FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Na početku zemljanog puta stajala je tabla..granični pojas Karaula Orčuša je nekoliko desetina metara zemljanim putem.. Jedno stražarsko mesto bilo je uz samo groblje..
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 2:03
Uz divljenje Vasim radom,ali zanimame,gde bre nalazite sve ove fotke,daj recite i meni,mozda nesto pronadjem i za sebe,a da Vas malo pokupim dajem kao avans +
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 2:21
E moj prijatelju teškom mukom po nešto pronadjemo a i to sve srušeno,pa više ne znam ni da li da kopam po netu ili ne.. Na karauli,gde vodi put sa prethodne slike,dočekao sam 19-ti rodjendan..još imam pisma koja su mi poslata na tu karaulu... Kada ih pročitam smejem se sad sam sebi...e jesam kukao..šalji ovo,šalji ono...
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 21:31
ercov54 (citat):
Pratim prepisku vas dvojice mojih prijatelja,pa se pitam,kako dobijaste takve radne zadatke,a vazite za uzorne dobre vojnike,za Djidu vec se videlo na delu,raskopcan raspojasan raspetljan,doduse moguce da takvo pravilo tad vazilo,ko je meni kriv kad ja umalo i kralja nisam sluzio,toliko sam zastareo,a za ovog drugog Dinosaurusa,nekako nemamo uvid u njegovo stanje vojnicko dokumentovano na fotki,pa da zaokruzimo temu,ali obzirom na lopate i ostale prirucne alatke,verovatno i on bio poput Djide,ali najbitnije da bili takvi kakvi jeste,dobri posteni pozitivni
Hvala ti Ercove,žestoko se ispomažemo ja i Dinosaurus a i ruku na srce iskreni smo i priznajemo sve što je bilo. Ja sam neke stvari iz vojničkog života zaboravio ali zahvaljujući ovim prepiskama one jednostavno isplivavaju i bivaju spašene od zaborava Ponekad sam i mislio da odustanem od daljeg pisanja ali ŽESTOKA PRIZRENSKA EKIPA mi to ne dozvoljava. Samo napred..... Pozdrav
Djida: komentar modifikovan dana: 03.07.14 22:00; prepravljeno ukupno 1 puta
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 21:39
missar (citat):
Djida (citat):
Veliki plus VRSNOM POZNAVAOCU PRIZRENA.
Djida, zahvaljujem. Svi ste toliko aktivni i zaslužujete da vas proglasim za POČASNE GRAĐANE PRIZRENA.
Hvala Missare na priznanju ali ti si što se tiče PRIZRENA I OKOLINE TI SI BROJ JEDAN-----VIDI SE TO I OSEĆA U TVOM PISANJU. POZDRAV,ŽIV BIO
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 03.07.14 21:50
Djida + za našu kasarnu i kontejner nasalje iza Možda grešim,ali nijedna kuća nije postojala na ovom mestu, osim ove bele udzerice,desno.Imala je jedan prozor sa druge strane,okrenut ka pisti i kasarni.. Koliko mogu da primetim,naselje je dobrim delom u prostoru kasarne
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 04.07.14 22:17
dinosaurus (citat):
Djida + za našu kasarnu i kontejner nasalje iza Možda grešim,ali nijedna kuća nije postojala na ovom mestu, osim ove bele udzerice,desno.Imala je jedan prozor sa druge strane,okrenut ka pisti i kasarni.. Koliko mogu da primetim,naselje je dobrim delom u prostoru kasarne
Ne grešiš ti ništa,u prilog ovom tvom dobrom zapažanju su i krovovi kuća oko kasarne-sve novi crepovi. Sve je to novogradnja bez ikakve kontrole,ne verujem da bi im nemci dozvolili da uđu u kasarnu. Vidi se na jednoj slici da su kuće napravljene tik uz kasarnu,a u vreme mog i tvog služenja narodu nije bilo toliko kuća.
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 0:08
Djida (citat):
dinosaurus (citat):
Ne grešiš ti ništa,u prilog ovom tvom dobrom zapažanju su i krovovi kuća oko kasarne-sve novi crepovi. Sve je to novogradnja bez ikakve kontrole,ne verujem da bi im nemci dozvolili da uđu u kasarnu. Vidi se na jednoj slici da su kuće napravljene tik uz kasarnu,a u vreme mog i tvog služenja narodu nije bilo toliko kuća.
Bas zbog toga sto je mucan prizor,trudihse da ne reagujem,ali moram iako nisam ni prozvan ni pozvan,ali nece se ljutiti ni Djida ni Dinosaurus,a ni ostali Prizrenci,da kazem samo -MOZES KAKO HOCES,ALI NEMOZES DOKLE HOCES,NICIJA NIJE SIJALA DO ZORE-to su stare narodne izreke,a valda stari narod je imao razloga da ovako kaze,a istorija pokazala da bili u pravu!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 1:35
Bas zbog toga sto je mucan prizor,trudihse da ne reagujem,ali moram iako nisam ni prozvan ni pozvan,ali nece se ljutiti ni Djida ni Dinosaurus,a ni ostali Prizrenci,da kazem samo -MOZES KAKO HOCES,ALI NEMOZES DOKLE HOCES,NICIJA NIJE SIJALA DO ZORE-to su stare narodne izreke,a valda stari narod je imao razloga da ovako kaze,a istorija pokazala da bili u pravu!
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 2:05
dinosaurus (citat):
Deluje bolesno
To je 'hodnik', iznutra.
I nema žicanja parketa.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 2:13
Max Blitz (citat):
To je 'hodnik', iznutra.
I nema žicanja parketa.
Jeste hodnik,ali veoma sumorno izgleda.Verovatno da ima praktičnu stranu, ali bi radije žicao parket.. i surfovao po hodniku pride
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 17:28
Алекса Шантић ПРИЗРЕНЕ СТАРИ....
Призрене стари, капије раствори, По праговима, сагове разгрни, Скерлетом тешким доксате огрни - Твоје се царство враћа! Гле, у зори,
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 17:31
dinosaurus (citat):
Max Blitz (citat):
Stambeni kontejneri za vojnike u kasarni:
Deluje bolesno
Bolesno i to na sprat Baš me zanima al i vodu dobijaju iz nemačke Hranu sigurno koriste samo zapadnu,najbolju i najkvalitetniju
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 21:45
U svojoj "vojnoj" karijeri sam imao veliku nesreću u vezi sa smještajem. U kasarni u Peći, cijelu moju 2. pješadijsku četu su razmjestili van iz našeg paviljona. Dva voda u vojnički klub, dva voda u podstanare u pomočne prostorije druge jedinice, ne pamtim točno koja je četa bila u pitanju. Išla je kompletna obnova cijelog kata, na kraju rezultat- cijeli paviljon srušen od strane nato-a. Badava im bila obnova. U Prizrenu došli majstori, raskopali sve zidove, mijenjali električnu instalaciju. Zamislite si samo kako je bilo stalno čistiti hodnike od tolike šute. Na kraju rezultat-cijeli paviljon srušen. Karaula Planeja, gdje nam je bila terenska baza, sravnjena sa zemljom. Karaula Branko Mandić razorena. Za karaulu Orčuša ne znam sudbu kletu, ali i ona naj vjerojatnije dijeli sudbinu ostalih karaula 28.GO. Od "smještajnih jedinica" gdje sam bio jedino je čitavo ostalo šatorsko krilo koje sam prošvercovao doma i stoji u garaži.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 23:13
Evo još jedne iz Naše kasarne,terene za mali fudbal i odbojku su prepravili u heliodrome. Radujem se ovoj slici jer čini mi se da mi je spavaona odnosno šator bio smešten između ova dva donja igrališta. Eno i starog Kps-a i ograde koja je na istom mestu gde se i nekad nalazila. Prekoputa su još uvek zgrade gde su se nalazili magacini vojne opreme i ko zna kakvog loma još. Polako u glavi vraćam sliku položaja šatora. Kad mi se razbistri i sve složi pisaću o još nekim zgodama i nezgodama veanih za ovo mesto,za mene nezaboravno
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 05.07.14 23:50
Ova ulica u moje vreme nije bila prolazna.. Unutar doma JNA, paralelno sa ogradom, nalazio se sportski teren za rukomet .Tokom letnjeg raspusta, u organizaciji doma ,održavao se veliki turnir u malom nogometu (5+1). To je bio događaj sezone.... U ove dve identične zgrade iza Doma , stanovali su oficiri (oni sa višim činovima ).
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 06.07.14 0:39
Missar + za slike koje postavljaš.. Mislim da se nekada održavao turnir i u kasarni u Prizrenu,dole na terenima..
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 06.07.14 0:54
dinosaurus (citat):
Missar + za slike koje postavljaš.. Mislim da se nekada održavao turnir i u kasarni u Prizrenu,dole na terenima..
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 06.07.14 14:48
Djida,uz ove slike setih se da smo jednom prilikom sredjivali zelenu površinu uz jednu zgradu. Ne mogu tačno prepoznati koja je u pitanju,ali se sećam da smo krampali,kao pravi udarnici, stanari su nas posmatrali sa terasa uz podršku ..mislim da je kasnije stigla i neka kafa i sok za umornu vojsku,koja je drage volje pomagala napaćenim stanarima,u želji za uredjenom životnom sredinom.. Verujem da je to bila čista zloupotreba jedinice ali se to tada drugačije formulisalo ili smo se u snu dobrovoljno javljali...nikad se ne zna
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 06.07.14 15:43
Sređivali ste jer su to bile oficirske zgrade,ako će drugi nego vojska da uređuje. Zloupotreba svakako jeste ali kad su u pitanju napaćeni stanari i kad se uzme sve u obzir učinili ste jedno veliko delo i na praktičan način pokazali da je vojska uvek uz narod. Ne treba zanemariti da ste pokazali i borbenu gotovost Jna i verovatno oduševili stanare i stanarke. Sok je adekvatna nagrada za učinjeni posao-po njima. Vi ste više bili za pivo pa makar i PEĆKO
vargas Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 374 ČLAN OD: : 2013-05-29 DOB : 56 Ludbreg
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 06.07.14 16:58
U Peći smo jedne lipanjske nedjelje išli na "dobrovoljni rad" prekopavat jednu ulicu u blizini spomenika palim borcima. U pitanju je bilo postavljanje vodovoda, kopali smo po samoj sredini makadamske ulice a šema je bila jednostavna. Odmjere ti tvoje metre koji te sleduju, kad ih iskopaš do zadane dubine onda si slobodan ili ideš "pomoći" drugu koji je sporiji u kopanju. Također smo od stanovnika dobijali kavu i sokove, alije bilo i kuća iz kojih nismo dobili ništa, čak su po ulici puštali vodu od veš mašina tako da je sretnik koji je tu kopao bio i lijepo blatan.
Okapi Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2011-07-23 Slovenija
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 07.07.14 0:24
Evo i jedna sa moje strane. To je 84. tačno ispred glavnog ulaza u kasarnu , pogledom na binu.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 14:19
poz ima li neko da je služio u četi vojne policije u prizrenu 91/92 prvo nam je bio komandir kapetan ibro a kasnije ganić zvonko komandiri vodova bili su dojčinovski i ugrin a sobraćajnog voda bio je kom civić alen VP 4445/4
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 15:14
ercov54 (citat):
Prizren-pogled sa Kaljaje rano jutro
+ Za prijatelja Ercova i njegov doprinos ovoj našoj temi ili bolje reći sećanju na legendarnu kasarnu u Prizrenu. Jutro u Prizrenu je uvek čekalo da dežurni čete otvori treskom vrata i izgovori naj omraženiju rečenicu u JNA ''ustaj vojsko'' E tada bi sunce počelo polako da se promalja iznad vrhova planina a Dzamije bi počele da se oglašavaju jedna po jedna. Vojska bi se skupljala na pisti,onako u čizmama i pantalonama,sledila je fiskultura,trčanje,sklekovi,gušterov let... Sve u svemu bili su to lepi trenuci mladosti,kada nam to nije predstavljalo problem(to mislim sada ) Tada su klinci bivše države trčali kao jedan,Goran,Mladen,Zoran ,Fikret,Ljubo,Ante,Robert.. A sada gledajući po slikama,može se videti jedna starija generacija stanovnika kasarne,koja u svitanje prvo popije lekove, a posle doručka svrate u neku prostoriju na rekreaciju
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 15:24
glamoć m...Dobro došao druže ...
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 16:18
KAO I U KASARNI I OVDE MOŽEMO SRESTI KFOROVCE.. BAŠ IH IMA.
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 19:40
dinosaurus (citat):
ercov54 (citat):
Prizren-pogled sa Kaljaje rano jutro
+ Za prijatelja Ercova i njegov doprinos ovoj našoj temi ili bolje reći sećanju na legendarnu kasarnu u Prizrenu. Jutro u Prizrenu je uvek čekalo da dežurni čete otvori treskom vrata i izgovori naj omraženiju rečenicu u JNA ''ustaj vojsko'' E tada bi sunce počelo polako da se promalja iznad vrhova planina a Dzamije bi počele da se oglašavaju jedna po jedna. Vojska bi se skupljala na pisti,onako u čizmama i pantalonama,sledila je fiskultura,trčanje,sklekovi,gušterov let... Sve u svemu bili su to lepi trenuci mladosti,kada nam to nije predstavljalo problem(to mislim sada ) Tada su klinci bivše države trčali kao jedan,Goran,Mladen,Zoran ,Fikret,Ljubo,Ante,Robert.. A sada gledajući po slikama,može se videti jedna starija generacija stanovnika kasarne,koja u svitanje prvo popije lekove, a posle doručka svrate u neku prostoriju na rekreaciju
Dinosauruse,jedan čovek se ne može svega setiti ali ti je ova pisanija na mestu sve je tačno druže. Zato se i međusobno dopunjujemo a zato valjda i služi ovaj forum I TRAJEMO I TRAJAĆEMO. Nezaboravna su svitanja u Prizrenu,mada ja znam kako izgledaju i u Velikoj Hoči,Mališevu,Orahovcu i ko zna još gde.......pozaboravljao sam imena sela od Velike Hoče do Štimlja. Pamtim samo nepregledne plantaže vinove loze,a bilo je i sela koja su se masovno bavila proizvodnjom lubenica. A vojska ko vojska uvek gladna pa je par puta bilo problema sa lokalnim stanovništvom koje se žalilo da im činimo štetu i beremo još uvek nezrele lubenice. Naš komandir divizona zapretio da smo obrali zelen bostan ukoliko se još neko požali na vojsku. Sve su to bili dečački nestašluci,ništa strašno i ozbiljno.......SVE ZDRAVO. Kao što reče ne možemo se uporediti sa sadašnjim stanovnicima NAŠE KASARNE. Oni piju lekove a mi smo pivo
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 19:47
glamoć m (citat):
poz ima li neko da je služio u četi vojne policije u prizrenu 91/92 prvo nam je bio komandir kapetan ibro a kasnije ganić zvonko komandiri vodova bili su dojčinovski i ugrin a sobraćajnog voda bio je kom civić alen VP 4445/4
Dobrodošao druže glamoć m. Daj neku priču o dobro poznatom mi Ganiću. Pozdrav
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 20:20
Slika koja budi sećanja ....ovako je izgledao hodnik izvidjača u Prizrenu..
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 20:46
Djida (citat):
Dinosauruse,jedan čovek se ne može svega setiti ali ti je ova pisanija na mestu sve je tačno druže. Zato se i međusobno dopunjujemo a zato valjda i služi ovaj forum I TRAJEMO I TRAJAĆEMO.
Sećanja blede,sve ovo o čemu pišemo bilo je tako davno i teško se setiti nekih dešavanja. Možda bi bilo lakše kada bi se pojavili momci sa kojima smo služili u to vreme ali je i to pitanje,zavisi šta je kome ostalo u sećanju na te dane. Tako da ostajemo mi prisutni da jedni druge, podsetimo nekim svojim tekstom ili slikom na dane koje smo proveli u kasarni..
Djida Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 22:27
Iako je davno bilo sećamo se,služi nas još po malo pamet. Nešto što smo zaboravili zahvaljujući ovom forumu izvlačimo iz sivih ćelija i oživljavamo. Kad videh ove automatske puške da ispričam bruku da ja u vojsci nisam opalio metak iz njih. U Kičevu na obuci smo pucali iz M-48 i posle ništa. I bolje jer nisam ljubitelj oružja.
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme) 08.07.14 22:44
Kako je divno citati pisanija vas dvojice,kako jedan drugog dopunjijete,bez ikakve korekcije i neslaganja,kojiste vas dvojica savrsen tandem,nek vas bog pozivi tako pametne pozitivne i dobre.Ovo ne kuckam zarad nekakvih poena iliti bilo cega drugog,nismo deca,valda se razumemo,ali nemogu da ne odreagujem kad me zdrav razum tera da se oglasim
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Ramiz Sadiku Prizren 88/89 (drugi dio teme)