FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 28.01.14 22:45
sasa staza (citat):
Bas mi je zao sto nisam video Lacos-a danas kada je vec bio u Palanci i zbog toga treba da dobije od mene jedan VEEEEELIKI MINUS,ali dacu mu priliku da se iskupi i popravi.
Niko nesumnja u tvoje iskrene reci,kad se vec druzimo sa ovim pricama,bilo bi drago i licno se upoznati,sto neznaci da se nas dvojica necemo videti,hteo ti to ili ne ,za sadasi najblizi,a rado bi video opet Palanku kiseljak kasarnu,a ti slobodno najavi ako prolazis kroz moj kraj
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 28.01.14 23:02
Rade,ja ti ostavih nekakvu molbu,ne zadatak,ali ti retko svracas ovde na Bitusu,a bio si sinoc prisutan,ali nisi hteo da svratis Nevredi cekati,mora se dalje ici
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 28.01.14 23:16
sasa staza (citat):
Ajde jedna lepa prozivka da vidimo ko je tu a ko nece druzenje sa nama.
MIKULA svracao,PERO ima nekakva ozbiljnija posla,LACOS bio odradio sjajan posao,ZAGORAC nije prisutan tako mislim,a znas ko nas zaobilazi KONTRA ADMIRAL DINOSAURUS,nevredi,nismo mi njegov nivo da se druzi sa obicnim redovima
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 28.01.14 23:32
dinosaurus (citat):
ercov54 (citat):
MIKULA svracao,PERO ima nekakva ozbiljnija posla,LACOS bio odradio sjajan posao,ZAGORAC nije prisutan tako mislim,a znas ko nas zaobilazi KONTRA ADMIRAL DINOSAURUS,nevredi,nismo mi njegov nivo da se druzi sa obicnim redovima
Samo sam vas čekao da vidim da li me još smatrate za druga i da li ću biti prozvan .....
Pa vidis da trebas i ovde,ali razumemo mi tebe,veci cin povlaci ozbiljnije teme,a malo pratih gde i sta radis,sta reci obiljnost na nivou,a sad me zanima,htedoh tamo pitati,ali da se ne petljam gde mi nije mesto,a zasto onako prozivate,ili da se bolje izrazim Milutin nesto nestima
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 20:43
Evo mene u smenu,kao sto se da primetiti opet dnevna smena nije radila,tj desetara nema pa nema,i krecem sa prozivkom.Sasa staza,Mikula,Pero,Lacos ako nije tu,ima opravdano kasnjenje,jer bio na putu,Zagorac bi trebao da se prijavi,ukoliko ga nema,to vec postaje zabrinjavajuce,i onaj bez koga se nikako nemoze,a to je vrhunski staresinski kadar Kontra Admiral dinosaurus,(jao boze ja lepog mu imena ),a vec da prozivam Rada,to vec neznam imali efekta ,ko sta ima da prijavi nek pocne.Moze fotke,zemaljske ili nebeske,nisam zahtevan,a moze bilo sta,samo da se nesto desava
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 20:50
Ercov ko je danas u patroli,što nam kuhar sprema za večeru .Opiši malo što se jelo-spremalo za tvoga službovanja.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 20:52
Može i šta se pilo od Makedonskih vina
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 20:57
dinosaurus (citat):
Pusti kolega da se ercov sjeti najprije što je jeo.Ako počne o vinu zaboraviće obadvoje
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 20:59
Patrola,nije moja smena bila,ja tek sad radim raspored ,a kuvanje u moje a verovatno i u tvoje vreme potpuno isto,znam da je uradjen jelovnik tacno po danima i nije moglo od njega odstupati,a uz svako jelo na jelovniku postojao tacan proracun u gram svih namirnica predvidjenih za to jelo,tako da se nije moglo pravdati nikakvo prekoracenje.Jedino sto nekako moglo da se smuva poneko malo pakovanje marmelade
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:02
lacoš (citat):
dinosaurus (citat):
Pusti kolega da se ercov sjeti najprije što je jeo.Ako počne o vinu zaboraviće obadvoje
jel to mene malo onako,kakva vina,mogli samo da prosvercujemo ono sitno malo pakovanje prepecenice i nesto tad bilo aktuelan rum
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:07
Sasa se javlja na raport-DRUZE Vodnice-(kad pre dobi ovaj cin).
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:10
ercov54 (citat):
jel to mene malo onako,kakva vina,mogli samo da prosvercujemo ono sitno malo pakovanje prepecenice i nesto tad bilo aktuelan rum
I ti misliš da ti vjerujemo kolega.Marmelada je odlazila omladinkama, a zauzvrat su donosile fine kolače i rakijicu.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:10
ercov54 (citat):
Evo mene u smenu,kao sto se da primetiti opet dnevna smena nije radila,tj desetara nema pa nema,i krecem sa prozivkom.Sasa staza,Mikula,Pero,Lacos ako nije tu,ima opravdano kasnjenje,jer bio na putu,Zagorac bi trebao da se prijavi,ukoliko ga nema,to vec postaje zabrinjavajuce,i onaj bez koga se nikako nemoze,a to je vrhunski staresinski kadar Kontra Admiral dinosaurus,(jao boze ja lepog mu imena ),a vec da prozivam Rada,to vec neznam imali efekta ,ko sta ima da prijavi nek pocne.Moze fotke,zemaljske ili nebeske,nisam zahtevan,a moze bilo sta,samo da se nesto desava
Prisutan Bio u prepodnevnoj smeni - nije imao kome da preda raport.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:12
sasa staza (citat):
Sasa se javlja na raport-DRUZE Vodnice-(kad pre dobi ovaj cin).
Kasnis mladji vodnice ,a zaboravljas koga imamo u vrhu staresinskog kadra,i tebi nejasno odkud meni cin ccccc,moras malo da se bolje grebes i cin stize brzom postom
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:14
lacoš (citat):
ercov54 (citat):
I ti misliš da ti vjerujemo kolega.Marmelada je odlazila omladinkama, a zauzvrat su donosile fine kolače i rakijicu.
I malo ribljih specijaliteta
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:15
Malo ozbiljnosti molim,vrijeme ide.....
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:16
lacoš (citat):
ercov54 (citat):
Nebih sad da otvaram temu o razmeni dobara,nebi imalo smisla zarad tadasnjih omladinki,ta tematika jako poznata desetaru,jer on nikom drugom nije dao izaci van,samo on i jedan crnogorac,jer on imao privilegije zbog toga sto komandir karaule bio crnogorac
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:18
dojran (citat):
Malo ozbiljnosti molim,vrijeme ide.....
Dobro dosao na diskusiju,a moje vreme jeste odavno islo i otislo,ja ionako nemam kuda da zurim
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:20
Mikula 67 (citat):
Prisutan Bio u prepodnevnoj smeni - nije imao kome da preda raport.
Pa mladsi,i treba da radis duplu smenu,neocekujes valda od mene veterana da se mucim i pre podne
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:23
Ercov stavio sam crvenu liniju kraj neke staze.Jel bi to mogla biti šetnica vas graničara.Ova žuta linija trebala bi biti granica a teren je poviše tvoje karaule.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:31
Upravo tako Lacos,patrola tik uz granicu,a mislim da karaula bila u dubini 7-8 km,ako ne i vise,a tvoji snimci uvek me jako raduju,nema ovog Radeta,valda i njemu nesto ostalo u secanju,ali izgleda njemu nesto drugo tad okupiralo paznju
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:32
ovo nesto duplira ,ili meni sve duplo
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:36
Ercov jeli bio samo jedan put prema gore,granici ,ili se išlo u više pravaca?
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:45
lacoš (citat):
Ercov jeli bio samo jedan put prema gore,granici ,ili se išlo u više pravaca?
Uvek su isle dve patrole,tako da kompletan teren podeljen u dva dela,svaka patrola imala svoj plan rada.Sastav patrole uvek bio:vodja patrole stariji vojnik,drugi clan bio mladji vojnik,i normalno pas i njegov kerovodja ,a svaka patrola imala svoj put za izlazak na reon,a retko se kad i susretali na reonu,sve zavisilo od plana kako dat od komandira iliti zamenika karaule
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:48
Mozda je Rade otisao na spavanje.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:54
sasa staza (citat):
Mozda je Rade otisao na spavanje.
Koce ga znati,doduse mozda ovo za njega i nije zanimljivo,ima covek nekakve druge delatnosti u ovo vreme
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 21:58
Ercov evo probao sam malo simulirati vaš put od karaule pa do granice po otiscima na tlu koji bi mogli biti staze ili možda vododerine.Ispada da je po toj putanji bilo potrebno priječi 2875 metara .Dosta je to praznog hoda,umoriš se do gore a onda još zadatak.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 22:03
Odoh ja ,odsviralo je povečerje,sutra je novi dan .Javljam se na dužnos sutra
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 29.01.14 22:12
Sjajansi Staza na desnoj strani garant ta,samo gore na izlazu iz sumskog dela,bas na onoj zaravni kod krivine staze,trebalo bi da bude tkz letnja karaula,ali i onda tad bila sklona padu,a tacno gde markirao stazu na samoj granici,e tu bio granicni kamen.Bas kraj tog kamena radjena razmena koza i jarica koji sa nase strane presli na komsijsku stranu.Koja je to bila rezija oko primopredaje koza.Stroga pravila,nisi smeo nikakvu komunikaciju sa komsijama osim vojnickog pozdrava,a takodje pricali kad su koze menjali,komsija gura sa njegove strane,a nasi prihvataju,stim sto ni prst nesme da predje tu zamisljenu granicu
rade kraljevo Gušter
BROJ POSTOVA: : 64 ČLAN OD: : 2014-01-17
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 18:12
Ercov uvek sam ja prisutan na forumu veoma mije drago biti uz vas ali sam malo nezadovoljan temama koje iskacu iz koloseka. Mislim da ovo druyenj treba da asocira uspomene od pre 40. god. pa yato i neucestvujem u debati. Mozda gresim ako je tako ispraviteme.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 18:23
ercov54 (citat):
Sjajansi Staza na desnoj strani garant ta,samo gore na izlazu iz sumskog dela,bas na onoj zaravni kod krivine staze,trebalo bi da bude tkz letnja karaula,ali i onda tad bila sklona padu,a tacno gde markirao stazu na samoj granici,e tu bio granicni kamen.Bas kraj tog kamena radjena razmena koza i jarica koji sa nase strane presli na komsijsku stranu.Koja je to bila rezija oko primopredaje koza.Stroga pravila,nisi smeo nikakvu komunikaciju sa komsijama osim vojnickog pozdrava,a takodje pricali kad su koze menjali,komsija gura sa njegove strane,a nasi prihvataju,stim sto ni prst nesme da predje tu zamisljenu granicu
Ne razumijem što to znači-Ljetnja karaula.Bila je sklona padu ,da se sruši,da je osvoje ili nešto drugo.Objasnite molim vas drugovi graničari ove pojmove.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 18:31
sasa staza (citat):
Postrojavanje za veceru.DRUZE Ercov-proveri brojno stanje vojske i zovi zalutale vojnike na spustanje zastave i veceru.
Izgleda saša da ga desetar poslao daleko na teren ili su omladinke u posjeti .Ali koliko vidim danas se desetaru predaje raport
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 18:55
lacoš (citat):
ercov54 (citat):
Ne razumijem što to znači-Ljetnja karaula.Bila je sklona padu ,da se sruši,da je osvoje ili nešto drugo.Objasnite molim vas drugovi graničari ove pojmove.
Lacos. Ljetne karaule su one u kojima je vojska bila prisutna obicno od proljeca(kada spadne sneg)do snega. Bile su na nepristupacnim terenima,problem dostave hrane ali i patroliranja po dubokom snegu. Zimi bi bile napustene. Jedna od takvih u vrijeme kada sam ja bio granicar je bila na Belasici-karaula "Staro Konjarevo"
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 18:58
milutins (citat):
Lacos. Ljetne karaule su one u kojima je vojska bila prisutna obicno od proljeca(kada spadne sneg)do snega. Bile su na nepristupacnim terenima,problem dostave hrane ali i patroliranja po dubokom snegu. Zimi bi bile napustene. Jedna od takvih u vrijeme kada sam ja bio granicar je bila na Belasici-karaula "Staro Konjarevo"
Dali to znači da se onda ova druga karaula napuštala,zimska,ili je bila neka dežurna ekipa koja je tu boravila?
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 20:08
rade kraljevo (citat):
Ercov uvek sam ja prisutan na forumu veoma mije drago biti uz vas ali sam malo nezadovoljan temama koje iskacu iz koloseka. Mislim da ovo druyenj treba da asocira uspomene od pre 40. god. pa yato i neucestvujem u debati. Mozda gresim ako je tako ispraviteme.
E RADE sad si me jako naljutio,nemogu da verujem dasi prisutan a neces da uzmes ucesce,pa ako si nezadovoljan kako tece diskusija,aj brate rodjeni promeni tok diskusije,usmeri prema temama koje bi zeleo da se otvore i ne istim da se radi.Ja se trudim da drzim temu u zivotu,smaram momke da bi se druzili samnom na Bitusi,a ti zaboga posmatras iz prikrajka i nisi zadovoljan radom.Ajde kreni,postavi temu na drugaciji osnov.Kako da evociram uspomene sa momcima koji mladji od mene 20 godina,momci iz pristojnosti druzese samnim,a ti neces da se druzis,malo sam pukao.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 20:14
lacoš (citat):
Sad je prisutna umna glava sa Bituse i ona ce sve objasniti,ali to i ja znam.Bar na Bitusi pre nas imala tkz letnja karaula,gde za vreme bez snega obitavali granicari,bar ja mislim da takav rezim rada bio.A karaula je bila montaznog karaktera,tad nije bila u upotrebi,ali objekat mogao posluziti za malo odmora iliti zaklona od kise kad bili na reonu
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 20:17
lacoš (citat):
sasa staza (citat):
Postrojavanje za veceru.DRUZE Ercov-proveri brojno stanje vojske i zovi zalutale vojnike na spustanje zastave i veceru.
Izgleda saša da ga desetar poslao daleko na teren ili su omladinke u posjeti .Ali koliko vidim danas se desetaru predaje raport
ma kakav raport,desetar nije zadovoljan radom,verovatno sledi ukor i skidanje cina,a moze da skine samo ono sto mi on dodelio
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 20:20
milutins (citat):
Upravo tako Milutine pomogni mi u objasnjenju,malo sam ispao iz takta,ali vraticuse ja u normalu
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 20:28
dinosaurus (citat):
Ercov deluje kao da si iznerviran
E jbg,malo sam pukao,ali bolje da se zadrzim na lepim recima,jer ako otvorim svoj bogati recnik,kojisam dobro godinama usavrsavao i dopunjavao ima da me odmah po kratkom postupku ugase,a ja to necu,jer jos nisam temu odradio kako ja zelim,a VAMA hvala sto me trpite ovakvog kakavsam
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 20:40
Mikula 67 (citat):
Ercov da si ti nama živ i zdrav, mi te i volimo što si takav
OK je,prijatelji moji,a tebi Mikula cestitam priznanje,ali iskreno i zasluziosi.Oni koji vrednovali tvoj rad dobro ga izvagali i na osnovu toga sledovalo i zvanje -Primeran vojnik-
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 21:10
sasa staza (citat):
Nemoj da se nerviras jer od tog nerviranja samo ti raste cin .Pa cestitam na unapredjenju-DRUZE VODNICE PRVE KLASE .
,da znas da sam sebi dizem rejting,ali sta vredi kad se to ne uklapa u koncepciju,ali sto rekao neki pisac u nekoj svojoj knjizi-svece to narod pozlatiti-
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 21:18
Gde su ostali-jesu li se vratili sa vecere zato sto mi je prazan forum bez njih ? Napustio si vojsku mnogo i cini mi se da je poslusnost na slabom nivou .DA-pozdravljam Mikulu i cestitam unapredjenje u razvodnika.To je dobro je sada moze da razvodi vojsku na reon pored granice.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 21:37
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 21:53
Da da,tad nisam znao da tako nesto tamo ima,ali sad sam tek listajuci razne postavke mreze net,a tako nesto ima u mom komsiluku,a zovese -nevestin veo- ,a i kako znati sta gde ima,kad takav rezim rada bio da se nije imalo vrmena o bilo cemu drugom razmisljati,osimo onome sto obaveze nalazu ,a program bio:straza,pa odmah sledeci dan patrola,pa kao nekakav odmor dan dva,a i tad morali ici na nekakva zanimanja predavanja
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 22:03
Lacos,sta reci osim sjajansi ,nemogu tacno utvrdim jer nevidim granicu,a ovo mi pre lici na tkz baciju,(izraz makedonski)mesto gde leti pastiri zatvarali ovce koze,a sama karaula bila dublje od granice,nimalo vise od 50 m,a bio si na pravom potezu kad si pravio skicu puta prema reonu
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 30.01.14 22:46
Lacos,nasaosam letnju karaulu,jako je vidljiva,samo sto moje znanje nedoseze do tog stadijuma da to prenesem ovde,samo kreni iz pravca Bituse ka granici,vidi se veci ostatci gadjevine pravougaonog oblika
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 31.01.14 0:32
lacoš (citat):
milutins (citat):
Dali to znači da se onda ova druga karaula napuštala,zimska,ili je bila neka dežurna ekipa koja je tu boravila?
Imali smo i mi jednu letnju karaulu. Izgledala je praktično isto ko naša, znači slična godina izrade, bio sam tamo samo 2 puta u vreme patrole, znači sa granice iznad nje. Kako je došao put od dole se ne sečam. Verovatno je bila zimi nedostupačna sa kamijon, kao naša, zimi nisam bio tamo.
Verovatno je u neko vreme služila da se smanje rejoni i da se bolje pokriva granica, kasnije sa manjim ugrožavanjem sa bugarske strane, smanjili su broj vojnika, na samo jednu karaulu i 10km rejona. U moje vreme su je jedino jedan put ''zauzeli'' vojnici iz čete u komandi što su morali da prolaze po rejonu, iako počeli su na trečini našeg rejona. Inače bila je skroz prazna, kako su jih smestili i kako su spavali i jeli, pojma nemam, nije bilo moje da jih kontroliram, a i bila je dosta daleko od rejona, slično kao naša.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 31.01.14 0:41
ercov54 (citat):
Lacos,nasaosam letnju karaulu,jako je vidljiva,samo sto moje znanje nedoseze do tog stadijuma da to prenesem ovde,samo kreni iz pravca Bituse ka granici,vidi se veci ostatci gadjevine pravougaonog oblika
Ercov, ako upotrebljavaš Google maps: Pored slike imaš nacrtan kao mali lančič -
klikni ga
klikni zajedno control C (Neznam šta ti piše na tastaturi, control je skrajno levo i dole, C je u latinici! )
Kad pišeš odgovor klikni
control V (zajedno)
tako če ti se postaviti veza do slike, pa čemo mi pogledati i potražiti.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme) 31.01.14 0:42
Pero™ (citat):
Imali smo i mi jednu letnju karaulu. Izgledala je praktično isto ko naša, znači slična godina izrade, bio sam tamo samo 2 puta u vreme patrole, znači sa granice iznad nje. Kako je došao put od dole se ne sečam. Verovatno je bila zimi nedostupačna sa kamijon, kao naša, zimi nisam bio tamo.
Verovatno je u neko vreme služila da se smanje rejoni i da se bolje pokriva granica, kasnije sa manjim ugrožavanjem sa bugarske strane, smanjili su broj vojnika, na samo jednu karaulu i 10km rejona. U moje vreme su je jedino jedan put ''zauzeli'' vojnici iz čete u komandi što su morali da prolaze po rejonu, iako počeli su na trečini našeg rejona. Inače bila je skroz prazna, kako su jih smestili i kako su spavali i jeli, pojma nemam, nije bilo moje da jih kontroliram, a i bila je dosta daleko od rejona, slično kao naša.
Ova nasa u moje vreme nije koristena,verovatno pre nas prestala se koristiti,ali tad je bila u celom izdanju,a sad vidim na satelitskom snimku da ostao samo osnov,a bila je montaznog tipa
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula BITUŠE 73/74 (prvi dio teme)