FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)

Go down 
+20
Vojnik Graničar
pera84
stari FAZAN
East&West
Max Blitz
purger
Stazio
SveJug
Mikula 67
sasa staza
dojran
dpuric
dinosaurus
rade kraljevo
lacoš
duci64
milutins
Pero™
ZAGORAC
ercov54
24 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 17, 18, 19, 20  Next
AutorPoruka
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 972
ČLAN OD: : 2013-04-05

Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime02.07.14 22:56

DRUŽE ERCOVE,slučajno sam našao jednu sliku koja će te verujem obradovati.
U pojašnjenju slike piše da je slikano u mestu Bituše na Makedonsko-Albanskoj granici,vidi se imala crkva u pozadini a ovu facu sam zacrnio.
[You must be registered and logged in to see this image.] POZDRAV Exclamation
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3740
ČLAN OD: : 2013-12-01

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime02.07.14 23:04

Mene uvek obraduje bilo kakav poklon od mojih prijatelja.Hvala prijatelju Djida,a vidim du umes da kako ti kazes zacrnis,ih sto nisi blize da mi zacrnis neki period iz mog zivota,sto kaze Branka Stanarcic-Verovah mu i sto nisam smela- Rolling Eyes
Na vrh Go down
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime03.07.14 21:55

ercov54 (citat):
Mene uvek obraduje bilo kakav poklon od mojih prijatelja.Hvala prijatelju Djida,a vidim du umes da kako ti kazes zacrnis,ih sto nisi blize da mi zacrnis neki period iz mog zivota,sto kaze Branka Stanarcic-Verovah mu i sto nisam smela- Rolling Eyes
Gde nađe tu najskuplju pesmu...........EVO JOŠ JEDNE IZ BITUŠE sunny 
[You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime03.07.14 22:05

ercov54 (citat):
mornar71 (citat):
MG][You must be registered and logged in to see this link.]

Miodraga sam zatekao kako sprema lilu za Petrovdan.
Da li su mestani Bitusa palili lilu.
A Lacos bi mogao dati neki savet oko vinove loze.
Nemam pojma sta je lilu,a nesto mi sumnjivo da imaju iste postupke iliti obicaje valjevci i bitusani,jer velika razlika u nadorskoj visini,jer nesto mi asocira da se radi o nekakvom vinogradu samim tim jer pitas Lacosa o tome,a vinograda u Bitusi nije bilo,jer kao sto se da primetiti iz sijaset podataka i slika da tu jedva i trava uspeva,doduse imam sliku vrta sa povrcem prijatelja iz Bituse,ali da to nebih kacio pa da slika bude seljakana sa teme na temu,a momak iz Bituse svakako takav tretman nije zasluzio salutiranje

A da ti on slika granični kamen jugozapadno od karaule? (ako je u mogućnosti)  Wink
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime03.07.14 23:17

ZAGORAC (citat):
ercov54 (citat):
mornar71 (citat):
MG][You must be registered and logged in to see this link.]

Miodraga sam zatekao kako sprema lilu za Petrovdan.
Da li su mestani Bitusa palili lilu.
A Lacos bi mogao dati neki savet oko vinove loze.
Nemam pojma sta je lilu,a nesto mi sumnjivo da imaju iste postupke iliti obicaje valjevci i bitusani,jer velika razlika u nadorskoj visini,jer nesto mi asocira da se radi o nekakvom vinogradu samim tim jer pitas Lacosa o tome,a vinograda u Bitusi nije bilo,jer kao sto se da primetiti iz sijaset podataka i slika da tu jedva i trava uspeva,doduse imam sliku vrta sa povrcem prijatelja iz Bituse,ali da to nebih kacio pa da slika bude seljakana sa teme na temu,a momak iz Bituse svakako takav tretman nije zasluzio salutiranje

A da ti on slika granični kamen jugozapadno od karaule? (ako je u mogućnosti)  Wink
Vec sam molio momka da slika neki od granicnih kamenova,doduse obecaoje,ali ja nesto rezervisan,jer ima puno slika same granicne linije po onim planinama,ali bas me cudi da ni na jedan od kamenova nije uslikan,ali ako ih ima uopste gore koji,momak ce to odraditi Exclamation
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

BROJ POSTOVA: : 4064
ČLAN OD: : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 0:19

Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 0:23

Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 1:59

Kako je dobro imati prijatelje,pogotovu sto ih ja imam,jer zahvaljujuci njima,moja tema Bituse nezaustavljivo napreduje.Hvala Dinosauruse,Djida,a i svima ostalima koji svojim prisustvom i radom na Bitusi cine najpre mene srecnim,jer srecan je covek koji stekne ovakve prijatelje kao sto ih ja nadjoh ovde na forumu,a upravu je jedan od tih,mislim da je Pero,koji rece na pocetku-neznam oces li naci svoje stare prijatelje,a daces naci neke nove,to sam siguran-,i bio je potpuno u pravu sunny  cheers
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 2:04

i dalje na Korabu
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 2:08

Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 2:09

Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 2:10

Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 2:11

Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 2:19

E sad bi trebalo malo sici i u selo,ima i tu puno stosta da se vidi i podseti,tek kad izadjemo na visoravan kod karaule,e tad ima da se puno cega novog vidi,a ocekujem i jednog novog starog granicara sa Bituse ACU FaACU,kog nadjoh na nekom drugom slicnom forumu,ali istini za volju ni pojma o kvalitetu kao sto je ovaj nas nema,mora se ovim nasim staresinama odati duzno priznanje.Staresine iz generalstaba NAJBOLJISTE,ali nebiste bili ovako sjajni da nemate ovakvu uzornu iskrenu postenu vojsku salutiranje
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 20:55

Pratim tvoju temu, hvala ercov.  Wink 

salutiranje 
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 22:38

Na vrh Go down
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 23:01

ERCOVE  Exclamation NEKU BITUŠANKU pamtiš VEROVATNO a možda I DUŠANKU.
Nema stajanja samo napred bounce  bounce  bounce  bounce  bounce  bounce  bounce
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 23:05

Definitivno ovo jesu ostaci crkve na samoj granici Makedonije i RPSH.Hvala Lacosu sto ovo pronasao,a sada sam nasao podatak koji trazim od samog pocetka druzenja na forumu.Ovde izgleda sasvim normalno,ali meni ostalo u jako adrenalinskom naboju.Jako tesko se popeli,a jos teze spustilise,mada bili upozoreni da se ovde nikako ne penjemo,ali preovladala znatizelja,u meni jos uvek ima neko posebno znacenje.Nadamse da ucesnici ovog penjanja prepoznaju svoje ucesce u istom i javese,a znam da sastav svake patrole bio:srariji vojnik kao vodja patrole,mladlji vojnik u ovom slucaju moja malenkost,i kerovodac sa svojim psom!
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 23:12

Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime04.07.14 23:37

Djida (citat):
ERCOVE  Exclamation NEKU BITUŠANKU pamtiš VEROVATNO a možda I DUŠANKU.
Nema stajanja samo napred bounce  bounce  bounce  bounce  bounce  bounce  bounce
Obzirom da i braca Biskoski datiraju iz mog vremena,dobro da sad ne sitnicarim,godina neka tamo vamo,ali za Dusanku i neke duge ipak treba pitati desetara Rada koji svojevrmeno dokumentovano obeca da pocne raditi na temi,ali onog trnutka kad to obeca,tog isto trenutka i obecanje prekrsi,ali imam ja skim raditi na temi,tuste VI moji prijatelji,a mene posebno raduje kad svratis prijatelju Djida na Bitusu,A vec sam nasao AcuFacu ne nekom drugom forumu koji bio na Bitusi,ali kasnije mene nekih desetak godina,ali momak rece da ima jako puno fotografija i svezije pamcenje od mene,pa kad smogne vremena pridruzicese na ovom forumu i temi,samo da nebude kao desetar Rolling Eyes ,a mogaobi i ti da izvrsis premetacinu po tom drugom forumu nebili nasao nekog iz klase da se tamo izgubio umesto da bude ovde na pravom mestu salutiranje ,a vec imam iz baze,sa samog mesta teme iz Bituse momka koji mi salje slike sa i oko zbivanja oko karaule,koji je jako sjajan momak.Nadamse da cu naci nacina nekako momku da se oduzim scratch
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 1:45

Pogled iz Bituse ka Bistri-izvor-prijatelj iz Bituse
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 1:47

pogled prema Krcinu
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 2:14

Ercove, ovako gledano sa slika, izgledaju bajeslovno lepi krajevi, kad je malo travice pa malo ''brdašca''.... ali JAOOOO  što nebi voleo da sam graničar zimi na tim prostorima. Ja sam mislio da je meni bilo teško...

U stavu mirno:  vojnički pozdrav starijemu graničaru Ercovu za izvršavanje zadatka čuvanja tada nam još zajedničke države i doprinosu ovome forumu.  salutiranje
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 2:26

Možda je još teže bilo vreme služenja,verujem da je tih godina i disciplina u JNA bila na višem nivou,nego kasnih 80-ih..
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Disciplina u JNA karaulama i kasarni.!?   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 14:11

dinosaurus (citat):
Možda je još teže bilo vreme služenja, verujem da je tih godina i disciplina u JNA bila na višem nivou, nego kasnih 80-ih..

Kada si spomenuo disciplinu u JNA karaulama sjetih se našega Šepe i jednog njegovog opisa kad je sa karaule "Špičnik" došao u kasarnu u Maribor.
Pa Šepa kaže:
šepa (citat):
Radim ovih dana kod svoje kuće, krečenje i tome slično, pa se prisjeti takvih radova i na karauli.
Dobili smo zadatak od našeg komandira vodnika I klase Suljkanović Mersima, da izbrusimo i lakiramo sve prozore i vrata na karauli.
On je podijelio nama vojnicima zaduženja u stilu ovo je tvoj prozor, tvoja vrata i to treba da uradiš.
Prije toga na karaulu je u civilu došao neki tip, ne znam da li je bio oficir ili civilno lice u JNA, malo pregledao kako sve to izgleda, a onda je mene sa tim tipom vodnik poslao u Maribor.
Rekao mi je da ću dole dobiti materijal koji nam je potreban i da sve to donesem na karaulu.
Putovao sam sa njim u "stojadinu" do Kadetnice i onako usput smo malo razgovarali o neobaveznim temama.
U kadetnicu je ušao sa tim autom i stali smo pred neko skladište-hangar, meni je rekao da sačekam ispred a on će mi donijeti što nam je potrebno.
Izlazio je i ulazio sa vojnicima, tražio nešto, valjda je bilo problem skupiti nekoliko kutija laka i nekoliko listova brusnog papira.
Ja sam se šetkao ispred i u jednom trenutku on pogleda prema meni i priđe pa kaže "znaš šta, znam ja da vi gore šetate bez kape sa rukama u đepovima, ali naići će neki oficir pa će te zezati daj se malo zategni".
Tada sam vidio koliko smo mi graničari imali više slobode, samostalnosti i manje discipline u odnosu na vojnike u kasarnama.
Ne mogu se sjetiti kako sam se vratio na karaulu ali mislim da me neko dovezao.
E onda su krenuli radovi neko ovako neko onako ali smo sve ofarbali na vrijeme.
Ja sam imao ofarbati jedna vrata i to je bilo malo lakše jer nisi morao paziti na staklo.
A kad bi radili redovnu generalku vikendom sječam se da smo imali neki sprey za staklo, a onda "FRONT", I trljaj dok ne zaškripi.
Na prozorima su bile i one drvene rešetke kao na moru mi to zovemo "grilje", njih nismo farbali svakako nisu funkcionisale, sve se nešto raspadalo.
Vidim sada da su "grilje" još tu heheheh, ovaj otvoreni prozor je bila moja spavaonica kad sam došao na karaulu, a poslije sam prešao na suprotnu stranu.Inače bile su dvije spavaonice po nekih 12-13 vojnika.
Tako da mislim da je to uvijek bilo na svim karaulama isto.
Možda su jedino uvjeti rada bili lošiji ovisno o kojoj se karauli radi, ovisno koliko posla su imali i ono naj bitnije koliko su bili daleko od civilizacije (graničnog odsjeka).
Jer stara narodna izreka kaže: "Tko bliže oltaru bolje misu čuje".
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 16:24

Vojnik Graničar (citat):

Kada si spomenuo disciplinu u JNA karaulama sjetih se našega Šepe i jednog njegovog opisa kad je sa karaule "Špičnik" došao u kasarnu u Maribor.
Pa Šepa kaže

Možda jedina prednost karaula u odnosu na kasarnu je što je bila manja sredina,nema oficira koje moraš pozdravljati na svakom koraku,
nema postrojavanja od strane komandira drugih četa,koji su znali da se trte gde im nije mesto..u smislu,kod svojih ne vide nikakvu nepravilnost
ali zato sa tri oka posmatraju druge..i sve vide,dugme,kapu,razne stvari,prosto ne znam kako ih nije mrzelo da se bave tim sitnicama..
a Šepa se verovatno odvikao od svega toga..
Ja sam muku mučio sa titovkom,skidao sam je sa glave kad god mi padne na pamet i često su me postrojavali zbog toga i u kasarni i u gradu.
Vrhunac je kad mi u civilu oficiri zamlati vojnom legitimacijom ispred nosa,mrkih pogleda,besni...kao da sam uradio ne znam šta scratch ..

Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 17:10

Pominje se Golem Korab..možda prijatelj prepoznaje staze scratch
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:19

Pero™ (citat):
Ercove, ovako gledano sa slika, izgledaju bajeslovno lepi krajevi, kad je malo travice pa malo ''brdašca''.... ali JAOOOO  što nebi voleo da sam graničar zimi na tim prostorima. Ja sam mislio da je meni bilo teško...

U stavu mirno:  vojnički pozdrav starijemu graničaru Ercovu za izvršavanje zadatka čuvanja tada nam još zajedničke države i doprinosu ovome forumu.  salutiranje
O hvala na takvom misljenju,na mestu voljno salutiranje ,i jeste bio teren jako tezak za penjanje,ali kad izadjes na reon,osim par vrhova,ostalo visoravan koju mozes da prepesacis bez velikih napora,a mi licno i nismo za vreme velikih snegova izlazili na reon,a dasmo cuvali tu nasu zajednicku drzavi jesmo,ali na kraju nismo je ni sacuvali,ali to je neka visa politika kojoj licno ja nisam dorastao Batine
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:30

dinosaurus (citat):
Možda je još teže bilo vreme služenja,verujem da je tih godina i disciplina u JNA bila na višem nivou,nego kasnih 80-ih..
Upravo tako prijatelju,pitam se sad,a ne samo ja,vec svi koji tamo bili,zasto i cemu tolika revnost i disciplina,ali o tome treba malo propitati desetara,ali on se seca onoga sto njemu ide u prilog,kao o nocnim posetama kamenu mudrosti,ili ljubavi,kako ga neko od prijatelja nazva Wink
Na vrh Go down
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:30

ERCOVE SAMO ZA TEBE  DRUŽE Exclamation 

KRČIN, OSTACI CRKVE
Na vrh Go down
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:36

Veliki Krčin
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:39

Hvala prijatelju Djida,e ovo me posebno raduje,jer vec rekoh,od pocetka mog forumasenja kopkalo me bas taj detalj oko ostatka crkve koja se nalazila bas na samoj granici,cak citam ovde na nekim podacima da se deo crkve nalazi i na teritoriji suseda.Samo gde ovo nadje prijatelju,ja prevrcem razne adrese po netu,ali nikako da ubode gde treba,ali ti si mlad momak,ti znas kako i gde treba ubosti.E kad se ostari nige se nije pristalo Evil or Very Mad  Wink
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:44

dinosaurus (citat):
Pominje se Golem Korab..možda prijatelj prepoznaje staze scratch
Da,sve ove staze nisu utabali planinari,vec granicari.Iako se gore u zadnje godine pored granice vise ne krecu granicari,ali i sada se vide staze patroliranja granicara Twisted Evil
Na vrh Go down
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:50

Veliki Krčin,pogled na Prokletije,ukucaj prijatelju ovo dole i gledaj do mile volje PRIJATNO TI BILO Exclamation 
Планинарско Спортско Друштво МАКПЕТРОЛ Скопје
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 22:57

Vojnik Graničar (citat):
dinosaurus (citat):
Možda je još teže bilo vreme služenja, verujem da je tih godina i disciplina u JNA bila na višem nivou, nego kasnih 80-ih..

Pa Šepa kaže:
šepa (citat):
Radim ovih dana kod svoje kuće, krečenje i tome slično, pa se prisjeti takvih radova i na karauli.
Dobili smo zadatak od našeg komandira vodnika I klase Suljkanović Mersima, da izbrusimo i lakiramo sve prozore i vrata na karauli.
On je podijelio nama vojnicima zaduženja u stilu ovo je tvoj prozor, tvoja vrata i to treba da uradiš.
Prije toga na karaulu je u civilu došao neki tip, ne znam da li je bio oficir ili civilno lice u JNA, malo pregledao kako sve to izgleda, a onda je mene sa tim tipom vodnik poslao u Maribor.
Rekao mi je da ću dole dobiti materijal koji nam je potreban i da sve to donesem na karaulu.
Putovao sam sa njim u "stojadinu" do Kadetnice i onako usput smo malo razgovarali o neobaveznim temama.
U kadetnicu je ušao sa tim autom i stali smo pred neko skladište-hangar, meni je rekao da sačekam ispred a on će mi donijeti što nam je potrebno.
Izlazio je i ulazio sa vojnicima, tražio nešto, valjda je bilo problem skupiti nekoliko kutija laka i nekoliko listova brusnog papira.
Ja sam se šetkao ispred i u jednom trenutku on pogleda prema meni i priđe pa kaže "znaš šta, znam ja da vi gore šetate bez kape sa rukama u đepovima, ali naići će neki oficir pa će te zezati daj se malo zategni".
Tada sam vidio koliko smo mi graničari imali više slobode, samostalnosti i manje discipline u odnosu na vojnike u kasarnama.
Ne mogu se sjetiti kako sam se vratio na karaulu ali mislim da me neko dovezao.
E onda su krenuli radovi neko ovako neko onako ali smo sve ofarbali na vrijeme.
Ja sam imao ofarbati jedna vrata i to je bilo malo lakše jer nisi morao paziti na staklo.
A kad bi radili redovnu generalku vikendom sječam se da smo imali neki sprey za staklo, a onda "FRONT", I trljaj dok ne zaškripi.
Na prozorima su bile i one drvene rešetke kao na moru mi to zovemo "grilje", njih nismo farbali svakako nisu funkcionisale, sve se nešto raspadalo.
Vidim sada da su "grilje" još tu heheheh, ovaj otvoreni prozor je bila moja spavaonica kad sam došao na karaulu, a poslije sam prešao na suprotnu stranu.Inače bile su dvije spavaonice po nekih 12-13 vojnika.
Tako da mislim da je to uvijek bilo na svim karaulama isto.
Možda su jedino uvjeti rada bili lošiji ovisno o kojoj se karauli radi, ovisno koliko posla su imali i ono naj bitnije koliko su bili daleko od civilizacije (graničnog odsjeka).
Jer stara narodna izreka kaže: "Tko bliže oltaru bolje misu čuje".
Pozdrav za kolegu granicara,ni sta dodati,a ni sta oduzeti,samo sve zavisilo za atmosveru na karauli sam odnos neposrednog staresine tj zamenika KK,ako je on pravi razuman covek,sve ostalo bude pesma,ali ako zaguljen grebator nizak tanak,e tad biva gore od robije,meni su dvojica solila pamet,jedan presolio,a drugi sasvim po ukusu solio Twisted Evil  Rolling Eyes  Wink  vojnik  Batine
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 23:10

Hvala prijatelju DJIDA,i vec nadjoh-Golem Krcin-e da je golem a i straobalan sto jeste jeste Rolling Eyes
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 23:30

Sto kaze neka stara pesma,a i jasam star,pa mu to dodje kao vrsnjaci Twisted Evil 
-Pogledaj sine u brda ona
gde ih najgusci oblak skri
tamo su puti nasih kolona
i staze nase mladosti-
Na vrh Go down
Djida
Zastavnik I klase
Zastavnik I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime05.07.14 23:36

SAMO CEPAJ PO STAZAMA TVOJE MLADOSTI salutiranje
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime06.07.14 0:53

Djida (citat):
SAMO CEPAJ PO STAZAMA TVOJE MLADOSTI salutiranje
E moj prijatelju,pocepalose odavno,a ionako lose prave obucu u Pirotu Twisted Evil
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime07.07.14 14:05

Ovo je Korab i patrolna staza albanskih graničara prema graničnom kamenu broj....?
Trebali bi znati oni, koji su bili na Strezimiru.  Wink
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime07.07.14 14:24

Šteta što nema nikoga sa Strezimira.
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime07.07.14 23:49

Nema nikog ni sa Zirovnice Zagorac,a ni sa Banjista,ali nasaosam negde u tvojim temama -nenadkarlo-bio na Bitusi,ali nesto ga nema kasnije u saobracaju.Dali ti neznas kud nestade -nenadkarlo- Question
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime08.07.14 0:11

ROSTUSA-slika kao da je iz mog vremena,ali sudeci po automobilima sadasnje vreme,ali levo na kraju ulice bila posta,u prizemlju zgrade sa desne strane bila kafanica,iznad kafane bio pogon za izradu stolnjaka nastolnjaka,a mislim da centrala pogona bila u Skudrinju,a odmah iznad pogona,daleko znamenita zgrada,za koju treba pitati jednog vojnika,on najbolje zna Rolling Eyes
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime08.07.14 18:20

Prijatelju,da li si sretao ''komšije''
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime08.07.14 22:21

dinosaurus (citat):
Prijatelju,da li si sretao ''komšije''
Prijatelju,dobro da se oglasi,inace hteosam da napravim potragu za tobom,a sto se tice Hodzinih bunkera,vidjano je uvek kad bili na reonu,a tad bili jako vezani za bracu Kine,pa uz svaku primernu zaravan isticane parole radjene,sa slaganjem kamnja u slavu Kine,a normalno okrenute ka nama da se vidi koju zastitu imaju,a inace nalazilismo i caure od metaka koji isto bili kineske proizvodnje.a inace zivu silu povremeno sretali na reonu,a po pravilu sluzbe,nikakav kontakt osim vojnickog pozdrava salutiranje
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime08.07.14 22:59

ercov54 (citat):
Prijatelju,dobro da se oglasi,inace hteosam da napravim potragu za tobom,a sto se tice Hodzinih bunkera,vidjano je uvek kad bili na reonu,a tad bili jako vezani za bracu Kine,pa uz svaku primernu zaravan isticane parole radjene,sa slaganjem kamnja u slavu Kine,a normalno okrenute ka nama da se vidi koju zastitu imaju,a inace nalazilismo i caure od metaka koji isto bili kineske proizvodnje.a inace zivu silu povremeno sretali na reonu,a po pravilu sluzbe,nikakav kontakt osim vojnickog pozdrava salutiranje

Pratim ja temu redovno prijatelju...
Našao sam sliku ovog bunkera,bili su glavni oslonac albanske odbrane...uz meki pojas koji sam sretao na Orčuši a nigde ga nisam video na slikama vezanim za deo granice uz Makedoniju...
Vreme čini svoje,pa se i parole i prijatelji menjaju..
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime09.07.14 0:03

dinosaurus (citat):
ercov54 (citat):

Pratim ja temu redovno prijatelju...
Našao sam sliku ovog bunkera,bili su glavni oslonac albanske odbrane...uz meki pojas koji sam sretao na Orčuši a nigde ga nisam video na slikama vezanim za deo granice uz Makedoniju...
Vreme čini svoje,pa se i parole i prijatelji menjaju..
Meki pojas,biloga na reonu odgovornosti Bituse.Bio je tolike sirine da se nikako nije mogao proci a da ne ostane trag,a bas me cudilo ko i sta i trebao tamo da se ilegalise kad tad bila jad i beda od drzave.Price su kruzile kod nas,da nas KK po sluzbenoj iliti partijskoj duznosti isao da ih malo nenajavljen osmotri.Karaula jad i beda,a na sredini prostorije ognjiste oko koga sedeli vojnici,znalose i brojno stanje vjnika kod komsije,a verovatno da znali i oni nase,jer sudeci po krsnom crnogorcu Miroslavu Bulatovicu,moglisu i njega odneti,taj vise spavao kad bio na strazi,nego sto bio budan.Bilo je nociju kad ja morao da obavljam njegovu duznost strazara kao pomocnik dezurnog,dok doticni hrkao zavijen u strazarsku bundu u hodniku karaule,ali takvisu crnogorci vazda krali bogu dane,cast izuzecima! Twisted Evil  Very Happy  Rolling Eyes
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime09.07.14 0:18

Igraliste preko puta karaule!
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime09.07.14 0:23

Temelj nove crkve kraj karaule,koja ostala i dalje "ziva",sto me jako raduje!
Na vrh Go down
ercov54
Kapetan
Kapetan
ercov54

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime09.07.14 0:30

Vrt iliti povrce prijatelja iz Bituse u podnozju Krcina.Molim moderatore iliti generalstab da sliku ne sele na neke druge adrese,zarad postovanja mog licnog prema momku koji ove i sve ostale slike salje![You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)   Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) - Page 18 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)
Na vrh 
Stranica 18/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 10 ... 17, 18, 19, 20  Next
 Similar topics
-
» Karaula BITUŠE 73/74 (drugi dio teme)
» Karaula BITUŠE 73/74 (treći dio teme)
» Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)
»  Karaula BITUŠE 73/74 (sesti dio teme)
» Karaula BITUŠE 73/74 (peti dio teme)