FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Lora - Split 02.05.14 22:51
Dobra! ja ga nikad nisam ulovio na moru!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Lora - Split 02.05.14 23:08
Nisam ni ja purgeru. To vece i ujutro , sam dobio hrpu neobicnih i lepih fotografija , koje su i same dozivljaj
Bio sam "prisutan na snegu " u onim slovima , ali ipak sam bio , kako -tako
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Lora - Split 03.05.14 4:20
Minolovac (citat):
I onda je bio totalni kolaps, ali nije bio gradonačelnik kriv što kokoši nisu mogle u štiklama na rivu.
Ipak kolaps je imao i svoje dobre strane.Znam da nije bilo škole 15 dana a tad su se po svim varionicama radile saonice za klince,eh i prvi pokušaji desanta s cigaretom na PČ---broj ne znam ali je cigareta služila kao varka i ipak smo prošetali po jednom uz par klizanja
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Lora - Split 26.05.14 3:24
8. susret Industrije naoružanja i vojne opreme Jugoslavije (INVOJ) u Lori 1987.
(Onaj četvrti znak, osim podmornice, aviona i tenka, je amblem brodogradilišta 'Split'.)
Ma ne da Bog da bio.....već da još uvijek i jesi!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Patrolni Gušter
BROJ POSTOVA: : 27 ČLAN OD: : 2014-04-20 DOB : 53 Zagreb
Naslov komentara: Re: Lora - Split 15.07.14 21:31
kulja (citat):
Jel ima ko sa 521 MARJAN
Jel se sjecas oficira na 521?
kulja Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2014-07-06
Naslov komentara: Re: Lora - Split 15.07.14 21:47
Kad sam došao komandant je bio slovenac pa je prešao na veliki patrolni brod. Posle njega je bio komandant Tot Feri zastavnik Todorović meni na RBU je bio stariji vodnik prve klase Novica Mladenović, Zoran Nikolić, Kadro kulašin zamenik komandanta Atanasovski a zastavnika mašinca se nesećam ime.
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Lora - Split 15.07.14 21:54
Zoran Nikolić bi mogao biti moj klasić. Nisam siguran gdje je završio poslije škole, možda i na patrolcima. Zeljković je sigurno bio na patrolcu. Nikolić je na ovoj slici, skroz lijevo, da li je taj?
Jeste bio je na podmornici pa na Marjanu. Otvorio je grupu PROTIVPODMORNIČARI. Možeš ga tamo naći ili u grupi JRM.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lora - Split 18.07.14 18:04
U Splitu se od 2011. održava međunarodni sajam vojne industrije ASDA (Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition & Conference). Sajam je prilika da tvrtke uspostave još bolje kontakte na području vojne industrije te ostvare mogućnosti za nove izvozno-uvozne poslove. Od velikih svjetskih vojnih proizvođača već su sudjelovali: američki L-3 Communications, Air Tractor, Prism Lighting, ARMALITE i ITT, njemački Panasonic, PEWAG, Eurofighter te Heckler&Koch, švedski Saab/Gripen, francuski Thales MBDA Systems, izraelski RAFAEL i Elbit Systems, britanski Land Rover, Avon Protection, BAE Systems, Cobham i Pearson Engineering, švicarski RUAG i Vectronix, austrijski Spinner, rumunjski SYSCOM, ROMARM, talijanski Selex Sistemi Integrati, Iveco DVD, norveški NACRE i Kongsberg, slovenski Perigon, Arex i EM.TRONIC, danski Reson i Beatronic, španjolski FAM, EADS CASA i Airbus Military, poljski Germaz, australski AUSTAL Shipyards, nizozemsko brodogradilište DAMEN... U sklopu sajma ASDA održavaju se i pokazne vježbe.
Naslov komentara: Re: Lora - Split 22.07.14 3:11
Proslava u Lori, nisam uspio saznat od kada, vjerojatno za Dan mornarice. Tad je u Lori bio izložen partizanski brod P-22 Streljko, sad je u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Ukazom Predsjednika SFRJ taj brod-kočarica je 1969. bio odlikovan Ordenom zasluga za narod sa zlatnim vijencem.
Lora je nekada bila najveca ratna luka u jugoslaviji to je bila 1 invesicija jugoslaviji
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lora - Split 30.07.14 15:21
M.No (citat):
Lora je nekada bila najveca ratna luka u jugoslaviji to je bila 1 investicija jugoslaviji
U samoj luci Lori nije imalo što tako puno koštat. Lukobran?
