas vojnike granicare i za samog komandira karaule bila velika prednost u odnosu na druge karaule.
Da,bila je kao mali hotel,vrlo pedantno uredjena,kako spolja tako i iznuta!
Na prvoj slici koju sam postavio jedva i da se vidi karaula pa si mozda zbog toga stekao pogresan utisak.
Naravno da nije kao kod kuce,nikad necu reci "u vojsci mi je bilo super" ali kad bih mogao da biram ponovo bih izabrao isto!
Vec sam napomenuo da su fotografije od juce 6.II 2012 Dobio sam ih od clana ovog foruma po imenu jakagrabec. On je juce zbog mene po velikom nevremenu prevalio put do karaule i napravio ove i jos neke fotografije na cemu sam mu mnogo zahvalan! Eto,imao sam srece-dobio sam prijateljski poziv da idem u Sloveniju i sa njim posetim karaulu Vič a posle toga da predjemo zajedno celi rejon karaule!
Hvala ti jakagrabec
Sto se tice potkrovlja,kao sto je rekao clan foruma Miroslav Jovanović takodje granicar sa ove karaule,tu se susio ves,ostavljale civilke vojnika koji su vec pri zavrsetku sluzenja vojnog roka itd..................
Osmatracnica na potkrovlju se nije koristila u vojne svrhe jer sama lokacija karaule i teren oko nje nisu zahtevali takvu vrstu osmatranja! Rejon karaule Vič je vazio za najbezbedniji i najmirniji u tom delu granicnog odseka.
Ali...............osmatracnica se koristila u privatne svrhe!
Pored karaule nalazila se njiva.Vlasnik te njive zvao nas je par puta da mu pomognemo oko sakupljanja i utovara sena,vadjenja i sakupljanja krompira itd..........zajedno sa njegovim rodjacima i prijateljima! Posle zavrsenog posla obavezno rucak (peceno prase,pice..........) PRAVA GOZBA
Preko leta na toj njivi kod dede su dolazile unuke (valjda) da pomognu u sakupljanju letine. Vrucina,opeklo sunce a devojke kad se RAZGOLE u pantalonicama,a najcesce u kupacim kostimima nastaje vanredno stanje!
Dvogled u ruke i pravac osmatracnica!
Obicno se gore (na osmatracnici) zaglavi par vojnika i posle par minuta pocinje smejanje,galama,i rasprava ko je na redu za dvogled..........sve dok devojke preko puta ne primete da ih osmatraju CUVARI DRZAVNE GRANICE! Onda pocinje mahanje rukama razmenjivanje neznosti poljupcima itd..... Kad deda snimi situaciju i vidi da su unuke "uznemirene" poziva vojnike na druzenje-tog momenta na karauli je ( UZBUNA ) Ustaju i oni koji su do tad bili u spavaoni i spavali. Otisli su samo najhrabriji...........ali iz kreveta u kratke vojnicke gace pravac na njivu
Strahovali smo da ne naidje komandir karaule ili ne daj boze kontrola-nadrljasmo svi do jednog-vojnik granicar ne sme napustiti karaulu ako nije na zadatku a tek van karaule u vojnickim gacama
Bilo je i toga, kad nam je iznenada dosla pogranicna policija a nas nekoliko u krugu karaule bosi u kratkim vojnickim gacama ali o tome cu mozda tek pisati.........
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Wed Feb 08, 2012 11:23 am
Imali smo korektne odnose sa komšijama. Posebno sa Jelenkom. Njegov sin Srećko bio je vojnik u Postojni kad i ja u istom bataljonu. Zanimljivo da sam sreo starog Filtofera u leto 85 koji je tada imao preko 90godina. Bil je vojak v Česka kod Franje Josifa. Inače dosta lokalaca bilo je na ruskom frontu u sastavu nemačke vojske. Taj deo je bio anektiran od Nemačke za vreme drugog svetskog rata. Puno toga drugi put. Pozdrav!
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Wed Feb 08, 2012 12:03 pm
Nik: komentar modifikovan dana: Sat Oct 01, 2016 12:07 am; prepravljeno ukupno 2 puta
jakagrabec Gušter
BROJ POSTOVA: : 29 ČLAN OD: : 2012-02-03 DOB : 62 Slovenj Gradec
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 14, 2012 6:56 am
Vojnik Graničar (citat):
Nije mi jasno kako je uspio do ove slike doći prije tebe član Foruma bivših pripadnika nekadašnje JNA jakagrabec.!?
... uzeo fotoaparat, otišao tamo i napravio sliku...
pozdrav svima.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 14, 2012 1:55 pm
jakagrabec (citat):
pozdrav svima.
@ jakagrabec ,sta bih ja bez tebe........... Vraticu ti ja to vrlo brzo .......................samo da se ovaj sneg malo skloni da slike budu lepse
Nik: komentar modifikovan dana: Wed Feb 15, 2012 6:39 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
jakagrabec Gušter
BROJ POSTOVA: : 29 ČLAN OD: : 2012-02-03 DOB : 62 Slovenj Gradec
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Wed Feb 15, 2012 12:07 pm
Nik (citat):
jakagrabec (citat):
pozdrav svima.
@ jakagrabec ,sta bih ja bez tebe........... Vratisu ti ja to vrlo brzo .......................samo da se ovaj sneg malo skloni da slike budu lepse
Nema frke Nik ... :-) ne treba da brines i zuris ... u proljece ja cu jos jednom do karaule, da napravim jos vise slika i sa razlicitih uglova... da se prisetis jos cega.
;-)
Pozzz
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Wed Feb 15, 2012 6:35 pm
Evo kako izgledaju neki od granicnih kamenova u rejonu karaule Vič:
Morao sam sa granicnih kamenova da uklonim oznake koje su naknadno unesene (sa nekadasnje NASE strane)
Zamisli koliko je tih oznaka promenjeno od davne 1919 na nekadasnjoj "nasoj" strani...
Naslov komentara: Re Wed Feb 15, 2012 8:32 pm
Evo ja sam nasao ovako......Na glavnom granicnom kamenu je uklesano: godina utvrdjivanja granice izmedju dve zemlje, broj glavnog granicnog kamena, i oznake granicnih drzava....A pomocni granicni kamen, sa bocne strane se nalazi broj glavnog i pomocnog kamena, a sa gornje strane je oznaka, strelica, koja pokazuje u kom pravcu se nalazi susedno granicno kamenje..... Kako sam video u mnogo drzava su u losem stanju, ali mnoge cak se mogu pohvaliti njima i koriste ih kao turisticku atrakciju odnosno"muzejski" primerak jer ih ima dosta vrlo starih.... I tako mi pade na pamet.....da nasi granicari....Nik, Split, i svi ostali naravno.......mozemo otvoriti temu GRANICNI KAMEN , ili nesto slicno, pa da temu napunimo fotografijama i slikama, objasnjenjima, pricama......vidim da postoji more fotografija i raznih prica ....pa razmislite....
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Thu Feb 16, 2012 12:48 am
aleksandar obradovic (citat):
Evo ja sam nasao ovako......Na glavnom granicnom kamenu je uklesano: godina utvrdjivanja granice izmedju dve zemlje, broj glavnog granicnog kamena, i oznake granicnih drzava....A pomocni granicni kamen, sa bocne strane se nalazi broj glavnog i pomocnog kamena, a sa gornje strane je oznaka, strelica, koja pokazuje u kom pravcu se nalazi susedno granicno kamenje..... Kako sam video u mnogo drzava su u losem stanju, ali mnoge cak se mogu pohvaliti njima i koriste ih kao turisticku atrakciju odnosno"muzejski" primerak jer ih ima dosta vrlo starih.... I tako mi pade na pamet.....da nasi granicari....Nik, Split, i svi ostali naravno.......mozemo otvoriti temu GRANICNI KAMEN , ili nesto slicno, pa da temu napunimo fotografijama i slikama, objasnjenjima, pricama......vidim da postoji more fotografija i raznih prica ....pa razmislite....
Tako je Aleksandre!
Jos bih dodao da je medjudrzavna granica podeljena po sektorima (teritorija odredjenih mesta ili opstina) pa se tako glavni granični kamen nalazi na početku svakog sektora,sektori su označavani rimskim brojevima,a svaki pojedinačni (pomocni) granicni kamen arapskim brojevima i brojem sektora kome pripada a smer strelice ujedno pokazuje i smer medjudrzavne granice. Tako su i karaule dobijale svoj rejon: levi i desni!
Rejon je bio podeljen po sekcijama tih granicnih kamenova pa smo na karauli u skladu sa tim preuzimali duznost iz dnevne zapovesti za odlazak u patrolu i obezbedjenje drzavne granice.
Sto se tice novih tema ja sam o tome vec razmisljao ali ne znam sta cu pre-sve to trazi dosta vremena jer je jako tesko nabaviti prave autenticne i verodostojne podatke.
Ima zanimljivih tema:
-DRZAVNA GRANICA SFRJ -GRANICNI VOD -GRANICNA KARAULA -BORBENA GOTOVOST GRANICNE KARAULE -OBUKA VOJNIH SLUZBENIH PASA -RAD OSMATRACA NA DRZAVNOJ GRANICI -POVREDE DRZAVNE GRANICE I POSTUPCI U NJIHOVOM RESAVANJU
Uporno trazim ove video snimke "ZASTAVA FILM"-a ali ne mogu da nadjem (gledao sam ih na karauli). To bi bio odlican pocetak za novu temu.
Mozda bi tek tad pocelo pravo pisanje o zivotu granicara na karauli jer ja se jos uvek ustezem u svemu tome a mislim da se toga pridrzava i clan foruma Vojnik Graničar on najbolje zna na o cemu se radi
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 2:37 am
Na pola puta izmedju karaule Vič i granicnog prelaza ( 50m ) nalazi se Jelenkova kuca koja je po mnogo cemu dobro poznata svim vojnicima koji su bili na ovoj karauli!
Nik: komentar modifikovan dana: Fri Sep 30, 2016 11:42 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re Tue Feb 21, 2012 1:18 pm
Citat :
Nik ...... Jelenkova kuca koja je po mnogo cemu dobro poznata svim vojnicima koji su bili na ovoj karauli! ......
Izmedju ostalog.......
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 1:29 pm
Aleksandre ako se jos neko javi saznace se..........-mozda
Ja se iskreno nadam da ce do toga doci,ako ne onda cu mozda pisati ja ali sve u svoje vreme-treba mi dozvola za tako nesto
Nik: komentar modifikovan dana: Tue Feb 21, 2012 9:53 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re Tue Feb 21, 2012 1:53 pm
Haha.....mislim da sam dobro pretpostavio.... ...dakle kako god "procurece"...
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 3:45 pm
Daj gukni golube,znatiželja me razdire
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 5:50 pm
purger (citat):
Daj gukni golube,znatiželja me razdire
Nije sigurno to na sta ti i Aleksandar mislite
Zna se sta je u vojsci bilo dozvoljeno a sta zabranjeno-radi se samo o uobicajenoj vojnickoj aktivnosti
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 6:14 pm
Nik puuuucaaaaj!!!!
Naslov komentara: Re Tue Feb 21, 2012 7:40 pm
Joooj....pa znam sta je....kako se nisam setio.....
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 9:42 pm
Pretvorio sam se u uho
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Tue Feb 21, 2012 9:52 pm
Nemojte bre ljudi da me navodite na zlo
Bilo je na tom terenu jos kuca, nije ova jedina-svaka je prica za sebe!
Naslov komentara: Re Tue Feb 21, 2012 10:24 pm
purger (citat):
Pretvorio sam se u uho
Ali ipak nije Purgeru,.... ovo drugo sto sam mislio.....vec ono prvo ,..........u stvari....mozda je i ovo drugo....vidis ima i neka "furuna" ispred.....na kraju reci ti sta si mislio... vidis da nas Nik "muci"
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Wed Feb 22, 2012 10:13 pm
Vrag će ga znat više Da nije kakvo "utočište kod Mojce"
Naslov komentara: Re Thu Feb 23, 2012 8:40 pm
Ajde bre Nik......jel stigla dozvola
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula " Vič " V.P.7646-granicni odsek Dravograd-1986-1987 godina Thu Mar 01, 2012 10:45 am
Graničar NIK.!!!
Pogledaj ovo je zanimljivo.!! Ovo sam doznao od Graničara Zagorca sa "Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983" kako su Albanski graničari osiguravali svoju granicu.!!!
Citat :
-"Mekani pojas"prvenstveno su orali iz razloga uočavanja tragova. "Mekani pojas" bio je izoran u širini 12-15 metara,a nalazio se unutar granićnog pojasa koji je kod nas bio u dubini 100 m, vjerojatno je i kod njih bilo slićno.
Graničar NIK, jesi li možda ti kod tebe na granici vidio nešto slično da je netko radio sa naše strane ili sa strane Austrije.!???
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Fri Mar 02, 2012 1:33 am
Vojnik Graničar (citat):
Graničar NIK, jesi li možda ti kod tebe na granici vidio nešto slično da je netko radio sa naše strane ili sa strane Austrije.!???
Naravno da kod nas toga nije bilo i ne moze se porediti granica sa Albanijom i Austrijom.
Deo granice koji je obezbedjivala moja karaula je bio jedan od najmirnijih i najbezbednijih. Jedino kad padne sneg mogli su se videti tragovi ako je bilo povrede drzavne granice.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Karaula " Vič " V.P.7646-granicni odsek Dravograd-1986-1987 godina Fri Mar 02, 2012 12:49 pm
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
-"Mekani pojas"prvenstveno su orali iz razloga uočavanja tragova. "Mekani pojas" bio je izoran u širini 12-15 metara,a nalazio se unutar granićnog pojasa koji je kod nas bio u dubini 100 m, vjerojatno je i kod njih bilo slićno.
Citat :
Graničar NIK.!!!
Naravno da kod nas toga nije bilo i ne moze se porediti granica sa Albanijom i Austrijom. Deo granice koji je obezbedjivala moja karaula je bio jedan od najmirnijih i najbezbednijih. Jedino kad padne sneg mogli su se videti tragovi ako je bilo povrede drzavne granice.
Ja ne znam koja je tu svrha svega toga, ostavio neko tragove na tom uzoranom 15-metarskom području ili ne ako je netko prešao granicu, on je otišao niko ga više ne može zaustaviti i vratiti nazad .!! Je da se vidi odkuda je došao i gdje je otišao (po pravcu stopala), ali palo mi je na pamet a šta ako taj netko hoda unatrag , ti misliš da je netko ušao u državu a u stvari netko je izišao iz države , opet tu bi bila ona narodna izreka: "Uzalud vam trud svirači" , bože žali para i truda.!!!
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Fri Mar 02, 2012 1:42 pm
Stigle su nove fotografije direktno sa karaule Vič........... 1.3.2012.
Nik: komentar modifikovan dana: Sat Oct 01, 2016 12:15 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sun Mar 04, 2012 12:09 am
Secam se da sam u leto 88 dolazio u neku karaulu pored Dravograda sa vojnim orkestrom iz Maribora dan pre neke svecanosti, i da smo u karauli prespavali, pa sutra svirali tu svecanost , i posle toga samoinicijativno jos malo granicarima...
Zanima me da li je bila jos koja karaula blizu Dravograda ili sam bio u ovoj?
Relativno je blizu, secam se da smo izasli u grad prvog dana, razdrljili kosulje i bez kapa...i tu nas je napenalio neki kapetan: KAPE NA GLAVE, MOJA VOJSKA NE IZGLEDA TAKO
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaula "Vič" VP 7646 - granični odsek Dravograd - 1986-1987 Sun Mar 04, 2012 12:13 pm
Kemo Specijalac (citat):
Secam se da sam u leto 88 dolazio u neku karaulu pored Dravograda sa vojnim orkestrom iz Maribora dan pre neke svecanosti, i da smo u karauli prespavali, pa sutra svirali tu svecanost , i posle toga samoinicijativno jos malo granicarima...
Zanima me da li je bila jos koja karaula blizu Dravograda ili sam bio u ovoj?
Relativno je blizu, secam se da smo izasli u grad prvog dana, razdrljili kosulje i bez kapa...i tu nas je napenalio neki kapetan: KAPE NA GLAVE, MOJA VOJSKA NE IZGLEDA TAKO
Jedina svecanost na kojoj ste mogli da svirate na karauli je 15. avgust - Dan graničara
Ne postoji karaula koja je bila blize Dravogradu od karaule Vič.Sve ostale su vise udaljene od Dravograda! Ako si bio na bilo kojoj drugoj karauli ne bi izlazili u grad jer je daleko. Dok sam ja bio na karauli Vič takodje je dolazio 1986.god. vojni orkestar i svirao tokom celog dana za nas praznik-Dan granicara!
Nik: komentar modifikovan dana: Sun Mar 04, 2012 6:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re Sun Mar 04, 2012 4:05 pm
Nik verujem da je JAKA bio iza fotoaparata Svaka cast obojici za slike Nego sta je sa Jelenkovom kucom.......Purger i ja sve opcije probamo , al' daj da cujemo vise....