FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 14:18
Evo otvaram novu temu, nadam se da će biti dobar odaziv, sjetih se koliko smo stripova čitali u ono vrijeme, na straži, na dežurstvu, uvijek je bio neki primjerak Bleka, Zagora, Alan Forda, pa eto priključite se sa svojim komentarima, poželjne su slike stripova, te ovom prigodom pozivam crtače amatere i one malo ozbiljnije neka objave na stranicama Foruma svoje radove, primjedbe, sugestije. Ajde neka se jave i kulturnjaci koji su uređivali zidne novine u svojim jedinicama, ukratko svi ste pozvani, a posebice naše (po godinama) starije kolege Forumaše, biti će zanimljivo koje su oni stripove čitali.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 14:23
Evo za početak "Politikin Zabavnik", tko ga nije čitao, nezna što je propustio, zanimljiv od a do ž
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 17:00
Zagor i Blek Stena
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 18:05
Mirko,pazi metak?
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 18:31
Hvala Slavko
Inače Alan Ford a od onih kasnijih mi je bio najdraži Mister No-pilot bez novaca uvijek spreman za tuču u kojoj izvuče deblji kraj pogotovo kad je pod dobrom dozom alkohola.Kao gradski lik u đungli savršeno mi je kasnije legao.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
croato Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 194 ČLAN OD: : 2012-12-08
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 22:11
Nazalost, nijedan primjerak nisam sacuvao . . . Ali ZOV, Politikin Zabavnik, Alan Ford, Blek, Komandir Mark, . . . lista je duuuuuga Iako nije strip, koliko vas ima da je citalo Luna? kruno
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 22:12
Zagor Te-Nej i Ciko, Teks Viler i Kit Karson, Blek stena i prof. Okultis, Kapetan Miki...
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 22:29
croato (citat):
Nazalost, nijedan primjerak nisam sacuvao . . . Ali ZOV, Politikin Zabavnik, Alan Ford, Blek, Komandir Mark, . . . lista je duuuuuga Iako nije strip, koliko vas ima da je citalo Luna? kruno
I mornara Makfersona sa njegovim mornaričkim koltom.
_________________ Semper Fidelis
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 06.03.13 22:50
croato (citat):
Svaka čast, Luna sam skoro zaboravio.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 07.03.13 8:17
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 07.03.13 10:33
croato (citat):
Ja sam pročitao skoro sve romane o Lunu kralju ponoći. Izvanredna naučna fantastika za ono vreme kad je pisano, ali sada je to sve već prevaziđeno. Inače, pisac tih romana je jedan novosađanin, a u njima je pokazao takvo poznavanje Londona, kao da se rodio i odrastao tamo.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 07.03.13 10:44
Tačno tako Lacoš. A onaj što si prikazao je jedan od retkih koje nisam pročitao. Inače, sve one spravice i ostalo što je tamo prtiazano u to vreme su se graničile sa naučnom fantastikom, a u današnje vrema su sasvim uobičajena stvar.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 07.03.13 17:31
Dilan Dog, moj favorit za sada, evo moje male kolekcije:
pozdrav stripoljupci, drago mi je da imamo dobar odaziv na ovu temu
croato Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 194 ČLAN OD: : 2012-12-08
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 07.03.13 18:42
Pisac Luna je navodno bio vojno lice, iako mislim da je to patka Ali u originalu ime je trebalo biti LOUN ( usamljen ) - izdavac je to skratio . . . i bolje zvuci !! A izlazio je i neki roman o nindji, ne mogu da se sjetim tocnog naziva ali sam i toga dosta procitao. kruno
ado1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 19 ČLAN OD: : 2013-02-27
Naslov komentara: STRIPOVI 07.03.13 19:32
croato (citat):
Pisac Luna je navodno bio vojno lice, iako mislim da je to patka Ali u originalu ime je trebalo biti LOUN ( usamljen ) - izdavac je to skratio . . . i bolje zvuci !! A izlazio je i neki roman o nindji, ne mogu da se sjetim tocnog naziva ali sam i toga dosta procitao. kruno
da nije "Takasi"?
ado1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 19 ČLAN OD: : 2013-02-27
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 07.03.13 19:47
BROJ POSTOVA: : 20 ČLAN OD: : 2013-01-23 DOB : 57 Kistanje
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 10:23
Evo da i ja napisem koju. U osnovnoj skoli sam bio vrlodobar i kad sam posao u srednju skolu desile su se velike promjene za mene, em rano ustajanje (oko 4 i 30) pa putovanje autobusom 40 km pa profesori koji nemaju vremena za nas koliko ucitelji u osnovnoj skoli, pa i punooooo novih likova itd. Uglavnom ja idem na produznu iliti popravni iz srpso-hrvatskog. Sta ja da znam sta je koji pisac mislio kad je pisao kojekakve romane i knjizurine, a tek sta je tko napisao. Brate mogu zapmtit nesto od domacih i ponesto od stranaca ali sve to sta je tko napisao, ma jok. Tako ja pred komisijom a oni sta je napisao Ovaj, sta Onaj? Nesta ja i pogodim ali neideeee. Interesantno bijade da bas tad moja profesorica nije ni bila vec sve 3 druge. Dobro se sjeti jedna da me pita sta citam, dali citam stripove. Ja kazem da citam. Dali bi mogao nabrojit junake tih stripova a ja ko iz topa kad sam poceo nabrajat oni ostadose van sebe. Eto vidite da ipak cita ali ono sta njemu odgovara i dobi ja 2. Vjerovali ili ne ziva istina. pozzzzz
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 10:58
E svaka ti cast za ovo Imas + za ovo
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 11:05
Mirko i Slavko bio je omiljen i veoma tiražan strip u Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoleća.Bio je to strip o dva dečaka, partizanska kurira u Drugom svetskom ratu, koji je izlazio u ediciji Nikad robom izdavačke kuće Dečje novine iz Gornjeg Milanovca. Glavni autor stripa bio je crtač Desimir Žižović Buin, uz brojne saradnike.
Strip je koncipiran na jednostavnim zapletima i stereotipnim likovima, što je sasvim odgovaralo duhu tog vremena. Mirko i Slavko su primljeni sa velikim oduševljenjem na tržištu i kod čitalaca, a doprinos ovom masovnom fenomenu, nikada prije i nikada kasnije ponovljenom na teritoriji čitave bivše Jugoslavije.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 11:17
Iz tog romana u cijelom svijetu vrti se onaj neponovljeni citat:Slavko pazi metak!Hvala Mirko spasio si mi život.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: STRIPOVI 08.03.13 12:06
lacoš (citat):
Iz tog romana u cijelom svijetu vrti se onaj neponovljeni citat:Slavko pazi metak!Hvala Mirko spasio si mi život.
Da. Inače, novine smo dobijali preko škole, pretplata je bila obavezna. Nema oću-neću... a i bili smo klinci.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 12:57
radost, Smib i Modra lasta, uvijek su nas dočekali na školskim klupama, onda pod obavezno doneseš novce od kuće, i što veli kolega nema oću neću. Ali smo uživali u zgodama Lastana.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 13:01
Procitao sam interesantan podatak da je autor *Mirka i Slavka* D.Zizovic od 1941-1943 bio pripadnik Ravnogorskog pokreta
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 18:44
bojnik (citat):
radost, Smib i Modra lasta, uvijek su nas dočekali na školskim klupama, onda pod obavezno doneseš novce od kuće, i što veli kolega nema oću neću. Ali smo uživali u zgodama Lastana.
A Male novine, Plavi vjesnik......
_________________ Semper Fidelis
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 19:49
lacoš (citat):
Pogrešan redosled u citatu: ispravno je "Mirko, pazi metak! Hvala Slavko, spasao si mi život!"
Bogart Vodnik
BROJ POSTOVA: : 435 ČLAN OD: : 2012-06-07
Naslov komentara: Re: STRIPOVI I ROTO ROMANI 08.03.13 23:37
I kod nas je bila obavezna kupovina bar jednog djackog casopisa, imaju li roditelji novca za to ili ne niko ih od nastavnika nije pitao - morali su da se snadju (neko je tim nametom zgrtao solidnu lovu). I od sve te hrpe ponudjenih novina mi u zavrsnim razredima smo se listom opredeljivali za Modru lastu, iako nisu svi razumevali hrvatske reci prokljuvili smo da su Lastanovi dozivljaji ono sto nas jedino zanima.