FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
hvala bokios na fotke(bele kasarne ex-Milan Stanivukovic).Vratio sam se oko 20 i neka godina unazad.Ulaz je isti kako i sam usao prvi dan(guster).Sa desne strane malo se vidi i zgrada Izvigjaca(drugi sprat).A mislim da si slikao i sami vlez u zgradi izvigjaca.Hvala ti mnogo a ako imas i neke druge fotke (Randez-vous,Trojka ili trica je bilo u samoj blizini Randez-vous).
Moj djeda je bio major u "bijeloj kasarni", umirovljen negdje 1978/79.
Danas su u "bijeloj kasarni" fakulteti. Sve zgrade su obnovljene, izgrađeno je nešto i novih, skladišta i barake unutar kruga su uglavnom srušena. Na poligonu C mislim da nema danas ništa.
Ako se slaže administracija postavio bih neke slike bivših vojarni u Osijeku, da malo pobudim sjećanja onima koji su služili vojni rok u Osijeku.
Pozdrav!
Bokios hvala na fotografijama.Hteo sam da te pitam da li postoji jos uvek ona mala kafnica"pod tresnjom" ili "pod visnjom".Nalazila se ublizini katedrale.Za mene je to bilo jedno od prijatnijih mesta u gradu.
Bokios hvala na fotografijama.Hteo sam da te pitam da li postoji jos uvek ona mala kafnica"pod tresnjom" ili "pod visnjom".Nalazila se ublizini katedrale.Za mene je to bilo jedno od prijatnijih mesta u gradu.
Kafić "pod višnjom" više ne radi. Ali mislim da je ta kuća još čitava, ako je uslikat ću. Naravno ako vam trebaju još kakve slike slobodno mi se javite na private ili napišite tu.
Evo par videa šetnje kroz bivšu bijelu kasarnu (nije baš najbolja kvaliteta). Dosta baraka i skladišta unutra samog kruga je srušeno, i isto tako na zadnjem snimku se vide i 2 nove zgrade - tako da vas to ne buni.
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2011-10-24 DOB : 53 Drugovac Smederevo
Naslov komentara: OMJ 10.03.12 19:22
baki ja sam bio omj kod vidovica 89\90
rega Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2012-08-03 DOB : 56 zagreb
Naslov komentara: Osijek - Bijela kasarna 86/87 03.08.12 23:44
pozdrav svima,decembarac 86,bijela kasarna 5530/41,kod kapetana Slobodana Petkovića,pa ako se neko sjeća bilo bi mi drago
Panic Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2012-08-04
Naslov komentara: Re: Osijek 04.08.12 21:45
Pozdrav, junska sam klasa 91 Osijek 5530/35 dosao 23.07.1991. iz Brckog. Bio na poligonu C, vojnom skladistu Cepin a zarobljen pri povlacenju kod Orlovnjaka 20.09.1991. Poznajes li Kujundzica iz Bajmoka?
Tacnije, ja sam iz Vilova opstina Titel! Bojan Kujundzic, bili smo kratko na poligonu C. Znas li poginule Lelovic Dijogena- Novi Sad i mislim Hunjadi Petera iz Orahova kod B. Topole?
Panic: komentar modifikovan dana: 13.08.12 19:24; prepravljeno ukupno 1 puta
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
Au koliko toga se seti od kako naleti slucajno na ovu stranicu, veliko hvala svima vama sto ste me podsetili na puno sto sta lepo iz vojnicki dana!
Te davne 1978 god uputi se iz daleke Svedske na odluzenje vojnog roka posto je to bilo patriotski i 10.11.1978 odo u Ljubljanu na obuku "Tehnicka sluzba za vozila tockase". Posle obuke dobi prekomandu u Osijek, Crvena kasarna VP 2212. Komandant kasarne Slobodan Eric a porucnik Culibrk Lazo. Taj period mi je bio jedan od najlepsi sto se tice drugarstva i lepih secanja. Puno toga se desilo za to vreme a i posle toga. Kao cata nisam imao privilegije vec i ja i vod. stazista smo spavali sa vojskom. Danas posle toliko godina spontano odrzavam kontakt sa jednig vojnim drugom iz Cantavira. Hvala Boki za slike iz Osijeka. Vidim da se puno sto sta promenilo. Mogu jos dodati da sam sam u JNA proveo 3 kalendarske godine a da sam bio kuci na odsustvo za obe nove godine. Veliki pozdrav svima vama iz daleke Svedske.
P:S: Vidim da ima forum i na Madjarski jezik, koji mi je materni ali posto slabo pisem i citam nemogu ucestvovati na tom forumu.
Ahmet Smajilbasic Gušter
BROJ POSTOVA: : 20 ČLAN OD: : 2013-01-02 DOB : 54 Gracanica / Dortmund
Ja bih se jos jednom zahvalio za ove lijepe slike i video. Da posle toliko godina vidim moju lijepu kasarnu. Poceo sam da placem od dragosti i sjetio se odmah lijpih dana a bogami i ruznih na Ceci i ostalim prostorima oko Osijeka. Ja sam se skinuo 21. juna 1991 posto sam dao dva puta krv imao skracenje, a dan ili dva posle je napadnuta kasarna. To sam cuo od mog Cate Salkica kojeg sam sreo posle 20 god. u Bosni to jest ja isao kod njega. Prilikom tog napada je poginulo puno izvidjca sa drugog sprata moja Ceta Veze je bila u prvom.
Komandant Cete mi je bio Kap. Miodrag Petrovic zvani Django iz Crne Gore a komandant mog odjeljena je bio Momir Vranjes.
Generacije 90/91 prva neka se odmah jave. Ako bog da ima da posjetim Osijek ove ili sledece godine.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Blizu, znam za događaje sudjelovao sam u njima. Zadnja služba u HV mi je bila u Vojarni "Drava" Osijek (tvoja bivša kasarna Milan Stanivuković ili Bijela Kasarna).
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Ahmet Smajilbasic Gušter
Još uvijek bodu majku im vampirsku, što dalje to su veći i krvožedniji, džaba zaprašivanje izgleda da su se navikli kao na drogu. Evo ti par primjera kao se Osječani bore protiv komaraca:
kako da ne, mi ti se okupimo kod Drave, pijuckamo Osječko pivo, skinemo majice, izbacimo šlaufe (trbušine) komarci dolete u velikome broju pa pikiraju na kvadraturu izloženog tijela, e onda stupaju na snagu volonteri koji ih udaraju primjercima Glasa Slavonije (ne starim od vda dana), e onda dolazi druga smjena, i to je jedan vid pomaganja nas veterana napaćenom narodu.
hahahaha jesu bili ljuti majku im njihovu. Kod mene je iz cete kad smo imali strazu pucao na komarce, hahahaha. Zbog njega smo imali uzbunu. Za one koji poznaju Bijelu Kasarnu u Osijeku to je bilo gledano sa glavnog ulaza, desno skroz na kraju kasarne gedje su postojala izlazna vrata. Tu smo mi preskakali i isli kupovati alkohol i ostale stvari.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Ahmete, prvi sprat ulevo smo bili mi (1979 god) Tehnicka sluzba, udesno vezisti i plavci. Mislim da su oni tada bili tamo zbog izgradnje Osijeckog aerodroma Mego mislim da je komandat kasarne uvek bio predstavnik tehnicke sluzbe. Nesecas se mozda kako se zvao? pozdrav
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Ahmet Smajilbasic Gušter
SveJug, ga prvi sprat na lijevoj strani od ulaza bili su Tehnicka sluzba, pjesadija a tu je bila i zgrada Komande. Sa desne strane u moje vrijeme u zgradi su bili Vezisti tj. ja i Izvidjaci. Na prvoj slici vidi se ta zgrada iz dvorista i ulaz. Iz koje je sluzbe bio komandant kasarne neznam ali je se zvao Pukovnik Bora. Ja mislim da je bio pjesadinac.
vladimir Pukovnik
Vladimire jel te piknulo, ako ti smeta nemoj da sudjeluješ u raspravi. Osim toga ni kod vas Boro zvani Konj nije imao dobru reputaciju ni kao oficir ni kao čovijek. A ti mi dođeš kao nekakvi požarnii, pa onda trčiš prijaviti DOF-u, možda dobiješ koji čvarak više ili dan nagradnog.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
1979/1980 je komandat kasarne bio Slobodan Eric. Cuo sam nesto da je u aktuelno vrema kada se kasarna "razformirala" komandant bio Lazo Culibrk. Izpravite me ako nisam u pravu. Pozdrav
SveJug: komentar modifikovan dana: 28.01.13 14:26; prepravljeno ukupno 1 puta
vladimir Pukovnik
Vladimire jel te piknulo, ako ti smeta nemoj da sudjeluješ u raspravi. Osim toga ni kod vas Boro zvani Konj nije imao dobru reputaciju ni kao oficir ni kao čovijek. A ti mi dođeš kao nekakvi požarnii, pa onda trčiš prijaviti DOF-u, možda dobiješ koji čvarak više ili dan nagradnog.
nema razloga da neucestvujem u daljoj raspravi. da nije imao dobru reputaciju sigurno nebi postao general i komadant Novosadskog korpusa.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
cccccccc, druže Vladimire, a kako je Bora konj završio? Što je švercao sa gorivom i streljivom baš tog Novosadskog korpusa i s time dove do ugroze borbene spremnosti korpusa, o tome se vodila polemika kod Miloševića na užem kabinetu, od optužbi ga nije ni prijatelj Perišić mogao spasiti. A još Bora prodao svog stojadina za novoga opela ??? halo da je od zlata nebi dobio toliko para za stojadina u kojemu je junački uzmakao iz Slavonije, uostalom njegova "herojska" djela u Osijeku i okolici govore više od čina i postavljenja, očigledno ti odgovara takva reputacija za prijedlog dodijele čina i postavljenja. Neka si ti meni budan i dalje pazi na Forumu.
vladimir Pukovnik
upravo je Perisic hteo da smeni komadanta Novosadskog korpusa bez odobrenja drzavnog vrha sto nije bilo moguce. ima ko brine o borbenoj gotovosti Novosadskog korpua nesekirajse mirno spavaj.o herojskim delima necemo raspravljati na ovom forumu
bojnik Poručnik
SveJug, ga prvi sprat na lijevoj strani od ulaza bili su Tehnicka sluzba, pjesadija a tu je bila i zgrada Komandei. Na prvoj slici vidi se ta zgrada iz dvorista i ulaz. .
Nekako neprepoznajem ili mozda nenadjem tu sliku. Ima samo sa ulice iz pravca pijace.
bokios: vidim da je jedan deo dogradjen (u tom delu su bili stolari i puskari a do kapije vatrogasci iz bijele) a i zid oko kasarne srusen. Nemas mozda neku sliku slikanu iz ulice Kardinala Alojzija Stepinca.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Osijek - Bijela kasarna 'Milan Stanivuković'