FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Na Youtubeu sam video snimak negdasnje kasarne na Borongaju. Tamo sam proveo nekih 14meseci kao dekontaminator Zs i MTS. Uspeo sam posle 32 godine stupiti u kontakt sa nekoliko drugara iz klase(juli 80). Zivot nas odveo dalje, desilo se svasta, ali se svi rado secaju tih dana. neverujem da ce se ponoviti prica o JNA, ali bih voleo da nikada nije prekinuta. Koliko je sve bilo organizovano, funkcionisalo..mladima to danas zvuci neverovatno. Danas sa ove vremenske distance vidim koliko je svrhe imalo svakodnevno jelo u isto vreme, spavanje, ustajanje.. Onda kao 20-godisnjaku mi je sve izgledalo kao necija namera da nas sve kinji. danas vidim koliko je sve bilo dobro osmisljeno. o staresinama nemam ni jednu losu rec, bar onima koji su nam bili direktni pretpostavljeni. Koliko se ljudskosti krilo iza tih sapki..Da bi sve funkcionisalo , neko je morao biti autoritet, to je logicno. neverujem da na forumu ima nekoga ko je iz te nase klase, ali voleo bih .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: ABHO 10.01.14 14:03
panon (citat):
Ovo mi nesto poznato......
Pa opiši nam...
panon Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 265 ČLAN OD: : 2010-03-03 DOB : 57 Bački Petrovac
Naslov komentara: Re: ABHO 10.01.14 21:07
Max Blitz (citat):
panon (citat):
Ovo mi nesto poznato......
Pa opiši nam...
Kampanjola(oznaku sam joj zaboravio),koristili su je izvidjaci ABHO,odnosno izvidjacka patrola.Izvidjacku patrolu su sacinjavali tri vojnika.To su komandir izvidjacke patrole (IP) izvidjac vozac
Komandir IP imao jezadatak da normalno komanduje IP (nadgleda rad IP,izdaje naredjenja ,dobija naredjena od izvidjacke stanice ,,vodi beleznicu o postignutim rezultatima na terenu,predaje izvestaj..... Izvidjac IP rukuje aparatom za detektovanje radioaktivnosti ,aparatom za otkrivanje bojnih otrpva ,izlazi na teren radi otkrivanja vrste bojnih otrova ,uzima uzorke i predaje ih komandiru IP Vozac IP kao sto mu i ime govori vozi kampanjolu do mesta kontaminirane zone ,i ako je potrebno pripomaze pri radjnama neophodnih radi lakzeg obavljanja zadatka.E sad sam se setio ,ujedno on je i radiovezista na radiostanici RUP12(te smo koristili)
OD opreme koja je bila u kampanjoli tu je .detektor za otkrivanje radioaktovnosti ili gajgermilerov brojac.automatski detektor za otkrivanje bojnih otrova,AND M 1 ili tako nesto,pummpica sa ampulama radi otkrivanja vrste bojnog otrova (nervni ,krvni ,plikavci ...itd), RUP 12, set meteoroloski set,zastitno odelo (gumeno) rukavice maska ....o maskirna platna za maskiranje vizila
To bi ukratko bilo to ,ako sam (a sigurno sam) nesto zaboravio ili pogresio slobodno me ispravite i podsetite.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: ABHO 10.01.14 21:23
A vozač je imao još koji zadatak.Npr.,da je pronašao koju bocu rakije ili vina.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 10.01.14 21:28
Je li JNA imala išta (od oružja) što bi zahtijevalo ABH pristup obrani i čišćenju?
Službeno nije, to znam...
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: ABHO 10.01.14 22:45
Nešto malo od mene,
Kapanjola je bila zvanično Fiat 1101 campagnola, proizvodila se od 51 do 73
Proizvodila jih je i C.Zastava pod imenom AR51/AR55
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: ABHO 10.01.14 23:02
mirko bratuš (citat):
A vozač je imao još koji zadatak.Npr.,da je pronašao koju bocu rakije ili vina.
Normalno. Navedeno se koristiti za bolju dekontaminaciju....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 4:44
Max Blitz (citat):
Je li JNA imala išta (od oružja) što bi zahtijevalo ABH pristup obrani i čišćenju?
Da preformuliram pitanje, možda zvuči malo oštro.
Što je od pravih otrova korišteno pri obuci?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 5:30
Max, ne mogu da tvrdim, ali plinski ortovi opasni po život se nisu koristili u JNA.
Ali upotreba suzavca u mom primeru je bila velika. Nagutao sam se ga, na žalost su ga probali i seljaci iz okoljnih sela. Nije bila greška sistema, nego desetara što su ga puštali. A mi vojnici smo barem videli da maske nisu 100% nego nešto odprilike. Teoretski bi morao da se pusti tako da ga vetar ne odduva u selo, ali....
Što se tiče obuke, ako ti suzavac dođe preko maske, doči če ti i neki opasniji plin. Smrtonosni plinovi... ne verujem da su se koristili na obuci.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 5:41
Pero™ (citat):
Što se tiče obuke, ako ti suzavac dođe preko maske, doči če ti i neki opasniji plin. Smrtonosni plinovi... ne verujem da su se koristili na obuci.
Kako se onda obavljala obuka u rukovanju, te testirala ispravnost ABH opreme, koju navodi Panon:
panon (citat):
OD opreme koja je bila u kampanjoli tu je detektor za otkrivanje radioaktovnosti ili gajgermilerov brojac, automatski detektor za otkrivanje bojnih otrova, AND M 1 ili tako nesto, pumpica sa ampulama radi otkrivanja vrste bojnog otrova (nervni, krvni, plikavci ...itd), RUP 12, set meteoroloski set, zastitno odelo (gumeno) rukavice maska ....o maskirna platna za maskiranje vizila...
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 6:22
Max, ja nisam profesionalni vojnik. Možda sam bio u jedinici što je imala malo bolju obuku, pa je pisalo specijalna jedinica. Znam neke stvari ali neznam sve.
Po pričanjima, sa drugovima mojih godina, oni nikad nisu dobili suzavac. Ja sam se ga nagutao. OK, ako stvarno dobro staviš gas masku, ne oseča ga se. Kako je sa pravim bojnim otrovom, i kolike količine trebaju neznam.
Što se tiče smrtonosnih bojnih otrova i ABH, pitaj Panona. Mene o tome nisu učili. OK, znam osnove, ali to nije neko znanje.
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 9:30
Pero™ (citat):
Nešto malo od mene,
Pogrešno! FIAT1107 J i JD su talijanska proizvodnja, a AR55 je Zastavina proizvodnja po Alfa_Romeo licenci iz vremena pre nego je ta fabrika (Alfa Romeo) preuzeta od strane FIAT-a.
Evo slika FIAT1107JD-V MKŠK, varijanta vozilo veze. Koliko znam FIAT1107 nije postojao u ABHO varijanti
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 18:47
Max Blitz (citat):
Max Blitz (citat):
OD pravih bojnih otrova se koristio samo IPERIT koji spada u grupu plikavaca.Na krivolaku sam licno bio u kontaminiranoj zoni Iperitom
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 11.01.14 22:29
panon (citat):
Max Blitz (citat):
Max Blitz (citat):
OD pravih bojnih otrova se koristio samo IPERIT koji spada u grupu plikavaca.Na krivolaku sam licno bio u kontaminiranoj zoni Iperitom
Sta pricate naopako!!!! Iperitom je izvrsena kontaminacija!? Moze biti tretiranje nekim od policijskih suzavaca, a BOT definitivno NE !
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ABHO 11.01.14 22:35
panon (citat):
??? Prvi put čujem da se to koristilo u JNA. Sulphur mustards ili Iperit, korišten je u I sv. ratu (ime je dobio po gradu Ipru blizu kojeg je prvi put upotrebljen), smrtnost kod kontaminiranih tim gasom je bila oko 5% a efekti na psihu vojnika strašni. Nije se koristio u kasnijim ratovima, bar se ne zna za to zvanično. Ovdje bi nam mogao pomoći neko od bivših aktivnih starješina sa foruma.
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re 11.01.14 22:58
Sluzio sam u tom rodu , bili smo izuzetno dobro obuceni i fizicki spremni , a koriscenje BOT u obuci jednostavno NE MOZE BITI TACNO!
Bar ja to nisam iskusio , a i zdrava logika kaze da je to nemoguce
Zenevski protokol iz 1925.zabranjuje koriscenje BOT , a naravno u miru se koristi i proizvodi u cilju istrazivanja i stvaranja protivotrova i reagenasa za zastitu. U tom cilju su se vrsila istrazivanja i opiti ali na odredjenim mestia , strogo dozirano i pod nadzorom naravno. Nikako u obuci vojske , pa kud bi to doslo ljudi moji!!!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: ABHO 12.01.14 0:19
zastavnik (citat):
Pero™ (citat):
Nešto malo od mene,
Pogrešno! FIAT1107 J i JD su talijanska proizvodnja, a AR55 je Zastavina proizvodnja po Alfa_Romeo licenci iz vremena pre nego je ta fabrika (Alfa Romeo) preuzeta od strane FIAT-a.
Evo slika FIAT1107JD-V MKŠK, varijanta vozilo veze. Koliko znam FIAT1107 nije postojao u ABHO varijanti
Eeeeee druže zastavniče, mislim da grešiš.
1101 je prva serije Campagnole, 1107 je druga serija ili Nuova Campagnola. Prva serija na ABHO slici ima ''okruglu'' masku, druga ''četvorouglastu''.
Prva serija se je u vrlo malom broju proizvodila u CZ. Druga mislim da se nije, nego samo uvozila. Dali se upotrebljavala za ABHO, neznam, niti se ne sečam podataka.
panon Desetar
Naslov komentara: Re: ABHO 13.01.14 12:54
Drugovi vojnici ako su nas lagale staresine na obuci ,eto ,sade lazem i ja vas....proslo je puno godina od sluzenja vojske ,pa mozda i ja nesto gresim,ne secam se ,pa mi nemojte zameriti.Na krivolaku smo jedan dan ,kolko se secam ,imali obuku u otkrivanju BOT-a.U kanistru (u tecnim stanju) su nosili neku supstancu za koju su rekli da je pravi iperit.Nismo imali razloga ne verovati im.Na jedno dva -tri kilometara od logora prosuli su taj #iperit# ,ali to je bilo na nekih pola kvadratnih metara ili mozda metar-nebitno.Nije to ljudi moji bilo kao na filmovima Na zapadu nista novo ,da se dim siri po celim rovovima.Dobro se secam da smo se u ona zastitna odela stvarno posebno oblacila ,zatezala one uckure navlacili masku ,dobro je proveravali ,da slucajno nebi #procerelo#.Cela ceta je stajala na jedno trista metara id kontaminovane zone (podsecam da je bila kontaminovana samo metar kvadratni),a mi koji smo bili u izvidjackoj patroli smo izli na uvidjaj ili otkrivanje BOT-a. E sad drugari ako je to bila prevara ,koja je stvarno uspela ,eto izvinite sto Vas lazem.(nije bilo namerno)...
panon Desetar
Naslov komentara: Re: ABHO 13.01.14 13:10
E sad da se nadovezem na svoj komentar.U to vreme u leto 87 -dme kad smo bili na krivolaku ,jedno vreme smo isli na rad ,radi ostvarivanje nekog projekta....Naime u zoni ABHO poligona (cini mi se da je bilo tamo),a bilo je to dosta daleko od naseg logora, neki institut iz beograda(ako se dobro secam).a cini mi se i iz krusevca,trebalo je da vrsi neka ispitivanja u vezi bojnih otrova.Bilo je to u nekoj dolini punoj prasine a licilo mi je ko na preriju na western filmovima,kde sunce przi a nigde vode.Kad smo dosli u tu dolinu ,radovi su vec bili u punom jeku .Bila je tamo iskopana jedna velika rupa ,duboka jedno cetiri ili pet metara a precnika bogami petnaest dvadeset......ogromna rupa.Mi smo oblagali zidove te rupe velikim balvanima radi sprecavanja obrusavanja zemlje.Po celoj toj dolini su bili satori sa svakojakim instrumentima (kod kojih smo davali i strazu),valjda radi analize BOT-a.E a sto mi je najvise zao sto sam propustio da vidim a to je.....iz Beograda ili Krusevca ,trerbao je stici kamion Sleper pun pacova .Nemojte se smijati ali pricalo se o cifri od 10 000-100 000 pacova.A za sta je trebalo tolko pacova ,sigurno nisu u toj rupi kuvali kotlic...produdite sami .Nasa ceta je otisla pre toga pa nisam uspeo da saznam.No pricalo se da ce u rupu stavljati pacvove i na njih bacato zarne bojne otrove....
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ABHO 13.01.14 14:35
Panon, možda ste vi bili uključeni u neki eksperiment ili ispitivanje. Nije mi ni bila namjera da te osporim, samo sam se stvarno iznenadio na pomen upotrebe iperita u JNA.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: ABHO 13.01.14 15:03
Panon sve ok ,ali u pitanju sigurno nije iperit. Bila je to patka pa kad se još upotpuni sa onom starom narodnom da su u strahu velike oči e onda je bio "iperit" Aco je sve objasnio i podpisujem njegovo izvješće.
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
panon Desetar
Naslov komentara: Re: ABHO 13.01.14 15:53
purger (citat):
Panon sve ok ,ali u pitanju sigurno nije iperit. Bila je to patka pa kad se još upotpuni sa onom starom narodnom da su u strahu velike oči e onda je bio "iperit" Aco je sve objasnio i podpisujem njegovo izvješće.
Pa rekao sam ,ako su nas lagali u vezi iperita ,onda i ja Vas lazem,sto mi uopste nije bila namera.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: ABHO 13.01.14 16:00
Ako nije neki problem da nam daš izvješče o stanju pčela i kakav scenarij očekuješ. Naravno ne ovdje
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
vandi Gušter
BROJ POSTOVA: : 34 ČLAN OD: : 2014-01-22 DOB : 68 Beograd
Naslov komentara: Re: ABHO 22.01.14 17:29
Druze zdravo, ja sam bio julska klasa 76/77 isto na kursu za desetara kod Mitevskog, kasnije sam bio kod Krstica.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: ABHO 22.01.14 21:54
pronašao sam kutiju PDPO kod sebe u radionici, neke šarafe držim u njoj.
Ova naprava služi za očitavanje i uvježbavanje očitavanja za radijacijske dozimetre DL-M3 i DL-M4. Osobni dozimetar je mala ampula u kućištu nalik na kemijsku olovku, čiji sadržaj mijenja boju sa primljenom radijacijom. Pomoću ovog čitača, dozimetar se očitava i uspoređuju razlike u dozama, te tako računa količina primljene radijacije. U kompletu se nalazi čitač dozimetra sa kutijom, 12 etalonskih ampula za vježbu i provjeru, ključ za skidanje poklopaca s etalona i dozimetra i rezervni filteri. Uređaj se koristi tako da se dozimetar (ili etalon) otvori priloženim ključem, kućište dozimetra se umetne u utor na čitaču i okrene prema dolje, tako da ampula upadne u utor. Razvuče se filter i pod izvorom svjetlosti (najbolje dnevne) uspoređuje boja dozimetra sa skalom u čitaču. Kada se boja podudara, sa prstena skale se očita vrijednost dozimetra.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 20.07.14 16:06
Stazio (citat):
panon (citat):
??? Prvi put čujem da se to koristilo u JNA. Sulphur mustards ili Iperit, korišten je u I sv. ratu (ime je dobio po gradu Ipru blizu kojeg je prvi put upotrebljen), smrtnost kod kontaminiranih tim gasom je bila oko 5% a efekti na psihu vojnika strašni. Nije se koristio u kasnijim ratovima, bar se ne zna za to zvanično. Ovdje bi nam mogao pomoći neko od bivših aktivnih starješina sa foruma.
I ovaj član spominje iperit na temi poligona Krivolak, možda je 90-te bilo nekih promjena...
1228/1 (citat):
Na Krivolaku sam bio n a ABHO poligonu 90-te i mada sam bio vozač i bio sam na osmatračnici ni blizu mjesta gdje su bacali iperit 2 dana nisam skidao masku sa lica. Iz zdravstvenih razloga.
panon Desetar
Naslov komentara: Re: ABHO 30.11.14 21:43
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
panon (citat):
I ovaj član spominje iperit na temi poligona Krivolak, možda je 90-te bilo nekih promjena...
1228/1 (citat):
Na Krivolaku sam bio n a ABHO poligonu 90-te i mada sam bio vozač i bio sam na osmatračnici ni blizu mjesta gdje su bacali iperit 2 dana nisam skidao masku sa lica. Iz zdravstvenih razloga.
Eto.....a mozda je izlazio rok trajanja ,pa da se ne baci.....
alexandar: komentar modifikovan dana: 30.11.14 22:24; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : quote...)
kroflak Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-12-14
Naslov komentara: Re: ABHO 15.12.14 16:54
magnum 60 (citat):
Na Youtubeu sam video snimak negdasnje kasarne na Borongaju. Tamo sam proveo nekih 14meseci kao dekontaminator Zs i MTS. Uspeo sam posle 32 godine stupiti u kontakt sa nekoliko drugara iz klase(juli 80). Zivot nas odveo dalje, desilo se svasta, ali se svi rado secaju tih dana. neverujem da ce se ponoviti prica o JNA, ali bih voleo da nikada nije prekinuta. Koliko je sve bilo organizovano, funkcionisalo..mladima to danas zvuci neverovatno. Danas sa ove vremenske distance vidim koliko je svrhe imalo svakodnevno jelo u isto vreme, spavanje, ustajanje.. Onda kao 20-godisnjaku mi je sve izgledalo kao necija namera da nas sve kinji. danas vidim koliko je sve bilo dobro osmisljeno. o staresinama nemam ni jednu losu rec, bar onima koji su nam bili direktni pretpostavljeni. Koliko se ljudskosti krilo iza tih sapki..Da bi sve funkcionisalo , neko je morao biti autoritet, to je logicno. neverujem da na forumu ima nekoga ko je iz te nase klase, ali voleo bih .
Pozdrav svima, a posebno julskoj klasi 1980.
I ja sam služio ABHO u toj kasarni u to doba. Bio sam izviđač u petici, kako su zvali vojnu poštu 1315/5, a bio je to kurs za desetare. Komandir čete je bio kapetan Kostadinov Ratko, komandir mog voda bio je poručnik Geratović. Zaboravio sam mu ime. Kakav je to bio vojnik, sa dušom i telom! Kakav je samo pozdrav imao! Po mom skromnom mišljenju, morao je napraviti pravu karieru, osim ako nije poginuo. Dali netko nešto zna o njemu?
Na žalost sam izgubio kontakt sa svima drugovima, sa kojima sam tada služio. Dali ima netko neke informacije o mojojm klasi.
kedves99 voli ovaj upis
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: ABHO 15.12.14 22:26
kroflak (citat):
.............., komandir mog voda bio je poručnik Geratović. Zaboravio sam mu ime. Kakav je to bio vojnik, sa dušom i telom! Kakav je samo pozdrav imao! Po mom skromnom mišljenju, morao je napraviti pravu karieru, osim ako nije poginuo. Dali netko nešto zna o njemu?
Živ i zdrav je Geratović (Dragorad), pukovnik u penziji
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
kedves99 voli ovaj upis
shogun Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2015-02-04 DOB : 54 Ljubljana
Naslov komentara: Re: ABHO 05.02.15 16:52
Zdravo ŠRO Kruševac 88 i Zenica 89
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 16.02.15 23:31
Kolektivna vježba s gas maskama, Lenjingrad, 1937.
Naslov komentara: Re: ABHO 16.02.15 23:34
....sa ZASTITNIM maskama
cobracro Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-05-21
Naslov komentara: Re: ABHO 02.07.15 13:56
1988, ili 87, glavni bio Komandant Petrović? Rambo, poslije Zenica bio neki poručnik Makedonac, pravi je...., slabo pamtim imena.... sorry
Iz Zagreba sam., družio se najviše s Pavlovićem s tromeđe Juge, Rumunjske i Bugarske, Matjaž iz Slovenije, Bičanić iz Zagreb
cobracro Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-05-21
Naslov komentara: Re: ABHO 02.07.15 14:04
Hm sad vidim da shogun ima slićne datume, poznajemo se?
Darko Hribar Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-07-30 DOB : 56 Kočevje
Naslov komentara: Re: ABHO 30.07.15 16:49
ABHO, Kumanovo 87/88... Ima li koga?
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: ABHO 30.07.15 17:33
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Darko Hribar Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-07-30 DOB : 56 Kočevje
Naslov komentara: Re: ABHO 30.07.15 19:28
Hvala!
cajabgd Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-08-08 Bgd
Naslov komentara: Re: ABHO 08.08.15 21:51
ABHO Tuzla 83/84.
Prim - u obuci su se koristili IKHK1 /imitator krakotrajne hemijske kontaminacije/ - kanister sa eksplozivom punjen imitacijom krvnog otrova i IDHK2 /im. dugotajne kont./ - imitacija iperita. Takodje postojali su i lanseri za ove imitatore u vidu minobacaca pa se mogao simulirati napad Postojao je i koristio se INE imitator nuklearne eksplozije kao i imitatori radioaktivnog zracenja ali ove poslednje sam video samo upakovane u magacinu.
Kod nas nije bilo nikakvih pravih otrova osim KODS M3F /kutija otrovno dimna skolska/ u kojoj je bio razblazeni SC zagusljivac - zaista otrov, ali njega su, pretpostavljam, svi iskusili.
panon Desetar
Naslov komentara: Re: ABHO 18.08.15 12:40
Darko Hribar (citat):
ABHO, Kumanovo 87/88... Ima li koga?
Blizu ABHO,Skopje 87/88
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 02.11.15 13:00
ABH oprema (ili pojedini dijelovi) nisu korišteni samo na kopnu....
BROJ POSTOVA: : 34 ČLAN OD: : 2014-01-22 DOB : 68 Beograd
Naslov komentara: Re: ABHO 18.11.15 0:23
Mića (citat):
Evo i mene ABHO izvidjac, oktobarska klasa 1977 god. obuka za desetare kasarna Djorce Petrov Skoplje, kao desetar u Kumanovu kasarna Boro Menkov.
Druze Mico, ja sam 76/77 julska klsa, bio na kursu 1228/4 pa prekomanda 1228/6. Znaci ceo vojni rok ista kasarna druga zgrada. A nisam dobio cin desetara jer sam zbrisao kuci za novu godinu pa su mi skinuli cin.