FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 18:17
rade kraljevo (citat):
Ercov zasto nece dami otvori stranu od 27 pa nadalje. dosad sam bio na 43.str. nemogu da pratim razgovore.
"Ubio"vas Purger
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 19:09
Vidis li Pero da fale stranice od 27 de 43. Izbrisane su zbog nase neodgovornosti.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 19:24
Naoružajte se Vojnim priručnicima i Pravilima službe i raspalite dalje
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 19:29
Treba sve to pronaci negde u vitrinama ko ima a onaj ko nema nemora ni komentarisati.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 19:34
sasa staza (citat):
Treba sve to pronaci negde u vitrinama ko ima a onaj ko nema nemora ni komentarisati.
Ko ih ima...i koga u toj meri interesuje...od JNA najviše pamtim druženje....a vojna taktika me ni tada nije previše zanimala... Odsluži korektno i beži kući
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 21:40
rade kraljevo (citat):
Ercov zasto nece dami otvori stranu od 27 pa nadalje. dosad sam bio na 43.str. nemogu da pratim razgovore.
Rade,nemoze da ti otvori zeljenu stranu,jer iste vise neme.Da si bio pazljiviji na casu sve bi bilo jasno,a ti nebi trebalo da pratis razgovore,vec da iste vodis i usmeravas,a koliko vidim ni ovo sto ja napisao sinoc,nisi ni procitao,opet kazem,posvetise vise temi da bi zivela i dalje,ovako izgledace kao da sam lud kad sam sa sobom pricam.Vec rekoh kako i zasto momci da drze temu zivu,kad ti neces bas nimalo da se potrudis.Pokusacu jos nekog da pronadjem,ovako daleko necemo stici.Ti se ponasas kao gost,a ja sam da postavljam postove,i sam da ih komentarisem,malo glupavo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 09.02.14 23:07
Gde si Ercov ljudino....vidim Bituša drema...
Sećaš li se dali je bila kafana u selu,pa da malo pobegnete na neko piće ili slično...
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 09.02.14 23:39
dinosaurus (citat):
Gde si Ercov ljudino....vidim Bituša drema...
Sećaš li se dali je bila kafana u selu,pa da malo pobegnete na neko piće ili slično...
Sto bi rekao kalimero-nepravda-,sto Bitusa drema ,Imalo je kafanica u Rostusi,ali to radilo samo tokom dana,a o nekim izlascima iliti bezanju u kafanu nije bilo,ali u secanju mi da granicare nesto nisu previse voleli u Rostusi,osim jednog momka,ali njega volela ubava gospoja.A za pice moglo se jedino kradom sakriveno uneti uz pomoc mene kao kurira i konjovodca koji svaki dan silazili u selo,tad se moglo uneti malo pakovanje mastike,bar mise cini da se tako zvalo,i nesto tad bio popularan rum
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 09.02.14 23:46
ercov54 (citat):
Sto bi rekao kalimero-nepravda-,sto Bitusa drema ,Imalo je kafanica u Rostusi,ali to radilo samo tokom dana,a o nekim izlascima iliti bezanju u kafanu nije bilo,ali u secanju mi da granicare nesto nisu previse voleli u Rostusi,osim jednog momka,ali njega volela ubava gospoja.A za pice moglo se jedino kradom sakriveno uneti uz pomoc mene kao kurira i konjovodca koji svaki dan silazili u selo,tad se moglo uneti malo pakovanje mastike,bar mise cini da se tako zvalo,i nesto tad bio popularan rum
Zašto misliš da vas meštani nisu baš nešto voleli...ima neki razlog,ili tvoja procena..
Za tog momka mi je jasno
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 09.02.14 23:55
dinosaurus (citat):
Zašto misliš da vas meštani nisu baš nešto voleli...ima neki razlog,ili tvoja procena..
Za tog momka mi je jasno
Moja procena,a i od ranijeg kolege dobio savet upozorenje da nismo omiljeni dole,dok u Bitusi sasvim drugacija situacija.Uvek prilikom prolaska kroz selo,svako nas ljubazno pozdravi prijateljski poprica,dobijemo poneki slatkis u lokalnoj prodavnici,a tad bese hit-ceten alva-to cesto dobijali gratis.Ako kazem zbog cega nismo bili omiljeni,verovatno dobicu od moderatora ne ceten alvu,vec nekakav poklon iz njihovog asortimana
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 0:04
Gde sada pomene ALVU....na to sam zaboravio i da je postojalo...
A u Bituši se nigde nije moglo malo razgaliti...odmoriti od JNA obaveza...zar nije bila bar prodavnica,pa neko pivce s'nogu..
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 0:11
ercov54 (citat):
Ako kazem zbog cega nismo bili omiljeni, verovatno dobicu od moderatora ne ceten alvu, vec nekakav poklon iz njihovog asortimana
Mnogo toga se može reć sažeto i otprilke ne navodeći detalje ako je škakljivo.
A ako ti se i ukloni, ti se nećeš ljutit, prema tome, izvoli...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 0:36
Max Blitz (citat):
ercov54 (citat):
Ako kazem zbog cega nismo bili omiljeni, verovatno dobicu od moderatora ne ceten alvu, vec nekakav poklon iz njihovog asortimana
pa da,i kasnije opet ercov ima dug jezik,a cisto da kazem pa odmah brisite,ali bez kazni ,U Rostusi gro stanovnistva bilo albanske nacionalnosti,i samom tim sve je receno,a u Bitusi cisti Makedonci
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 0:47
Ok, ništa spektakularno.
Gdje su ono navodno vojnici s karaule navodno silovali djevojku iz nekog sela, pa je ratno stanje sa seljanima trajalo desetljećima poslije.
Mislim da je bilo selo s bugarskom (ili vlaškom) narodnosti (nisam siguran), netko je spomenuo na forumu, ne znam sad točno gdje.
Pa rekoh da se nije nešto konkretno nemilo dogodilo i kod vas.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 20:24
ercov54 (citat):
Max Blitz (citat):
pa da,i kasnije opet ercov ima dug jezik,a cisto da kazem pa odmah brisite,ali bez kazni ,U Rostusigro stanovnistva bilo albanske nacionalnosti,i samom tim sve je receno,a u Bitusi cisti Makedonci
U Modriču i Drenku čisti Makedonci. Mnogo sam puta išao u Debar koji je oduvijek bio većinski albanski,ali nikad nisam imao problema,dapače.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 20:37
ZAGORAC (citat):
U Modriču i Drenku čisti Makedonci. Mnogo sam puta išao u Debar koji je oduvijek bio većinski albanski,ali nikad nisam imao problema,dapače.
Postovanje Zagorac ,iz mog vremena znam da bilo upozorenje od komande gde i u koji lokal ne ulaziti u Debru,a i tad je bio jako albanski,ali grad mi se nikada nije dopadao,jos uvek mi u nosu smek koji je imao,a jako je bio prljav
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 20:52
ercov54 (citat):
Postovanje Zagorac ,iz mog vremena znam da bilo upozorenje od komande gde i u koji lokal ne ulaziti u Debru,a i tad je bio jako albanski,ali grad mi se nikada nije dopadao,jos uvek mi u nosu smek koji je imao,a jako je bio prljav
To je točno,bio je na svojstven način neuredan,u moje vrijeme smjelo se ulaziti samo u dom JNA. U domu nije bilo "skendera" i mastike za vojsku(za podoficire i oficire da),pa sam ja uvijek išao na čevape sa onom ljutom rog paprikom,burek i "tekuča pitanja" tamo gdje je bilo zabranjeno. Od vojne policije nikad nisam vidio ni "p" i nikad nisam imao problema. Skender i one njegove tri zvjezdice .
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 21:07
ZAGORAC (citat):
To je točno,bio je na svojstven način neuredan,u moje vrijeme smjelo se ulaziti samo u dom JNA. U domu nije bilo "skendera" i mastike za vojsku(za podoficire i oficire da),pa sam ja uvijek išao na čevape sa onom ljutom rog paprikom,burek i "tekuča pitanja" tamo gdje je bilo zabranjeno. Od vojne policije nikad nisam vidio ni "p" i nikad nisam imao problema. Skender i one njegove tri zvjezdice .
