FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.06.14 0:29
Sve je to ugradjeno u druge objekte u Prizrenu,tako da je sada kasarna po celom gradu ..
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.06.14 20:50
Max Blitz (citat):
Izgleda da je ova ekipa kasnije rasčistila ostatke kasarne, a i nije moglo drugačije...
Verovatno je tako Maxe Tako je moralo biti i nikako drugačije sviđalo se to nama ili ne,teška je to mašinerija koja melje sve pred sobom trudeći se da ne ostane ni jedan delić koji bi sećao na nešto NAŠE. Izuzetni su tvoji komentari,kratki ali izuzetno jaki i sviđa mi se što ostavljaju i daju prostora za nadogradnju ljudima koji razmišljaju i misle isto ili sličmo kao TI. Nebrojeno puta pomislih da odustanem od svega ovoga jer u komentarima između redova vidim sve i svašta ali par ljudi mi daje snagu da ne odustanem i vozim dalje i dalje. Imaš veliki plus za sve ovo što činiš i daješ snagu da nastavimo tamo gde smo stali. Tvoji komentari nisu izazivajući i nisu ironični kao neki SVAKO DOBRO TI ŽELIM,POZDRAV IZ KRUŠEVCA
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 27.06.14 22:49
Djida (citat):
Tvoji komentari nisu izazivajući i nisu ironični kao neki SVAKO DOBRO TI ŽELIM,POZDRAV IZ KRUŠEVCA
Hvala Djida! Nije mi problem kopat po netu, pa na što nađem zanimljivo, stavim. Što se komentara tiče, postoje pravila foruma koja ih reguliraju, a svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav.
Robna kuća, otvorena 1968g. Kuriozitet ove robne kuće bio je kanal dužine desetak metara pun vode ,koja se pumpama dovlačila iz Bistrice. U tom kanalu su plivale pastrmke, koje su se prodavale mušterijama ( na kilo). Za PZ čudo neviđeno.... u to vreme
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (Drugi dio teme) 28.06.14 0:28
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 29.06.14 21:52
dinosaurus (citat):
Izgled gradjevine i priličan broj vojnika za stolovima,podseća na Kafanu Šadrvan iz vremena našeg služenja
Tako je Druže i kafana Šadrvan pamti te najbolje dane kada se masa vojnika sjati u nju,srećno je to vreme bilo po svim pitanjima. A vojska uvek žedna piva i skenderbega . Nisam se nikada u životu napio ali pamtim opijanje mojih drugova u Šadrvanu prilikom jednog od retkih izlazaka u grad,to je bila katastrofa. Mi dečaci smo bili željni da kažem normalnog vojničkog života i uslova življenja dostojnog čoveku a sve je to manjkalo mojoj generaciji u Prizrenu. Zato smo prilikom izlaska u grad izgledali kao s lanca pušteni-samo što više alkohola a pre toga pošta i telefonski poziv kući koji daje povod za čašicu više. Šadrvan beše idealno mesto za cepanje po alkoholu svih generacija vojnika u PRIZRENU.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 29.06.14 21:56
Kakve lepe i srećne dane pamti ova Prizrenska kaldrma kada su po njoj šarale i lupale izglancane vojničke cipele. Ostavile su one trag na njoj TO JE SIGURNO
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 29.06.14 23:31
Djida (citat):
Tako je Druže i kafana Šadrvan pamti te najbolje dane kada se masa vojnika sjati u nju,srećno je to vreme bilo po svim pitanjima. A vojska uvek žedna piva i skenderbega . Nisam se nikada u životu napio ali pamtim opijanje mojih drugova u Šadrvanu prilikom jednog od retkih izlazaka u grad,to je bila katastrofa. Mi dečaci smo bili željni da kažem normalnog vojničkog života i uslova življenja dostojnog čoveku a sve je to manjkalo mojoj generaciji u Prizrenu. Zato smo prilikom izlaska u grad izgledali kao s lanca pušteni-samo što više alkohola a pre toga pošta i telefonski poziv kući koji daje povod za čašicu više. Šadrvan beše idealno mesto za cepanje po alkoholu svih generacija vojnika u PRIZRENU.
U principu,nije bilo puno opcija kako provesti vreme predvidjeno za izlazak.Kao po komandi,vojska je iz kasarne išla ka centru grada. Ako nije gužva,svrati se do pošte,malo do robne kuće...Mala šetnja po centru... i ništa drugo nije preostalo nego da se sedne i popije pivo ili žestina za one koji su bili pod većim stresom od prethodne obuke .. Uglavnom Šadrvan je bilo idealno mesto,većina lokala je bila zabranjena za nas,Putnik mi je nekako bio daleko a Turist,rupčaga stara,sa pevaljkama sumnjivih kvaliteta,zadimljenom i prljavom salom i oronulim zidovima,bio je blizu ali takodje zabranjen ...Uglavnom i tu bi svraćali,zevali u pevaljku,radosnih očiju i očekivali oficira sa patrolom da odsviraju fajront.. Nije bilo vojne policije u Prizrenu,pa smo često davali patrolu,tako da sam znao i legalno dolaziti ...i bio zaprepašćen nedisciplinom vojnika
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (Drugi dio teme) 30.06.14 0:47
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 1:24
I kamperki koliko vidim ...mogao si '87 dati te podatke,možda bi našao likaciju...mada sumnjam
brkanovac Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-12-09 DOB : 62 Nova Gradiška
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 20:20
ovo što nazivate ostatkom karaule Stojanović nije karaula jedino što može biti je skladište municije koje je bilo pored štale u kojoj smo držali konje. Bio sam tamo 81/82 i dobro poznajem karaulu na kojoj sam proveo 9 mjeseci. Konji su nam služili za dobavu vode za kuhinju a također smo morali hraniti svinje jer u zimi se nije moglo do nas Potražit ću neke snimke sa karaule pa da vidite kako izgleda karaula. Ovi ostaci sigurno nisu karaula.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 21:54
missar (citat):
Za vas iz Prizrena ispunjavam sve želje.... Vi ste moji.... . Prizren je imao sedam kvartova, ovaj se zvao Tabana (turski naziv ).
Veliki plus VRSNOM POZNAVAOCU PRIZRENA.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 22:19
Razmišljajući i čitajući ovu erupciju sećanja iz NAŠE KASARNE I NAŠEG PRIZRENA dođoh na ideju da svako od članova foruma napiše imena i prezimena oficira i dodoficira iz njegovog doba,da na taj način pomenemo te ljude koji su sa nama preživeli sve zgode i nezgode.Zaslužuju to. Pozdrav
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 22:33
Djida (citat):
Razmišljajući i čitajući ovu erupciju sećanja iz NAŠE KASARNE I NAŠEG PRIZRENA dođoh na ideju da svako od članova foruma napiše imena i prezimena oficira i dodoficira iz njegovog doba,da na taj način pomenemo te ljude koji su sa nama preživeli sve zgode i nezgode.Zaslužuju to. Pozdrav
Svaka čast Djida za predlog.
STAREŠINE 549.IZVIDJAČKE ČETE...V.P.4445/3
kapetan Salibašić Dzevad....kasnije kapetan Momčilović
poručnik Sretenović Žikica
st.vod.Erdeljan Savo
Na žalost,dvojica nisu živi...ali ih pamtim sa poštovanjem.
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 22:44
Djida, dobra ti je ideja, ja svoje oficire imam na spisku u jednoj bilježnici, da im ne zaboravim imena do kraja, lica im još pamtim koliko toliko, zavisno od toga da li sam sa dotičnim imao dobre ili loše uspomena. Pa da ih nabrojim po spisku: Dragišić Dragan, major, Komandant 28. GO Salihbašić Dževad, kapetan l.klase, pomočnik Komandanta , vojna pitanja Nikolić Sreten, kapetan l.klase, pomočnik Komandanta za politički rad Čanović Vesko, poručnik, pomočnik Komandanta za obavještajno-bezbednosne poslove Nešković Spomenko, poručnik l. klase, komandir graničnog voda (legenda) Sokolj Nuhaj ,zastavnik l. klase, opći poslovi ...... Dragan, stariji vodnik l. klase, intendantski poslovi Joksimović Dejan, vodnik, vezista ........Rile (nadimak) vodnik, intendantski poslovi Milenković Mladen, mlađi vodnik, granični vod Lipar Roman, moj desetar Dragutin Herenčić-Vargas, to sam ja.
alexandar: komentar modifikovan dana: 30.06.14 23:42; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : korektura teksta)
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 22:50
STAREŠINE LAD PVO PRIZREN KOMANDANT DIVIZIONA kapetan 1.klase KRSTIĆ, KOMANDIR BATERIJE kapetan 1. klase KNEŽEVIĆ ZORAN, vodnik JOVANOVIĆ MILAN,p.poručnik VUČUREVIĆ,st. vodnik TOSKIĆ, KOMANDIR DRUGE BATERIJE kapetan HODZA ILJAZ,vodnik ALEKSIĆ.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 22:57
Djida dali je kapetan Krstić bio visok,malo mršuljav?
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 23:01
Izvinite na mojem čudnom postu, spisak sam radio po redu, a izbacilo je ovo moje čudo, ako netko može i zna da poravna spisak, ja ga ne mogu.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 23:16
Vargas napiši novi post,pa neka moderatori obrišu ovaj prethodni
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 30.06.14 23:43
vargas mislim da je sada ok tekst ....
vargas Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 01.07.14 9:45
Hvala momci, meni je jednostavno izbacivalo onako, makar sam pisao po redu.
MikiJovanovic Džomba
BROJ POSTOVA: : 196 ČLAN OD: : 2013-12-01 DOB : 49 jug srbije
Naslov komentara: ramiz sadiku 01.07.14 21:19
POZDRAV za sve prizrence i ostale forumase tako da nisam pratio komentare 10 ak dana kako se kod nas kaze koga nema i bez njega se moze malo sale jos jednom pozdrav od PAPRIKARA.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 01.07.14 22:08
dinosaurus (citat):
Djida dali je kapetan Krstić bio visok,malo mršuljav?
Baš nasuprot Krstić je bio širok temeljan čovek i ćelav.Pričalo se da je bio major ali kao nešto zgrešio pa je vraćen čin unazad i poslat u Prizren. Kad god sam mogao zaobilazio sam ga,delovao mi nešto uvek strogo i ozbiljno pravo oficirski. Čini mi se da je uvek primećivao neku nepravilnost i znao je za sitnicu da postrojava,ali mislim dobar čovek i oficir. Na kraju krajeva svi oni su bili tu zbog nas a ne mi zbog njih i moramo priznati da im nije bilo lako sa nama. Imali su oni brigu zbog nas a nekima se sa lica čitala i ona prava očinska briga. Naravno da je bilo i onih drugih koji su terorisali i i življavali se nad vojskom i što je najgore to ih je ispunjavalo. U mojoj bateriji su bili izuzetni ljudi kap.1.klase Knežević i vodnik Jovanović,bili su nekako sličnih karaktera i dopunjavali jedan drugog. U drugoj bateriji kapetan Hodza je sprovodio torturu nad svojim vojnicima i maltretirao ih najblaže rečeno.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 02.07.14 11:57
Djida (citat):
Baš nasuprot Krstić je bio širok temeljan čovek i ćelav.Pričalo se da je bio major ali kao nešto zgrešio pa je vraćen čin unazad i poslat u Prizren. Kad god sam mogao zaobilazio sam ga,delovao mi nešto uvek strogo i ozbiljno pravo oficirski. Čini mi se da je uvek primećivao neku nepravilnost i znao je za sitnicu da postrojava,ali mislim dobar čovek i oficir. Na kraju krajeva svi oni su bili tu zbog nas a ne mi zbog njih i moramo priznati da im nije bilo lako sa nama. Imali su oni brigu zbog nas a nekima se sa lica čitala i ona prava očinska briga. Naravno da je bilo i onih drugih koji su terorisali i i življavali se nad vojskom i što je najgore to ih je ispunjavalo. U mojoj bateriji su bili izuzetni ljudi kap.1.klase Knežević i vodnik Jovanović,bili su nekako sličnih karaktera i dopunjavali jedan drugog. U drugoj bateriji kapetan Hodza je sprovodio torturu nad svojim vojnicima i maltretirao ih najblaže rečeno.
Mislio sam da je u pitanju oficir koji me je prepoznao kada sam jednom prilikom zbrisao u grad,ali nije..
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 02.07.14 21:50
I ja sam imao sličnu muku da me je moj kap. Knežević pomešao sa nekim u gradu,nisam mogao da ga ubedim u suprotno već sam sa dvojicom drugova bio propisno kažnjen pred samo skidanje.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 02.07.14 22:10
Ne znam koje su bile kazne za bežanje u grad,mada je bežanija na belu dozvolu bila česta u Prizrenu.Do duše to možda i nije bilo pravo bežanje kao kroz žicu,već polu legalno
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 02.07.14 22:50
dinosaurus (citat):
Ne znam koje su bile kazne za bežanje u grad,mada je bežanija na belu dozvolu bila česta u Prizrenu.Do duše to možda i nije bilo pravo bežanje kao kroz žicu,već polu legalno
Pošto smo bili stacionirani baš u blizini žice iza Kps-a iskoristili smo svakodnevno prisustvo nekih dečaka da nam poneki put kupe u gradu ćevape i koka kolu. Tako smo terali dugo dok nas trojica nismo najebali ni krivi ni dužni. Šetajući decu naš kapetan Knežević video momenat kada smo se muvali oko žice i uzeli kese od tih dečaka.Živeo je preko puta kasarne u jednom od ona tri solitera. Bio je ubeđen da smo mi preskakali čak je došao do ograde sa klincima. Sutra je usledilo ribanje a pošto mi nismo priznavali njegove optužbe kažnjeni smo više nego grozno ni manje ni više nego utovarom smeća pomešanog sa pomijama sa smetlišta u kasarni. Veruj mi da ništa groznije u životu nisam osetio,čak je došao da proveri kako radimo. Bilo je mojih klasića koji su redovno bežali preko ograde ali mi smo platili ceh za sve. Sećaš se da sam ranije napisao da dobro pamtim mesto iza stražarske kućice....e to je to mesto odnosno smetlište.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 02.07.14 23:05
Djida (citat):
Sećaš se da sam ranije napisao da dobro pamtim mesto iza stražarske kućice....e to je to mesto odnosno smetlište.
Djida poznato mi je to mesto... Mi smo u leto '87 po velikoj vrućini koja je cepala Prizrenom,čistili to smetlište. Poručnik ''čokoladni'' kao dežurni oficir,jedva je dočekao da nam utera lopate,kao komšijskoj jedinici iz hodnika. Lopatali smo jedno vreme po tom smradu,bilo je neizdrživo,morali smo otići po zaštitne maske,da bi koliko toliko olakšali rad.. ali je po velikoj vrućini to bilo još gore rešenje.Kako smo samo pizdeli kad se setim. U neko vreme došao je kap.Salibašić,besan,naredio da pobacamo lopate i da odemo svi na kupanje i promenu čiste uniforme. Kasnije sam čuo da je baš natrtio čokoladnog,da nas više nije smeo ni pogledati pri prolasku kroz naš deo hodnika..
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 02.07.14 23:41
Pratim prepisku vas dvojice mojih prijatelja,pa se pitam,kako dobijaste takve radne zadatke,a vazite za uzorne dobre vojnike,za Djidu vec se videlo na delu,raskopcan raspojasan raspetljan,doduse moguce da takvo pravilo tad vazilo,ko je meni kriv kad ja umalo i kralja nisam sluzio,toliko sam zastareo,a za ovog drugog Dinosaurusa,nekako nemamo uvid u njegovo stanje vojnicko dokumentovano na fotki,pa da zaokruzimo temu,ali obzirom na lopate i ostale prirucne alatke,verovatno i on bio poput Djide,ali najbitnije da bili takvi kakvi jeste,dobri posteni pozitivni
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (Drugi dio teme) 02.07.14 23:45
Djida (citat):
missar (citat):
Za vas iz Prizrena ispunjavam sve želje.... Vi ste moji.... . Prizren je imao sedam kvartova, ovaj se zvao Tabana (turski naziv ).
Veliki plus VRSNOM POZNAVAOCU PRIZRENA.
Djida, zahvaljujem. Svi ste toliko aktivni i zaslužujete da vas proglasim za POČASNE GRAĐANE PRIZRENA.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (Drugi dio teme) 02.07.14 23:55
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 0:07
ercov54 (citat):
Pratim prepisku vas dvojice mojih prijatelja,pa se pitam,kako dobijaste takve radne zadatke,a vazite za uzorne dobre vojnike,za Djidu vec se videlo na delu,raskopcan raspojasan raspetljan,doduse moguce da takvo pravilo tad vazilo,ko je meni kriv kad ja umalo i kralja nisam sluzio,toliko sam zastareo,a za ovog drugog Dinosaurusa,nekako nemamo uvid u njegovo stanje vojnicko dokumentovano na fotki,pa da zaokruzimo temu,ali obzirom na lopate i ostale prirucne alatke,verovatno i on bio poput Djide,ali najbitnije da bili takvi kakvi jeste,dobri posteni pozitivni
Prijatelju,kao i uvek tvoja poseta Prizrenu uvek me oraspoloži Mislim da je problem bio u JNA,jednostavno nisu znali da prepoznaju naše vojničke kvalitete i predanost tekovinama .. a možda su i imali podatke da nisam nikada bio učesnik radnih akcija,pa iskoristili priliku kad sam već tu,da uvale lopatu da malo i ja doprinesem boljitku bivše nam države..
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 0:10
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 0:15
Missar svaka čast za slike legendarnih karaula..možda su ruševine ali još stoje na istom mestu..
Naslov komentara: Tema: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (Drugi dio teme) 03.07.14 0:27
dinosaurus (citat):
Missar svaka čast za slike legendarnih karaula..možda su ruševine ali još stoje na istom mestu..
Trudim se ,druže Admirale.... Lepota je u tome, što delimo zajedničke uspomene, svaki na svoj način....
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 0:32
Bitno je da se karte poklapaju,koliko me sećanje i vojničko znanje služi..
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (Drugi dio teme) 03.07.14 1:02
dinosaurus (citat):
Bitno je da se karte poklapaju,koliko me sećanje i vojničko znanje služi..
Apsolutno se poklapaju. Vidim ja, da te sećanje i vojničko znanje prilično služi ....i malo više ....
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 1:11
Nekada su nam deca iz škole mahala iz učionica, kada bi pod opremom prolazili kroz selo.. to ostaje urezano u sećanje missar...a siguran sam da znaš dosta i o ovom selu
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme)