FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)

Go down 
+3
PORUCNIK
Minolovac
Zoran108
7 posters
AutorPoruka
Zoran108
Gušter
Gušter
Zoran108

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 59
ČLAN OD: : 2014-12-29
DOB : 55
M(j)esto Rijeka

Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Empty
KomentarNaslov komentara: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime05.04.15 15:04

Pričao mi je tast koji je služio mornaricu da je u vrijeme Kubanske krize (1963.) bio na brodu R11 Split i da su u stanju pripravnosti patrolirajući iza Visa oko 4 ujutro imali sudar s drugim brodom (po sjećanju R 52). Kako su bili natrpani municijom odmah je naređeno da napuste brod. Poskakali su u more i plivali do prvog svjetionika (?) gdje ih je oko 8 ujutro pokupio drugi razarač. Na koncu su pothlađeni završili u bolnici u Splitu i nakon nekoliko dana oporavka bili vraćeni u jedinice. Kaže da su dva člana posade smrtno stradala prilikom sudara. Ima li netko više podataka o tom događaju?
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
Minolovac

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 290
ČLAN OD: : 2013-03-09
DOB : 64
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime07.04.15 14:30

Čuo sam za dva slučaja sudaranja razarača Split, sa torpednim čamcem tipa Higgins i sa jednim eskortnim razaračem, ali sve iz druge ruke. Ne vjerujem da se brod napuštao, svaki ratni brod i u mirnodopsko vrijeme je nakrcan sa BK bojeve municije i ne napušta se osim u bezizglednoj situaciji. Taj razarač je i dalje plovio, znači da nije bilo razloga za napuštanje broda. Možda je netko u panici skočio s broda, ali siguran sam da brodovi nisu napuštani. iosobno sam imao požar u strojarnici koji smo sami pogasili i nasukivanje minolovca, i ni u jednom trenutku nije bilo napuštanje kao opcija.
Tast kaže da je bio ukrcan, znači da nije bio dio posade?
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime07.04.15 14:36

Minolovac (citat):
Čuo sam za dva slučaja sudaranja razarača Split, sa torpednim čamcem tipa Higgins i sa jednim eskortnim razaračem, ali sve iz druge ruke. Ne vjerujem da se brod napuštao, svaki ratni brod i u mirnodopsko vrijeme je nakrcan sa BK bojeve municije i ne napušta se osim u bezizglednoj situaciji. Taj razarač je i dalje plovio, znači da nije bilo razloga za napuštanje broda. Možda je netko u panici skočio s broda, ali siguran sam da brodovi nisu napuštani. iosobno sam imao požar u strojarnici koji smo sami pogasili i nasukivanje minolovca, i ni u jednom trenutku nije bilo napuštanje kao opcija.

Pozdrav Minolovac!
Ne znam nista o temi. ali se radujem ponovnom susretu sa tobom na forumu.

Minolovac
Desetar
Desetar
Minolovac

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 290
ČLAN OD: : 2013-03-09
DOB : 64
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime07.04.15 15:23

Imal sam kršenje sistema, prvo mi je otišel Linux, pa Windowsi, pa sam zamenil kantu, dok sam polovio konce, a brodeki se moraju raditi... Hvala na pozdravu i Zorane ne zamjeri na spamanju. Smile
Na vrh Go down
Zoran108
Gušter
Gušter
Zoran108

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Rijeka

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime07.04.15 15:30

Minolovac (citat):

Pozdrav. Tast je bio na redovnom služenju u JRM a na brodu je bio 5 mjeseci u komadu. Ta havarija ga je zadesila u tom periodu. Da su skakali i plivali, potvrđuje, i to kaže da nije bilo panike već da je zahvaljujući jednom oficiru sve bilo vrlo disciplinirano. Po naređenju tog oficira skakalo se u more, a također tast se prisjeća da je taj oficir za cijelo vrijeme plivanja vodio vojsku, nakon određenog perioda plivanja naredio bi im da legnu na leđa i opuste se, i sl. Isto kaže da je "Glas Amerike" (Grga Zlatoper) javljao o tom događaju na način da su oba broda potonula i da je velik broj vojnika stradao, što je naravno bilo netočno.
Na vrh Go down
Zoran108
Gušter
Gušter
Zoran108

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Rijeka

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime07.04.15 15:30

Minolovac (citat):
Imal sam kršenje sistema, prvo mi je otišel Linux, pa Windowsi, pa sam zamenil kantu, dok sam polovio konce, a brodeki se moraju raditi... Hvala na pozdravu i Zorane ne zamjeri na spamanju. Smile

Samo opušteno. ;-)
Na vrh Go down
frkani
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 16
ČLAN OD: : 2014-02-03

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime13.03.16 17:24

Kad smo 1978-me išli u prekomandu iz Pule na Galeb  vozili su, ako se dobro sjećam, patrolni brodovi. Galeb je bio na remontu u Šibeniku. U svakom slučaju bila su  4 manja broda i kretali se u konvoju. Kad smo prošli Kvarner bilo nam je dopušteno da  izađemo na palubu. Krenuli smo po noći  i ukrcani u potpalublje a valovi visoki. Hoće duša na nos da izađe. Netreba ni govoriti kakvo smo olakšanje osjetili kad su nas pustili na palubu. More dosta mirnije jer smo ušli među otoke. Ispred nas se pojavi neka ribarska brodica. Prošla je ispred prvog broda sjekući mu pravac kretanja ali nije bila tako blizu. Nedugo zatim poče neko komešanje na palubi i povici udario ga je. Prije nego sam iz one gomile uspio išta vidjeti otjerali su nas u podpalublje. Neki koji su bili bliže krmi kažu kako je ta ribarska brodica pokušala proći između trećeg i četvrtog broda i dali zbog pogrešne procjene brzine ili zbog valova nije uspjela izbjeći da je četvrti u konvoju ne udari. Bila je drvena i potpuno ju je razbio. Čuli smo da je na brodici bilo dvoje i da su oboje poginuli.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime15.01.18 20:43

Zoran108 (citat):

Pričao mi je tast koji je služio mornaricu da je u vrijeme Kubanske krize (1963.) bio na brodu R11 Split i da su u stanju pripravnosti patrolirajući iza Visa oko 4 ujutro imali sudar s drugim brodom (po sjećanju R 52).
Kako su bili natrpani municijom odmah je naređeno da napuste brod.
Poskakali su u more i plivali do prvog svjetionika (?) gdje ih je oko 8 ujutro pokupio drugi razarač.
Na koncu su pothlađeni završili u bolnici u Splitu i nakon nekoliko dana oporavka bili vraćeni u jedinice.
Kaže da su dva člana posade smrtno stradala prilikom sudara.
Ima li netko više podataka o tom događaju?

Zoran108.!
Hajde da ja pokušam.
Poznajem jednog JNA "mornara" koji bi nam mogao dati nešto više informacija o tom događaju.
Siguran sam 100% da on nije bio na tim brodovima koji su se sudarili ali je u tom trenutku bio u blizini tj. pod morem.
Pa da ga iskoristim dok još živ.
Mada ne znam što te točno o tom događaju zanima osim ovoga što si naveo.
Evo njegove slike.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 20.01.18 13:09; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime19.01.18 19:21

Nisam znao za ovaj sudar.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime20.01.18 15:08

Sloba1 (citat):

Ja pogotovo.
A i nisam se tada ni rodio.! Very Happy
A ne znam da li je javnost o tom događaju tada bila i obaviještena.
A očito nije bilo nešto strašno kada se o tome ne može ništa pronaći na internetu.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime27.01.18 9:11

Vojnik Graničar (citat):
Sloba1 (citat):

Ja pogotovo.
A i nisam se tada ni rodio.! Very Happy
A ne znam da li je javnost o tom događaju tada bila i obaviještena.
A očito nije bilo nešto strašno kada se o tome ne može ništa pronaći na internetu.
Ja sam te godine tek rođen ali mislim da o tome nije bilo reči u javnosti kao i oko dosta stvari po pitanju vojne tematike. Nije bilo ni sredstava info, novina kao danas, a i režim je bio sasvim drugačiji, tako da dosta stvari, incidenata ostalo je poznato manjem broju ljudi, tj. nije se talasalo kao danas npr.
Na vrh Go down
G1C
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 3
ČLAN OD: : 2018-02-13

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime13.02.18 2:04

Dali je bilo u tom sudaru 1978 i povredjenih vojnika?
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)   Sudar brodova JRM kod Visa (1963.) Icon_minitime

Na vrh Go down

Sudar brodova JRM kod Visa (1963.)
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» VIS - KOMIŽA
» Karaula 'Šentilj' - mart 1963.
» Odred školskih brodova - Split
» IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE...