FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Jan 20, 2013 10:20 pm
Ovaj video već postoji na temi 'Komandni most', a stavit ću ga i tu, kad se već ovdje priča samo o bodovima JRM:
Združena taktička vježba 'Podgora 72'
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Jan 20, 2013 11:39 pm
Max Blitz (citat):
Ovaj video već postoji na temi 'Komandni most', a stavit ću ga i tu, kad se već ovdje priča samo o bodovima JRM: Združena taktička vježba 'Podgora 72'
Iz hronologije SFRJ i SKJ za 1972 godinu: "21—25. oktobar U vodama srednjeg Jadrana (Šibenik-ostrvo Jabuka-ostrvo Palagruža-Dubrovnik-Vrgorac-Sinj) izvedena je pomorska združena vežba „Podgora 72“. Ona je izvedena u duhu operatvne situacije prošlogodišnjeg manevara „Sloboda 71“, radi provere i dalje razrade doktrine opštenarodnog odbrambenog rata protiv agresora na ostrva, obalno more i obale. Ovoj pomorskoj vežbi prisustvovao je i Vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ maršal Jugoslavije Josip Broz Tito, a na kraju vežbe je održan svečani defile Jugoslovenske ratne mornarice." Ovo je bio najveći združeni manevar sva tri vida oružanih snaga održan u SFRJ.
Rade012 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-02-01
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Feb 01, 2013 3:43 pm
Žao mi je što će mi ovakav post biti prvi post na ovom forumu, ali moram da pitam tzv. Vojnika graničara sa koje adrese je pokrao materijale koje je ovde objavio kao svoje?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Feb 01, 2013 3:57 pm
Zdravo Rade i dobro došao na forum! Vojnika Graničara ti više nema na forumu, baniran je zbog neprimjerenih postova mislim u vezi zbivanja 1991.g. Često se i sam služim raznim izvorima, nemoguće je sve znati napamet. Nekad navedem izvor, nekad i ne, zavisi, ali nije iz loše namjere. Rukovodim se sljedećim principom: što se da skinuti doslovno u par klikova mišem, dozvoljeno je. Mada bi bilo pristojno uvijek navesti izvor. Ali i to od kud uzmeš je uzeto najčešće od negdje drugdje, pa je teško ući u trag prvom postavljaču članka! Nikad ne bih hakirao nečije stranice ili zaštićene podatke, bože sačuvaj!!! Eto, nadam se da sam ti rekao par riječi u vezi toga, jer znam da Vojnik Graničar neće.....
Rade012 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-02-01
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Feb 01, 2013 6:00 pm
Hvala na odgovoru.
Inače, lako je otkriti kada nije našao za shodno i tačku i zarez da promeni.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Feb 01, 2013 6:46 pm
Rade012 (citat):
Hvala na odgovoru. Inače, lako je otkriti kada nije našao za shodno i tačku i zarez da promeni.
Slažem se s tobom! U tom slučaju bi trebalo navesti izvor, ali, opet kažem, i takav članak najčešće nije originalan. Potrudim se nekad oko nekih postova (zavisi od teme). Uzmem nekoliko članaka, npr.: dnevne novine, stručni članak na netu, knjigu koju imam doma, wiki, i iz glave što znam.... I iz svega toga složim jedan post. Nekad mi treba i sat vremena za jedan post. To je moja stvar kako radim, kako mi se da, kako kad. Ne kažem da itko drugi treba tako, da ne kažem 'komplicirati sebi život'. Tako da mojeg, odnosno tuđeg, u nekom postu ima od 20-95%. Teško je onda tu navoditi sve izvore, ovo je ipak forum, nije pisanje stručnog rada u kojem se to mora, odnosno moralo bi. Evo, opet sam sad nešto iskomplicirao i pametovao, oprostite............
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 3:48 pm
Nije ni brod ni podmornica, ali zaslužuje naći se na ovoj temi:
Lučka dizalica LDI-18 je samohodna plovna dizalica namijenjena za podizanje tereta do 100 tona težine.
Izgradnja lučke dizalice LDI-18 je završena 22.05.1981. godine u brodogradilištu 'TITO' u Beogradu. U Flotnu listu JRM je upisana 25.05.1981. godine kada je isplovila iz Beograda preko Dunava i Crnog mora za bazu Divulje kod Splita, odnosno Trogira, kao svoju prvu luku baziranja. Od 1992. godine nalazi se u MTRZ 'Sava Kovačević' Tivat, da bi 2006. godine prebazirana u luku Kumbor, gdje se i danas nalazi. Tijekom proteklog perioda LDI-18 izvršila više namjenskih zadataka od kojih su važniji dizanje potonulog broda 'PUEBLO' u luci Portomontenegro Tivat, dizanje i prevoženje podmornica P-911, P-912 i P-913, dizanje i remont m/g Polycat. Planirano je da se ova plovna dizalica opremi suvremenim navigacijskim i sredstvima za komunikaciju i vezu.
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 4:05 pm
Max Blitz (citat):
..... dizanje i remont m/g Polycat.
POLYCAT-990 je motorni čamac namijenjen za prevoženje ljudstva. Izgradnja motornog čamca POLYCAT-990 je završena 1978. godine u Damenu, Nizozemska. U Flotnu listu je upisan dana 11.09.1978. godine. Ovaj na slici nije iz JRM, ali sam ga spomenuo na prethodnom postu, pa čisto da vidite.
Od 1997.g. nalazio se u sastavu RM i služio za potrebe prevoženja ljudstva sa mjestom baziranja u MTRZ 'Sava Kovačević' Tivat, da bi 2006.g. prebazirao u luku Kumbor, gdje se i danas nalazi. Brod je kupljen za potrebe TOC i nalazio se na zaduženju VP 2342 Prevlaka. Trenutno se koristi za specijalna prevoženja i državni protokol CG.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 4:38 pm
LDI-18 i remorker PR-41 "Orada" će ostati u sastavu Odreda za spašavanje mornarice VCG sa predviđenim učešćem i u međunarodnim vježbama i mornaričkoj saradnji.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 4:49 pm
Pučinski remorker PR-41 'Orada'
Remorker PR-41 'Orada' je brod namijenjen i opremljen za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara na moru. Brod izvršava sljedeće zadatke: - Spašavanje posada potonulih, prevrnutih ili oštećenih brodova i plovnih sredstava - Odsukivanje nasukanih i tegljenje oštećenih brodova - Održavanje plovnosti brodu koji tone - Pružanje pomoći pri gašenju požara na brodovima i u priobalnom dijelu teritorija
Izgradnja remorkera je završena 19.04.1989. u brodogradilištu 'TITO' u Beogradu. U Flotnu listu JRM je upisan dana 21.04. 1989. kada je isplovio iz Beograda preko Dunava i Crnog mora za Divulje (Split) za svoju prvu luku baziranja. Od 1992. nalazi se u MTRZ 'Sava Kovačević' Tivat, da bi 2006. prebazirao u luku Kumbor, gdje se i danas nalazi. U tri navrata brod je izvršavao zadatke u stranim vodama i to 2005. u zajedničkoj pomorskoj vježbi sa RM Italije pod nazivom 'Zajednički horizont' u području luke Brindisi u R.Italiji, 2009. pod zastavom Crne Gore u sastavu grupe 'Adrion' u području luke Drač, R.Albanija i 2010., također u sastavu grupe 'Adrion' u području tarantskog zaljeva R. Italija.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 10:15 pm
Znaš Stazio što mi je interesantno kod remorkera? I kad je bio nov novcat, na njega su na bokove stavili stare kamionske gume!!
Ne sjećam se da sam vidio manji remorker bez starih guma na njemu!
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 10:29 pm
Max Blitz (citat):
Znaš Stazio što mi je interesantno kod remorkera? I kad je bio nov novcat, na njega su na bokove stavili stare kamionske gume!!
Ne sjećam se da sam vidio manji remorker bez starih guma na njemu!
Izgleda da su se dobro pokazale, kao amortizeri, kada se prislanja uz drugo plovno sredstvo ili pristaje uz obalu. Postoje i oni gumeni bokobrani ali valjda nisu dovoljni. Gledao sam ovaj remorker u akciji prilikom asistencije remorkerima u brodogradilištu Bijela. Uvodili su u dok tanker dužine preko 200 m, ima sjajne manevarske sposobnosti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 10:45 pm
Kad sam bio negdje osnovna škola, i to niži razredi, skužio sam da mi nemamo nosače aviona!!! I to više njih, ne jedan!
I da se ne misle ni graditi! I to je bio veliki šok za mene, stvarno, bio sam jako utučen...
Jer sam shvatio da baš nemamo najjaču mornaricu na svijetu kakvu sam ja htio da imamo.
I dugo mi je trebalo da to nekako prihvatim, ali nisam nikada sasvim!!
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 11:07 pm
Max Blitz (citat):
Kad sam bio negdje osnovna škola, i to niži razredi, skužio sam da mi nemamo nosače aviona!!! I to više njih, ne jedan!
I da se ne misle ni graditi! I to je bio veliki šok za mene, stvarno, bio sam jako utučen...
Jer sam shvatio da baš nemamo najjaču mornaricu na svijetu kakvu sam ja htio da imamo.
I dugo mi je trebalo da to nekako prihvatim, ali nisam nikada sasvim!!
I ja sam postavio takvo pitanje u osnovnoj školi a nastavnik mi je rekao: "Ostrvo Vis je naš nepotopivi nosač aviona." Vidiš da smo imali odgovor na sve.
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 11:27 pm
Max Blitz:
Citat :
Kad sam bio negdje osnovna škola, i to niži razredi, skužio sam da mi nemamo nosače aviona!!!
Za doktrinu obrambenog rata za kakav smo se spremali nisu ni potrebni nosači aviona ali da nam je PVO bila tako slaba može se smatrati velikom strateškom pogreškom. Da nas je slučajno tko napao prošli bi kao i Srbija 1999. godine!
_________________ Živjeti znači boriti se
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 11:31 pm
Boske (citat):
Za doktrinu obrambenog rata za kakav smo se spremali nisu ni potrebni nosači aviona ali da nam je PVO bila tako slaba može se smatrati velikom strateškom pogreškom. Da nas je slučajno tko napao prošli bi kao i Srbija 1999. godine!
Znamo sve to, ti si sad to ozbiljno objasnio, nije u tome poanta.
I za Vis znam, uvijek su govorili da je Vis naš nosač aviona. Ma kakav Vis, ja sam htio prave nosače aviona kakve su imali Amerikanci.....(Rusi su ih imali malo, to me isto razočaralo...) Nikad to nisam uspio skroz prežalit, kažem vam........
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Sun Feb 03, 2013 11:35 pm
Znam ja da si ti mislio da smo mi u svemu superiorni E a sad te stvarnost pritjerala u kut a sjeta srce kida
_________________ Živjeti znači boriti se
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 04, 2013 12:57 am
Ronilačke barkase BRM
Ronilačka barkasa je namjenski drveni brod za podršku manjim i srednjim grupama ronilaca. Izgrađena je specijalno za ronilačke potrebe. Namjenjena je za podršku školskim ronjenjima i podršku profesionalnim roniocima za zarone do dubine od 40m, a u slučajevima spašavanja ljudskih života i do 60m dubine.
Kao namjenski ronilački brod i danas se koristi za:
- osiguranje ronjenja, - pružanje pomoći kod ronilačkih incidenata, - sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja, - pomoć civilnim institucijama prilikom prirodnih i izazvanih katastrofa, - pomoć civilnim institucijama u osiguranju nemetane plovidbe u teritorijalnom moru
Za potrebe JRM napravljeno je 8 ronilačkih barkasa tipa BRM od '79.-'83. u brodogradilištu 'Punat' na otoku Krku. Karakteristike: drvena konstrukcija, deplasman 38.5-45 t, dimenzije 20.50-4.50-2.40m, gaz 1.7m po krmi, pogon 2x218KW, brzina 10 (max. 11.7) čvorova, posada 12 članova, naoružanje 1xPAT 20mm. U Flotnu listu JRM su uvedene početkom 80-tih. (BRM-81 '79.) Opremljene su kompresorima, zračnim bankama i prijenosnom dekompresijskom komorom (RK) ''Galeazzi''. Imaju prostor za opremanje i raspremanje ronilaca, prostorije za posadu, ronioce i sanitet. Danas Mornarica VCG ima BRM-81 i BRM-85, a HRM MRB-83. (Malo je okrenut naziv u HRM, radi se o istom.)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 04, 2013 10:54 pm
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 05, 2013 1:26 am
Općenito o barkasama u JRM:
Barkasa kao plovni objekat svrstava se u plovna sredstva, ne u brodove. Barkasa nema formacijsko mjesto komandanta i k-dira V BO već komandira barkase i motoriste. Također, formacijski ova mjesta popunjavaja podoficirski kadar (zast./zast.I.kl.), dok ostatak posade čine mornari. U JRM je postojalo nekoliko tipova i podtipova barkasa. Prema dimenzijama, možemo ih podijeliti na velike, srednje i male, pri čemu u velike spadaju Barkase Hidrografske (BH) i Barkase Školske (BŠ), srednje, u koje spadaju Barkase Motorne (BM) i Barkase Ronilačke Motorne (BRM - veći tip) i manje, poput BRM - manji tip. Najmanje barkase su bile Barkase Motorne Transportne (BMT). Barkase BRM smo opisali u prethodnim postovima. Najmasovniji tip u upotrebi bio je BM. Barkase u mirnodopskoj formaciji ne nose topovsko naoružanje dok prema planovima naoružavanja dobijaju svoje topove 20mm sa pripadajucim b/k koji se montiraju po pramcu i krmi sa sanducima za municiju. Formacijski imaju autonomiju kraćeg boravka na moru obzirom da imaju prostorije za kuhanje, spavanje kao i sanitarne prostorije.
U mirnodopskim uvjetima uključene su u sastav većih jedinica prema potrebama, a u svakom VPS (Vojno pomorski sektor) kao i u Ratnoj Luci Lora postojala je po jedna četa plovnih sredstava u kojoj su bazirale barkase. Takve čete bile su pod neposrednom komandom mornaričkih pozadinskih baza. Barkase su bile pridodavane i samostalnim jedinicama kakva je recimo bio 16. protivminski divizion u Pločama ili 82.PC u Divuljama. Glavni namjenski zadaci koji su izvršavani ovim plovnim objektima bili su mahom transport jedinica ili njihovih dijelova, kao i redovno opskrbljivanje izdvojenih objekata ili brodova, te razvoz starješina po otocima ili na druga radna mjesta, prema radnim rasporedima unutar matičnog područja baziranja. Za izvršenje takvih zadataka imale su neophodan transportno-smještajni prostor na krmi dok su se sve ostale neophodne prostorije nalazile na prednjem dijelu broda. Velike barkase (BH i BŠ) su prostorno bile određene spram svojih zadataka tako da je BŠ imala mogućnosti prevoženja čitavog voda pitomaca sa njihovim predavačima i pratećim osobljem na više dana. Slično tome, BH su imale organizirane smještajne kapacitete u više posebnih kabina za duži boravak na moru za više starješina/istraživača sa svom pratećom opremom. Tip, odnosno serija barkasa i brojno stanje u JRM: Tip - serija i broj: BM-58 (1), BM-61 (9), BRM-31 (2), BRM-41 (3), BRM-51 (2), BRM-53 (1), BRM-81 (8 ), BMT-1 (13), BH-1 (2), BH-11 (2) i BŠ-21 (2). Na primjer: BRM-81 je prva u seriji pa idu redom 82,...88 a u zagradi je koliko ih je iz te serije napravljeno!
Max Blitz: komentar modifikovan dana: Tue Feb 05, 2013 2:21 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 05, 2013 1:46 am
Deplasman: 30.5 / 35 t Dimenzije: 18.20 x 3.88 x 2.2m Gaz: pramac 1.66 m, krma 1.80 m; Pogon (vrsta i snaga): dizel, 2 x 66 kW; Brzina (ekonomska i maksimalna): 8/10 čvorova Daljina plovljenja: 1.080 M, autonomnost: 4 dana, broj članova posade: 10, vrsta gradnje: drvo Godina i mjesto gradnje: 1974, Punat, otok Krk, utrošak goriva (kg/h): 10.5/22.5 Naoružanje: 1 x 20mm M-71 (u ratu) Brodske zalihe: vode 1.7 t, goriva 1.5 t, mogućnost krcanja: 6 ronilaca (4 laka i 2 teška), Brodska sredstva i uređaji: dubinomjer 'ATLAS – 460', radio telefon UKT-FM 66/17
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Feb 06, 2013 3:18 am
Opisali smo barkase općenito, a rekao bih i još nešto. Možda će se netko pitati zašto sad ne postavljamo slike svih tih pustih tipova barkasi koje su postojale u JRM? Zato jer ih jednostavno nema! Odnosno, nema ih dovoljno. Barkasa nije atraktivan brod da se slika za novine kao promocija i reklama snage JRM, a ni bilo koje druge mornarice. Uvijek se snimaju krstarice, razarači, podmornice, nosači aviona.... Barkase su nepravedno zapostavljene prema mnogim kriterijima! One su u JRM služile svojoj svrsi u najpotpunijem smislu te riječi! Kao pomoćni i opskrbni brodovi! Nemoguće je zamisliti bilo koju svjetsku mornaricu bez pomoćnih brodova o kojima se malo piše i govori. I ne snima ih se! Zato jer kod laika (a takva je većina ljudi) često nailaze na nerazumijevanje (pa i podsmijeh) zbog nepoznavanja materije.
Barkasa je mali brod i zahtijeva izuzetno vještu i sposobnu posadu, pogotovo na malim barkasama od svega nekoliko članova posade, gdje u načelu, svi rade sve! Mali brod je puno osjetljiviji i ranjiviji u odnosu na vremenske i sve druge nepogode i opasnosti. Ne trpi neplivače i općenito ljude koji se boje mora! Na velikom ratnom brodu dobar dio posade more i ne vidi. Negdje su po utrobi broda zaokupljeni svojim specijalnostima i aktivnostima. I mogu si priuštiti da budu i neplivači! Zato se na temi 'krpamo' sa slikama barkasi do kojih možemo doći. I postavljamo slike barkasi koje su bile u službi u JRM, a sad su (te iste) dio Mornarice VCG, HRM ili su postale privatno vlasništvo pojedinaca koji ih koriste u druge svrhe (najčešće turističke), te su prebojane sasvim drugim bojama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Feb 06, 2013 4:06 am
Barkasa Motorna Transportna BMT-12
Na barkasi BMT-12 sam uglavnom proveo vojni rok u Kumboru u VP 6018. Dosta toga sam već pisao na temi:
Deplasman: 4.8t puni: 10t Dimenzije: dužina: 10, 12m, širina 3.29m, visina s nadgrađem: 1.92m Gaz po krmi: 1.06m Vrsta gradnje: drvo Pogon: diesel 48KW, brzina 8 (max 8,5) čvorova Nosivost: do 5t (30 osoba i 2.2 t tereta), 3 člana posade Osim ove BMT-12, u mojoj jedinici su još bile barkase BMT-6 i BMT-13, te veća barkasa BM-66, koja je bila stacionirana u Dubrovniku. JRM je imala ukupno 13 ovakvih BMT barkasi građenih od '70. do '72. u Šibeniku
Bio sam komandir barkase, imao sam mornara-motoristu i još jednog mornara. Prevozili smo ljude i teret diljem Bokokotorskog zaljeva.
Danas moja barkasa izgleda ovako Prebojali su je u neke čudne i neodgovarajuće boje za vojni brod i prevozi turiste! I dodana je ova ograda na pramcu koje nije bilo, valjda da turisti ne padaju u more. Jedino dobro na ovoj slici su one mažoretkinje u crvenom u pozadini! Barem nešto veselo....
Max Blitz: komentar modifikovan dana: Wed Feb 06, 2013 1:41 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Feb 06, 2013 12:56 pm
Max Blitz (citat):
Jedino dobro na ovoj slici su one mažoretkinje u crvenom u pozadini! Barem nešto veselo....
Dobar je i onaj brod u pozadini. To je "Vodena Kočija", turistički brod koji je u Boku došao sa Sene, naročito je atraktivan uveče kada je osvijetljen.
Naslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Fri Feb 15, 2013 12:59 am
Barkasa BM-58 'Barbara'
'Barbara' je metalna barkasa izgrađena još davne 1926.g. u Nürnbergu u Njemačkoj. Naglasio bih ovo metalna, jer smo do sada uvijek govorili da su barkase drvene. Kao svoj diplomski rad, napravili su je učenici tamošnje Tehničke škole, a brod je nedugo potom, kao dio reparacije za štetu nanešenu u I. svjetskom ratu, stigao u Kraljevinu Jugoslaviju. Motorna barkasa tada je uvrštena u flotu Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije u kojoj je u Boki Kotoskoj služila kao putnički i lučki tender za prijevoz tereta. Od 1951.g. pa do prvih godina 21. stoljeća, kao vojna motorna barkasa BM-58, 'Barbara' je stalno plovila između Tivta, Risna i Kumbora prevozeći radnike tivatskog vojnog brodogradilišta 'Arsenal', a uz njih i građane, đake, studente... Obzirom na njene godine i starinski način izgradnje, odnosno zakovičastu konstrukciju trupa, 'Barbara' je danas i svojevrsni pokretni spomenik tehničke kulture, pa se razmišlja da se i u priču o njenoj obnovi, uključi i Regionalni zavoz za zaštitu spomenika kulture iz Kotora. Prije skoro tri godine 'Barbara" je iz mora izvađena na suho, u marini kompanije 'Navar' u Bonićima, gdje se i danas nalazi. Stručnjaci 'Navara' i specijalizirane firme za tehničku inspekciju brodova 'Invar', detaljno su pregedali stari brod, te su napravljene dvije verzije idejnog projekta obnove i rekonstrukcije 'Barbare' za potrebe općine Tivat.
Deplasman: 32 t Dimenzije: 20.95 x 3.70 x 3.30 m Gaz: pramac 0.75 m, krma 1.65 m, Pogon (vrsta i snaga): dizel 1 x 121 kW, Brzina (ekonomska i maksimalna): 5.2/10.3 čvorova Daljina plovljenja: 125 milja, autonomnost: 1 dan, broj članova posade: 3, vrsta gradnje: čelik Godina i mjesto gradnje: 1926., Njemačka, utrošak goriva (kg/h): 18/26 Brodske zalihe: vode 0.4 t, goriva 0.44 t Mogućnost krcanja: 50 vojnika sa osobnim naoružanjem i opremom, - 3 do 4 t tereta Brodska sredstva i uređaji: magnetni kompas
U lokalnoj upravi imaju velike planove za 'Barbaru'. Preurediti je u plovilo za reprezentativne svrhe, koristiti za odvijanje lokalnog brodskog prometa, a spominjala se i ideja da barkasa služi kao svojevrstan školski brod za praktičnu obuku polaznika Centra za obuku pomoraca tivatskog Fakulteta za mediteranske poslovne studije, čiji je općina Tivat jedan od osnivača i vlasnika.
Izgled 'Barbare' nakon rekonstrukcije, prema idejnom projetku
'Navar' je napravio idejno rješenje obnove broda kao reprezentativnog plovila sa višestrukom namjenom korištenja, što bi podrazumijevalo i značajno veće radove na 'Barbari' i veća financijska ulaganja. S druge strane, u Centru za obuku pomoraca Tivat izradili su i predlagali prilično jeftinu varijantu postupne obnove broda koji bi se prvenstveno koristio kao školsko plovilo i ljeti za prijevoz turista, tako da bi brod sam zarađivao za nastavak obnove. Dodatni problem je specifična tehnologija izgradnje 'Barbare', čiji su limovi trupa međusobno spojeni zakovicama, jer 1926.g., kada je napravljena, nije postojala tehnologija elektrolučnog zavarivanja metala. Danas se remontom brodova zakovičaste konstrukcije bavi samo par brodogradilišta u Europi, ali bi se i to u slučaju 'Barbare' moglo premostiti specifičnim tehnološkim rješenjima kojima bi se sanirali djelovi trupa koji su u najlošijem stanju.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: Wed Jul 09, 2014 11:27 am; prepravljeno ukupno 2 puta
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 18, 2013 6:51 pm
Podmornica "Heroj" u bivšem Arsenalu u Tivtu , ispred muzeja pomorskog nasledja u julu prošle godine
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 18, 2013 7:04 pm
flexi (citat):
Podmornica "Heroj" u bivšem Arsenalu u Tivtu , ispred muzeja pomorskog nasledja u julu prošle godine
Odlična slika flexi, nažalost, još to nisam stigao obići iako mi je veoma blizu kuće.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 18, 2013 7:22 pm
Flexi, zdravo i dobro došao na forum! Lijepa slika! Nažalost, nekima je razvukla format foruma, jer je veća od formata 800x600, pa te molim da je smanjiš, hvala ti!
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 18, 2013 10:43 pm
Max Blitz (citat):
Flexi, zdravo i dobro došao na forum! Lijepa slika! Nažalost, nekima je razvukla format foruma, jer je veća od formata 800x600, pa te molim da je smanjiš, hvala ti!
hvala na dobrodošlici Max , paziću u buduće na format slika .pozdrav
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Wed Feb 20, 2013 9:46 pm
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 25, 2013 10:49 am
Interesuje me, da li ima ko koju fotku od remorkera PR 37 ZUBATAC. Na njemu sam vršio dužnost kao mašinista godine 1974/75, prije skidanja u 7 mesecu išli smo u remont SAKO u Tivtu. Voleo bih, da se javi ko je u to vreme bio na njemu...
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 25, 2013 4:46 pm
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Mon Feb 25, 2013 5:20 pm
slovenec (citat):
Interesuje me, da li ima ko koju fotku od remorkera PR 37 ZUBATAC. Na njemu sam vršio dužnost kao mašinista godine 1974/75, prije skidanja u 7 mesecu išli smo u remont SAKO u Tivtu. Voleo bih, da se javi ko je u to vreme bio na njemu...
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 26, 2013 8:48 am
Hvala na fotkama, kad sam ih vidio razplakao sam se ko mali... Lepe uspomene imam na to doba...
Hvala još jednom.
slovenec Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2013-02-25
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 26, 2013 11:30 am
Na donjim slikama izgled je PR 37 nakon završenog remonta i več ima ugraden diesel motor, ona crno bijela jeste prava, ja sam bio još na brodu, koji je imao postrojenje na paru. ... Kurili smo na mazut...
slovenec Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2013-02-25
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 26, 2013 11:32 am
..Da dodam, k-dant broda bio je u to vrijeme Petrov Nikola, st.vod. I kl.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 26, 2013 12:11 pm
Pokušati ću doći do podataka o brodu, imam neku knjigu iz osamdesetih. Zanimljivo, nisam znao da je prvo imao parnu mašinu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Feb 26, 2013 12:34 pm
slovenec (citat):
Hvala na fotkama, kad sam ih vidio razplakao sam se ko mali... Lepe uspomene imam na to doba... Hvala još jednom.
Slovenec, zdravo i dobro došao na forum!! Pozdrav od još jednog mornara!! Služio na barkasama i ČM-ovima '87. Kumbor!! Ima i takva tema na 'Crnoj Gori'. Tamo sam pisao. Pitaj što god ti padne na pamet!!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 12:33 am
Dužina preko svega: 4,9 m Širina: 1,32 m Srednji gaz: 1,03 m Masa: 1400 kg Maksimalna brzina: 4,5 čvorova Ekonomska brzina: 3,7 čvorova Radijus djelovanja: 23 nm Operativna dubina ronjenja: 30 m Dopuštena granična dubina ronjenja: 60 m Najveća dubina ronjenja: 100 m
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 2:15 am
Motorna jahta 'JADRANKA'
Vjerojatno najatraktivniji brod u sastavu flote JRM koji je plovio u službi Protokola i Predsjednika Republike Josipa Broza Tita jest jahta 'Jadranka'. Riječ je i o danas vrlo luksuznom plovilu izgrađenom prije 28 godina u brodogradilištu "Punat" na otoku Krku. Unutarnje je opremanje broda obavljeno u susjednom brodogradilištu Kraljevica te je 'Jadranka' 1977. godine 'darovana' Titu koji se na njoj, kažu, prvi put odmarao po povratku s posjeta Kini i Sjevernoj Koreji. Te je godine brod punatskih kalafata upisan u Flotnu listu JRM, te je kao službena jahta predsjednika Tita zamijenila ostarjelu, ali nešto veću (42 metra dugu) jahtu 'Podgorka', te nešto manju, 22 m dugu jahtu 'Primorka' o kojoj se pročula vijest o nasukavanju na podmorsku hrid Krš od Đerana kraj ušća rijeke Bojane pored Ulcinja. 'Jadranka' je duga 'samo' 34 metra, ali i danas gracioznošću linija plijeni pozornost svih koji je vide. Konstrukcija je rezultat rada stručnjaka zagrebačkog Brodarskog instituta, a njezina bijela boja još više ističe ljepotu linija cijele jahte. Isto tako, istina je kako je ta prelijepa jahta zaplovila samo tri godine prije Titove smrti, ali ga je na krstarenjima po Brijunima i dalmatinskim otocima ugostila čak 24 puta. Tito je na 'Jadranki' često ugošćavao brojne strane državnike koji su mu otvoreno zavidjeli na tom brodu. Neki su jahtu pokušavali čak i 'kopirati', ali bez vidljiva uspjeha. Priča se kako je bivši rumunjski predsjednik Nicolae Ceausescu u toj nakani bio najuporniji, ali i - najneuspješniji!
Luksuznu jahtu pokreću dva MTU diesel motora sa po 12 cilindara, ukupne snage 2600 KS, zahvaljujući kojima postiže maksimalnu brzinu od 22 čvora. Ipak, ekonomska brzina 'Jadranke' je 16 čvorova, daljina plovidbe 485 NM uz zalihe vode od 6 i goriva 14.4 tona, što je dovoljno za samostalnu plovidbu bez pristajanja od čak 12 dana. Uz posadu od 12 članova, koja također uživa nemalu udobnost, jahta prima još toliko putnika.
Još i danas mnogi ostaju zatečeni kvalitetom izrade detalja i jahte u cjelini. Oprema jahte: ukrasni predmeti od bjelokosti i ostalih plemenitih materijala, profinjeni i vrlo kvalitetni namještaj od najboljih vrsta drveta i kože, unikatni pribor za jelo, te brojna umjetnička djela (među kojima se izdvajaju slike vodećih umjetnika bivše države - posebno slikara Ede Murtića), kao i klimatizacija svih brodskih prostora, još i danas su pojam istinskog luksuza. Danas je motorna jahta 'Jadranka' brod namijenjen za reprezantativne i protokolarne svrhe Predsjednika Crne Gore i Vlade Crne Gore.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 7:56 am
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 11:28 am
Vidim da su podaci ivađeni iz stručne literature. Ali jednostavno nije mi jasno zašto se taj patrolni čamac svrstava u deplasman? U pravilu deplasmansko dno trebalo bi od prove do krme imati zaobljeno duboko V dno,samim time takvo dno ne može razvijati velike brzine.Kod malih plovila cca 5-7m sasvim je svejedno dali je gore motor 50ks ili 80ks jer u pravilu brzina je uvjek ista ali raste potrošnja. U pravilu deplasmani masu vode guraju ispred sebe dok gliserska dna i poludeplasmani jednostavno sjeku masu vode. Na slici se doslovno vidi što prova radi da ne gura nego doslovno sječe površinu vode. Dakle taj čamac po svemu trebao bi spadati definitivno pod poludeplasman. A poludeplasman trebalo bi biti nešto slično gliserskom dnu ali opet nije jer glisersko dno je je ravno. E sad neznam od kada datiraju izvedbe trupa u poludeplasmanskom režimu?Možda je literatura starija? Matrix ti znaš o čemu pišem i što želim reći?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 11:39 am
purger (citat):
Vidim da su podaci ivađeni iz stručne literature. Ali jednostavno nije mi jasno zašto se taj patrolni čamac svrstava u deplasman? U pravilu deplasmansko dno trebalo bi od prove do krme imati zaobljeno duboko V dno,samim time takvo dno ne može razvijati velike brzine.Kod malih plovila cca 5-7m sasvim je svejedno dali je gore motor 50ks ili 80ks jer u pravilu brzina je uvjek ista ali raste potrošnja. U pravilu deplasmani masu vode guraju ispred sebe dok gliserska dna i poludeplasmani jednostavno sjeku masu vode. Na slici se doslovno vidi što prova radi da ne gura nego doslovno sječe površinu vode. Dakle taj čamac po svemu trebao bi spadati definitivno pod poludeplasman. A poludeplasman trebalo bi biti nešto slično gliserskom dnu ali opet nije jer glisersko dno je je ravno. E sad neznam od kada datiraju izvedbe trupa u poludeplasmanskom režimu?Možda je literatura starija? Matrix ti znaš o čemu pišem i što želim reći?
Mislim da su u knjizi išli na naj jednostavniju definiciju, istisninu (deplasman) u mirovanju.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 11:53 am
I Stazio znaš što je još interesantno iz ovog trupa što se vidi iz vode ja jednostavno ne vidim naznake neke kolumbe? Eto neznam možda griješim,a možda vas i opterećujem odo ja
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 11:55 am
Moramo obaviti konsultacije sa Matrix-om.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice Tue Mar 05, 2013 12:08 pm
I to čim prije dok nisu Čehinje doplahutale Ni vrag ga neče onda ulovit,čim prvi cvrčak zapiva sve bolesti ga prolaze ko rukom odnešene
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice
Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice