FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 28.02.13 3:57; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : .......RESIZE....)
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 15.12.11 22:49
Evo da bi malo vise angazovali "trovace" ;)malo podataka sa "wiki...."iz istorijata ABHO jedinica. Poznato je da su se jos u 1.sv.ratu koristili odredjeni bojni otrovi,pa je samim tim trebalo razviti neku jedinicu koja bi bila zaduzena za hemijsku zastitu.Na ovim prostorima,to se desilo 28.09.1932 u staroj Kraljevskoj Jugoslovenskoj Vojsci.U Vojnotehnickom zavodu "obilicevo" u Krusevcu osnovan je "BARUTANSKI BATALJON" koji je bio prva jedinica hemijske zastite kod nas.Bataljon je imao cetiri cete po 150 ljudi a obuku su vrsili strucnjaci iz "obilica"U ovom razdoblju ,ratne formacije Jugoslovenske vojske su imale ovaj "barutanski bataljon",koji je vrsio zastitu Vrhovne komande,zatim hemijski bataljoni,armijske hemijske cete,hemijske cete divizija,planinska hemijska ceta,hemijska ceta Boke Kotorske i Sibenika,i hemijski vod konjicke divizije.Sve u svemu dobar potencijal za ono vreme.Evo malo i slika iz tog vremena koje su zanimljive jer predstavljaju istorijat roda ABHO
ovo je slika kasarne prvog "barutanskog"bataljona u Krusevcu....inace naziv "barutanski" je bio zbog konspiracije, po ugledu na ostale jedinice hemijske zastite u svetu, te 1932.godine.
Naslov komentara: Re 15.12.11 23:59
Gledajuci razvoj jedinica ABHO u periodu posle 2.sv.rata,jedinice su se do 1950.konsolidovale i reorganizovale i preimenjuju se u jedinice PROTIV HEMIJSKE ZASTITE MINISTARSTVA NARODNE ODBRANE i dobijaju svoju UPRAVU.Do 1960.godine jedinice su bile potcinjavane hemijskoj sluzbi injzinjerije,a posle toga su tek prerasle u izdvojenu sluzbu i novi rod ABH, a potom i ABHO.
Naslov komentara: Re 16.12.11 0:12
evo i zanimljivosti ako koga put nanese u Krusevac....... Na planini Jastrebac postoji prevoj Prokop, cija nadmorska visina iznosi oko 990m. Sve do Berlinskog kongresa 1878. godine, tu je bila granica izmedju Srbije i Turske. Tu se nalazi Majorova cesma. Posvecena je komandantu Barutanskog bataljona Vojnotehnickog zavoda “Obilicevo”, pesadiskom majoru Veliboru Milosevicu (1889-1938).Cesma je u funkciji i dobro dodje planinarima i posetiocima.
Vozio sam starog dajca.Zadužio sam cisternu,mislim da je to bio deutz 5500.A vozio sam ja i ovu niže stopedesetku. a nju je dužio Aleksandar Obradović , imao je brata blizanca. mislim da su bili negdje iz okolice Prijedora.Oni su bili septembarci . Ne znam da li se slućajno zove kao i ti !
Naslov komentara: Re 18.12.11 18:24
Pa slucajno nego sta.... Koja slucajnost.....nemam veze sa Prijedorom
Naslov komentara: Re 23.12.11 21:41
Citat :
laborant ....Na moju veliku žalost nisam doživio "skidanje" iz bivše JNA.
Dobrodosao "laborant".....dace Bog da se vise ni ne oblacimo a ni ne skidamo, ni mi ni nasi potomci...Ziveo Evo malo po malo pa se i mi "trovaci" skupljamo Pregledaj Forum daj nam utiske
Laborant Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2011-12-23 DOB : 51 Laktaši, Republika Srpska
Naslov komentara: Re: ABHO 24.12.11 9:12
Zahvaljujem se na dobrodošlici.
Na obuci sam bio u Kruševcu koji je tada bio školski centar ABHO. Tada su tu bili svi od izviđača, dekontaminatora, laboranata, ŠRO i naravno Akademci. Sve u svemu, odlični uslovi. Samo kada se sjetim hrane ... hmmm .... Malo koji hotel je tada mogao da se pohvali onim izborom jela.
Kruševac, prelijep grad za izlaske, koji su naravno zahtjevali učestalo bježanje iz kasarne u večernjim satima, što je opet dovodilo do određenih sankcija od strane nadređenih oficira
Pišući ovaj post, polako počinjem da se prisjećam tih dana. Lagano izbijaju sjećanja na događaje i ljude koje sam već odavno zaboravio.
Nađoh i neku svesku koju sam tada koristio. U njoj svašta. Stručni radovi, obaveze, kazne, i što je najbitnije imena svih klasića sa adresama i telefonima.
I sada jedna velika dilema... Da li se upustiti u traženje tih ljudi nakon svih ovih godina i dešavanja koja su nas, nažalost zadesila??? Na kakve ću sve sudbine naići?
???
makedonec voli ovaj upis
Naslov komentara: Re 24.12.11 13:05
ESHIL-----"Zajednicka nam je sudbina, ali misao pripada pojedincu." Nemoj imati dilemu,....dobro radi i dobru se nadaj
peki bosanac Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2011-10-21 DOB : 53 županja
pozdrav svima u kruševcu sam bio od januara do septembra 89.u pozadini,inted. miina.. bogte samo mi u pozadini nismo imali činove svi ostali;kurs desetara laboranata, šro-abho, pa srednja vojna pa akademija. čudo sami čvarci a ko što neko reče klopa dobra..pa trudilo se..
sicko Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2012-03-17 Ljubljana
Naslov komentara: Re: ABHO 17.03.12 8:44
Pozdrav svima
ABHO Zagreb Borongaj mart 90/91
Pre nekoliko godina imao sam priliku da stupim u bivšu kasarnu na Borongaju pa sam snimio i kratki video... ima na Youtube
I ja sam davno toga napravio forum Vojnici JNA... pre nekih 8...9... godina ali se nije prihvatio... bilo svega 18 registriranih članova.
Naslov komentara: Re 17.03.12 9:01
Dobrodosao......Sicko..
Naslov komentara: Re 17.03.12 9:25
Ti si onda Boga mi stari "forumas".....
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: ABHO 17.03.12 10:04
sicko (citat):
Pozdrav svima
ABHO Zagreb Borongaj mart 90/91
Pre nekoliko godina imao sam priliku da stupim u bivšu kasarnu na Borongaju pa sam snimio i kratki video... ima na Youtube
I ja sam davno toga napravio forum Vojnici JNA... pre nekih 8...9... godina ali se nije prihvatio... bilo svega 18 registriranih članova.
Dobrodošao Sicko Eto sad imaš priliku usporedit tvoj forum i ovaj naš povući neku paralelu zašto nije uspio,greške....i sl. Zanima me tvoje mišljenje
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Patrick GENERAL PUKOVNIK u rezervnom sastavu
BROJ POSTOVA: : 564 ČLAN OD: : 2010-04-11 DOB : 53
Naslov komentara: Re: ABHO 17.03.12 12:04
Dobrodošao Sicko Nadam se da će ti se svideti ovde.
sicko Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2012-03-17 Ljubljana
Naslov komentara: Re: ABHO 15.04.12 8:15
Pozdrav svima i hvala na dobrodošlici.
Da je propao moj stari "Vojnici JNA" forum, bio sam kriv samo ja. Kao prvo, nisam uložijo pare u registraciju domene. Forum host je isto bio đabe pa zbog toga mnogo stvari nje radilo... u to vreme dobijo sam dvoje dece i još bi mogo naći razloga. Glavni razlog je sigurno, da je ovaj što ovo kuca, lenčuga prve klase. I ako sam uložio dosta vremena da napišem pravila, izmislim sekcije doteram grafičk izgled, sve je propalo jer u to vreme pre malo je bilo ljudi starijih generacija koji su koristili kompjutere pa nije bilo dosta članova i zbog toga mi je malo i opalo zanimanje jer nije bilo skoro ništa feedbacka. Možda je bilo pre rano posle rata na balkanu pa ljudi još nisu osjetili JNA nostalgije. Možda bi trebao i nekoga da mi malo pomogne ... jbg... možda i nisam samo ja kriv da je propalo.
Ovo mi sad pada napamet.
Evo snimka iz moje kasarne posle 20 godina... sad kad već mogu okačit video
Macak69 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2012-04-24 Düsseldorf
Naslov komentara: Re: ABHO 24.04.12 2:38
Pozdrav svima
Vozac ABHO Zenica 11.1990
Naslov komentara: Re 24.04.12 12:04
Macak69....dobrodosao na Forum
panon Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 265 ČLAN OD: : 2010-03-03 DOB : 57 Bački Petrovac
Naslov komentara: Re: ABHO 14.08.12 14:09
ABHO izvidjac Skopje mart 87 VP 1228/4....ceo vojni rok
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: ABHO 14.08.12 17:18
Kaj ste vi imali i izvidnike u svojem rodu vojske, pa to stvarno nisam znao!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
panon Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 265 ČLAN OD: : 2010-03-03 DOB : 57 Bački Petrovac
Naslov komentara: Re: ABHO 17.08.12 21:42
Gringo (citat):
rod ABHO je imao ili ima izvidjace i dekontaminatore,Dekontaminatori su vbsili dekontaminaciju zive sile i materijalno tehnicka sredstva a izvidjaci su po brdima imali osmatracnice sa kojih su odredjivale polozaj i izracunavali jacinu evektualnog nuklearnog udara ...ili pak isli u kontaminiranu zonu ,radi utvrdjivanja vrste bojnog otrova i obelezavanja kontaminirane zone,,,Mislim da se sego dobro seca kako smo se prasnjavi vracali s terena,,,
sego Desetar
BROJ POSTOVA: : 292 ČLAN OD: : 2010-09-22 Zagreb
Naslov komentara: Re: ABHO 18.08.12 5:41
panon (citat):
Gringo (citat):
rod ABHO je imao ili ima izvidjace i dekontaminatore,Dekontaminatori su vbsili dekontaminaciju zive sile i materijalno tehnicka sredstva a izvidjaci su po brdima imali osmatracnice sa kojih su odredjivale polozaj i izracunavali jacinu evektualnog nuklearnog udara ...ili pak isli u kontaminiranu zonu ,radi utvrdjivanja vrste bojnog otrova i obelezavanja kontaminirane zone,,,Mislim da se sego dobro seca kako smo se prasnjavi vracali s terena,,,
To je izgledalo strašno, onako umorni, zmazani, raspajasani, bez ikakvog reda u koloni, svatko na svoju stranu, kao da su izgubili največu bitku, sa pogledom u nigdje...
tibyfa Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 53 Villepinte Francuska
Naslov komentara: Re: ABHO 22.10.12 21:31
Pozdrav svima, 32.klasa ČODL-a sept.89/90. Komandir prvog odjeljenja, prvog voda... ako ima tko iz moje generacije neka se javi, bilo bi mi drago da se čujemo..
Mića Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2011-10-30 DOB : 66 Kladovo
Naslov komentara: Re: ABHO 03.12.12 17:21
Evo i mene ABHO izvidjac, oktobarska klasa 1977 god. obuka za desetare kasarna Djorce Petrov Skoplje, kao desetar u Kumanovu kasarna Boro Menkov.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: ABHO 10.12.12 20:34
Još jedan vozać u ABHO iz Ćapljine 1967-aprila 1968.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: ABHO 14.01.13 18:52
Plinske maske za konje su se koristile još u Prvom svjetskom ratu:
Zaštitna maska za konje je razvijana u Jugoslaviji od 1976.g. do 1979.g. i namijenjena je za zaštitu dišnih organa, usta, očiju i glave konja od RKB kontaminacije. U maski je cjedilo/filter M-1 koje se koristilo i u masci M-1/M-59 za ljude. Težina maske je 2.5 kg, a proizvođač (kao i ostalih sredstava za zaštitu) tvornica "Miloje Zakić".
Glava konja je trebala biti potpuno obavijena zaštitnom maskom, odnosno zaštitnom folijom/tkaninom. Zanimljivo bi bilo znati kako bi se jugoslavenska maska za konje ponijela u stvarnim ratnim uvjetima s upotrebom bojnih otrova. Također nema podataka je li ta maska bila i uspješni izvozni proizvod bivše vojne industrije:
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 15.01.13 3:47; prepravljeno ukupno 1 puta
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: ABHO 14.01.13 20:14
Max, lepo si postavio ove slike, ali si uzput postavio niz pitanja na koja niko od nas ne može dati celovit odgovor. Što zbog nestručnosti, što zbog nedostupnosti podataka.
