FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 05.12.20 14:51
sam-2, E moj druže beogradski, kažeš mračne šume Štrekovca... Je, je, zaista je tako ali sve šume gdje su bili smješteni takvi i mnogi skladišni objekti izgledale su tako "mračno" i odasvud je "vrebao vanjski i unutarnji neprijatelj". Zato je straža uvijek morala biti budna, pa i šarplaninci. Bilo je u toj okolici nekoliko takvih objekata u mračnoj šumi i uglavnom su s vremenom svi devastirani i zarasli u šikaru ili su praktično srušeni i nestali. Mislim da je tako i sa Štrekovcem, ostali su samo betonski ukopi za kamione (mada tamo čini mi se i nije bilo nekakvih zidanih objekata). Mislim da vam je i "hangar plavaca" u Kamenskom (uz ogradu i sporednu kapiju na šumsku cestu prema Mekušju )"pojeo zub vremena". Nažalost, puno je novca i dugogodišnjeg rada uloženo u mnoge takve objekte u cijeloj Jugoslaviji da bi na kraju mnogi bili uništeni, devastirani i neiskorišteni. Ali eto, dobro je, zahvaljujući informatičkoj tehnologiji još uvijek (iz fotelje) prepoznajemo "svoje" kasarne, puteve i staze oko njih pa se vratimo u mlade dane...
sam-2 voli ovaj upis
sam-2 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2016-03-27 Beograd
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 10.12.20 19:40
Lep pozdrav fantu Bezigradskom..
Imam nesto novijih fotosa postrojenja. Pre koje leto me je kontaktirao momak iz Karlovca koji me je nasao na jednom forumu gde sam pomenuo gde sam bio vojak.
Momak iz hobbya istrazuje istorijat napustenih vojnih baza oko Karlovca. Sam je fotografirao sadasnje stanje baze i poslao mi 2-4 fotosa. Ako nadjem te fotose postavicu ih ...
sam-2 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2016-03-27 Beograd
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.01.21 20:45
[You must be registered and logged in to see this image.] Bivsa prijavnica baze i spavaona straze. [You must be registered and logged in to see this image.]
Kapetani Biga Slavko, Milan Torbica i glavnokomandujuci Mladjenovic. Desno je ????? (opet vodnik Alchajmer zeza)
goran9030 voli ovaj upis
Bax Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2019-04-28 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 14.01.21 19:27
Ja sam bio na obuki za kerovođu u Varaždinu, a kolegu iz Varaždina koji je bio samnom poslali su na obuku u Sisak. Bio sam 9 mjeseci u Bazi i trčao ju svake večeri 25 krugova = 25 kilometara, čak ponekad u tami ali su me straža znala.
Bax Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 14.01.21 19:29
sam-2 (citat):
Bax (citat):
U kasarni Dušan Vergaš bilo je odjelenje RV i PVO - 150 plavaca. Ja sam imao nadimak Bax, bio oktobarac 1981 i u kasarni samo 3 mjeseca a ostalih 9 bio sam u sastavu straže "na položaju" u raketnoj bazi.
U mojoj je generaciji služio vojsku i fudbaler Arnautovič iz Bihaća, Kostervajn Zlatko (isto kerovodac, klasič kao ja) iz Varaždina, Zavlan Samir iz Sarajeva, Tomaž Lunder iz Ljubljane ....
Ima li koga od ove generacije?
OHO... ima jos neko iz mracnih suma Strekovca... Kerovodac velis... ? Fino zanimanje za ubiti dane. Uh, kako me na jednoj strazi (SM-2) prepao pas... Sisao sam jedne noci previse sa linije grudobrana iza ZIL-a, ka duploj zici i zalegao. Nisam osetio da mi se Golijat od psa prisunjao dok nisam osetio vlazan dah iza uha ... Zmrzao sam se od straha dok je on mlatio svojom jezicinom...Jadniku bilo dosadno... Bacio sam mu koju napolitanku. U trenu ih je pojeo , stajao jos 2-3 minuta i vratio se na svoje mesto do zice... Nisam se pomerao to vreme ..Receno nam je da budemo mirni ako imamo nocnu "posetu".. Bili su to ogromni Sarplaninci (vecinom) i obuceni za cuvanje staticnih objekata, necujno kretanje, (jedino ih ZICA odavala). Zubima su lomili junece kosti iz kuhinje...
Svi smo se nalupali straze na Strekovcu-u proseku pola roka... Bar je bilo zabavno gore a i dani su brze isli..
Poznajem Bigu , tada u cinu kapetana i komandira BVR... Mislim da zivi u Beogradu.
Bax, da li si i ti bio u Nisu na obuci za rukovaoca pasa ? Znas li da se na satelitskim snimcima i danas vidi kruzna staza Baze ?
Ja sam bio na obuki za kerovođu u Varaždinu, a kolegu iz Varaždina koji je bio samnom poslali su na obuku u Sisak. Bio sam 9 mjeseci u Bazi i trčao ju svake večeri 25 krugova = 25 kilometara, čak ponekad u tami ali su me straža znala.
masha89-90 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2021-02-01
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.02.21 15:10
Pozdrav za sve na forumu posebno za klasu septembar 89/90 u kasarni Dusan Vergas Kamensko Karlovac. Bio na odsluzenju od 15.09.1989. - 22.12.1989. VP 3713 Komandir cete Kljajic Senad. Desetari Sinkovic Mario iz Zagreba i Borilovic Ante iz Splita. Masinska inzinjerija, rukovaoci na gradjevinske masine. Nakon toga prekomanda u kasarnu Pantelej, Nis.
lepi Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2014-11-24
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.04.21 22:39
Kaplar M (citat):
Kaplar M (citat):
April 1984... B bataljon I četa ( B1 ) Komandir čete kap. Adrović Sabro, komandiri vodova poručnik Ličina Dušan i vodnik Hodžić Sead... komandir trećeg voda je bio staža Hadžić iz okoline Sarajeva ali sam zaboravio ime.
Ostale zaboravih... i za ovaj spisak sam se pomučio, jer sam kasnije dobio prekomandu u Štip, pa teško razdvajam sa kim sam služio u Kamenskom a sa kim u Makedoniji.
Ja sam bio septembarska 1983, B bataljon I četa ( B1 ). Sve su isti oficiri bili i kod mene Nažalost imena vojnika se ne sjećam, tako da mi i neki iz tvog popisa zvuče poznato... Ima li koga iz moje klase ovdje?
boyan64 Džomba
BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2012-09-27 DOB : 60 Slovenija
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 12.04.21 18:03
Iveek (citat):
boyan64 (citat):
A ono držanje straže na lemic brdu mi je ostalo u uspomeni, jer tamo smo se malo opustili i bilo je ko da smo na nekom vikendu usred šumice. Ove godine sedmog mjeseca če biti 30godina od tih vojničkih dana na kamenskom.
Ti onda nisi bio pravi vojnik Ja sam na Lemicu bio tridesetak puta ičak sam kao komandir straže morao ulaziti sa zastavnikom koji je dolazio mjeriti vlagu u skladište puno pr tenkovskih mina Kad sam to vidio zaledila mi se krv u žilama
A ašto da nisam bio pravi vojnik? Odmarali smo kada nismo bili na sraži. A kada si bio na straži nema odmaranja. Ali nismo znali šta čuvamo. Nitko nam nikada nije ništa rekao.
Kordun Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2021-04-27
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 27.04.21 18:47
Puky (citat):
Možda nekima zanimljive informacije, a što ste pitali u gornjim postovima. Volio bi da mi neki koje ste spominjali gore pogledaju danas u oči . No pustimo to. Milorad (Miki) Manojlović je poginuo na tenku 91. kod "Ribarske kućice" kad je pukušao ući u Karlovac s tenkom. Viljam Šolar je visoki časnik OS Slovenije, još je aktivan, ali uvijek isti Vili Da vas ne gnjavim, ako nekog još nešto zanima, neka pita na bilo koji način
Pozdrav ja sam bijo Dezembarac 90/91 3613/5-3. Dali znas sta je sa Kapetanom Prusac Zlatan on mi je bijo komandir voda. A Cedo Papic komandir cete.
Vojnik1989 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2022-07-15
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 16.07.22 0:40
Masinska inzinjerija ,Decemberska klasa 89 ,komandir cete Senad Klajic , komandir voda iz Brckog je bio imena se nesjecam .Prekomanda Pancevo
liky65 Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2014-06-01
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.10.24 16:50
[quote="Gringo"]Pa ti si onda domači tamo negdje!!!![/quote] E svi smo mi domaci,tamo smo ostavili dio zivota,ja konkkretno u c2 prvi kat gore,na pisti,zapovjednik,Papic Zoran,ljigavac,porucnik,sa onim smjeskom,perverznjaka,ali zato kapetan zapovjednik satnije,Grujo Tripkovic,legenda,zaista,a svega se sjecsm,kioska uz ulaz u vojarnu,kojeg sam i sam zidao sa likovima,iz radnog voda,iz Cazina bio momak,i drugi iz Krusevca,Rade Anđelkovic,sjecam se,pa....piva na brhzaka umkiantini,i blesonja od majora Šolaja,hehehe,koja je to budaletina bila....pa onoglika,negdje znaci 11 mjesec 1984,bio je u D1,zvali ga Đomba svi u vojarni,srbin decko,opicen do yaya,uzme bicikl majstora iz kotlovnice i po cili dan se voza po vojarni,urla hahahaha,kasnije sam u D1 bas bio do kraja roka kao desetar...vodnik Miklisav Simic,alkos,neradnik,kapetan Dodos Vlado,inace glavni obavjesdtgajac u ratu 1991,u banijskom korpusui tak nesto,ljigo ljigavi,kao i nas major inace Hrvat,iz Vukovara,ne znmam prezime vise lik je bio celav,ono,nizak,sa Đ mislim da mu prezime bilo,isao sam mu na brifing 50 puta i svaki put je vristao na mene...mjore dragi ako vas je Bog pozivio,sam da znate,ono kad ste me nakon 9 mjeseci pustili doma 4 dana,kad ste pregledali transportnu vrecu,niszte vidjeli nekih,30 diomnih ulozaka hahahahahahaha,za razliku od zastavnika legende stvarno,Trkulje,Trki je bio covjek...a od ekipe nezz,sa obuke 6 mjeseci i 22 dana,sve ih pamtim,od Jugoslava bio je najvisi,pa je duzio m53,do desetara,Cobana lika iz Samobora,inace ogranicenog,malo,ali ne kao Karlic Ivan moj zemljak iz Babine Grede,al papak,stvarno....i Jovnovica,lika od 3 metra ono iz Rijeke inace...a sveg se sjecam,jer su nas ubijali,i Pupija,i Viktora iz oOsijeka,,i Pickice,i Kera mog lovackog,iu Srezoskog,lika koji je prije dizanja zastave uspio3 cigarete popusit,pa Šimeka,onda Luetica momka iz Splita,Brke iz Solina,Beketica iz Luzana,onda likova koji su ostali kao desetari dalje u c2,jedan iz Krupnja valjda zbog ustanka i skj clanstva,kao i,Dragana Tatovica ista stvar,jedini koji je ostao tu,a da nije clan skj bio je,istrijan kome je tada ujak bio mudo u garnizonu u Ka,iz Zminja,inace....A cerovac? Jbga toliko sam straza dolje dao,da nezz ni sam,koliko smo popili konjaka sa Kesicem,kad dofura jos pripit na posao prvi dan hahaha.Sto jos...da,mucnih ali ilijepih 6 mjeseci dolje,ustvari meni 402 dana mislim ukupno u kmenskom....i sve fore te,nezz rupe u zici,Prvi korak,ili pizzeria ona...u gradu Zelena terasa Nama,pa Tomatto,Gradska straza fliperi,nikad nisam zbog cinejnice da sam morao sluzit tu jna,zmrzio nas Karlovac,dapace.Imama fotki nekoliko,vidi se Grujo kpetan znaci Tripkovic,porucnik papic...sa davanja zakletve u Petrovoj gorii,trcali smo nekih 7 km pod Kmenskog,oprek Mekusja do dolje,da stignemo...mokri,bijeli od znoja,neka...drugovi staresine,ili gospodo zapovjednici,niste imali pojma,da u nama budite taj neki prkos,koji smo manje vise pokazali i 1991.Barem vecina ns Hrvata....Da,interesantno je,da nam je svima tada u kuhinji djelio klopu,lik koga ste svi poslje upamtili,a to je Neno Kljjic,rukometas hrvatske reprezentacije...bio je kuhar,mogli ste ga vidjet imao je dres zeleno zuti,Medvescak broj 4,popodne dolje,kad se igralo malo s loptom...pozz nartode,sve dobro,svima...izdrzali smo,nek se jebu sad svi ti partizani matori pa i onaj kak se zvao sa Cerovca....Cindric hahaha....tolko fala
splico70 Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 419 ČLAN OD: : 2009-09-13
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.10.24 19:00
Stari član liky65 opet s nama!
Bax Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.10.24 19:07
Svi se javljaju ali od plavaca nijednog VP1046/4
splico70 Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 419 ČLAN OD: : 2009-09-13
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.10.24 19:10