FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 08.03.12 23:29
Tema moze biti zanimljiva i vrlo kvalitetna , jer dodavanjem slika i svih imena mozemo imati dobru "bazu podataka" vezanu za nazive ratnih brodova JRM Jos od nastanka Kraljevske Ratne mornarice, vidimo da su se imena davala na neki "specifican" nacin , kao po nekom "sablonu" i to me zainteresovalo pa sam nasao sto je bitno..Prvi zaplenjeni austrougarski monitori su imali imena reka, torpedni camci su imali slovnu oznaku i broj , minopolagaci su imali imena ptica grabljivica, razaraci imena gradova.... U toku rata partizani su davali imena od slucaja do slucaja, ali opstepoznatim nazivima vezanim za rat i proleterske simbole. Posle rata su donosene uredbe Ministara, 1945. pa 1949. zatim 1957. i naredba vrhovnog komandanta od 1969.po kojoj su regulisana imena brodova JRM , kao i ranije po ravnomernoj republickoj zastupljenosti i nastavku tradicije. Po kom kljucu ne znam.. Prema flotnom almanahu „Jane`s Fighting Ships 1990/91“, u JRM imena brodova su ovakva. Raketne topovnjace i raketni camci nose imena narodnih heroja Jugoslavije - raketne topovnjace nose imena: Rade Koncar, Vladimir Cetkovic, Ramiz Sadiku, Hasan Zahirović-Laca, Orce Nikolov, Ante Banina, Raketni camci: Mirce Acev, Vlado Bagat, Petar Drapsin, Stevan Filipovic, Zikica Jovanovic-Spanac, Nikola Martinovic, Josip Mazar-Sosa, Karlo Rojc, Franc Rozman-Stane, Velimir Skorpik, Podmornice nose imena jugoslovenskih reka: Sava, Drava, Tisa, Una, Zeta, Soca, Kupa, Vardar ili istaknutih ljudskih kvaliteta: Heroj, Junak, Uskok, Veliki patrolni brodovi - fregate nose imena primorskih gradova nastavljajuci tradiciju imena ranijih razaraca: Split, Kotor, Pula, Koper Torpedni camci - imena naoruzanih brodova iz NOR-a: Pionir, Partizan, Proleter, Topcider, Ivan, Jadran, Kornat, Biokovac, Crvena zvijezda itd. Patrolni brodovi imena patrolnih camaca NOV: Miran, Streljko, Marjan.... Minolovci nose imena poprista znacajnih bitaka iz NOR-a: Vukov klanac, Podgora, Blitvenica, Gradac, Brsec, Olib, Iz (a ranije i Lastovo, Prvic, Lavsa, Brgulje, Kvarner, Mljet) Patrolni camci nose imena planina: Biokovo, Grmec, Kosmaj, Pohorje, Ucka, Kalnik, Velebit..... Korvete su :Mornar i Borac Skolski brodovi:Galeb i Jadran Hidrografski brod:Andrija Mohorovicic Stabni brod:Vis Pomocni brodovi: Meduza, Jastog, Alga, koji su ranije bili Lubin, Ugor, Kit..... Pomocni brod za spasavanje Spasilac je novi brod sa imenom svog prethodnika. Po istim kriterijumima,imena se dodeljuju i brodovima RRF. Recni minolovci nose imena: Nestin, Motajica, Belegis, Bosut, Vucedol, Djerdap, Panonsko more i dr, stabni brodovi Sabac i Kozara, a manji brodovi imaju samo brojcanu oznaku. U JRM davanje imena brodu se obavlja prilikom prvog porinuca, odnosno ako je kupljen u inostranstvu prilikom dolaska u zemlju. Ime se daje po utvrdjenom ceremonijalu koji je propisan pravilom brodske sluzbe, a u njemu ucestvuju pocasna vojna jedinica, pripadnici JRM i pozvani gosti zavisno gde i kako se vrsi ceremonija. Koristio sam licna saznanja , nadjene tekstove i moze se desiti da je bilo i previda, treba dodati nesto i slicno ali mislim da je temelj tu, pa cemo nadgraditi temu saznanjima i fotografijama. izvor: Mornaricki glasnik II/1991,
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 22.05.13 4:20; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : ....dodati grb i znacka, i resize...)
vlade021 Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2011-11-06
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 13.03.12 16:43
подморнице су носиле имена:Тара,Сутјеска ,Неретва,Херој ,Јунак,Ускок,Сава,Драва,Малишан,Тиса,Уна,Зета,Соча,Купа,Вардар.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 24.03.12 10:17
Interesantno da je postojala kategorizacija imena... ovo do sada nisam znao. Po imenu si mogao znati o kojem plovilu je rec.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 05.05.12 22:06
vlade021 (citat):
подморнице су носиле имена:Тара,Сутјеска ,Неретва,Херој ,Јунак,Ускок,Сава,Драва,Малишан,Тиса,Уна,Зета,Соча,Купа,Вардар.
Vlade, da li postoje iskustva i primeri nekih armija u svetu da su podmornicama ulazile u tokove velikih reka. Mislim da sam to davno negde citao, ali nisam siguran koliko je istinito?
janezmb Gušter
BROJ POSTOVA: : 52 ČLAN OD: : 2012-05-31
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 14:52
S hidrografskim brodom Andrija Mohorovicic (PH 33) sam bio dvaput na ekspediciji: oktobar 1976 in februar 1977. Radio sam kao biolog na DSL (deep scattering layer), to je sloj vode negdje između 400m i 600m dubine, u kojem je gustoća organizama (rakovi, ribe, puževi ...) tako velika, da se mogla podmornica u njemu sakriti, a da je echosounder ne nađe. Druga je karakteristika tog sloja, da se krajem dana diže prema površini (neke ribe dolaze na samu površinu), a od pola noći pa negdje do jutra spušta na dnevnu dubinu. Možda je na forumu koji od članova posade (oficiri, a i civili) ili netko od vojnika, koji su tada služili vojni rok. A možda netko zna, šta je s Andrijom sada. Nešto sam čuo, da još plovi kao školski brod.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 14:58
Nisu li to više brazde nego klasične dubine?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 15:23
Šta se danas dešava sa podmornicama,da li su odavno u starom gvoždju?
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 15:49
dinosaurus (citat):
Šta se danas dešava sa podmornicama,da li su odavno u starom gvoždju?
Jedna od njih je izlozenja kao turiscicka atrakcija u Porto Monte Negro (Tivat) odakle sam napravio reportazu koju mozea videti ovde:
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 15:54
Jedna je u muzeju u Pivki
janezmb Gušter
BROJ POSTOVA: : 52 ČLAN OD: : 2012-05-31
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 16:01
purger (citat):
Nisu li to više brazde nego klasične dubine?
Moram objasniti: sloj vode, koji se preko dana zadržava na većoj dubini, može biti debeo 150, 200 čak i 300 metara i nalazi se između cca 400 i 600m dubine. Ali, to nije dubina do dna. DSL se može naći u Južnojadranskoj kotlini, gdje su dubine veće i od 1200 m, a DSL je negdje između površine i dna; jedan manji dio (a i tanji) je u Jabućkoj kotlini. Na sonaru se vidi kao "drugo" dno.
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 16:01
Deluje očuvano,kao da je još u upotrebi. Negde sam pročitao da smo imali takozvane džepne podmornice,koje su silazile gde ni NATO nije,tako je pisalo u tekstu?!
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 18:13
dinosaurus (citat):
Deluje očuvano,kao da je još u upotrebi. Negde sam pročitao da smo imali takozvane džepne podmornice,koje su silazile gde ni NATO nije,tako je pisalo u tekstu?!
Mozes objasniti na sta si mislio?
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 18:34
SveJug (citat):
dinosaurus (citat):
Mozes objasniti na sta si mislio?
Pročitao sam skoro negde na netu,da smo krajem 80 imali 11 podmornica od kojih su 6 nazvane dzepne podmornice (pretpostvljam manje), i da su zalazile na neka mesta gde ni NATO podmornice nisu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 18:46
dinosaurus (citat):
Pročitao sam skoro negde na netu,da smo krajem 80 imali 11 podmornica od kojih su 6 nazvane dzepne podmornice (pretpostvljam manje), i da su zalazile na neka mesta gde ni NATO podmornice nisu.
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 19.11.13 19:03
Makse, Članak mi nije izgledao kao neki hvalospev kakvih je znalo biti,bila je priča o nekom boravku tada naše podmornice negde oko Otrantskih vrata u pokušaju da ostanu što duže neprimećeni.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 20.11.13 0:22
dinosaurus (citat):
Makse, Članak mi nije izgledao kao neki hvalospev kakvih je znalo biti,bila je priča o nekom boravku tada naše podmornice negde oko Otrantskih vrata u pokušaju da ostanu što duže neprimećeni.
Radi se o podmornici P-821 'Heroj', ne ovima klase 'Una'.
O tome piše ovdje, drugi post, ima i dodatni link:
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 20.11.13 0:29
Makse,to je ta priča u vezi Heroja,otprilike je tekst taj koji sam negde pročitao u vezi tog dogadjaja
Pinko Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2017-01-24
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE... 24.01.17 14:22
Spomnim se gimnazijskih let (1980-84). V Koper je prišla vojaška ladja Koper, verjetno na krst, ali slavnostni obisk. Iz gimnazije smo v okviru pouka z zastavami v rokah odšli na to proslavo. Bilo je OK, bolje kot pri pouku...
Sponsored content
Naslov komentara: Re: IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE...