FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

ULCINJ I KARAULE

Go down 
+25
Kemo Specijalac
žare
Bojan Stražar
Gringo
mornar71
krajišnik
mrčko
nikolaul
bluemonday
milutko
Tiki
kutres
purger
ugovorac
stokilaš
Max Blitz
saban
Vojnik Graničar
lacoš
dpuric
Makiavelli
Pero™
ZAGORAC
Stazio
IVAN MILOVIC
29 posters
Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next
AutorPoruka
IVAN MILOVIC
Gušter
Gušter
IVAN MILOVIC

BROJ POSTOVA: : 8
ČLAN OD: : 2013-05-24
DOB : 75

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime24.05.13 23:13

Ja sam služio vojni rok u Ulcinju davne 1975. godine kao lekar stažista.Pomoćnik i vozač kampanjole je bio Miran iz Ptuja.Postojale su 4 karaule u to vreme: Podstegvaš, Sukobin, Sveti Nikola i Bojana ako se dobro sećam. Komandiri karaula nisu tamo spavali već su imali stanove u Ulcinju a i komandna zgrada je bila u Ulcinju. Samo oko 20 vojnika a komandant potpukovnik.Valjda je to bilo važno mesto u to vreme.Vojnici na karaulama posle podne i noću ostanu sami a sa Albanske strane skoro svakodnevne provokacije.Sa njihove strane bunkeri i brisani prostor da ne beže preko granice.Međutim, veoma često graničari uhvate prebege i predaju ih miliciji. Nikada ih nisu vraćali u Albaniju - kasnije dobiju politički azil.
U jesen 1975.pređe neki albanski vojhni čamac u naše teritorijalne vode, presretne ih naše plovilo (predpostavljam iz baze u Kumboru) opomene ih tri puta po pravilima a ovi tvrdoglavi i ne obaziru se. Naši otvore vatru iz mitraljeza i ubiju im kapetana. Majko mila! Zatvoriše granicu, dolaze generali iz Beograda,međudržavne komisije, ozbiljan pogranični incident.Sve se to završi a u novimana, naravno, ni reči o događaju.
Mnogo davno je to bilo, oficiri sigurno više nisu živi,i moja generacija je pri kraju životnog veka.Posle smo mislili da je bilo teško ali sada vidim da je bilo lepo i da se ništa tako nije u životu ponovilo (prijateljstvo, zajedništvo, drugarstvo, pomaganje, razumevanje, solidarnost).
Ja sam im stalno davao neke upute za preglede kod specijalste da mogu da se odmore nekoliko dana, ponekad i na VMA a potpukovnik me zove na raport i pita je li to normalno da su skoro svi bolesni.
Bilo pa prošlo.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime24.05.13 23:30

Granica na rijeci Bojani, Ivane otvorio si zanimljivu temu.
Uvijek su se čule neke priče o raznim incidentima na tom dijelu granice ali nikada nešto zvanično i konkretno. Bilo bi zanimljivo ako se još neko pojavi i ispriča neku priču iz prve ruke.

cheers
Na vrh Go down
IVAN MILOVIC
Gušter
Gušter
IVAN MILOVIC

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime25.05.13 8:47

Ja sam posle sanitetske oficirske škole na VMA sam tražio da idem u Ulcinj (mogli smo da biramo ako smo dobro položili testove). Svi traže ili blizu kuće ili gde su čuli da je dobro.Kad su čuli šta sam ja izabrao mislili su da sam lud (Doduše, moja porodica je u Baru). Nikada nisam požalio jer sam sreo divne vojnike i podoficire, potpukovnik je bio u stalnoj panici da se nešto ne dogodi i brzo je dobio prekomandu.
Došao je jedan mladi poručnik posle akademije za komandira karaule Podstegvaš krajem 1975. Odmah je pokušao da stvari dovede u red, spavao je sa graničarima na karauli i išao sa njima u noćne patrole.Ja mu kažem da pusti graničare na miru jer oni su već iskusni i znaju šta rade.Jedne noći povede on trojicu graničara da obilaze granicu, mesečina, vidi se sve kao da je dan. Oni se oslone na njega i idu za njim kao deca - što da ne - vodi ih oficir. Posle mi on priča da je zalutao u Albaniju skoro 500 metara, izgubio se i ne zna gde je, okolo nisko rastinje i brisani prostor.Prestrašen shvati da ne zna gde je a graničari pitaju gde da se ide. On pokaže napamet rukom u jednom smeru i posle nekoliko stotina metara ugledaju naš granični kamen kao spas.Sreća da ih nisu videli - pobili bi ih bez opomene.Posle je odustao od uvođenja promena.
Ti graničari su verovatno bili najbolje što je JNA imala u smislu samostalnosti, odgovornosti, bistrine u rasuđivanju, na njih su mogli da se oslone i zato su ih ostavljali same na karaulama.
Ne verujem da će neko iz tog vremena naći ovaj forum iz dva razloga: malo nas je bilo i tako davno.Međutim, to je bila poslednja granica sa pravim problemima sa kojima se JNA suočavala.Pre mog dolaska jedan vojnik je ubijen na straži metkom sa suprotne strane i to je bio poslednji ozbiljan incident.Graničari su znali da nikada ne stoje na otvorenom: Bojana je mala reka, naša karaula i dvorište na jednoj obali a preko puta visoka osmatračnica sa naoružanim vojnicima - razdaljina mane od 100 metara.Stvarno je bilo neprijatno. Nije bilo korektno što su komandiri ostavljali graničare same. Sedne zastavnik na moped i ode kući u Ulcinj.Onda noću sa karaule zovu uspaničeni ‚‚napadaju Albanci‚‚ Iz komande ih umiruju ‚‚to su manevri - ispaljuju svetleće rakete‚‚. Nije postojala radio veza zbog bezbednosti već poljski telefoni sa kablovima, kad govoriš stalno krči u slušalicama. Koji đavo im je trebao da se igraju rata? Međutim, ne treba zaboraviti da je Enver Hodža bio živ u to vreme.
Mi smo redukoval broj karaula u to vreme na četiri ali su duž reke Bojane još pstojala naša utvrđenja i napušteni bunkeri na nekoliko kilometara razdaljine.

Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3592
ČLAN OD: : 2012-02-13
DOB : 60

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime25.05.13 20:23

Na toj granici nikad nije bilo "dosadno",znam to jako dobro.
Stvari su se dosta promijenile nakon 85".
Na vrh Go down
IVAN MILOVIC
Gušter
Gušter
IVAN MILOVIC

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime26.05.13 12:18

U Baru je bio regrutni centar - mnogo više vojnika.Stalno sam se plašio da se vojska ne otruje hranom i bio sam u stalnom sukobu sa starešinama.Insistirao sam da iz kuhinje na stolove dolazi sam vruća hrana.Ali za doručak nije bilo lako jer su kupovali proizvode blizu isticanja roka važnosti.Najgore je bilo sa krem sirom - otvorim nekoliko i na vrhu vidim da se pojavila bela buđ.Ne dam da vojnici jedu a kapetanu - intendantu žao da se to baci.On će kao predamnom pojesti jedno pakovanje, kao da to nešto znači ako inkubacija traje nekoliko sati pa i duže.Nikada nisam popustio.Onda su se moje strepnje obistinile zbog gradskog vodovoda - izbila je epidemija trbušnog paratifusa (salmonela). Obolelo je skoro 200 vojnika.Komisije iz VMA i Titograda.Međutim, sreća je bila što takvo trovanje vodom prolazi samo za nekoliko dana ali izbaciti iz stroja 200 vojnika nije šala.
U Ulcinju nas je bilo mnogo manje.Kuvarima piše za taj dan ‚‚makarone‚‚ i rendani ‚‚sir kačkavalj‚‚ Oni skuvaju makarone ali kačkavalja nema. Zovem telefonom nadležnog oficira intendanta a on pita šta piše kao zamena u nekoj knjizi pravila (kao PS). Tamo piše ako nema kačkavalja da se izda ‚‚zdenka sir‚‚ (oni trouglasti mali topljeni sirevi).Kako crnog đavola da vojnicima iznesu bele kuvane makarone i sa strane po nekoliko tih ‚‚zdenka‚‚ sireva? Vojnici neće da jedu, bune se s pravom.Onda ja kažem kuvarima da u velike tepsije vrate sve makarone, da stave preko sve sireve, a iz magacina bez pitanja uzmemo jaja i razbijemo ih preko svega toga i dobro zapečemo u rerni.Bilo je to moguće ako je bio manji broj vojnika.Ukratko, često smo morali sami da se snalazimo a većina starešina bila je dobronamerna.Na granicama je verovatno postojao drugi mentalitet kod svih koji su se tamo našli u to vreme.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime26.05.13 12:38

Koliko mi je poznato, za vrijeme JNA kasarne u Baru i Ulcinju, i ako su bile na moru, nisu bile u sastavu RM (VPO) nego im je viša komanda bila u Titogradu.
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime31.05.13 23:36

Pozdrav sa bugarske granice '87 druže Ivane.

IVAN MILOVIC (citat):

....

Ti graničari su verovatno bili najbolje što je JNA imala u smislu samostalnosti, odgovornosti, bistrine u rasuđivanju, na njih su mogli da se oslone i zato su ih ostavljali same na karaulama.
Ne verujem da će neko iz tog vremena naći ovaj forum iz dva razloga: malo nas je bilo i tako davno.Međutim, to je bila poslednja granica sa pravim problemima sa kojima se JNA suočavala.Pre mog dolaska jedan vojnik je ubijen na straži metkom sa suprotne strane i to je bio poslednji ozbiljan incident.Graničari su znali da nikada ne stoje na otvorenom: Bojana je mala reka, naša karaula i dvorište na jednoj obali a preko puta visoka osmatračnica sa naoružanim vojnicima - razdaljina mane od 100 metara.Stvarno je bilo neprijatno. Nije bilo korektno što su komandiri ostavljali graničare same.

...

Možda smo mi graničari najbolje odradili svoj posao vojnika, ali bili smo samo obični ljudi/klinci. Iako nije bilo oficira izvršavali smo svoje zadatke. Što ne mogu da kažem za sve oficire. Koliko sad učestvujem u debatama, vidim da je bilo svakakvih, i loših i dobrih.

Na vrh Go down
Makiavelli
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2013-08-07

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime07.08.13 22:05

Danas prvi put naleteh na ovaj forum..
I ako nisam bio pripadnik JNA.. u bukvalnom smislu... a ono,skoro da jesam.. Sluzio sam na karauli Podstegvas 1993-94.. I sve je jos mirisalo na JNA )) Kada bih se opet rodio.. bio bih granicar..
U moje vreme komandir karaule je jedan dan spavao na karauli a jedan dan je bio kuci.. Taj dan i noc kad je on kuci... to je bilo opstenarodno veselje..
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime07.08.13 22:29

Dobrodošao na forum Makiavelli. Mislim da neče biti ništa loše i neče niko imati protiv, ako se učlani i ko koji nije bio u JNA, i da napiše koji komentar.
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 8:33

Makiavelli, dobrodosao na forum!Svakako, svi su dobrodosli na forum uz postovanje pravila ogranicenja opisivanja dogadjaja do VII 1991.g. a ne posle tog perioda.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3968
ČLAN OD: : 2012-12-07

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 13:42

[You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 13:48

lacoš (citat):

Lacoš, sa koje granice i karaule su ovi i iz koje godine?
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 13:55

ZAGORAC (citat):
lacoš (citat):

Piše ispod slike karaula Ulcinj 86 god.

Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 13:57

lacoš (citat):
ZAGORAC (citat):
lacoš (citat):

Ja ispod prve slike ne vidim ništa. No
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 14:05

Otkud oni u Ulcinju,na karauli?
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 14:06

ZAGORAC (citat):
lacoš (citat):
ZAGORAC (citat):
lacoš (citat):

Ja ispod prve slike ne vidim ništa. No

Ti ne vidiš,ja kad sam je skidao sa neta sam vidio,a uostalom skinuo sam je zbog natpisa na zidu iza vojnika graničara: Cool Very Happy

Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime08.08.13 14:08

Kaj si bil pri kleti do zde?
Kaj je,je,imaš jedan +!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Karaula "Ulcinj" 1986 godine.   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime11.08.13 17:31

lacoš (citat):
Lacoš.!
A što piše na zidu iza graničara.!?
Ja sam uspio dešifrirati: "GRANIČAR SAM - ...................?????"
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 9:04

Vojnik Graničar (citat):

lacoš (citat):
Lacoš.!
A što piše na zidu iza graničara.!?
Ja sam uspio dešifrirati: "GRANIČAR SAM - ...................?????"
 ".......tim se dičim"!
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 17:44

Jedno  piše na zidu a drugo govori slika granata Laughing Laughing
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:29

Onaj sa flašom,najviše liči na vojnika...Wink
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:33

Kaj ste to vi graničari sljedovali za hrabrost drunken Laughing
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:35

Mislio sam na donekle pristojno nošenje uniforme.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Cipele bez čarapa   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:38

lacoš (citat):
Jedno  piše na zidu a drugo govori slika granataLaughingLaughing
Dobro si rekao.
Gledam ovoga sa desne strane.
Od velikog posla i brzine navukao cipele a nije ni čarape uspio obući.!!!
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:40

Opušteni,hvala bogu da su mogli biti tako.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:41

Zagorac evo još bolje graničarske iz Ulcinja,cijela desetina u akciji.Oprostite krivo sam naveo godinu na prijašnjo fotografiji,radi se o 1989.Shocked Cool Laughing
Na vrh Go down
ZAGORAC
Kapetan
Kapetan
ZAGORAC

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.08.13 21:50

lacoš (citat):

Zagorac evo još bolje graničarske iz Ulcinja,cijela desetina u akciji.Oprostite krivo sam naveo godinu na prijašnjo fotografiji,radi se o 1998.Shocked Cool Laughing
Kad vidim ove,pa se sjetim svojih........
Negdje sam već napisao,iza prve polovice 84" na granici sa Albanijom lakše se disalo.
Boljitak se dao naslutiti i na početku (druga polovica veljače)83".
Na vrh Go down
saban
Vodnik
Vodnik
saban

BROJ POSTOVA: : 431
ČLAN OD: : 2011-06-15

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime03.10.13 13:37

bas dobra slika
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime03.10.13 14:58

Drugari, na ovoj temi je jedna jedina ista slika stavljena (ponovljena) ravno deset puta, na nepune dvije stranice... scratch
Kad se komentira nečiji post sa slikom zar se mora vuć baš svaki put i slika?
Ako je očito na što se odnosi komentar (a slika je u neposrednoj blizini), to je sasvim nepotrebno; preporučam da se onda slika ukloni iz tuđeg 'quote'...
S druge strane pak, kad se komentira stariji post i prenosi na neku dalju stranicu, onda je dobro prenijeti i sliku.
Na vrh Go down
stokilaš
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2013-10-28

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime28.10.13 21:34

Ja sam bio u Zoganju od ožujka 1988. do rujna 1989. Mislim da imam nešto slika iz tog doba, (zbog kojih nisam umalo zaglavio) ako ih pronađen stavit ću ih tu. Od tadašnjih časnika sijećam se da je major bio Milan Adamović tu je još bio poručnik Dušević ili nešto slično dok je nama vezistima linijašima bio nadređen stariji vodnik Srećko Ilić. Ponekad se upitam šta je sa tim ljudima, šta je sa ekipom pošto sam od čitavog voda vezista u vezi samo sa jednom osobom. Ako netko zna nešto o časnicima (oficirima) iz tog doba volio bih znati što je sa tim ljudima. Pozdrav svim septembarcima 1988. godine.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime28.10.13 21:45

Pozdrav i tebi stokilaš, dobro došao.

cheers 
Na vrh Go down
ugovorac
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-01-11

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime11.01.14 22:45

salutiranje Sluzio sam na karauli bojana,mislim da je bila najlepsa karaula u bivsoj jna.O reonu da i ne govorim,patrolna staza nam je prolazila kroz nudisticko naselje ada bojana.
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime11.01.14 22:49

ugovorac (citat):
salutiranje Sluzio sam na karauli bojana,mislim da je bila najlepsa karaula u bivsoj jna.O reonu da i ne govorim,patrolna staza nam je prolazila kroz nudisticko naselje ada bojana.
ŠTAAAA  affraid

ja bi opet da idem u JNA, ali da se menjamo za mesto.

Dobrodošao na forum, pozdrav iz bugarske granice.

Pero
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime12.01.14 23:14

Dobro došao ugovorac.
Da nisu granicu na Adi čuvale ovakve patrole?  Very Happy 

lol! lol!  
Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Forumska Spomenica 2009 FS
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 59
M(j)esto ZAGREB

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime13.01.14 12:47

Stalno bi bježao na toj karauli!

Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime13.01.14 14:01

purger (citat):
Stalno bi bježao na toj karauli!

[You must be registered and logged in to see this image.]  Purger ,čuvari su opaki Laughing  Laughing
Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Forumska Spomenica 2009 FS
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 59
M(j)esto ZAGREB

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime13.01.14 15:08

Još kad bi me pogodila onim iksom Smile .......recimo u ........no dobro nema veze... Smile idemo dalje na karaule!

Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-01-12

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime13.01.14 17:46

Verujte to su bili nezaboravnih dvanaest meseci,nisam verovao u sve price oko te karaule.Kada sam dosao u Bar u kasarnu kojoj ni danas neznam ime(bio sam tamo samo tri dana)na pregledu jedan oficir me pita da li sam gledao film lepota poroka,ja reko jesam kaze ti ides tamo.Nisam imao potrebu da bezim sa karaule,ja sam non stop bio na reonu kao patrola,rejonski strazar,osmatrac.Klasic je pisao dnevnu zapovest i stalno me slao na adu bojanu.Slika koju je postavio Stazio otprilike tako je izgledalo.Zimi smo obili one bungalove koji se vide iza ledja onih jahacica tamo smo spavali patrole sa oba reona stvarno smo uzivali.
Na vrh Go down
Tiki
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-01-21

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime21.01.14 2:32

Bio sam na rijeci Bojani od jeseni '87 do ožujka '88. Bili smo prvi mornari na toj karauli. Tamo smo stigli sa Skadarskog jezera. Nas četvorica mornara i neki mladi vodnik. Gliser kojim smo patrolirali bio je prava zvijer. Dvije Volvo Pente sa po 250 konja. I onda izađeš na more pokraj Ade i gledaš dvogledom na nudističku plažu - raj za oči. Inače bila dobra ekipa na karauli u to vrijeme. Ima li netko na forumu tko je bio tada na Bojani.

Pozdrav iz Dubrovnika
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime21.01.14 10:59

Tiki, dobro došao.

cheers
Na vrh Go down
milutko
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-01-23

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime23.01.14 22:33

pozdrav svima, sluzio na karauli u sukobinu 1991 godine .voleo bih saznati sta je bilo sa vodnikom koji mi je tamo bio staresina do mog odlaska marta 91 ,on je bio na polaganju za potporucnika , nazalost ime sam mu zaboravio 
mozda bi trebalo jos da spomenem da sam bio decembarska klasa 90 godine na obuci u titogradu tadasnjem a potom dosao na karaulu sukobin 
toliko za pocetak
Na vrh Go down
bluemonday
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2013-12-28

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime30.01.14 23:01

Da li u ovu temu spada i radarska postaja na brdu Mavrijan ? Ako se dobro sjećam imena.
To je brdo iznad uvale Valdanos u kojoj je bilo vojno odmaralište. Nalazi ne nedaleko
Ulcinja prema zapadu. Znam da je gore bilo nekih 10 plavaca i nas 10 stražara iz Bara.
Smjena nam je bila po 7 dana i gore smo se svi išli dobro odmoriti, najesti i naspavati.
Na vrh Go down
nikolaul
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 33
ČLAN OD: : 2014-02-26
DOB : 66
M(j)esto Ulcinj MNE

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime27.03.14 16:16

Drago mi je da se poneko sjeca dana provedenih u Ulcinju i njegovoj okolini.
Moj otac je kao profesionalni vojnik proveo preko 20 godina na karaulama u
zoni VP u Ulcinju. Ja sam kao dijete proveo dosta vremena zajedno sa vojnicima
granicarima i uvjek se tih vremena rado sjecam. Predpostavljam da sam poneki put
trazio pomoc i od tadasnjeg ljekara staziste a koji je postavio tekst o karaulama u
Ulcinju.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime27.03.14 16:38

nikolaul, dobro došao.

cheers
Na vrh Go down
mrčko
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-01-25
DOB : 55
M(j)esto BIHAC

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime17.04.14 23:16

PROVEO SAM LJEPI OSAM MJESECI  U ULCINJU 1989g, septebarska klasa, pozdrav za sve na forumu.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime17.04.14 23:42

Evo da se malo prisjetite Ulcinja iz vremena Yu:

Na vrh Go down
nikolaul
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 33
ČLAN OD: : 2014-02-26
DOB : 66
M(j)esto Ulcinj MNE

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime18.04.14 18:02

Evo jedne stare fotografije Ulcinja na kojoj se vidi zgrada komande garnizona.
Komanda je bila stacionirana na brdu Meterizi do zemljotresa 1979.godine, kada
je u istom bila tesko ostecena, a nakon toga je sjediste komande premjesteno u mjesto Zoganje,
gdje je ostala do rasformiranje granicnih jedinica.
Na vrh Go down
krajišnik
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 34
ČLAN OD: : 2014-08-22
M(j)esto Bos. Otoka

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime24.08.14 10:04

pozz ja  sam bio na karauli VASO STRUGAR  u sukobinu od septembra1988do maja89 b od polava za selauz bojanuio sam desetar imali smo rejo od rijeke bojene neki potok koji se zvao kravarski potok znam da je bilo9 grnični kamenova karaula je bila u sredini .niajljepše mije bilo tu  - imali smo ribe koliko smo hteli - bojana se izlije kad se povuče ostane ribe u bazenima tosu bazeni otvarani da se napravi brana
evo neki imena kojisu bili na karauli  hamzić amir suljić admir rozgić gora stefan milenković pantelić milš branko grubelnik lepir munib zoran stanković graca zihna sejo halilović komandir karaule bioželko mirojević  dević slobodan
sad toliko ako ima ko nek se javi pozzz
admir fetić
bos. otoka bosna ihercegovina
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime24.08.14 10:09

Krajišnik dobrodošao na forum. cheers 
Malo polakše piši Laughing ,ima vremena

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 34
ČLAN OD: : 2014-08-22
M(j)esto Bos. Otoka

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime24.08.14 17:12

lacoš (citat):
Krajišnik dobrodošao na forum. cheers 
Malo polakše piši Laughing ,ima vremena
ok nema problema
 Basketball  Very Happy
Na vrh Go down
Sponsored content

ULCINJ I KARAULE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: ULCINJ I KARAULE   ULCINJ I KARAULE Icon_minitime

Na vrh Go down

ULCINJ I KARAULE
Na vrh