FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Pozdrav za prijatelja Mikulu,ani sam nije svestan koju i kakvu fotku poklonio.Tu istu sliku,samo iz drugog ugla poslao prijatelj iz Bituse,ali Mikula dali si ti svestan da u vrhu fotke u nladovini drveca stoji moja karaula Bituse,jako jako si me obradovao,hvala prijatelju Mikula
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.07.14 0:59
Ercov neznam dali si vidio da ti se karaula čuva bodljikavom žicom i tenkovskim zaprekama.Neznam od koga.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.07.14 1:15
lacoš (citat):
Ercov neznam dali si vidio da ti se karaula čuva bodljikavom žicom i tenkovskim zaprekama.Neznam od koga.
To je sada vlasnistvo Manastira Jovan Bigorski,a od koga i zasto cuvaju bog ce znati,posto ionako kraj karule sad prave crkvu,a koji si ti intelekt,i takav detalj izmedju ostalog zapazio cccccc
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.07.14 2:11
ercov54 (citat):
Pozdrav za prijatelja Mikulu,ani sam nije svestan koju i kakvu fotku poklonio.Tu istu sliku,samo iz drugog ugla poslao prijatelj iz Bituse,ali Mikula dali si ti svestan da u vrhu fotke u nladovini drveca stoji moja karaula Bituse,jako jako si me obradovao,hvala prijatelju Mikula
Veoma mi je drago što ubodeh pravu...inače drugačije nesmem ni da ti se pojavim u temi odmah odoh u off topic
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.07.14 9:24
lacoš (citat):
Od Partizana.....valjda....ima njih još ....nisu izumrli.....opasna je to vrsta!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.07.14 22:56
Gringo (citat):
lacoš (citat):
Od Partizana.....valjda....ima njih još ....nisu izumrli.....opasna je to vrsta!!!!
Gringo,nedostaju tvoji komntari,tvoje smislene pametne upadice koje razvuku lice u osmeh.Budi i ostani takav jos dugooo
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.07.14 0:40
[You must be registered and logged in to see this image.] Mali Krcin-definitivno ovo je granica,samo nigde nemogu da nadjem nijedan granicni kamen,a znam da ih normalno bilo.Sta se desavalo sa tim granicnim belegama nemam pojma,ako ih ima to ce moji prijatelji naci!
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.07.14 1:24
Prijatelju,uz ovu sliku mogao bi reći da je neko odslužio vojni rok a neko samo služio,ja spadam u ove druge a i to je pitanje ...
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.07.14 9:46
dinosaurus (citat):
Prijatelju,uz ovu sliku mogao bi reći da je neko odslužio vojni rok a neko samo služio,ja spadam u ove druge a i to je pitanje ...
Pošteno...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.07.14 0:51
dinosaurus (citat):
Verovatno razne okolnosti doprinele da bude tako kako je bilo.I ti i mnogi drugi snaslibise u datoj situaciji poput mene i mojih drugova.Uslovi jesu bili jako teski,ali gledajuci sa ove vremenske distance,i najgore najteze vremenom postaje sasvim normalno
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.07.14 14:36
Točno kolega Ercov.......Usporedbi s današnjicom.....to su bile sitnice ....samo što su nam se činile teškim....
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.07.14 19:05
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.07.14 23:54
U pravusi prijatelju Lacose,samo sto tada isao rum i badelova prepecenica
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 14.07.14 1:31
ZAGORAC (citat):
dinosaurus (citat):
Pošteno...
Svako je morao da odsluži svoje, kako mu je sudbina namenila.
Neki su oslužili u toplim i modernim kasarnama, neki u hladnim, neki su imali dobre kuvare, neki loše, neki su imali izlazke u grad, drugi ga nisu ni videli, neki su bili na moru, drugi daleko u brdima na snegu.
Iako mnogi misle da jim je bilo teško, a uopšte jim nije bilo. Najteže je ipak bilo onima sa najgorim uvetima. Mislim da smo graničari na nekim granicama dosta loše prošli, ali više zbog terena i situacije, ne da se nije JNA pobrinula za nas.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 14.07.14 1:54
Pero™ (citat):
ZAGORAC (citat):
dinosaurus (citat):
Pošteno...
Svako je morao da odsluži svoje, kako mu je sudbina namenila.
Neki su oslužili u toplim i modernim kasarnama, neki u hladnim, neki su imali dobre kuvare, neki loše, neki su imali izlazke u grad, drugi ga nisu ni videli, neki su bili na moru, drugi daleko u brdima na snegu.
Iako mnogi misle da jim je bilo teško, a uopšte jim nije bilo. Najteže je ipak bilo onima sa najgorim uvetima. Mislim da smo graničari na nekim granicama dosta loše prošli, ali više zbog terena i situacije, ne da se nije JNA pobrinula za nas.
Upravo tako,samo sto u samom startu kad dobili krajnje odrediste za prekomandu,vladalo misljenje da Debar dobijaju samo losi vojnici ,nisam sebe takvim smatrao,ali izgleda drugi jesu,no ipak neko morao i u Debar otici,a bio samnom i tvoj zemljak iz Kopra,jako dobar momak,samo sto on u Debru dobio drugu karaulu,doduse bilismo komsije
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.07.14 10:41
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.07.14 23:13
Da Zagorac susedi iz Zirovnice,ali vec rekoh,bas me cudu da nema nikog iz Zirovnice koje se jako dobro secam jer stalno bili u kontaktu jer isti imali posredstvom nas fonsku vezu sa komandom u Debru, a centrala bila induktorska,mogli dobiti vezu sa komandom,Zirovnicom,stanicom milicije u Rostusi i KK koji imao stan u selu Bitusi,a hvala za slike,uvek me raduje kad svratim na forum a vidim da me ceka poklon
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 16.07.14 8:48
ercov54 (citat):
Da Zagorac susedi iz Zirovnice,ali vec rekoh,bas me cudu da nema nikog iz Zirovnice koje se jako dobro secam jer stalno bili u kontaktu jer isti imali posredstvom nas fonsku vezu sa komandom u Debru, a centrala bila induktorska,mogli dobiti vezu sa komandom,Zirovnicom,stanicom milicije u Rostusi i KK koji imao stan u selu Bitusi,a hvala za slike,uvek me raduje kad svratim na forum a vidim da me ceka poklon
Na Bituši crkva a ovdje vidim đamija.Jako pomiješan živalj po selima u tim prostorima uz granicu sa AL.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 16.07.14 22:24
lacoš (citat):
ercov54 (citat):
Na Bituši crkva a ovdje vidim đamija.Jako pomiješan živalj po selima u tim prostorima uz granicu sa AL.
I tad kad bio tamo to sam skapirao,a i mestani govorili da cisti makedonci pravoslavci,a vec sad nadjoh podatak da jedini oni ostali sa izvornom verom od svih ostalih u okruzenju,a znam da tadasnje devojke nisu zelele nikakav kontakt sa ostalim osim sa pravoslavcima!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 16.07.14 23:03
lacoš (citat):
rade kraljevo (citat):
DA ERCOV SECAM SE OBOJICE VRLO DOBRO POGOTOVO JEREMICA ON JE BIO CINIMISE NEGDE IZ OKOLINE VALJEVA A MATIC NEZNAM ODAKLE JE. CAK ME JE JEREMIC UZEO U ZASTITU KADA SAM IMAO JEDAN VERBALNI DUEL SA ONIM PIJANIM PERISICEM KADA MEJE JURIJO SA AUTOMATOM PO SELU A TI ZNAS ZBOG CEGA I KOGA. AKO BUDES PONOVO U NEKOM KONTAKTU SA NJIMA POZDRAVI OBOJICU. PRETPOSTAVLJAM DA IMAS NJIHOVE TEL. POTRUDI SE DAMI IH POSALJES PORUKOM.ERCOV TVOJE PRIMEDBE SU NA MESTU ZATO CUSE MALO VISE POTRUDITI DASE UKLJUCIM U OVAJ FORUM MADA SAM PRISUTAN NON STO DODUSE VISE POSMATRACKI NO MOJE I TVOJE DRUGARSTVO I PRIJATELJSTVO NEMOZE POREMETITI NISTA PA NI OVAJ FORUM.
