FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 09.03.14 1:19
Nisi ti Ercov dzabe bio na karauli,malo se kasni ali sada će i druga patrola verovatno
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.03.14 0:37
Pozdrav za Starog Fazana,poziv nek svrati malo i na Bitusu sa svojim teleskopom,zakovalo se brate total
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.03.14 1:51
Ercove, ajde da popričamo kako je bilo na granici početka sedamdesetih i kraja osamdeestih. U tvoje vreme kad je JNA bila najača i u moje vreme kad je već počela da se raspada, možda pomalo, ali slutio se več kraj.
Ajde da počnemo od prvog dana. Kad sam dolazio na karaulu, dobio sam dve transportke, jednu sa skoro novom uniformom, novim čizmama, druga transportka je bila sa zalihama hrane. Zbog neprehvoznosti terena, to smo odnosili na karaulu. Menjali smo se ko ide prvi, i več tad je počelo prijateljstvo, iako se nismo poznavali i bili smo iz različitih četa i vodova, iako iz iste kasarne.
Kad smo došli, sve je bilo super, toplo, hrana vrhunska, tuševi za inddividualnlno kupanje, male spavaone, itd...
Kako je bilo kod tebe?
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.03.14 2:07
Pero™ (citat):
Ercove, ajde da popričamo kako je bilo na granici početka sedamdesetih i kraja osamdeestih. U tvoje vreme kad je JNA bila najača i u moje vreme kad je već počela da se raspada, možda pomalo, ali slutio se več kraj.
Ajde da počnemo od prvog dana. Kad sam dolazio na karaulu, dobio sam dve transportke, jednu sa skoro novom uniformom, novim čizmama, druga transportka je bila sa zalihama hrane. Zbg neprehvoznosti terena, to smo odnosili na karaulu. Menjali smo se ko ide prvi, i več tad je počelo prijateljstvo, iako se nismo poznavali i bili smo iz različitih četa i vodova, iako iz iste kasarne.
Kad smo došli, sve je bilo super, toplo, hrana vrhunska, tuševi za inddividualnlno kupanje, male spavaone, itd...
Kako je bilo kod tebe?
Pozdrav.Jako smorno smeteno u panici,jer vladalo misljenje da onaj ko dobije Debar u prekomandi,nek smatra da je total zakovao,jer biti granicar na granici i to jos sa Albanijom,e to je bila kazna od boga i od naroda.Sa takvim utiskom kao u polusnu zaduzili naoruzanje,upuceni da sa buske stanice koristimo bus i to da sidjemo na stanici Rostuski Han.A sad treba zamisliti deckica koji dosao iz Sumadije u nekakvu nedodjiju,koji nezna ni jednu rec makedonskog jezika,a treba da pita gde ta stanica gde bi trebalo da sidje iz busa.Sreca moja sto samnom bio momak od prvih dana JNA,tako da se nekako istovarili na tom odurnom Rostuskom hanu,gde doduse cekao vojnik sa karaule da nas odvede do karaule.Tokom puta do karaule,a put se otegao u nedogled,momak nas opustao savetima da to nije strasno tesko,da su gore sve dobri momci,i da nije tragedija sto dosli na Bitusu!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.03.14 2:40
Nas su dovezli celi generaciju vojničkim kamijonom. Več pre nego sam otišao u JNA, prijatelj od mog brata mi je rekao da je to kao kaznena karaula (njegov bratranac je bio tamo). Ne mislim da je to bila, ali stvarno je bila bogu iza nogu, ali neko je morao i to da odradi.
Od početka nije bilo loše, kasnije su počeli problemi.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.03.14 22:16
Sam pocetak zivota na karauli,jako neobican nestvaran,jer doci iz kasarne gde bilo jako puno vojnika u nekakvu nedodjiju u drustvo od 25 momaka jako zbunjujuce.ali uz pomoc starijih vojnika polako se ukljucujes u zivot u tim novim uslovima.A tad opet pocinje ponovna obuka,sa dodatkom elemenata oko granicne sluzbe,a uporedo pocinje i izlazak na reon!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 0:39
U pravu si, jeste bio sasvim neki drugi svet, ali lakosam se uklopio u to. I nas je bilo 25 i nešto, to još nije bio problem, od početka smo se dobro snalazili sa đombama, kasnije su neki počeli da prave probleme i da se trude da postaju alfa mužjaci.
Meni niko nije pravio probleme, neznakm ili nisam bio interesantan za njih ili jim nisam predstavljao pretnju. Mnogi iz naše generacije nisu bili agresivni, a ni mnogi od đomba nisu bili agresivni.
Da bilo je ''učenja'' kako izgleda rejon, kde je, ali to se lako zapamtilo, bili su istabani putevi, a noču se nije išlo baš do granice.
Nego ajde da ja nastavim sa pitanjima: mi smo imali M70 sa sklopljivim kiundakom, jedan je dužio Snajper m76, dva su dužila m72 PM. Nekoliko generacija pre nas su još imali papovke i šarce. Kako je bilo kod vas?
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 0:50
Pero™ (citat):
U pravu si, jeste bio sasvim neki drugi svet, ali lakosam se uklopio u to. I nas je bilo 25 i nešto, to još nije bio problem, od početka smo se dobro snalazili sa đombama, kasnije su neki počeli da prave probleme i da se trude da postaju alfa mužjaci.
Meni niko nije pravio probleme, neznakm ili nisam bio interesantan za njih ili jim nisam predstavljao pretnju. Mnogi iz naše generacije nisu bili agresivni, a ni mnogi od đomba nisu bili agresivni.
Da bilo je ''učenja'' kako izgleda rejon, kde je, ali to se lako zapamtilo, bili su istabani putevi, a noču se nije išlo baš do granice.
Nego ajde da ja nastavim sa pitanjima: mi smo imali M70 sa sklopljivim kiundakom, jedan je dužio Snajper m76, dva su dužila m72 PM. Nekoliko generacija pre nas su još imali papovke i šarce. Kako je bilo kod vas?
Mislim da su bili automati sa drvenom kundakom,a desetari nosili sa sklapajucim,a neznam zasto im to trebalo kad ionako nisu isli u patrole,7,62,ako gresim u kalibru nemoj se smejati ,a odmah nakon nase generacije dosle su papovke,i normalno neizbezni sarac koji je nosio krsni momak iz Bosne,a snajperi i ostalo nije bilo u upotrebi,a sredstva veze,one malene rupovke sa sinskom antenicom!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 8:09
Prijatelju Ercov po ovome vidim da ste slabo radili na natalitetu(osim desetara )
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 20:49
Hvala prijateljima Dinosaurusu i Lacosu na posvecenom trudu i paznji prema meni i temi Bituse.Slike sa terena jako pepoznatljive,kao da sam juce orisao iz Bituse,doduse sneg malo budi i negativna secanja,jer to tamo jako dobro napada,a budi secanja na zavijanje vukova po celu noc.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 21:15
Ercove i ja sam zamzeo sneg na karauli. Ne toliko zbog toga na terenu, nego što smo morali da čistimo sneg prema selu. Nikad ga nismo očistili, nestao je nekde početkom maja (peti mesec)
Nego kakva vam je bila oprema ?
Mi smo imali relativno nova odela za na granicu i dva para ganc novih čizmi. Uz redovno mazanje nisu ni malo propuštale vodu.
Vukovi su bili i kod nas, ali nisu ni pisnuli. Nikad nisam čuo ni jednog. Bili su plašljive životinje, ako bi nas videli na 200m, pobegli bi. Nisam se osečao ugrožen od njih, a i sa m70 baš se ne plašiš svega.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 21:34
Pero,i kod nas duzile se dva kompleta odece,radna za oko karaule,i otmena nova za izlazak na reon,a jedne cizme i cipele duzili,ma kakvi plasljivi vukovi,ovi kod nas bili jako drski,cak stavise silazili u krug karaule,obilazili stalu u kojoj bila kobila "Drina",
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 21:54
Ovo je predaleko,nije u nadležnosti granićara ercov54"
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 22:03
ZAGORAC (citat):
Ovo je predaleko,nije u nadležnosti granićara ercov54"
Da,ovo je predeo negde u nivou oko karaule,a sama granica je sasvim gore visoko po samom vrhu planine!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 22:12
A sto se tice nataliteta prijatelju Lacose,bilo je radova,Gojko Vujaklija ozenio devojku,mislim da se zvala Branka,a za ostale pokusaje nebih,ipak ovo je javna postavka,tako da necu zarad tog divnog zivlja dole da ulazim u tu pricu!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 23:01
ercov54 (citat):
Pero,i kod nas duzile se dva kompleta odece,radna za oko karaule,i otmena nova za izlazak na reon,a jedne cizme i cipele duzili,ma kakvi plasljivi vukovi,ovi kod nas bili jako drski,cak stavise silazili u krug karaule,obilazili stalu u kojoj bila kobila "Drina",
I mi smo imali dva kompleta. Radni je bio klasični šojani šinjel i ostalo, ali za na granicu smo morali da oblačimo noviju. Sličnu/istu kao ima Zagorac na svojim slikama.
Vukovi su dosta puta dolazili skoro do karaule. Imali smo iskopanu veču rupu za konzerve i slično. nekde 15-20 metra od karaule. Jednom ja pustim psa, pa kad je video vuka, on odma za njim, iako sam se drao na njega, on u šumu za njim, vrati se kroz 10-15 minuta. Tada sam se stvarno uplašio, ako bi došao natrag krvav ja bi nastradao. Inače ako su nas vukovi videli, pobegli su daleko pre nego bi mi stigli do njih. Izgleda da su čuli da je tamo vukohebina, pa su se malo plašili
Inače je bio krug karaule (žica) dosta mali, ali vukovi nisu tamo ulazili.
Čuo sam da su tamo bili i medvedi, ali ja jih nisam video. Zimi nije bilo tragova, verovatno su spavali, a ni leti jih nisam video.
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 23:36
Ercov slike su sa FB Bituša...slučajno sam naleteo
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.03.14 23:42
dinosaurus (citat):
Ercov slike su sa FB Bituša...slučajno sam naleteo
Znam druze,vec sam to nalazio,ali nisam skontao nacin skidanja i postavke,jbg sta da se radi,istina je takva.iako se meni takva kakva je ne dopada,ali vreme je ispred mene,naucicu ja ne samo to,vec puno stosta druzecise sa VAMA
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.03.14 21:17
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.03.14 21:42
Ercov nije teško?
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.03.14 21:52
dinosaurus (citat):
Ercov nije teško?
Nije za tebe,ali da nije bilo tebe,nista prijarelju.Mator konj se ne uci ,u svakom slucaju puno hvala,e tek sad ima da dosadim bogu i narodu ,kajces se sto me naucio
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 0:14
Ercove, koliko visoko je ovo brdo, i koliko visoko je bila karaula. Ja mislio da je meni bilo teško, kad ono ispadne da sam bio na ravnici, sa 1500-1800m nadmorske.
Ajde još malo da uspoređujemo vremena. Kakvo vam je bilo grijanje i smeštaj. Mi smo imali u važnijim prostorijama peči na tvrda goriva. Znači 2 spavaone, KK soba, ''dnevna '' soba. Kuhinja je bila grejana od kuvanja, hodnik nije bio grejan, samo toplota iz spavaona, oružana nije bila grejana, a ni WC-Kupatilo, posredno grejano iz hodnika.
U dnevnoj sobi je bio televizor i radijo, te još jedna mini knjižara. Ta da tako da kažem dnevni prostor, služio nam je kao prostor za jelo, imao je prozorčič do kuhinje, imali neku obuku, čekali vreme za patrole, gledali TV , kad nije bilo KK radili što bi hteli.
PS (dodano) da dodam, ugalj i drva se dovezao na jesen kamijonom, ALI pred kraj zime nam je nestalo drva za potpalu. Nisu sve zime iste. Iako nam je uz jedan put prema granici biulo nekoliko kubika suvih drva, nismo smeli ni da jih pipnemo. Bili smo prava ljudska armija, što služi narodu, a ne kao današnji političari što kradu svoj narod. Tako nam je KK rekao kde smemo da sečemo. Kad je trebalo iznesti, bio je jedan malo veči balvan. Jedno 3-4 ga nije moglo iznesti. Tada sva ja i Cobra zahvatila i iznesla ga. Na muki se junaci poznaju.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 1:59
Pero™ (citat):
Ercove, koliko visoko je ovo brdo, i koliko visoko je bila karaula. Ja mislio da je meni bilo teško, kad ono ispadne da sam bio na ravnici, sa 1500-1800m nadmorske.
Ajde još malo da uspoređujemo vremena. Kakvo vam je bilo grijanje i smeštaj. Mi smo imali u važnijim prostorijama peči na tvrda goriva. Znači 2 spavaone, KK soba, ''dnevna '' soba. Kuhinja je bila grejana od kuvanja, hodnik nije bio grejan, samo toplota iz spavaona, oružana nije bila grejana, a ni WC-Kupatilo, posredno grejano iz hodnika.
U dnevnoj sobi je bio televizor i radijo, te još jedna mini knjižara. Ta da tako da kažem dnevni prostor, služio nam je kao prostor za jelo, imao je prozorčič do kuhinje, imali neku obuku, čekali vreme za patrole, gledali TV , kad nije bilo KK radili što bi hteli.
PS (dodano) da dodam, ugalj i drva se dovezao na jesen kamijonom, ALI pred kraj zime nam je nestalo drva za potpalu. Nisu sve zime iste. Iako nam je uz jedan put prema granici biulo nekoliko kubika suvih drva, nismo smeli ni da jih pipnemo. Bili smo prava ljudska armija, što služi narodu, a ne kao današnji političari što kradu svoj narod. Tako nam je KK rekao kde smemo da sečemo. Kad je trebalo iznesti, bio je jedan malo veči balvan. Jedno 3-4 ga nije moglo iznesti. Tada sva ja i Cobra zahvatila i iznesla ga. Na muki se junaci poznaju.
Sad nesto preturah po netu,karaula bila na 1135 m,nadmorske,dok sama granica na Krcinu 2354 m,a grajanje samo na drva,za te poslove odredjivani tkz redari.a grejale se spavaone,trpezarija nije jer se grejala preko saltera iz kuhinje,a hrana se spremala takodje na drvo.Ima na slici tkz klub koji se grejao,a tu bio tv,radio sa gramogonom,a ploce donosili vojnici prilikom povratka sa odsustva.Morao se gledati svako vece dnevnik,koji se trebao sutradan na politickom casu prepricati.Soba za dezurnog,a tu bila smestena i telefonska centrala,bila povezana sa klubom,tako da grejanje bilo zajednicko,ostale sporedne prostorije,kupatilo hodnici nisu se grejali,a neku posebnu prostoriju za naoruzanje nismo imali.Soska za naoruzanje bila smestena na odmoristu na stepenicama za sprat sa spavaonicama.E sad oko transporta drva za ogrev,malo nije ostalo u memoriji,ali verovatno obzirom da bio predeo dosta sumovit,da ogrev kupovat od mestana,to se verovatno na konjima donosilo,jer i kod nas kobila bila koristena za snabdevanje,mada nesto ne razumem,zasto se nije koristila motorizovana tehnika iz komande Debar,jer secam se da gore cesto sa kombijem izlazio Spaso sa drugarima da bi se na miru druzili uz koju casicu mastike!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 2:52
Auuuu al ti bio visok rejon. Selo je bilo km i nešto nadmorske, karaula oko 1500 a rejon do 1800. Mi smo imali jednu kučicu kde je bio ugalj, a pored zatvoreno za hladnjak i neke tehničke stvari što se uglavnom nisu upotrebljavale, recimo kao skije itd.
Za grijanje zapravo čiščenje peči i loženje su bili zaduženi gušteri. To što ti zoveš klub, verovatno smo mi zvali dnevna soba. Izgledala je slično kao školske klupe i stolice. Gramofona nismo imali.
Drva nismo smeli da sečemo bez dozvole, iako je bilo okolo puno šume.
Konja smo upotrebljavali samo zimi za neke veče pošiljke, recimo kad smo menjali posteljninu. Zimi nije bilo teorije da dođe neki pinz ili kamijon. Leti su nam dovozili pinzom.
Ja lično nisam video KK da bi bio pijan ili da bi pio. Šta je radio u prosto vreme i šta je pio pojma nemam.
Štednjak je bio na struju. Jeednom sam sa jednim drugom iz CG odlučio da ispečemo parče praseta. Znao bi ako bi morali da ložimo. Naravno sve je bilo u dugovoru sa kuvarom, i dva dana posle toga nas dva nisva jela meso. Da se izravna naše jedenje sa porcijom ostalih vojnika. Super smo ispekli!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula BITUŠE 73/74 13.03.14 3:14
ercov54 (citat):
Sad nesto preturah po netu,karaula bila na 1135 m,nadmorske,dok sama granica na Krcinu 2354 m,a grajanje samo na drva,za te poslove odredjivani tkz redari.a grejale se spavaone,trpezarija nije jer se grejala preko saltera iz kuhinje,a hrana se spremala takodje na drvo. Ima na slici tkz klub koji se grejao,a tu bio tv,radio sa gramogonom,a ploce donosili vojnici prilikom povratka sa odsustva. Morao se gledati svako vece dnevnik, koji se trebao sutradan na politickom casu prepricati. Soba za dezurnog,a tu bila smestena i telefonska centrala,bila povezana sa klubom,tako da grejanje bilo zajednicko,ostale sporedne prostorije,kupatilo hodnici nisu se grejali,a neku posebnu prostoriju za naoruzanje nismo imali. Soska za naoruzanje bila smestena na odmoristu na stepenicama za sprat sa spavaonicama. E sad oko transporta drva za ogrev,malo nije ostalo u memoriji,ali verovatno obzirom da bio predeo dosta sumovit,da ogrev kupovat od mestana,to se verovatno na konjima donosilo,jer i kod nas kobila bila koristena za snabdevanje,mada nesto ne razumem,zasto se nije koristila motorizovana tehnika iz komande Debar,jer secam se da gore cesto sa kombijem izlazio Spaso sa drugarima da bi se na miru druzili uz koju casicu mastike!
Eeeee bogu hvala i slava ovoga u karauli "Ceršak" nije bilo.!!! Znam da smo morali gledati televiziju kada je tadašnji (SIV) Savezno izvršno vijeće, dalo ostavku. A da smo morali komandiru karaule prepričavati takve stvari nismo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 3:20
ercov54 (citat):
Morao se gledati svako vece dnevnik, koji se trebao sutradan na politickom casu prepricati.
Dnevnik smo morali gledati na obuci, prva tri mjeseca, što jest jest.
Poslije više ne, ali sam ga više-manje gledao da čujem i vidim što je novo. Vjerovali ili ne.
Međutim, nije nikad bilo ni govora o nekom prepričavanju dnevnika ikome.
Ovo je bilo masovna pojava tj. obaveza za starije generacije?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 3:31
Za vesti sam zaboravio.
U kasarni na obuci je bilo obavezno gledanje vesti. Sledeči dan bi izdvojili nekog is čete i morao bi obnoviti šta je bilo na vestima.
Na karuli toga nije bilo, tv smo gledali u slobodno vreme, večinom uveče ako je bio neki zanimljiv film, ali obavezno jutranji program uz doručak. Tada je tvb/srbija imao zanimljiv jutranji program. Bili neki crtani filmovi, neke nepolitičke vesti iz sveta, malo muzike, itd...Nekog preveravanja šta je bilo na vestima nikad nije bilo.
Nismo ni imali fiskulture, osim dva puta kad je KK došao prerano. U stvari smo bili u boljoj formi nego obična vojska svaki dan smo prepešačili 20 i više km, iako su oni pravili fiskulturu. Ali svaki dan pre nego što je došao KK počistili smo pistu i okolinu. Zimi od sneg, leti od iglica smreka. Opuške smo uvek bacali u provizorične pepeljare, tako da je pista uvek bila čista.
Obično kad je KK došao po radnom vremenu, mi smo po PS več bili na doručku. A spavali smo jedan sat duže od kasarne/obuke. Takav je bio PS.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 3:59
Pero™ (citat):
Za vesti sam zaboravio.
U kasarni na obuci je bilo obavezno gledanje vesti. Sledeči dan bi izdvojili nekog is čete i morao bi obnoviti šta je bilo na vestima.
Na karuli toga nije bilo, tv smo gledali u slobodno vreme, večinom uveče ako je bio neki zanimljiv film, ali obavezno jutranji program uz doručak. Tada je tvb/srbija imao zanimljiv jutranji program. Bili neki crtani filmovi, neke nepolitičke vesti iz sveta, malo muzike, itd... Nekog preveravanja šta je bilo na vestima nikad nije bilo.
Nismo ni imali fiskulture, osim dva puta kad je KK došao prerano. U stvari smo bili u boljoj formi nego obična vojska svaki dan smo prepešačili 20 i više km, iako su oni pravili fiskulturu. Ali svaki dan pre nego što je došao KK počistili smo pistu i okolinu. Zimi od sneg, leti od iglica smreka. Opuške smo uvek bacali u provizorične pepeljare, tako da je pista uvek bila čista.
Obično kad je KK došao po radnom vremenu, mi smo po PS več bili na doručku. A spavali smo jedan sat duže od kasarne/obuke. Takav je bio PS.
Pero™. Da sam u kasarni gledao vjesti na televiziji jesam. Ni tu nisam morao nekome prepričavati što sam vidio i čuo na vjestima na televiziji.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 21:32
Mi smo imali samo dva programa na TV. TVBeogrda/Srbija, 1 i 2. Mislim da su u to vreme svuda bile vesti na drugom programu bile iz neke druge republike. Na karauli nismo imali drugo da radimo, ili smo večerali, gledali smo vesti. Ali nikad niko nije tražimo da drugi dan dajemo raport, šta je bilo na vestima.
Bugarske TV nismo videli jer je bio drugačije kodiran signal.
Kako se kaže ili koja reč je prva ili druga i nema veze. Ja sam se dobro razumeo i sa onima iz Hrvatske i sa onima iz Srbskih krajeva. Šta su male razlike, mislim da svi znamo.
U SAD možda zakonom nije napisano ali u njihovoj vojsci se kao službeni jezik upotrebljava engleski. Kao što je bilo slično u JNA, zvanični i sve komande je bio SH ili HS, jedno te isto.
Nego Ercove, ajde da mi krenemo napred o razlikama u vremenu, kakva je bila kod vas hrana i šta ste jeli na Karauli.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.03.14 22:30
Pero™ (citat):
Mi smo imali samo dva programa na TV. TVBeogrda/Srbija, 1 i 2. Mislim da su u to vreme svuda bile vesti na drugom programu bile iz neke druge republike. Na karauli nismo imali drugo da radimo, ili smo večerali, gledali smo vesti. Ali nikad niko nije tražimo da drugi dan dajemo raport, šta je bilo na vestima.
Bugarske TV nismo videli jer je bio drugačije kodiran signal.
Kako se kaže ili koja reč je prva ili druga i nema veze. Ja sam se dobro razumeo i sa onima iz Hrvatske i sa onima iz Srbskih krajeva. Šta su male razlike, mislim da svi znamo.
U SAD možda zakonom nije napisano ali u njihovoj vojsci se kao službeni jezik upotrebljava engleski. Kao što je bilo slično u JNA, zvanični i sve komande je bio SH ili HS, jedno te isto.
Nego Ercove, ajde da mi krenemo napred o razlikama u vremenu, kakva je bila kod vas hrana i šta ste jeli na Karauli.
Kod nas samo tv Skoplje i nista vise.Ja sam dosta dobro razumeo i govorio makedonski,sve zbog svakodnevnog kontakta sa civilima,a i sad razumem sve jezike nase bivse drzave.Sto se hrane tice,imao jelovnik od koga se nije moglo odstupati,a svako jelo imalo svoj normativ po glavi vojnika,tako da se na osnovu brojnog stanja vojnika mogle i izdavati namirnice,a sto desetar kaze da kuvar sam podizao namirnice,to nije bilo niti moglo biti.ali valda mu se vrati jos nesto od memorije,osim nekih njegovih van nastavnih aktivnosti.Znam da za dorucak bili maslac i malene "budimka"mameladice uz caj,a mislim da smo imali i mleko u prahu pa i ono koristeno,a bilo je i pastetica narezaka i kobasica.Rucak,obavezna supa,a klasika od glavnog jela,krompir u raznim izdanjima kupus,i neizostavni pasulj,a bilo je jos tu kreacija od mlevenog mesa,kojekakva cufteta,a za veceru opet nesto konzervirano.Znam ovu tematiku,jer sam nesto malo radio i poslove kuvara,jer nije na vreme dosla zamena kuvara Jeremic Milovana iz Valjeva koji otisao kuci,a kasnio sa dolaskom Jakimovski Temelko!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 14.03.14 23:22
Rostuski han.Sa ovog mesta poceo moj iskorak u jedan od najlepsih perioda mog zivota!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 14.03.14 23:39
TV Makedonije nismo videli, iako smo bili blizu, malo iznad Makedonije. Takva je tad bila tehnologija, ako nema odašiljača, ne vidi se. Bugarsku smo u stvari hvatali, ali nije se videla, samo zvuk.
Lokalci su po maternjem jeziku govorili Bugarski - ne Makedonski. Sa nama su se trudili po Srbski, ali jim je uvek prošla po neka bugarska reč. Ipak razumeli smo se.
Jeli smo slično kao kod tebe, ili slično kao u kasarni. Za doručak se sečam i razne eurokreme, marmeladice, med, bilo je i viršli, jaja, slanina, a i ostalih konzervi. Hleb/kruh smo pekli na karauli, uvek je bio svež. Za doručak je poneki put bio i čaj iz koncentrata ili od suvih šljiva, ili bela kava iz konzerve. Po sečanju je uvek bilo nešto da se popije.
Ručak je bio klasičan, supa i još nešto da se pojede. Klasika u JNA. Kvaliteta je zavisila od kuvara. Iako su bili recepti dopisani u nulu i na gram tačno, radilo se od oka.
Večera se baš ne sečam, ali bile su slične doručku. Puno puta sam ili preskočio večeru ili bio na dužnosti. Ipak kad bi se vratili uvek je bilo nešto da se pojede ili čaj da se popije.
Što je bilo viška hrane, ono što je bilo primerno za psa, davao sam mu, ostalo je otišlo za svinju. E to je bila reciklaža, kasnije smo ju zaklali, pa smo imali viška mesa. Kod nas nije bilo tačno isplanirano pa smo svake toliko odlazili u selo, kde su nam doneli ono što fali, ili sveže stvari.
Morali bi da imamo i marende, znači neki slatkiš ili čokoladica i sokič. A vidi kad došla jedna inspekcija dobili smo i to. Najzanimiviji je bila čokoladica od agrokomerca. To je bilo toliko tvrdo, da si mogao da ga upotrebiš kao protivtenkovsku odbranu.
Nego kako ste imali organizirano pranje (tekstila,posteljnine, itd)
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 14.03.14 23:42
Rostuski han.Sa ovog mesta poceo moj iskorak u jedan od najlepsih perioda mog zivota!
Šta je ova ruina na slici Nešto mi malo za karaulu.
Dali je bilo ''graničarenje'' najlepši period mog života? Neznam, verovatno nije, ali je sigurno bio najzanimljiviji.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.03.14 0:02
Ruina je Rostuski han,mesto gde silazili iz busa na linijiDebar -Mavrovo,i odatle kretali peske do karaule,Lacos kaze da ima par km do karaule,ali i sad mi u secanju kao da imalo jako mnogo km do karaule,ali gledajuci sa ovog vremenskog razdoblja bejahu to neka vremena kojih se rado secam kao dobrih!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.03.14 0:16
Pero™ (citat):
Morali bi da imamo i marende, znači neki slatkiš ili čokoladica i sokič. A vidi kad došla jedna inspekcija dobili smo i to. Najzanimiviji je bila čokoladica od agrokomerca. To je bilo toliko tvrdo, da si mogao da ga upotrebiš kao protivtenkovsku odbranu.
Nego kako ste imali organizirano pranje (tekstila,posteljnine, itd)
Cokoladica,jako vuce na iskren smeh,sjajno poredjenje,ali tako nesto kod nas nije bilo,samo osnovna tri obroka,a vec sam pisao da za kerove bio u obavezi kerovodac da se stara o hrani i higijeni,a hrana uvek bila ista.Kuvan krompir bez ikakvih zacina sa dodatkom hleba,i obavezno dobro parce svezeg mesa sa koskom,kojesmo ponekad u patroli "pozajmljivali"od psa,i pekli na zaru.A sto se tice pranja vesa i uniforme,e to je bilo sam svoj majstor.Samo se posteljina i nesto vesa pralo u Debru,a carape kosulje i ostala oprema,prali svojerucno na karauli.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.03.14 0:20
Ercove, jedno je vazdušna linija, kad ideš putem, krečeš levo desno, još ima verovatno neka nadmorska razlika, još nešto nosiš...
u ''mom'' selu nije bilo nikakve autobusne stanice. A ova baš jadno izgleda.
Bila su to lepa vremena, žao mi je jedino da nisam uradio nekih stvari, ali završio bi u zatvoru, ne u pritvoru.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.03.14 0:31
Pero™ (citat):
Ercove, jedno je vazdušna linija, kad ideš putem, krečeš levo desno, još ima verovatno neka nadmorska razlika, još nešto nosiš...
u ''mom'' selu nije bilo nikakve autobusne stanice. A ova baš jadno izgleda.
Bila su to lepa vremena, žao mi je jedino da nisam uradio nekih stvari, ali završio bi u zatvoru, ne u pritvoru.
Neznam iz kog perioda ova slika,ali u secanju da bas takva i tad izgledala,a sav taj predeo od stanice do ulaska u naselje Bituse jako mi bio "tezak",u vazduhu se osecalo da nismo bili rado vidjeni u njihovoj sredini.A imali i mi svinju koja i nije bila bas od mirne sorte,vec bilo kako da je zatvoris nalazila nacin da izadje,i unisti mestanima i ono malo povrca sto su imali u bastama.Pa tek tad treba zamisliti KK kad ujutru dodje na karaulu sa prituzbom na svinju.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.03.14 1:14
slike sela sa okoline karaule kde sam bio sve je isto, samo tad nije bilo grafita. A i put do sela je neodržavan i propao pa se može doči samo ozbiljnim terenskim autom.
Sa seljacima iz sela nisam imao puno kontakta. Tada se nisam osečao ugrožen, sada kad razmislim nisu nas ni voleli. Oni iz blizine rejona sasvim nešto drugo, voleli su nas. A i mi smo jim pomagali ako je trebalo.
I kod nas je svinja poneki put otišla u šetnju, ali prvi seljak je bio dosta daleko pa nije tamo pravila štetu. Inače jedan od nas je ''dužio'' svinju, a ako nismo bili pobrijani, dobili bi ''nagradno'' čiščenje svinjca.
Šišali bi se sami, mislim da smo samo leti dobili dva puta bricu. I prali mo si svoje krpe sami, jedinno posteljninu su nam prali svake toliko. Zimi smo ju donosili konjem, leti kad se moglo, dovezli s pinzom.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)