FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 02.02.14 19:26
rade kraljevo (citat):
Ercov na. str. 30 videces jednu sliku mislim dasmo se slikali u prostoriji tv.sale imam jos par komada pacu ih ubaciti treba daih skeniram. Stose tice dolaska na granicu nije bilo strasno jel smo imali dobar prijem u tu kucu od strane starije generacije i komandira karaule. Doduse nas 12 desetara je doslo na tu karaulu iz Pristine na petnesto dnevnu obuku posto je Bitusa kotirana kao najbolja karaula.Neznam daliste to vi zatekli kada ste dosli na karaulu ili su desetari vac bili rasporedeni na druge karaule. Za mene najtezi trenutak dolaska na granicu bio je putovanje niz Radiku od MAVROVA ka DEBRU mislio sam da iz onog kanjona se vise ziv nevracam. Ercov trebao bih da znas da karaula u prosirenom granicnom pojasu nije bila letnja toje nekad bila jedina karaula za to podrucje. Posto su uslovi za zivot bili teski komanda je napravila Bitusu. Pricao mije Paunovic daje na tu karaulu dopremano namirnice za hranu i ostale potrebstine helikopterom u vecim kolicinama.
Meni drago sto si uzeo ucesca,i upravo tako,neznam ja sve,a i ako sam znao zaboravilose,a to za letnju karaulu tek sad cujem,jasam bio u njoj kad bili na reonu,ali sad je samo ostalo mesto,vreme i ljudi ucinili svoje.Ipak vi desetari dosliste kasnije,secamse po tvom kolegi,e taj se pokazao kao vrsni znalac za tetovaze,pa se sva vojska skupila da momak odradi svoje umetnicko nadahnuce.Necu pominjati ime vojnika koji na rukama grudima ramenima nakucao devojke u raznim pozama,normalno sa izrazenim zenskim obelezjima.Ti znas staje i gdeje bila karaula Zirovnica,ja nemogu da je lociram na sat snimku
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 02.02.14 19:33
SveJug (citat):
Cizme su iz ranijeg perioda. Ako dobro vidim izgleda da u petokraki na kapi ima srp i cekic, ili?
Da cizme jesu iz perioda pre 40godina,a zvezde su imale srp i cekic
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 02.02.14 21:14
sasa staza (citat):
Samo VI naredite druze stariji vodnice i ja to izvrsavam iz ovih stopa. A-da-nisam vise obican vojnik da moram svakog da slusam,probacu maaaaalo da se promenim pa i ja da izdam neku komandu .
mene neslusa i onaj ko treba da slusa,a i nisam ja tip koji naredjuje,jasam samostalan,niti koga slusam,a nista nikom ne naredjujem,to mi tako u zivotu,a sto se tice vojske,vec rekoh da sam bio glup naivan,kad sam mogao da biram izmedju cina razvodnika i nagradnog 10 dana,ja izabrao nagradno,a to se jako osvetilo kasnije u zivotu.Proveosam godine po nekakvim vezbama i ostalim dogadjanjima,pa kadsam obican vojnik sve se svodilo da moraju odraditi redovi,straze i sve ostale fizikalije,ali svaka skola se placa,samo sto meni proslo vreme za reprizu.Bilo pa proslo
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 02.02.14 23:59
Cestitam na unapredjenju Druze vodnice prve klase. Odoh-nestao sam u magli...
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:07
dinosaurus (citat):
Nešto si pominjao vredi ne vredi... ..brojke su neumoljive...
ok malo se salim,ali da budem iskren,a to vec rekoh da mi nije vas nebih ni prvu stranicu odradio,a u tome za mene i jeste draz ovoga.Nekomi u startu rece,kad sam plakao da nekazem piz..o sto nema klasica,da cu ovde naci neke druge drugove,i bio je u pravu
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:11
Za drugove +
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:13
ercov54 (citat):
dinosaurus (citat):
Nešto si pominjao vredi ne vredi... ..brojke su neumoljive...
ok malo se salim,ali da budem iskren,a to vec rekoh da mi nije vas nebih ni prvu stranicu odradio,a u tome za mene i jeste draz ovoga.Nekomi u startu rece,kad sam plakao da nekazem piz..o sto nema klasica,da cu ovde naci neke druge drugove,i bio je u pravu
Moj Ercov, titule su nebitne, ono što je bitno ( a ti koji imaš bogato životno iskustvo to znaš ) a što se teško stiče je poštovanje, a ti ga moj prijatelju imaš napretek i zato i od mene
dinosaurus (citat):
Za drugove +
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:17
dinosaurus (citat):
Za drugove +
Hvala druze,meni jeste cast sto se druzim sa vama,a sad sta da radim,kapirajteme kako hocete,ali treba da znate da nemam zlu pakosnu kvarnu dusu,opusten jako verujem ljudima,doduse to se u zivotu i osvetilo,ali znam da ovde nece,jer svismo iz iste price.Ovaj Sasa ode u krevet a ostadoh mu duzan od sinoc,ali necu zaboraviti sutra da dug vratim +
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:23
Mikula 67 (citat):
Moj Ercov, titule su nebitne, ono što je bitno ( a ti koji imaš bogato životno iskustvo to znaš ) a što se teško stiče je poštovanje, a ti ga moj prijatelju imaš napretek i zato i od mene
dinosaurus (citat):
Za drugove +
Upravo tako za titulisanje i priznanje,odraslismo ljudi svesnismo svega,i vise necu da se zahvaljujem postajem sam sebi dosadan,ali da se to ne zaboravi,a koliko vi mene postujete,budite sigurni da ja vas postujem,i necemo vise o tome
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:24
ercov54 (citat):
dinosaurus (citat):
Za drugove +
Hvala druze,meni jeste cast sto se druzim sa vama,a sad sta da radim,kapirajteme kako hocete,ali treba da znate da nemam zlu pakosnu kvarnu dusu,opusten jako verujem ljudima,doduse to se u zivotu i osvetilo,ali znam da ovde nece,jer svismo iz iste price.Ovaj Sasa ode u krevet a ostadoh mu duzan od sinoc,ali necu zaboraviti sutra da dug vratim +
Nema dugova Ercov...bitna je isrenost
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:32
dinosaurus (citat):
Nema dugova Ercov...bitna je isrenost
sta reci,mladji pametniji,sto kazu u mom kraju-svaka ti na mestu-i ocenih to sa najvisom ocenom +,doduse nekad kad ja ucio neke skole,kad dobijem + to bude veselje,samo kad nije 1,a secamse da tad moglo da se dobije i niza ocena od 1,a to bese tkz putaca dijagonalno iz ugla u ugao sveske,pa donesi takvu svesku kuci ako te majka rodila
rade kraljevo Gušter
BROJ POSTOVA: : 64 ČLAN OD: : 2014-01-17
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 0:49
DA UPRAVO TAKO DESNO ERCOV I JA.
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 17:42
ERCOV tek sam danas procitao onu poternicu koju si raspisao zamnom moram date ispravim nisam ja iz Bogutovca nego KONAREVO toje nekih 4km. od KRALJEVA prema mat.banji. BOGUTOVAC je od mene daleko nekih 15km.
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 17:53
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 18:39
Ercov,zašto ste morali nositi kravate non stop..bar po slikama?
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 19:47
dinosaurus (citat):
Na karauli je svečana uniforma bila radna uključujući i kravatu ili zakopčan do grla. Sa kravatom smo išli u patrolu.
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 19:51
dojran (citat):
dinosaurus (citat):
Na karauli je svečana uniforma bila radna uključujući i kravatu ili zakopčan do grla. Sa kravatom smo išli u patrolu.
Nisam znao za kravatu...kod nas se nije nosila na čizme i uprtače..
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 19:55
rade kraljevo (citat):
ERCOV tek sam danas procitao onu poternicu koju si raspisao zamnom moram date ispravim nisam ja iz Bogutovca nego KONAREVO toje nekih 4km. od KRALJEVA prema mat.banji. BOGUTOVAC je od mene daleko nekih 15km.
Sad vec i nije vazno odaklesi,bitno da si ovde,doduse poceosi pomalo i da radis,aj potrudise malo vise budi prisutan,ja puno toga nisam znao,a vidis ti toga znas vise,pa da to dovedemo u istinite okvire,a vidim kacis fotke,otkriosio sistem,nisam ni sumnjao,ipak da nisi jakog intelekta nebi ni bio desetar na Bitusi,a samsi rekao da u nase vreme nasa karaula bila vrh u svakom pogledu
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 19:58
Mikula druze moj,aj pojasni kako si uspeo da uzmes ucesca oko Radovih fotki,pa malo i ja da te davim
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:03
dinosaurus (citat):
Valda takav propis bio,desetar morao kao glavna faca,a ja kao njihov prestavnik u civilnom drustvu,kao kurir morao da budem reprezent karaule,a sami vidite da sam bio neznam dali lepsi visi ili sposobniji od bilo koga drugog ,e ovo je smeh do suza,a to se da i ukapirati
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:18
dinosaurus (citat):
dojran (citat):
dinosaurus (citat):
Nisam znao za kravatu...kod nas se nije nosila na čizme i uprtače..
Kravata i cipele nisu išle uz oprtače,ili obrnuto. Čizme,opasač i oprtači ili cipele,kravata i samo opasač.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:23
ZAGORAC (citat):
Kravata i cipele nisu išle uz oprtače,ili obrnuto. Čizme,opasač i oprtači ili cipele,kravata i samo opasač.
Ajde molimte analiziraj kombinaciju mog desetara,cizme uprtaci i kravata,ako kazes da promasio,dugujemti pice
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:28
Kravata ne ide uz čizme i oprtače,to su nosili podoficiri i oficiri.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:32
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:33
ZAGORAC (citat):
Kravata ne ide uz čizme i oprtače,to su nosili podoficiri i oficiri.
Pa on bio desetar,verovatno racunao sebe u podoficira,malo se salim,nece Rade da se naljuti,verovatno tad takva pravila bila,ali to on verovatno zna,vec vidim da puno toga zna,a ja za to prvi put cujem,ali toje sto se puno stosta radilo jadim redovima iza ledja,on sedne sa Paunovicem,komandirom karaule i kroji kapu nama obicnim smrtnicima
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 20:41
E ova slika kraj granicnog stuba vraca u ta neka srecna vremena,i vidise razlika u opremi naoruzanju i sredstvom veze,a razlika 10 godina
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 03.02.14 23:29
Evo jedna za našeg druga Ercova.
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 04.02.14 0:46
Ercov dali se secas imena i prezimena vojnika u belom mantilu i vojnika skim igram sah.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 04.02.14 0:55
rade kraljevo (citat):
Ercov dali se secas imena i prezimena vojnika u belom mantilu i vojnika skim igram sah.
Dobro vece Rade,sah igras sa Popovic Radom iz Poljne ili Milutovca,a koliko mene memorija sluzi onaj momak u belom nije iz nase klase i iz naseg zajednickog sluzbovanja,ako grasim ispravi me
ercov54: komentar modifikovan dana: 04.02.14 1:05; prepravljeno ukupno 1 puta
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 04.02.14 1:04
Kuvar iz starije klase bese Jeremic Milovan negde neko mestasce oko Valjeva,a u nasoj klasi nije bilo,ali dosa kasnije sa mladom klasom Jakimovski Temelko,momak iz Makedonije
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 04.02.14 18:49
Jeste ovaj momak iz nase klase i zovese VERDDONIK MIRAN bioje desetar paje otiso na drugu karaulu samo nemogu dase setim na koju. Da tacno je daje stari kuvar Jeremic iz okoline VALJEVA paje tu bio PERISIC iz okoline Mladenovca onje pijan jurio mene sa automatom po Bitusi zbog devojcice neznam dalitije to poznato. Verovatno je bio ljubomoran toje malo ko znao osim mene njega znali su Jeremic Josipovic Petrovic on je iz okoline Smedereva njega treba dase secas crn momak uglavnom je kod Josipovica pisao DNEVNU ZAPOVEST i momak iz Hrvatske Kraine mislim dase zvao Gojko prezime nisam siguran dalje Vukdelija ispravices me ako nisam u pravu. Oni su tada uzeli mene u zastitu a njega kritikovali sto je to delovalo pozitivno na njega. Ispostavilo se daje ona narodna ko pre devojci njegovaje tacna.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 04.02.14 19:10
Dobro vece RADE ,pa gdesi ti druze,aj malo se ukljuci bolje,a ne samo par postova i nemate.Ovog Verdonika,prvi put cujem,ali znam da je bilo jako puno vas desetara tad kao na nekakvoj obuci,a izmedju svih drugih Paunovic izabrao tebe.Perisic Milisa,gromada od coveka,secamse da bio je iz Mladenovca,a znam da imao stobom nekakvu frku,a to bilo oko devojcice,e za tio nisam znao,ali moj ti je savet,zarad te i ostalih tadasnjih devojcica nije zahvalno imena pominjati,jer ovo je vec javan dokument,moze bilo ko da ga cita,ko dodje na forum.Sve momke znam,a Vujaklija Gojko momak iz hrvatske,zar si zaboravio da imao devojku koju je na prevaru ostavio kad kuci otisao,znas da je isao sasvim drugim danom i putem da bi nju izbegao,ali nelezi vraze,sto bi rekli ima boga.Vratio se momak posle nedelju dana i ozenio devojku
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 06.02.14 18:33
Dakle [You must be registered and logged in to see this image.] graničari sa Bituše!!! Ako bi postojala prelazna zastavica za naj spamere sigurno bi je osvojili! Bituša je bila sve osim karaule bavili ste se uglavnom kao neke babe lupetanjima na prelu! Obavještavali ste jedni druge koliko ste dežurali na forumu,kakva vam je bila probava,zajedno ste ljegali u krevet........i da ne nabrajam Od 40-tak stranica ostalo je 26 mislim da vam je ovaj podatak dovoljan! Nitko vam ne brani da se družite ali ne u karauliza to postoji chat!!!! Stoga vas još jednom molim ostavljam vam uređenu Bitušu i čuvajte je onako kako ste je nekada čuvali (ko zjenicu oka svog) Znam da više ne vidite i ne čujete kao nekada ali iskustvo je na vašoj strani
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 06.02.14 22:11
Izvidjačka taktika
Pozdrav za Ercova..
Kada se postavljaju sledeće slike
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 06.02.14 22:36
Uvlakacka taktika...U svoje ime se izvinjavam drugu Purgeru za pisanje komentara koji nisu bili u vezi sa zadatom temom-karaula Bituse....
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 06.02.14 22:49
dinosaurus (citat):
Izvidjačka taktika
Pozdrav za Ercova..
Kada se postavljaju sledeće slike
Malo sam zatecen,ali nekakocu organizovati da nastavim temu.Navikao sam na jedan opusten sistem,ali izgleda vrag je odneo salu
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 07.02.14 10:13
Netko je spominjao "ljetnu" karaulu,ovo na slici nalazi se između Strezimira i Žirovnice na planini Korab. Jeli to "ljetna" karaula?
Definitivno nije "letnja"Bitusa,jer bio sam u njoj,i znam kako azgledala,a i bio sam nasao sat snimak na kome se samo vidi mesto iliti osnov objekta,a ovo je ipak u boljem stanju,sto neznaci da slucajno nije objekat Zirovnice
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 07.02.14 23:55
nw n[je ona na teritoriji bitmse
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 0:54
rade kraljevo (citat):
nw n[je ona na teritoriji bitmse
Pa ako nije ovo,reci sta jeste Pomalo ja tebe ne razumem,bio na Bitusi,poznajes puno toga,a neces da se nimalo ukljucis.Ukoliko neuzmes ucesca aktivnijeg u ovoj prici,bojimse da nam tema zakiva,jer momci se druzili na ovoj temi,ali zbog primedbe moderatora da to nije u skladu sa temom,momci vise nece i nemaju razloga da se oglasavaju ovde.Osim Zagorca i jos jednod momka,ostali nisu ni znali za Bitusu,a ti se ponasas savim opusteno u prolazu,bez zelje da se bar malo posvetis nasoj temi.Pisem ti PP,ali ti to ne otvaras,a ja nevidim drugi nacin osim ovog da ti ovo kazem
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 13:39
sasa staza (citat):
Uvlakacka taktika...U svoje ime se izvinjavam drugu Purgeru za pisanje komentara koji nisu bili u vezi sa zadatom temom-karaula Bituse....
Saša nije baš tako nema apsolutno nikakve potrebe za izvinjenjem ja inače baš ne čitam sve od reda eto baš Bitušu nisam Dobio sam kritike od drugih članova,s pravom.Nadam se da razumiješ
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
rade kraljevo Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 08.02.14 17:40
Ercov zasto nece dami otvori stranu od 27 pa nadalje. dosad sam bio na 43.str. nemogu da pratim razgovore.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)