Sad nesto razmisljam,u moje vreme ili tog doma nije bilo,ili nije ni bilo potrebe da znamo ,a "skendera "se secam,a i "mastike"a bese tad i badelove zestine u nekakvom malom pakovanju poput pljoske,bilo lako uneti na karaulu
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 21:10
Dom JNA ti je bio kad ideš od autobusnog kolodvora prema kasarni sa desne strane.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 10.02.14 21:16
ZAGORAC (citat):
Dom JNA ti je bio kad ideš od autobusnog kolodvora prema kasarni sa desne strane.
Znam da se morali vracati sa stanice nazad prema komandi,a i kako pamtiti kad tokom 10 meseci samo par puta imao,ne samo ja,vec i ostali,imali priliku da dodjemo u Debar
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.02.14 20:55
E ovoje sprat sa spavaonicama.Prva vrata levo bese moja,pravo je tad trebalo da bude mokri cvor,ali koliko se ja secam ni tad nije bio u funkciji,a desetar nek sebe pronadje ovde gde je spavao,ali cekam da se oglasi da procitam dalise toga seca,a kao i sve ostalo,normalno i ovo je sasvim demolirano,samo ikone stoje u prizemlju
ercov54: komentar modifikovan dana: 11.02.14 21:22; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.02.14 21:10
ercov54 (citat):
ZAGORAC (citat):
Sad nesto razmisljam,u moje vreme ili tog doma nije bilo,ili nije ni bilo potrebe da znamo ,a "skendera "se secam,a i "mastike"a bese tad i badelove zestine u nekakvom malom pakovanju poput pljoske,bilo lako uneti na karaulu
Badelov konjak,plosnata flaša od 3 decilitra a čep takav da je bio kao čaša 0,3 jeli tako'
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.02.14 21:40
Neznam kod vas mljadjih generacija.dali bio obicaj pisati kojekakve stihove,ili bolje receno prepisivati od ranije generacije,nesto npr ovako"Od regruta osta dosta kose,i pet puta u smece je nose,za spavanje nema ni govora,jer u pet se ustajati mora"e upravo u toj svesci imam nalepnicu od Badel stara sljivovica,a znam da bilo plosnato pakovanje
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.02.14 21:51
NA GRANICI
Stari borac na krevetu leži, a ti remo na uzbunu bježi! Uzbuna če biti ove noči, al i ona če ti proči!
Sada zbogom ostaj krivudava cesto i ti, Drenku zajebano mjesto! Oj,Drenku grom u tebe pukao, jedva sam se iz tebe izvukao!
Služio sam,gdje moj nitko nije, na granici,kraj Albanije!
06.03.83.
Tako nešto? Uspomene......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.02.14 21:57
Malo sam nalupao "tvrdo č".
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 11.02.14 22:01
ZAGORAC (citat):
Malo sam nalupao "tvrdo č".
Hteo sam prokomentarisati,ali mi nesto signalizira -tema zatvorena od strane administratora- a stihovi pravi,znaci i u vase vreme tako se pisalo,a ja toga imam punu svesku,razne tematike
rade kraljevo Gušter
BROJ POSTOVA: : 64 ČLAN OD: : 2014-01-17
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 9:43
Ercov cinimise dasam spavao prva desno a dosta vremena sam spavao u kancelariji koliko me secanje sluzi. Stose tice DEBRA bio sam svega 2puta za 10 meseci jedanput redovan izlazak i drugi put kada sam kupovao civilku zato ga slabo i poznajem. Znam daje autobuska stanica bila na ulasku u grad sa desne strane nesto montazno napravljeno tuje imala neka kafanica iradila je jedna bosanka kao konobarica tusmo se upoznali ipostali maltene drugari ona mije tada savetovala da nepijem SKENDERBEG jer je veoma opasan ako se pomesa sa drugim picem. Moja destinacija izlaska je bila ROSTUSA i BITUSA ipar puta sam iso do ROSUSKOG HANA.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 20:25
rade kraljevo (citat):
Ercov cinimise dasam spavao prva desno a dosta vremena sam spavao u kancelariji koliko me secanje sluzi. Stose tice DEBRA bio sam svega 2puta za 10 meseci jedanput redovan izlazak i drugi put kada sam kupovao civilku zato ga slabo i poznajem. Znam daje autobuska stanica bila na ulasku u grad sa desne strane nesto montazno napravljeno tuje imala neka kafanica iradila je jedna bosanka kao konobarica tusmo se upoznali ipostali maltene drugari ona mije tada savetovala da nepijem SKENDERBEG jer je veoma opasan ako se pomesa sa drugim picem. Moja destinacija izlaska je bila ROSTUSA i BITUSA ipar puta sam iso do ROSUSKOG HANA.
Dobro da se oglasi,ja se poradovao povucices nekakvi novu temu da je razradimo,a ti vec postojeci post komentarises,ipak dobro da se oglasio,bar znamo da si ok Neznam sta imao na Rostuskom Hanu,kad i sad kao sto Zagorac postavio fotku,samo najobicnija raskrsnica,i nikakvih drugih sadrzaja nema,doduse napred prema Rostusi ima medicinski centar,a da si eventualno setao sa dragom,da malo nije bilo podaleko Bituse -Rostuski Han,to drug Lacos moze tacno u milimetar da utvrdi,ima covek veze,ne samo ovozemaljske,vic i satelitske.Vidis sta znaci kad covek u EU,a mi ni sopstvenu kucu nemozemo da nadjemo kad se nekim slucajem natocimo u komsiluku .Ocekujemo od tebe malo sadrzajniji rad na ovoj temi,ali sta vredi od ocekivanja kad ti svratis pa te nema danima,ali nek si ti ziv i zdrav,a zivece ovo i posle nas.Ocekujem da jos neko naleti od nasih saboraca,nebitno od klase,samo nek je bar video Bitusu,bice mi drago
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 21:05
Rostuški Han,jeli to isto kao Rostuše ,to nemogu pronaći.Od karaule do Rostuše ima 2km zračne linije,po cesti skoro 1km više,cesta je puna zavoja.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 21:15
Bruka sramota,do kada vise da se grebem od Lacosa Rostuski Han je na ukljucivanju lokalnog puta sa putem Debar-Mavrovo,moguce iz Rostuse oko 1 km,koliko mene secanje sluzi
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 21:39
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 21:45
Upravo to drugar,(ako smem tako da te zovem),i sad ti meni reci sta je ovde imao Rade da izlazi u neke svoje tajne izlaske,a veruj ovaj objekat upravo ovako izgledao pre 40godina.Ovde bila buska stanica za odlazak u komandu Debar,a dolazilo i odlazilo se pesaka,a i nikakav napor za mlade granicare
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 22:00
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 12.02.14 22:20
Obzirom da Radika plitka,a Rade prilicno korpulentan,nije mogao ni da se pokvasi,ali valda kazace sta trazio i radio u ovoj nedodjiji,a tebi za trpljenje mene samo eden +
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 14:09
Ercov neznam dali si znao daje Rostuskihan jedna pravoslavna setinja odnosno MANASTIR i jasam tamo iso iz verskih pobuda a ne radi izlazaka doduse ne tako cesto ali sam bio par puta stoje u to vreme bilo jako rizicno.Stose tice mog oglasavanja nemoj te mi zameriti ja drugacije nemogu jer je kod mene velika guzva za kompjuter zato ovi stosu u radnom odnosu imaju prednost ja kad stignem dobro doso. Znam da zbog toga ispada dasam neaktivan ali nemogu nista da promenim zbog svega toga vam i pisem sada u 14 i 09h.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 15:09
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 20:46
rade kraljevo (citat):
Ercov neznam dali si znao daje Rostuskihan jedna pravoslavna setinja odnosno MANASTIR i jasam tamo iso iz verskih pobuda a ne radi izlazaka doduse ne tako cesto ali sam bio par puta stoje u to vreme bilo jako rizicno.Stose tice mog oglasavanja nemoj te mi zameriti ja drugacije nemogu jer je kod mene velika guzva za kompjuter zato ovi stosu u radnom odnosu imaju prednost ja kad stignem dobro doso. Znam da zbog toga ispada dasam neaktivan ali nemogu nista da promenim zbog svega toga vam i pisem sada u 14 i 09h.
Rade druze moj,dali ti sebe slusas sta pricas,ej druze,zar iz prilozene fotke nevidis sta je ROSTUSKI HAN,toje najobicnija raskrsnica sa glavnog puta prema Rostusi,zato se i zove Rostuski , to Han,provericu kod makedonaca sta pa to znaci a ti si verovatno bio u Bigorskom manastiru kao sto Lacos nasao jedinu verovatnocu,a sad da to nije malo predaleko od Bituse,znam da je bio sa druge strane Radike,sto tacno moze da locira vec pomenuti Lacos.Malomi te tvoje vanastavne aktivnisti nepoznate,nekazem da nisu bile,samo hocu da kazem,dok mi gulili strazu i patrolu,a vi rukovodeca garnitura obilazila lokalne znamenitosti.Ok sto nisi aktivan,vidimo da red ispred kompa,a njima da naredis poput nekad nama,izgleda nebi dalo bas nikakvog efekta.Znam ja druze moj da zavladalo opste bezvlasce.Nase vreme neumitno prolazi,a ovo koje sad u opticaju,mi sebe tesko nalazimo u njemu
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 21:08
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 21:20
Godine su svoje ucinile.Ovo na fotki Lacosa lici na sasvim neko drugo selo od onog kojeg i kakvog pamtim,ali doduse osim poste i par objekata u samom centru,bar ja vise nista nisam upoznao,i doduse medicinski centar koji bio ispod samog puta prema Rostuskom hanu gde bila buska stanica za Debar,a sad cu postaviti pesmu za Radeta,molim moderatore da je ne skinu,jer Rade samo ovde svraca,a moze da se smatra i autobiografskom
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 21:26
Rade pazljivo poslusaj,a nebojse,ja znam napamet
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 23:43
Da ercov upravusi za raskrsnicu prema ROSTUSI ali nisi sigurno u pravu dase po njoj zove ROSTUSKIHAN. Rostuski han se zove po MANASTIRU koji je nedaleko od raskrsnice na desnoj obali puta iduci prema MAVROVO. Toje tacno i nema potrebe da proveravas jer sam bio tamo dane preteram jedno pet sest puta. Na ovoj slici nemogu dase snadem jer je dosta modifikovano.
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 23:47
POZDRAVLJA TE DRUG TVOJ I SVE OSTALE FORUMASE KOJI SU PRISUTNI NA OVOM FORUMU.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 13.02.14 23:54
rade kraljevo (citat):
POZDRAVLJA TE DRUG TVOJ I SVE OSTALE FORUMASE KOJI SU PRISUTNI NA OVOM FORUMU.
Za ovako emotivnu izjavu zasluzujes +,ali moras sacekati bar posle ponoci ,a drugar poslusaj ti mene,ja intezivno na nekoj drugoj drustvenoj mrezi,dosta kontaktiram sa makedoncima,tako da malo bolje znam sta je han i ostali pojmovi
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 14.02.14 22:02
rade kraljevo (citat):
Da ercov upravusi za raskrsnicu prema ROSTUSI ali nisi sigurno u pravu dase po njoj zove ROSTUSKIHAN. Rostuski han se zove po MANASTIRU koji je nedaleko od raskrsnice na desnoj obali puta iduci prema MAVROVO. Toje tacno i nema potrebe da proveravas jer sam bio tamo dane preteram jedno pet sest puta. Na ovoj slici nemogu dase snadem jer je dosta modifikovano.
Da vec jednom stavimo tacku i utvrdimo istinu,tj pravo stanje na terenu .Rade ovo je pravo stanje.Na Rostuskom hanu nema nikakav manastir,kao sto Lacos nadje,jedini manastir je Sv,Jovan Bigorski,a u Bitusi imaju dve crkve,Sv.Ahrangel i Mihael,i Sv.Ilija.Tako da svako drugo polemisanje oko teme manastira crkava hanova,vise bezpredmetno,ali to nikako neznaci da ti netreba da aktiviras svoju memoriju,i konacno sam sa sobom utvrdis,i snama podelis,gde ti to isao kako rece,pet sest puta
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.02.14 12:02
Kad gledam malo bolje vidim da su postojala dva kompleksa manastira
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.02.14 17:38
ERCOV GLUPO JE STVARNO VISE POLEMISATI NA TU TEMU ALI VERUJ DA MANASTIR BR. 2 UZVODNO UZ RADIKU SE NALAZI U MESTU ROSTUSKI HAN IDA ROSTUSKI NOSI IME PO SELU A HAN PO MANASTIRU BEZ OBZIRA STO ON SADA IMA SVOJE SVETO IME. SA OVOM TEMOM SMO ZAVRSILI STOSE MENE TICE. NAPOMINJEM DAJE TAJ MANASTIR DALEKO OD RASKRSNICE ZA SELO NEKIH PETSTO DO SESTO METARA.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.02.14 20:28
rade kraljevo (citat):
ERCOV GLUPO JE STVARNO VISE POLEMISATI NA TU TEMU ALI VERUJ DA MANASTIR BR. 2 UZVODNO UZ RADIKU SE NALAZI U MESTU ROSTUSKI HAN IDA ROSTUSKI NOSI IME PO SELU A HAN PO MANASTIRU BEZ OBZIRA STO ON SADA IMA SVOJE SVETO IME. SA OVOM TEMOM SMO ZAVRSILI STOSE MENE TICE. NAPOMINJEM DAJE TAJ MANASTIR DALEKO OD RASKRSNICE ZA SELO NEKIH PETSTO DO SESTO METARA.
U pravusi Rade da jeste glupo,samo hoces da kazes da podatke koje sam ja zadnje ostavio nisu tacni.Hoces da kazes da momak koji mi ih dao,a taj momak i slike karaule mi poslao,nije u pravu.Zar ja i ti bolje da znamo od momka koji rodjen u Bitusi,a da dalje ne navodim njegove generalije,nebi bilo lepo da zluopotrebljavam momka.Za mene je prica oko manastira zavrsena,i mislim da je tako kako mi decko juce poslao podatke za dve crkve u Bitusi i Bigorski manastir.A kad vec tako srcano stojis iza svog misljenja,ajde brate moj da krenemo dalje,a ne da se rvemo oko manastira,a sudeci po kuckanju izgleda imas dobru logistiku,nak ti logistika ziva i zdrava,a i svi tvoji zajedno snjim Upravo sada gledao sat mapu spornog terena,i nikakvih drugih verskih objekata nema na spornom terenu osim SVETI JOVAN BIGORSKI,sto bi rekla stara mudrost-ako laze koza,nelaze rog-
ercov54: komentar modifikovan dana: 15.02.14 21:21; prepravljeno ukupno 1 puta
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 15.02.14 20:37
Lacos druze,hvala sto pokusavas da zatvorimo temu oko manastira.Nisam u toku,a sad vec nije ni bitno,ali verovatno ovaj u neposrednoj blizini Radike,valda je Bigorski,a onaj drugi kompleks vec jako daleko da bi se uklopio u ovu pricu ,i jos samo ovo i nema vise,ceo kompleks manastira ja pod imenom SVETI JOVAN BIGORSKI
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 16.02.14 7:34
ERCOV druze moj nesporimja podatke tog momka ja samo pricam staje bilo u ono vreme pre 40 god. samo jos date podsetim da rec HAN u prevodu znaci OBJEKAT tako dace ti biti jasnije po cemu nosi ime ROSTUSKI HAN jer ko zna kakav je objekat tu postojao za vreme TURSKE vladavine. Momak iz BITUSE verovatno je mladi od nas neku deceniju mogao bih dase raspita malo bolje stose istorije tice.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 16.02.14 16:10
Han je strana rijec,mislim turska ili persijska.Oznacava objekat-prenociste putnika.U Bosni imamo Han Pijesak,Simin Han,........ali i Morica Han,nekada cuveni restoran u Sarajevu.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)