FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 22.05.12 22:26
Dixi,Graničar mogli bi ostat bez pertli,vezica,žniranaca.....
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
dixi Gušter
BROJ POSTOVA: : 37 ČLAN OD: : 2012-04-25 DOB : 52
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 22.05.12 22:30
purger (citat):
Dixi,Graničar mogli bi ostat bez pertli,vezica,žniranaca.....
nadam se da nismo prekrsili pravila foruma
_________________ Imati srece, ne znaci da si sretan
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 22.05.12 22:35
Jeste!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: SLOVENIJA - VP 4095 kasarna Vojvode Misic 25.05.12 15:07
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!
Mi smo se uredno izjasnili,kad kome odgovara,pa je onda Gavro to "frizirao"da ne trpi raspored i borbena gotovost. Što se tiće procedure mislio sam na to kod koga ste išli po dozvolu? Mi smo morali u Debar kod Jezde.
Po PS-u prilikom odlaska na redovno morao sam se javiti kod "Jezde",gdje bih dobio potvrdu od kojeg datuma i sata sam na redovnom i kojeg se datuma i sata moram "nacrtati" na karauli. Znaći jedna vrsta "raporta",a na isti se po PS-u moralo ići u čizmama i oprtačima. Potvrdu sa majorovim potpisom dao mi je neki zastavnik,ne sječam se imena,normalno da sam bio upozoren na šišanje,a podrazumjevalo se da se vratim na Drenak i ostavim čizme i oprtače,te idem u cipelama i onom torbicom. Ja sam uredno pokupio na kapiji borbeni ranac koji sam tamo ostavio,pravac"Čardak" iznad autobusnog kolodvora,te prvim busom za Skoplje. U ono vrijeme željeznićki kolodvor u Skoplju bio je najmoderniji u "Jugi". Prvim vlakom za Zagreb, sa presjedanjem u Beogradu. Po dolasku u Beograd,morao sam čekati vlak za Zagreb nepuna dva sata,sa titovkom zavučenom za opasač,pravac u kolodvorski restoran na pivicu. Mislim da sam nakon treće pivice izašao i motao se po peronima,nakon određenog vremena,eto dežurnog oficira u činu kapetana. Pošto mi je kapa bila zataknuta za opasač,stao sam u stav "mirno",a on uredno pozdravio i zatražio dokumente. Kad je pregledao dokumente,rekao je da je pomislio zbog moje malo duže kose da sam rezervista, a činilo mu se da sam ipak malo premlad za rezervistu. Ni jednom rijeći nije spomenuo kapu za opasačem. Rekao mi kad ide vlak za Zagreb,zaželio sretan put,pozdravio,a ja opet u stav "mirno". Meni bilo malo neugodno zbog kape,on se okrenuo baš kad sam ju stavljao na glavu i malo bacio osmjeh, te otišao. Tog gospodina neću nikad zaboraviti,dao mu bog sreću i zdravlje. Dalje do mog Zagorja nikakvih problema. Taman sam uhvatio "radnički"autobus u 14,10 do mog sela,bio je pun ko šipak,svi su me malo čudno gledali kad sam rekao da sam na redovnom,nije mi bilo jasno zašto,pa svi su me poznavali. Drugo jutro oko 04,30 moji su se starci spremali na posao,probudio me otac i rekao da me traži milicija,stvarno u dvorištu milicijski "fičo" i dva milicajca. Otac ih je pozvao u kuču,tražili su moje dokumente,jer sam prijavljen na miliciji, da sam pobjegao iz vojske. Dok smo mi to razjasnili,mojim starcima je zbrisao autobus tako da ih je na kraju na posao odvezla milicija. Putem su mom ocu rekli tko me je prijavio za navodno dezerterstvo. Sve zbog čizama i oprtača.
DIXI - VOJNI POLICAJAC...!!! Dixi, iz gore navedenoga teksta se vidi da ja civilna Policija postupala prema pripadnicima JNA.!! ! Ako ti nije problem hajde skokni u Makedoniju na Karaulu "DRENAK" i taj tekst komentiraj Graničaru "ZAGORAC"... Ti iz toga posla imaš više iskustva. Bavio si se tim poslom u JNA pa da vidimo kakva su bila pravila Vojne Policije u ovakvim slučajevima tj. je li bilo moguće da je ce civilna policija u ovakvom slučaju mješa u "vojne poslove" kao što je ovaj slučaj, daj to malo objasni i mane to zanima ustvari zanima nas sve..!!!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8091 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: VP 4095 kasarna Vojvode Misic 25.05.12 22:51
civilna policija nije imala pravo zaustavljati,legitimisati,privoditi, voditi istragu protiv pripadnika JNA. TO je bilo iskljucivo u nadleznosti vojne policije ,vojnoistraznih organa i vojnog sudstva. ako su pripadnici JNA nacinili kakav prekrsaj ili kazneno delo civilna policija mogla je pripadnike JNA zadrzati na licu mesta do dolaska vojne policije.Zar u Splitu nije bilo vojne policije?
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: SLOVENIJA - VP 4095 kasarna Vojvode Misic 25.05.12 23:44
Citat :
VLADIMIR RAZVODNIK...!!!
Civilna policija nije imala pravo zaustavljati, legitimisati, privoditi, voditi istragu protiv pripadnika JNA. TO je bilo iskljucivo u nadleznosti vojne policije ,vojnoistraznih organa i vojnog sudstva. ako su pripadnici JNA nacinili kakav prekrsaj ili kazneno delo civilna policija mogla je pripadnike JNA zadrzati na licu mesta do dolaska vojne policije. Zar u Splitu nije bilo vojne policije?
To me baš i čudi. Naš "ZAGORAC" ima zanimljivih iskustava u životu. A mene zanima šta kaže vojnik od zanata tj. DIXI - VOJNI POLICAJAC. Da vidim kako će on to komentirati iz svoga kuta gledanja ovaj događaj.!!! A što se tiče moga grada i vojne policije, pa nećeš vjerovati, u kasarni koja se zove "LORA" dvije "bojne" vojne policije. Jedna nadležna za kopno a druga za more , he he he he he he he Ali sa njima nisam imao nikakva iskusta tokom onih nemilih događanja ( i bolje)...
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8091 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: VP 4095 kasarna Vojvode Misic 26.05.12 9:47
ako je pripadnik JNA u civilu duzan je da pokaze svoje isprave civilnoj policiji a policajci mogu samo nalevo krug i to je to.
Goran67 Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 116 ČLAN OD: : 2011-07-17 DOB : 57 Zrenjanin
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 26.05.12 18:11
Čuo sam od starijih, da su se zbog te nenadležnosti milicije nad pripadnicima JNA događale tuče između milicije i vojnika, naročito na fudbalskim utakmicama. Milicija je koristila gumene palice (pendreke) a vojska opasače. Lično nisam imao takvo iskustvo, niti sam tako nešto čuo od svojih vršnjaka.
edvin kozić Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2012-09-26 DOB : 53
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 27.09.12 9:07
novi sam član na forumu i prijatno sam se iznenadio kad sam sam vidio ovakav forum,za početak bih rekao da sam bio u kasarni vojvoda mišić VP4095 u periodu od oktobra 90 do juna 91,volio bih da se neko javi za diskusiju naravno ko je bio u to vrijeme...Pozdrav
edvin kozić Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 01.10.12 9:04
Dobro ljudi moji da li ima neko da se javi valjda je bio tad u Mariboru,ja sam inače bio vozač u vojnoj policiji bio sam drugi vod u okviru čete,u oktobru 90 mislim formirana je četa vojne policije to je bila septembarska klasa a ja sam sa još trojicom vozača došao u u tu četu iz kasarne slava klavora,mi smo bili auto jedinica završili obuku u slav požegi da bi došli u Maribor i sa mlađom klasom morali ići pješadijsku vojno policijsku obuku poligon radvanje je bio svakodnevnica,kopanje rovova gađanje itd,da li sam nekom evociro sjećanja...Pozdrav
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 02.10.12 1:10
Edvin, dobrodosao na forum...
Javice ti se vec neko sa ove teme (posto je uglavnom u njoj diskutovano o vojnoj policiji u Mariboru)
nisam najbolje shvatio, ti si iz Pozege dosao u auto jedinicu, da bi posle bio prekomandovan u V.Misic?
posto sam i ja bio malo u Klavori, u moje vreme je tu bio auto vod, vodnik Milev Vasil...secam ga se, posto smo kao vojni orkestar cesto trebovali vozila, a neretko nas je i on vozio...
edvin kozić Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 02.10.12 9:00
ja sam bio u Klavori oko mjesec dana došao sam 24.08.90 u Maribor u Klavoru sa još 10-ak kolega vojnika-vozača tu smo bili kod komandira čete poručnika Marković Iztoka(volio bih znati šta je s njim),tu nam je bilo lijepo super slaba disciplina,međutim nakon mjesec dana probrali su nas četvoricu i poslali u kasarnu vojvoda mišić kod pumpija u vojnu policiju i tu nam se život promijenio totalno iako su kasarne udaljen rekao bih svega 200 metara nama se život srušio jer se sasvim drugačije radilo ali o tome nekad poslije,što se tiče Mileva Vasila on je bio vodnik prve klase i bio je komandir voda saobraćajne VP(i za njega bih volio znati gdje je),nas četvorica iz klavore smo bili kod njega u vodu možda 2 mjeseca ...toliko zasad Pozdrav svima
ivica sremac Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2012-12-10
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 10.12.12 21:23
pozdrav i ja sam sluzio u mariboru vp 4095 mart 91 ! i jedno mi nije jasno sto se skrivate iza glupih i izmisljenih imena budite otvoreni i bez srama to je jedno proslo vreme a mi smo bili deo tog vremena !! na fejsu ima otvorena grupa kasarna v misica 91 mozete pogledati i ja bih volio sresti mnoge ljude koji su bili tad u vp 4095 na primer :desetara simica , ml vodnika gnjidica , darka kelecica , hrvoja akrapa , tunjic antu, i mnoge druge
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 10.12.12 22:15
ivica sremac (citat):
pozdrav i ja sam sluzio u mariboru vp 4095 mart 91 ! i jedno mi nije jasno sto se skrivate iza glupih i izmisljenih imena budite otvoreni i bez srama to je jedno proslo vreme a mi smo bili deo tog vremena !! na fejsu ima otvorena grupa kasarna v misica 91 mozete pogledati i ja bih volio sresti mnoge ljude koji su bili tad u vp 4095 na primer :desetara simica , ml vodnika gnjidica , darka kelecica , hrvoja akrapa , tunjic antu, i mnoge druge
Izgleda da je glavni razlog tvoje registracije i dolaska ovdje reklamiranje fejsa Svatko nastupa na forumu kako želi i pod kojim imenom želi (osobni izbor). Moje korisničko ime je npr. nadimak koji sam dobio na obuci i uopće se ne skrivam što pokazuje i moj avatar i aktuelna fotografija koju imam negdje postavljenu. Nama ne treba fejs da bismo se dobro družili, dovoljan nam je i ovaj forum.
_________________ Živjeti znači boriti se
ivica sremac Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 11.12.12 18:40
boske izvini ali pogresno si me shvatio nisam se registrovo da bih reklamirao grupu na fejsu . i veoma mi je drago sto ima i ovaj forum ,i drago mi je da vidim da ima jos ljudi kojima je ostalo u secanju sluzenje armije u mariboru ,meni samom je ostalo u lepom secanju to doba ,secam se i pumpija i porucnika koste ,kapetana djanka ,potporucnika mahmutovica ,pp nikolcevica , kap zivkovica sada generala , skopljaka i mnogih drugih i volio bih vidit i njihove komentare !!!!!!!!!111111
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 11.12.12 19:00
pozdrav jos jednom clanu koji je sluzio u Mariboru
edvin kozić Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 12.12.12 11:32
pozdrav svima ponovo se javljam pošto vidim da je bilo nekih komentara.Ivica Sremac se javio sa sugestijom da kažemo prava imena ,nije to nikakav problem ja čim budem vidio neko ime koje poznajem ja ću se oglasiti isto,inače u kasarni vojvoda mišić sam bio od 11.10.1990 do 11.06.1991 skinuo sam se ranije zbog nekorištenja redovnog,inače u Maribor sam došao iz.SL.Požege kao vozač bio sam u klavori nešto manje od dva mjeseca posle prekomanda u vojnu policiju kod poručnika pumpija bogojevića tu sam ponovo išao na obuku ali sad vojnopolicijsku i dobio dopunski ves vojni policajac,kolega Sremac je pitao za Tunjića on je smoga kraja iz Tuzle vidim ga nekad,sa Darkom Kelečićem sa bio super drug iako nismo bili isti vod ali smo bili junska klasa nikad nisam posle čuo za njega,Gnjidić Zoran je bio pitomac u mom vodu moja klasa kod komandira voda Popović Predraga kojeg sam ja učio da vozi auto pošto je bio početnik,Kemo Džanko je isto u tuzli živi mislim u penziji,zatim Nikolčević potporučnik bio komandir voda u drugoj četi mislim bio je na televiziji nekoj skoro ono kad prevariš ženu pa se kaješ,kapeten Živković je preuzeo četu ili bataljon već kad sam trebao kući kada je već lagano se kuhalo,bio je veoma strog na dizanju zastave i slično,volio bih da mi se jave na forum svi koji me poznaju bar malo,znači bio sam vozač mislim u trećem vodu kod Popović Predraga tu je bio sa mnom još jedan vozač Simić Slaviša iz novog Beograda nikad više nisam čuo za njega,znači svi kojima je poznata priča znaće otprilike kako se i zovem i izgledam...Toliko za sad pozdrav administraciji i svim ostalim...
ivica sremac Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 12.12.12 17:35
i ja sam isto bio u ceti kod pumpija meni je razvodnik bio josip stantic a nikolcevic kom voda ako vidis tunjica antu pozdraviga mnogo reci mu da ga je pozdravio ivica iz indjije volio bih ga vidit i tebi pozdrav verovatno bih se prepoznali kada se vidimo ja sam sluzio u mariboru do augusta 91 a poslije sam sluzio u vasem kraju u tuzli kasarna husinska buna
ivica sremac Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 12.12.12 17:41
koliko se ja secam u mom vodu su bili desetari simic ,razvodnik stantic , razvodnik akrap hrvoje ,bese i desetar iz prokuplja ali mu neznam prezime i gnjidic je bio u mom vodu ako se dobro secam !!
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 12.12.12 22:57
Pozdrav Edvinu i Tuzli, imao sam par prijatelja iz vojske koji su bili iz Tuzle.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 13.12.12 8:27
da li je u vasoj kasarni postojao zastavnik Salko (prezimena se ne secam) ?
edvin kozić Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 13.12.12 10:11
ako mene pitaš kod nas nije bio zastavnik Salko ali je bio zastavnik Mudrinić David mudri čini mi se da se tako zvao dužio je magacin(logično),kolega Sremac nešto nemogu da te de sjetim,da kažem znao sam sve momke iz Nikolčevićevog voda,neznam koja si klasa i kad si stigao u kasarnu V.Mišić,zatim dobro se sjećam Akrap Hrvoja isto septembarska klasa mislim da je iz Dubrovnika igrali smo nekad basket on ja Madžarević Saša.Poropat Silvano i bilo je još 2-3 momka al se nesjećam bili su mlađa klasa...ja sam prije par godina krenuo malo tražiti svoje bivše drugove iz JNA,uglavnom putem interneta i tako sam uganjao njih 3-4 svi se sjećaju i čuli smo se međutim jedna stvar me malo razočarala(svako je išao svojim putem) a to je npr.jedan živi u Americi 15-godina,drugi u Njemačkoj 10 godina treći u Australiji itd tako da sam se bio malo ohladio dok nisam naletio na ovaj forum gdje mogu da pišem slobodno naravno u radno vreme HAHA.....znači zasad toliko neka pišu svi koji mogu pozdravio bih Kemu Specijalca,Ivicu Sremca zatim Bojnika i sve one koji me poznaju i koji su u to vrijeme bili u kasarni Vojvoda Mišić u Mariboru.....Pozdrav
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 13.12.12 11:21
U moje vreme (87/88), u toj kasarni je bila vojna policija, nesto veze (znam da su moji vezisti iz orkestra u pocetku isli na dezurstva tamo), kao i general, komandant korpusa...
Zivkovic je tada bio porucnik, komandir izvidjacke cete, stacionirane u kasarni Slava Klavora; imao je najglasniju komandu u Mariboru; u takmicenju koracnica predvodio je svoju jedinicu svirajuci harmoniku...
Vojna policija je imala zastavnika i potporucnika (verovatno vas kasniji porucnik)
ono cega se secam u moje vreme je da je u prvoj polovini mog vojnog roka promenjen komandant korpusa; dosao je novi general, a kurir vojnik mu je ostao isti ... jednom je momak izjavio JA MENJAM GENERALE
edvin kozić Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 13.12.12 12:51
ja sam došao u Klavoru 24.08.90 i tu bio do 11.10.90 kako sam već pisao,u Klavori je bio život ništa nismo radili osim redarstva ali to niko nije pregledo,zadužili smo vozila,radili oko njih do ručka i slobodan si nema postrojavanja za nas u 16 i30 posle kantina fiskulturu smo mi gušteri morali izaći ali smo samo šetali,život pravi bio i šro je još čudnije to je bio autobataljaon svi vozači su došli iz SL.požege i 90% njih je bilo rodom iz Bosne ono bilo za nepovjerovat ali to je kratko trajalo izabraše 5 kao najboljih vozača imene među njima i nesta laganog života,dovezo nas vozače u kasarnu V.Mišić naš poručnik Marković Iztok(LEGENDA) VOLIO BIH ZNATI ŠTA JE SNJIM,i tako predstavlja on nas vozače Pumpiju Bogojeviću da smo obučeni da vozimo sva vozila koja on ima u parku a Pumpi njemu kaže ma oni će meni na pješadijsku obuku...i tako je počelo
ivica sremac Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 13.12.12 17:54
edvine imas na fejsu grupu jna 1991 kasarna v misica tamo ces prepoznati neke ljude tamo je i madzarevic i vodnik sabic i ima nas jos pogledaj
ivica sremac Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 13.12.12 18:06
ja sam dosao u maribor u v misica u aprilu 91 tada je komandir cete bio neki porucnik kosta a hrvoje akrap je bio iz splita
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 14.01.13 6:48
ivica sremac (citat):
ja sam dosao u maribor u v misica u aprilu 91 tada je komandir cete bio neki porucnik kosta a hrvoje akrap je bio iz splita
Je li taj porucnik Kosta bio malo stariji?
dixi Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 24.01.13 23:20
ivica sremac (citat):
i ja sam isto bio u ceti kod pumpija meni je razvodnik bio josip stantic a nikolcevic kom voda ako vidis tunjica antu pozdraviga mnogo reci mu da ga je pozdravio ivica iz indjije volio bih ga vidit i tebi pozdrav verovatno bih se prepoznali kada se vidimo ja sam sluzio u mariboru do augusta 91 a poslije sam sluzio u vasem kraju u tuzli kasarna husinska buna
pozdrav sluzio sam od12.90 do 11.91 III vod kom. vodnik Predrag Popovic
edvin kozić Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 28.01.13 15:04
ova slika je stvarno izvanredna kad sam je tek pogledao neznam nikog onda prorade sjećanja,to su mislim bili momci iz mog voda samo sam ja starija klasa junska a oni su uglavnom bili septembarci 90/91,ovaj momam što praktično leži nagnut na lakat je mislim Radošević ime neznam iznad njega momak opet neznam ime mislim da je iz Srbije a sve ove ostale momke znam te likove a imena nebih se mogao sjetiti kad bih neko pomogao,znam jedino ovog svog zemljaka s kojim sam se i ranije već čuo to je ovaj gore što stoji zadnji sa lancom oko vrata,u svakom slučaju fotos je extra...Puno Pozdrava za vojne policajce iz kasarne V.M.koji će ovo čitati i gledati i koji se nalaze na ovoj slici
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 28.01.13 15:48
edvin kozić (citat):
ova slika je stvarno izvanredna kad sam je tek pogledao neznam nikog onda prorade sjećanja,to su mislim bili momci iz mog voda samo sam ja starija klasa junska a oni su uglavnom bili septembarci 90/91,ovaj momam što praktično leži nagnut na lakat je mislim Radošević ime neznam iznad njega momak opet neznam ime mislim da je iz Srbije a sve ove ostale momke znam te likove a imena nebih se mogao sjetiti kad bih neko pomogao,znam jedino ovog svog zemljaka s kojim sam se i ranije već čuo to je ovaj gore što stoji zadnji sa lancom oko vrata,u svakom slučaju fotos je extra...Puno Pozdrava za vojne policajce iz kasarne V.M.koji će ovo čitati i gledati i koji se nalaze na ovoj slici
Htio sam nešto pitat u vezi pločice koja visi na vratu vojniku koji je sa strane, pa me sve strah odgovora. Bolje ne odgovaraj ništa ako nije za forum. Ako je, reci!
dixi Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 28.01.13 22:12
Max Blitz (citat):
edvin kozić (citat):
Htio sam nešto pitat u vezi pločice koja visi na vratu vojniku koji je sa strane, pa me sve strah odgovora. Bolje ne odgovaraj ništa ako nije za forum. Ako je, reci!
Drug da cujem sta te interesuje u vezi plocica, slobodno pitaj
dixi Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 28.01.13 22:19
dixi (citat):
ivica sremac (citat):
pozdrav sluzio sam od12.90 do 11.91 III vod kom. vodnik Predrag Popovic
dixi Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 28.01.13 23:02
Max Blitz (citat):
dixi (citat):
Drug da cujem sta te interesuje u vezi plocica, slobodno pitaj
Jesu prave i kad ste ih dobili?
Plocice su orginal US ARMY; narucene pocetkom 91 u ARMY shopu Novi Sad nismo dobili od JNA, mada su bile idenifikacione kutice sa masnim papirom gdje se upisuju podaci vojnika
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 28.01.13 23:15
dixi (citat):
Plocice su orginal US ARMY; narucene pocetkom 91 u ARMY shopu Novi Sad nismo dobili od JNA, mada su bile idenifikacione kutice sa masnim papirom gdje se upisuju podaci vojnika
Hvala ti, htio sam neki mozaik upotpunit, a ne širit priču, bio si u osjetljivo vrijeme poslije....
Ja sam bio mornar u Kumboru, vojna policija u kasarni je bila i SMB i naša mornarička......velika kasarna. Mogu reći samo riječi hvale za te dečke.... Družili se ovako, drugarski. Nemam neugodna iskustva, baš suprotno. Nisu nam se poklapali radni zadaci.
Goran1737 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-05-03 DOB : 65 Sarajevo
Naslov komentara: Stara garda 03.05.13 15:35
1979 mjesaeca aprila došao sam u VP 1737 u Šentvidu predgrađu Ljubljane u jedinicu vojne policije, druga četa znači 1737/2. Komandir čete poručnik Danijel Horn, komandir voda deetar Rešetar Mladen fudbaler Fk Varaždina, tu su bili još Bosić Slobodan desetar, Ristić Milenko isto desetar, i mnogi. Odlazim kao desetar u oktobru ja mislim, za Maribor u kasarnu Slava Klavora, a posle kračeg boravka u njoj naša jedinica premještena je u kasarnu Vojvode Mišića gdje je bila komanda Garnozina, a mi kao pripadnici vojne policije smo tu bili stacionirani. Komandir čete kapetan Porok Bojan, tu su bili stariji vodnik Vojnović, Gavrić, zastavnici Tomšić i ne sječam se još jednog zastavnika. Komandant bataljona vojne policije bio je major Stanislav Galić. Iz Maribora sam bio po terenima tj logorovanjima na Kureščaku, Baču, išli zadacima u Mursku sobotu, Ajdovščinu, Postojnu , Pivku, Bohinjsku Belu, forsirali rijeku Muru, bio u Bohinjskoj Beloj, ma cela Slovenija se obišla, sa velikim zadovoljstvom.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 03.05.13 15:59
Goran1737, dobrodosao na forum!, do ti se eventualno ne jave klasici prosetaj po forumu, ima i tema o vojnoj policiji pridruzi se diskusiji
Goran1737 Gušter
Naslov komentara: Hvala 03.05.13 16:42
Hvala na dobrodošlici, pogledat ču sve ja to natenane, lagano, pozdrav svima.
Goran1737 Gušter
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 04.05.13 16:09
4 maj 1980 godine, grad Maribor, centar grada kod objekta Astorija, koja je imala i poslastičarnicu i kafe, tog dana u redovnoj patroli sa vojnikom decembarskom klasom kojima sam bio i desetar, Gavrilović Slobodan, beograđanin, brat nekadašnjeg fudbalskog golmana Gorana Gavrilovića. Vojnici izašli u grad, da se opuste, po izlasku iz kasarne smo prvo svratili u kafanu Slepak i odatle nastavili prema gradu, ka centru. Tu nas je zatekla vjest oko 18 sati nam je javljeno da se sva vojska vrača u kasarne odmah i bez pogovora, razlog " Umro je Vrhovni komandant". Nevjerica u trenutku, bol, pogled u mladog vojnika Gavrilovića, suze u očima, a iskren da budem i u mojim očima suze i pomisao na porodicu daleko odatle, na majku , sestru i oca, daleko u Bosni u Podlugovima. Posle kračeg šoka krenuli smo po kafanama, bioskopima, hotelima sa dodatnim pojačanjem iz kasarne iz naše jedinice Vojne policije iz VP 8649 , mnoštvo vozila , što motorista što drugih vozila naše jedinice pojavilo se u gradu i počeo je užurbani povratak vojske u kasarne. Narod iznenađen tolikom vojskom u bijeloj opremi tj vojnih policajaca , zaustavljao nas i u čudu pitao, šta se dešava, kratko smo im govorili "Maršal Tito je umro". Suze, i prazni pogledi tih mladih, starih, svakoga građanina Maribora bio je signal za nas pripadnike vojske, elitne jedinice vojne policije, da u tom narodu imamo veliku podršku i potrebu da sa tim narodom koji je nudio i svoju pomoč to sve prebrodimo........... Posle dugih i neprospavanih noči za vrijeme prolaska voza iz Ljubljane preko Zidanog mosta dalje ka Zagrebi u dalje ka Beogradu, nismo osječalini umor, ni kišu koja je padala ni vjetar, znali smo što to sve mora da bude tako, pratimo našeh Vrhovnog komandanta na vječiti počinak. Posle sahrane posle svega, počelo se smiriviti stanje, vračati oklopno mehanizovane jedine i pješadijske jedinice iz rejona Šentilja , gdje su bile stacionirane duž granice sa Austrijom i dalje. Pošto sam bio aprilac 1979 godine očekivao sam produžetak služenja vojnog roka ali nije do toga došlo , 4.juna 1980 godine sam napustio jedinicu i vozom iz Maribora do Zidanog mosta a odatle vozom iz Štutgarta za tadašnje Kardeljevo (Ploče sadašnje) sam otišao u svoj zavičaj, u Podlugove. MENI JE BILA ČAST I PONOS BITI VOJNIK TITOV, SA PONOSOM MOGU DA KAŽEM DA SAM NA BRDU KOD KRANJA PROVODIO DANE I NOČI ČUVAJUČI REZIDENCIJU , NA AERODROMU BRNIK SAM ČUVAO AVION KOJI JE DOVOZIO DOKTORE IZ BEOGRADA U LJUBLJANU, SA PONOSOM SE SVEGA PODSJETIM NE SAMO 4 MAJA SVAKE GODINE, VEČ ČESTO JER U NJEGOVO VRIJEME BILO JE NEŠTO DOBRO LIJEPO, A KAKO SU OVA SADAŠNJA VREMENA UŽASNA TIH VREMENA SE SJEČAM SA SJETOM.
pedja71 Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2013-05-18
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 31.05.13 18:42
dixi (citat):
Pozdrav novi sam na ovom forumu, svidja mi se jer sam sluzio JNA u Mariboru 90/91 kasarna Vojvode Misica rod vojna policija. Medju zadnjim sam napustio Sloveniju, a posljednje vrijeme smo provodili u Kadetnici.
Pooz ! Slučajno sam video tvoj komentar inače sam i ja ista klasa stim što sam bio graničar u Dravogradu, ali po završetku sukoba i preseljenja dalje za Trebinje(i ja sam bio jedna od zadnjih grupa vojnika koja je napustila Sloveniju) istog dana po prebacivanju iz Dravograda(mi koji nismo bili zarobljeni) sa nama je došla i jedinica vojne policije iz kasarne Vojvode Mišića možda si i ti bio tu, interesuje me gde ste posle prebačeni do završetka vojnog roka . Sećam se i jednog događaja tj. neke pobune u vašoj kasarni znam da su dosta stolica bile izbačene van kasarne ako se ne varam.
vojvoda misic Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2013-08-07
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 07.08.13 17:28
Veliki pozdrav za desetara Stanojevic Dragutina i Razvodnika Hrvoja Akrapa-Splicu.Secam se vodnika Perića kad je slomio srednji prst na desnoj ruci na basketu.zamislite kako je izgledao sa onim gipsom na srednjem prstu kad salutira.secam se i one strašne škripe pri podizanju i spuštanju zastave,a kad smo kod toga mislim da je tunjic (ili bećir,nisam siguran) spustio zastavu sa pola sekunde.izvadio čovek ono drvce koje je držalo sajlu i pustio zastavu da je gravitacija dovuče do dole.mislim da je i major Nikolic bio prisutan.To je trebalo videti...toliko za sad a ribolovačke priče ću da ostavim drugima...
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 07.08.13 18:20
vojvoda misic, dobrodosao na forum!
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 16.09.13 0:01
Goran1737 (citat):
1979 .. Komandir čete kapetan Porok Bojan, ...zastavnici Tomšić ...
interesantno je da, i u vreme mog sluzenja u JNA 87/88, iste staresine imaju iste cinove...Porok je, mislim , bio kIk, bezbednjak koga su se svi bojali; mislim da je i Tomsic Viljem bio zastavnik I kl
simeun beograd Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2013-12-02
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 02.12.13 21:56
Pozdrav svima. Slaviša , Beograd
saban Vodnik
BROJ POSTOVA: : 431 ČLAN OD: : 2011-06-15
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 03.12.13 14:39
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 26.12.13 18:50
Pozdrav svima slucajno sam pronasao ovaj forum pa me zanima da li mozda neko zna koliko se secam bio je mladi potporucnik secam se i imena Darko (cini mi se iz CG?) koji je radio u toj kasarni a ako me secanje ne vara bio i na celu kolone koja je isla u Dravograd (jun 91) vise puta sam se pitao sta je sa njim naime mi smo se znali jer je on ziveo kod mojih pa bi bio zahvalan za koju informaciju ako neko raspolaze sa tim Hvala
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 31.01.14 9:15
nekada kasarna Vojvode Misica, danas skladiste Karitas:
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 11.02.14 22:20
@ Kemo U stvari je to skladiste Crvenog krsta i Karitasa ali samo ova zgrada ostalo je sruseno i predato Klinickom centru Maribor dakle bolnici koja je ovde izgradila novu psihijatriju koja je nekad bila u Hocama tacnije u selu Pivola
ROBY Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-03-31
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095 31.03.14 21:58
edvin kozić (citat):
ja sam bio u Klavori oko mjesec dana došao sam 24.08.90 u Maribor u Klavoru sa još 10-ak kolega vojnika-vozača tu smo bili kod komandira čete poručnika Marković Iztoka(volio bih znati šta je s njim),tu nam je bilo lijepo super slaba disciplina,međutim nakon mjesec dana probrali su nas četvoricu i poslali u kasarnu vojvoda mišić kod pumpija u vojnu policiju i tu nam se život promijenio totalno iako su kasarne udaljen rekao bih svega 200 metara nama se život srušio jer se sasvim drugačije radilo ali o tome nekad poslije,što se tiče Mileva Vasila on je bio vodnik prve klase i bio je komandir voda saobraćajne VP(i za njega bih volio znati gdje je),nas četvorica iz klavore smo bili kod njega u vodu možda 2 mjeseca ...toliko zasad Pozdrav svima
Pozdrav, ja sam to vrijeme bio u Klavori auto bataljon vp 9765 kod poručnika Iztok Markoviča. Sjećam se vas koji ste otišli u policiju u Vojvode Mišića. Mislim da se je jedan dečko prezivao Hođić. Ak se sječaš dok si bio u Klavori onog debelog desetara , mi smo ga zvali šunka ,mislim da se prezivao Mladenović. (mislim da je on bio junska klasa i da je došao sa vama iz Požege).Sječam se Britvića, Sekulića. Ne sječam se kak se je zvao onaj zastavnik. U Klavori je bilo super, nije bilo previše strogo. pozz.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Maribor, kasarna Vojvode Mišića VP 4095