FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Pozdrav svima. Povremeno pratim forum pa se javljam da sam i ja služio u Bjeloj kasarni Lsard PVO 2 baterija oktobarska 1982. Kapetan je bio Duško Antič, stari vodnik Lazo Lazar Stanišič i vodnik Zub mislim da je bio Stefanovič. Sječam se vojnih drugova ako je možda ko prisutan na forumu: Fačko, Fundup, Javorski, Pešić, Tomić, Pantić, Alić, Ćujić, Kostić, Babić, Crnomarković, Mišković, Pajić, Marjanović, Blačkori.... Stažista nam je bio Edvard Oven. VP nisu držali samo raketaši nego i mi po 30 dana. Straža u kasarni se je držala na 24 časa. Tereni od Nabrdja pa do pračenja u Živinicama i gađanja kod Nevesinja.
Došao iz Banja luke (prekomanda) pred Novu 1988. Vp 5530/38. Vozač tenka t 55. Komandir Taskov. Pošto sam bio ekonomista, odlično kucao na mašini, odmah sam bio ćata. Komandant Kokolanski me je uzeo da budem ujedno i njegov kurir. Tada su komandatima bataljona uveli da ne smeju da imaju svoje kurire. Obavljao sam posao u svojoj četi ali i kod majora. Tolerisali su to iz komande ali pri javljanju na telefon sam se predstavljao kao evidentičar 1. čete. Već su ljudi komentarisali da je disciplina bila na nivou, tako da i mene nije mnogo toga zaobišlo. Za sada toliko. Pozdrav svima.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Pošto sam bio zadužen i za poštu, svakog dana sam išao u,, gornju,, kasarnu(Milan Stanivuković) po istu. Pošta se uzimala u prostoriji gde je bio razglas a tu je radio jedan moj zemljak. Ja ga zamolim da ujutru, pre smotre dok je neformalni deo pusti od grupe Magazin pesmu kokolo moj. Tog dana sam išao na odsustvo. Ide pesma a komandant,, donje,, kasarne, major Kokolanski Atanas, prevrće očima i preti mu da neću na odsustvo. Ja se naravno, pravim lud, muzika se pušta iz,, gornje, kasarne, nemam ništa sa tim. Setiću se još ponečega.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Došao iz Banja luke (prekomanda) pred Novu 1988. Vp 5530/38. Vozač tenka t 55. Komandir Taskov. Pošto sam bio ekonomista, odlično kucao na mašini, odmah sam bio ćata. Komandant Kokolanski me je uzeo da budem ujedno i njegov kurir. Tada su komandatima bataljona uveli da ne smeju da imaju svoje kurire. Obavljao sam posao u svojoj četi ali i kod majora. Tolerisali su to iz komande ali pri javljanju na telefon sam se predstavljao kao evidentičar 1. čete. Već su ljudi komentarisali da je disciplina bila na nivou, tako da i mene nije mnogo toga zaobišlo. Za sada toliko. Pozdrav svima.
Tom istom majoru sam superlepkom izlepio sve što je moglo da se pomeri:Staklo na stolu,zastavicu,telefon,brave svih fioka.Navatao nas da sedimo u njegovoj kancelariji popodne ćata i ja.Pa nas isterao ispred štaba da do sutra ujutro pomerimo neke panjeve od cca 10 kubika.
Keri voli ovaj upis
GSZN Gušter
BROJ POSTOVA: : 47 ČLAN OD: : 2014-10-21
Naslov komentara: Poruka za Srdić 05.07.22 0:29
srdic (citat):
Pozdrav svim bivsim vojnicima i oficirima... ako si sluzio vojsku 1985, 1986 moj otac general Veso Srdic vam je bio komandant... dolazila sam i ja u Osijek... uvek je pricao sa osmehom i uvek govorio moji vojnici , moji oficiri. Mnogo je voleo JNA i Jugoslaviju. Pred rat je umro iznenada na Kosovu, bio je komadant tamo, najmladji general potpukovnik JNA. Nisu nam dali ni da ga vidimo niti su nam dali nalaze obdukcije, zahtevali smo ali nista. Ja sam onda napustila zemlju kada je poceo rat... slucajno sam naisla na ovaj forum, vratili ste me na momenat u divna vremena. Sve najbolje svima
Dugo nisam bio na forumu, ima nekoliko godina.Citirani post mi je važan, zbog moje neobično bliske veze sa gen.Srdićem za nekog ko je bio običan vojnik na kadrovskom roku.General-major Veso Srdić je tek postavljen za komandanta divizije (jesen 1984.g.) i ubrzo sam i ja otkomandovan u Dom JNA (po njegovom naređenju,iako uz otpore iz trupe, ali kad general naredi puk.Cvetković je morao da to sprovede). U prvo vreme,dok nije dobio onaj stančić u zgradi preko puta Komande divizije na korišćenje, gen. Srdić je spavao u apartmanu Doma. Samim tim je provodio dobar deo slobodnog vremena u Domu.Da bi izbegao "saletanje" oficira koji su gledali kako da mu se približe,general je počeo da se druži sa vojnikom-razvodnikom koji je bio na stalnom radu u Domu JNA, to jest sa mnom.Pozajmljivao sam generalu peglu,čak i kada se preselio u stančić, nikada nije zahtevao da mu bilo ja bilo neki drugi vojnik pegla delove uniforme ili čisti cipele ili čizme.Bili smo redovni partneri za šah i stoni tenis.Šah je voleo da igra i sa zastavnikom Burom.Kako sam u Dom JNA došao na preporuku (ili preko veze, kako ko smatra,tačno je i jedno i drugo) od generalštabnog generala koji je bio predavač gen. Srdiću na Ratnoj školi, te je gen. Srdić i naredio moju otkomandu u Dom iz RB LSARD-a,u mene je imao veliko poverenje.To opet nije bilo neobično jer smo, mi koji smo radili na opsluživanju Doma, bilo osobito vezani za oficirski kadar KOS-a i VOS-a,čije je sedište bilo u Domu,pa smo i prošli neke ozbiljne provere, a i izvesnu obuku tog tipa.Veoma se radovao kada su mu dolazila supruga (češće) i kći u posetu.Pošto dosta dobro pamtim, postoji čitav niz zanimljivosti iz tog perioda vezanih za generala Vesu, divnog i dobrog čoveka,vrsnog oficira i beskrajnog patriotu.Bio je najmlađi general KoV-a.Jedna od zanimljivih scena kojoj sam iz bliza prisustvovao bila je kada je gen.Srdić, u čizmama,besprekornog vojničkog držanja, odmarširao strojevi korak i predao raport general - pukovniku Antonu Lukežiću,komandantu VII armije. Ja sam strojevi gazio nekoliko puta u počasnom vodu ( spremao ga kap.Antić, ko je to probao ili gledao, znao je koliko smo bili sjajni), ali moram da skinem kapu generalu Srdiću i zastavniku Vodenskom (upravo je predavao raport gen. Srdiću),takva odsečnost i savršenstvo koraka su samo da se kaže svaka čast.
vladimir, goran9030, Doktor Živago and Keri vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
Poz Svima koliko vas ima pogotovo pozdravljam Staresine i vojnike iz Moje Nekadasnje kasarne Milan Stanivukic VP 5530/15 Jasam Generacija 90/91 znaci 25.12.1990 decembarska klasa meni toliko drago da vidim nesto ovako i pogotovo puno pozdravljam Admin-a Jedino stvar koji moram reci da sam sanjao sa otvorenim ocima bilo to u vojnim danima, Secam se Poligon C , Cepin , itd ...... ja imam dosta stvari da kazem za to vreme i lepe i lose , ali samo jedno moram da kazem najiskrenije od dnu duse, kad sam stupio u JNA ima sam punih 18 god nisam znao kako i sta , u toj vreme bio sam jako drustven i iskren prema svim mojim drugare i staresine druzio se sa svima tako sam vaspitan ne treba gledati sta i koje sta je , znam da sam izgubio druga u toj vreme pokojni Urosevic Zvonimir , a neznam sa jos dvoje koje dan danas trazim njih Pandrc Dejan /Kraljevo/ i Stefanovic Dejan iz /Smederevo/ ja bi vas molio ko zna nesto za mojih drugovi nek se javljaju slobodno , sada samo da ispominjem pocinjem od
Desetar- Bevcic Klaudija Desetar - Arben Neziri Desetar - DJole (spira su ga zvali)
Komandir Voda Zastavnik ( ne secam se ime bio ogroman krupan)
imali smo i jos jednog novog PPorucnika mlad samo sto zavrsio Vojnu akademiju zvali su GLISTA
Komandir Cete Kapetan Gani Hoti
Komandant bataljona bio Major ( ne secam se ime bio mozda 160 cm odpriliketako) Pandrc Dejan bio ngegov vozac BTR
datum 04.04 .1991 Napusteli smo kasarnu ........ voleo bi da citam i da znam jos lepi stvari za Bjelu Kasarnu Osijek Nezaboravljeni ...... poz iz Canade
Zvonimir Urosevic je umro od trovanja alkoholom u selu Palaca. Gledao sam ga svojim ocima kako je izdahnuo. Pokusali smo sve da ga spasimo ali nije islo. Ugusio se povracajuci, vjv se vratilo u pluca
Poz Svima koliko vas ima pogotovo pozdravljam Staresine i vojnike iz Moje Nekadasnje kasarne Milan Stanivukic VP 5530/15 Jasam Generacija 90/91 znaci 25.12.1990 decembarska klasa meni toliko drago da vidim nesto ovako i pogotovo puno pozdravljam Admin-a Jedino stvar koji moram reci da sam sanjao sa otvorenim ocima bilo to u vojnim danima, Secam se Poligon C , Cepin , itd ...... ja imam dosta stvari da kazem za to vreme i lepe i lose , ali samo jedno moram da kazem najiskrenije od dnu duse, kad sam stupio u JNA ima sam punih 18 god nisam znao kako i sta , u toj vreme bio sam jako drustven i iskren prema svim mojim drugare i staresine druzio se sa svima tako sam vaspitan ne treba gledati sta i koje sta je , znam da sam izgubio druga u toj vreme pokojni Urosevic Zvonimir , a neznam sa jos dvoje koje dan danas trazim njih Pandrc Dejan /Kraljevo/ i Stefanovic Dejan iz /Smederevo/ ja bi vas molio ko zna nesto za mojih drugovi nek se javljaju slobodno , sada samo da ispominjem pocinjem od
Desetar- Bevcic Klaudija Desetar - Arben Neziri Desetar - DJole (spira su ga zvali)
Komandir Voda Zastavnik ( ne secam se ime bio ogroman krupan)
imali smo i jos jednog novog PPorucnika mlad samo sto zavrsio Vojnu akademiju zvali su GLISTA
Komandir Cete Kapetan Gani Hoti
Komandant bataljona bio Major ( ne secam se ime bio mozda 160 cm odpriliketako) Pandrc Dejan bio ngegov vozac BTR
datum 04.04 .1991 Napusteli smo kasarnu ........ voleo bi da citam i da znam jos lepi stvari za Bjelu Kasarnu Osijek Nezaboravljeni ...... poz iz Canade
Zvonimir Urosevic je umro od trovanja alkoholom u selu Palaca. Gledao sam ga svojim ocima kako je izdahnuo. Pokusali smo sve da ga spasimo ali nije islo. Ugusio se povracajuci, vjv se vratilo u pluca
Sjetio se jos detalja, major je bio Veljkovic Ljubomir iz Nisa, nije me bas volio, desetar neki ludi Đorđevic iz bg ni on me nije volio jer sam ih bas jebo u mozak, onaj skladistar bio jedan kosovar iz Stutgarta,, glista bio pporucnik iz sarajeva, Todic mislim da se prezivao. On me volio, ja brljo po harmonici a on volio sevdah. Veliki zastavnik bio Milosevic, znam da mu unrla zena... Hoti Gani bio fakin, sjecam ga se. Bio i neki ludi Šrmso iz Kalesije. Taj spavo obucen, pjevo ko Kemal Malovcic.
GSZN voli ovaj upis
OSIJEK 1982 Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2024-07-21
Naslov komentara: OKTOBARSKA 1982. 24.07.24 17:36
*POZDRAV SVIMA , POSEBNO MATJAZU IZ KOPERA , KOJI ME JE PONUKAO DA NAPISEM PAR KOMENTARA *JA SAM SLUŽIO U BJELOJ KASARNI, MILAN STANIVUKOVIC LSARD PVO 2 BATERIJA OKTOBARSKA 1982.
*OSIJEK PAMTIM PO GODISNJIM DOBIMA KOJA SU SE SMJENJIVALA OD OKTOBRA PA SVE DO SEPTEMBRA NAREDNE GODINE , -SAMA JESEN NIJE BILA STRASNA MALO KUPLJENA OPALOG LISCA SA DRVECA KOJE JE BILO ISPRED NASE UCIONICE -ZIMA SA MALO ILI BEZ SNIJEGA SA VJETROVIMA KOJI SE U KOSTI UVLACE , TAKO DA SU NAJPOPULARNIJI BILI STARI SINJELI -PROLJECE JE UVIJEK LIJEPO OCEKUJES LJETO I GOVORIS SEBI DA SI NA POLA VOJNOG ROKA -LJETO JE VRELO ,NIGDJE SE SAKRITI ILI OHLADITI , PREPUNO KOMARACA , A PORED TEBE DRAVA I KUPACI
*SAMA ZGRADA JE BILA KAO NOVA , RENOVIRANA , OKRECENA , NOVE PLOCICE I UREDNI WC-I, NASA SPAVAONA JE BILA NA DRUGOM SPRATU OKRENUTA PREMA PISTI ZA JUTARNJE POSTROJAVANJE IAKO SMO I MI MOGLI CUTI POSLEDNJE TRAMVAJE KOJI PROLAZE PORED KASARNE
*DA BIO JE TU I CUVENI TRKAC PORUCNIK SPIRIC , KOGA SMO MOGLI GLEDATI KAKO TRENIRA NA STADIONU KOJI SE NALAZIO IZ KUHINJE , ODVOJEN MANJIM BREZULJKOM U KOJE SU BILE UKOPANI BRDM
SAMA KUHINJA I HRANA JE BILA PRAVA VOJNICKA ZA DORUCAK VIRSLE, JAJA , MARMELADA …ZA RUCAK PASULJ, KROMPIR, CUFTE, KUPUS,,,, ZA VECERU SE NE SJECAM … MOJ IZBOIR JE BIO GOTOVO SVAJKI DAN PASULJ ,BILO JE I REPETE . KUHINJA JE ODRZAVANA I CISCENA
KANTINA - A POSLE JE BILO UOBICAJENO POGOTOVO ZA LIJPIH DANA POSJETA KANTINI NA PIVO , NAPOLITANKE I NEKI SLATKISI , BILO JE TU VIRSLI I KOBASICA, CIGARETA… JEDINO JE BILO KRATKO RADNO VRIJEME
NASE UCIONICE SU BILE RELATIVNO BLIZU OD PISTE , PARALELNO PREMA SPOREDNOJ ULICI , SA NAMA U NIZU SU BILI I RAKETASI I IZVIDJACI , A IZA JE BILO KOSARKASKO IGRALISATE. PREDAVANJA NAS POSPANIH , NEZAINTERESOVANIH, SU IZVODILI VODNICI I ZASTAVNICI , PONEKAD I KAPETAN, NAJBOLJE JE BILO U LJETO I JESEN KAD SMO BILI ISPRED NA TRAVI U HLADOVINI STABALA KOJA SU OKRUZIVALA TAJ DIO .
NAJBOLJI BUREK JE BIO U TVRDJI , POSLE STACIONARA ILI ODLASKA U POSTU NAJVECA RADOST I NAGRADA JE BIO BUREK, OSTALO JE BILO PRILIKOM IZLAZAKA U NEKIM RESTORANIMA KOJIMA SE NE SJECAM IMENA , I NARAVNO IZLAZAK U HOTEL OSIJEK KAD DODJE RODBINA
KUPANJE JE BILA PRAVA “RADOST” 2 PUTA SEDMICNO , PA POSLE IZLAZAK NA VREO DAN ILI DEBELI MINUS I TRK DO SPAVAONA ,U POCETKU JE BILO NELAGODE I STIDA OKRUZEN SA PEDESETAK GOLIH MUSKARACA ALI NAJGORE JE BILO CEKANJE DA PUSTE VODU , VRISKA I LARMA PUSTAJ VODU
LSARD PVO 2 BATERIJA OKTOBARSKA 1982 , KAPETAN JE BIO DUŠKO ANTIČ, STARI VODNIK LAZO LAZAR STANIŠIČ I VODNIK ZUBO STEFANOVIČ.MLADJI VODNIK EDVARD , DESETAR MIRKO MISKOVIC STARI VODNIK LAZO LAZAR STANIŠIČ I VODNIK ZUBO STEFANOVIČ SU BILI NAJODGOVORNIJI ZA NAS, I SA NAMA PROVODILI NAJVISE VREMENA , KOREKTNI U ODNOSU NA VOJNIKE , POKUSAVAJUCI DA NAS NAUCE STO VISE , A MEDJU NAMA JE BILO RAZNIH LIKOVA I KARAKTERA .BILI SU NEKAD OZBILJNI A NEKAD SU ZBIJALI SALE NA NASE GLUPOSTI I NE SNALAZENJA . NISAM SIGURAN ALI MISLIM DA JE STARIJI VODNIK LAZAR STANISIC TREBAO DA DOBIJE UNAPREDJENJE U ZASTAVNIKA PRVE KLASE
KAPETAN ANTIC JE BIO KARIJERNI OFICIR , KAD SMO MI STIGLI ON JE VEC DOBIO UNAPREDJENJE U CIN KAPETANA , NEKI SU GOVORILI DA JE POKAZAO ODLICNE REZULTATE NA NEKOJ VJEZBI , SVI OSTALI OFICIRI NJEGOVE GENERACIJE SU BILI POTPORUCNICI ILI PORUCNICI . IZUZETNO STROG I ZAHTJEVAN , U ODNOSU NA NAS VOJNIKE UVIJEK JE NALAZIO NEKOGA NA KOGA CE SE ISKALITI ,UVJEK JE IMAO PRIMJEDBE , REDOVAN PACIJENT MU JE BIO MLADJI VODNIK EDVARD,
.1 BATERIJU JE VODIO POTPORUCNIK ILIC, MLAD SA BRKOVIMA KOJI JE BIO SUSTA SUPROTNOST KAPETANU ANTICU A KOMANDIR RAKETASA POR.VINKO MENKOVSKI JE BIO IDEAL STARJESINE , OZBILJAN I STROG ALI COVJEK SA KOJIM SE MOGLO RAZGOVARATI , ZAVIDILI SMO NJEGOVIM VOJNICIMA , KAD JE POCEO RAT ODBIO JE DA PUCA NA GRAD OSIJEK I DA UCESTVUJE U BORBAMA , UMRO JE 2015 GOD. U OSIJEKU , ZA OSTALE STARJESINE NISTA NISAM CUO
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
[quote="OSIJEK 1982"]*POZDRAV SVIMA , POSEBNO MATJAZU IZ KOPERA , KOJI ME JE PONUKAO DA NAPISEM PAR KOMENTARA *JA SAM SLUŽIO U BJELOJ KASARNI, MILAN STANIVUKOVIC LSARD PVO 2 BATERIJA OKTOBARSKA 1982.[/quote] Pozdrav i tebi generacijo. Izgleda da smo služili u istoj bateriji kod kap. Antiča. Nikog od generacije nisam još pronašo nit na FB nit na ovome forumu. Ja sam bio kasnije evidentičar a ti?
LSARD PVO 2 BATERIJA OKTOBARSKA 1982, OSIJEK 1982/83 EVO NEKIH IMENA KOJIH SE SJECAM , POZDRAV ZA SVE NJIH , *JAVORSKI , IME NISAM SIGURAN …, PRNJAVOR -UKRAINAC ILI SLOVAK *JOVAN TOMIC GORNJA TRNOVICA –ZVORNIK *ADIL ALIC DONJA TRNOVICA -ZVORNIK *FACKO VOZAC IZ MOSTARA, BRKO , STARIJA KLASA , *FUNDUP RADOMIR CELEBICI , FOCA *PESIC IME NISAM SIGURAN… VRSAC , *CUJIC IGOR MAGLAJ *ROBERT ZAGREB CATO , OVO NISAM SIGURAN MATIJAZ KOPER , ZAMJENIO GA KAO CATU *FRANJO PREZIME NISAM SIGURAN. MAGLAJ , NAJSTARIJI OD NAS *DEJAN KOSTIC KOSOVSKA MITROVICA *BABIC… IME NISAM SIGURAN *CRNOMARKOVIC IME NISAM SIGURAN, BEOGRAD RADE RADOVANOVIC SABAC *MIRKO MISKOVIC , SUBOTICA,, DESETAR *PAJIC. IME NISAM SIGURAN. *MARJANOVIC … IME NISAM SIGURAN *BLACKORI , … IME NISAM SIGURAN UROSEVAC *HODZA PRISTINA , KAO UCITELJ *TRECI ALBANAC NE PAMTIM NI IME NI PREZIME *MLADJI VODNIK EDVARD OVEN, -LJUBLJANA
LSARD PVO 2 BATERIJA OKTOBARSKA 1982, OSIJEK 1982/83 EVO NEKIH IMENA KOJIH SE SJECAM , POZDRAV ZA SVE NJIH , *JAVORSKI , IME NISAM SIGURAN …, PRNJAVOR -UKRAINAC ILI SLOVAK *JOVAN TOMIC GORNJA TRNOVICA –ZVORNIK *ADIL ALIC DONJA TRNOVICA -ZVORNIK *FACKO VOZAC IZ MOSTARA, BRKO , STARIJA KLASA , *FUNDUP RADOMIR CELEBICI , FOCA *PESIC IME NISAM SIGURAN… VRSAC , *CUJIC IGOR MAGLAJ *ROBERT ZAGREB CATO , OVO NISAM SIGURAN MATIJAZ KOPER , ZAMJENIO GA KAO CATU *FRANJO PREZIME NISAM SIGURAN. MAGLAJ , NAJSTARIJI OD NAS *DEJAN KOSTIC KOSOVSKA MITROVICA *BABIC… IME NISAM SIGURAN *CRNOMARKOVIC IME NISAM SIGURAN, BEOGRAD RADE RADOVANOVIC SABAC *MIRKO MISKOVIC , SUBOTICA,, DESETAR *PAJIC. IME NISAM SIGURAN. *MARJANOVIC … IME NISAM SIGURAN *BLACKORI , … IME NISAM SIGURAN UROSEVAC *HODZA PRISTINA , KAO UCITELJ *TRECI ALBANAC NE PAMTIM NI IME NI PREZIME *MLADJI VODNIK EDVARD OVEN, -LJUBLJANA
Dobro se jih ti sečaš generacijo svih. Franjo mislim da je bio Babič koji je došao na dosluženje. Fali još Luka iz Živinica koji je došao kasnije kao vozač. Desetari mislim da su bili Pešič, Miškovič, Alič, Marjanovič. Vozač je bio još Pajič. Čata iz Zagreba kog sam ja nasledio bio je Mundjar. Inače ja i Fundupe smo se poslednji skidali jer nismo služili 12+3. Onaj Albanac je bio Šehu koji je bio kasnije odpušten jer smo ga vodili u Sarajevo na pregled.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Osijek - Bijela kasarna 'Milan Stanivuković'