FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

STRIPOVI I ROTO ROMANI

Go down 
+39
PORUCNIK
Sloba1
oficir s ruzom
VBČ
Brkakougar
FreeFlyer
milutins
jozl52
013gonzo
sarics
Kaplar M
vladimir
BEOGRAD
more6
Dino-Priboj
dinosaurus
Zemunac
janeztrdi
semsudin
pelister1
pera84
purger
Max Blitz
missar
dokonjak
Bogart
Kukuriku
ado1
zastavnik
lacoš
dpuric
croato
Matrix
dojran
Gadura
Stazio
pukovnik
SveJug
bojnik
43 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AutorPoruka
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6774
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime10.11.19 6:50

Postavio sam Kremenka i onda išao kursorom do kraja i tri puta klikno enter i napravio razmak kako se ne bi naredna slika zalepila. Kada sam odradio stavljanje druge slike, pojavila se dva Kremenka, doduše razdvojena ali Holis se zalepio, a taj razmak je bio namenjen za Holise. Zašto se Kremenko dva puta oslikao, pojma nemam!
Na vrh Go down
Zoran I
Poručnik
Poručnik
Zoran I

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2848
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime29.02.20 16:21

ASTERIX & OBELIX & CORONAVIRUS

V "Asterixu in dirki po Italiji" sta dva protagonista, Asterix in Obelix, že leta 2017 preganjala kočija Coronavirus in Bacillus. In zdaj na internetu poudarjamo starodavne lastnosti avtorjev sage o stripih, po napovedih, ki so že izšle iz sveta literature in iz kinematografije. V francoski, nemški, angleški in italijanski različici te epizode o petelinih, ki nasprotujejo starim Rimljanom, pravzaprav govorimo o "coronavirusu". Težko pa je ugotoviti, ali gre za najnovejši prihod Covid-19, glede na to, da na splošno v medicini "koronavirus" pomeni veliko družino respiratornih virusov, ki izvirajo iz različnih patologij, od navadnega prehlada do sindroma resnejši. Proti komu se torej sredi medicinske nujnosti v ospredju vrneta Asterix in zasluge Obelix v publikaciji?

In predvsem, kdo bo zmagal na dirki kočije? Zagotovo je fini humor, ki odlikuje pustolovske trakove Goscinny / Uderzo, vedno zmagal od leta 1959
[You must be registered and logged in to see this link.]

DIRKA PO ITALIJI - 2017

[You must be registered and logged in to see this image.]
                                        Direktno iz Rima pa pride Coronavirus, ki ima 1964 zmag in zvesti Bacillum

Ob skandiranju se je Dirka po Italiji začela

Na dirki sta Asterix in Obelix pred Coronavirusom in Bacillum
Na vrh Go down
Zoran I
Poručnik
Poručnik
Zoran I

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2848
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

KomentarNaslov komentara: strip   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime24.03.20 18:53

ASTERIX & OBELIX & ALBERT UDERZO

Danes je v 93. letu starosti je umrl sloviti stripar Albert Uderzo, ki je z Renéjem Goscinnyjem ustvaril Asterixa, enega najbolje prodajanih stripov na svetu.

Albert Uderzo je umrl med spanjem na svojem domu v kraju Neuilly zaradi srčnega infarkta, ki ni bil povezan s koronavirusom, je sporočila njegova družina. "Že nekaj tednov je bil zelo izčrpan in utrujen," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov zet. Novico o njegovi smrti sta potrdila tudi predsednik Inštituta Rene Goscinny Aymar du Chatenet in njegov nekdanji založnik Dargaud.

Asterix je luč sveta ugledal leta 1959

Od nastanka prvega stripa pred več kot 60 leti so pustolovščine brkatega bojevnika Asterixa, ki se bori z Rimljani v Galiji, prodali v 380-milijonski nakladi v 111 jezikih. Obenem je lik Asterixa postal simbol moderne Francije, uporabljali so ga v filmih, risankah, zabaviščnih parkih, igračah in videoigrah.
Uderzo je skupaj s prijateljem Goscinnyjem, ki je umrl leta 1977, ustvaril lik, ki ima svetovno prepoznavnost. Po njegovi upokojitvi so zadnje stripe s pustolovščinami Asterixa in njegovega prijatelja Obelixa risali drugi umetniki, ki so ostali zvesti njegovemu slogu in umetniškemu izrazu.
Goscinny je pisal besedilo, Uderzo pa je ilustriral Asterixa in njegovega zvestega prijatelja Obelixa, s katerim se nenehno zapleta v razprave, junaška reševanja in romantične avanture. Pri tem ju spremlja pes Kužifix, edini znani ekološko osveščeni pes, ki otožno zavija, kadar se podira drevo.
Asterix je skupaj s Tintinom in Spiroujem zaznamoval novo obdobje v zgodovini stripov, saj je pokazal, da lahko stripi dosežejo naklade, višje od sto milijonov izvodov.
[You must be registered and logged in to see this link.]

Albert Uderzo v svojem studiu

Albert Uderzo in Asterix

Obelix z Albertom Oderzom in Asterixom

Za Albertom Uderzo ostaja velika dediščina knjig, risank in filmov o Asterixu in Obelixu
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime18.08.20 9:09

Po filmu

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime27.08.20 8:37

Poštovani kolege forumaši.
Od ugl. osnovne škole, pa srednje i do faksa sam čitao Asterixa i Obelixa, zatim Teks Viler i Kit Karson, Ani 4 pištolja, Bleka stenu, Zagora i Čiku.
Kasnije su izlazili stripovi pod nazivom Gigant a tu mi je omiljeni strip bio Bruno Brazil i njegova ekipa odreda " Kajman", sve specijalci za rješavanje kriznih situacija u svijetu osobito terorizma, zatim mi je omiljen strip bio Corto Maltese.
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 11:40

Sjeća li se tko od vas detektiva amatera Ripa Kirbya i njegovog vjernog batlera Desmonda...sjajan strip

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 12:12

Doktor Živago (citat):
Sjeća li se tko od vas detektiva amatera Ripa Kirbya i njegovog vjernog batlera Desmonda...sjajan strip
Smetalo mi je što je nosio naočare: kako može glavni junak da bude "naočarko", mislio sam tada.
Lula mi se dopadala. Možda sam zbog njega i zavolio lulu, iako je nisam puno koristio...

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 12:16

je i meni je to na početku smetalo, međutim, kasnije je taj lik zbog tih naočala bio onako intelektualni tip. 
međutim, njegov strah i sram od žena je genijalan..
Nisam nikad pušio, pa ni lulu, a " pućkanje " lule je posebna tehnika, razlikuje se od klasičnog pušenja

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 59
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 13:49

[size=41]Kruha i čokolade: Zašto je “Alan Ford” doživio toliku popularnost baš na ovim prostorima?

[/size]
“Bolje izdati knjigu nego prijatelje”; “Ne predaj se nikad, osim kad moraš”; “Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti”; “Bolje ispasti budala nego iz vlaka”; “Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi; “Ne vjeruj ženi koja laže”; “Kruha i čokolade!” samo su neki od bisera iz bogate riznice po mnogima najznačajnijeg stripa svih vremena. Govorimo, dakako, o “Alan Fordu”, remek-djelu kraljeva društvene satire Luciana Secchija (scenarist poznatiji pod umjetničkim imenom Max Bunker) i Roberta Raviole (crtač koji se u povijest stripa upisao kao Magnus). Premda se strip na našim kioscima pojavio prije gotovo pola stoljeća, njegov kultni status i danas odolijeva zubu vremena. Uzrok toj pojavi su besmrtni kalamburi poput gore navedenih, ali i činjenica da je tako prokleto precizno oslikao tadašnju stvarnost i anticipirao nelijepu nam budućnost. Autoritarni vladar koji zgrće bogatstvo dok njegovi posilni jedva spajaju kraj s krajem? Svi vaši grijesi pedantno popisani u maloj crnoj knjižici? Korumpirani gradski vijećnici i mahniti generali? Velike parole iza kojih se kriju prizemni interesi? Otimanje siromašnima da bi se dalo bogatima? Zvuči poznato, zar ne?

Zanimljivo, osim u matičnoj Italiji i na području bivše Jugoslavije, nitko u svijetu ne zna za “Alan Forda”. Strip nikad nije preveden na engleski (premda je kao model za fizionomiju naslovnog junaka poslužio britanski glumac Peter O’Toole), a ni u ostalim zemljama, u kojima je prijevod pokušan, nije uspio preživjeti više od nekoliko izdanja (u Danskoj se, primjerice, ugasio nakon samo šest brojeva). Kod nas se u prodaji pojavio davne 1972., tri godine nakon talijanske premijere, u genijalnom prijevodu Nenada Brixyja. Upravo njega mnogi drže “krivcem” za popularnost stripa – čak je i sam Secchi govorio kako je Brixy jedan od rijetkih prevoditelja koji su uspjeli vjerno prenijeti, pa čak i obogatiti njegovu satiru.
Lazar Džanić, autor knjige “Cvjećarnica u Kući cvijeća”, koncizno je detektirao razloge zbog kojih je alanfordovska farsična poetika našla plodno tlo u nas: “Ako je farsa metafora za nestabilnost, onda je nedostatak stabilnosti jedna od najstabilnijih tendencija na našim prostorima. Za nas je ‘Alan Ford’ više od stripa – on je dokumentarni zapis”.

PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr/shop/
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 14:25

Ma sjajna prezentacija. I opet vrhunski strip i autori.
A tebi Gorane naklon do poda. Izvrsno si u par rečenica objasnio bit popularnosti Alan Forda kod nas.
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 21:56

Eh, Doktore... bilo bi krasno da se okitim tuđim perjem, ali tekst ipak nisam ja napisao. 
Ja sam ga samo pročitao i proslijedio ovamo jer mi se učinio zanimljivim. 
Ja ti, na žalost ne znam svojim riječima napisati ovako kratak članak Wink
Ipak - hvala ti na pohvali, to ću si ipak zadržati Smile

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.20 22:14

Nema problema..treba znati i proslijediti. Razmisljam o nekim novim temama, pa cu ih postaviti. U svakom slucaju pohvale jos jednom. Pozz

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 788
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 72
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime01.09.20 19:18

ja sem ga dobil v roke v JLA v Našicah davnega leta 1972, res prava literatura, klasika..., noro...

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime02.09.20 7:57

Ma kad sam bio baš klinac čitao sam i Taličnog Toma, možda ponajviše, a kasnije kaubojske roto romane tipa  Laso i sl., a kasnije više krimiće.
Od fakulteta do danas čitam isključivo knjige, povijesne tematike, trilere, špijunske romane i bolje krimiće

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 18:05

Ja sam nekada obožavao čitati. Sada imam biblioteku sa nekoliko stotina knjiga i preko 90% sam ih pročitao bar jednom. 
Volio sam čitati i stripove i romane, pa sam oko 150 (najviše "Laso") uvezao i pridodao svojoj "biblioteci". 
Uglavnom i sada volim čitati, ali što više starim dešava mi se da jednostavno zaspim kad se udobno zavalim i počnem čitati. Evo, dobrog vojnika Švejka pokušavam pročitati (po drugi put - nakon puno godina) i obično nakon 5-6 stranica shvatim da je prošlo par sati i ja se naspavao Smile

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 18:30

Uh..blago tebi. Ja ne mogu zaspati čitajući. I sam imam veću biblioteku sa par tisuća naslova,a kako sam dobar dio naslijedio,to i nisam sve uspio pročitati. Uvijek čitam nešto što je napeto i iziskuje pažnju,tako da je san isključen. Ako osjetim umor jednostavno odložim knjigu,ugasim svjetlo i horizontala.
Pozdrav susjedstvu

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 18:52

A možda je to sve zbog posla i napetosti. Jednostavno kada uzmem knjigu, opustim se i ne razmišljam o fakturama, kamatama, isporuci, valutama... 
Knjiga mi obavezno stoji na noćnom ormariću, pa ako me nešto prene iz sna, ja ne moram kao amerikanci popiti tabletu za spavanje - jednostavno uzmem knjigu i za par minuta opet blaženo spavam Smile
Nego, onako off topic - šta je sa "Jesenima" ove godine? Nama su zabranili "Vezove" a čini se da ni kod vas neće biti bolja situacija

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 18:59

Ja ne mogu tako. Radim kao sudac i stalno razmišljam o predmetima. Jedino g.o.me na moru totalno opusti. Ljetujem obiteljski i uživam toliko da zaboravim br.tel.na poslu i lozinku na računalu.
Glede Jeseni, samo KUD-ovi iz županije, i samo 3 dana od 17.do 20.tog..s tim da je pitanje da li ce biti Mimohod ili nece.
Sve je to vrlo upitno. Jos skola počinje..ne znam..sve je to opasno i neizvjesno. Naš zupnik umro prosli tjedan od corone kao i moj bliski prijatelj. Ne treba se igrati.
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 19:20

Uh, ne znam što bih rekao. O koroni imam svoje mišljenje, ali to definitivno nije za ovu temu. Žao mi je zbog tvog prijatelja i župnika.
Vratimo se mi romanim i stripovima (a i knjigama)... 
Ako ti ponestane štiva za čitanje, slobodno se javi. Nedavno sam uz pomoć sina počeo popis da vidimo što i koliko imamo. Popisali smo možda 20-25%, a onda je na scenu stupila moja supruga koja je baš tada morala brisati prašinu i preslagati biblioteku. 
Sad nas čeka posao iz početka. Smile

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 19:47

Hvala moj novi prijatelju. Stripove više ne čitam, sad sam presao na malo ozbiljniju literaturu.
Povijesne romane, krimiće, špijunske trilere i beletristiku.
Ima i ja o coroni svoje mišljenje koje javnosti nisu bas mile.
U svakom slučaju hvala.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 19:55

Ma ima i toga: Afera Profumo, Sorge, Tajna prepiska Roosevelt - Staljin... 
par kompleta A.Christie i slično Smile
Nakon što završim sa Švejkom, vratit ću se A. Dumasu - planiram kupiti komplet 45 vitezova i onda ću zaokružiti njegov opus.

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 21:36

Poluvrijeme. Gdje se moze kupiti A.Dumas ili recimo Ivanhoe.
 Sve pobrojano nemam..premda o Sorgeu i njegovoj grupi znam dosta..nevjerojatna priča.
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime05.09.20 21:37

Ja sam tek nedavno priključio i pokušavam pridodati komentar na svaku otvorenu temu. Forum je izvrstan

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime06.09.20 13:17

Doktor Živago (citat):
Poluvrijeme. Gdje se moze kupiti A.Dumas ili recimo Ivanhoe.
 Sve pobrojano nemam..premda o Sorgeu i njegovoj grupi znam dosta..nevjerojatna priča.
Bolje da nisam ni gledao... 
Navedene knjige možeš naći na aukcijama, Njuškalu ili u antikvarijatima. 
Ja osobno volim stare knjige, pa takve i tražim - za mene su takve sve koje su štampane/tiskane prije 1950.
Ako ti nije bitna godina knjige, puno toga ćeš naći u Ezopu u Osijeku. 
Ljudi kupe, pročitaju pa se rješavaju knjige kao takve. Ja obično kupim i zadržim knjigu.
Često bude akcija i u đakovačkoj knjižnici. Oni se vremenom rješavaju knjiga koje su ponešto oštećene ili za koje nije bilo interesa. 
Cijene su od 1 kn pa do 10 ili 20. Desi se da za 1-5 kn možeš naći knjigu koja je još u "celofanu", odnosno nije ni otpakirana nakon nabave. 
Često su na prodaju i knjige pisane na ćirilici jer ove mlađe generacije to ne znaju čitati. E tek tu se nađe krasnih naslova... Smile
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime06.09.20 13:20

Doktor Živago (citat):
Ja sam tek nedavno priključio i pokušavam pridodati komentar na svaku otvorenu temu. Forum je izvrstan
Ja sam duže tu prisutan, ali jedno vrijeme me nije bilo zbog zauzetosti - iako se 10-15 minuta dnevno uvijek može pronaći. 
Prije nas je tu bilo više, a i ja kopam po raznim temama baš radi toga da se nešto događa. Forum je super, i šteta bi bilo da se ugasi zbog slabe aktivnosti. 
Ne mogu pridonijeti drugačije, ali ako na ovaj način samo jedan stari ili novi forumaš dobije volju za sudjelovanjem, ja zadovoljan.

PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime07.09.20 9:47

Naravno...stvarno ima zanimljivih i ljudi i tema

PORUCNIK and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime16.03.21 19:17

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime17.03.21 15:20

Možda pomaže i protiv kovida 19...

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime18.03.21 12:00

Ja sam bio svojevremeno lud za Asterixom i Obeilxom, jer je za čitanje tih romana trebalo da čitalac ima osnovno znanje o Rimskom carstvu, a kasnije sam gutao Alana Forda i sve moguće kaubojce, Brunu Brazila i dr.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime26.03.21 22:05

Korona...

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime30.06.21 15:19

Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime17.07.21 9:50

Verovatno se ovoga sećate

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime17.07.21 10:21

Sloba1 (citat):

Večernje novosti, na dnu jedne od unutrašnjih stranica. Bio je i kaiš sa porodicom Tarana.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime17.07.21 10:31

Da.. Večernje novosti. Imam i negde porodicu Tarana.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime17.07.21 17:31

PORUCNIK (citat):
Sloba1 (citat):

Večernje novosti, na dnu jedne od unutrašnjih stranica. Bio je i kaiš sa porodicom Tarana.
Kao klinac sam volio čitati te stripove. Porodica Tarana mi ipak nije bila toliko draga kao Cisko kid, ali sam se uvijek ljutio što su stripovi bili kratki. 
Cisko je bio u nastavcima, pa sam teško spajao nastavke po redu. Uvijek mi je nešto nedostajalo Smile
Koliko se sjećam Tarana je svaki kaiš bila za sebe.

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.21 14:09

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime31.08.21 16:05

Nisu baš romani, ali ovog stripa se sjećam iz mog prvog Bukvara. 
Istina, bio je na ćirilici, ali tekst i ilustracije su isti.

Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime11.10.21 21:50

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime11.10.21 23:50

Švrće se dobro sjećam, ali Tifani Džons sada prvi puta vidim

Sloba1 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime13.10.21 6:25

goran9030 (citat):
To je iz novina Večernje novosti, tamo negde 1970-tih godina. Imam i Ciska Kida ali sam njega ranije već objavljivao.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime13.10.21 6:26

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime13.10.21 20:05

Sloba1 (citat):
goran9030 (citat):
To je iz novina Večernje novosti, tamo negde 1970-tih godina. Imam i Ciska Kida ali sam njega ranije već objavljivao.
A šta misliš, kako sam ja naučio čitati ćirilicu i latinicu prije nego što sam uopće i pošao u školu?
Porodica Tarana, Švrća, Cisko Kid, Mirko i Slavko, Komandant Mark, (kasnije) Veliki Blek, Teks Viler i ostali - to su bili moji učitelji. Smile
Šteta što ni jedan roman ili strip nije bio pisan glagoljicom. Naučio bih i to bez problema

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime11.12.21 17:52

šole and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime24.12.21 21:54

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: smuk i salaso   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime29.12.21 16:29

Napomena: kako uz sliku nije bilo nikakvog teksta, ja sam je prebacio iz Ilustrovanih dosjetki u Stripove i Roto-romane. 
Na slici su Smuk i Salaso, prijatelji Kapetana Mikija. 
Slobo, nadam se da ne zamjeraš na "prebacivanju". 
goran9030
Na vrh Go down
jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime30.12.21 12:54

alan ford, asteriks, to sta nora stipa, se moraš včasih kar malo ustaviti in pomisliti: pa dobro: " šta je pisac i crtač time htio, da kaže", oprostite slovencu, če piše in dela napake na bratskem jeziku, se trudim, se "zalažem"..., tu v stipih je zadaj huda "inteligenca"..., to niso zajebancije...

PORUCNIK voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime01.01.22 17:46

Asteriksa sam čitao na hrvatskom, ali i na srpskom jeziku i svaki puta sam se dobro zabavljao iako iste situacije nisu imale isti tekst, a ni svi likovi ista imena. 
Što se tiče Alana Forda - obožavao sam izdanja koja su potpisivali "Max Bunker" i "Magnus", te prevodio Nenad Brixy. 
Još nekako je strip "preživio" izmjenu Magnusa (R. Raviola) i P. Pifareria kao crtača, ali prestankom Brixy-jevskih komentara - to jednostavno nije to. Izgubio je svoj duh. 
Zanimljivo je da je baš A. Ford popularniji (bio i ostao) kod nas nego u Italiji gdje je nastao i općenito bilo gdje u svijetu. Tu je i osnovna razlika između planetno popularnog Asteriksa i praktički lokalnog AF-a.

jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime02.01.22 13:56

na alan forda sem naletel v vojski 72-73, sem padel dol, ko sem šel skozi strip lepo počasi, nočna iztmena na prijavnici, lahko ga samo malo vržeš..., ha ha, od 22 - 06, pa sem prebral parkrat, da sem sploh razumel sporočila, pa sem rekel kot delić, "pa dobro ljudi dal je to moguče", to je literatura - klasika, ki jo moraš razumeti ima huda sporočila, ne ni za vsakega - ni zajebacija, "Max Bunker" in "Magnus", sta - bila enkratna..., mislim da se ne motim..., ali pač..., ja moja hči ima kar zajetno zbirko... alana...

jozl52: komentar modifikovan dana: 02.01.22 14:08; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime02.01.22 14:07

Tu vrstu humora moraš razumjeti, doživjeti i onda će ti se AF svidjeti. 
Tko traži neku logiku u tim pričama, bit će razočaran. 
Šta ćeš bolje od aviona koji polijeće pomoću velike gumene praćke i Grunf kao pilot i konstruktor nakon katapultiranja oduševljeno viče "to leti, to leti...", a Bob Rock i Alan Ford komentiraju: "pa on se tome najviše čudi!!!"
Ili spisak (anti)junaka: Superhik, Gumifleks, Arsen Lupiga, Beppa Joseph, špijunka Margot, general War, inspektor Brock, trojica gradonačelnika...
A sve je povezano bilješkama u rokovniku broja Jedan Smile

jozl52
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto kočevje

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime02.01.22 14:15

pazi goran, no1 je bil in je no1, tu ni zajebancije, ja pa naj geslo grunfa: če hočeš zmagati ne smeš izgubiti, ma padeš dol, res noro ..., prevedem...
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI   STRIPOVI I ROTO ROMANI - Page 6 Icon_minitime

Na vrh Go down

STRIPOVI I ROTO ROMANI
Na vrh 
Stranica 6/7Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next