FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Thu 6 Oct 2022 - 14:20
goran9030 (citat):
Proizvođač je Vital Vrbas. Zar ulje više nije dobro, kad je BILO 100% ok?
Iskren da budem, Vital ulje nisam davno video. Ima Iskon, Dijamant i još neko.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Fri 7 Oct 2022 - 19:16
Vital se hvali da je jedan od najvećih i najstarijih proizvođača ulja i masti na Balkanu. Prema onom što znam, oni i danas rade. Istina, ne znam u kojem obimu, ali nisam čuo da su zatvoreni
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Wed 12 Oct 2022 - 15:45
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Fri 21 Oct 2022 - 15:13
Mnogim generacijama bio anđeo dobrog raspoloženja, smeha, veselja. 90.-tih sklonjen sa tv-a, jer Ceca, Jeca, turbo-folk... Umro sa osamdeset, napušten, zaboravljen. Miodrag Petrović ČKALJA 1.april 1924.-20.oktobar 2003.
Ma uništiše promet. Uveli ograničenje 100 na auto cesti, prešao iz Njemačke pa vozi još oko 100 km do Eindhovena, za izluditi. Sada po njihovom uzoru miješaju svugdje bicikliste i promet umjesto biciklističkih staza sad im daju komplet traku koja šest mjeseci zvrji prazna. I naravno, ima nesreća uglavnom jer biciklisti imaju eto pravo voziti se gdje hoće, trotoar, cesta, samo biciklističke eto iz nekog razloga izbjegavaju a prometna pravila smatraju preporukom
Sloba1, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Mon 5 Dec 2022 - 19:36
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Mon 5 Dec 2022 - 22:21
Svedočenje iz prve ruke profesorice istorije u sarajevskoj gimnaziji 1949: Kada su profesori srpsko-hrvatskog jezika i književnosti predavali Njegošev Gorski vijenac (istraga poturica) muslimanska deca su masovno izlazila iz učionica! Profesorice su se plačući vraćale u zbornicu...
"Gorski vijenac" je kapitalno delo. Problem je u tome što su muslimani sebe gledali kao Turke i što su decu tako vaspitavali. Problem je i u tome što su ih i Srbi i Hrvati tako gledali. Nije problem u knjizi, već u nepismenom narodu.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Fri 9 Dec 2022 - 19:27
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sun 11 Dec 2022 - 14:36
Sloba1 (citat):
Svedočenje iz prve ruke profesorice istorije u sarajevskoj gimnaziji 1949: Kada su profesori srpsko-hrvatskog jezika i književnosti predavali Njegošev Gorski vijenac (istraga poturica) muslimanska deca su masovno izlazila iz učionica! Profesorice su se plačući vraćale u zbornicu...
"Gorski vijenac" je kapitalno delo. Problem je u tome što su muslimani sebe gledali kao Turke i što su decu tako vaspitavali. Problem je i u tome što su ih i Srbi i Hrvati tako gledali. Nije problem u knjizi, već u nepismenom narodu.
Naravno nema rasprave o Njegošu i Gorskom Vijencu. Sa druge strane otkriva se šaren ćilim tih "naših" prostora. "Poturice" je inače bio izraz za "poturčene", tj. Slavene koji su prešli na Islam, kao prije sa Paganstva na Kršćanstvo. Sada, mogu misliti kako to izgleda iz njihovog ugla. Ali hajde, nema tu sad opet boljih ili gorih, krv se tu lila u prošlosti sa svih strana
Doktor Živago voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8058 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sun 11 Dec 2022 - 21:38
Poturice" je inače bio izraz za "poturčene", tj. Slavene koji su prešli na Islam ???
po meni taj izraz je uvredljiv i nikad nekog muslimana ili bosnjaka ne bih tako nazvao. to je moj stav i moje misljenje
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sun 11 Dec 2022 - 21:58
Niti ja Vladimire. Ružno i gadljivo.
Oni su ljudi kao i mi.
Sloba1 voli ovaj upis
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Mon 12 Dec 2022 - 0:06
vladimir (citat):
Poturice" je inače bio izraz za "poturčene", tj. Slavene koji su prešli na Islam ???
po meni taj izraz je uvredljiv i nikad nekog muslimana ili bosnjaka ne bih tako nazvao. to je moj stav i moje misljenje
Danas jeste, koji su prije izrazi bili u opticaju danas je dosta toga uvredljivo. Ali kad se i promijeni rječnik opet je tu ta nesretna netrpeljivost kod dosta ljudi iako se direktno ne iskazuje. Interesantno je recimo kako je izraz Šiptar uvredljiva a Albanci sami sebe nazivaju na svom jeziku tako, zvaničan naziv Albanije je "Republika e Shqipërisë". Isto tako u Americi nitko ne kaže "Negro" ili "Nigger". Arapi koriste riječ za Kršćane "Nasara" ali recimo u Libanu je ta riječ uvredljiva, u Maroku opet nije (Nasara vodi od toga kako Muslimani smatraju Kršćane sljedbenicima Isusa iz Nazareta koji kod njih vrijedi kao Prorok ali ne i Božji sin)
Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Mon 19 Dec 2022 - 15:05
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Wed 21 Dec 2022 - 17:36
Ima ih još koji mogu napraviti nešto slično i to ne usred ljeta, nego na temperaturama ispod nule. A kako će tek biti kad bude zlato kao što su sada Argentinci donijeli... to ćemo tek vidjeti za 4 godine. [You must be registered and logged in to see this image.] Samo da podsjetim, ovako je to izgledalo prije 4 godine... [You must be registered and logged in to see this image.]
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sat 24 Dec 2022 - 7:53
U Beogradu juče. Sto metara dugačak red, za besplatnu činiju pasulja i 3 parčeta hleba. E, moj ekonomski tigre...
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Tue 27 Dec 2022 - 20:06
Ne znam, ali u Hrvatskoj (Split) gde sam odrastao nije bilo tako. Na badnje veče ceo grad je bio na nogama do ranih jutarnjih sati. Šetalo se, zezalo, kafići su radili. Centralna je manifestacija tradicionalno bila u crkvi Sv. Franje na rivi.
** zapis jednog čoveka iz Splita /ja mu verujem/ a Čola ovako tvrdi
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Wed 28 Dec 2022 - 21:57
Sloba1 (citat):
Ne znam, ali u Hrvatskoj (Split) gde sam odrastao nije bilo tako. Na badnje veče ceo grad je bio na nogama do ranih jutarnjih sati. Šetalo se, zezalo, kafići su radili. Centralna je manifestacija tradicionalno bila u crkvi Sv. Franje na rivi.
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Tue 3 Jan 2023 - 21:09
Poljaci zatražili od Nemačke ratnu odštetu od 1,3 hiljade milijardi evra. [You must be registered and logged in to see this image.] Mada je i to malo..
Nemam baš puno podataka, inače bi objavu stavio negde drugde, npr - crtice iz Istorije.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Tue 3 Jan 2023 - 21:14
Zašto ne? Neka im Nijemci plate. Ali neka zatraže povrat svoje teritorije. I naknadu za korištenje više desetljeća. Gotovo čitava Pruska se stopila sa Poljskom. Nitko nije objavio informaciju koliko su teritorije izgubili Nijemci nakon WWII Isto tako su i Mađari "fasovali" nakon raspada AU monarhije, iako - ruku na srce, dio te teritorije im nikada ne bi niti pripao da nisu bili "suvladari".
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Tue 3 Jan 2023 - 21:21
Da, ništa nije baš tako crno-belo ili jednostavno.
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sun 8 Jan 2023 - 12:15
Što je sigurno,sigurno ... [You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030, Doktor Živago and Dario vole ovaj upis
Dario Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1616 ČLAN OD: : 2022-02-27
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sun 8 Jan 2023 - 15:55
Sloba1 (citat):
Treba mu oprostiti na starost. Inače, Božić nije bio praznik ali se uzimao godišnji ili bolovanje i nije se upiralo prstom.
Sloba1, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Sun 8 Jan 2023 - 16:42
Potpisujem - za Božić se službeno radilo, ali situacija je bila takva da se više isplatilo dati slobodan dan radnicima, nego trošiti struju na opći nerad. Mi smo već na Badnjak donosili medenu rakiju i kad se to sve pomiješalo iza podneva smo jedva čekali da odemo kući na ručak i lagano trežnjenje. Sutradan na Božić se rad svodio na šetanje po firmi, čestitke i ispijanje one iste medice od jučer ili nekakvog vina ili nekog drugog alkohola što se danas donio. Logično je bilo da je Djed Mraz dolazio taj dan i donosio poklone, pa smo ih preuzimali i nosili kućama djeci (naravno, oni koji su imali djecu do 15 godina) Crkve su bile pune i nitko nikome nije branio odlazak tamo. Onaj tko je imao crvenu knjižicu obično nije išao (iako znam neke koji jesu), već su u njegovo ime išli drugi članovi obitelji. A Zdravko se prosuo kao kusur od 50 para.
Sloba1 and Dario vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Crtice iz života i o životu Mon 9 Jan 2023 - 18:47
Evo, ode treća vaga u zadnjih tjedan dana. Baš su nekvalitetno napravljene... [You must be registered and logged in to see this image.]