FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.04.15 16:19
Tačno je za Banjanina: ime mu je Vladimir. Manji rastom, šapka uvek malo nakrivljena. I uvek sa cigaretom.Tačna je i ona konstatacija bojnika za Banjanina. Za vreme mog boravka u AŠRO bio je jedan major (Albert Šešelja) koji se maltene šunjao po krugu - ideš po krugu, a on se samo stvori ili iza tebe ili ispred tebe. Kako su samo niži činovi hvatali ćoškove da ih on ne vidi. Visok, crn. Ako neko pamti ilustrovani vojni list "Front", njegova slika je izašla u tom listu u ribrici "Zlatni okvir". Vidim, neko od učesnika navodi Ekrema Klepu (tada kIk). Njega sam upoznao ovde u Podgorici kao potpukovnika. U penziji je. Grbić je bio major kad sam završavao Školu (septembar '80.). Zamenio je majora Hrašovca (upamtio sam ga kao dobrog starešinu i čoveka).
komstan Gušter
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2015-01-27
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 20.04.15 12:34
b1zis76 (citat):
Tačno je za Banjanina: ime mu je Vladimir. Manji rastom, šapka uvek malo nakrivljena. I uvek sa cigaretom.Tačna je i ona konstatacija bojnika za Banjanina. Za vreme mog boravka u AŠRO bio je jedan major (Albert Šešelja) koji se maltene šunjao po krugu - ideš po krugu, a on se samo stvori ili iza tebe ili ispred tebe. Kako su samo niži činovi hvatali ćoškove da ih on ne vidi. Visok, crn. Ako neko pamti ilustrovani vojni list "Front", njegova slika je izašla u tom listu u ribrici "Zlatni okvir". Vidim, neko od učesnika navodi Ekrema Klepu (tada kIk). Njega sam upoznao ovde u Podgorici kao potpukovnika. U penziji je. Grbić je bio major kad sam završavao Školu (septembar '80.). Zamenio je majora Hrašovca (upamtio sam ga kao dobrog starešinu i čoveka).
Da li je kad si se skidao još tamo bio i ppor. Kozomara ? Nije bio kdir mojeg voda , ali mi je ostao u dobrom sjećanju .
b1zis76 Gušter
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2015-02-06
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 22.04.15 18:02
Za komstana. Ne sećam se tog prezimena. Ja sam bio u žutom paviljonu. Možda je on bio u onom plavom, desno od ulaza u Centar.
bežigrad Gušter
PV BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2012-03-10
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 27.04.15 23:57
Komstan: Da li je kad si se skidao još tamo bio i ppor. Kozomara ? Nije bio kdir mojeg voda , ali mi je ostao u dobrom sjećanju.
Komstan, da li si možda nešto pobrkao pa mislio na st. vod. Kozomara koji je radio u garnizonoj ambulanti, mislim kao med. tehničar. ...? Ili je baš u AŠC bio neki p.por. Kozomara ili Kozomora (nisam siguran). St. vod. Kozoma(o)ra mislim da mu je ime Vlado (nisam siguran), napustio je kasarnu krajem 10. mj. 91. i sa familijom i ostalima otišao na Zemunik (a odatle kasnije negdje u Srbiju, Sombor ?). Poznavao sam ga izvan vojske, čovjek je bio OK. Dok je situacija bila normalna družio se sa susjedima u kvartu, a onda je sve postalo drukčije... Za one koji ne znaju, nekadašnja "Garnizona ambulanta" (tada nova zgrada na zapadnoj strani kasarne), sada je zgrada Hitne pomoći u ZD. Velika zgrada uz cestu, u ćošku južno od ambulante, obnovljena je i u njoj su sad administrativne službe Zadarske županije. Pa artiljerci, ako vas zanimaju pojedinosti i stanje objekata gdje je tko boravio i učio, pitajte, možda vam mogu reći sadašnje stanje. Npr. kuhinja je u groznom stanju, sasvim devastirana, čeka investitora. Pozdrav svima na forumu...
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 28.04.15 6:29
Dobrodošao bežigrad
Nadimak ti je verovatno od gradske opštine u Ljubljani i možda sada tamo živiš? Ja sam bio u AŠC ZA Zadar od okt.77, do sep.78 u drugom pitomačkom divizionu, prva baterija, prvi vod Kdir baterije Sredojević Dragan negde iz okoline ili samog Kragujevca, a kdir voda ppor Milenković tek završio akademiju. jedan si od retkih koji su stariji (po boravku u Zadru) od mene!
slikaj komandu stana, zgrada desno od piste za postrojavanje gde je bila i vojna policija (ako još postoji mislim zgrada i stražaru.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
komstan Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 29.04.15 8:43
bežigrad (citat):
Komstan: Da li je kad si se skidao još tamo bio i ppor. Kozomara ? Nije bio kdir mojeg voda , ali mi je ostao u dobrom sjećanju.
Komstan, da li si možda nešto pobrkao pa mislio na st. vod. Kozomara koji je radio u garnizonoj ambulanti, mislim kao med. tehničar. ...? Ili je baš u AŠC bio neki p.por. Kozomara ili Kozomora (nisam siguran). St. vod. Kozoma(o)ra mislim da mu je ime Vlado (nisam siguran), napustio je kasarnu krajem 10. mj. 91. i sa familijom i ostalima otišao na Zemunik (a odatle kasnije negdje u Srbiju, Sombor ?). Poznavao sam ga izvan vojske, čovjek je bio OK. Dok je situacija bila normalna družio se sa susjedima u kvartu, a onda je sve postalo drukčije... Za one koji ne znaju, nekadašnja "Garnizona ambulanta" (tada nova zgrada na zapadnoj strani kasarne), sada je zgrada Hitne pomoći u ZD. Velika zgrada uz cestu, u ćošku južno od ambulante, obnovljena je i u njoj su sad administrativne službe Zadarske županije. Pa artiljerci, ako vas zanimaju pojedinosti i stanje objekata gdje je tko boravio i učio, pitajte, možda vam mogu reći sadašnje stanje. Npr. kuhinja je u groznom stanju, sasvim devastirana, čeka investitora. Pozdrav svima na forumu...
Ipak mislim da nisam pobrkao ljude . Provjerio sam sa čovjekom koji je bio samnom u istom vodu i on ga isto pamti kao ppor.Kozomaru . Bio je visok, crn i čini mi se da mu je ŠRO bila prva služba nakon akademije .
b1zis76 Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 30.04.15 17:36
Nešto mi se kroz glavu vrti jedan lik po opisu komstana. Da li je taj Kozomara imao brkove? Kad su pitomci AŠRO iz moje klase počeli da daju stražu u Centru (kompletna straža, samo preko vikenda, ostalih dana i do tada su stražu davali vojnici iz kas. "Ante Banina"), ja sam kao komandir straže išao ne neku pripremu kod dežurnog Centra (još je bila kao neka frka posle Titove smrti) i bio je po opisu jedan, da li ppor. ili por., visok, crn, sa brkovma. Dugo posle video sam njegovu sliku u jednom vojnom časopisu kao kapetana I klase.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.05.15 12:13
U 25 kl.SVŠ-KoV Sarajevo - Artiljerija (1976 - 1980) nije bilo Kozomara da bi došao odmah po završetku škole u AŠC kao mlađi oficir, možda je ipak riječ o st.vodniku Kozomaru Vladi.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.05.15 12:31
U 26 kl.SVŠ-KoV Sarajevo - Artiljerija (1977 - 1981) nije bilo ppr Kozomara, to mi je potvrdio kolega VŠ, koji je tada završio školu. Vjerovatno je ili neki drugi rod/služba, ili je riječ o drugoj osobi. No nije zgorega i dalje provjeriti, pa možda nešto i isčeprkam o dotičnome.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
b1zis76 Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.05.15 20:35
Interesuje me da li neko zna za sudbinu Rodoljuba Barića koji mi je bio komandir baterije (april - septembar 1980.). Tada je bio u činu kapetana I klase. Kao i za (tada) majora Alberta Šešelje (pominjao sam ga u nekom ranijem komentaru).
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 03.05.15 22:01
Rodoljub Barić je bio u Zapovjedno stožernoj školi HV 1993/94.g. (časnički centar) kao nastavnik tada u činu brigadira, izuzetan stručnjak i poznavatelj operatike, i 1995.g. kao nastavnik na Hrvatskome vojnom učilištu. Autor je nekoliko stručno vojnih izdanja (poznati podatci). Zadnje što znam da uzgaja masline. Albert Šešelja kao mladi potporučnik bio je jedan od najboljih u svojoj 19 klasi VA KoV. (Titov pitomac) ako griješim završio je negdje u Beogradu. (ako netko zna neka me ispravi).
komstan Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 04.05.15 13:30
bojnik (citat):
U 26 kl.SVŠ-KoV Sarajevo - Artiljerija (1977 - 1981) nije bilo ppr Kozomara, to mi je potvrdio kolega VŠ, koji je tada završio školu. Vjerovatno je ili neki drugi rod/služba, ili je riječ o drugoj osobi. No nije zgorega i dalje provjeriti, pa možda nešto i isčeprkam o dotičnome.
Ovo o dolasku u Zadar odmah nakon VA je samo moja pretpostavka obzirom da je izgledao jako mlad . Bio je definitivno ppor jer je bio zajedno sa svojim vodom na terenu ( poligon Slunj i Knin ) kada i moj vod . Sjećam ga se dobro jer smo jednom moj kolega iz voda i ja između dvije smjene na straži skočili do restorana odmah ispod stražare na piće . Dok smo bili tamo došao je ppor Kozomara do našeg stola , popio piće sa nama i kad je odlazio rekao da zna da smo bez dozvole u gradu ( čizme ) , ali nas nije prijavio .
b1zis76 Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 04.05.15 21:16
bojnik. Zahvaljujem na informacijama. Barić je kao komandir baterije bio dobar i nas pitomce nije handrio. Za Šešelju sam i ja bio načuo u Zadru da je bio Titov pitomac. Ko zna i seća se lista "Front" i njegovog zlatnog okvira to potvrđuje. Zanimljivo, on je hteo da upiše vojnopomorsku akademiju, ali nije uspeo i upisao je Vojnu akademiju KoV. Da li mu je brat bio pomorski oficir ili ne, ne mogu sad tačno da se setim.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.05.15 8:10
@B1zis76 kolega forumašu imaš privatnu poruku
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 05.05.15 18:13
komstan (citat):
Sjećam ga se dobro jer smo jednom moj kolega iz voda i ja između dvije smjene na straži skočili do restorana odmah ispod stražare na piće .
Izlaz "u slućaju nužde", kako sam već prije napisao, nalazio se niže od stražarnice na čošku prema trafo stanici, točno na uglu je bio prometni znak, kojega smo koristili kao "lift" i isto tako odlazili u taj restoran na uglu ulice prema parku i obali. Prije par godina sam i bio i uslikao "lift".
komstan Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.05.15 8:37
bojnik (citat):
komstan (citat):
Sjećam ga se dobro jer smo jednom moj kolega iz voda i ja između dvije smjene na straži skočili do restorana odmah ispod stražare na piće .
Izlaz "u slućaju nužde", kako sam već prije napisao, nalazio se niže od stražarnice na čošku prema trafo stanici, točno na uglu je bio prometni znak, kojega smo koristili kao "lift" i isto tako odlazili u taj restoran na uglu ulice prema parku i obali. Prije par godina sam i bio i uslikao "lift".
Upravo tako bojniče . Još je bio jedan mali lokal na suprotnoj strani gdje smo znali otići na fine ribice ( girice ) i odigrati koju partiju belota .
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.05.15 11:08
Najveća stvar je bila ta da smo se znali okupljati iza kantine kod one fontane koja je bila napravljena od MB Mine 120mm, ljeto, vrućina, pivo i keksi u ruci, a niz ulicu kao što Johnny kaže "ljepe žene prolaze kroz grad".
Micky67 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-05-10
Naslov komentara: 67. klasa 10.05.15 20:01
Zdravo drugovi. Evo, još jedan Jugonostalgik. Služio sam u Zadru u ŠROA, oktobarska 67.klasa. MM 120 mm UB 52. Dopunsko H 105 mm. Načelnik škole tada je bio maj. Šešelja, komandant diviziona maj. Obradov, komandir baterije ako sam pravilno zapamtio kap. Momčilo Pavlović i komandir voda bio mi je podporučnik Husein Hajdarevič. Da li se još neko od vas nađe u ovoj jedinici?
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.05.15 20:38
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum! Nekoliko godina kasnije (1985) Obradov je, cini mi se, bio nastavnik (ne secam se na kojoj katedri)
Micky67 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-05-10
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.05.15 21:27
dpuric (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum! Nekoliko godina kasnije (1985) Obradov je, cini mi se, bio nastavnik (ne secam se na kojoj katedri)
Pozdrav-
_________________ Micky [You must be registered and logged in to see this image.]
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.05.15 22:20
Micky67 dobrodošao na Forum! Dobrodošao ponovno makar virtualno u Artiljerijski školski centar Zadar.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 10.05.15 22:38
Micky67 (citat):
Zdravo drugovi. Evo, još jedan Jugonostalgik. Služio sam u Zadru u ŠROA, oktobarska 67.klasa. MM 120 mm UB 52. Dopunsko H 105 mm. Načelnik škole tada je bio maj. Šešelja, komandant diviziona maj. Obradov, komandir baterije ako sam pravilno zapamtio kap. Momčilo Pavlović i komandir voda bio mi je podporučnik Husein Hajdarevič. Da li se još neko od vas nađe u ovoj jedinici?
Hus je umirovljen u činu pukovnika, bio je pitomac 22 klase SVŠ KoV Sarajevo
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 17.05.15 21:22
Sjetih se nedavno pjesme koju smo kao pitomci pjevali uvijek kada smo išli na vježbu iz AŠC-a prema vojarni "Ante Banina" iliti K4, neka me kolege pitomci isprave ako griješim, a nadam se da će me klasić Dragan podržati. (barem je moj divizion to pjevao).
SIVI SOKOLE (Partizanska)
Visoka je planina, nebo iznad nje, A na nebu sivi soko, gleda na mene.
Sivi sokole, prijatelju stari, Daj mi krila, sokole da preletim planine.
Duboka je Sutjeska, kanjon iznad nje Na kanjonu Tito stoji, gleda na mene.
Sivi sokole...
Na kanjonu Tito stoji i poručuje Sutjeska se mora proči, da spasimo ranjene
Sivi sokole...
Sutjeska je probijena, ranjeni su spašeni Kraj Sutjeske heroj Sava osta da leži
Sivi sokole...
Hej, haj, brigade, nebojte se rada Svi smo jedna, samo jedna, Titova brigada
Sivi sokole...
Radili smo, radimo, radit čemo još Druže Tito, kunemo se, pobedit čemo
Sivi sokole...
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 17.05.15 21:30
Da to je ta pesma! I pesma o Loli Ribaru je bila popularna
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 17.05.15 21:32
Mislim da smo zadranima dojadili deruci se kroz grad
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 17.05.15 23:58
dpuric (citat):
Posebice ujutro poslije postrojavanja, sjećam se kao jučer kada je Toša (KIK Todorovič) izdao zapovijed da se pojaća pjevanje, nekako je izgledalo ovako. "nešto vas drugovi pitomci ne čujem, ajde malo muški", a mi iz petnih žila i još strojaka, a planšeta se urezuje u dlan ruke. Bio je sa mnom u bateriji pitomac iz Leskovca, neki Dušan Kostić Dule, bio je visok ali je imao i glas, jebem li ga (njegova uzrećica).
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.05.15 0:04
dpuric (citat):
mislim da je neki Predrag kod tebe bio isto grlat ili sam pomješao ekipu, eto neke stvari rekli bi banalne čovjek zapamti.
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.05.15 7:38
Bekic Zeljko, mislim iz Karlovca, najcesce je je zapocinjao pesmu. U pravu si i ti - ponekad je zapocinjao Predrag Tasic iz Valjeva
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.05.15 12:16
dpuric (citat):
Bekic Zeljko, mislim iz Karlovca, najcesce je je zapocinjao pesmu. U pravu si i ti - ponekad je zapocinjao Predrag Tasic iz Valjeva
eto vidiš, nakon toliko godina nešto je ostalo u sjećanju.
komstan Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.05.15 13:45
bojnik (citat):
dpuric (citat):
A da li se netko sjeća cijelog teksta pjesme pitomaca ŠROA . Zapamtio sam samo tri strofe :
Mi smo artiljerci , armija nas dala Da čuvamo granice i Tita maršala .
Mi u školi učimo čitanje karata da se bolje snađemo u slučaju rata .
Mi u školi učimo topove i mine da branimo granice naše domovine .
Refren je čini mi se bio :
Tito je maršal , Tito je genije Tito je komandant slavne armije .
b1zis76 Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 18.05.15 15:49
komstan. Tačan tekst pesme i ne sećam se da je bila još koja strofa. Kad smo kod uzrečica, u mom vodu je bio jedan lika iz Vranja (upamtio sam mu nadimak: Čapa) i njegova stalna uzrečica je bila kur me boli. Bio je nišandžija na puškomitrljezu, a ja sam mu bio pomoćnik. Šio me je u visinu za par santimetara i to ga usrećilo da je zadužio garavog.
insider Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2014-05-19
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 20.05.15 16:22
komstan (citat):
bojnik (citat):
dpuric (citat):
A da li se netko sjeća cijelog teksta pjesme pitomaca ŠROA . Zapamtio sam samo tri strofe :
Mi smo artiljerci , armija nas dala Da čuvamo granice i Tita maršala .
Mi u školi učimo čitanje karata da se bolje snađemo u slučaju rata .
Mi u školi učimo topove i mine da branimo granice naše domovine .
Refren je čini mi se bio :
Tito je maršal , Tito je genije Tito je komandant slavne armije .
Ako netko pokuša, granice da dira, recite mu slobodno, raznet če ga mina.
expurger Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-04-29 DOB : 66 Brisbane, Australia
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.06.15 13:56
Pozdrav svima. Aprilska klasa 81 ili 82, kapetan Dudakovic, stazo Pesic. Prekomanda u Karlovac, kad se sjetim vise napisacu, jebiga godine cine svoje.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Artiljerijski školski centar Zadar 06.06.15 14:28
expurger (citat):
Pozdrav svima. Aprilska klasa 81 ili 82, kapetan Dudakovic, stazo Pesic. Prekomanda u Karlovac, kad se sjetim vise napisacu, jebiga godine cine svoje.
Australac, dobro došao nazad na prostore Balkana i F.B.P.N. JNA.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.06.15 15:45
expurger (citat):
Pitomac expurger, dobrodošao na Forum. Pozdrav sa staroga kontinenta.
