FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Thu Jul 31, 2014 10:23 pm
Ne znam gdje bih s ovom slikom, nek' je tu, možda se netko sjeti kakve priče... Iza oficira je kasarna 'Ivan Goran Kovačić', Saura, Pula. Godina je 1960. i neka...
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Aug 10, 2014 6:51 pm
SveJug (citat):
Ne, nisam ih video, (izvini zbog kasnjenja).
Nigdje nisi zakasnio, vrijeme je odmora.
Ako nisu gdje su bili, očito su bye, bye.
Torpedni čamac 223 Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2014-07-29 Pula
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Aug 11, 2014 8:33 pm
Max Blitz (citat):
Ne znam gdje bih s ovom slikom, nek' je tu, možda se netko sjeti kakve priče... Iza oficira je kasarna 'Ivan Goran Kovačić', Saura, Pula. Godina je 1960. i neka...
Ta kasarna je krajem 70-tih predana brodogradilištu Uljanik, a čak sam prije neku godinu upoznao ofiicira koji je izvršio primopredaju od strane JRM (kapetan bojnog broda). Inače zid s desne strane je zid kasarne Karlo Rojc.
mornar71 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 202 ČLAN OD: : 2013-03-05 valjevo
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Aug 11, 2014 10:40 pm
Staresina krajni desno lici mi na kom. kasarne na muzilu Ristic Milan 1971god, kapetan bojnog broda ako nisam pogresio.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Thu Aug 14, 2014 2:56 pm
Minolovac M-153 „Blitvenica“ krenuo na posljednje putovanje.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Aug 15, 2014 5:57 pm
SveJug (citat):
Minolovac M-153 „Blitvenica“ krenuo na posljednje putovanje.
Ono što znam je da sa transportom bez ovog navodnog "rezanja" traženo-nuđeno a dali je prodano za 40 000 Eu valjda ću saznati.Ono što ste pisali o Europi i pravilima ma ko može za*ebati ovaj narod kad je posao i keš ispod pulta u igri jer mi je školski prijatelj(SveJugov Šveđanin)kupio podmornicu također za turističke svrhe.Iako se kod nas rade male podmornice u kućnoj radinosti koja je potekla od đepnih podmornica itekako se zarađuje što ljeti turistićkom vožnjom to i proizvodnjom za naruđbe od 2-3 na godinu(vlasnik ih sam sa dvojicom majstora ručno radi)on je odlučio uzeti originalnu i uzeo ju je iz Ex JRM(kojim putevimai koju ) koja će iduće ljeto biti u potpuno originalnom stanju spremna za turiste,hbga svima interesantno osim nama.Eh kraj mog "kaića" prođu bar 5 puta dok se kupam ili ubijem oko a ja ljenčina teško mi puknuti mobitelom jednu sliku Ajd bar nešto možda Staziu pomognemo da se malo obogati pred stare dane - jednostavno i isplativo
ajd ima toga još samo se puno ljudi boji ići u rizik - tu ga nema a bez rizika nema ni profita
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Aug 15, 2014 6:52 pm
Matrix (citat):
Iako se kod nas rade male podmornice u kućnoj radinosti koja je potekla od đepnih podmornica itekako se zarađuje što ljeti turistićkom vožnjom to i proizvodnjom za naruđbe od 2-3 na godinu (vlasnik ih sam sa dvojicom majstora ručno radi) on je odlučio uzeti originalnu i uzeo ju je iz Ex JRM (kojim putevima i koju ) koja će iduće ljeto biti u potpuno originalnom stanju spremna za turiste...
Matrix, ova crveno-plava 'polupodmornica' iz linka je samo običan brodić s prozirnim dnom (stranicama), napravljen da impresionira turiste. Nema nikave plovne karakteristike podmornice, već nešto više uronjen trup. Bude nekad takva jedna u Trogiru, viđao sam.
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Aug 15, 2014 9:40 pm
Max Blitz (citat):
Matrix, ova crveno-plava 'polupodmornica' iz linka je samo običan brodić s prozirnim dnom (stranicama), napravljen da impresionira turiste. Nema nikave plovne karakteristike podmornice, već nešto više uronjen trup. Bude nekad takva jedna u Trogiru, viđao sam.
Što se tiče prave podmornice ex-JRM, koju spominješ da je kupio tvoj prijatelj, mogla bi bit samo ova, i to P-916 'Kupa': E, baš me zanima je li je i kako uspio dovest u Hrvatsku. Ostalima su sudbine poznate, a o ovoj drugoj na slici, P-911 'Tisa', kaže članak:
Max ove slike što si stavio su slike iz SV.Filipa i Jakova i to je čovjek(tad dečko) koji ih je počeo raditi.Ja sam samo aludirao kako se od bivših podmornica moglo puno toga atraktivnog napraviti a on nije mogao financijski kupiti pravu podmornicu pa je patentirao ovu polupodmornicu iako ga je država mučila papirologijom 2 godine.Nije podmornica ali nije ni brod ali je atrakcija,drugo ipak se gušt provozati u njoj po dobroj ruti pogotovo gdje vidiš još ostatke Rimskih i ostalih brodova iz 1 i 2 svj.rata(sve iz njih je u muzeju).Trenutno radi pravu podmornicu po projektu već nabrojanih sa ekipom koja ih je nekad održavala.Kupio je sve djelove ili recimo ostatke što u HR,nešto u SR i večinu u CG.Tu što si vidio u Trogiru,Braču,Korčuli i.t.d. je on napravio i prodao a radi i za izvoz - malo ali slatko zadovoljstvo sa dobrom zaradom s tim da ne želi ići u serijsku proizvodnju nego dok bude mogao raditi 2-3 godišnje radiće a ako mu sin nastavi opet dobro.Ne mogu ti sa sigurnošću odgovoriti dali je P-916 dok ga ne pitam a to mogu večeras doli na piću kraj njegove poludmornice koju je kupio od ovog po naruđbi lani.Dovezao ju je kao i što su Slovenci odveli svoju koju su dobili ako se sjećaš
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Aug 15, 2014 9:49 pm
Matrix (citat):
Ne mogu ti sa sigurnošću odgovoriti dali je P-916 dok ga ne pitam a to mogu večeras doli na piću kraj njegove poludmornice koju je kupio od ovog po naruđbi lani. Dovezao ju je kao i što su Slovenci odveli svoju koju su dobili ako se sjećaš
To bi bila interesantna vijest da je podmornica klase Una došla u Hrvatsku privatnim kanalima, a svakako pitaj za broj, ključni je podatak.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sat Aug 16, 2014 11:00 am
Izgleda da ima još proizvođača u Hrvatskoj, ove dvije - drugačiji model su nabavili Kotorani.
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sat Aug 16, 2014 11:29 pm
Stazio (citat):
Izgleda da ima još proizvođača u Hrvatskoj, ove dvije - drugačiji model su nabavili Kotorani.
Ako se ne varam ove su iz Oroslavlja rađene po projektu kakav je želio novi proizvođać onaj o kojem smo pričali.Razlog zašto Oroslavlje - jeftiniji teren,jeftiniji hangar za rad a labudica ih odvozi na adresu naručioca.Za Kupu sinoć nisam stigao pitati a niti ga nazvati a da ne odemo u off javim dali je ona(99% da je)onda je bar još nešto spašeno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sat Aug 16, 2014 11:51 pm
Matrix (citat):
Za Kupu sinoć nisam stigao pitati a niti ga nazvati a da ne odemo u off javim dali je ona (99% da je) onda je bar još nešto spašeno.
Ne zaboravi je poslikat, to će bit zaista ekskluziva.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Thu Aug 28, 2014 9:11 pm
SveJug (citat):
Max Blitz (citat):
To je novi policijski gliser izgrađen u brodogradilištu 'Montmontaža Greben' Vela Luka.
Jesu li još tu negdje i stari patrolci PČ?
Ne, nisam ih video, (izvini zbog kasnjenja).
Patolni čamac (ex - PČ-174 'Učka'), koji je kasnije bio u službi pomorske policije CG, u kolovozu 2014. u uvali Sveto Trojstvo (vala Zagreb) kod ex- VO 'Ostrvo Cvijeća', Tivatski zaljev.
mornar71 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 202 ČLAN OD: : 2013-03-05 valjevo
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Aug 31, 2014 10:03 pm
Nema vece kazne kad nedobijes ukrcanje na brod kao Ja,i ceo vojni rok na suvom.Max na tebe sam ljubomoran kada opisujes plovidbom i upravljanjem barkasom.N kursu jedan mornar nije zadovoljio kriterijume na polaganju pa je poslat u prekomandu na R11 stari razarac.Pred celom cetom je plakao i molio da mu Stojan Bodlaj oprosti i iako je bio najomiljeni ji na kursu staresine nisu popustale Juntez Stane iz LJubljane je otisao za Split i smatram da mu novi zadaci nisu zadavali problema mozda mu je bilo lepse negoli da je ostao kao desetar u Puli..
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: tempor Sun Aug 31, 2014 10:43 pm
mornar71 (citat):
Nema vece kazne kad nedobijes ukrcanje na brod kao Ja,i ceo vojni rok na suvom.Max na tebe sam ljubomoran kada opisujes plovidbom i upravljanjem barkasom.N kursu jedan mornar nije zadovoljio kriterijume na polaganju pa je poslat u prekomandu na R11 stari razarac.Pred celom cetom je plakao i molio da mu Stojan Bodlaj oprosti i iako je bio najomiljeni ji na kursu staresine nisu popustale Juntez Stane iz LJubljane je otisao za Split i smatram da mu novi zadaci nisu zadavali problema mozda mu je bilo lepse negoli da je ostao kao desetar u Puli..
Ima još čudnih zgoda i nezgoda kako ko uzme,pa tako je i moj prijatelj ista klasa poslije Muzila dobio prekomandu na minolovca.Iskrcao se u Šibeniku gdje je njegov brod bio trenutno na remontu.Taj remont se odužio pa se kolega nakraju i skinuo u Šibeniku a da niti jedne minute nije isplovio brodom na koji je dobio prekomandu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Aug 31, 2014 10:53 pm
more6 (citat):
Iskrcao se u Šibeniku gdje je njegov brod bio trenutno na remontu.Taj remont se odužio pa se kolega nakraju i skinuo u Šibeniku a da niti jedne minute nije isplovio brodom na koji je dobio prekomandu.
Najviše sam se plašio toga da budem na brodu koji će za vrijeme mog vojnog roka biti u remontu. U civilstvu su me upozorili da postoji i za to mogućnost. Na svu sreću, izbjeglo me. Mi smo našu barkasu farbali skoro 'usput', a i nije bilo na njoj nekog velikog posla, mali brod.
Za kontinentalce potpuno shvaćam želju plovidbe za vrijeme vojnog roka, jer je to možda bila jedina prilika u životu za takvo (malo duže) iskustvo. S mora sam, imao sam i u civilstvu brod (čak sličan kao moja barkasa u JRM), pa mi to sve skupa nije bilo toliko spektakularno. Ipak, vodite računa, da je na nekim brodovima znala bit čelična disciplina, ovisno o komandantu, pa se ni tu neki nisu usrećili. A tko je otkrio da ne podnosi more, bila mu je koma.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Sep 01, 2014 12:39 am
I to o disciplini na brodovima potpuno je točno.Galeb je primjerice bio posebna priča pogotovo kad je na njemu plovio Tito.Nekad bi Galeb i 6 mjeseci bio izvan zemlje tamo sredinom 50ih i u 60tima.Moj rođak bio je ronioc na Galebu pa mi je nešto i pričao o tome.Onda primjerice na komandnom brodu Vis isto nije bilo bajno.I tako godina za godinom,komandant za komandantom,različita iskustva i priče o kojima mi sada na sreču možemo komentirati.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Sep 01, 2014 12:47 am
more6 (citat):
I to o disciplini na brodovima potpuno je točno.
Javio se čovjek prije nekog vremena na temi Kumbor, bio je u isto vrijeme kad i ja tamo, on na DTM-u (desantni tenkonosac minopolagač). Skoro stalno su boravili na brodu (i hranili se...) Bili su na vezu 30 metara od nas, disciplina i režim nebo i zemlja od naših...
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Sep 01, 2014 1:06 am
Možda je u nekim drugim vremenima prije ili poslije bilo obrnuto,izgleda da je o komandantu broda bila "žica".
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Sep 02, 2014 5:19 am
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Thu Sep 04, 2014 12:47 am
mornar71 (citat):
Nema vece kazne kad nedobijes ukrcanje na brod kao Ja, i ceo vojni rok na suvom. Max na tebe sam ljubomoran kada opisujes plovidbom i upravljanjem barkasom...
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Thu Sep 04, 2014 8:32 pm
Kad je mornarica podrazumjeva se brod ja sam se naribo minolovca a velika paluba 56 metara dug
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Thu Sep 04, 2014 10:09 pm
E Jozo jesi ga rastego, francuz je bio dug samo 45 metara.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sat Sep 06, 2014 3:38 pm
Mimohod mornara u 'ranim' godinama... Kasnije ova kombinacija uniforme nije bila korištena, barem ne znam za nju. Ako je samo mornarska majica, onda su išle kratke hlače, uz duge bijele hlače, bijela bluza s maramom.
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Sep 07, 2014 11:14 pm
Prosle nedelje posetio sam otpd vojne opreme u selu Zvizdar kod Uba i pokusavao sam potraziti neke delove u niformi iz JRM.Nisam nasao nista jer mi rekose da su nuzmeticari odavno pokupovali sto je bilovredno.Rastuzim se kad vidim na predhonom postu lepe maje a ja ih nigde ne mogu naci.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Sep 09, 2014 11:39 pm
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Sep 10, 2014 2:28 am
10. rujna/septembra 1942. je u Podgori iz partizanskog bataljona 'Vid Mihaljević' izdvojen Mornarički vod s prvim brodovima, drvenim leutima 'Pionir' i 'Partizan', i taj dan se kasnije slavio kao Dan ratne mornarice, pomorstva i riječnog brodarstva Jugoslavije.
1962., na dvadesetu godišnjicu tog događaja iz NOB, koji se uzimao kao datum osnivanja JRM, Josip Broz Tito je u Podgori otkrio spomenik Galebova krila, rad kipara Rajka Radovića.
Također u Podgori je prema Titovoj odluci, 18. prosinca 1942. pri Štabu IV. operativne zone (OZ) ustrojena sekcija za ratnu mornaricu. 28. prosinca 1942. je formirana prva mornarička postaja, a 23. siječnja 1943. osnovan Prvi mornarički odred (tri čete sa 180 boraca-mornara). Poslije kapitulacije Italije 8. rujna 1943., Podgora je postala sjedište Primorske flotile, a u listopadu 1943. tamo je bila formirana 26. dalmatinska divizija NOVJ.
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Sep 10, 2014 11:22 am
J..iga godine zaboravi se ali bio je mrcina a tebi je bilo lakše ti ipak nisi ribo
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Sep 10, 2014 6:20 pm
Ima ratno-radnu uniformu i nema pješadijske čizme.
Svako formacijsko mjesto na brodu je bilo određeno borbenim brojevima na šljemu, osim komandanta i zamjenika koji su imali šljemove označene slovima. Postojala je knjiga 'Borbeni rasporedi i uputstva' u kojoj su objašnjene dužnosti i aktivnosti svakog člana posade u svim situacijama u kojima se može naći brod, kao i u svim aktivnostima koje brod provodi. Tako je bilo obrađeno krcanje goriva, municije, iskrcaj municije, pristajanje vez lijevo, pristajanje u četverovez, dizanje broda na sinhro lift, ulazak u dok, napuštanje broda itd. U skladu s tim, svaki 'borbeni broj' je imao svoju malu knjižicu, zelenkaste boje, koju je u unutrašnjem džepu mornarske uniforme trebao držati svaki mornar i koja je predstavljala izvod iz knjige 'Borbeni rasporedi i uputstva'. Brod je vrlo skučeno mjesto i nije se smjelo dopustiti da se u slučaju recimo uzbune, mornari na njemu 'sudaraju'. Photo: mycity-military.com
Minolovac (citat):
Da ga probudiš usred noći mornar je morao napamet izbiflati ono "Ja borbeni broj taj i taj borbena stanica ta i ta" Moj BB je bio 22, komandno mjesto 3, BS 8.
Šljemovi komandanta broda i zamjenika (pomoćnika) označeni slovima, ne brojevima.
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sat Sep 13, 2014 10:46 pm
Kako je propo a vozio nas je iz Splita u Ploče nakon iskrcavanja sa Galeba zapovjednik je bio por. frg. Dragan Jurić
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Sep 15, 2014 5:46 am
MTRZ 'Sava Kovačević' Tivat Razvio se na temeljima nekadašnjeg arsenala austrougarske mornarice, osnovanog 1889. i arsenala mornarice Kraljevine Jugoslavije. Zavod nosi ovo ime od 1953., a bio je osposobljen za remont svih vrsta ratnih i trgovačkih brodova do 12.000 t; izradu novih lakih ratnih i civilnih plovnih jedinica; izradu novih dijelova, uređaja i elemenata strojeva za potrebe remonta brodova; proizvodnju svih vrsta inženjerijskih konstrukcija, posebno pontonskih mostova; izradu mornaričkih sredstava ratne tehnike svih vrsta, proizvodnju protugradnih raketa itd.
2007. MTRZ je likvidiran i tvrtka 'Adriatic Marinas' kanadskog biznismena Petera Munka je izgradila marinu u sklopu koje se nalaze luksuzni stanovi, dućani, restorani, sportski i zabavni sadržaji...
Ovi imaju strašno ozbiljne face, a svi pritisci na manometrima su na nuli...
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Sep 15, 2014 10:22 am
Minolovac (citat):
Ovi imaju strašno ozbiljne face, a svi pritisci na manometrima su na nuli...
(+)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Sep 15, 2014 3:57 pm
Max Blitz (citat):
MTRZ 'Sava Kovačević' Tivat Razvio se na temeljima nekadašnjeg arsenala austrougarske mornarice, osnovanog 1889. i arsenala mornarice Kraljevine Jugoslavije.
Libijska podmornica napušta MTRZ SA-KO 1985.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Sep 16, 2014 3:30 am
Ovakav amblem još nisam vidio... (U sredini je značka površinskih brodova.)
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Sep 16, 2014 2:35 pm
Max Blitz (citat):
MTRZ 'Sava Kovačević' Tivat Razvio se na temeljima nekadašnjeg arsenala austrougarske mornarice, osnovanog 1889. i arsenala mornarice Kraljevine Jugoslavije. Zavod nosi ovo ime od 1953., a bio je osposobljen za remont svih vrsta ratnih i trgovačkih brodova do 12.000 t; izradu novih lakih ratnih i civilnih plovnih jedinica; izradu novih dijelova, uređaja i elemenata strojeva za potrebe remonta brodova; proizvodnju svih vrsta inženjerijskih konstrukcija, posebno pontonskih mostova; izradu mornaričkih sredstava ratne tehnike svih vrsta, proizvodnju protugradnih raketa itd.
2007. MTRZ je likvidiran i tvrtka 'Adriatic Marinas' kanadskog biznismena Petera Munka je izgradila marinu u sklopu koje se nalaze luksuzni stanovi, dućani, restorani, sportski i zabavni sadržaji...
Malo se raspitao, pa saznao - ovo nije nikakav službeni amblem, nego ručni rad u novije vrijeme. I nije loš, sviđa mi se, mada ne paše ovo JNA, treba bit JRM! Svakako bez JNA u amblemu Ratne mornarice...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sat Sep 20, 2014 4:24 pm
Prema datumu nije više JRM, ali je stari obrazac, kako je to bilo...
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Sep 24, 2014 5:58 pm
To sam vec dugo cekao da vidim mornare u kuterima zelja onih mladica kao ja da oprobaju nauce veslanje.Treba ispricati prvi cas sa Muzila kada se mnogi prvi put susrecu sa vodom i camcima. Kako se zvalo malo pristaniste a mislim da su tu bile usidrene topovnjace sa oznakom sto jedan pa na dalje.Kad se prodje prijavnica na Muzilu odmah desno se skrece.Bio sam samo tri puta u tom sidristu gde su bili kuteri za vezbanje mornara. Posle veslanja jesu bolele ruke,ledja i nije se moglo odmah zaspati.Kako je tek bilo onim mornarima na jahti Podgorka usidrenim na Katarini.Svake nedelje jedan dan veslanja i to popodne kad svi odmaraju.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice
Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice