FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Ja bih se jos jednom zahvalio za ove lijepe slike i video. Da posle toliko godina vidim moju lijepu kasarnu. Poceo sam da placem od dragosti i sjetio se odmah lijpih dana a bogami i ruznih na Ceci i ostalim prostorima oko Osijeka. Ja sam se skinuo 21. juna 1991 posto sam dao dva puta krv imao skracenje, a dan ili dva posle je napadnuta kasarna. To sam cuo od mog Cate Salkica kojeg sam sreo posle 20 god. u Bosni to jest ja isao kod njega. Prilikom tog napada je poginulo puno izvidjca sa drugog sprata moja Ceta Veze je bila u prvom.
Komandant Cete mi je bio Kap. Miodrag Petrovic zvani Django iz Crne Gore a komandant mog odjeljena je bio Momir Vranjes.
Generacije 90/91 prva neka se odmah jave. Ako bog da ima da posjetim Osijek ove ili sledece godine.
mislim da je bilo i TV snimka gde se jasno vidilo zgrada izvidjaca(drugi sprat) kako je bila izresetana mecima,a imalo je i jedan kadar unutra u hodniku sa porucnika Lazukic Pero.Sekam se Zvornika 1986g, kad smo se spremali da pominemo reku Drinjaca na talpama kada je Lazukic isao prvi za da bi nam pokazao,posle dva-tri koraka je pao u reku sa staresinskom torbom i pistoljem ap 7,65mm(skorpion). svi smo se smejali dosta dugo...hteo je da se pokaze pred nas mokar kao mis i bila mu je prva vezba sa izvidjacima.
Ahmet Smajilbasic Gušter
BROJ POSTOVA: : 20 ČLAN OD: : 2013-01-02 DOB : 54 Gracanica / Dortmund
SveJug, evo da se malo ispravim. Posto su mi se slike vratile u glavu. Na 3 stranici, prva slika sa zgradom od Pruge je bila Pjesadija i Komanda, a na trecoj slici gdje je ulaz sa desne strane se vidi zgrada od Cete Veze i Izvidjaca.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
SveJug, evo da se malo ispravim. Posto su mi se slike vratile u glavu. Na 3 stranici, prva slika sa zgradom od Pruge je bila Pjesadija i Komanda, a na trecoj slici gdje je ulaz sa desne strane se vidi zgrada od Cete Veze i Izvidjaca.
Da Ahmete, ti objasnjavas razpored Bijele kasarne, ja tamo nisam bio. Ja sam pitao za Crvenu, tamo sam sluzio i za tu kasarnu sam pitao ko je bio komandir u to vreme. Na stranicu br 4 vidi se ulaz u Crvrenu iz pravca pijace a slika izpod, zgrada komande.
Pozdrav iz Svedske
Ahmet Smajilbasic Gušter
BROJ POSTOVA: : 20 ČLAN OD: : 2013-01-02 DOB : 54 Gracanica / Dortmund
ma evo da se i ja malo uključim u ovu diskusiju bio sam u 1 okb '84-'85 u kasarni slavonskih brigada u 1 tč kap Ikl dekić ilija,kap dedović sulejman,st v Ikl popović slobodan ,pok vodIkl gajinov gavrica,st vod đukić ostoja itd svi redom ljudine osim Dekića gad nad gadovima,pogotovo prema meni jer mu nikako nije pasalo da budem kaplar a ja bio.vidim kafići su živi,sjećam se rendesa,,27 juli,vidra,mad,tufna,ćevapi u makedonki,nicole,slon,birc dubrovnik,štef,roda,trica itd,uglavnom najebo sam u osijeku,složiti će te se tko je tu služio ,disciplina je bila na visokom nivou,dakle atko je itko prepoznao neke ljude i mjesta neka se javi da malo prokomentiramo
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
14 mjeseci prijatelju znali smo svaku rupu, o da samo do 21,a u kasarni četa vojnih policajaca ,nemilosrdnih mogu ti reći,već u 20 sati je izlazio jedan vod da ne bi bilo nismo znali,kasnije pošto sam bio kaplar mogao sam češće izaći,imali smo i ćatu pravoga pa je bilo i bijelih dozvola i tako,prenoćišta odguliš cijelu noć u kafani do 06 sati dođeš na doručak,i opet van.ali to kada si džomba ,ali prvih 8 mjeseci je bilo krvavo.pogotovo prvih mjesec dana pješadijske.puna ratna sprema,još po protutenkovska u svakoj ruci,jedinica naravno najteža.pješaka do c poligona ,tamo puzanje do 12,kratki odmor pa natrag ne sjećam se ali mislim da ima kojih 5-6 km uglavnom taman na ručak u 13i30.kasnije tenkovska obuka 7 mjeseci,tereni:nabrđe današnji gašinci,brčko 7 dana gađanja na platformi,manjača mjesec dana,pa nabrđe ponovo završna vježba zima -20 stupnjeva 7 dana,pa banja luka 7 dana,pa manjača opet 25 dana podvodna obuka.kada je to završilo straža u čepinu po sedam dana pa dvije kasarske pa opet čepini tako do augusta i odlazak u karlovac mjesec dana teren sredinom devetog mjeseca opet na nabrđe 7 dana sa augustovskom '85 kao kaplar sam bio požarni u logoru po cijele dane jedini sam u povijesti koji je 15 dana do skidanja išao na teren iz ljubavi kapetana Dekića prema mojoj malenkosti.uhhhhhh baš se nismo voljeli.evo ukratko mojih četrnaest mjeseci.
još samo nešto boro konj je u moje doba bezbednjak jeben lik svisu ga se bojali pa i oficiri mislim da je bio kapetan u ono doba,vidio sam ga puno puta
vladimir Pukovnik
ma evo da se i ja malo uključim u ovu diskusiju bio sam u 1 okb '84-'85 u kasarni slavonskih brigada u 1 tč kap Ikl dekić ilija,kap dedović sulejman,st v Ikl popović slobodan ,pok vodIkl gajinov gavrica,st vod đukić ostoja itd svi redom ljudine osim Dekića gad nad gadovima,pogotovo prema meni jer mu nikako nije pasalo da budem kaplar a ja bio.vidim kafići su živi,sjećam se rendesa,,27 juli,vidra,mad,tufna,ćevapi u makedonki,nicole,slon,birc dubrovnik,štef,roda,trica itd,uglavnom najebo sam u osijeku,složiti će te se tko je tu služio ,disciplina je bila na visokom nivou,dakle atko je itko prepoznao neke ljude i mjesta neka se javi da malo prokomentiramo
ma nemam pojma ,zamisli ljeto vruće,a mi u 21 kao koke. mi smo imali buđenje i ljeti i zimi u 05.30 sati,a povečerje 22.00 sati.jbg kažem ponovo jebena kasarna......
Strana 4 sl. br. 1 je kolko mi se čini ulaz u stacionar, ispred kojeg je u čošku uvijek stajala kampanjola, a iza slikarevih leđa bi trebalo biti kupalište. A o drugu pukovniku bori ima vise stranica na netu.
SveJug Kapetan I klase
Strana 4 sl. br. 1 je kolko mi se čini ulaz u stacionar, ispred kojeg je u čošku uvijek stajala kampanjola, a iza slikarevih leđa bi trebalo biti kupalište. A o drugu pukovniku bori ima vise stranica na netu.
Stacionar u Belu kasarnu? U moje vreme 1979/80 je stacionar bio u tvrdju. Prednost stime je bila da smo izlazili u grad, to jest od Crvene do tvdje, pored poste, prodavnice, kafane.
tako je i kada sam ja bio stacionar je bio u tvrđi pokrajškole i one slastičarne kroz ulicu jedno 50 metara pa lijevo kraj nekog birca još 50 metara na desnoj strani ulice ,i tamo sam bio u gipsu jedno25 dana
Mozda je ovde bila samo ambulanta , znam da sam tu bil na nekom testu, jos nam je frajer rekal da mozemo muljati kolko hocemo, ali oni imaju nase papire iz civilstva, i vrata do doktor, jer sam zbog crvenila na vratu dobil poštedu od čoje cijeli vojni rok. Nekakve veze s tim je imal stariji vodnik Đerič Nikola, mislim, njega sam u sanitetu Pinzgaueru vozil na Pampas na gađanje.
Mozda je ovde bila samo ambulanta , znam da sam tu bil na nekom testu, jos nam je frajer rekal da mozemo muljati kolko hocemo, ali oni imaju nase papire iz civilstva, i vrata do doktor, jer sam zbog crvenila na vratu dobil poštedu od čoje cijeli vojni rok. Nekakve veze s tim je imal stariji vodnik Đerič Nikola, mislim, njega sam u sanitetu Pinzgaueru vozil na Pampas na gađanje.
Da u Bijeloj je bila samo Ambulanta, a stacionar je bio u Tvrdji kod ckrve. Koliko sam je puta opsovao kad me probudi u 6 h a dodjes tu malo da se naspavas, hahaha.
RAT S KOMARCIMA U pun pogon stavljamo tri aviona i 10 vozila s topovima
Gradonačelnik Krešimir Bubalo održao je jučer izvanredni sastanak koordiniranog stožera za borbu protiv komaraca na području grada Osijeka sa zahtjevom da broj uboda komaraca u 15 minuta bude niži od tolerantnih 15.
Naime, dobra vijest, prema riječima Enriha Merdića, pročelnika Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, činjenica je da ličinki više nema pa je stručnim službama preostala borba samo s odraslim komarcima, ali tu je i činjenica da jedan komarac prosječno živi do 45 dana. Znamo li da su se prvi rojevi pojavili oko 20. travnja, jasno je kako će nas ova generacija gnjaviti do kraja svibnja. Posebno je zanimljiv i podatak da se ove godine kao dominanta vrsta pojavila sorta koja je po zastupljenosti ranijih godina bila tek na trećem ili četvrtom mjestu.
- Za razliku od našeg poplavnog komarca, ova vrsta leti mnogo brže pa u jednoj noći može prijeći do tri kilometra, dok su prošlogodišnje vrste prelazile približno kilometar u jednoj noći. No, po jačini ugriza ili agresivnosti ovaj komarac ne razlikuje se od uobičajnih vrsta, tvrdi Merdić.
Savjet je Odjela za biologiju koji s Gradom Osijekom ima sklopljen ugovor o monitoringu da se pod kontrolom, tj. tretiranjem drži zeleni pojas, odnosno da se onemogućava ulazak novih rojeva u grad.
- Mi imamo sklopljen ugovor s Odjelom za biologiju prema kojem se monitoring i praćenje komaraca obavlja na dnevnoj bazi, te se detaljne karte s GPS koordinatama šalju Gradu i izvođaču, odnosno Zavodu za javno zdravstvo. Zavod potom s deset timova u deset vozila s topovima odrađuje toplo zamagljivanje, a prema potrebi aktiviramo i tri aviona, što smo učinili i prije 1. svibnja. Obveza je Zavoda da nakon odrađenog tretmana brojnost komaraca bude 50 posto niža, u suprotnom moraju ponoviti tretiranje o vlastitom trošku, objasnio je gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Recimo i kako je u travnju tretirano područje od 7.155 hektara, a za tretiranje komaraca ove je godine predviđeno 7,5 milijuna kuna. Do sada su već utrošena približno dva milijuna kuna, a iz Ministarstva zdravlja još nije stigao nikakav nagovještaj da će država pomoći Gradu u ovoj borbi.
S obzirom na činjenicu da je na pojedinim postajama 30. travnja zabilježeno i 267 uboda u 15 minuta, gradonačelnik je zatražio tjedne sastanke stožera, obvezno tretiranje avionima, te, kako je sam rekao, da ne ostane ni jedna ulica u gradu kroz koju nije prošlo vozilo kojim se obavlja tretman zamagljivanja.
Ja sm bio 1979 septembarska klasa u VP5530/46 mehanizovana pešadija komandir prvog voda poručnik Slobodan Petković. Dali iko išta zna gde je on završio?
SveJug Kapetan I klase
Ja sm bio 1979 septembarska klasa u VP5530/46 mehanizovana pešadija komandir prvog voda poručnik Slobodan Petković. Dali iko išta zna gde je on završio?
Dobro nam dosao Milane Ja sam isto 1979 god sluzio u Osijek ali u Crvenu.
Ima dosta postova o Osijeku sa raznim klasama. Prosetaj se forumom i vidi dali ima nesto sto mozes dopuni sa komentarima tvojih dozivljaja, kako pozitivnim tako i negativnim.
14 mjeseci prijatelju znali smo svaku rupu, o da samo do 21,a u kasarni četa vojnih policajaca ,nemilosrdnih mogu ti reći,već u 20 sati je izlazio jedan vod da ne bi bilo nismo znali,kasnije pošto sam bio kaplar mogao sam češće izaći,imali smo i ćatu pravoga pa je bilo i bijelih dozvola i tako,prenoćišta odguliš cijelu noć u kafani do 06 sati dođeš na doručak,i opet van.ali to kada si džomba ,ali prvih 8 mjeseci je bilo krvavo.pogotovo prvih mjesec dana pješadijske.puna ratna sprema,još po protutenkovska u svakoj ruci,jedinica naravno najteža.pješaka do c poligona ,tamo puzanje do 12,kratki odmor pa natrag ne sjećam se ali mislim da ima kojih 5-6 km uglavnom taman na ručak u 13i30.kasnije tenkovska obuka 7 mjeseci,tereni:nabrđe današnji gašinci,brčko 7 dana gađanja na platformi,manjača mjesec dana,pa nabrđe ponovo završna vježba zima -20 stupnjeva 7 dana,pa banja luka 7 dana,pa manjača opet 25 dana podvodna obuka.kada je to završilo straža u čepinu po sedam dana pa dvije kasarske pa opet čepini tako do augusta i odlazak u karlovac mjesec dana teren sredinom devetog mjeseca opet na nabrđe 7 dana sa augustovskom '85 kao kaplar sam bio požarni u logoru po cijele dane jedini sam u povijesti koji je 15 dana do skidanja išao na teren iz ljubavi kapetana Dekića prema mojoj malenkosti.uhhhhhh baš se nismo voljeli.evo ukratko mojih četrnaest mjeseci.
Vidim ista smo generacija, ja sam bio vezist u bijeloj, kasnije me prekomandiralo u crvenu do kraja. Ja sam čitav vojni rok izašao možda 10 puta u grad, valjda sam se zamjerio nekom . Meni je završna bila u prvom mjesecu, u Osijeku je bilo i do -28, a na aerodromu -33, zamalo sam na završnoj ostao bez prstiju na nogama, toliko je hladno bilo. Prvu noć nam nisu stigli šatori pa smo prespavali vani, to mi je bila najduža noć u životu.
vladimir Pukovnik
vezista dobrodosao.dali se secas tajnog naziva za Osjek kod provere veze?
Ne, nije mi toliko trebalo, ja sam bio relejna međustanica, naše je bilo da se popnemo na brdo, dignemo antenu, uspostavimo vezu s obje strane i odemo spavati
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
zdravo! Sluzio sam u izvidjackoj ceti u kasarni Milan Stanivukovic u Osijeku, 1989/1990, septembarska klasa! Komandir cete je bio Cavkusic Enver, tu su bili jos porucnik Simic Radenko, vodnik Jurak Sinisa! Ima li neko iz te generacije i zna li neko sta se desilo sa cetom i sa oficirima?!