FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 11:20
"Forum bivših pjesnika u nekadašnjoj JNA"
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 11:20
TI CVIJETE MOJ TAJANSTVENI
Ti cvijete moj tajanstveni, ti ružo čudesna, tražio sam te ja i kad sam prošao kraj tebe i pogledao na te, duša mi zadrhta sva.
Srce je moje naslutilo tajanstvenosti moć, srce je moje oćutilo kako se vedri noć.
U mojoj je duši sijevnulo svjetlo golema blaga. Sve moje biće je čeznulo za tobom, za tobom, draga, ti cvijete moj tajanstveni, ti ružo čudesna.
O, bogat sam – pomozi mi da podignem, ponesem blago svoje, sve blago duše moje!
Oton Župančić (1878 – 1949)
_________________ Živjeti znači boriti se
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 11:53
Jaki smo i na ovome području. A vidi meni čvarak uletio, cuga u kantini čeka, samo pripremite žetone.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 12:08
bojnik čestitam druže, danas ti vrijeme ne da u šetnju?
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 12:19
bojnik (citat):
Jaki smo i na ovome području. A vidi meni čvarak uletio, cuga u kantini čeka, samo pripremite žetone.
Čestitam Bojniče! Evo samo da ručam pa trk u kantinu
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 13:14
Evo, Bojniče, da se malo počastimo. Kantina ne radi danas, nedjelja je. Maznuo ja poručniku bojnog broda iz ormara... I tako apstinira neko vrijeme, pa da ne dođe u iskušenje... Moramo mu pomoći s ovim. Živjeli!!
Sva pisma koja sam ti zadnjih mjeseci napisao, uništena su tijekom posljednje bitke. Ionako su šanse da ih pošaljem bile jedva moguće. Pišem ti noćas ovo, dok u daljini slušam detonacije što dopiru s istoka, i ne zaluđujem se mišlju da će na istoku još dugo ostati sva ta silovita ludost samo na zvukovima. Već ujutro, pridružiti ću se momcima u rovovima, i nastavit ćemo bespoštednu bitku kako bi zauvijek odgurnuli naciste i vratili Francuskoj tako željenu slobodu. Tko zna, na koji ću ti način u ova teška vremena uspjeti poslati ovo pismo, kako će, i hoće li ikada doći do tebe. Moj vod već je mjesecima odsječen od zapovjedništva a kako su nam sve veze uništene, mnogi smatraju da više i ne postojimo. Zamišljam ponekad, kako ti donose poruku da me nema, da sam stradao u borbi, časno i patriotski, a potom maštam, kako ti osjećaš da još sam negdje tamo, i da ću se vratiti da zajedno na velika vrata uđemo u novo sutra, kako si mi napisala uz dar pod blagdansko drvce, onda kad sam otišao na ovaj predaleki put, pun neizvjesnosti. Svakoga dana mislim na tebe, i to me održava na životu. Pobijedio sam ludilo i tjeskobu, najgore razdoblje svog života u kojem umalo da nisam izgubio razum kad sam smrtno ranjen ostao na bespuću bez većine svojih ljudi i kad sam se jedva probio iz neprijateljskog obruča. Vodila me samo jedna misao, kako će jednom rat završiti a ti ćeš me čekati lijepa i blistava, nasmijana kakvu te pamtim, na nekom od perona na kojima smo se stotinu puta čekali, pozdravljali i ljubili. Bila su to sjajna vremena kad smo imali sve i uživali u tim blagodatima do kraja, kao da smo znali da nam samo jedan dan, taj sudbinski kurvanjski naum, sve to može iznenada oduzeti i razbacati nas poput sjemena nekog poljskog cvijeta, na različite strane svijeta. Ako ništa drugo, tješi me što si bar ti na sigurnom, gore ne sjeveru gdje rat nije nadvio gustu maglu. Siguran sam da tvoje obveze napreduju i kad sve ovo završi, ti ćeš već biti prava žena, čvrsta i samostalna. Vjerujem ponekad da nas je sudbina i razdvojila zato da izgradimo sebe i zaradimo golemo iskustvo, kako bismo jednom mogli zasjati onako kako smo sanjali u noćima slave. Dok mislim na tebe, nikakve rane me ne bole i mogu jurišati na neprijatelja kao da imam neki zlatni štit sunca, čija si vladarica i nećeš mu dopustiti da me pretvori u strunu, hranu za lešinare u nekoj francuskoj nepreglednoj dolini, među kukuruzom i pitoresknim kućicama francuskih seljana. Čeznem za barem jednim trenutkom predaha, da uzmem tvoju bijelu ruku i šapnem ti koliko te volim. Možda se moje molitve i obistine, neprijatelj po prvi put gubi na mnogim frontama, i iako je još uvijek debelo nadmoćniji, miris pobjede je s nama, patriotima koji se bore za povratak među svoje najdraže, za povratak načinu života kakvog je teško zaboraviti. Samo u ljubavi i ratu je sve dopušteno i zato vjerujem da će sudbina i Bog ispraviti sve nametnute greške. Znam koliko te povrijedilo sve što se dogodilo i da te zgrozila i sama pomisao da sam vodio dvostruki život radeći za vladu, spremajući se za rat koji nam nije bio potreban jer nam je oduzeo sve što smo imali, a pogotovo sve ono što smo mogli imati da je ostalo sve po starome. Iako i ovdje stalno mislim na te, znam da ti na odlasku nisam ostavio puno izbora i da sam za tebe već davno možda mrtvac, puka uspomena ili tek samo struna na blatnjavu francuskom tlu, dalmatinska poslastica za lešinare. Ipak, s druge strane znam koliko je snažna bila naša ljubav a upravo je ona varljiva i neizvjesna, i nikad ne znaš kad će zasjati u svoj svojoj veličini. Siguran sam da ću se jednom vratiti, obećao sam ti naime da ću uvijek biti uz tebe i pružiti ti ruku kad ti najviše budem trebao. Koliko god to ljubavi zvučalo teško i jedva izvodljivo iz ove perspektive, ja ti jamčim, ako si u srcu zadržala barem trunčicu one naše ljubavi i topline, da na njima možemo ostvariti sve naše snove.
Moja voštana svijeća je pri kraju i lagano se gasi, a i tinte mi ponestade. Rat je na zadnjim baterijama i pitanje je dana kad ću se s ordenjem vratiti kući. Gdje god ti bila tada, želim da znaš koliko te volim, i želim ti svu sreću ovoga svijeta, najdraža. Ako za išta vrijedi umrijeti, onda su to osmjeh i vedrina slobodne žene, ljepotice koja vojnika nadahne svim svojim tajnama, duhom i pažnjom kakvu malo ljudi zaslužuje. Bilo je divno promatrati zoru s tobom, i tonuti zajedno u sutone uz zvukove suptilne jednostavnosti Ravelovih prepoznatljivih nota. Samo je jedna ljubav prava, a ja sam je , poput kapi kiše u pustinji, držao na dlanu, i Bog me ubio ako sam joj dopustio da ishlapi.
Zauvijek tvoj,
Vojnik …
…pismo zgužvano i mokro, pronađeno je sutradan u košulji crvenoj od krvi, na francuskoj livadi, u polju blatnjavu, gdje ostalo je ležati beživotno tijelo mladog patriote…
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 21:01
Boske (citat):
Kolega Puriću čestitke na prvom čvarku! Bojniku hvala na lijepim stihovima. Momčad se polako formira, samo naprijed
Hvala Boske!
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 21:14
NA ŽELEZNIČKOJ STANICI JEDNOG JUTRA U LEVOJ RUCI KAMASUTRA U DESNOJ NEKE NOVINE DNEVNE STOJIM NA UGLU I ČEKAM - TEBE
SAT PRE POLASKA TVOGA VOZA KOJIM PUTUJEŠ U GRADIĆ MALI REĆI ĆEŠ VEĆ JEDNOM ŠTA MI FALI S OBZIROM DA ČESTO GOVORIŠ - ALI
ZDRAVO KAKO SI DOBRO - ALI VIDIMO SE VEČERAS MOŽE - ALI DALI ME VOLIŠ VOLIM - ALI...
TO ALI VEĆ JE DO GRLA DOŠLO A MENI ZA RUKOM JOŠ NIJE POŠLO
DA TE KAŠIRAM I TAKO FLAŠIRAM NEGDE U PODSVEST
DOK ŽELEZNIČARI UZ PRUGU TRČE I ŠEF STANICE NA NEKOG VIČE DOK VREVA POLAKO POSTAJE SVE JAČA DOK SLUSAM EHO DETINJEG PLAČA STOJIM NA UGLU KO SUŽANJ JEDAN I ČEKAM, GLEDAM ČEKAM, GLEDAM...
SAT PROĐE, VOZ DOĐE I ODE KA GRADU MALOM OPET SI ME ZEZNULA SUNCE TI ŽARKO TI ME ČAŠĆAVAŠ SAMO SA JADOM
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 21:19
dpuric plus, ako je tvoja, plus na kvadrat
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 21:30
DA (iz zbirke *šta je sreća* objavljene 2003.g.) Biće naradenih dana još pesama iz te zbirke, da ne naglasavam stalno
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.12 22:50
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:51; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 7:56
NE VOLIM
NE VOLIM SVEČANOSTI I PARADE NE VOLIM ODLIKOVANJA I NAGRADE NE VOLIM ZADRIGLE OFICIRE SA TUROM SPUŠTENIM NIZ ČAKŠIRE
NE VOLIM POLTRONE I ULIZICE ŠTO IM SAMO NOGE VIRE IZ GUZICE ŠEFOVA SVOJIH
NI PRETERANU PAŽNJU ONIH KOJI ĆE ČOVEKA NA CEDILU DA OSTAVE NA PRVOJ KRIVINI DA IZLETE I NASTAVE PONOVO DA LETE JUREĆI EPOLETE
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 11:07
Kolega Puriću što da se kaže osim
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 12:03
Hvala bojnice, ovo je namenjeno svim oficirima, poltronima i du..uvlakacima koje smo sretali u karijeri
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 15:39
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:51; prepravljeno ukupno 1 puta
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 20:19
Žene pod orahom
U predvečerje pred kućom krošnje mirišu I toplo se mlijeko puši iz punih muzlica.
Pod orahom sa lišćem širokim Mlade žene vezu marame.
Ja prolazim pokraj njih, zbunjen i neveseo, I pozdravljam. Njihove se kose kao žitno klasje zatalasaju. One spuste vez na koljena.
I slatko mi se smiješe, bezbrižno: I ona s crnim očima, i baršunastim, I ona s očima zelenim Kao trava proljetna poslije kiše.
Odlazeći od njih, zanesen, Mene muče vrele žudnje.
Mene more misli uzaludne Na te mlade žene pod orahom.
Dragutin Tadijanović
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 20:31
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:52; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 20:34
Boske
Ma prosto ne verujem da takav ljubitelj poezije ne pise. Ili se mozda varam.Ako se varam, daj neku tvoju ljubavnu, bez ustrucavanja poput mene i bojnika
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 20:40
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:52; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 20:45
MISLIM NA TEBE
TVOJE SU OČI ZELENO-PLAVE KO ODSJAJ ŠUME I NEBA U VODI TVOJE SU KOSE KO VLATI TRAVE PO KOJOJ MOJA RUKA BRODI
A TVOJE USNE-RUMENE, PUNE DAJU TI IZGLED VEĆ ZRELE ŽENE I SAMO NA TREN (KAD VETAR DUNE) TELO TI ZADRHTI OD SILNE TREME
I OD TOG DANA (KADA TI REKOH ZNAČAJNE STVARI) MOJE SE LICE SILNO OZARI KAD GOD POMISLIM NA TEBE ANĐELE MOJ S NEBA ŽELIM TE KO GLADAN HLEBA...
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 21:29
A ja se bio ponadao da ću se izvući objavljivanjem tuđih Malo me sramota vas afirmiranih pjesnika ali što sam zakuhao moram i posrkati Kolega Purić je tražio ljubavnu, i mada nisam baš najjači u tom žanru, probat ću pa što bude
Boske: komentar modifikovan dana: 06.02.13 2:00; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 21:30
BRAVOOOOO!
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 21:37
Herzlichen Dank! Many thanks! Puno hvala!
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 22:18
Literarna sekcija: bojnik, boske i dpuric, naredbom komandanta, nagradno odsustvo 7 dana.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 22:25
Boske svaka čast, bravo majstore, a vama druže vodniće hvala na nagradnom odsustvu, iskoristit ću ga za poboljšanje pjesničko-borbene gotovosti.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.12.12 22:54
Hvala na podršci, nagradnom i naravno lijepim stihovima koji se ovdje mogu pročitati. Moramo se pojačati najmanje na snagu jednog odjeljenja, znači novi regruti su više nego dobrodošli
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 9:04
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:53; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 9:15
Stazio (citat):
Literarna sekcija: bojnik, boske i dpuric, naredbom komandanta, nagradno odsustvo 7 dana.
Hvala, Mada licno mislim da ima jos forimasa - prikrivenih pesnickih dusa. Slobodno napred sa pesmama (makar onih iz rane mladosti koje ste negde zaturili- pronadjite ih) Poezija zahteva trenutak inspiracije i u tim trenucima moze da ispadne nesto. Forma nije bitna toliko, pesnicke slobode to dopustaju. Sa prozom je malo drugacija situacija.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 9:24
Hvala na pozivu drugovi, poslao sam jednu svoju i to mi je "norma" za 2 godine. Za inspiraciju mi treba jaka "južina" i da mi nije do zaje...cije. Zato uživam u vašim pjesmama i maksimalno vas podržavam.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 13:38
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:54; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 17:48
NESTAJEŠ
NEBO POSTEPENO POSTAJE PLAVO POSLE DOSADNE KIŠE ZBOG NEČEGA MI GOVORE - BRAVO A TEBE NEMA VIŠE
TOČKOVI ŽIVOTA ODVEZLI SU TE - TAMO I TI SI PROŠLA KROZ DUGU BEZ ŠANSE DA SE VRATIŠ AMO SVE DUBLJE TONEM U TUGU
KAKO JE DALEKO LJUBAVNA IDILA ŠTO JE TRAJALA TRENUTAK PRE NA NEBU VIŠE NEMA SIVILA MENI SE ČINI DA ŽIVOT MRE
OBUZIMA ME TEŠKA DOSADA KROZ GLAVU LETI FILM ŽIVOTA NA TVOJOJ JAHTI MOBILNA POSADA PLOVIŠ U SUNOVRAT ČEKA TE - GOLGOTA
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 21:40
MODRA RIJEKA
Nitko ne zna gdje je ona Malo znamo al je znano Iza gore iza dola Iza sedam iza osam I još huđe i još luđe Preko mornih preko gorkih Preko gloga preko drače Preko žege preko stege Preko slutnje preko sumnje Iza devet iza deset I još dublje i još jače Iza šutnje iza tmače Gdje pijetlovi ne pjevaju Gdje se ne zna za glas roga I jos huđe i jos luđe Iza uma iza boga Ima jedna modra rijeka Široka je duboka je Sto godina široka je Tisuć ljeta duboka jest O duljini i ne sanjaj Tma i tmuša neprebolna Ima jedna modra rijeka Ima jedna modra rijeka Valja nama preko rijeke…
Mak Dizdar
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 21:49
dpuric
"...ploviš u sunovrat čeka te-golgota"
Mračni, sumorni stihovi koji podcrtavaju tvoju ojađenost. Nisi oprostio ali nisi ni prebolio.
PS: naravno, ovaj komentar se odnosi samo na stihove jer znam da pjesnici često pišu u prvom licu jednine iako pjesma nije biografska.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.12.12 22:11
Evo jedne pjesme koja nas je ubijala u pojam dok smo služili vojni rok:
PIŠI MI
Dugo nisam vidio svoj rodni kraj proljece je sada mene obuze sjeta
Ja ti pisem pismo stari prijatelju moj daj mi reci sto ima novo sve mi reci sto znas
I dal jos svirate nocu pored rijeke sad je doslo lijepo vrijeme pjevate li one nase pjesme
Da li ponekad sretnes moju dragu jel jos uvijek onako lijepa pita li za mene i dal' me ceka pisi mi sve
Jutrom kad se budim cesto tuzan sam noci su moje duge pozdravi drustvo i druge
Ja ti pisem pismo stari prijatelju moj daj mi reci sto ima novo sve mi reci o njoj
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.12.12 12:53
Corto Maltese. Drugovi nemojte mi zamjeriti, za mene je i ovaj strip "čista poezija".
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 18.09.13 23:32; prepravljeno ukupno 1 puta
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.12.12 14:22
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 7:54; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.12.12 16:55
Boske (citat):
dpuric
"...ploviš u sunovrat čeka te-golgota"
Mračni, sumorni stihovi koji podcrtavaju tvoju ojađenost. Nisi oprostio ali nisi ni prebolio.
PS: naravno, ovaj komentar se odnosi samo na stihove jer znam da pjesnici često pišu u prvom licu jednine iako pjesma nije biografska.
Jbg, meni inspiracija za pisanje stihova uglavnom dolazi u nekim - retkim trenucima melanholije. Manje-vise to se u mojim pesmama i moze videti
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.12.12 21:55
Pisano na pijesku
Da su ljepota i zavodljivost Samo dašak i treptaj, Da zanosima, nježnosti, Ljupkosti brzo dođe kraj: Oblak, cvijeće procvalo, Mjehuri od sapunice, Pogled žene u zrcalo, Dječji osmijeh, krijesnice, I još mnogo stvari tamo, Da tek otkrivene nestaju, Ćuh mirisa da su samo, Dašak vjetra tek da traju, To, nažalost, dobro znamo. Al’ trajnost i krutost nama Vrijednosti nisu znatne: Kao dragulj hladnog plama Il’ blistave poluge zlatne; I zvijezde, što ih ima, Daleke i tuđe, ne sliče Više nama prolaznima, Niti nam svjetlo dušu tiče. Ne, već se čini, sve istinsko, - K’o ljepota neke skladbe, - Propasti i smrti blisko, A najljepše: zvuci glazbe, U nastanku već prestaju, I gube se, i prolaze, Lahore, struje, nestaju I s dahom tuge odlaze, Jer za srce udar jedan Ne daju se zadržati; Ton za tonom tek odsviran, U hipu će već nestati. I srce je naše prolaznom, Onom što teče, životu, Odavno kao brat bratu, A ne onom čvrstom, trajnom. Brzo nas umara trajnost; Zvijezda, dragulj, litice, Nas, koji smo prolaznost, K’o mjehur od sapunice, S dušom vjetra, s vremenom vjenčani, Sa rosom na listu ruže, Ili zov ptice na grani, Krâj igre oblaka što kruže, Duga, il’ je snijeg sjao, Cvijet kad ga leptir trzne, Il’ zvonak smijeh nas okrzne, - To za nas može biti smisao, Radost il’ bol. Mi volimo Što je nama slično, štoviše: Mi razumijemo Što vjetar na pijesku piše. Hermann Hesse
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.12.12 23:10
Vojnička pesma
Majka place, ocu suze liju svog jedinca prate u armiju ded se stari na baku naslanja krajem od sesira on suze zaklanja
Zbogom, sine, zbogom, rode zuri da ti voz ne ode putuj, sreco, i pazi na sebe mislicemo svi na tebe
Stric i ujak digli case svoje nas vojnice tepaju oboje a tetke se izdvojile same suze brisu krajem od marame
Kraj kapije lepa cura stoji jos ne place, a minute broji zaplakace kad voz bude kren'o izdrzati nece srce njeno
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.12.12 23:21
Brothers in arms (1985)
These mist covered mountains Are a home now for me But my home is the lowlands And always will be Some day you'll return to me Your valleys and your farms And you'll no longer burn To be brothers in arms
Through these fields of destruction Baptisms of fire I've witnessed all your suffering As the battle raged higher And though they did hurt me so bad In the fear and alarm You did not desert me My brothers in arms
There's so many different worlds So many different suns And we have just one world But we live in different ones
Now the sun's gone to hell And the moon's riding high Let me bid you farewell Every man has to die But it's written in the starlight And every line on your palm We're fools to make war On our brothers in arms
Mark Knopfler
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.12.12 0:15
PROLOG [You must be registered and logged in to see this image.] Ja videh Troju, i videh sve. More, i obale gde lotos zre, i vratih se, bled, i sam. Na Itaki i ja bih da ubijam, al kad se ne sme, bar da zapevam malo nove pesme.
U kući mi je pijanka, i blud, a tužan je život na svetu, svud - izuzev optimiste! Ja nisam pevač prodanih pravila, ni laskalo otmenih krava. Ja pevam tužnima: da tuga od svega oslobođava.
Nisam patriotska tribina. Nit marim za slavu Poetika. Neću da preskočim Krležu, ni Čurčina, niti da budem narodna dika, Sudbina mi je stara, a stihovi malo novi.
Ali: ili nam život nešto novo nosi, a duša nam znači jedan stepen više, nebu, što visoko, zvezdano miriše, il nek i nas, i pesme, i Itaku, i sve, đavo nosi.
Miloš Crnjanski
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.12.12 16:04
NE DAJ SE INES
Ne daj se Ines
Ne daj se godinama moja Ines
drukčijim pokretima i navikama
Jer još ti je soba topla
prijatan raspored i rijetki predmeti
Imala si više ukusa od mene
Tvoja soba divota
Gazdarica ti je u bolnici
Uvijek si se razlikovala
po boji papira svojih pisama, po poklonima
Pratila me sljedećeg jutra oko devet do stanice
I ruši se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom
kao list niz jednu beogradsku padinu
U večernjem sam odijelu i opkoljen pogledima
Ne daj se mladosti moja, ne daj se Ines
Dugo je pripremano naše poznanstvo
I onda slučajno uz vruću rakiju
i sa svega nekoliko rečenica, loše prikrivena želja
tvoj je način gospođe i obrazi seljanke
prostakušo i plemkinjo moja
Pa tvoje grudi, krevet
i moja soba obješena u zraku kao naranča
kao narančasta svjetiljka nad zelenom i modrom vodom Zagreba
Proleterskih brigada 39 kod Prković
Pokisla ulica od prozora dalje i šum predvečernjih tramvaja
Lijepi trenuci nostalgije, ljubavi i siromaštva
Upotreba zajedničke kupaonice
I "Molim Vas, ako netko traži"
Ne daj se Ines
Evo me ustajem tek da okrenem ploču
Da li je to nepristojno u ovakvom času
Mozart Requiem Agnus Dei
Meni je ipak najdrazi početak
Raspolažem s još milion nježnih
i bezobraznih podataka naše mladosti
koja nas pred vlastitim očima vara, i krade, i napušta
Ne daj se Ines
Poderi pozivnicu, otkaži večeru, prevari muža
odlazeći da se počešljaš u nekom boljem hotelu
Dodirni me ispod stola koljenom
Generacijo moja, ljubavnice
Znam da će još biti mladosti,
ali ne više ovakve - u prosjeku 1938
tisućudevetstotridesetosma
Ja neću imati s kim ostati mlad ako svi ostarite
I ta će mi mladost teško pasti
A bit će ipak da ste vi u pravu
Jer sam sam na ovoj obali
Koju ste napustili i predali bezvoljno
A ponovo počinje kiša,
kao što već kiši u listopadu na otocima
More od olova i nebo od borova
Udaljeni glasovi koji se miješaju
Glas majke prijatelja, kćeri, ljubavnice, broda, brata
Na brzinu pokupljeno rublje pred kišu
I nestalo je svjetla s tom bjelinom
Još malo šetnje uz more i gotovo
Ne daj se Ines
Arsen Dedić
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.12.12 18:00
ZA TEBE MOJA LJUBAVI
Otišao sam na trg ptica I kupio sam ptica za tebe moja ljubavi
Otišao sam na trg cvijeća I kupio sam cvijeća za tebe moja ljubavi
Otišao sam na trg željeza I kupio sam okove teške okove za tebe moja ljubavi
A zatim sam otišao na trg groblja I tamo sam te tražio Ali te nisam našao Moja ljubavi.
Jacques Prévert
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.12.12 19:32
KAO SIZIF
SUDBINA COVEKA KAZU DA JE ZAPISANA U NEKOJ KNJIZI GORE NA NEBU TA KNJIGA VEC JE ISKRZANA OD SILNIH RUKU STO PO NJOJ GREBU
KAZU...
JA NE VERUJEM U TE PRICE KOJE SU PROIZVOD OBICNE MASTE MENE SE SAMO MOZDA TICE KAKO DA KRENEM SA MRTVE TACKE
KAKO SA STARTA DA KRENEM KA CILJU KOJI SE BOLJI ZIVOT ZOVE MOJE SE RUKE SILNO UPIRU GURAJUC KAMEN DO NEVOLJE NOVE
A AKO IKAD TAJ KAMEN DOGURAM DO VRHA BRDA GOLOG I STRMOG MOZDA CU MALO BITI MAMURAN MOZDA ME NA BRDU NADJU MRTVOG
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.12.12 21:11
Odlični misaoni stihovi kolega Puriću. Guramo svi iako znamo da nas na kraju tegobnog puta čeka smrt!