FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Stomak tanji kurac manji muda veča to su ti Bileća
Onaj koji je bio ko ja u Šro Bileća če se setit tih stihova.
yggypoop voli ovaj upis
topi024 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2011-08-15
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 15.08.11 17:55
ludi slovenac (citat):
Dole kamen gore nebo Bileća bog te jebo
tooo care i OJ BILECO GRADE RODILO TI GROZDJE :-)
Prašinar Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2011-10-17
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 17.10.11 21:51
Jao, Bileća... Još uvijek se sjećam svakog kamena u okolini, a naročito Avtovca gdje smo izvodili razne vježbe.
Moja malenkost bila je jubilarna, 100. klasa, i služio sam od septembra 1989. do čini mi se marta iduće godine, kada sam dobio prekomandu u Zagreb.
Drugi bataljon, treća četa, četvrti vod...
Komandir čete kapetan Francišković Zoran, komandiri odjeljenja vodnici Rebše Andrej, Haris Smriko i izvjesni Mirković. Komandira voda se ne sjećam, ali znam da je bio zaj*ban prilično
Interesantno je da su formacijski u Bileći komandiri vodova bili poručnici, a četa kapetani, dok su u "običnim" kasarnama kapetani uglavnom komandovali bataljonima, a poručnici četama.
I da dodam još jedan "bilećki" stih: Oj Bilećo, ne treba ti kiše, pitomci te znojem natopiše
jelen pivo Vodnik
BROJ POSTOVA: : 459 ČLAN OD: : 2011-10-06
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 18.10.11 15:33
Komandir čete kapetan Francišković Zoran Do skora je bio u Loznickoj kasarni,dok je postojala,zavrsio je generalstabnu skolu i u Beogradu je ako te interesuje
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Naslov komentara: stažo 31.05.12 17:49
Prašinar (citat):
Jao, Bileća... Još uvijek se sjećam svakog kamena u okolini, a naročito Avtovca gdje smo izvodili razne vježbe.
Moja malenkost bila je jubilarna, 100. klasa, i služio sam od septembra 1989. do čini mi se marta iduće godine, kada sam dobio prekomandu u Zagreb.
Komandir čete kapetan Francišković Zoran, komandiri odjeljenja vodnici Rebše Andrej, Haris Smriko i izvjesni Mirković. Komandira voda se ne sjećam, ali znam da je bio zaj*ban prilično
Interesantno je da su formacijski u Bileći komandiri vodova bili poručnici, a četa kapetani, dok su u "običnim" kasarnama kapetani uglavnom komandovali bataljonima, a poručnici četama.
I da dodam još jedan "bilećki" stih: Oj Bilećo, ne treba ti kiše, pitomci te znojem natopiše
Haris Smriko je moj radni kolega u Zenici ako te interesuje samo javi
Xanadu Gušter
BROJ POSTOVA: : 58 ČLAN OD: : 2012-06-13 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 21.06.12 23:34
ludi slovenac (citat):
Dole kamen gore nebo Bileća bog te jebo
Itaq,kako bi lahko pozabil?..
кокаколакид Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2012-08-14
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 14.08.12 20:44
Када бих поново ишао у војску, бирао бих искључиво "ону Билећу". Иако је обука била напорна, често и затупљујућа, мора се признати да се знао ред и распоред, и да им је крајњи производ био високе светске класе. Јбт није било официра а да није био ко струна, већ сви од ком касарне, пук по чину, па до најобчнијег војника спремни за велике физичке напоре. Једном када је била узбуна, ком касарне је ставио шлем, борбени ранац и са својим штабом отишао на зборно место. То се ретко виђало осим у Билећи. Био сам и када је ГИНА прошла, а доживео обилазак нач. ГШ ЈНА.
Она двојица са заставом, слика је из 1987, тада обојица пп, командири водова у 3. чети ( командир чете кап Сулејман Кољчаку ), 2. батаљона ( комадант бат је био кап 1кл, не сећам се имена ). Леви је Францисковић, мислим да је био тад ком 2. вода, десни је Стојановски, командир 4. вода.
Слика са четворицом официра, слика је са почетка окт 1987, заклетва 86 класе питомаца ШРО, први с десна је пп Стојановски, до њега пп Францисковић
Она бела зграда на слици је ресторан, је ли тако?
ШРО у Билећи је имала два школска батаљона, са по 4 чете и у њима по 4 вода. 1. батаљон је регрутовао јунску и децембарску непарну класу, 2. батаљон септембарску и мартовску, парну класу. Ово је било бар када је рок трајао 1 год, а обука 6 месеци.
I ja sam bio 100.klasa.Mislim,da smo bili u istom vodu.Bio je drugi bataljon,druga četa (četvrti druge),četvrti vod! Ja sam bio u drugom odelenju ,k-dirje bio Saša Mirković iz Prokuplja. K-dir voda bio je por.Zoran Terzić.
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Bileča ŠRO 08.09.12 22:11
Dobro nam došao , broj osam pozz
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 23.11.12 17:30
To te ja pitam.....[You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Ma mi smo staromodni, hoćemo i da se to ovdje prepriča.... Pusti fejs..... to je za klince..
nikman Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2011-08-23 DOB : 65
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 27.11.12 20:05
Nema se šta prepričati tu se svakodnevno okuplja nekoliko stotina bilećanaca iz cijelog svijeta uključujući i bivše starješine. Ako igdje možeš naći nekoga koga si poznavao onda je to na ta dva profila.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 27.11.12 22:25
nikman (citat):
Nema se šta prepričati tu se svakodnevno okuplja nekoliko stotina bilećanaca iz cijelog svijeta uključujući i bivše starješine. Ako igdje možeš naći nekoga koga si poznavao onda je to na ta dva profila.
Hvala, ali... Ma, što se nema za prepričat!? Onda bi svi postovi mogli bit puni samo linkova na fejs... Ne može samo tako! Hoćemo priče i tu! Iz prve ruke od bivših stažista. Šta je fejs bolji od nas.....
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.11.12 15:34; prepravljeno ukupno 1 puta
nikman Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2011-08-23 DOB : 65
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 28.11.12 11:57
Duge su to i zanimljive priče, ali vidjet ću da nešto napišem ovih dana, link sa fb sam stavio isključivo radi onih koji bi ponovo susreli nekoga od klasića i starješina a to su jedina mjesta gdje su na okupu u velikom broju.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 28.11.12 15:28
Ovdje isto imamo puuuno vremena i puuuno slobodnog mjesta na ovom forumu. Samo izvolite drugovi... i dobro došli tko se još nije ulogirao...
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 29.11.12 1:25
Ima li na forumu koji "stažo" iz Bileće "avgustovac 85"?
winner215 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2012-12-30
Naslov komentara: Bileća 1983/1984 30.12.12 1:21
Poštovani
Dali ima možda neko na ovom foromu, da mi pomogne. Spremam iznenađenje za rodjendan. Tražim sve što se tiče Bileče 1983/84 godine. Moj otac je služijo rok ovog vremena. Ako ima ko poznanje ili slike, možda šta drugo.
Hvala
Maric Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-01-06
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 06.01.13 22:18
Pozdrav svim pitomcima PSRO od Marica 49. klasa 75./76. god. Ima li koga iz iste klase (2/1-2)?
Maric Gušter
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 09.01.13 8:10
Hteo sam postaviti neke slike ali nemam jos prava...
Evo ljudi koji su bili samnom u vodu. 49. klasa, 2. bataljon, 1. ceta, 2. vod Arzensek Franc - Store, Sl, Bogdanovic Mile - Leskovac, Sr, Bogojevic Stanko - Grabovac, Sr, Bradanovic Goram -Split, Hr, Cetkovski Krste - Prilep, Mk, Djordjevic Ljubisa - Nis, Sr, Gagic Ilija - Obrovac, Hr, Grujic Vukmir - Podgorica, CG Tafe Iballi - Shtimlje, Kosovo, Sr, Jovanovic Zoran - Vladicin Han, Sr, Jovanovic Ivan - Pozarevac, Sr, Kovacevic Mico - Srbac, RS, Krka Mise - Sinj, Hr, Milosevic Srba - Zagubica, Sr, Milentijevic Ranko - Novi Pazar, Sr, Mrkic Mile - Veliki Zdenci, Hr, Novak Zvonko - Roka, Sl, Papuckoski Lazo - Skoplje, Mk, Dinko Peric - Imotski, Hr, Petrovic Branimir - Loznica, Sr, Poljak Josip - Djurdjenovac, Hr, Prpic Ivica - Karlovac, Hr, Rabuza Stanko - Lasko, Sl, (+) Rakic Miodrag - Sedlare, Sr, Ragib Sinanovic - Zenica, BiH, Trkulja Zdravko - Bosanska Gradiska, RS, Valni Franjo - Grubisno polje, Hr, Vidmar Dusan - Ljubljana, Hr, Vouk Stanko - Osijek,Hr.
komandant bataljona M. Ljubicic, komanfir cete Ivan Matokovic, komandir voda Dragan Mileusnic
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 09.01.13 10:09
Pozdrav kolega "stažo", dobro došao na forum.
Maric Gušter
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 09.01.13 10:32
Pozdrav, pozdrav i hvala na dobrodoslici!
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 09.01.13 10:41
Dok ti se ne javi neko od kolega iz Bileće (znam da imaju svoju facebook stranicu), priključi nam se na drugim temama.
Zemunac Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 404 ČLAN OD: : 2013-07-19 Zemun
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 19.07.13 10:35
Pozdrav za sve pitomce SROP Bileca 100. klasa Bio sam 1. vod 2. cete 2.pb KV kap Nikola Guzina KC kap Zoran Franciskovic KB major Vinko Markovski Komadant skole puk Miljko Radosevic
Zemunac: komentar modifikovan dana: 19.07.13 10:44; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : dopuna)
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 19.07.13 13:01
Dobro došao Zemunac.
Zemunac Vodnik
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 19.07.13 14:07
Hvala na dobrodoslici. Napisao bih kako sam ja doziveo ovu skolu zivota. Prvo moram reci da me je nagovorio otac koji je i nasao vezu u TO Zemun. Znaci u Bilecu preko veze.Njegova preporuka za to je bila "Na vezbi vojska spava na patosu ili slami a oficiri u krevetu". Pre poziva su bile i moralno -politicke provere.Trazili su misljenje od omladinske organizacije u skoli(moj drug bio predsednik) i iz mesne zajednice. Secam kad je neki penzioner ,prvoborac dolazio kod moje babe na razgovor. Mozete misliti kako su bila nakicena oba misljenja.
Nasa klasa je bila 100. jubilarna (septembar 1989) i najbrojnija . Bilo je 600 pitomaca , 3 cete, 12 vodova po 50 nas. U spavaonici 25 duplih kreveta + 3 obicna za vodnike.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 19.07.13 22:19
Najteža ŠRO, možda i najteža obuka u JNA uopšte. Bio sam u ŠRO RM, skoro dvije krajnosti koje se ne mogu upoređivati, kod nas je više potencirana škola a manje klasična obuka. Ostale ŠRO su bile negdje između ali ipak mnogo lakše od Bileće.
dusnes01@gmail.com ne voli ovaj upis
Zemunac Vodnik
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 22.07.13 15:18
Pre nego sto nastavim, dotakao bih se malo puta i doceka. Putovao sam vecernjim vozom od Beograda do Niksica. Bilo je dosta regruta. Nadjoh jednog koji je isto isao u Bilecu. Voz je zakasnio toliko da nam je jutarnji bus otisao. Tu saznadosmo da za Bilecu imaju 3 polaska dnevno. Sledeci tek za 6 h oko 2-3 popodne. Mi gladni. Nadjosmo neku kafanu u centru da jedemo. Vratismo se kod autobuske i tu neka deca igrala basket i kroz razgovor sa njima ,prodje vreme. Dodje i vreme rucku,odose deca kuci, ali se posle 5 minuta jedan vrati i rece: Zovu vas mama i tata na rucak. Nas bilo sramota ali smo ipak otisli. Ovo necu nikada zaboraviti. Dolazak u Bilecu posle ne bas kratke voznje po crnogorskim selima, dosta makadama. Na stanici ceka vodnik, ne dozvoljava da idemo ka gradu, skuplja nas i odvodi u kasarnu.
Zemunac Vodnik
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 23.07.13 22:49
Vec kod kapije smo utihnuli. Vise se niko nije salio. Strah i trema su odradili svoje. Bili smo u velikoj neizvesnosti sta nas sve ceka.Odvedose nas kod nekog oficira( verovatno bezbednjaka) koji je malo razgovarao sa nama dok je drugi pretresao torbe sa ono malo stvari sto smo poneli. Nekima nadjose alkohol, nekima britvice,čakije a meni knjigu o Ljubi Zemuncu. '' Sta je ovo a? '' . Rekoh: pa knjiga, otac mi poklonio. Zavrsi se ovo dobro, uz moje obecanje da cu knjigu vratiti kad moji dodju na zakletvu. Tako je i bilo, a nisam stigao ni da je pogledam. Tih prvih dana smo zaduzili uniformu posle prvog kupanja(sledece je bilo tek za 20tak dana pred zakletvu), šišanje gde se onaj vojnik izivljao nad pojedincima. Najvise smo boravili u spavaonicama gde su nas ucili namestanje kreveta i kaseta. Taman ga napravis a ml. vodnik ga ,uz obavezno dranje ,razbaca pa opet ispocetka. Postojale su 2 vrste kreveta, sa sperplocom i novim kockama duseka-milina za namestanje i zatezanje i oni drugi sa federima i starim kockama koje ni bog ne bi zategao. Ovi drugi su bili udobniji za spavanje. Secate li se onog dzaka-vrecice u koji smo strpali civilku? Ne znam kako su drugi roditelji to doziveli a moja majka je 2 dana plakala kao da me nikad vise nece videti. Ne smem da izostavim pozarsva i redarstva kao i pakovanje stvari u hodniku narocito satorskog krila. Tih dana sa nama su bili samo ml. vodnici, Mozda zvuci neverovatno, ali mi u vodu nismo odmah znali da su oni staze i da su i oni ovo isto prozivljavali pre 6 meseci.Bili su jako strogi i nije bilo komunikacije osim sluzbene vojnicke. Kada smo saznali , malo su se odnosi olabavili pa se lakse disalo.a i mi smo bili opusteniji .Kako je vise odmicala obuka tako su i oni postajali blazi i umereniji sa povremenim zutim minutama. KV se pojavio nesto kasnije ,doslo je i zaduzenje naoruzanja i pocela je i prava nastava.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 24.07.13 7:23
Na svu tu nasu muku nove sredine,novi ljudi disciplina. privikanja, jos su nas docekale porcije i kazan. 100. kl. Je 2 meseca tako jela pod nastresnicom gde se cistilo naoruzanje. A mi smo mislili da je to normalno i da je tako u vojci. Niko nam nije spominjao restoran ,vodnici su mogli da nam kazu o cemu se radi ali nisu. Sigurno su tada znali sta se desava. Mnogi su zaradili stomacne probleme zbog loseg pranja porcija ,neki su uzimali samo 1 jelo bez supe i salate da bi manje prali. Dobijali smo malo deterdzenta a prali smo prstima i cetkicom za zube. Uvek je ostajalo malo hrane oko one nitne u metalnoj porciji. Strasno. A onda kad se otvorio restoran kao da nas je sunce ogrejalo. Nema vise pranja, jedes za stolom u zatvorenom. Koliko malo treba da bi covek bio srecan bar u trenutku.
Zemunac Vodnik
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 25.07.13 20:17
Pre nastave bih dotakao zakletvu tj svecanu obavezu kako se to tad zvalo. Mnogima niko nije dosao. Daleko i nema se para. Meni su dosli roditelji i sestra. Izvukli smo jos jednog pitomca ( Drago iz Maribora) mog dobrog druga. Ceo dan smo svi bili zajedno u Dubrovniku. Napokon malo opustanja od Bilece. Mi smo otisli na prenociste a Drago se vrati u kasarnu uvece.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 25.07.13 21:21
Moj brat je za vreme boravka u Bileci izasao u grad samo posle zakletve.I za sest meseci nijednom. (Kaze*Koji cu klinac u grad kada vojsku mogu da gledam i ovde u kasarni*).Morao sam mu priznati da bi retko ko to mogao izdrzati.
cena Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-07-25
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 25.07.13 22:48
Zdravo drugovi! 06.01.1984 moj prvi dan v Bileći.
Zemunac Vodnik
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 25.07.13 23:26
Ja sam u grad isao kad god sam mogao tj dobio dozvolu,da bi se najeo i na telefon u postu
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 26.07.13 11:11
cena, dobrodosao na forum!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 26.07.13 14:09
yggypoop voli ovaj upis
Zemunac Vodnik
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 26.07.13 14:42
Bileća 07.10.89. Zakletva Na slici su moji drugovi koje sam spominjao u postovima Milan(iz voza) , Drago i moja malenkost
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 29.07.13 13:13
Skolovanje tj obuka je bila iz 3 semestra( dvomesecja). Ovo su datumi dobijanja cinova: Pit. Razvodnik 21.11.89. Pit. Desetar 26.01.90. Pit. Ml. Vodnik 08.03.90. Vidi se da je drugi deo bio najduzi a i najtezi . Tada su neki odustali i otisli u prekomandu ( iz neparnih klasa,jun i decembar, bi presli u skolsku cetu ) kao razvodnici. Cini mi se 4-5. Ja koliko znam na njih nije vrsen direktan pritisak da napuste skolu ,vec su sami trazili da odu jer nisu mogli vise da izdrze ili psihicki ili fizicki. Ocene i nisu bile toliko presudne. Svi su znali bar nesto za provlacenje. A i pricalo se da ko izdrzi do kraja taj i zavrsi.Tako je i bilo, niko nije pao na zavrsnom ispitu pred komisijom. Od predmeta smo imali(ako se sve setim) : SO strojeva obuka NNG naoruzanje sa nastavom gadjanja POV politicko obrazovanje i vaspitanje Rad sa ljudima VT vojna topografija Fizicko TO /TT takticka obuka sa teorijom taktike Tu su bili jos veza,abho,inzenjerija, PVO, OMJ,bezbednost,strane armije. Mislim da je to sve. Gradivo je bilo obimno, kazu da na akademiji ovo rade 2 godine a mi 5 meseci.Nastava je izvodjena u kabinetima ili na poligonu i terenu. Neka predavanja su bila i u velikoj sali.
humka83 Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 368 ČLAN OD: : 2013-01-09
Naslov komentara: Re: Bileća ŠRO 29.07.13 21:40
Bileća je kao što reće Zemunac jedna od najtežih šlkola sa obukom, a naravno je da je trebalo i moralo biti tako jel ipak ste bili rukovodeći kadar koji je ndrapao od onih viših a i od onih manjih tako da je fakat bilo najteže biti stažo vodnik uz ponavljam dosta tešku školu sa obukom.
Zemunac Vodnik