Rade,hvala na budučem trudu.Kolega ercov če biti jako zadovoljan što bude imao podršku na vašoj karauli .Vidiš da se ercov svojski trudi da nam očara vaše službovanje na granici.Svak pomoć mu je dobro došla,a nema veće pomoći ako mu pomogne njegov kolega desetar.
Samo da se posetimo sta se nekad pricalo i olako davata obecanja.Rade Rade
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 17.07.14 9:40
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 17.07.14 10:52
Ercova i njegove...
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 17.07.14 12:43
ZAGORAC (citat):
Ercova i njegove...
Bojim se da te curice budu već spavale kad Ercov dođe na Bitušu .Ercov je treća smjena,night hunter
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 17.07.14 20:01
[You must be registered and logged in to see this image.] SAMO ZA DRUGA ERCOVA I OSTALE BORCE. Pogled na Debarsko jezero sa Golemog Krčina Pozdrav
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 17.07.14 20:10
Beše mnogo Ubavo!!!!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 18.07.14 22:31
lacoš (citat):
ZAGORAC (citat):
Ercova i njegove...
Bojim se da te curice budu već spavale kad Ercov dođe na Bitušu .Ercov je treća smjena,night hunter
Upravo tako prijatelji,ercov treca smena,i tad kasni,ali uvek imam uredno opravdanje,samo neznam kome ga dati na uvid
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 19.07.14 21:57
ercov54 (citat):
Upravo tako prijatelji,ercov treca smena,i tad kasni,ali uvek imam uredno opravdanje,samo neznam kome ga dati na uvid
desetaru kad se vrati sa redovnog,on se bavio papirologijom na karauli
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 19.07.14 23:04
dinosaurus (citat):
ercov54 (citat):
E vidih koliko vredi imati pravog prijatelja,da mi ukaze gde i sta uraditi korigovati.A znaci njemu da pokazem,a da i potpuno si u pravu,i po pravilu sluzbe njemu treba pokazati
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 19.07.14 23:36
ercov54 (citat):
dinosaurus (citat):
ercov54 (citat):
E vidih koliko vredi imati pravog prijatelja,da mi ukaze gde i sta uraditi korigovati.A znaci njemu da pokazem,a da i potpuno si u pravu,i po pravilu sluzbe njemu treba pokazati
Znaš da su uvek brinuli o vojsci,da se nadju pri ruci,da su na raspolaganju i kad treba i kad ne treba,uglavnom kad ne treba prijatelju
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 20.07.14 11:09
Ercov jesi li učestvovao na ovakovim svetkovinama?Ili je desetar to morao sam
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 21.07.14 23:10
Prijatelju Lacose,u mojoj memoriji ostao dan koji se slavio negde u avgustu,tad bio otvoren granicni reon sve do granice za civilna lica,a u ostalim danima znalose da mogu da pridju samo do tkz granicnog pojasa,po nekoj mojoj proceni nekih 200 metara od granice,mada verovatno drug desetar ima nekakvo svoje tumacenje,mada je on izasao na reon nimalo vise od dva puta ,jer nije mogao cesto od silnih odgovornih obaveza,jer nije mala stvar biti zamenik KK .A da je bio na svetkovanju,to verovatno da,jer ume on da se uklopi u svako drustvo:twisted:
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 7:09
ercov54 (citat):
Prijatelju Lacose,u mojoj memoriji ostao dan koji se slavio negde u avgustu,tad bio otvoren granicni reon sve do granice za civilna lica,a u ostalim danima znalose da mogu da pridju samo do tkz granicnog pojasa,po nekoj mojoj proceni nekih 200 metara od granice,mada verovatno drug desetar ima nekakvo svoje tumacenje,mada je on izasao na reon nimalo vise od dva puta ,jer nije mogao cesto od silnih odgovornih obaveza,jer nije mala stvar biti zamenik KK .A da je bio na svetkovanju,to verovatno da,jer ume on da se uklopi u svako drustvo:twisted:
15.08.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 7:42
ZAGORAC (citat):
ercov54 (citat):
15.08.
U Hrvatskoj Velika Gospa,vjerojatno je to isto svetkovanje
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 8:00
lacoš (citat):
ZAGORAC (citat):
ercov54 (citat):
15.08.
U Hrvatskoj Velika Gospa,vjerojatno je to isto svetkovanje
15.08.1944. osnovan je KNOJ, 1953 je ukinut a njegove zadaće su preuzele graničarske jedinice. Taj se datum slavio kao "Dan graničara".
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 8:04
ZAGORAC (citat):
15.08.1944. osnovan je KNOJ, 1953 je ukinut a njegove zadaće su preuzele graničarske jedinice. Taj se datum slavio kao "Dan graničara".
Ja sam mislio na civile i ovu svetkovinu koju su obilježavali žitelji Bituše. Ili se to poklapalo sa danom graničara
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 8:12
Civili,mislim da je to negdje oko BOŽIĆA.(mislim na civile na slikama)
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 23:36
Zagorac Lacose,slaze se taj datum kao dan granicara,ali i ovi iz sela su tad imali nekakav svoj praznik,evo ovaj momak sto kontaktiram snjim iz sela kaze da tog datuma idu gore na planinu iliti granicu,pa mi obecao nesto uslikati i poslati,mada decaku nije jasno odkud takvo grcevito zanimanje i zelja za tim njegovim selom,i tim davno proslim danima!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 23:42
ercov54 (citat):
Zagorac Lacose,slaze se taj datum kao dan granicara,ali i ovi iz sela su tad imali nekakav svoj praznik,evo ovaj momak sto kontaktiram snjim iz sela kaze da tog datuma idu gore na planinu iliti granicu,pa mi obecao nesto uslikati i poslati,mada decaku nije jasno odkud takvo grcevito zanimanje i zelja za tim njegovim selom,i tim davno proslim danima!
Uspomene na mladost...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 22.07.14 23:49
ZAGORAC (citat):
ercov54 (citat):
Uspomene na mladost...
Verovatno bice da je tako.Negde naleteh na nekoj temi jedno misljenje novog clana,da njemu to bilo najsrecniji period zivota,i sad bi se rado vratio da sve ponovo prezivljava,cak i da ako je moguce ostane pet godina,pa tako nesto i ja mislim.Verovatno ziveci posle vojske,i prolazeci kroz sve ovo sto ne samo mene,vec sve nas snalazilo,doduse nekog manje nekog vise,sve zavisi kako se ko snasao u zivotu,zato i zal za tim vremenom!
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 23.07.14 7:53
Evo još nešto iz tog kraja
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 23.07.14 23:00
Pozdrav i hvala Lacosu,ali valjalobi malo da nesto poradis sa tim tvojim umecem slikanja sa satelita.Nesto mise javlja nekakav dogadjaj na delu puta od sela do karaule,pa bi da evociram svoje licne uspomene
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 23.07.14 23:39
[You must be registered and logged in to see this image.] Od stalnog dopisnika iz Bituse,slika karaule u svom ozivljenom stanju ,neznam staje u ljudima promenilo planove da ne poruse karaulu,ali koliko god bila bitna izgradnja crkve,ipak za mnoge nas koji prosli i ziveli odredjen period svog zivota,ta karaula je bila nasa svetinja
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 25.07.14 23:27
Post objavljen na profilu FB mladog momka iz Bituse.Svaki komentar suvisan[You must be registered and logged in to see this image.]
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 26.07.14 19:20
Djida Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 972 ČLAN OD: : 2013-04-05
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 26.07.14 21:43
Prijatelju mislim da će te ovo posebno obradovati. Pozdrav za staru kuku ERCOVA.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 26.07.14 22:18
Prijatelju mislim da će te ovo posebno obradovati. Pozdrav za staru kuku ERCOVA.
Hvala prijatelju Djida.Mene uvek obraduje svako svracanje na Bitusu,a jos kad se nesto ovako pokloni,e to razgali srce i dusu
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)