FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Odred školskih brodova - Split

Go down 
+4
Minolovac
Stazio
Max Blitz
radovan1969
8 posters
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
radovan1969
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 54
ČLAN OD: : 2013-05-24
DOB : 55
M(j)esto Laktaši

Odred školskih brodova - Split Empty
KomentarNaslov komentara: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 17:56

Pozdrav svim mornarima...gledam po ovom forumu i tražim ima li tema koja bi me vratila u moje mornarske dane,a onda skontam da sam u mornarici kao i dosta puta u životu bio nekako po strani....a evo i zašto:Prvo odem u pulu...sa ponosom kao i svi mi kopneni dobijem mornarsku uniformu i pravac Muzil...ali ne baš na taj veliki ,poznati Muzil za kojeg svi znaju,već malo niže...na Fizelu,isti krug,ista kapija ali nije pravi Muzil,mada znam da je nama puno ljepše dole bilo ipak smo se osjećali nekako,kaso druga liga,onda odatle mjesec otkomande u Rojc,GPO(građevinsko pozadinsko odelenje)..betonirali smo nešto.Sjećam se da je tu bio zastavnik Mikac a komandant kasarne Čedo Hristovski.Nakon toga na Galeba(samo da nas preveze do Splita)..i kako čitam svi pišu sa nekom sjetom o tom brodu a meni je ostalo sjećanje na najtežu noć u mornarici(ja spavao na trojici,a četvorica na meni,kao da je cijela 91 klasa stala tu noć na Galeba)...i onda u Splitu,čuvena ratna luka Lora,ali mene opet zapade to al nije to...isti krug,isto sve al nije luka Lora već Poljud,nisam na ratnom već školskom brodu,Odred školskih brodova...i opet smo imali sreće,vojni rok nam je prošao kao ljetovanje,puno manje obaveza od kolega u lori...ali ostao mi je čitav život osjećaj da nisam bio u onoj "pravoj" mornarici,Da ne dužim....ako je neko bio 91(jun88-jun89) ili zna nešto o zastavnicima:Šerif,Baćina,Jozo Brljević,Jozo Andrejić(čovjek legenda,poznavao svakog živog i mrtvog u Splitu,a tek što je volio popiti)onda zastavnik Milorad Zlatković,PBB Ališah Almedin,PBB Dokmanović Zoran,st.v. 1.klase Prodanović...Od moje klase za sad sam našao samo Tončija Žužića,sa Krka...piše čova neke kuharice,i vodi neki festival dvorskih luda...Donald DeGravisi je mlađi za klasu,čuo sam da je u Puli ,ušao u politiku...za ostale ne znam

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 18:00

Zdravo Radovane i dobro došao na forum! Very Happy
Ja sam bio na obuci na Fizeli!
Generacija 86/87, ne sjećam se koja klasa po redu.
Otvorio sam i temu 'Fizela' na RM, ali nije još pisano na njoj... Možda bi mogli nešto započeti?

Kasnije prekomanda Kumbor - Boka Kotorska! Very Happy
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 18:09

pogledao sam tvoju temu,zato sam i ja pisao,a vidim kod tebe nije niko odgovorio...nadam se da će sad meni neko da se javi....pokušao sam da je "lociram"na earthu ali ne mogu je prepoznati na satelitskoj snimci
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 18:10

Pozdrav Radovane, dobro došao. cheers
Nekoliko generacija prije tebe služio sam u blizini, ŠRO RM. Very Happy
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 18:14

u moje vrijeme na Fizeli je bila jedna četa nas guštera i kurs za desetare
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 18:22

radovan1969 (citat):
pogledao sam tvoju temu,zato sam i ja pisao,a vidim kod tebe nije niko odgovorio...nadam se da će sad meni neko da se javi....pokušao sam da je "lociram"na earthu ali ne mogu je prepoznati na satelitskoj snimci

Nisam pisao na temi Fizele jer sam do sad bio sam koji je tamo bio na obuci, a dosta sam pisao na drugim temama, pa nisam ni stigao.
Puno stvari s Fizele mi je izblijedilo.
Sve čega se sjetiš preporučam da tamo napišeš, pa ću i ja iskopat po memoriji, nema veze što nismo bili ista generacija.
Mogu korigirati i sam naslov teme ako misliš da je presudno. Very Happy
Meni je bilo dobro na Fizeli baš zato jer nas nije bilo puno. Kad god bi se popeo gore do Muzila, smetala mi se silna gužva i brojna vojska, nama je bilo nekako taman. Very Happy

Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.05.13 20:00

Stazio (citat):
Pozdrav Radovane, dobro došao. cheers
Nekoliko generacija prije tebe služio sam u blizini, ŠRO RM. Very Happy

Sad sam se malo zadržao na forumu i pregledao neke tvoje postove Stazio,pa vidim da si pisao već sve ono što bih ja mogao pisati....ŠRO je bio gore u centru,iznad nas,a mi smo u stvari i služili vama pitomcima da vam održavamo brodove koje ste vi i pitomci VVŠ RM koristili u obuci...a podsjetio si me i na to da ste vi ali i mi sa vama bili privilegovani u menzi....svaki dan kolač,hljeb je stajao serviran na stolu i trpezarci su dopunjavali čim nestane,bokal sa vodom i 4 čiste staklene čaše su stajale na stolu,a u redu se često dešavalo da iza mene,običnog vojnika srtrpljivo čeka neko od viših oficira.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 4:53

[You must be registered and logged in to see this image.]

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 21.07.13 19:06; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 7:55

ŠB Galeb je bio vezan u Lori i nije spadao u odred školskih brodova.Naš odred sačinjavali su:šb Jadran,minolovac Lastovo,barkase BŠ68 i BŠ21,dva remorkera ne mogu se sjetiti oznaka,jedrilice Divna i Podgorka,i čini mi se da je bila i neka jahta Primorka....nisam baš siguran da sam dobro poredao ove jedrilice i jahtu tj možda sam im pobrkao imena.Imalin smo i 20-ak čamaca "kutera"..njih smo koristili za obuku u veslanju,a koristili su ih i pitomci ŠRO i voojne škole.Ovi čamci su služili i za regatu "Jedra mladosti"koja se održavala u čast 25.maja.Pošto sam bio najlakši od svih koji znaju držati kormilo,imao sam čast da učestvujem kao kormilar na regati 89,ali nismo se baš proslavili.da...imali smo i veći broj jedrilica u klasi "optimist",sjećam se momka iz Rijeke koji se zvao Damjan Maglica i bio je jako uspješan u jedrenju,ne znam dali je nastavio da se bavi tim sportom nakon odsluženja roka.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 11:26

Naveslali smo se u tim kuterima, svake subote ujutro po dva-tri sata oko Marjana. Rolling Eyes Very Happy
A na remorkerima smo imali malo praktične obuke iz navigacije i pristajanje brodom koji ima jednu propelu (ko zna, jasno mu je kakav je manevar potreban). pirat Very Happy
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 13:33

radovan1969 (citat):
Ovi čamci su služili i za regatu "Jedra mladosti"koja se održavala u čast 25.maja.

da...imali smo i veći broj jedrilica u klasi "optimist",sjećam se momka iz Rijeke koji se zvao Damjan Maglica i bio je jako uspješan u jedrenju,ne znam dali je nastavio da se bavi tim sportom nakon odsluženja roka.

Sudjelovao sam u regati 'Jedra mladosti' nekoliko puta. Jednom sam bio drugi u klasi 'kadet'. To je dvosjed za juniore, bio sam 7. razred o.š.

Malo mi je nejasno što će vojsci 'optimisti', osim za svladavanje osnova jedrenja. 'Optimist' je mali, prava 'kadica', u njemu se natječu djeca do 15-te godine. Mogu jedriti odrasle osobe, ali sitnije građe, i ne znam postoji li neko službeno natjecanje u 'optimistu' za odrasle...

Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 13:57

pa djeca sa 15 godina su postajali pitomci vojne škole,mislim da su oni koristili te "kadice" da savladaju osnove jedrenja...a mi smo jedrili i na kuterima,najgore nam je bilo onu silnu opremu za jedrenje natovariti na kuter i onda veslanje prema Čiovu,kad se poravnamo sa rtom na marjanu,tamo gdje je bio HIRM,dizali bi bi jedra,sad pokušavam da se sjetim nekih izraza koji se koriste prilikom jedrenja ali izlapilo je sve
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 14:29

"Oldtimeri" još jedre.  Very Happy

pirat pirat pirat
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 14:36

Stazio,vidim da ti imaš cijelu JRM u malom prstu,zanima me šta je bilo sa mojim brodovima,barkase vjerovatno nećeš locirati,ali Jadran je još u CG...tako sam nešto pročitao,a Lastovo minolovac ne znam gdje je
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 14:39

radovan1969 (citat):
... zanima me šta je bilo sa mojim brodovima, barkase vjerovatno nećeš locirati...

Prođi malo temu 'Brodovi i podmornice JRM', locirali smo neke barkase gdje su (bile barem)... Very Happy
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 14:41

ok...preletio sam skoro sve što je napisano na temu mornarice,sad se vraćam na detaljnije proučavanje štiva..možda na nešto i naletim
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime05.06.13 14:44

radovan1969 (citat):
Stazio,vidim da ti imaš cijelu JRM u malom prstu,zanima me šta je bilo sa mojim brodovima,barkase vjerovatno nećeš locirati,ali Jadran je još u CG...tako sam nešto pročitao,a Lastovo minolovac ne znam gdje je

Teško je ovako odgovoriti, znam nešto o borbenim i većim brodovima a za ostale bih se trebalo raspitati. scratch
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime06.06.13 0:49

radovan1969 (citat):
Naš odred sačinjavali su: šb Jadran, minolovac Lastovo, barkase BŠ68 i BŠ21, dva remorkera ne mogu se sjetiti oznaka, jedrilice Divna i Podgorka, i čini mi se da je bila i neka jahta Primorka....  

š/b Jadran

Jedrilica Podgorka (kasnije Lovćenka) u Tivtu 2007. Kasnije je prebačena u - Beograd s namjerom da se potpuno obnovi, međutim nemam najnovije informacije

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 13.06.13 1:50; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
Minolovac

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 290
ČLAN OD: : 2013-03-09
DOB : 64
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime06.06.13 9:30

Ove dvije fotke Jadrana su iz prijeratnog razdoblja. najlakše je prepoznati po oknima uz vodenu liniju. Kasnije su zatvorena.
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime06.06.13 11:38

ne mogu se sjetiti sad u vrijeme dok sam bio u vojsci,dakle 88-9,jesu li bila ta okna,a gledao sam ga svaki dan...može li se on sad vidjeti negdje,čuo sam da je u Tivtu,a ja sam svake godine na moru u Igalu,nebu mi bio problem da skoknem ako je tu negdje
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime06.06.13 12:12

radovan1969 (citat):
ne mogu se sjetiti sad u vrijeme dok sam bio u vojsci,dakle 88-9,jesu li bila ta okna,a gledao sam ga svaki dan...može li se on sad vidjeti negdje,čuo sam da je u Tivtu,a ja sam svake godine na moru u Igalu,nebu mi bio problem da skoknem ako je tu negdje

Najčešće je vezan uz tivatsku rivu (ima i povremene plovidbe). Kada je tu postoji mogućnost da se obiđe i razgleda. Very Happy
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime06.06.13 14:20

Hvala ti...zamoliću jednu prijateljicu iz Tivta da mi pokuša doznati kad je tu,ako mi se poklopi termin idem da se slikamispred Jadrana,samo šteta što su mi izgubljene slike iz vojske,bilo bi zanimljivo vidjeti ko se bolje drži nakon 24 Very Happy godine
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime12.06.13 6:41

radovan1969 (citat):
... Naš odred sačinjavali su: šb Jadran, minolovac Lastovo...

ML-117 'Lastovo', veći dio svog radnog vijeka se nalazio u odredu školskih brodova MŠC. Bio je naoružan topovima 1x40 mm na pramcu i s dva topa 20 mm na signalnom mostu. Protuminska oprema se sastojala od MDL-3 (mehanička divergentna lovka), PEML (petljaste elektromagnetne lovke) i akustičke lovke. Bio je opremljen i za polaganje plovaka za označavanje prilikom razminiranja.

Jedan od 7 brodova koji su pripadali klasi M-117. Bili u sastavu 3. odreda 16. protuminskog diviziona u Pločama. Relativno kratko su se zadržali u toj ulozi, tako da su neki prerađeni u pomoćne brodove remontnih zavoda i nakratko u školske brodove koji su kasnije prodani civilnim turističkim poduzećima.

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 12.07.14 3:55; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime12.06.13 10:59

Zanimljivo je koliko brodova bivše JRM je dobilo "novi život" kao turistički ili su postali komercijalni na neki drugi način.
Mislim da to potvrđuje dobre standarde koje je imala bivša JRM i odličan kvalitet proizvodnje u brodogradilištima od Pule do Tivta.

pirat
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 2369
ČLAN OD: : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 1:25

Stazio (citat):
Zanimljivo je koliko brodova bivše JRM je dobilo "novi život" kao turistički ili su postali komercijalni na neki drugi način.
Mislim da to potvrđuje dobre standarde koje je imala bivša JRM i odličan kvalitet proizvodnje u brodogradilištima od Pule do Tivta.

Dobre standarde,kvalitet proizvodnje ali i održavanja.Na žalost više niti brodogradilišta,niti proizvodnje a ni dobrih brodova.Nekoć smo bili na zavidnom mjestu po brodogradnji ali bar još neki brodovi prkose valovima..

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 2:48

radovan1969 (citat):
Naš odred sačinjavali su:šb Jadran, minolovac Lastovo... jedrilice Divna i Podgorka...

Jedrilica 'Divna' u Baru prošle godine

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 12.07.14 3:59; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 3:48

'Podgorka' kod Tivta u marini 'Navar' u Bonićima 

U Arsenalu u Tivtu

'Podgorka' je nekada osvajala prva mjesta na regatama u svojoj klasi jedrilica

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.05.14 5:24; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 4:53

radovan1969 (citat):
Naš odred sačinjavali su:šb Jadran,minolovac Lastovo,barkase BŠ68 i BŠ21...

Ne znam jesi li mislio na barkasu BM-68, jer nije bilo školske barkase BŠ-68, bile su BŠ-21 i BŠ-22.

Bivša barkasa BM-68, sada turistički brod 'Vesna II' i minolovac ML-121, također turistički brod
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 5:49

Barkasa motorna BM-68 (U JRM je bilo 9 ovakvih barkasa tipa BM-61)
Deplasman: 46 / 55 t
Dimenzije: 20.85 x 4.50 x 2.35 m, gaz: pramac: 1.44 m, krma: 1.67 m
Pogon (vrsta i snaga): diesel 2 x 118 kW, brzina (ekonomska i maksimalna): 10.5 / 13 čv
Daljina plovljenja: 450 NM, autonomnost: 2 dana, broj članova posade: 8, vrsta gradnje: drvo
Godina i mjesto gradnje: 1978./1984, Punat, utrošak goriva (kg/h): 36/50,
Naoružanje: 2 x 20 mm M-71, ratni bojevi komplet: 20 mm metak - 2.000 kom, PDRB - 16 kom
Brodske zalihe: vode 1.5 t, goriva 2.2 t
Mogućnost krcanja: 70 vojnika sa osobnim naoružanjem i opremom, 15 t tereta
Brodska sredstva i uređaji: radar 'DECCA' 110, magnetni kompas 'KOMPAS', radio-primopredajnik RUP-12M, radio-telefon UKT-FM 66/17

Turistički brod 'Vesna II'

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.05.14 5:26; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 7:24

Brod Vesna II (BM-68), izlet turista

Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 8:50

Max Blitz (citat):
Ne znam jesi li mislio na barkasu BM-68, jer nije bilo školske barkase BŠ-68, bile su BŠ-21 i BŠ-22.

Da,napravio sam grešku,BM 68,je barkasa na koju sam mislio,a koja je bila u našem sastavu,ČPS,vidim sliku sa našeg veza u Poljudu,iza je jedan remorker a nedostaje drugi koji je bio na istom molu preko puta BM68..na drugom molu je stajao Jadran ,pa 117 Lastovo a onda BŠ22(21 je tad bila u remontu,čini mi se,i nije bila tu)a na vezu uz obalu  jahte i jedrilice,lijevo od ovog mola uz obalu bili su kuteri.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 12:50

Pokušati ću da slikam nešto od tih turističkih brodova koji se sada voze po zalivu pa da ih identifikujemo koji su bili u vrijeme JRM (u "predhodnom životu"). pirat Very Happy
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 13:47

Max Blitz (citat):
radovan1969 (citat):
Naš odred sačinjavali su:šb Jadran,minolovac Lastovo,barkase BŠ68 i BŠ21...

Bivša barkasa BM-68, sada turistički brod 'Vesna II' i minolovac ML-121, također turistički brod

Nisam 100 % siguran, ali mislim da smo se letos sa jednim od ova dva vozili izmedju HN-Lustice.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 14:23

SveJug (citat):
Nisam 100 % siguran, ali mislim da smo se letos sa jednim od ova dva vozili izmedju HN-Lustice.

Eto SveJug, vozio si se na ratnom brodu, a da vjerojatno nisi znao.Very Happy
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 14:58

ma ja sad hoću da se pojedem,vidim ta Vesna plovi bokom,ma da sam samo znao da je to "moja" 68 našao bih je i provozao se,možda bi me pustili i da je pogledam malo bolje...ovog ljeta idem da je tražim,ionako se svke godine provozam po Boki sa Pajom iz Žanjica
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 16:02

radovan1969 (citat):
 ...ovog ljeta idem da je tražim,ionako se svke godine provozam po Boki sa Pajom iz Žanjica

Turistički brod 'Pajo' je barkasa BM-69:

source: paluba

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 21.07.13 1:33; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 16:15

Školske barkase BŠ-21 i BŠ-22:

BŠ-21 prije nego je postala brod 'Modra stina' (ona veća ravno)

BŠ-22 je u upotrebi Mornarice VCG

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 14.06.14 18:44; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 16:27

sad gledam opet slike,barkase nekad i sad,za BM69 neznam jer nije bila kod nas,ali je bliznakinja mojoj BM68,i nije mi jesno da je nisam prepoznao u civilstvu...a gledam i Vesnu,prelijep brodić ali mi opet nekako ljepša dok je bila BM 68..
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 16:36

radovan1969 (citat):
... za BM69 neznam jer nije bila kod nas,ali je bliznakinja mojoj BM68, i nije mi jesno da je nisam prepoznao u civilstvu...a gledam i Vesnu, prelijep brodić ali mi opet nekako ljepša dok je bila BM 68...

BM-68 i BM-69 su isti tip barkase, bilo je 9 takvih u JRM. Uvijek se kao oznaka tipa barkase uzima oznaka prve (u ovom slučaju je to BM-61).

Na ovoj stranici, u 11. postu su navedeni svi tipovi barkasa u JRM, a u zagradi je broj barkasa tog tipa.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Iz posta:
 "...Tip, odnosno serija barkasa i brojno stanje u JRM:
Tip - serija i broj: BM-58 (1), BM-61 (9), BRM-31 (2), BRM-41 (3), BRM-51 (2), BRM-53 (1), BRM-81 (8 ), BMT-1 (13), BH-1 (2), BH-11 (2) i BŠ-21 (2).
Na primjer: BRM-81 je prva u seriji pa idu redom 82,...88 a u zagradi je koliko ih je iz te serije napravljeno!"...

Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime13.06.13 16:56

Hvala Max Blitz za objašnjenje....ma ja sam kad sam otvarao ovu temu naveo da i nisam baš neki mornar,od svega što sam u mornarici naučio ,najbolje mi je išlo šivenje kožnih obloga za vesla na kuterima...a malo ko zna,ko je veslao da je za svako to veslo morala bar kap krvi da se prolije
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime14.10.13 23:12

Max Blitz (citat):
Jedrilica Podgorka (kasnije Lovćenka) u Tivtu 2007. Kasnije je prebačena u - Beograd s namjerom da se potpuno obnovi, međutim nemam najnovije informacije...

Pitomci su imali nastavu na Podgorki:

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime14.06.14 18:32

Naljepnica - Odred školskih brodova MŠC RM.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime16.07.14 4:28

radovan1969 (citat):
Naš odred sačinjavali su: šb Jadran, minolovac Lastovo, barkase BM-68 i BŠ21...

ŠB 'Jadran' i barkasa BM-68 kao turistički brod 'Vesna II' iz odreda školskih brodova JRM, u Tivtu 2011.

Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime22.07.14 9:51

Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime22.07.14 9:52

prosle godine u Tivtu,nakon 24 godine ponovo sam vidio Jadran..
Na vrh Go down
mornar71
Razvodnik
Razvodnik

BROJ POSTOVA: : 202
ČLAN OD: : 2013-03-05
M(j)esto valjevo

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime24.07.14 22:19

Brod dobro sacuvan a mornar radovan jos u snazi.
Pronadje li tvoju barkasu. Da je bivsi ministar poklonio nekom svo prijatelju ili su kobajagi prodali posteno.
Na vrh Go down
radovan1969
Gušter
Gušter

M(j)esto Laktaši

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime25.07.14 7:56

moram priznati da se Jadran drzi bolje od mene,jos sad ga remontuju pa ce biti kao nov...a barkasa BM68 na kojoj sam najvise plovio je sad turisticki brod VesnaII...ne znam gdje plovi,inace u Boki plovi Pajo iz Zanjica sa nekim od barkasa,vidjao sam ih ali dosta ih je izmjenio,nadogradio tende,prefarbao,tesko ih je prepoznati...u Tivtu sam nasao dvije barkase,na vezu,djeluju mi kao napustene,mislim da su nekad pripadale HIRM-u,iste su kao BS 21 i 22 koje su bile u sastavu mog odreda.Negdje dole oko Perasta,cini mi se,naisao sam na jedan od ratnih brodova,stoji isto napusten,ocerupan,tuzno ga je vidjeti.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime20.09.14 3:53

Split, lučica Labud 1969.
Najveća jedrilica na slici je 'Podgorka' iz odreda školskih brodova MŠC RM.

Na vrh Go down
BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
BEOGRAD

Prim(j)eran Vojnik PV
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 1648
ČLAN OD: : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime20.09.14 7:12

Nisam siguran gde je na ovoj slici Pogorka ali ja sam je dobro zapamtio u Fazani. Kao klinac sam bio u vodi kada je naisla Podgorka i od talasa sam se povredio na stenama.Podgoka je tada ovako izgledala

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime20.09.14 7:36

BEOGRAD (citat):
Nisam siguran gde je na ovoj slici Pogorka ali ja sam je dobro zapamtio u Fazani. Kao klinac sam bio u vodi kada je naisla Podgorka i od talasa sam se povredio na stenama. Podgorka je tada ovako izgledala...

Na slici koju si stavio je motorna jahta 'Učka' i služi za državni protokol RH.
Istina, nekada se zvala 'Podgorka', isto kao i jedrilica na prethodnoj slici, ali to nije isti brod!

MJ 'Podgorka' je u JRM izgledala ovako:

I nije bila o Odredu školskih brodova.

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Odred školskih brodova - Split   Odred školskih brodova - Split Icon_minitime

Na vrh Go down

Odred školskih brodova - Split
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)
» IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE...
» Leteći odred: Suze vojničke
» ŠRO RM Split
» VPO Split '83.