FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 17.10.22 22:35
Uf, sad sam bio napisao jedan poduži post na temu svega, pročitao ga dva puta i obrisao. Ma jebeš ti sve ovo, umoran sam. Sve notifikacije koje su mi otvorene ću obrisati, a sutra možda objavim par zgodnih slika sa Tise, iz Vojvodine. Danas sam imao priliku jesti fenomenalno pripremljenog šarana, a sutra neću propustiti čorbu od filirane tiske ribe. Odoh sada pročitati dobru knjigu, pa u krevetić.
_________________ In medias (t)res...
SveJug, PORUCNIK and Doktor Živago vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 18.10.22 1:14
pera84 (citat):
Citat :
A kako je otvorena, upravo smo svjedoci.
Kao sto sam rekao, otvorenost ne znaci i automatsko odobravanje svega sto se predlozi. Ja mislim da je ovdje vise problem u glavama nego u strukturi portala. Ovaj Forum jeste neciji. Neko je poceo, neko preuzeo ali se negdje vodi pod necijim imenom. Pravim ili laznim, nije bitno. Sto znaci, nije "svih nas". Isto kao sto i kafana u koju ja (i jos par hiljada drugih) idem, nije "svih nas" nego gazde tog i tog. Istina je da on zavisi od nase posjete, ali isto tako istina je i da on moze da je sutra zatvori, proda, zapali. Gosti tu nemaju pravo glasa. On moze a i ne mora da slusa sta mu oni predlazu. Npr. moj predlog je bio da se ubaci burek i jogurt, nije proslo. A do mene je hocu li nastaviti da idem ili ne. I niko mi ne brani da one iz kafane pozovem kuci na burek. Sa nekim gostima se tamo izgrlim i boktepitakako upitamo za zdravlje a neke i ne konstatujem kao ni oni mene. U nekoliko vremena, pojavi se neko ko bi da guzva i kvari ostalim druzenje, imaju i za to lijek. Neko dolazi pa ne dolazi, neko udje jednom pa nikad vise, ima ih koje mozes naci svaki dan na istom mjestu vec dvadeset godina... Istinabog neki imaju malo bolji tretman, neki nemaju. Ali nikom nije odbijen ulaz ni boravak sve dok se pristojno ponasa. Ali, i dalje je gazda Nick. Nema glasanja, nema "ovo je nase" Nije.
Nije problem što je prijedlog odbijen, nego što je na podao način pomenut, kao poluistina. Bar sam ja bio otvoren i kad mi nije išlo u prilog, tj kad sam se "lustrirao" i zašto bih "krio" sitnicu kao što je taj prijedlog. Nije problem ići ili ne ići u neku kafanu, ali ttapšati na gluposti i klčimati glavom, makar ih i gazda forsirao... ne ide, brate.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 18.10.22 14:05
Brkakougar (citat):
Sloba1 (citat):
Doktor Živago (citat):
Kasnije mu je to pomoglo i u civilstvu oko posla i prihoda za zivot.
I sad imam dilemu. Na kraju vojske sam imao ponudu da ostanem još 6 meseci u Zadru i da postanem aktivni oficir. Ko zna, možda bi i nakon tih 6 meseci za aktivnog i dalje tamo ostao, ne znam.. ali eto, ko bi reko da će se samo 3 g kasnije zaratiti i ko zna kako bi prošao. Što se tiče vojničke discipline i spreme, imao sam sve uslove da se aktiviram. Ko zna da li bi danas bio živ da sam ostao oficir.
Druze Slobo mislim da si pogresio sto se nisi aktivirao, sada bi bio u pemziji u cinu bar pukovnika a to je penzija oko 800evra. sigurno bi ti preziveo jer si snalazljiv, a posto si bio po politickoj liniji nebi ti ni okusio ratista, ovako te kako sam ja shvatio svo ratiste zakacio, a to sigurno nije bilo lako, hvala Bogu kada je glava na ramenima...
Da.. ostala je glava na ramenima. A, tako mi je vojska išla od ruke. Rođeni vojnik.
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 20.10.22 16:17
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
Sjećam se da si jednom izašao s prijedlogom da se o NOB na forumu može pisat, ali samo pozitivno, sve ostalo bi bilo sankcionirano. Toliko o tvome shvaćanju širine diskusijah.
No malo je bezobrazno forum optužit za toleriranje forsiranja podjelah, iako je forum oduvijek služio zbližavanju ljudi, ali ne dekretnim i umjetnim bratstvom i jedinstvom, već civiliziranim dijalogom.
Ne znam zašto uvlaciš Šemsudina u priču, i insinuiraš da je on "prokužio stvar". Koju to "stvar"?
Daj na javnost taj predlog, nemoj ostajat na insinuacijama, kad si već objavio! Da li će biti tako kao što kažeš. Širina diskusije je u temama, a ne u nebulozama. Tu se razlikuje moja od tvoje širine. Stvar da nije to forum kakav je očekivala većina članova. Doduše, ti si posebno zaslužan za zbližavanje ljudi. Ne bih o tome.
Nebulozno je takvo što i predložit. Još nebuloznije takvo što usvojit. Toga ovdje nikad biti neće.
Pa, pošto ti nećeš, radi ostalih drugova ja ću reći:
Bile su zabranjivane sve teme koje su vezane za SFRJ, uključujući postavljanje fotografija na kojima se vidi njena zastava, a nekoliko puta su zatvarane takve teme i teme o Titu. Kaaznjavale su se banom.
Zato sam predložio da se napravi nešto kao poseban podforum, kao što sada imaju ovi što pišu i slično, dostupan samo onima koji su voljeli tu zemlju i sistem, da se ne svađamo i da se zbog toga teme ne zatvaraju. a da se mi na tom podforumu uzajamno milujemo po glavi, a da to mogu i rojalisti i propatrijci na svojim podforumima. Eto, to je taj nebulozni prijedlog, čega nikad biti neće, jer zamjeniok nije za nebuloznija usvajanja.
A, evo, vidimo i zbog čega.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 20.10.22 23:26
Porucnice, mislim da si ti to (a izvini ako grijesim) negdje napisao, (parafraziram) nije bio pogresan sistem, bili su pogresni ljudi. I tu s tobom mogu da se slozim. Tako isto i teme koje navodis, nisu zatvarane zbog tematike nego zbog ljudi koji bi to vrlo brzo pretvorili u mjesto za medjusobno vrijedjanje. Dovoljno si dugo ovdje, i na tribinama i na terenu a da ne znas sa kakvim se problemima susrecemo. Za ovaj predlog cujem prvi put. Moje misljenje vjerovatno naslucujes. I u pravu si. Protiv! Moje pitanje tebi je, a do koje granice bi (po tvom misljenju) mogli da idu "partizani" i "oni drugi" na svojim podforumima. Upamti, sve sto se dozvoli jednima mora i drugima. Mi redovni, manje vise, znamo se na kojim pozicijama ko stoji. Ali ipak koliko toliko odrzavamo jedan nivo medjusobnog postovanja i tolerancije. Isto kao sto smo i u drzavi o kojoj neki pisu sve najbolje a neki malo losije. Neke stvari (cast izuzecima) su se pricale samo u kuci a na ulici je bilo malo drugacije. Kao sto nisam siguran da bi "ono" trajalo koliko je trajalo da smo mogli cuti sta komsije pricaju iza zatvorenih vrata, tako sam siguran da bi se i ovo nase virtualno druzenje vrlo brzo zavrsilo kad bi poceli da kacimo slike i zastave.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 21.10.22 1:15
pera84 (citat):
Porucnice, mislim da si ti to (a izvini ako grijesim) negdje napisao, (parafraziram) nije bio pogresan sistem, bili su pogresni ljudi. I tu s tobom mogu da se slozim. Tako isto i teme koje navodis, nisu zatvarane zbog tematike nego zbog ljudi koji bi to vrlo brzo pretvorili u mjesto za medjusobno vrijedjanje. Dovoljno si dugo ovdje, i na tribinama i na terenu a da ne znas sa kakvim se problemima susrecemo. Za ovaj predlog cujem prvi put. Moje misljenje vjerovatno naslucujes. I u pravu si. Protiv! Moje pitanje tebi je, a do koje granice bi (po tvom misljenju) mogli da idu "partizani" i "oni drugi" na svojim podforumima. Upamti, sve sto se dozvoli jednima mora i drugima. Mi redovni, manje vise, znamo se na kojim pozicijama ko stoji. Ali ipak koliko toliko odrzavamo jedan nivo medjusobnog postovanja i tolerancije. Isto kao sto smo i u drzavi o kojoj neki pisu sve najbolje a neki malo losije. Neke stvari (cast izuzecima) su se pricale samo u kuci a na ulici je bilo malo drugacije. Kao sto nisam siguran da bi "ono" trajalo koliko je trajalo da smo mogli cuti sta komsije pricaju iza zatvorenih vrata, tako sam siguran da bi se i ovo nase virtualno druzenje vrlo brzo zavrsilo kad bi poceli da kacimo slike i zastave.
Zato sam i napisao predlog, nebulozan, da se ne bismo svađali i dobijali banovce... Sad je sve OK i ne zatvaraju se teme, možemo do mile volje... A na podforumima, zatvorenim, kako sam predložio, mene ne zanima dokle oni idu, a siguran sam da bismo mi bili na dostojanstvenom nivou. Njihovo razmišljanje znam da neću promijeniti, pa bar da ne iskazuju svoje... (šta god) javno, pa ni oćutat, ni prepucavati se...
A ako ti ovo što se sad piše nije kačenje zastava, e onda do Q, nema veze...
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Suvišak s teme: Kraljevina 21.10.22 7:51
Ovaj Forum je kroz svoje postojanje (pomalo) mijenjao neka pravila ili bolje receno slobodnije ih tumacio a da bi se u razumnoj mjeri udovoljilo clanovima koji ga cine. U isto vrijeme, trudili smo se i da ne odstupimo od originalnog "ustava" i da u kratkom roku ne mozemo sami sebe prepoznati. Da se razumijemo, clanovi su uvijek dolazili i odlazili, svako iz svojih razloga. U njih ne ulazim. Ono sto je jedno vrijeme bila predominantna kritika je da smo "sterilni". Dozvoljavamo samo (suvoparne) teme u kojima je sve slavuji, ljubicice i andjeli... Nema "pravih tema" o kojima se moze diskutovati. Pa su neki "revoltirani" otisli. Drugi su namjerno provocirali postavljanjem istih pa su sklonjeni sa portala. Admini bi ponekad i sami pokrenuli neku temu, cisto kao lakmus test i vrlo brzo bi se ispostavilo da su pravila tu s razlogom. A onda je malo "olabavilo". Savijali smo neka pravila, mijenjala se struktura Administracije, neke stvari koje su bile nezamislive prije deset godina postale su normalne. Sad se pojavljuje drugi problem, sad ta politika nekima ne odgovara. U stvari odgovara, sve dok niko na njihovo pisanje ne kontrira. Mi bi da pjevamo ali da samo nas orkestar svira. Sta je rjesenje? Ajde da otvaramo podforume i da se dijelimo na "nase i njihove". Crvene i plave. Pa cemo svako u svojoj kafani da pjevamo sta nam je volja. Naravno, Admin ce se pobrinuti da se ne mozemo mijesati. Pa ce nam podijeliti dresove, crvene i plave. Cim upalis Forum, vidis svakog clana po boji u koju kafanu ide. Da se ne bi da izvines zajebo pa usao na pogresna vrata ili pogresno pozdravio. I svi sretni, problem rijesen. Onda, za par dana, zove neko iz jedne od kafana i kaze, znas Pero, ja volim ove boje i poginuo bih za njih. Ali isto tako, subotom vecer nosim i dres "duginih boja" pa mi ovdje dupe pomijeraju (da izvinete) jel' mozemo "mi" da dobijemo svoju kafanu i svoje dresove. Moze, zasto ne. Taman zavrsis s njima, javlja se neko iz druge. Petre, sine, ova podjela je odlicna, da smo bogdom ranije. Samo, ima jedan problem. Ja sam vec dvadeset godina na insulinu i tabletama za pritisak a ovdje samo turaju cvarke i safunjaru, jel' mozemo nas nekoliko da dobijemo vegetarijansku birtiju... Aj' opet sij nove dresove... Kao sto rekoh ranije, sve sto se dozvoli jednima, mora i drugim, trecim, pedesetim. I vrlo brzo, imamo vise dresova i kafana nego Facebook polnih orjentacija. A dzaba ti sto bi iz istih razloga u upitnik koji se ispunjava kod registracije morali ubaciti pitanja o vjerskoj pripadnosti, politickoj afilijaciji, seksualnoj orjentaciji, gastronomskim preferencama...
Iz tog razloga, Porucnice, tvoj prijedlog se odbija.
Mogli smo ovo rijesiti i kroz privatnu konverzaciju ali posteno si ga objavio, jedino je posteno i da ti javno odgovorim.
Sve sto je na ovoj temi do sad napisano tu ce i ostati, vidljivo za svakoga. Odrasli smo ljudi i stojimo iza svojih rijeci, postupaka i odluka. Isto tako, ne vidim nikakvog razloga da nastavljamo dalju javnu raspravu na ovu temu, (privatno sam uvijek na raspolaganju, i tebi i drugima) pa istu zakljucavam.