FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 11.07.14 14:09
ianmarkk (citat):
Bio unutra ni mesta za spavanje, mogo si samo sedet i prostorija neudobna i jedan mali wc za sranje i to uz sve ostale, dosta klaustrofobično
Spavalo se na smjene na onim smeđim klupicama sa strane.
U zavisnosti od zadatka, posada je brojala četiri do šest članova. Za diverzantske zadatke u podmornici su se mogla nalaziti četiri člana posade i šest diverzanata, a podvodna autonomija sa deset ljudi je mogla biti 96 sati, uz 24 sata rezerve. S podmornicama klase Una su se mogle postavljati i morske mine.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 11.07.14 14:12
Fimić o podmornicama JRM s YT:
ianmarkk Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 508 ČLAN OD: : 2014-07-07 DOB : 61 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 12.07.14 7:54
Kad bi diverzanti zapustili podmornicu ona nastavlja nazad i oni ako se vrate vrate se ako ne ...njihov problem.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 4:21
ianmarkk (citat):
Bio unutra ni mesta za spavanje, mogo si samo sedet i prostorija neudobna i jedan mali wc za sranje i to uz sve ostale, dosta klaustrofobično
A sta si ti ocekivao u obalskoj podmornici? Te podmornice nisu napravljene za dugu plovdbu, a i sama koncepcija JRM nije zahtevala iste. U najgorem slucaju podmornica bi bila u akciji nekoliko dana. Ako ikada imas priliku pogledaj Nemacke ili Americke podmornice iz WWII. One su bile na zadatku po nekoliko meseci, a posada je spavala izmedju torpeda. Jedino je kapetan imao svoju sobu, a ona moze da se poredi sa malo vecim ormarom.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 7:42
BEOGRAD (citat):
ianmarkk (citat):
A sta si ti ocekivao u obalskoj podmornici? Te podmornice nisu napravljene za dugu plovdbu, a i sama koncepcija JRM nije zahtevala iste. U najgorem slucaju podmornica bi bila u akciji nekoliko dana. Ako ikada imas priliku pogledaj Nemacke ili Americke podmornice iz WWII. One su bile na zadatku po nekoliko meseci, a posada je spavala izmedju torpeda. Jedino je kapetan imao svoju sobu, a ona moze da se poredi sa malo vecim ormarom.
očekivao sam barem nekoliko ležaja, da može oni koji su slobodni malo prileči, znam da su oni u drugim podmornicama bili dugo na moru, video jednu takvu....
Pera-Sopot Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 244 ČLAN OD: : 2013-12-12 DOB : 65 Sopot Srbija
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 9:05
To nije za klaustofobične ljude....iako nisam, mislim da bi me teško naterali da uđem u to čudo, još da zaroni...ma begaj
_________________ Svi smo mi ljudi,malo ko je čovek!
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 10:10
Pera-Sopot (citat):
To nije za klaustofobične ljude....iako nisam, mislim da bi me teško naterali da uđem u to čudo, još da zaroni...ma begaj
Imaš pravo, šta kažeš na tenk pa i tamo je bilo uzko, malo mesta i to nije za klaustrofobične, i ja ne volim male prostorjie recimo liftove ali ipak sam preživio nije bilo lako ali
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 14:03
ianmarkk (citat):
očekivao sam barem nekoliko ležaja, da može oni koji su slobodni malo prileči, znam da su oni u drugim podmornicama bili dugo na moru, video jednu takvu....
Pa, mogli su baš to, malo prileći, na onim klupama gdje se sjedi na slikama, kreveta nije bilo.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 17:47
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
Pa, mogli su baš to, malo prileći, na onim klupama gdje se sjedi na slikama, kreveta nije bilo.
One klupe metalne uzke, ne bih ja, poludeo bi, ne možeš se ni protegnuti, idi jednog dana u muzej u Pivki, videt češ ...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 18:27
ianmarkk (citat):
One klupe metalne uzke, ne bih ja, poludeo bi, ne možeš se ni protegnuti, idi jednog dana u muzej u Pivki, videt češ ...
Je li vidiš da se moglo spavati u diverzantskoj podmornici, ti s neki razmaženko...
Podmornica P-822 'Junak' drži jedan rekord - 1977. je izvela najduže ronjenje do tada (kao i do sada), od svih podmornica koje su bile u sastavu JRM. Ronjenje je trajalo 12 dana bez izlaska na površinu, i tom prilikom je preronila cijeli Jadran, od Istre do izlaska na Sredozemlje. Izvodila se serija vježbi i pokusa čiji su ciljevi između ostalog bili - provjera psihofizičke izdržljivosti posade u tako specifičnim radnim i životnim uvjetima. Promatrala se mikroklima i njen utjecaj na posadu, tretiranje otpada, i vršila ispitivanja uređaja i opreme koji su razvijani za novu generaciju podmornica - P-831 'Sava' i P-832 'Drava'.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 19:28
ianmarkk (citat):
Ona tamo je rekla, da se nije moglo i ja sam jedva sedeo, to je napravljeno u reklamne svrhe hahahaha, kad su svi bili vani ili u wc-u
Koja ONA pobogu?
Neka od muzejskih vodiča za turiste?
Ove slike su autentične, iz privatnih arhiva podmorničara.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 20:43
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
Ona tamo je rekla, da se nije moglo i ja sam jedva sedeo, to je napravljeno u reklamne svrhe hahahaha, kad su svi bili vani ili u wc-u
Koja ONA pobogu?
Neka od muzejskih vodiča za turiste?
Ove slike su autentične, iz privatnih arhiva podmorničara.
Ova veča podmornica bolja, ima više mesta. U onoj u Pivki, jedva sem sedeo nisam nekako strašno velik a ne i mali 1,80 m, i stvarno u njoj bilo sve malo, i ne bi htio biti tamo. Ona je vodička za posetioce. Super su slike od ovih podmorničara. Na nemačkoj podmornici koju sam video i išao unutra, jeste malo mesta ali dosta više nego u Zeti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 13.07.14 21:13
Priručnik 'Upustvo za izvođenje obuke u individualnom spašavanju podmorničara pomoću opreme tipa ISP i ISP-60 na poligonu za ronjenje'.
U Uputstvu su obrađene vježbe koje su podmorničari izvodili u ronilačkom ili podmorničarskom tornju u cilju individualnog ili kolektivnog spašavanja. Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o ronjenju, i oprema se koristi smo za napuštanje podmornice, a ne za ronjenje. Podmorničari kažu da nitko nikada nije izlazio iz podmornice u more, već su se vježbe odvijale isključivo u ovom tornju. Postoji saturacijsko ronjenje u kojem se u more ulazi u velikoj dubini (čak do 500-tinjak m!) iz posebne komore, ali to je nešto sasvim drugo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 14.07.14 3:05
Max Blitz (citat):
Postoji saturacijsko ronjenje u kojem se u more ulazi u velikoj dubini...
JRM se i ovim bavila, a malo se o tome zna, video je vrlo zanimljiv. Brod u filmu je PS-12 'Spasilac'.
16.11.1984., u blizini otoka Mrtovnjaka u Murterskom moru dogodila se jedna od možda najvećih i potencijalno najopasnijih havarija u našim krajevima. Talijanski tanker 'Brigitta Montanari', izgrađen i prilagođen za prijevoz ukapljenih tereta, potonuo je na dubinu od 82 metra, zajedno sa svojim teretom od 1300 tona vinil-klorid-monomera (VCM-a), opasnog, otrovnog i zapaljivog plina. Vađenju broda se pristupilo tek nakon više od dvije godine i nakon brojnih komplikacija, brod je konačno izvučen na površinu i otegljen u rezalište 1988. U operaciji izvlačenja broda je sudjelovao i brod JRM PS-12 'Spasilac'. Međutim, tijekom vađenja broda poginula su dva ronioca, a o svim okolnostima nesretnog slučaja se i dan-danas ne zna sve.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 14.07.14 9:26
Max vidi se, da si bio u JRM, znaš ti dosta više o mornarici nego mi koji smo bili u tenku, pa tenk ne može da roni, malo može ali treba imati specialnu opremu.
Patrolni Gušter
BROJ POSTOVA: : 27 ČLAN OD: : 2014-04-20 DOB : 53 Zagreb
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 15.07.14 21:26
Milion puta sm u Lori prolzio kraj podmornica,jer je vez patrolaca bio odmah do njih...i na zalost nikad nisam ušao u nju....a mogao sam...
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 15.07.14 21:38
Patrolni (citat):
Milion puta sm u Lori prolzio kraj podmornica,jer je vez patrolaca bio odmah do njih...i na zalost nikad nisam ušao u nju....a mogao sam...
Šteta, i ja sam bio mlad i glup i mislio sam, da če sve večito, da karje, kasno je sada.
Patrolni Gušter
BROJ POSTOVA: : 27 ČLAN OD: : 2014-04-20 DOB : 53 Zagreb
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 15.07.14 21:40
Da...i meni je žao....
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 15.07.14 22:04
Par puta sam bio na podmornici, za vrijeme školovanja. Na starima tip 811 i tipu 821. Čini mi se da su ove starije bile komfornije, a sigurno su bile brže. Nikad nisam dobio želju da zaplovim na njima. Previše sam pročitao knjiga sa tom tematikom i nije mi se sviđala ideja da zaglavim kao štakor u limenom sanduku. Svi članovi posada su bili dobrovoljci. Imali su beneficirani staž 18/12 za razliku od nas ostalih koji smo imali 15/12. Imali su posebnu, pojačanu ishranu, poseban dodatak na štetnost po zdravlje (doduše dobivali smo ga i mi strojari, ali manje) i imali su nekakve dane za oporavak, znam da su išli zimi na skijanje, da li 7, 10 ili 15 dana ne mogu tvrditi. kad su se vraćali u Loru, izgledali su kao strašila, neobrijani, prljavi, šapke su im uvijek bile zgužvane, kao na filmu "Das Boot". Ipak, bilo je izraženo drugarstvo, bili su klapa, to se mora priznati. Mi smo ih zaj....... da od hrane nose samo čokoladu da bi što manje kenjali.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 16.07.14 10:06
Minolovac (citat):
Par puta sam bio na podmornici, za vrijeme školovanja. Na starima tip 811 i tipu 821. Čini mi se da su ove starije bile komfornije, a sigurno su bile brže. Nikad nisam dobio želju da zaplovim na njima. Previše sam pročitao knjiga sa tom tematikom i nije mi se sviđala ideja da zaglavim kao štakor u limenom sanduku. Svi članovi posada su bili dobrovoljci. Imali su beneficirani staž 18/12 za razliku od nas ostalih koji smo imali 15/12. Imali su posebnu, pojačanu ishranu, poseban dodatak na štetnost po zdravlje (doduše dobivali smo ga i mi strojari, ali manje) i imali su nekakve dane za oporavak, znam da su išli zimi na skijanje, da li 7, 10 ili 15 dana ne mogu tvrditi. kad su se vraćali u Loru, izgledali su kao strašila, neobrijani, prljavi, šapke su im uvijek bile zgužvane, kao na filmu "Das Boot". Ipak, bilo je izraženo drugarstvo, bili su klapa, to se mora priznati. Mi smo ih zaj....... da od hrane nose samo čokoladu da bi što manje kenjali.
U podmornici je neugodno pošto plovi u vodi i ako se nešto desi mislim mine, podvodne bombe i slično nema joj spasa, potone. Nije za ljudi sa klaustrofobijom i ne možeš prozor otvorit za svež vazduh. Sečam se filma "Das Boot" i čitao sam knjigu, nema tuširanja, umivanja, užaš, kakav smrad je to bio.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 0:22
Evo, Ianmarkk, tu ćeš u desetak minuta svašta (najosnovnije) saznat:
A svidjet će ti se i glazba...
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:06
Super video, svaka čast, a muzika je slična ko u filmu "Das Boot" ??! Nijednom nisam video podmornicu JNA ni u pristaništu, ni inače da izplovi. Pa ove naše podmornice i nisu bile slabe, ko zna gde su sve završile? Nemačke su bile obojene sivo a naše plavo, ko more!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:16
ianmarkk (citat):
... ko zna gde su sve završile?
Ianmarkk, obradili smo već na temi sudbinu ama baš svih podmornica ex-JRM. I ne samo njih, nego i većine ostalih brodova. Uzmi si malo vremena pa prođi temu.
Pa kad pročitaš, pitaj dalje jer se uvijek može nešto pitati.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:18
Max Blitz (citat):
Ianmarkk, obradili smo već na temi sudbinu ama baš svih podmornica ex-JRM. I ne samo njih, nego i većine ostalih brodova. Uzmi si malo vremena pa prođi temu.
Pa kad pročitaš, pitaj dalje jer se uvijek može nešto pitati.
Znam, da su slabo završile to mi je jasno. Ne sve neke su obnovljene i to je super. Mislio sam koje železare i to, verovatno to sada niko ne zna više.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:22
ianmarkk (citat):
Znam, da su slabo završile to mi je jasno. Ne sve neke su obnovljene i to je super. Mislio sam koje železare i to, verovatno to sada niko ne zna više.
E, sad, koje željezare su topile metal, mislim da i nije najbitnije. Ono što je rezano u Tivtu, išlo je valjda u Nikšić, ali ne mora ni to bit. Brodovi su rezani i u Hrvatskoj, Turskoj i Albaniji, i o tome je bio riječi na temi.
Pojedini ogoljeni trupovi trunu negdje u kraj luka.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:24
Max Blitz (citat):
E, sad, koje željezare su topile metal, mislim da i nije najbitnije. Ono što je rezano u Tivtu, išlo je valjda u Nikšić, ali ne mora ni to bit. Brodovi su rezani i u Hrvatskoj, Turskoj i Albaniji, i o tome je bio riječi na temi.
Pojedini ogoljeni trupovi trunu negdje u kraj luka.
Nije najbitnije ali mene je intersiralo...... evo gledam slike i čitam sve što ste objavili o JRM
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:29
pera84 (citat):
Prefarbati, nasminkati, usidriti u kraj luke i koristiti kao turisticku atrakciju. Zaposliti par "vodica" nekoliko na odrzavanju i prodaji karata. Malo "dosoliti" istorijske dogadjaje, zapadni turisti se pale na takve stvari.
Imaš pravo samo stranci to znaju dobro iskoristit, oni bi i gumenjak pokazivali, ko atrakciju ovi "bivši" naši, jišta ili vrlo malo, šteta!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:29
ianmarkk (citat):
Nije najbitnije ali mene je intersiralo...... evo gledam slike i čitam sve što ste objavili o JRM
S metalom se poslije bave razni privatnici, kupci i nakupci, brod prođe više ruku, kako to već biva, ima i sive zone poslovanja, gdje ćemo se još i s tim bavit.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:31
Max Blitz (citat):
S metalom se poslije bave razni privatnici, kupci i nakupci, brod prođe više ruku, kako to već biva, ima i sive zone poslovanja, gdje ćemo se još i s tim bavit.
Pa sigurno nečemo se još time baviti, ko bi sve ove i znao
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:46
Evo ti pikanterija:
Podmornica P-831 'Sava' je išla u Tursku na rezanje a da s nje nije skinuta sva oprema koja nije metal - sekundarna sirovina. I priča je da je ta oprema više vrijedila nego suma koja je dobijena za cijelu podmornicu u kompletu. I naknadno su išli u Tursku neki ljudi iz Ministarstva obrane CG. Zašto su išli ako je tamo trebao ići samo metal? Na Palubi info su o tome raspravljali upućeni, pa nisu ništa sigurno zaključili.
ianmarkk Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 17.07.14 13:51
Max Blitz (citat):
Evo ti pikanterija:
Podmornica P-831 'Sava' je išla u Tursku na rezanje a da s nje nije skinuta sva oprema koja nije metal - sekundarna sirovina. I priča je da je ta oprema više vrijedila nego suma koja je dobijena za cijelu podmornicu u kompletu. I naknadno su išli u Tursku neki ljudi iz Ministarstva obrane CG. Zašto su išli ako je tamo trebao ići samo metal? Na Palubi info su o tome raspravljali upućeni, pa nisu ništa sigurno zaključili.
Zašto su išli, ko bi znao a sigurno se isplatilo . Znači oprema je bila još u dobrom stanju ili toliko vredna pa makar bila loša. kad ovi ne znaju, kako bi mi?!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 22.07.14 1:14
U prvih 30-tak sekundi vidi se lansiranje torpeda iz podmornice i s TČ-a, lansiranje protubrodskih raketa itd...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 22.07.14 1:58
U povijesti pomorskog ratovanja zabilježen je prvi slučaj potapanja jedne podmornice od strane neke druge podmornice u vodama oko Palagruže. Početkom kolovoza 1915. austrougarsko mornaričko zrakoplovstvo otkrilo je talijansku podmornicu 'Nereide' u zoni Palagruže, te je poslana podmornica U-5 (zapovjednik von Trapp) koja se tada nalazila u Puli. Zbog lakšeg kvara antene zaustavlja se u Komži na Visu i nakon popravki nastavlja put Palagruže. Zbog neopreznosti talijanske posade (zastava je bila podignuta prije svitanja, a dio mornara je bio na obali), podmornica 'Nereide' je potopljena drugim torpedom ispaljenim s U-5. 1972. podmornica je izvađena, a ovo je fim o sudjelovanju JRM u toj akciji.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 22.07.14 22:03
Stazio (citat):
Ovi brodovi su skupi u eksploataciji i VCG ih, najvjerovatnije, neće moći zadržati (već sada su bez posade - u rezervi). U raznim stručnim (i manje stručnim) tekstovima bilo je različitih ideja za buduću upotrebu ovih brodova ali mislim da će biti prodati ili otići na rezanje.
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 25.07.14 3:10
SveJug (citat):
Stazio (citat):
Ovi brodovi su skupi u eksploataciji i VCG ih, najvjerovatnije, neće moći zadržati (već sada su bez posade - u rezervi). U raznim stručnim (i manje stručnim) tekstovima bilo je različitih ideja za buduću upotrebu ovih brodova ali mislim da će biti prodati ili otići na rezanje.
I dalje su na vezu u Barsku luku i rdjaju.
Koliko sam upućen i ovi su kupljeni i dolaze u moje krajeve na proljeće ako ne i ranije.Na žalost kupuje ih onaj koji nije nikad bio čovjek ali je u njegovom posjedu većina nekadašnjeg ponosa Ratne Mornarice u savršenom stanju ali drugoj namjeni pa mi je opet u neku ruku drago.. Btw samo su dva broda na njegovom imenu i pod našom zastavom,ostali pod tuđim zastavama ali u njegovom vlasništvu - bolje rečeno kao i svugdje po svijetu: bolje biti bez ku..a nego bez sreće,pamet i završena osnovna škola su popratne nuspojave koje itekako uspijevaju..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 25.07.14 3:49
SveJug (citat):
I dalje su na vezu u Barsku luku i rdjaju.
Nista ne brini, uvalice Milo to nekome kao muzejski eksponat. Ono sa podmornicama je bila genijalna ideja. Posto vise niko nece tu starudiju ni kao staro gvozdje, nacin da ih se resis je da ponudis nekome kao poklon. Od celokupne JNA flote mislim da su jedino Kotor i Pula jos uvek u plovom stanju.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 25.07.14 4:03
BEOGRAD (citat):
Nista ne brini, uvalice Milo to nekome kao muzejski eksponat.
Dio manjih brodova ex-JRM, barkasa, starih minolovaca i patrolnih čamaca klase Mirna su već u Hrvatskoj i plove kao turistički brodovi. To je sve išlo nekim privatnim kanalima, očito Matrix zna detaljnije. Međutim, pročitao sam negdje da je Hrvatska nedavno (valjda ulaskom u EU) uvela neke restrikcije na uvoz plovila starijih od 20 godina, a sad trenutno ne mogu nać pobliže o tome.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 25.07.14 4:09
Max Blitz (citat):
Međutim, pročitao sam negdje da je Hrvatska nedavno (valjda ulaskom u EU) uvela neke restrikcije na uvoz plovila starijih od 20 godina, a sad trenutno ne mogu nać pobliže o tome.
Eto ti primera kako Evropa pokvari coveka. Do skoro je to bila prosecna starost automobila, a sada ni brodovi tih godina ne mogu da prodju.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 25.07.14 4:16
BEOGRAD (citat):
Od celokupne JNA flote mislim da su jedino Kotor i Pula jos uvek u plovom stanju.
Od ex-JRM flote HRM koristi četiri patrolna broda klase Mirna, RToP-21 'Šibenik' (iste klase kao ove u Baru), BŠ-72 'Andrija Mohorovičić', BS-73 'Faust Vrančić' (ex-PS-12 'Spasilac'), pomoćni teretni brod PT-71, dva lučka remorkera klase LR-66, nekoliko desantno-jurišnih čamaca, barkasa i jahti. Bilo je još nešto plovila koji su iskorišteni do maksimuma i rashodovani. Izgrađeno je nekoliko novih većih plovila (dvije RToP, dva minopolagača, minolovac i školski brod jedrenjak) i kupljene su dvije raketne topovnjače. Uskoro će se graditi još pet patrolnih brodova dužine 40-tak metara, brzine 28-30 čvorova i istisnine 220 tona.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 30.07.14 16:39
Max Blitz (citat):
SveJug (citat):
Trudicu se ali je pak malo skakljivo ici oko vojne baze sa fotoaparatom.
Evo SveJug, probaj malo iz bližeg slikati ove nove policijske glisere u Baru. Ovdje su u društvu sa starim PČ-ima iz JRM, koji su kasnije neko vrijeme bili policijski brodovi, ali su očito svoje odslužili.
Malo jutros porosilo (citaj SAMO malo) i sada lose vreme za plazu pa napravili mali izlet ka tvdrdjavi Ratac i Sutomoru i eto sta vide. [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 31.07.14 20:34
Mogao sam i filozofirat dok nisam vidio glave motora. Galeb.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 31.07.14 21:18
Minolovac (citat):
Mogao sam i filozofirat dok nisam vidio glave motora. Galeb.
Bravo, po tko zna koji (ni prvi ni zadnji) put.
A ovi što uče su pitomci?
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 31.07.14 21:40
Ma pitomci nego što
Minolovac Desetar
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice 31.07.14 22:01
Vjerojatno pitomci, izraslije face, akademci. Na prvoj fotki pbb mi liči na Gorana Žanka, on je otišao na Galeb s minolovaca negdje 82/83. Bio je kdant na M144 i sudjelovao u potapanju M143 na Pomeni 1979.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice
Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice