FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Vargas,tvoje slike nisu normalne koliko su dobre Podseti me da su ovde bile i garaže Lad Pvo,a među njima i moja garaža i moj tam 110. Imaš jedan plus. Smetnuo sam s uma tu bitnu činjenicu. O bože kako sam to zaboravio i ne bih se nikad setio toga da nije bilo tebe Pozdravljam te druže
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 25.07.14 22:39
Sarentica, lijepo sam napisao NAŠEG odjeljenja veze. Mi u graničnom vodu smo bili čudna bratija. Sam vod je bio interventna jedinica normalne popune, tj imali smo stažu, dva desetara starije generacije, i dva desetara mlađe. Stariji su bili Meljkuti Andrija iz Slavonije i Rakić, mislim da je bio Miroslav iz Zagreba. Mlađa generacija, tj majci su bili Lipar Roman iz Cerklja na Gorenjskem i Mitrović Ivan iz Mojstrane. Iz svake generacije je bilo pola sastava voda. Tu je još bilo pozadinsko odjeljenje sa svojim desetarom. K njima su spadali brico i potkivač, moj "zemo" ispod Kalnika, Deak Dražen. Vozači su prvenstveno spadali pod vod, ali su i razvozili sledovanja i vodu po karaulama Imali smo i pionirsko odjeljenje. To su bila jedina tri Albanca u graničnom vodu, desetar i dva vojnika. I na kraju odjeljenje veze, tu su spadali momci iz stalne službe, tj imali su jednu prostoriju sa telefonskom centralom spojenom sa karaulama i stalno su bila dežurna dva vezista da u slučaju "nečega"dignu uzbunu u vodu. Normalno, imali su i radio stanice, i brinuli su se o napunjenosti akumulatora i baterija od radio uređaja. Tu je bio i teleprinter čijom trakom su nam u gluho doba noći palili "bicikle" iz zajebancije.
sarentica Gušter
BROJ POSTOVA: : 81 ČLAN OD: : 2013-12-25 DOB : 54 Bugojno
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 25.07.14 22:47
Vargas, zahvaljujem na iscrpnom objašnjenju....
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 25.07.14 23:14
Slike dvaju naših desetara, bez kape Mitrović Ivan, i s kapom desetar odjeljenja veze Turkanović Jusuf iz Kozarca. Pozadina poznata, naša pista s tim da se tu vidi i dio našeg paviljona i iza Turkanovića Komanda Garnizona.
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 0:53
Prijatelju,veoma lepa slika,ne mogu baš da ocenim da li je slikano sa Paštrika ili Koritnika ali vidim da si dobro upoznao naš Prizren
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 1:21
dinosaurus (citat):
Prijatelju,veoma lepa slika,ne mogu baš da ocenim da li je slikano sa Paštrika ili Koritnika ali vidim da si dobro upoznao naš Prizren
Kad je trebalo da ucim,tad tome nisam pridavao vaznost,ali sad vidim da treba znati svoju domovinu,a druzecise sa Vama Prizrencima puno tog sam naucio i saznao
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 13:09
vargas (citat):
Slike dvaju naših desetara, bez kape Mitrović Ivan, i s kapom desetar odjeljenja veze Turkanović Jusuf iz Kozarca. Pozadina poznata, naša pista s tim da se tu vidi i dio našeg paviljona i iza Turkanovića Komanda Garnizona.
Dao sam ti plus,posebno me obradovala ova. Mislio sam da nikad više neću videti naš paviljon ,HVALA DRUŽE VARGASE
MikiJovanovic Džomba
BROJ POSTOVA: : 196 ČLAN OD: : 2013-12-01 DOB : 49 jug srbije
Naslov komentara: ramiz sadiku 26.07.14 14:46
Mister havana u moje sluzenje vojnog roka bora kuzmanovic je bio pukovnik i komandant kasarne tj komandant 549 motorizovane brigade a kasnije zamenio ga je bozidar delic.
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 15:28
A to je bilo kada? Još uvek je bila JNA? On je, dakle, zamenio Iliju Isaka, koji je dogurao do generala i kasnije je, kako sam čuo bio k-dant Novosadskog korpusa, ili tako nekako. Kuzmanović je bio, mislim, tenkista, onizak, ali nezgodan igrač. Zato sam bio srećan što smo jeftino prošli kada je provalio da se u moleraju nešto čudno dešava.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 19:25
vargas (citat):
Sarentica, lijepo sam napisao NAŠEG odjeljenja veze. Mi u graničnom vodu smo bili čudna bratija. Sam vod je bio interventna jedinica normalne popune, tj imali smo stažu, dva desetara starije generacije, i dva desetara mlađe. Stariji su bili Meljkuti Andrija iz Slavonije i Rakić, mislim da je bio Miroslav iz Zagreba. Mlađa generacija, tj majci su bili Lipar Roman iz Cerklja na Gorenjskem i Mitrović Ivan iz Mojstrane. Iz svake generacije je bilo pola sastava voda. Tu je još bilo pozadinsko odjeljenje sa svojim desetarom. K njima su spadali brico i potkivač, moj "zemo" ispod Kalnika, Deak Dražen. Vozači su prvenstveno spadali pod vod, ali su i razvozili sledovanja i vodu po karaulama Imali smo i pionirsko odjeljenje. To su bila jedina tri Albanca u graničnom vodu, desetar i dva vojnika. I na kraju odjeljenje veze, tu su spadali momci iz stalne službe, tj imali su jednu prostoriju sa telefonskom centralom spojenom sa karaulama i stalno su bila dežurna dva vezista da u slučaju "nečega"dignu uzbunu u vodu. Normalno, imali su i radio stanice, i brinuli su se o napunjenosti akumulatora i baterija od radio uređaja. Tu je bio i teleprinter čijom trakom su nam u gluho doba noći palili "bicikle" iz zajebancije.
Predivno i jasno!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 21:49
Evo jedne iz novijeg doba sa nekim tuđincima u NAŠOJ KASARNI.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 22:10
Evo jedne iz novijeg doba sa nekim tuđincima u NAŠOJ KASARNI.
Mismo zilav izdrzljiv narod.Idrzali turke trista godina i pogledali im u ledja,tako i ovim sadasnjim nepozvanim gostima jednog dana gledacemo u ledja,ako ne danas,onda docice i taj dan,sto kaze nas narod-mozes kako hoces,ali nemozes dokle hoces-
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 26.07.14 23:46
Iza momaka koji peku papriku,vidi se zemljani put koji mislim da vodi ka selu Ljubižde gde je bila izdvojena straža...prijatno mesto za razbibrigu
JOJ ŠTO ME NASMEJA DRUŽE ONI NE PEKU PAPRIKU,NEMAJU POJMA NI ŠTA JE TO,NIKAD NISU NI ČULI. OVO SU BANANE----TO JE PRAVA HRANA ZA NJIH,SAMO BANANE ONI JEDU PO TRI PUTA DNEVNO. POZDRAVLJAM TE PRIJATELJU VELIKI PLUS
MikiJovanovic Džomba
Naslov komentara: ramiz sadiku 27.07.14 12:58
Djida, ja jesam iz paprikarskog kraja ali gde dinosaurus vido onakve paprike da prostite mnogo dodju krive.Dinosaurus upravu si imeni nije jasno koji je ovo objekat.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 19:13
Iza momaka koji peku papriku,vidi se zemljani put koji mislim da vodi ka selu Ljubižde gde je bila izdvojena straža...prijatno mesto za razbibrigu
JOJ ŠTO ME NASMEJA DRUŽE ONI NE PEKU PAPRIKU,NEMAJU POJMA NI ŠTA JE TO,NIKAD NISU NI ČULI. OVO SU BANANE----TO JE PRAVA HRANA ZA NJIH,SAMO BANANE ONI JEDU PO TRI PUTA DNEVNO. POZDRAVLJAM TE PRIJATELJU VELIKI PLUS
Mislio sam da su prešli na zdravu hranu,ne samo da gutaju kobaje, udaviće se...ali i banane su pomak
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 19:15
MikiJovanovic (citat):
Djida, ja jesam iz paprikarskog kraja ali gde dinosaurus vido onakve paprike da prostite mnogo dodju krive.Dinosaurus upravu si imeni nije jasno koji je ovo objekat.
E Miki,razumeli smo se ja i Dinosaurus dobro.......aludirao je on na nešto drugo,pogodio je pravo u centar. U prevodu nisu za njih paprike,njima su namenjene Banane ....a banane su hrana ....... Paprika je misaona imenica. Pozdravljam te druže moj,pozdravljam Leskovac,Grdelicu,Vlasotince,Vladičin Han i ceo taj prelepi kraj. Sa mnom u Kičevu služio Aleksandar Kocić,Vlasotinčanin golman svetskog kalibra,branio za Crvenu zvezdu,reprenzetaciju,italijansku Samdoriju. Posle Kičeva on zaglavio u Mitrovicu a ja naravno PRIZREN. Lik je izuzetan i videli smo se prilikom njegovog dolaska u Prizren. Živ bio Miki
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 19:18
Djida (citat):
Dinosauruse,idući prema kuhinji od tvog paviljona,umesto da skreneš levo u kuhinju,produžiš pravo i tu smo ti bili mi.
Tako se i ja sećam,zgrada je imala dva granična kamena na ulazu,koji je bio tačno u pravcu puta. Valjda se odatle odvajao desno prema komandi i levo dole prema terenima.. Iza zgrade se prolazilo kroz žicu i išlo na Palanačku kosu ili Grnčare,a takodje i prema Ljubiždu..
dinosaurus: komentar modifikovan dana: 27.07.14 20:01; prepravljeno ukupno 1 puta
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 19:22
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 19:22
Dinosauruse za banane i sutra imaš plus. Kaži mi al si razumeo onu sliku,sad ti je verujem jasnija lokacija našeg paviljona.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 19:26
Djida (citat):
Dinosauruse za banane i sutra imaš plus. Kaži mi al si razumeo onu sliku,sad ti je verujem jasnija lokacija našeg paviljona.
Djida razumemo se mi..a tako i mora biti,Prizrenci smo mi.....
Jesam,malo me zbunila Vargasova slika sa tehnikom ZOM-a
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 20:00
dinosaurus (citat):
Djida (citat):
Djida razumemo se mi..a tako i mora biti,Prizrenci smo mi.....
Jesam,malo me zbunila Vargasova slika sa tehnikom ZOM-a
Vargasove slike su izuzetne,tebe su zbunile jer se nisi kretao po tom delu. Mene su vratile na mesto mojih prvih i najtežih dana u Prizrenu.
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 20:13
Nema tu neke velike mudrolije u vezi našeg paviljona i Milicije. Došlo je vanredno stanje, iz paviljona su izbacili napolje cijeli Lad-pvo, nama graničarima su oduzeli pola prizemlja , ostali smo bez dvije spavaone i učionice, tako da je bila dosta velika gužva u preostalom dijelu, na pisti je također bilo tehnike koliko hoćeš i naše graničarske i milicijske.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.07.14 20:15
Djida (citat):
Vargasove slike su izuzetne,tebe su zbunile jer se nisi kretao po tom delu. Mene su vratile na mesto mojih prvih i najtežih dana u Prizrenu.
Problem je što sam ja odslužio ceo vojni rok dok je kasarna bila u starom izdanju. Jedan deo novih paviljona se tek počeo graditi dole ka terenima,useljeni su posle mog odlaska.Na samom kraju su i pristigle pojedine jedinice,kojih do tada nije bilo u Prizrenu. A vidim iz jednog posta Sarentice i da RIV,koji je bio u sastavu izvidjačke jedinice, je izdvojen i koliko sam razumeo bio je samostalan. '87-'88 bio je u našem sastavu,jedan kapetan im je bio komandir voda(ne sećam se imena) ali je bio podredjen kapetanu Salibašiću kao komandiru 549.izvidjačke jedinice
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 29.07.14 1:47
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 29.07.14 22:06
Djida (citat):
Ej Dinosauruse ovo su ostaci NAŠE karaule GOROŽUP
Tačno Djida...Gorožup
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 29.07.14 22:06
dinosaurus (citat):
Djida (citat):
Problem je što sam ja odslužio ceo vojni rok dok je kasarna bila u starom izdanju. Jedan deo novih paviljona se tek počeo graditi dole ka terenima,useljeni su posle mog odlaska.Na samom kraju su i pristigle pojedine jedinice,kojih do tada nije bilo u Prizrenu. A vidim iz jednog posta Sarentice i da RIV,koji je bio u sastavu izvidjačke jedinice, je izdvojen i koliko sam razumeo bio je samostalan. '87-'88 bio je u našem sastavu,jedan kapetan im je bio komandir voda(ne sećam se imena) ali je bio podredjen kapetanu Salibašiću kao komandiru 549.izvidjačke jedinice
Isti slučaj i sa mnom,stara je kasarna bila i u moje vreme. I posle mog odlasku su napravljeni novi paviljoni ispod kuhinje. A prilikom jednog odlaska u Prizren 1994.godine video sam kako izgledaju te čini mi se dve iste zgrade. Upoređujući neke sadašnje slike video sam da su još u životu. Evo jedne gde se lepo vidi Čak se vidi i paviljon naše pešadije levo
...Kakvo oprezno postrojavanje...dva puta nisu znali šta treba da pokriju kad su ovde
MikiJovanovic Džomba
Naslov komentara: ramiz sadiku 30.07.14 12:00
Dinosaurus,Djida po zavrsetku vaseg sluzenja vojnog roka ovo je bio i vas paviljon ova crvena zgrada koliko se ja secam u njoj su ove cete bile i to,, ceta vojne policije,izvidjaka ceta, OKB,inzinjerija,PVO,a u desnom uglu je isti takav pavijlon bio za civilnu policiju nazalost porusen u nato agresiji.POZDRAV.
MikiJovanovic Džomba
Naslov komentara: ramiz sadiku 30.07.14 12:09
ercov 54 koliko me secanje sluzi karaula gorozup se nalazi u podnozju pastrika ka belom drimu da nisi nesto pomeso sa karaulama, pojasni nam ovu fotku.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 17:17
MikiJovanovic (citat):
ercov 54 koliko me secanje sluzi karaula gorozup se nalazi u podnozju pastrika ka belom drimu da nisi nesto pomeso sa karaulama, pojasni nam ovu fotku.
Da,malo sam bolje pogledao,mislim da su junačke Košare u pitanju. Hvala prijatelju Ercovu na trudu oko našeg Prizrena a posebno na poučnim komentarima
dinosaurus: komentar modifikovan dana: 30.07.14 17:51; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 17:33
MikiJovanovic (citat):
Dinosaurus,Djida po zavrsetku vaseg sluzenja vojnog roka ovo je bio i vas paviljon ova crvena zgrada koliko se ja secam u njoj su ove cete bile i to,, ceta vojne policije,izvidjaka ceta, OKB,inzinjerija,PVO,a u desnom uglu je isti takav pavijlon bio za civilnu policiju nazalost porusen u nato agresiji.POZDRAV.
Znači imao bi prevoz do grada,ili bolje prevoz iz grada,mada bi lagao da je bilo nekog velikog opijanja, pa da mi je prevoz bio potreban.Stuče se po neko pivo,taman koliko je potrebno da se pored prijavnice prodje pravolinijski...jbg dežurni oficir je uvek dočekivao vojsku pri povratku iz grada..
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 18:05
Ma drago mi je zbog vas što vam je tema saživjela........a ja nikak da se pokrenem...taman nešto i onda mi nestanu prijatelji.....akteri, kolege....sad ni Strumiksa nema!!!!!
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 18:09
Gringo (citat):
Ma drago mi je zbog vas što vam je tema saživjela........a ja nikak da se pokrenem...taman nešto i onda mi nestanu prijatelji.....akteri, kolege....sad ni Strumiksa nema!!!!!
Gringo traži prekomandu od G.Š. u Prizren Pridruži se nama dok se ne pojave Strumičani...
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 18:13
Ma rado bih ali nemam što podijeliti s vama....a to me tak žalostii,......kad vidim koliko slika....koliko uspomena......... pa usporedbu od tada i danas....me srce zaboli....duša me boli, srce plače....al moram da pevam....takva mi profesija!!!!! Ma neka vas, samo derite, kolege!!!! [You must be registered and logged in to see this image.]
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 21:55
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 22:18
Ovo je karaula Košare
Sigurno da je tako prijatelju,ja nikako nesumnjam u tvoje znanje i podatke,ali pod Prizrenom na netu ovo nadjoh uz prateci malo duzi tekst,nebih sad da ga citiram,verovatno zaradiobih opet negativnu ocenu,uz natpis ispod slike karaula "GOROZUP",a ako je ovo" KOSARE",divim se momcima koji to preziveli,a vecna slava onima koji nisu. ,vuce da jos nesto kazem,ali nebih da pravim neprilike VAMA jer sam gost,a domacina treba postovati
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 22:29
Karaule Veljko Vlahović Restelica i Košare su na izgled slične ili čak iste. Razlika je u zemljopisnom položaju gdje se nalaze, a s tim u vezi je razlika u okolišu karaula. Vlahović je prvi izgrađen, i po njemu su naj vjerojatnije rađene i ostale. To bi bio kao novi model karaula sa kompletnim komforom za vojsku, za razliku od starih karaula koje su bile, takve kakve su bile.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 22:42
ercov54 (citat):
Ovo je karaula Košare
Sigurno da je tako prijatelju,ja nikako nesumnjam u tvoje znanje i podatke,ali pod Prizrenom na netu ovo nadjoh uz prateci malo duzi tekst,nebih sad da ga citiram,verovatno zaradiobih opet negativnu ocenu,uz natpis ispod slike karaula "GOROZUP",a ako je ovo" KOSARE",divim se momcima koji to preziveli,a vecna slava onima koji nisu. ,vuce da jos nesto kazem,ali nebih da pravim neprilike VAMA jer sam gost,a domacina treba postovati
Prijatelju,takve su sve karaule oko Prizrena ali ipak bez potpisa nije se moglo preći...ni moglo,ni smelo...strah je naj bolje čuva
brkanovac Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-12-09 DOB : 62 Nova Gradiška
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.07.14 23:37
e s tim se ne slažem da su sve karaule iste jer razlika između Veljka Vlahović i Stojanovića je kao Bog i šeširdžija. Na Vlahoviću komoditet kakvih se ni bi postidjela ni većina hotela. Mislim da je Tito jednu od Novih Godina dočekao na Vlahoviću a "stari" nije zalazio u kakove prčvarnice. Za razliku od Stojanovića gdje je peć na drva bila dostignuće. Trebalo je biti i na jednoj i na drugoj pa onda pričati.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme)