FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Zanimljivo 06.08.14 18:12
Tekst je vjerojatno dio testa za studente kineskog, pa je trebao bit na kineskom.
Kaže se da su život i radna okolina loši, da se deset ljudi ozlijedi (ili razboli) svaki dan. Otvoren je mali dućan, a pisac iskustva kaže da još ne zna engleski, ali da pokušava nekako shvatit bijele ljude. Jako će se trudit, bit dobar i sve pozdravlja.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.08.14 22:49
Tekst je stvaran, sa jedne škole u USA kde uče dva jezika.
Mali ozbiljno shvatio i napisao kako bi 1870 napisao kuči. Naravno da tad u kini nisu znali engleski
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 16:04
Neka im je sretno i bericetno!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 17:23
Da se sloze i razmnoze!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 18:23
pera84 (citat):
Da se sloze i razmnoze!
Pih Samo da ne usvoje i vaspitavaju neko jadno dijete
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 19:50
PORUCNIK (citat):
pera84 (citat):
Da se sloze i razmnoze!
Porucnice, nismo se nikad vidjeli u zivotu (a mozda i jesmo, tjero sam nekad cigare kroz Bijelo Polje) al' evo stavljam $100 da ces ih vidjeti za koju godinu usvojili djevojcicu iz Kine ili Ukraine.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 19:59
Švercao?????
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 20:03
Gringo (citat):
Švercao?????
Ne zove se to svercer nego "nezvanicni distributer"
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 22:30
pera84 (citat):
PORUCNIK (citat):
pera84 (citat):
Da se sloze i razmnoze!
Porucnice, nismo se nikad vidjeli u zivotu (a mozda i jesmo, tjero sam nekad cigare kroz Bijelo Polje) al' evo stavljam $100 da ces ih vidjeti za koju godinu usvojili djevojcicu iz Kine ili Ukraine.
Ne bi me iznenadilo, druze pero84 Ovdje jebu drzavu vise nego sto to rade izmedju sebe. Vise sam ja diskriminisan kao konzument duvana, nego oni zbog izopacenosti. Traze da u skoli uce djecu: "gej je okej". Uskoro ce se pojaviti oni koji vole seks sa zivotinjama zenkama, pa sa istopolnim zivotinjama, pa nekrofili strajt, pa nekrofili pederi...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 22:57
PORUCNIK (citat):
Uskoro ce se pojaviti oni koji vole seks sa...
Jedna moja poznanica radi u kladionici.
Što sve zna čut od onih koji uplaćuju listić.
Naizgled fini ljudi...... obiteljski.....
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.08.14 23:05
Max Blitz (citat):
Jedna moja poznanica radi u kladionici.
Što sve zna čut od onih koji uplaćuju listić.
Naizgled fini ljudi...... obiteljski.....
Jedan sam od rijetkih u CG koji ne zna ispuniti ni tiket na kladionici, a kamoli da se kladi
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Dodje lik kod starog oca i trazi mu nesto novca na (nepovratni) zajam. Stari njega pocne da kritikuje, kako je lijen, neradnik, neodgovoran, nece da radi...
- Sram te bilo - psuje ga. - Imas dvoje djece, kako ces ih izdrzavati. Brinem se za njih. - Brini ti, caca, za svog sina - mrtav 'ladan mu odgovara ovaj. - Sta te briga za tudju djecu?
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 14.08.14 15:27
Max Blitz (citat):
Oprez kome djeca nisu baš najodgovornija!
Oborice ga pred evropskim sudom samo je pitanje vremena. Po toj osnovi od roditelja bi mogli da naplacuju i saobracajne kazne.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.08.14 21:09
Ovo može samo Bosanac: Skočio na glavu u potok dubok 30 cm
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.08.14 21:19
semsudin (citat):
Ovo može samo Bosanac: Skočio na glavu u potok dubok 30 cm
Gajba pive,lova.Misliš da nemogu i drugi
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.08.14 21:33
lacoš (citat):
Gajba pive,lova.Misliš da nemogu i drugi
E, mogao sam ja, dok nisam pri jednom takvom skoku sa vece visine, u pokusaju da mi glava izroni iz vode prije nego sto noge udju, s'ebao kicmu. Sad vucem isjas i hodam sa stapom.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.08.14 21:48
PORUCNIK (citat):
E, mogao sam ja, dok nisam pri jednom takvom skoku sa vece visine, u pokusaju da mi glava izroni iz vode prije nego sto noge udju, s'ebao kicmu. Sad vucem isjas i hodam sa stapom.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.08.14 21:54
Jel' ovako.....
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 18.08.14 22:25
lacoš (citat):
Evo dokaz Zajebano,jel bila gajba u pitanju?
Nije, no sam htio nauciti momke, sinove mog kuma i skolskog druga kako ne treba da skacu u vodu. Oni su odustali od obuke (oko 4m visine), ali ako ne budu naucili lekciju, dzaba moja kicma. Moracu jednom na snimanje, ponekad me bas mnooogo za'ebava.
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: 20.08.14 0:28; prepravljeno ukupno 1 puta
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.08.14 15:17
PORUCNIK (citat):
Nije, no sam htio nauciti momke, sinove mog kuma i skolskog druga kako ne treba da skacu u vodu. Oni su odustali od obuke (oko 4m visine), ali ako ne budu naucili lekciju, dzaba moja kicma. Moracu jednom na snimanje, ponekad me bas mnooogo za'ebava.
EH druze moj pa ako je ovaj datum tacan na slici,pa ti si dugo u losem stanju,pa idi covece kod lekara.Dobro si ti proso jel od mog kolege sin je isto tako skocio kao ti i znas kako zavrsio ,pa eno ga nesposobnog do kraja zivota u invalidska kolica 32 godine je sad a i moje 24kad je skocio.E MOJTINE RAZMISLJAS SVOJOMGLAVOM
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 19.08.14 15:40
guster danijel (citat):
EH druze moj pa ako je ovaj datum tacan na slici,pa ti si dugo u losem stanju,pa idi covece kod lekara.Dobro si ti proso jel od mog kolege sin je isto tako skocio kao ti i znas kako zavrsio ,pa eno ga nesposobnog do kraja zivota u invalidska kolica 32 godine je sad a i moje 24kad je skocio.E MOJTINE RAZMISLJAS SVOJOMGLAVOM
Moj danijele, skok je bio 2007. ali me nije puno zezalo u pocetku. Cak sam i isao na kampovanje sa sve rancem, satorom, vrecom, hramom i drugom opremom.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.08.14 0:17
Još jedan ginisov rekord je oboren.Ovaj put je to učinila opština Prnjavor iz BiH sa napravljenom ribljom čorbom.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.08.14 0:33
semsudin (citat):
Još jedan ginisov rekord je oboren.Ovaj put je to učinila opština Prnjavor iz BiH sa napravljenom ribljom čorbom.
Svaka cast, Prnjavorcani! No dje upecaste tonu ribe? Bome, i to je rekord za svjezu ribu iz rijeke.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
guster danijel Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.08.14 0:34
semsudin (citat):
Bravo za majstore!Eh da sam bio tamo da isprobam tu corbu.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.08.14 22:16
Po slovensko sem dešifriral tako; Janez: Tristo hudičev! Milojko: Pes pocitraj tvojo mamo v njena usta in še babico v ta zadnjo, pocitram ti vse po seznamu, pocitram ti prav vse, da ti pocitram, strela naj udari vate izmeček, izmeček zaudarjajoči. Pojdi v tri rodilne organe mamine, ti si en gej triglavski!
Po srbsko pa takole; Janezu: Tristo đavola! Milojko: Jebo ti pas mater u usta, jebem ti majku materinu u šupak, jebem ti sve po spisku, jebem ti sve, da ti je jebem, grom te opalio govno jedno, govno smrdljivo, idi u tri pičke materine, pederu jedan triglavski!
Pri tem bi lahko bil prostozidarski simbol vsevidnega očesa v trikotniku na začetku tretje vrstice interpertiran tudi kot »jebem te u oko, da te jebem«, vendar menim, da je potrebno interdisciplinarno pristopiti k interpretaciji vsevidnega očesa v širšem kontekstu in ga v okviru kulturnega, družbenega ter etičnega diskurza tolmačiti kot vseobsegajočo premiso, ki rezultira v sporočilo » jebem ti sve, da ti jebem«.
Ima li neko, nešto prigovarati? Dabome nema.
_________________ Audaces fortuna iuvat
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.08.14 22:43
Nekako, osjecam se hendikepiran sto ne znam slovenacki, makedonsli, madjarski i albanski... I u sluzbi bih volio da sam znao te 'osnovne' jezike. cimi mi se da sam ih lakse razumijevao, bar makedonski i slovenacki, kad se govore, nego kad se pisu. Kako blo da bilo, nisam shvatio post(ove) druga cetnog evidenticara. Ni razlog svadje Janeza i Milojka. Izgleda da sam glup od jutros (ili od...)
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.08.14 22:57
Mislim, da nije poanta zašto se svađaju. Poanta je u tome, da Slovenac "proklinje" prema Milojku sa dve reči, A Milojko u stvari to isto kaže sa mnogo više reči. Svaki jezik ima neke svoje specifičnosti što se odražavaju u interpretaciji i izražavanju u pojedinim situacijama. Za mene nikako ne dolazi u obzir, da kod gledanja filma na nekom drugom jeziku iz bivše YU da čitam prevode. To treba da se sluša.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.08.14 23:24
Ono sa trouglom značilo kako bi prost narod rekao: hebem ti boga
Ma glup narod smo mi slovenci, neznamo ni da psujemo, recimo na jugu ima dosta zanimlivijih psovki,
Da bog da te majka u 'ladno čelo poljubila Da bog da te majka u bureku prepoznala da bog da da ti deca očim klikere igrala ako neko prdne: da bog da ti taj vetar supu 'ladio i tako dalje
Prost narod bi rekao...
Pero™: komentar modifikovan dana: 21.08.14 23:34; prepravljeno ukupno 1 puta
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.08.14 23:28
zokika (citat):
Mislim, da nije poanta zašto se svađaju. Poanta je u tome, da Slovenac "proklinje" prema Milojku sa dve reči, A Milojko u stvari to isto kaže sa mnogo više reči. Svaki jezik ima neke svoje specifičnosti što se odražavaju u interpretaciji i izražavanju u pojedinim situacijama. Za mene nikako ne dolazi u obzir, da kod gledanja filma na nekom drugom jeziku iz bivše YU da čitam prevode. To treba da se sluša.
Aaaaaa, htio si naglasiti razliku u psovackom bogatstvu jezika Interesantna stvar, ali mislim da nije za ovaj forum,,, No to je stvar administratora. Zbunilo me sto su Janez i Milojko okrenuti jedaan prema drugom, kao da jedan drugom upucuju psovke.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 9:18
Uvijek sam posječivao tržnice ili još bolje vašar po Srbiji,kad se potrefilo.Evo izabrao dvije slike sa vašara u Rumi.Na vašaru je bio i jedan naš član,nije ga bilo na forumu toga dana.Slike i same govore zašto. Ovo je normalno,čovjek ogladni [You must be registered and logged in to see this image.] Ali ovo,e za to nisam znao da ima .To je novina na vašarima,ili ja nisam upoznat. Što me kolega ne obavijesti da toga ima .Kad je sljedeči vašar da se organiziram? [You must be registered and logged in to see this image.] Ma koja Amerika Perice, vidi tu guzu
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 17:42
PORUCNIK (citat):
zokika (citat):
Aaaaaa, htio si naglasiti razliku u psovackom bogatstvu jezika Interesantna stvar, ali mislim da nije za ovaj forum,,, No to je stvar administratora. Zbunilo me sto su Janez i Milojko okrenuti jedaan prema drugom, kao da jedan drugom upucuju psovke.
Mislim, da je Pero u suštini pojasnio moju namjeru i sa čudom neviđenim prislužio si je plus. Isto tako i zokiikina poanta je ispravna. A i ti druže poručniče si očigledno donekle shvatio situacijo, ma da imaš poteškoče sa slovenskim, što ipak u tom kontekstu nema bitno ulogu.
Ipak moram reči, da sam uz sve, što je več Pero pravilno ustanovio, u prvom redu hteo vam predstaviti simboliku nad kojom sam bio fasciniran. Snaga simbola, koji sami po sebi i gledajuči jih ne ispričuju nikakvih vulgarizma je naime veličastna. Tek kad se simbole protumači, slika dobije sasvim drugo dimenzijo. Ako se uz to smije, kuži se situacija.
I da, u drugom redu sam bio zbog prevoda u nekom filmu, kojeg sam gledao, inspiriran da i sam to prevedem te parfriziram taj prevod. Nit se ne sječam več koji je to bio film, ali sam zapamtio prevod: jebo ti pas mater = pes naj pocitra tvojo mamo. Zbog tog krajnije "blesavog, a duhovitog prevoda film je bio još toliko bolji t.j. smešniji, čak sam se tad zbog prevoda više smijao, nego zbog samog filma.
I druže poručniče, zar ne poznaješ govora kapetana Luke iz drugog svetskog rata? Upravo sam i to hteo naglasiti. Taj govor kapetana jak je na vulgarizmima t.j. psovkama uporedimo li ga slikom simbola. Ali kad simboli i progovore, sasvim je nevin napram isti sliki. Pa je zato treba gledati na stvari iz više aspekta i nikako jih fragmentirati. Iz tog diskurza stvar više nije nikako škakljiva ali nepristojna za forum.
Ako možda nisam bio dosta slikovit, neka naglasim u sličnom smislu i snagu načina izražavanja. Način retorike ili pisane reči uz bogastvo jezika istotako može biti sasvim različito prihvačen i protumačen, kao i znakovi i simboli u odnosu na sadržaj. Ali da ne kompliciram, ponazorit ču to diplomatskim pristopom. Naime pravi diplomat je onaj, koji nekoga šalje u pičku materino, a taj neko rado ide tamo i zato je diplomatu još zahvalan.
Mogli bi reči, da su diplomati virtuozi komunikacije i simbolike. Ali stvarno mi nije jasno, kako bi mogli biti drugčije Janez i Milojko okrenuti. Pa oni komuniciraju i u interakciji su, pa mora da su okrenuti jedan prema drugome.
Četni evidentičar: komentar modifikovan dana: 22.08.14 20:56; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 17:48
lacoš (citat):
Uvijek sam posječivao tržnice ili još bolje vašar po Srbiji,kad se potrefilo.Evo izabrao dvije slike sa vašara u Rumi.Na vašaru je bio i jedan naš član,nije ga bilo na forumu toga dana.Slike i same govore zašto. Ovo je normalno,čovjek ogladni Ali ovo,e za to nisam znao da ima .To je novina na vašarima,ili ja nisam upoznat. Što me kolega ne obavijesti da toga ima .Kad je sljedeči vašar da se organiziram? Ma koja Amerika Perice, vidi tu guzu
Druže lacoše več sam potrošio plus, a zaslužeješ ti više plusova za tu reportažo o vašarima. I ja bi na vašar.
Možda čemo na nešto slično da naletimo sa drugom Šemsudinom, kad čemo na sajam.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 17:49
lacoš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Ma koja Amerika Perice, vidi tu guzu
A ti si taj sto proverava kvalitet mesa?
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 18:38
Četni evidentičar (citat):
Druže lacoše več sam potrošio plus, a zaslužeješ ti više plusova za tu reportažo o vašarima. I ja bi na vašar.
Možda čemo na nešto slično da naletimo sa drugom Šemsudinom, kad čemo na sajam.
Četni neznam dali ovoga ima kod Šemse.Nisam imao pojima da ovoga ima u Srbiji.Ja propitujem Pericu kako bi sredio popust kod njega, ali vidiš čuda.Ima čuda i kod naših susjeda,i to na otvorenom . Moraču uskoro u BG,ali najprije se moram prepitat kad je vašar u Rumi.Ne vračam se prije nego probam tu prasetinu .Neznam gdje nestade kolega,ne javlja se.Možda je danas vašar u Rumi.E&W informaciju u javnost molim. Četni javim kad krečem
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 18:41
BEOGRAD (citat):
lacoš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Ma koja Amerika Perice, vidi tu guzu
Čisti prirodni butić,vidiš da ima žig o potvrdi kvalitete
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 18:47
lacoš (citat):
BEOGRAD (citat):
lacoš (citat):
Čisti prirodni butić,vidiš da ima žig o potvrdi kvalitete
A veterinarska (to jes specijalisticka konrola) i potvrda uvezi kvaliteta?
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.08.14 18:55
lacoš (citat):
Citat :
.
Četni neznam dali ovoga ima kod Šemse.Nisam imao pojima da ovoga ima u Srbiji.
Nekada je bio poznat sabacki a ima ih u svakom vecem mestu. Zajednicko im je to da je rostilj uvek dobar.
Pa dobro, gde si bata Đole? Neke se informacije očekuju.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.08.14 10:49
Da ni ta blondinka ,moški? Ramena kot dvigalec uteži,čevlji številka 45, noge kot gozdar.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.08.14 11:05
mirko bratuš (citat):
Da ni ta blondinka ,moški? Ramena kot dvigalec uteži,čevlji številka 45, noge kot gozdar.
Nije Mirko, sigurno. Njezin stas je veličastan i odraz je zdravog seoskog odraštanja i zdravog hranjenja, a istovremeno moderna je i sofisticirana. Odličan spoj prirodnog seoskog sa urbanim. Sva stasita i rasna. Prost narod bi rekao dobra pička.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.08.14 13:32
mirko bratuš (citat):
Probaj ti da nosiš ovoliku guzu, pa češ i ti da se nabildaš. A i cipelice su joj lagano sportske, ne može to u štiklama pa da izgubi ravnotežu.
A da smo iskreni, posle desetog piva je baš zgodna mačka.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 24.08.14 10:59
Istorija se nekako ponavlja. Sankcije protiv Rusiji, sa strane Europe, kao napinjanje mišiča, podsječaju me na več viđeno.