expurger Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-04-29 DOB : 66 Brisbane, Australia
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 07.06.15 0:04
Hvala na pozdravima i dobrodoslici. Vojsku sam odlagao koliko sam mogao i nisam joj se bas radovao. Cak sam i u Zadar dosao s tjedan dana zakasnjenja, bilo mi je odobreno jer sam imao promociju. Prvi dan na postrojavanju bio sam u civilu i s dugom kosom pa su me svi gledali kao cudo. Dudak je nakon toga naredio da me odvedu na sisanje kod brice koji je bio preko puta SRO. Tek poslije sam shvatio kako mi je u stvari vojska pomogla i sto duze vremena protice uspomene su mi sve draze. Najvise mi je u sjecanju ostalo ciscenje cipele u predvecerje i prekrasni zalazak sunca u Zadru. Puno sam proputovao ali za mene Zadar je grad s najljepsim zalaskom sunca. Bio sam prosle godine u Zadru ali samo nakratko, par sati da evociram uspomene. Sljedece godine dolazim ponovno i ovaj put za Zadar je planirano par dana. Sjecam se mojih drugova pitomaca Uce iz Beograda, Luke koji je svirao " U Skripcu", Drazena iz Zagreba, Janeza iz Jesenica, Kricke iz Zadra i ostalih. Pozdrav svim ljudima i bivsim pitomcima dobre volje.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 07.06.15 8:38
Aleksandar Lukić zvani Luka, bend je bio OK posebice ona stvar Siđi do rijeke. U vrijeme mojega boravka u ŠROA 1985 znao sam se naći sa Damirom Košpićem basistom zadarske grupe Forum, a znao sam ga iz vremena dok je svirao u zagrebačkoj grupi BOA. Biti u Zadru i ne popiti kavu na Kalelargi jekao otići u Rim i ne vidjeti Koloseum, sjesti kod morskih orgulja ili navečer vidjeti instalaciju Pozdrav suncu, ma ko to more platiti. Kada god uhvatim vremena i nađem se u Zadru volim popiti kavu u kafiću na kraju pješačkog mosta, fino je i uredno, pregledno dok cure prolaze preko mosta. pozdrav
Sokol 13 voli ovaj upis
int3r Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 30.06.15 0:41
Zoran Milisavljevic (citat):
Senad Gegic (citat):
onda se secas i potporucnika Marcete, pa kap I klase djordje, pa major vilotic, pa pukovnik Koturovic, pa zastavnika Josip Peterko (koga smo svi na terenu kad smo gadjali na dinari mrzeli jer nas je budio u 3h da guramo tamic koji nije hteo da upali a on je sa njim isao po hranu u knin i donosio nam na teren, i tu smo ga prozvali JOSIP PEDERKO) pa kap I klase Pavlovic, nego ko ti je bio vodnik stazist meni je bio Horvat Zelimir? Zamalo zaboravih da te pitam da slucajno neznas Miljkovic Pavla on je iz boegrada a bio je u mom vodu?
Stariji vodnik nam je bio S. Kardumovic, sigurno ga se secas drzao je muzicku sekciju i svirao u domu JNA, iz Prijedora rodom, kad sam pre neko vreme bio u Prijedoru cuo sam da je ziv i zdrav.
Sefik Kardumovic nije bio stari vodnik jer stari vodnici spadaju u regularne oficire, nego bio vodnik stazista,on je isto zavrsio sro u istoj kasarni ali posle sro ostao jos ostalih 6 meseca za obuku novih stazista junske klase 88 god.Senade i zorane ja vas pozdravljam,verujem da ste zdravi i zivi i da vas podsetim da sam i ja svirao u vojnici klub gitaru ,a s.kardumovic bio je profesionalni pevac ex grupe pomarance .ako se sjecate mesec dana smo pripemali sro za takmicenje u okviru svih kasarnah juge za najbolje mesto na svih polja zivota ,i mislim da smo izasla treca najbolja u jugi.za to takmicenje muzicka sekcija imali smo mesec dana probe i pripreme za taj dan i meni licno bilo dobrodoslo jer me kardumovic stedio mngo teskih poslova kao npr. strazarsto i ukopanje kanala za opticke kablove po celoj kasarni.to je bilo i prva kasarna koja je digitalizovala sa najmodernijom opremom vezivanje svih stazarskih mesta, i svake ucionice sa monitorima za potrebe skole i slobodnih aktivnostima kao sto je bilo i gledanje nekih filmova.Taj dan ne zaboravim nikada kad su u sro ostali samo vojnici sa duznostima ostali bez zadatka prebacivani u K4.U kontrolu su dosli vise od 30 generala cele juge ,ja sa vojnim bendom svirali u zgradu sleve strane ulaza sada je zadarska gradska knjiznica odn.biblioteka.Kardumovic bio pri kraju vojske pa je i tu svelo kao jomba ,dosao ne pripremljen dosta npr.sa starim cipelama i kad jedan general ga primeti i pita ga nesto u vezi cipelih a on nesto kao odgovorio jomba tako nesto ne sjetim se u detalje.Imao sam cast da sviram sa neverovatnim pevacom s.kardumovic koji vas podsjecam bio kandidat za bjelo dugme pre alena islamovica . On je ziv i zdrav negde u inostranstvo bavi se muzikom i komponovanjem pesmama.
mzoran voli ovaj upis
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 30.06.15 6:44
int3r (citat):
Zoran Milisavljevic (citat):
Senad Gegic (citat):
onda se secas i potporucnika Marcete, pa kap I klase djordje, pa major vilotic, pa pukovnik Koturovic, pa zastavnika Josip Peterko (koga smo svi na terenu kad smo gadjali na dinari mrzeli jer nas je budio u 3h da guramo tamic koji nije hteo da upali a on je sa njim isao po hranu u knin i donosio nam na teren, i tu smo ga prozvali JOSIP PEDERKO) pa kap I klase Pavlovic, nego ko ti je bio vodnik stazist meni je bio Horvat Zelimir? Zamalo zaboravih da te pitam da slucajno neznas Miljkovic Pavla on je iz boegrada a bio je u mom vodu?
Stariji vodnik nam je bio S. Kardumovic, sigurno ga se secas drzao je muzicku sekciju i svirao u domu JNA, iz Prijedora rodom, kad sam pre neko vreme bio u Prijedoru cuo sam da je ziv i zdrav.
Sefik Kardumovic nije bio stari vodnik jer stari vodnici spadaju u regularne oficire, nego bio vodnik stazista,on je isto zavrsio sro u istoj kasarni ali posle sro ostao jos ostalih 6 meseca za obuku novih stazista junske klase 88 god.Senade i zorane ja vas pozdravljam,verujem da ste zdravi i zivi i da vas podsetim da sam i ja svirao u vojnici klub gitaru ,a s.kardumovic bio je profesionalni pevac ex grupe pomarance .ako se sjecate mesec dana smo pripemali sro za takmicenje u okviru svih kasarnah juge za najbolje mesto na svih polja zivota ,i mislim da smo izasla treca najbolja u jugi.za to takmicenje muzicka sekcija imali smo mesec dana probe i pripreme za taj dan i meni licno bilo dobrodoslo jer me kardumovic stedio mngo teskih poslova kao npr. strazarsto i ukopanje kanala za opticke kablove po celoj kasarni.to je bilo i prva kasarna koja je digitalizovala sa najmodernijom opremom vezivanje svih stazarskih mesta, i svake ucionice sa monitorima za potrebe skole i slobodnih aktivnostima kao sto je bilo i gledanje nekih filmova.Taj dan ne zaboravim nikada kad su u sro ostali samo vojnici sa duznostima ostali bez zadatka prebacivani u K4.U kontrolu su dosli vise od 30 generala cele juge ,ja sa vojnim bendom svirali u zgradu sleve strane ulaza sada je zadarska gradska knjiznica odn.biblioteka.Kardumovic bio pri kraju vojske pa je i tu svelo kao jomba ,dosao ne pripremljen dosta npr.sa starim cipelama i kad jedan general ga primeti i pita ga nesto u vezi cipelih a on nesto kao odgovorio jomba tako nesto ne sjetim se u detalje.Imao sam cast da sviram sa neverovatnim pevacom s.kardumovic koji vas podsjecam bio kandidat za bjelo dugme pre alena islamovica . On je ziv i zdrav negde u inostranstvo bavi se muzikom i komponovanjem pesmama.
guglisao "Sefik Kardumovic" i skoro sve pesme Halida Beslica iz 90'tih je on potpisao
mzoran voli ovaj upis
pintaSLO Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-09-01
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 01.09.15 1:21
insider (citat):
Pozdrav !
I mene zanima šta je s ljudima, sa kojima sam proživio ono vrijeme.
Kao što sam več napisao : 75. klasa ŠROA mart 86 2. pitomački divizion : KIK Ekrem Klepo baterija : kap. Branislav Brojčin 2. vod : por. Dragan Kovačević, stažo Miloš Babič Ostali vodovi : 1. vod : por. Miroslav Bobić 3. vod : por. Diklić 4. vod : por Senaid Grbo Ostali stažiste : Martinović Branko, Gojko Damjanić, Djordje Zdravković
Nastavnici : Taktika : major Langus UV : KIK Pavlović Veza : ? Žuvela ABH : mislim da neki Makedonac OBV : Pukovnik ?, koji je na prvom času poznavao sva naša imena, prestao pušiti PNNG : por. Kovačević
POZDRAV SVIMA.. Miroslav Bobić mi je bio kapetan (dec90-aug91)..K2 ili Marko Orešković, ŠRO Artiljerac..
pintaSLO Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 01.09.15 1:29
93.klasa ŠROA (citat):
Bio sam pitomac 93.klase ŠROA Zadar (mart-septembar 1991.g.). Komandant ŠROA p.puk.Stojan Vučković, pomoćnik za moral p.puk.Vilotić, zamjenik k-danta p.puk.Spasoje Čojić. Komandant diviziona major Milenković, zamjenik k I klase Zoran Mančić. Komandir baterije k I klase Kovačević Dragan, komandir voda poručnik Stevo Medić, a nakon njegove prekomande potporučnik Palfi Ladislav.
Ja sam služijo u Zadru od decembra 90 do negdje jun-jul 91, kad su nas preselili iz Zadra u Benkovac i kampanjolom u Zadar 15.8.91 pa doma...Kapitan Bobić, A poručnika nikako da se sjetim imena...
pintaSLO Gušter
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 01.09.15 1:49
Poručnik Rudić...eto imena..ako ima ko iz tih vremena ovde, neka se javi
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 01.09.15 10:06
pitomac pintaSLo, dobrodošao na Forum, budi strpljiv i naići će netko od klasića
Srdjan Radovanov Vodnik
BROJ POSTOVA: : 432 ČLAN OD: : 2013-12-16
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.09.15 13:30
expurger (citat):
Da li se misli na Atifa Dudakovića? Koji je kasnije bio sa danas rahmetli Izetom Nanićem, ili je pak to drugi Dudaković?
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.09.15 17:15
Srdjan Radovanov (citat):
Da li se misli na Atifa Dudakovića? Koji je kasnije bio sa danas rahmetli Izetom Nanićem, ili je pak to drugi Dudaković?
Da na Atifa a osim njega bio je još jedan visokorangirani časnik/oficir Armije BIH-a mada je više bio u Banini ili ti K-1.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.09.15 22:01
Srdjan Radovanov (citat):
Dudakovića sam gledao samo na youtube snimcima, i nisam bio nešto očaran njegovim postupcima, načinima, itd. Verovatno je to samo moje mišljenje, ali rahmetli Izet je koliko znam bio ABHO i službovao u Kragujevcu.
Srdjane nije taj Izet a odgovor koji je to(i za vrijeme JNA)visokorangirani časnik/oficir Armije BIH neka ti radije odgovore kolega Dpurić i kolega Bojnik.
O snimkama ne želim trošiti riječi jer niti jedne iza JNA nisu za raspravu po forumu.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.09.15 22:13
Rasim Delić
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.09.15 22:15
bojnik (citat):
Rasim Delić
Upravo on Bojniće.
Srdjan Radovanov Vodnik
BROJ POSTOVA: : 432 ČLAN OD: : 2013-12-16
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 06.09.15 22:47
Ne, naravno da nisam hteo van JNA okvira da idem, nego samo o zainteresovanosti, stručnosti, delovanju kao osobe stručne. Atif je bio sa Izetom, a znam da nije on bio odgovor, nego vervatno Delić.
int3r Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2013-01-22
Naslov komentara: Re: Artiljerijski školski centar Zadar 21.09.15 11:07