Primera radi, kako bi se YU zaštitna maska za konje ponela u stvarnim uslovima? Prilikom konstrukcije i izrade, verovatno su urađeni eksperimenti i stečena neka iskustva, koja su posle pretočena u pravilo o upotrebi i taktičko-tehničkim karakteristikama pomenute maske. Pretpostavimo da se eksperiment nije izvodio u idealnim uslovima, sa najmirnijim konjima, kao pokazna vežba koju je opisao kolega "zastavnik".
U ostalom, njena namena je ista kao i kod ljudi. Ukoliko pojedinac nije osposobljen da pravovremeno postavi masku, posle mu je džaba. Sećate se da su desetari štopovali vreme posle komande " ZM stavi". Već sam zaboravio koliko je to bilo. Takođe i filter zaštitne maske imao je svoj "rok trajanja" , period efikasnosti na pojedine vrste BOt-a. Takođe, da se podsetimo da su BOt uglavnom u gasovitom stanju i da po zakonima fizike ili isparavaju u visinu, ili se talože pri površini zemlje, te da imaju relativno kratak period razgradnje.
Moje lično mišljenje je da je u ono vreme strah od upotrebe BOt bio predimenzioniran. Sa time u vezi potenciran je razvoj sredstava za zaštitu. Po pitanju zaštite ljudstva JNA je pokrenula razvoj ZM sa dioptrijom, pa ZM za levoruke. Tu rod ABHO, kao nosilac razvoja zaštitnih sredstava uošte nije konsultovao ostale rodove i službe.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ABHO 14.01.13 20:31
Ne znam kolika je bila realna opasnost od upotrebe BOt ali pravilna upotreba maske i drugih zaštitnih sredstava bi sigurno bila korisna u takvom slučaju. Mi smo u vojsci probali sa suzavcem, ko je imao ispravnu opremu nije imao problema a mnogi su se "opekli".
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 14.01.13 20:37
Stazio (citat):
Ne znam kolika je bila realna opasnost od upotrebe BOt ali pravilna upotreba maske i drugih zaštitnih sredstava bi sigurno bila korisna u takvom slučaju. Mi smo u vojsci probali sa suzavcem, ko je imao ispravnu opremu nije imao problema a mnogi su se "opekli".
Gotovo svi su skidali onaj zaštitni čep na dnu, ne znam kako se točno zove, pa ga držali u džepu. Pa ih je dio to, naravno, izgubio. Desetari na obuci su pokušavali to sprječavati, ali uzalud, mali je i brzo se skine. Pod maskom se stvarno teško diše i imaš neki osjećaj panike. Kako li je tek konjima bilo.....
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ABHO 14.01.13 21:14
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
Gotovo svi su skidali onaj zaštitni čep na dnu, ne znam kako se točno zove, pa ga držali u džepu. Pa ih je dio to, naravno, izgubio. Desetari na obuci su pokušavali to sprječavati, ali uzalud, mali je i brzo se skine. Pod maskom se stvarno teško diše i imaš neki osjećaj panike. Kako li je tek konjima bilo.....
Zato se na osnovnoj obuci radilo na tome da se privikneš na masku, počinjalo bi se kratko nošenje pa sve duži periodi. Vjerovatno ima neki način i za konje da se priviknu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ABHO 14.01.13 23:59
Jednostavno moram staviti još nekoliko slika konja sa zaštitnim plinskim maskama.... Očito su bile korištene u prethodnim ratovima puno više nego što mislimo, a i bojni otrovi su se masovno upotrebljavali.
P.S. Nemojte komentirati zadnje dvije slike, jer ne pašu u temu.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 03.04.14 4:49; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: ABHO 15.01.13 0:18
Jedva se uzdržah.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: ABHO 11.03.13 19:13
S obzirom da ABH oruzje spada u oruzje za masovno unistavanje postavlja se pitanje koliko su jedinice ABHO bile u mogucnosti da u potpunosti ostvare svoje zadatke. Posledice dejstava N eksplozije su stravicne.Pri vazdusnoj eksploziji od 20KT - Zona umerene kontaminacije velicine je 58x7,2 km -Zona jake kontaminacije je 24x3,3 km -Zona opasne kontaminacije je 14x1,9 km (o megatonskim snagama da i ne govorimo)
Posledice nuklearne eksplozije po z/s -opekotine, kras i blast povrede -udruzene radijacione povrede -akutna radijaciona bolest -hronicna rafijaciona bolest pozne posledice- maligne alteracije i genetske aberacije
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: ABHO 11.03.13 19:27
Po mom mišljenju ABH oružje niti ne postoji. Koliko se sećam,mi smo imali ,kako,da kažem,postrojenje za odbranu mogućih bioloških napada. Najbitnija je sigurno bila voda. V stvarnom sukobu sa biološkim oružjem,mislim,da nam nije bilo spasa. Sećam se jedne velike vežbe u julu 67 v okolini Dubrovnika.Pešadija koja je prolazila mimo nas ,ćitav dan nije imala vode,a mi smo se kupali pod šatorima,i to toplom. (izvinite na jeziku)
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: ABHO 11.03.13 19:58
Vratio bih se na sliku na početku gde su vozila ABHO. Onaj tzv "dajc" je TAM5500CD (cisterna za dekontaminaciju). Vozilo na drugoj slici je FAP, a ne TAM, i to FAP 2022 (dosta sličan FAP-u 2026 i 2226). FAP 2022 se koristio kao platforma za više namena vatrogasnih vozila i raznih cisterni (između ostalih i za dekontaminaciju). Bile su cisterne ACG, ACV, ACD, ACM kapaciteta od 5 do 8 m3
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: ABHO 11.03.13 19:59
mirko bratuš (citat):
Po mom mišljenju ABH oružje niti ne postoji. Koliko se sećam,mi smo imali ,kako,da kažem,postrojenje za odbranu mogućih bioloških napada. Najbitnija je sigurno bila voda. V stvarnom sukobu sa biološkim oružjem,mislim,da nam nije bilo spasa. Sećam se jedne velike vežbe u julu 67 v okolini Dubrovnika.Pešadija koja je prolazila mimo nas ,ćitav dan nije imala vode,a mi smo se kupali pod šatorima,i to toplom. (izvinite na jeziku)
Zvanicno SFRJ nije imala ABH oruzje. O ABHOdbrani svakako nije moglo biti ozbiljnog delovanja osim otklanjanja posledica koje su, ponavljam, bile teske
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: ABHO 11.03.13 20:10
67 .god. smo u Ćapljini dobili nove ZIL-ove sa opremom. Iz Panćeva na vlak a onda direktno u kasarnu na klocneve. Vjerovatno su tamo doćekale rat.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: ABHO 17.03.13 16:25
U kasarni Sentvid LJubljana decembar 86 bio je jedan vod ABHO koji se je obucavao.Nalazio sam se u tom vodu i dobro se sjecam nastavne obuke koju je vrsio jedan razvodnik i jadan vodnik stazo.Gledali smo i kino projekcije i prakticno oblacenje te zastitne opreme i dekontaminacija.Ja sam bio najvise na instrumentima za kontrolu ispravnosti zastitne maske i opravke tj. zamjene ostecenih dijelova.Nakon zavrsene obuke od cjelog voda ostajali bi dvojica a ostali bi odlaziili u prekomandu sirom zemlje.Niko nije znao kud ide do zadnjeg dana kad nas je nas komandir por Stankovic okupio oko karte Jugoslavije i citajuci imena pokazivo na karti gdje ko ide.Nekom se je posrecilo da ide blize kuci a nekom ne.Uglavnom sve je to bilo u rok sluzbe i svejedno gdje si.Pozdrav za sve koji su se nasli na tom mjestu u to vrijeme.
zareta Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2013-04-06 Kosovska Mitrovica
Naslov komentara: Re: ABHO 12.04.13 23:36
Evo i mene. ABHO izvidjac. 1228/4. Djorce Petrov 85/86 avgust. Pozdrav svima na forumu.
Naslov komentara: Re 12.04.13 23:37
Pozdrav zareta...i dobrodosao na Forum
Stazio Major
Naslov komentara: Re: ABHO 12.04.13 23:48
Pozdrav za klasu.
zareta Gušter
Naslov komentara: Re: ABHO 13.04.13 0:05
Bolje vas nasao. Da ste zivi i zdravi.
Da se nadovezem, ove cisterne za dekontaminaciju smo imali na krivolaku. Inace osnova su bile kampanjole sa rupovkama i opremom. A onda otkrivavanje vrucih tacaka, obelezavanje terena, pumpice i cevcice, gumena odela na + 38.
zareta Gušter
Naslov komentara: Re: ABHO 27.04.13 20:43
Popova sapka. Skijaliste Aerodrom. Mozda se neko prepozna. Slika je snimljena 05.01. 1986. 12128/4 ABHO izvidjaci.