FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.01.17 20:18
Sluzio sam u Kamenskom 89-90 junska klasa. Prvih 6 meseci kao maskirna inzinjerija kod kap. Papic Zorana a posle drugih sest kao vozac dajca. Tako da sam imao srecu ili ne srecu da odlicno upoznam i cerovac kroz pesadijsku obuka a posle i ovaj put za Mekusije kao vozac. Ako ima ko da je tad sluzio voleo bi da ga cujem
slobodan15 Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2014-12-12
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 18.01.17 11:24
slobodan15 (citat):
u kasarni u kamenskom sam sluzio ceo vojni rok od 11.07.1980.pa naredni cetrnaest meseci...bio sam cuvena cetvorka vp3713/4..rukovaoc remorkera i vanbrodskog motora..komandnt kasarne pukovnik dusan krstic a zamenik major jovo damljanovic..vodnik mi bio markovic gordan ostao mi u secanju kao mlad i divan komandir odeljenja,mislim da to bilo cetvrto odeljenje koga cinili vozaci i remorkerci a komndir voda porucnik licina dusan...secam se i rodusek karla bio tad porucnik drugog voda...vreme uglavnom provodili na poligonu kupa na camcu i remorkeru...tada motori cmca bili tomos 18ks i djonon 40ks.......
Tomos 18 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2017-01-24
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 24.01.17 3:00
Pozdrav svima Kamensko 3713/6-3 88/89. Kapetan Branko Bosković kasnije prekomanda sprat niže 3713/4. Rukovaoc vanbrockog motora ves 11711. Sjecam se drugova Stankovic Nedeljka, Kneževic Marija, Milovanovic Željka, Metaj Muharem itd.
danijel P7b Gušter
BROJ POSTOVA: : 74 ČLAN OD: : 2017-01-21 DOB : 42 Zagreb
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 24.01.17 13:31
Kamensko je služio u JNA otac od moje žene samo nezanm točno koja godina a i služio je isto moj brat u HV 2002 odma iza mene jer je mlađi od mene veli da su kasnije u Vukmaničkom Cerovcu držali stražu u šumi neko skladište bilo a okolo u toj šumisve puno divljih svinja bilo jer niko nije držao ravnotežu u prirodi jer je navodno bilo minirano i pričao mi jednom kad je bio razvodnik straže i krene smjena od mjesta do mjesta di je bio stražar i na jednom stražarskom mjestu nema stražara a mrak u red noći veli stražar stoj a brat gelda i nevidi ga a stražar se popeo na betonsku kućicu na krov veli svinje pretrčavale pa od straha se popeo gore uglavnom svašata se moglo doživjet u odsluženju u vojsci
vojnik 84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2013-04-18 DOB : 59
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 25.01.17 22:18
Tomos 18 (citat):
Pozdrav svima Kamensko 3713/6-3 88/89. Kapetan Branko Bosković kasnije prekomanda sprat niže 3713/4. Rukovaoc vanbrockog motora ves 11711. Sjecam se drugova Stankovic Nedeljka, Kneževic Marija, Milovanovic Željka, Metaj Muharem itd.
Pozdrav i ja sam bio u istoj ceti 84/85(Kod kap. Boskovic Branka) samo sto se tada zvala 3713/c-3 isto posle obuke prekomanda u cetvorku.dali je u to vreme u cetvorku jos uvek komandir cete bio cuveni Djurovic Milomir-DJUKA.
boyan64 Džomba
BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2012-09-27 DOB : 60 Slovenija
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 13:02
danijel P7b (citat):
Kamensko je služio u JNA otac od moje žene samo nezanm točno koja godina a i služio je isto moj brat u HV 2002 odma iza mene jer je mlađi od mene veli da su kasnije u Vukmaničkom Cerovcu držali stražu u šumi neko skladište bilo a okolo u toj šumisve puno divljih svinja bilo jer niko nije držao ravnotežu u prirodi jer je navodno bilo minirano i pričao mi jednom kad je bio razvodnik straže i krene smjena od mjesta do mjesta di je bio stražar i na jednom stražarskom mjestu nema stražara a mrak u red noći veli stražar stoj a brat gelda i nevidi ga a stražar se popeo na betonsku kućicu na krov veli svinje pretrčavale pa od straha se popeo gore uglavnom svašata se moglo doživjet u odsluženju u vojsci
Negdje u toj temi sam več napisao, da smo i mi držali stražu u šumi, neko skladište ( godine 1983) . A to je bilo na Lemić brdu. nedaleko od kasarne. Noču si mogao čuti stražu iz kasarne Kamensko kako viču STOOOOOJ. Kako danas gledam na Google earth satelitsku sliku od 2014 su baš tamo nešto radili sa bagerima.....
Kada smo išlu na stražu na to mjesto , je bilo ko da si išao na vikendicu-na odmor. OK bilo treba na stražu danju i noču ali kada nisi bio na straži je bilo opušteno u prirodi.
Jedna uspomena -anegdota na to mjesto: Bilo u vreme kada smo bili slobodni straže . I bio jedan vojnik po imena Safet. Uvijek je bio ko Garfild , pola budan-pola pospan. I on takav legne uz jedno drvo i zaspi. Pa dođe desetera i se zadere: SAFETEEEE POJEŠČE te MRAVI, SAFETE.
Naime Safet legao gotovo na mravnjak.
Još i danas se sa ženom zajebavamo sa tim Safetom i mravima.
danijel P7b Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 13:05
Da veselo znalo bit u vojsci ko i uvijek puno smiješinh scena
boyan64 Džomba
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 13:15
danijel P7b (citat):
Da veselo znalo bit u vojsci ko i uvijek puno smiješinh scena
Bilo dana kada sam sve prokleo i htio kuči. Bilo i dana kada smo se nasmijali i zezali. Kada danas gledam one dane, je bilo odlično, da sam jih doživio. Upoznao ljude iz svih republika, njihove navike itd.... Mnogi su ( smo) naučili i neke vještine, red, disciplinu...i da se sve može ako se hoče.
Današnjoj mladini to fali. Stvarno je JNA iz mnogih dječaka napravila dečke ( momke).
danijel P7b Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 13:20
Da istina je to što kažete ja sam puno malđi od vas i služio sam vojsku 2001 u šibeniku ali nije loše to meni je bilo jako interesanto i bio sam uzoran vojnik nažalost danas u Hrvatskoj više nema obaveznog služenja vojnog roka zadnja generacija je bila 2008 godine koliko ja znam
boyan64 Džomba
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 13:27
danijel P7b (citat):
Da istina je to što kažete ja sam puno malđi od vas i služio sam vojsku 2001 u šibeniku ali nije loše to meni je bilo jako interesanto i bio sam uzoran vojnik nažalost danas u Hrvatskoj više nema obaveznog služenja vojnog roka zadnja generacija je bila 2008 godine koliko ja znam
Vjerovatno je kod vas u HR bilo vaše služenje vojski svejedno malo ozbiljnije. Kod nas u SLO je to više ličilo na neki dječji vrtič. Mamini sinovi su bili u vojarnama samo preko tjedna za vikend skoro skoro svi doma. To nije vojska ko je nekad bila. Možda su nešto naučili oko oružja .
danijel P7b Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 13:37
boyan64 (citat):
danijel P7b (citat):
Vjerovatno je kod vas u HR bilo vaše služenje vojski svejedno malo ozbiljnije. Kod nas u SLO je to više ličilo na neki dječji vrtič. Mamini sinovi su bili u vojarnama samo preko tjedna za vikend skoro skoro svi doma. To nije vojska ko je nekad bila. Možda su nešto naučili oko oružja .
Da sve ovisi kojoj ste sredini bili ali i kod nas se je isto moglo za vikende doma ali pred kraj vojnog roka kad smo več bili đombe ja sam služio 6 mjeseci i to tri mjeseca u šibeniku na osnovnoj i specijalističkoj obuci artiljerija minobacač 82mm bio sam ciljač kasnije sam premješten u tečaj za razvodnika i na kraju prekomanda u Zagreb (Črnomerec) tamo čuvali stražu na prijavnici u jednom objektu...
slobodan15 Gušter
Naslov komentara: Pozdrav svima,ja sam u Kamenskom bio od jula 1980/septembar 91 u VP3713/4,rukovaoc remorkera i vanbr motora..Komandir odeljena vodnik Gordn Markovic a kom voda potpor DUSAN licina.. 26.01.17 17:51
vojnik 84 (citat):
Tomos 18 (citat):
Pozdrav i ja sam bio u istoj ceti 84/85(Kod kap. Boskovic Branka) samo sto se tada zvala 3713/c-3 isto posle obuke prekomanda u cetvorku.dali je u to vreme u cetvorku jos uvek komandir cete bio cuveni Djurovic Milomir-DJUKA.
Tomos 18 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 18:56
Ne DJUKA nije bio komandir kad sam ja presao u četvorku vec neki slovenac evo sam zaboravio kako se zovao znam da je bio kapotan prve klase.
slobodan15 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.01.17 19:30
Tomos 18 (citat):
Ne DJUKA nije bio komandir kad sam ja presao u četvorku vec neki slovenac evo sam zaboravio kako se zovao znam da je bio kapotan prve klase.
Dal se kapetan nije zvao Rodusek Karlo,a jel bio tada vodnik Markovic Gordan u cetvorci..
Tomos 18 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 27.01.17 0:19
Kad bi neko napisao ime kapetana komandira cete sjetio bih se a ovako nema sanse. Markovic Gordan je bio komandir mojeg voda, ljudina jedna velika ali bogami strog volio je da se njegova postuje. Markovic je bio stariji vodnik prve klase kad sam ja sluzio.
slobodan15 Gušter
Naslov komentara: Da se kapetan nije prezivao Baskot? Vodnik Markovic dosao u Kamensko 1981.g bio meni komandir,tada u cetvorvci bili potpor Licina i potpor Rodusek..... 27.01.17 9:39
Tomos 18 (citat):
Kad bi neko napisao ime kapetana komandira cete sjetio bih se a ovako nema sanse. Markovic Gordan je bio komandir mojeg voda, ljudina jedna velika ali bogami strog volio je da se njegova postuje. Markovic je bio stariji vodnik prve klase kad sam ja sluzio.
vojnik 84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2013-04-18 DOB : 59
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 27.01.17 14:30
ggh (citat):
Baš mi je drago da sam naletio na ovaj forum, dakle bio u Kamenskom od augusta 1984 prvo u C3, mislim da je tu tada bio vodnik Pakši Mišo. Ta je obuka trajala negjde do 11. ili 12. mjeseca 1984, tada je uslijedio prelazak u četvorku u prizemlje kod kapetana Đuke. Ta je zima 84/85 bila vjerovatno najhladnija zima koje se sjećam, pa straža na poligonu Kupa gdje smo se po najvećoj zimi izmjenjivali svakih sat vremena. Na čizme smo navlačili još jedne a na šinjel još nakakvu bundu i onda mi je samo još netko zakačio pušku na rame jer ispod svih tih kaputa nije bilo moguće savinuti ruku... Mislim da je termometar koji smo tada imali izmjerio oko -30. Kupa je bila djelom zaleđena. Nakon mjesec-dva uspio sam se nekako dokopati biblioteke u vojničkom klubu i to je onda bila sasvim druga priča. Često sam i puštao onu trubu ujutro za buđenje, pa onda i sve one trube za zastavu pa početak i završetak sata... Tu sam ostao sve do skidanja u 9. mjesecu 1985. godine. Nezaboravno je ono oblačenje civilke zadnje jutro i izlazak na poligon sa svima i pozdravljanje... Sad kad se sjetim svega mislim da je to bilo 13 najbezbrižnijih mjeseci u životu. Veliki pozdrav svima koji se svega toga sjećaju, a još veći svima koji su u to doba bili tamo.
Paksi Miso je bio komandir treceg voda u c-3,u drugi vod komandir je bio mislim vodnik Popovic koji je bio komandir meni(gledali smo ga samo ujutro na smotru a posle je sve prepustao desetarima a on hvatao krivine ) a u prvi vod komandir je bio strogi slovenac porucnik Janko Steh a iznad svih kapetan Branko Boskovic(koji je pocetkom avgusta 1984g. dosao iz Mekusja u c-3 i zamenio kapetana Ojdanica.Obuka je trajala negde do 20.12.1984g. a prekomandu u cetvorku 25 ili 26 tako da za novu godinu bili smo u novu cetu(cetvorku).I ja sam davao strazu na Kupi na -30(imao sam ukupno 30 dana straze na Kupi i 10 u kasarni)
slobodan15 Gušter
Naslov komentara: Pozdrav,ja sam bio inzinjerac 3713/4 u kamenskom 1980/81.secam ste da ste vi plavci bili kao povlascena vojska i da ste davali strazu u onoj podzemnoj bazi zvala se valda strekovac,bila na putu za cerovac... 30.01.17 19:21
sam-2 (citat):
Veliki pozdrav "Kamencima" od jednog matorog "Plavca" , stari kadar 1976/77.
Zapostavili ste jednog malog , ali veoma bitnog stanovnika kasarne na Kamenskom.
RAKETNI divizion RV-PVO (VP 1046) Naoruzan sa SAM-2, koji je koristio dve stare zgrade stisnute izmedju "D" bataljaona i novogradnje inzinjeraca.. Tu je i hangar "plave" tehnike kod KPS 2 na izlazu ka Mekusiju.
Nesto od tih objekata izviruje na poslednjem setu fotografija od Josipa 77..
Hvala svima na podsecanju na dane kaubojske vojske , jer smo , mi plavci, bili veoma povlasteni u kasarni. Vase trube i komande, za nas nisu vazile-
Ima li jos nekog " plavca" V.P. 1046, da je nabasao na ovaj forum?
Davno bese 1977, ali vredi pokusati..
Zivi bili !....
sam-2 voli ovaj upis
ggh Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2016-04-06 DOB : 58 Zagreb
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.02.17 22:10
vojnik 84 (citat):
ggh (citat):
Baš mi je drago da sam naletio na ovaj forum, dakle bio u Kamenskom od augusta 1984 prvo u C3, mislim da je tu tada bio vodnik Pakši Mišo. Ta je obuka trajala negjde do 11. ili 12. mjeseca 1984, tada je uslijedio prelazak u četvorku u prizemlje kod kapetana Đuke. Ta je zima 84/85 bila vjerovatno najhladnija zima koje se sjećam, pa straža na poligonu Kupa gdje smo se po najvećoj zimi izmjenjivali svakih sat vremena. Na čizme smo navlačili još jedne a na šinjel još nakakvu bundu i onda mi je samo još netko zakačio pušku na rame jer ispod svih tih kaputa nije bilo moguće savinuti ruku... Mislim da je termometar koji smo tada imali izmjerio oko -30. Kupa je bila djelom zaleđena. Nakon mjesec-dva uspio sam se nekako dokopati biblioteke u vojničkom klubu i to je onda bila sasvim druga priča. Često sam i puštao onu trubu ujutro za buđenje, pa onda i sve one trube za zastavu pa početak i završetak sata... Tu sam ostao sve do skidanja u 9. mjesecu 1985. godine. Nezaboravno je ono oblačenje civilke zadnje jutro i izlazak na poligon sa svima i pozdravljanje... Sad kad se sjetim svega mislim da je to bilo 13 najbezbrižnijih mjeseci u životu. Veliki pozdrav svima koji se svega toga sjećaju, a još veći svima koji su u to doba bili tamo.
Paksi Miso je bio komandir treceg voda u c-3,u drugi vod komandir je bio mislim vodnik Popovic koji je bio komandir meni(gledali smo ga samo ujutro na smotru a posle je sve prepustao desetarima a on hvatao krivine ) a u prvi vod komandir je bio strogi slovenac porucnik Janko Steh a iznad svih kapetan Branko Boskovic(koji je pocetkom avgusta 1984g. dosao iz Mekusja u c-3 i zamenio kapetana Ojdanica.Obuka je trajala negde do 20.12.1984g. a prekomandu u cetvorku 25 ili 26 tako da za novu godinu bili smo u novu cetu(cetvorku).I ja sam davao strazu na Kupi na -30(imao sam ukupno 30 dana straze na Kupi i 10 u kasarni)
Dakle očito smo služili u isto vrijeme. Sjećam se i onih pukovskih uzbuna usred noći. Prilikom jedne takve imali smo dojavu pa smo čekali i bili spremni i izjurili van čim se oglasila uzbuna, i to svi obučeni, sa puškama, ruksacima i pod šljemovima bili na pisti u roku od pola minute.. I onda onim putem prema Cerovcu... Branko Bošković je bio dobar čovjek, ali pred onim Štehom su se svi sakrivali.
NikicaM Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-04-15 DOB : 51 Helsingborg
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 15.04.17 15:41
Ja sam bio mislim i zadnja generacija koja je dosla na odsluzenje vojnog roka na Kamensko a bio sam prvi vojnik koji je pobjegao iz bivse JNA iz Kamenskog. Pozdrav svima koji su bili to kratko vrijeme u mojoj jedinici od 15.06.1991 do 12.07.1991.
Letva voli ovaj upis
Dado Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2010-04-05
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 13.06.17 22:22
NikicaM (citat):
Ja sam bio mislim i zadnja generacija koja je dosla na odsluzenje vojnog roka na Kamensko a bio sam prvi vojnik koji je pobjegao iz bivse JNA iz Kamenskog. Pozdrav svima koji su bili to kratko vrijeme u mojoj jedinici od 15.06.1991 do 12.07.1991.
Pozdrav NikicaM Nisi jedini posljednji :-) Ja sam dosao 25.06.1991. Sjecam se prvih masovnih bjezanja iz kasarne. Svaki dan se culo da je u toku noci pobjeglo nekoliko vojnika. Sve dok nismo ostali bez komandira voda, poslije vrag odnjeo salu. Pozz
Atomislav Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-08-15
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 15.08.17 19:01
Evo da i ovde podelim post iz druge teme:
[You must be registered and logged in to see this image.]Naslov komentara: Re: VA - Inžinjerija Karlovac - Mekušje [You must be registered and logged in to see this image.]Today at 19:00
Pozdrav za sve članove foruma. Ja nisam služio JNA u Karlovcu, ali sam tamo rođen, a moj otac je dobar deo radnog veka proveo u VP 3713 i 5102. Oženio se Karlovčankom, tu živeo, radio, stekao sjajne prijatelje. Nekim informacijama raspolažem, pa ću ih podeliti sa vama: Miodrag Popović je živ i zdrav, od pre 2 godine u penziji, sa činom pukovnika, sa radnog mesta Načelnika Komisije za sprovođenje VTS. Moj otac je bio njegov pitomac. I dalje je onakav kakvim ga pamtite, stamen, pravičan... Iz Karlovca je otišao prvo u Šabac pa u Komandu KoV u Bg, ostavio je porok, malo se posvetio religiji, razveo se davno od prve žene. Imao sam čast da sa njim sarađujem izvesno vreme, Karlovac mu je ostao u divnom sećanju, kao i ljudi koje je tamo upoznao. Moj otac je Dragan Aleksić, u Karlovcu je služio od 1976. godine u inžinjeriji. Iz njegove klase možda su vam poznata imena/prezimena: Jozef Slonka, Meljiman Kurešepi, Mitrović (Rom), Vulićević (iz Šapca)... Sa jedinicom je najpre učestvovao u projektovanju starog drvenog mosta, a zatim ga u leto 1985. godine i izgradio. Zajedno su izgradili i most u Bihaću, preko Une, pod imenom Most admirala Petra Šimića...
boyan64 Džomba
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.08.17 9:59
Pronašao sam informaciju, da su na Lemič Brdu sanirali područje na kojem se godine odlagalo opasni odpad
Ja mislim, da je tu odlagala JNA i da smo mi imali stražu na tom mjestu. A nikada nitko nije rekao šta tamo čuvamo i nikad nisam vidio, da bi nešto dovozili.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.08.17 17:26
Tomos 18 (citat):
Da nije Vili Šolar možda?
sam-2 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2016-03-27 Beograd
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 19.09.17 0:06
Pretrazujuci po svojoj fioci gde leze sitnice iz mladih dana,naletim na BLAGO...
Foto-album iz vojnickih dana 1977. Imao sam svoj fotoaparat i snimao zgode sa ostatkom druzine " Braca Dalton"...
Ne moram reci da smo pravili "zabranjene scene" .. ali smo se uvek izvlacili sa dobrim izgovorom....
Na ovoj smo uvezbavali temu- "Postupci u susretu sa neprijateljskom zivom silom.."
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.03.18 15:39
Jel ima neko iz junske klase 1978 vp 3713 b1 pionirska inzinjerija Kamensko kod Karlovca Pozdrav svima Shabani iz Kumanova.
shabani Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-04-15
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 15.03.18 15:09
shabani (citat):
Jel ima neko iz junske klase 1978 vp 3713 b1 pionirska inzinjerija Kamensko kod Karlovca Pozdrav svima Shabani iz Kumanova.
nakon zavrsetka obuke otisao u sinj kao desetar od januara 1979 do septembra 1979.Ako ima neko javite se Pozdrav Shabani iz Kumanova Mk
ufo Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2019-01-02 DOB : 63 Rovinj
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.01.19 20:35
Kamensko - Julska klasa 1980 VP 3713/C-3 komadir čete mislim da je bio kapetan Milan Baškot
Ima li koga ?
Dani 84-85 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2019-02-04
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 04.02.19 17:29
Zdravo svima, pozdravlam bivsih vojnika augustovske generacije 1984/1985, Kamensko-Karlovac 3713/C1 komandir Voda super dobar covjek kapetan Licina Dusan Desetar I-odeljenja mi je bio Sirk Bojan (odlican covjek i drugar )
posle obuke u radnoj jedinici kod kapetana i naj-najboli staresina i covjeka kapetana Muzdeka Zarko
ps, kako se vidi nasa bivsa vojarna danas, nasao sam puno slike u google, tacno u karlovacki.hr,
U vojarni Kamensko ispraćen 2. hrvatski kontingent HV-a u operaciju potpore miru u Libanonuosto (octobar 2018)
Vladicin Han 3713 - C 1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2019-03-03 DOB : 58 Vladicin Han
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 09.03.19 21:24
3713 C 1 ..........avgust 1985 1986 , inzinjerija , pioniri ......Izgubio sam svaki kontakt , bilo bi lepo da se neko javi i osvezimo uspomene na JNA Imena kojih se jos uvek secam Kantar Nenad ......Beograd Katanic Branko .....Cacak Braca Vlatko i Ratko od Makedonija Bogdanovic Dragisa ....Zajecar Mulamekic Nufrija .....Gusinje Cancar Anto ...... Dragan Stolica .... des Sirk Bojan des. Zoran Petrovic Cava ....Beograd Mikic Boris ...mitraljez Miroslav Gajic ......Backi Jarak Dragan Jecmenica ....Beograd Radojkovic Dragisa .....Beograd ................Javite se ...... Dezurni prijavnice , raz. Antic
Vladicin Han 3713 - C 1: komentar modifikovan dana: 13.03.19 20:06; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 10.03.19 20:22
............memorija polako radi i secam se jos nekih vojnika ......... Bagaric Niko ........ des. Simac Zdravko ........Split Isljami Hamdi ........Prizren Atanas Peev ......Makedonija ..........
Naslov komentara: Kamensko 12.03.19 20:34
Todor67 (citat):
Pionir, četa B1 decembar 86. Kapetan je tada bio Karlo Rodušek,k-dir voda Cerovac, i potporučnik Makedonac ali sam zaboravio ime. Veliki pozdrav za sve koji su bili u VP 3713
85 / 86 3713 C 1 ....pionir , posle obuke sam bio na prijavnici .... raz. Antic Pozzdrav.
Dani 84-85 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 27.03.19 12:22
Vladicin Han 3713 - C 1 (citat):
............memorija polako radi i secam se jos nekih vojnika ......... Bagaric Niko ........ des. Simac Zdravko ........Split Isljami Hamdi ........Prizren Atanas Peev ......Makedonija ..........
Druze raz. Antic, ja sam sluzio og augusta 84, (3713/c1) jer vidim da ste vi zasluzili god.85-86 meni je bio desetar Sirk Bojan, I-vo odeljenje, p.mitralez Kocovski Dusko (Makedonac) njegov pomocnik bio Slovenac (super dobar drugar -posle obuke desetar....) pa onda su bili RB Mahmut Duraku - Krusa - Kosova, Latif Ramadani - Gnjilane - Kosova, Bujar Sadriu takodje Gnjilane - Kosova, Gajic Miroslav bio super dobar drugar i futbaler, Onaj Isljami Hamdi malo se secam, Mulamekic Nufrija ( je meni bio najbolji drugar) Bujar Bajraktari, braca FRANC (Halil i Rahman), itd itd..... pozdrav
Iveek voli ovaj upis
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 28.03.19 19:54
...E , druze , morao sam danas da nadjem vojnu knjizicu da bih proverio datume i naravno sluzio sam 85 86 augustovska klasa a morao sam to da uradim da bih sebe proverio ...\zato sto sam u spavaonici bio sa bracom Franc oni su bili pored prozora , naravno secam se svih imena mali Bujar Sadriju ako se secas zvali smo ga Rambo .......Cak smo se posle vojske jednom sreli u Vranju ...... Ja sam bio u drugom vodu , desetar Zoran Petrovic Cava iz Beorada , Sirk desetar u prvom vodu a u trecem desetar Simac Zdravko koji je posle poceo da radi kao Cata i cita dnevne zapovesti........ Nisam siguran da te se secam mada visoki momak sa nekom frizurom ili kosom onako malo vecom ( mi smo bili ono osisani samo tako ) da li sam upravu ......? Secam se i vodnika Kljajica a i obuke koja je bila zestoka ......Posle obuke ja sam bio u dvojci , radio sam na prijavnici do kraja vojnog roka i naravno pogubio svaki kontakt sa drugarima .......Bas mi je drago da si se javio ..... Pozzdrav.
Bax Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2019-04-28 Ljubljana
Naslov komentara: Kasarna Dušan Vergaš, Kamensko 28.04.19 21:09
Ima li nekog od oktobarske klase 1981/82, VP 1046, Kasarna Dušan Vergaš, plavci...?? Raketaši - Mitrović Predrag, Jovica Sabolski, Rovčanin Faruk, Zavlan Samir, Zlatko Kostervajn (kerovodac).... pozdrav Bax
sam-2 voli ovaj upis
Dani 84-85 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 06.05.19 15:54
Vladicin Han 3713 - C 1 (citat):
...E , druze , morao sam danas da nadjem vojnu knjizicu da bih proverio datume i naravno sluzio sam 85 86 augustovska klasa a morao sam to da uradim da bih sebe proverio ...\zato sto sam u spavaonici bio sa bracom Franc oni su bili pored prozora , naravno secam se svih imena mali Bujar Sadriju ako se secas zvali smo ga Rambo .......Cak smo se posle vojske jednom sreli u Vranju ...... Ja sam bio u drugom vodu , desetar Zoran Petrovic Cava iz Beorada , Sirk desetar u prvom vodu a u trecem desetar Simac Zdravko koji je posle poceo da radi kao Cata i cita dnevne zapovesti........ Nisam siguran da te se secam mada visoki momak sa nekom frizurom ili kosom onako malo vecom ( mi smo bili ono osisani samo tako ) da li sam upravu ......? Secam se i vodnika Kljajica a i obuke koja je bila zestoka ......Posle obuke ja sam bio u dvojci , radio sam na prijavnici do kraja vojnog roka i naravno pogubio svaki kontakt sa drugarima .......Bas mi je drago da si se javio ..... Pozzdrav.
puno toplih pozdrava za tebe , i meni je drago da si se javio, izgleda da sam ja zaboravio godine zasluzenja, to znaci ti imas pravo jer lijepo i tacno znas svi vojnika koj i ja znam, secam se nakon zakletve pokupili smo novca za neki sah, furbol , ping pong i td, jednog dana su objavili da novac okradjeno , ti znas tacno ko su bili lopovi hahahaha, bilo ke svasta al prosmo je, bio sam dva puta nakon rata dok sam se krenuo sa inostransva gdje radim i zivim.
I sa Nufrijom (i ako je meni bio naj naj bolji drugar) na 2-3 godine posle zasluzenja izgubio sam contact, video sam jednu reportazu o Gusinji, on zivi super , ima stoke ..... , Bujara (rambo) sam ga video jedan put u Gnjilane, sa kapetanom Muzdekom dugo sam bio u contact, zadnje 10 godina nismo se vise culi,
Posdrav jos jednom i zve najbolje za vas
Ljubiša Niš Novembar 84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2019-05-07
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.05.19 22:06
Poz ... jako kasno sam saznao za ovaj forum, i moram reći da mi je žao što ranije nisam stupio u kontakt sa mnogim klasićima... svakako bih i sada to uradio ... Znači 3713 / B1 , Novembar '84 ... Kapetani Sabro, pa Karlo... Nego da pronadjem fotografiju pa da se prisetim nekih imena... U našem vodu su desetari bili : Stanković Neša iz Niša(njega sam vidjao u gradu(klasa desetara je april 84), pa Mile Stevanović iz Pljevalja, i Vukojev Sima ( što je svirao harmoniku) iz Pančeva ... ... Javi te se ako ste živi ...svako dobro !
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 09.07.19 21:24
Pozdrav Ljubiša Niš Novembar 84, ja sam bio u B1 klasa pre tebe a tvoji desetari su bili moji klasići. Pored ovih pobrojanih, koliko se sećam, tu su ostali još Handukić Fahrudin, Poledica Stevo, Mulabećirović Adnan, Mato Grgić i još neki.
ufo Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2019-01-02 DOB : 63 Rovinj
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 28.08.19 14:34
Kamensko - Julska klasa 1980 VP 3713/C-3 Stara fotka, lijepa vremena jer smo bili mladi i bez problema ..... Na ovoj slici sam JA (desno) i moj prijatelj Laslo Menčik, mi se čini iz Bačke Palanke. Ima li koga iz te generacije ?
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 19.11.19 13:11
mart_1989 (citat):
Pozdrav svima, ...bio sam u Kamenskom od marta 1989 do marta 1990, u prvoj ceti (kapeten Pane Mirceski kojeg je zamjenio porucnik Senad Klajic), nakon obuke, ostao sam u grupi vojnika koji su postaliu desetari...a ja cato... Dali ima neko da je bio u isto vrijeme u 3713/6-1 ???
Da li je bio mladji vodnik Crnisanin Edib (SRO) tada komandir voda?
Kenan Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2019-11-19
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 19.11.19 14:28
Pozdrav svima, ...bio sam u Kamenskom od marta 1989 do marta 1990, u prvoj ceti (kapeten Pane Mirceski kojeg je zamjenio porucnik Senad Klajic), nakon obuke, ostao sam u grupi vojnika koji su postaliu desetari...a ja cato... Dali ima neko da je bio u isto vrijeme u 3713/6-1 ???
Da li je bio mladji vodnik Crnisanin Edib (SRO) tada komandir voda?
Bax Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 11.07.20 21:27
slobodan15 (citat):
sam-2 (citat):
Veliki pozdrav "Kamencima" od jednog matorog "Plavca" , stari kadar 1976/77.
Zapostavili ste jednog malog , ali veoma bitnog stanovnika kasarne na Kamenskom.
RAKETNI divizion RV-PVO (VP 1046) Naoruzan sa SAM-2, koji je koristio dve stare zgrade stisnute izmedju "D" bataljaona i novogradnje inzinjeraca.. Tu je i hangar "plave" tehnike kod KPS 2 na izlazu ka Mekusiju.
Nesto od tih objekata izviruje na poslednjem setu fotografija od Josipa 77..
Hvala svima na podsecanju na dane kaubojske vojske , jer smo , mi plavci, bili veoma povlasteni u kasarni. Vase trube i komande, za nas nisu vazile-
Ima li jos nekog " plavca" V.P. 1046, da je nabasao na ovaj forum?
Davno bese 1977, ali vredi pokusati..
Zivi bili !....
Evo mene još jednog od 150 plavaca koji smo služili u kasarni Dušan Vergaš, Kamensko kod Karlovca. Ja sam generacija oktobarska 1980, raketaš i posle 3 mjeseci kerovodac "na položaju" u raketnoj bazi. Znam, da je moj poručnik bio Jovica Pribičević, zastavnik Janko Šopar, a glavni je bio major Biga Slavko. Carsko je bilo!!
goran9030 voli ovaj upis
Bax Gušter
Naslov komentara: Kasarna Dušan Vergaš, Kamensko, Karlovac VP1046 11.07.20 21:43
U kasarni Dušan Vergaš bilo je odjelenje RV i PVO - 150 plavaca. Ja sam imao nadimak Bax, bio oktobarac 1981 i u kasarni samo 3 mjeseca a ostalih 9 bio sam u sastavu straže "na položaju" u raketnoj bazi.
U mojoj je generaciji služio vojsku i fudbaler Arnautovič iz Bihaća, Kostervajn Zlatko (isto kerovodac, klasič kao ja) iz Varaždina, Zavlan Samir iz Sarajeva, Tomaž Lunder iz Ljubljane ....
Ima li koga od ove generacije?
Iveek Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2020-11-09
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 09.11.20 18:14
shabani (citat):
shabani (citat):
nakon zavrsetka obuke otisao u sinj kao desetar od januara 1979 do septembra 1979.Ako ima neko javite se Pozdrav Shabani iz Kumanova Mk
Ej Šabani ja sam bio u 3713b1 i 25.12. u prekomandu samo u drugu zgradu tj vp3713/3. Javi se!
Iveek Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 11.11.20 19:25
Bok dečki, bivši stanovnici kasarne Dušan Vergaš u Kamenskom! Ja sam bio u b1 kod kap Fadila Hasanagiča Cijela četa smo bili kursisti kad smo dobili čin desetara išli smo u prekomandu na Božič 25.12.'78. sam prekomandovan u 3713 3 kod kap Toth Tibora Cestu Kamensko Cerovac. Propješačio sam ni sam ne znam koliko puta Poligon Cerovac, propuzao i ukopavao vježbovne mine poprijeko i po dužini. Na Lemič brdu sam bio tridesetak puta komandir straže 1979. godinu sam dočekao na Lemicu i to se pamti. Sada sam u penziji i ajde da posjetimo Kamensko - žena i ja sjeli smo na vlak i do Zagreba Karlovca i Kamensko. Vidjeli smo novije zgrade koje su ostale od bivše kasarne. Posjetii smo crkvu koja je bila jako oštećena u ratu. Pogledali smo i poligon Kupa na kojem ija imam nekoliko sati rada i veslanja. Nakon razgledavanja Kamenskog, prošetali smo po Karlovcu. Nešto smo pojeli i popili i za moje Hrvatsko Zagorje. Veliki pozdrav svim bivšim stanovnicima kasrne u Kamenskom bez obzira na nacionalnost, a posebno juncima 78 iz 3713 b1 i3713 2 iz1979 godine!!!
Iveek Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 13.11.20 9:01
Puky (citat):
Gringo (citat):
A što ako borba protiv navika postane, također navika...
Ne mogu se pohvaliti da baš razumijem ovaj komentar
Sjetih se malo prije, možda netko zna što je s kap.I kl. Novicom Šolaja? Jeli čovjekk još živ? Legenda! Bio je komandit čete C-2. Kod njega je bio komandir voda por. Patković Nikola, pojma nemam gdje je. A poslije njega por Milutin Ojdanić, koji se, službena verzija igrao s ručnom bombom pa mu je eskplodirala u rukama i ubila ga, a neslužbena verzija da ga je skinuo snajper negdje ne Drini. A jbg čovjek više nigdj nije siguran !
Nije mi poznato koje godine si bio u vojsci Ja sam bio u Kamenskom 1978 i79 Utoj kasarni je bio strah itrepet za svu vojsku kapetan Šolaja koji je bio u c1 Znao sam i potporušnika Patkovič koji je tek izašao iz oficirske škole u Mekušju Mislim da je on isto bio u c1 I mene zanima što je sa tim ljudima ako se Šulaja i može nazvati čovjekom
Iveek Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 13.11.20 18:06
boyan64 (citat):
A ono držanje straže na lemic brdu mi je ostalo u uspomeni, jer tamo smo se malo opustili i bilo je ko da smo na nekom vikendu usred šumice. Ove godine sedmog mjeseca če biti 30godina od tih vojničkih dana na kamenskom.
Ti onda nisi bio pravi vojnik Ja sam na Lemicu bio tridesetak puta ičak sam kao komandir straže morao ulaziti sa zastavnikom koji je dolazio mjeriti vlagu u skladište puno pr tenkovskih mina Kad sam to vidio zaledila mi se krv u žilama
Iveek Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 13.11.20 18:32
mikica (citat):
boyan64 (citat):
Gdje ste klasa???
Evo moje prvo javljanje. Vidim, da su uspomene još žive pa da kažem i svoje.
Bio sam julska klasa 1983 u Kamenskom VP 3713/C1. Normalno inžinerija a nisam znao, da ču biti na kursu za desetara. Oni koji ste bili znate šta sve smo prošli. Cerovac, mine u svakoj ruci, M48 koji udara po dupetu, kopanje mina na travnjaku ispred kasarne, straže u kasarni i na Lemič Brdu. Ona straža ne Lemič Brdu mi je došla ko da sam negdje na odmoru. Ljepo mirno usred šumice.
Ja sam bio u b1 1978 godine Tada je iz Mekusjaiz oficirske skole došao podporučnik Patkovič u c1 Imi smo ga zvali Patko a bio je malli isitni žgoljavi Komandand bataljona je bio Gačić Miroslav. Komandand naše čete je bio kapetan Patković Nikola. (Patak.....na internetu sam prije vremena našao podatak, da je bio dosta visoko u Inženiriji srbske vojske) Komandand našeg voda je bio vodnik Kljajić Senad.
Senada ste več spominjali i tada kada sam bio ja tamo je bio vodnik, koji je po mome tek došao na službovanje. Inače je bio zaista dobar čovjek i bili smo več tada prijatelji.
Kasnije sam ga posjetio negdje 1989 i tada je več bio poručnik. Poslije rata na tlu ex YU sam ga pomoču interneta pronašao i nazvao po telefonu. Glavno mi je bilo, da je živ i zdrav i da se za njega sve dobro završilo.
Baš sam danas na Google Earth gledao street view ( kao možda znate su snimke cjele HR) i tako i našu kasarnu i novu kapiju te zloglasnu cestu koja ide prema Cerovcu. Gdje je bilo civilno nogometno igralište je još uvijek. Inače je izgleda velika večina zgrada u kasarni srušenih ( sve one gdje su bile učionice, klubovi...)
Na Google se isto vidi kako propada kasarna Mekušje.
Ako ima koga iz one generacije ili generacije koja je došla 1984 nek se javi jer me zanima tko mu bio desetar. Malo je falilo, da bi i ja ostao tamo ko desetar da obučavam nove vojnike. ( hvala bogu da nisam, jer nisam htio još jednom prolaziti kroz cjelu obuku. )
Tak sam otišao krajem decembra 1983 u prekomandu na Pleso. Iz SMB sam se presvukao u plavce. I kasnije sam na doobuci ( mjesec dana u Kovinu u Srbiji) položio i "C" katergoriju , zadužio kamion (dojca) i dobro prošao do kraja mog staža u JNA.
komandir tog bataljona mozda gacic zarko a ne miroslav inace sam bio 89g na staziranju u tom bataljonu koji je preselio te 89g u isc mekusije bio komandir amfibiskog voda poz
Iveek Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 15.11.20 17:58
liky65 (citat):
...koji Miki Pa najjaci je bio barem 1984.major Simo Šolaja sta vam je....Mi u kantinu a on nas sve postroji i vadi pištolj! manijak... Pozz svima koji su bili u satniji C-2,3.vod te 1984. "avgustovcima".Imali smo ok kapetana,zapovjednik voda i nije bio nesto,onako....pikica,por.Papić.Sjecam se gotovo svih tih momaka sto su bili samnom...Jugoslav recimo,Tatović Dragan,pa Bajo meni strasan lik iz Aranđelovca,Brko,Daniel Lajos,Pancicdecko iz BG,pa splićo Luetić,kao i Frankić Mladen,pa Srezoski,Beketić moj slavonac kao i Viktor iz Osijeka,Nikolic iz Krupnja mislim...uglavnom ok ekipa,bilo je gadno 6 mjeseci i 22 dana obuke,al...neka.Dosta ljudi sam zaboravio,i...nikada nisam bio u vojarni kasnije htio sam al...neka to ostane iza nas...neka prosla vremena.Pozz svima koji me mozda znaju...
Šulaja je bio kapetan u c1 1978 i79Jasam tada bio u b1 kod kap Fadila Hasanagica Taj Šulaja je pokupio nekoliko svojih vojnika u Barki koja je ola zabranjena za vojsku Jadni vojnici cijelu noc su ribali cestu od sporedne do glavne kapie koa je bila od kamenih kocki a u jutro su isli u prekomandu Zanima me što je bilo sa timčovjekom ako se može i nazvati čovjekom
sam-2 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2016-03-27 Beograd
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.12.20 22:13
Bax (citat):
U kasarni Dušan Vergaš bilo je odjelenje RV i PVO - 150 plavaca. Ja sam imao nadimak Bax, bio oktobarac 1981 i u kasarni samo 3 mjeseca a ostalih 9 bio sam u sastavu straže "na položaju" u raketnoj bazi.
U mojoj je generaciji služio vojsku i fudbaler Arnautovič iz Bihaća, Kostervajn Zlatko (isto kerovodac, klasič kao ja) iz Varaždina, Zavlan Samir iz Sarajeva, Tomaž Lunder iz Ljubljane ....
Ima li koga od ove generacije?
OHO... ima jos neko iz mracnih suma Strekovca... Kerovodac velis... ? Fino zanimanje za ubiti dane. Uh, kako me na jednoj strazi (SM-2) prepao pas... Sisao sam jedne noci previse sa linije grudobrana iza ZIL-a, ka duploj zici i zalegao. Nisam osetio da mi se Golijat od psa prisunjao dok nisam osetio vlazan dah iza uha ... Zmrzao sam se od straha dok je on mlatio svojom jezicinom...Jadniku bilo dosadno... Bacio sam mu koju napolitanku. U trenu ih je pojeo , stajao jos 2-3 minuta i vratio se na svoje mesto do zice... Nisam se pomerao to vreme ..Receno nam je da budemo mirni ako imamo nocnu "posetu".. Bili su to ogromni Sarplaninci (vecinom) i obuceni za cuvanje staticnih objekata, necujno kretanje, (jedino ih ZICA odavala). Zubima su lomili junece kosti iz kuhinje...
Svi smo se nalupali straze na Strekovcu-u proseku pola roka... Bar je bilo zabavno gore a i dani su brze isli..
Poznajem Bigu , tada u cinu kapetana i komandira BVR... Mislim da zivi u Beogradu.
Bax, da li si i ti bio u Nisu na obuci za rukovaoca pasa ? Znas li da se na satelitskim snimcima i danas vidi kruzna staza Baze ?