Ako se pod širim prostorom Lore uzimaju i raketna baza u Žrnovnici, potkopi Pantan i baza Divulje, troškovi su tad nešto veći, ali ni blizu Željavi.
Minolovac Desetar
Naslov komentara: Re: Lora - Split 30.07.14 16:35
Max Blitz (citat):
Proslava u Lori, nisam uspio saznat od kada, vjerojatno za Dan mornarice.
Nije Dan Mornarice niti državni praznik, brodovi nisu izvjesili galu, čak ni pramčane zastave. Stari razarač je još tu znači prije zime 1977. Možda čak i neko snimanje za televiziju. Lora je praktički prazna, na svojem mjestu nema velikih patrolaca, Visa, Galeba...
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Lora - Split 30.07.14 20:47
Minolovac (citat):
Nije Dan Mornarice niti državni praznik, brodovi nisu izvjesili galu, čak ni pramčane zastave. Stari razarač je još tu znači prije zime 1977. Možda čak i neko snimanje za televiziju. Lora je praktički prazna, na svojem mjestu nema velikih patrolaca, Visa, Galeba...
E jesi pravo soko okolovo
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lora - Split 30.07.14 21:25
Matrix (citat):
E jesi pravo soko okolovo
I još k tome profesionalac s radnim iskustvom.
Što znam kako je Lora iznutra izgledala za Dan mornarice... Bio sam jednom za taj dan kao klinac u Divuljama.
A na odsluženju me mimoišao 10.9, išao kasnije od tog datuma, skinuo se ranije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Lora - Split 10.09.14 1:17
Minolovac (citat):
Max Blitz (citat):
Proslava u Lori, nisam uspio saznat od kada, vjerojatno za Dan mornarice.
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Lora - Split 10.09.14 14:10
Ne, podmornica je vezana uz stari "Split" (R-11), ako griješim Minolovac će me ispraviti.
Minolovac Desetar
Naslov komentara: Re: Lora - Split 10.09.14 14:37
Točno, stari razarač Split. U prvom planu dva patrolca "Kraljevice", pa torpedaši Sersheni (6 kom), uz njih se naziru raketaši Ose (4 kom(,, razarač Split i podmornica Heroj, opet dvije Kraljevice, otraga Jadran i Mohorovičić. Snimljeno početkom 70-ih u gradskoj luci u Splitu. Svakako prije 1974.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lora - Split 15.09.14 6:37
Max me zamolio da prokomentiram ovu sliku, pošto sam lijen za pisanje, copy/paste odgovora, koliko sam mogao vidjeti;
Nije Tito u posjeti. Borići su još mali, sportski tereni još nisu napravljeni, znači između 1974-1978. U to vrijeme Tito je bio samo jedamput u Lori, 1978, ali nije dolazio u školski centar nego smo ga dočekali dolje u Lori. Na jednom dijelu postrojenih se vidi da su i civili u stroju. To je klasa podoficirske škole koja je napunila 20 godina od završetka škole. To je bilo organizirano tako da su se postrojavali zajedno sa klasom koja daje prisegu (zakletvu) pa je poslije bilo druženje. Dosta civila pokazuje da je došla i rodbina. Da je bio Tito, plato bi bio popunjen, a čvarkaši bi se nagurali oko bine. Možda je čak i prisega moje klase, ali face su presitne, nemogu nikoga raspoznati. Jedino sam siguran da je čovjek s fotoaparatom Veljko Righi, on je bio službeni fotograf u MŠC i pratio je sve događaje i 90% fotki koje su (službeno) napravljene u Lori su njegove. Po stasu, ovaj za govornicom bi mogao biti načelnik MTSVŠ puk. Nediljko Jerkunica, a ovaj iza njega kf. Vukota Popović, MPV.jac. Ali nemogu ništa tvrditi, face su premale. Jerkunica je od Kuhte primio školu negdje 1977, tako da bi to moglo biti to razdoblje. Od 1977 su se počeli graditi sportski tereni, tako da je tamo bilo veliko gradilište.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lora - Split 07.02.15 3:56
Zajedničko uvježbavanje hrvatskih i njemačkih oružanih snaga, a u okviru suradnje s NATO savezom, održava se od 02. do 14. 02. 2015., na širem području Splita i splitskog akvatorija pod nazivom SOUTHER 15/1.
Osim toga, splitsku luku Loru 06.02. je uplovilo osam brodova NATO-ove skupine SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), koji će u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu radi jačanja interoperabilnosti između snaga NATO-saveza i Hrvatske ratne mornarice tu biti do 10.02.